24 Μαρτίου 2010

Επίσκεψη του Μ. Τρεμόπουλου στην Κρήτη

Επίσκεψη στην Κρήτη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Μαρτίου πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, με αφορμή την εκδήλωση που διοργάνωσε η Π.Κ Ηρακλείου στους Βόρους το Σαββάτο 20 Μαρτίου με θέμα «Οι προοπτικές της γεωργίας στην Κρήτη. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στα πλαίσια της επίσκεψης ο κ. Τρεμόπουλος, μαζί με μέλη της τοπικής κίνησης, είχε συνάντηση το πρωί της Παρασκευής 19 Μαρτίου με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Θανάση Καρούντζο με τον οποίο συζήτησαν για τα τρέχοντα θέματα επικαιρότητας και αντάλλαξαν σκέψεις για την αναπτυξιακή προοπτική του νησιού. Στη συνάντηση αναφέρθηκαν στην επικείμενη αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση, σε θέματα συγκοινωνίας και μεταφορών, στην κρίση στον ελληνικό τουρισμό, στα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής που συναντώνται σε κάθε πεδίο του κοινωνικού ιστού της Ελλάδας σήμερα.

Ο κ Τρεμόπουλος ανέπτυξε τις θέσεις των ΟΠ για την τουριστική ανάπτυξη της Κρήτης και το έλλειμμα υποδομών ,καθώς και για την αντίθεσή τους στο σχεδιαζόμενο αεροδρόμιο στο Καστέλι Πεδιάδος. Επίσης έγινε αναφορά και από τις δυο πλευρές για την ανυπαρξία συνολικής μελέτης και σχεδιασμού ανάπτυξης για την Κρήτη σήμερα. Το μεσημέρι της Παρασκευής 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε γεύμα γνωριμίας με τους δημοσιογράφους της πόλης σε γνωστή ταβέρνα του κέντρου με την παρουσία του κ. Τρεμόπουλου και μελών της συντονιστικής γραμματείας της Πολιτικής Κίνησης.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Μοιρών κ. Αρμουτάκη και Τυμπακίου κ. Χαραλαμπάκη το Σάββατο 20 Μαρτίου, όπου και αναπτύχθηκαν στον κ.Τρεμόπουλο θέματα που απασχολούν την περιοχή της Μεσαράς. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, στην εξοικονόμηση και προστασία των υδάτινων πόρων, στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, στον πολιτιστικό και αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής που μένει αναξιοποίητος, στα προβλήματα της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών, στην ανάγκη εξυγίανσης του περιβάλλοντος και την ενεργοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στην καθημερινότητα των πόλεων. Από τη συζήτηση δεν έλειψε και η ανταλλαγή απόψεων για τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του αυτοδιοικητικού χάρτη του νησιού.

Το απόγευμα του Σαββάτου στις 6μ.μ. πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του Μουσείου Κρητικής  Εθνολογίας Βόρων η εκδήλωση-συζήτηση που είχε προγραμματιστεί από την Πολιτική Κίνηση Ηρακλείου με θέμα «Οι προοπτικές της γεωργίας στην Κρήτη. Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Την συζήτηση άνοιξε ο κ. Θανάσης Καλύβας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΕ.ΠΕ.ΑΝ τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα εκπαίδευσης των αγροτών με την ίδρυση Αγροτικής Ακαδημίας, αναπτυξιακών έργων υποδομής και τη στροφή της παραγωγής σε μοντέλα που προάγουν τον σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΝ, μίλησε για την κρίση που συναντάται σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και για στροφή της γεωργίας με επίκεντρο την βιώσιμη ανάπτυξη και τον άνθρωπο, που να στηρίζεται στη βιολογική γεωργία και να προωθεί τη μεσογειακή διατροφή και τέλος τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης σχεδίου Παγκρήτιας Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια ο κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων ανέπτυξε τις Θέσεις των Ο.Π. προτείνοντας τη δημιουργία «Τράπεζας Γης» και την επιβολή «πράσινων τελών» στα εισαγόμενα προϊόντα ως εργαλεία ενίσχυσης της τοπικής αγροτικής παραγωγής. Ανέπτυξε επίσης τις δυνατότητες που παρέχουν οι εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας και η βιολογική γεωργία στην παραγωγή, η ανάπτυξη των αμιγώς λαϊκών αγορών βιολογικών προϊόντων και η ανάπτυξη δικτύων απευθείας εμπορίας προϊόντων μεταξύ παραγωγών-καταναλωτών, καθώς και η αναγκαιότητα εκπαίδευσης των αγροτών μέσω σεμιναρίων. Τονίστηκε από τον κ Τρεμόπουλο ότι είναι αναγκαία η αλλαγή νοοτροπίας λειτουργίας των γεωργικών συνεταιρισμών και η ύπαρξη πολιτικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της γεωργίας, στα πλαίσια της δημιουργίας της νέας ΚΑΠ και των νέων συνθηκών που προκύπτουν λόγω και των κλιματικών αλλαγών. Αναφορά επίσης έγινε από τον ευρωβουλευτή και στις προσπάθειες μερίδας εταίρων μας για εισαγωγή μεταλλαγμένων προϊόντων σε ευρωπαϊκό έδαφος, κάτι που βρίσκει αντίθετο τόσο τον Ελληνικό λαό όσο και (θέλουμε να πιστεύουμε...) την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων πολιτών και εκπροσώπων φορέων και των ομιλητών, με ερωτήσεις και ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις γύρω από τη σημερινή κατάσταση και τις προοπτικές της αγροτικής παραγωγής. Διάχυτη ήταν η δυσαρέσκεια των πολιτών για τις πολιτικές που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης και είχαν ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος, την απαξίωση του επαγγέλματος, την εγκατάλειψη της υπαίθρου και την υποβάθμιση των προϊόντων καθώς και για την πορεία των Αγροτικών Ενώσεων και των δικτύων διακίνησης προϊόντων που λειτουργούν ως βαρίδια στην βελτίωση και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Last modified on Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2012 00:01