parajumpers sale duvetica jas moncler jas polo ralph lauren sale goedkope nike air max canada goose sale moncler jassen mbt nederland gucci riem parajumpers jassen uggs kopen parajumpers jas michael kors tassen woolrich jas woolrich jassen uggs nederland nike air max goedkoop timberland laarzen duvetica jassen canada goose jas woolrich jas dames
Νίκος Χρυσόγελος http://chrysogelos.gr Fri, 22 Nov 2019 09:09:37 +0200 el-gr 9 χρόνια από το ναυάγιο του Sea Diamond - Ολοκληρώθηκαν οι δίκες για ποινικές ευθύνες. Η ανέλκυση του πότε θα γίνει; http://chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/4134-sea-diamond http://chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/4134-sea-diamond

sea-diamond-4

 

 

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών για την Ανέλκυση του Κ/Ζ Sea Diamond

μας θυμίζει

5/4/2007 – 5/4/2016 : Εννέα χρόνια ρύπανσης από το ναυάγιο του Sea Diamond

9 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ

Πέρασαν δυστυχώς εννέα χρόνια από την ημέρα που το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond της εταιρείας Louis Hellenic Cruises, αφέθηκε να βυθιστεί, 14 ώρες μετά την πρόσκρουσή του, δίπλα στο λιμάνι της Σαντορίνης. Εννέα χρόνια ρύπανσης, δυσφήμισης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης για την πιο δημοφιλή καλδέρα στον κόσμο, για τη βιτρίνα του τουρισμού της Ελλάδας. Εννέα χρόνια συνεχόμενων αγώνων για την ανέλκυση του ναυαγίου, εννέα χρόνια συνεχόμενων δικαστικών διεκδικήσεων για να κερδίσουμε το αυτονόητο και δίκαιο αίτημά μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που μας φιλοξενεί! Για ίδιο μας το σπίτι!

Η Ελληνική Δικαιοσύνη πρόσφατα αποφάσισε στον ανώτατο βαθμό. Το Δικαστήριο του Αρείου Πάγου – ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα, με την απόφαση 515/2016, αποφάσισε τελεσίδικα για την ενοχή του Πλοιάρχου του μοιραίου κρουαζιερόπλοιου αλλά και του Διευθυντή Επιχειρήσεων της συνδιαχειρίστριας εταιρείας CoreMarineLTD. Και τους δύο, τους βαρύνει πλήρως η ευθύνη αντίστοιχα για τη βύθιση του Sea Diamond και για τη σοβαρή και εξακολουθητική θαλάσσια ρύπανση που συνέβη και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης. Απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που υπέβαλαν για την εις βάρος τους καταδικαστική απόφαση 581/2015 του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Πειραιώς και έκλεισε οριστικά ο κύκλος των ποινικών ευθυνών για το ναυάγιο του Sea Diamond.

Ωστόσο τίποτε δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος. Παρά τις διαδοχικές καταδικαστικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης για την πλοιοκτήτρια, παρά τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Πολυτεχνείο Κρήτης, της οποίας και ο Άρειος Πάγος αποδέχθηκε τα στοιχεία και τα συμπεράσματά της ως τα πλέον αξιόπιστα, σε σχέση με εκείνα που παρουσιάστηκαν από άλλους φορείς (ΕΛΚΕΘΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Southampton), βασίζοντας μάλιστα σε αυτά την λήψη της τελικής του απόφασης, παρά τις απεγνωσμένες κινητοποιήσεις  του Θηραϊκού λαού, η ουσιαστική επέμβαση στο πεδίο, με τη λήψη πραγματικών και οριστικών μέτρων αποκατάστασης εκ μέρους της Πολιτείας στα πλαίσια της αρχής ο «ρυπαίνων πληρώνει», δεν έχει ούτε καν σχεδιαστεί ακόμη!

Ύστερα και από την πρόσφατη συνάντησή μας με τους Υπουργούς Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος κ. Θ. Δρίτσα και Ι. Τσιρώνη αντίστοιχα, σύσσωμος ο Θηραϊκός λαός διεκδικεί ακόμη πιο σθεναρά την ανέλκυση και απομάκρυνση του ρυπογόνου και τοξικού ναυαγίου από τα νερά της δημοφιλέστερης καλδέρας για την παγκόσμια κρουαζιέρα! Διεκδικούμε την άμεση κινητοποίηση της πολιτείας, για την εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας και των αποφάσεων της Δικαιοσύνης.

