09 Φεβρουαρίου 2011

Μια αειφόρος προοπτική για τη γεωργία στην Α. Μεσόγειο

Συμμετοχή του Μ. Τρεμόπουλου σε πάνελ στο Ισραήλ 

Η ανάγκη για προστασία της γεωργίας και των βασικών φυσικών της πόρων όπως το νερό και το έδαφος, είναι μια σημαντική προτεραιότητα και επιβάλλει την κοινή αντιμετώπιση, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος σε ημερίδα για την αγροτική συνεργασία, στην Ιερουσαλήμ.

Στόχος μας πρέπει να είναι η βιωσιμότητα της γεωργίας στις ξηρές περιοχές καθώς και

μια ποιοτική γεωργία που θα προστατεύει τη βιοποικιλότητα και την αειφόρο προοπτική για τους λαούς μας, τόνισε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, αναπτύσσοντας την εισήγησή του "Μια αειφόρος προοπτική για τη γεωργία στην Α. Μεσόγειο" στο πάνελ με θέμα "Αγροτικές λύσεις σε κοινές προκλήσεις", στις 6 Φεβρουαρίου 2011.

 

Η διαχείριση του νερού με ενιαίο τρόπο και μάλιστα με τρόπο που ικανοποιεί κατ’ αρχάς τις ανάγκες των μεσογειακών χωρών, έχει ενταχθεί επαρκώς μόλις τα τελευταία χρόνια στις κοινές πολιτικές της ΕΕ. Οι σημαντικότερες σχετικές εξελίξεις έγιναν μέσα στη δεκαετία που πέρασε, όμως είναι ανάγκη να προχωρήσει αυτή η προσπάθεια στα επόμενα βήματα, της στενότερης και αμεσότερης συνεργασίας των λαών των μεσογειακών χωρών.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ως προεδρεύων του πάνελ με θέμα τις "Αγροτικές λύσεις σε κοινές προκλήσεις" είχε τη ευκαιρία να ανταλλάξει ιδέες για τα αγροτικά προβλήματα και τις εναλλακτικές λύσεις στις χώρες της Μεσογείου και της Ν.Α. Ευρώπης, για τις εξελίξεις στις νέες περιβαλλοντικές τεχνολογίες, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων και την εμπειρία των κιμπούτζ, που αντιμετωπίζουν με συλλογικό τρόπο τις προκλήσεις της γεωργίας.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είπε μεταξύ άλλων: "Οι προκλήσεις για τις μεσογειακές χώρες πάντα ήταν οι ίδιες. Οι λύσεις που επινοούσε ο ένας πάντα βοηθούσαν τον άλλον. Και έτσι είναι ακόμα. Ιδιαίτερα σήμερα που αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Που μας καλεί όλους να επινοήσουμε τρόπους από τη μία να προσαρμοστούμε και από την άλλη να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της.

Κοινή πρόκληση η αντιμετώπιση της ξηρασίας, η εξάρτηση από εισαγωγές για πολλά προϊόντα που αποτελούν τη βάση της διατροφής μας και η ενεργειακή εξάρτηση από μη ανανεώσιμους ορυκτούς πόρους και ιδιαίτερα το πετρέλαιο.

Εμείς οι Πράσινοι έχουμε την πεποίθηση ότι οι επιλογές που κάνουμε στη γεωργία και τη διατροφή, οι πολιτικές που ακολουθούμε, οι λύσεις που δίνουμε, πρέπει να έχουν ως στόχο τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης πόρων (ενέργειας, νερού, κλπ), τη μείωση των συνολικών εκπομπών, πρέπει να προστατεύουν τη βιοποικιλότητα. Δεν υποστηρίζουμε την τεχνολογία των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. Υποστηρίζουμε την ποιότητα, τα τοπικά προϊόντα, τη βιολογική γεωργία. Ενδιαφερόμαστε πολύ για την τοπικότητα, για την αύξηση της σύνδεσης παραγωγής-κατανάλωσης σε τοπικό επίπεδο".

Ολόκληρη η εισήγηση στ   www.tremopoulos.eu/files/Trem-Georgia-Israil-el-6_2_2011.doc

Last modified on Τετάρτη, 08 Φεβρουαρίου 2012 01:47