Όσοι πραγματικά θέλουν μπορούν. Με την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου να δικαιώνει ξανά τον αγώνα μας συνεχίζουμε να απαιτούμε την ανέλκυση και απομάκρυνση του ναυάγιου του Sea Diamond. Είναι θεμελιώδες δικαίωμά μας, που ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε!

Μετά τιμής,

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Θηραίων Πολιτών

για την Ανέλκυση του Κ/Ζ SeaDiamond

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) Νέα - Ανακοινώσεις Tue, 05 Apr 2016 00:00:00 +0300
Ώρα για πολιτική, όχι απλώς επικοινωνιακούς χειρισμούς http://chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3765-ora-for-politics http://chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3765-ora-for-politics

Το άρθρο μου αυτό δημοσιεύθηκε στο http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ora-gia-pragmatiki-politiki-oxi-gia-kiniseis-epikoinoniakoy-xaraktira 

Έχουμε ένα βασικό πρόβλημα ως κοινωνία και ως πολιτικό σύστημα. Ποτέ δεν καθίσαμε να συζητήσουμε σοβαρά τι οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τι πρέπει να αλλάξει για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Υπάρχουν βέβαια κι εξαιρέσεις, πχ οι ευρωβουλευτές κατά καιρούς συζητούσαμε τέτοια θέματα, αλλά ποιος ενδιαφέρονταν... Δεν έχουμε συζητήσει ως κοινωνία τι είδους κρίση βιώνουμε σήμερα. Είναι δημοσιονομική, είναι οικονομική ή και κοινωνική, αξιακή, κρίση του μοντέλου που ακολουθήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες (όχι ότι αυτό ήταν καλύτερο τις προηγούμενες δηλαδή), τι είδους κρίση είναι αυτή που ζούμε τέλος πάντων;

Ακόμα κι όταν το Ευρωκοινοβούλιο, μετά από πρωτοβουλίες των Πράσινων, ξεκίνησε τη λογοδοσία της τρόικα, οργάνωσε ένα μεγάλο κύκλο ακροάσεων, συνέταξε και ψήφισε δυο σημαντικές εκθέσεις που περιγράφουν όχι μόνο το πώς φτάσαμε στην κρίση και πώς την διαχειριστήκαμε (στην ΕΕ και στις 4 χώρες), αλλά και τι πρέπει να αλλάξει, είναι αλήθεια ότι τα ελληνικά ΜΜΕ, τα πολιτικά κόμματα αλλά και η κοινωνία έδειξαν πλήρη αδιαφορία. Είμαι σίγουρος ότι και οι νεοεκλεγέντες Έλληνες ευρωβουλευτές αγνοούν αυτή τη σημαντική απόφαση που έλαβε το Ευρωκοινοβούλιο στις 13/3/2014. Ούτε οι πολίτες ψήφισαν στις ευρωεκλογές με κριτήριο τι πρέπει να κάνει το ευρωκοινοβούλιο. Πόσοι ξέρουν ότι το νέο ευρωκοινοβούλιο πρέπει να επιμείνει στην υλοποίηση των απαιτήσεών του (πχ να εφαρμοστεί η Θεμελιώδης Χάρτα Δικαιωμάτων της ΕΕ σε όλα τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής, να «ξεπεραστεί» η τρόικα και να δημιουργηθεί ένας δημοκρατικά ελεγχόμενος ευρωπαϊκός θεσμός, να δημιουργηθεί Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, να προχωρήσει η αμοιβαιοποίηση του χρέους για να μπορέσουν οι χώρες να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο ύφεση – χρέος κα).

Όταν οι κοινωνίες βιώνουν μια κρίση αναζητούν ή πρέπει να αναζητούν τα αίτια της κρίσης, τα χαρακτηριστικά της, τι πρέπει να αλλάξει ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση. Είναι σαφές ότι η ελληνική κρίση αντιμετωπίστηκε ως μια «ιδιαιτερότητα» και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και από το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη βοήθεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος, κυριάρχησαν, στην αρχή, τα στερεότυπα (κλέφτες, τεμπέληδες, σπάταλοι κα). Μετά, επιβλήθηκε μια συνταγή μαγειρικής που την περιφέρουν κάποιοι παντού, μια συνταγή περί «εσωτερικής υποτίμησης», αύξησης της ανταγωνιστικότητας με όποια θυσία κι αν απαιτηθεί, σκληρή λιτότητα, «μεταρρυθμίσεις» κυρίως στη λογική της απορρύθμισης της εργασιακής και κοινωνικής προστασίας. Το ελληνικό κατεστημένο, κάθε απόχρωσης, παρέμεινε σε ένα επίπεδο μαύρου – άσπρου.

Η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας είναι στην πραγματικότητα συνδεδεμένη με το γεγονός ότι η ένταση της κρίσης οφείλεται κυρίως στο αναποτελεσματικό και χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα το οποίο δεν προετοιμάστηκε για την επερχόμενη κρίση, αλλά ούτε μπόρεσε να την διαχειριστεί με ορθολογικό τρόπο διασφαλίζοντας ισορροπημένες λύσεις που θα είχαν την στήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) απέτυχαν να προετοιμάσουν μέσα από διάλογο ένα ισορροπημένο σχέδιο διεξόδου από την κρίση. Η αντιπολίτευση, αν και έβλεπε ότι το πλοίο βουλιάζει, έβριζε τον καπετάνιο, αλλά δεν έκανε τίποτα για να αποτραπεί το ναυάγιο, ίσως μάλιστα και να το επιτάχυνε. Ακόμα και μετά την κρίση και τα μέτρα λιτότητας, παρέμεινε σε μια άρνηση, χωρίς να αντιπροτείνει ένα δικό της σοβαρό σχέδιο αντιμετώπισης με διαφορετικό τρόπο της κρίσης. Απλοϊκά σχήματα, ευκολοχώνευτα, για όλα φταίνε οι «κακοί» που μας επιβουλεύονται, οδήγησαν σε πολιτικά κόμματα μίσους ή οργής και όχι σε (νέα) κόμματα με πολιτικό σχέδιο.

Θα πει κάποιος, όλα συνέβησαν πολύ γρήγορα, δεν υπήρχε χρόνος να οργανωθεί πολιτικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων, με τους κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς. Ας μην κοιτάμε πώς βίωσαν κι αντιμετώπισαν με διαφορετικό τρόπο την κρίση η Φινλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, το Βέλγιο και άλλες χώρες κυρίως την δεκαετία του ‘80 και του ‘90. Όπως εξελίχθηκε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και όπως διαχειρίστηκαν την υπόθεση τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν υπήρχε χρόνος για …συζητήσεις με στόχο να συμφωνηθεί και να έχει ευρεία αποδοχή ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση που θα βασίζονταν σε μια ισορροπημένη στρατηγική πραγματικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Εντάξει, να δεχθεί κάποιος ότι τους πρώτους μήνες της κρίσης δεν υπήρχε δυνατότητα να προετοιμαστεί κάτι διαφορετικό. Αλλά μετά το αρχικό σοκ, τι έκανε το ελληνικό πολιτικό σύστημα για να επεξεργαστεί, το ίδιο, όχι άλλοι, ένα αξιόπιστο σχέδιο; Οι μεν κυβερνητικοί περίμεναν να τους επιβληθεί από τους δανειστές ένα εξευτελιστικό στις λεπτομέρειες του σχέδιο «δημοσιονομικής προσαρμογής» με αντάλλαγμα τον αυξανόμενο δανεισμό. Η αντιπολίτευση απλώς αντιδρούσε σε ένα σχέδιο που έτσι κι αλλιώς δεν ήταν προϊόν πολιτικού διαλόγου σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο αλλά μια συρραφή προτάσεων διαφόρων λόμπυ, τεχνοκρατών και απορρυθμίσεων δια «πάσαν νόσον». Αλλά γιατί δεν παρουσίασε δική της πρόταση; Πώς εξηγείται ότι άλλαξε πολλές φορές τις θέσεις της από τότε μέχρι σήμερα, και ακόμα και σήμερα που διεκδικεί να κυβερνήσει συνεχίζει απλώς να δημιουργεί …μέτωπα αντίστασης;

Η μεγάλη ευθύνη για την ένταση της κρίσης πέφτει, λοιπόν, στους ώμους όλων των πολιτικών κομμάτων. 6 χρόνια μετά δεν παρουσιάζουν ένα πειστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Σχεδόν όλοι ξέρουμε ότι το εφαρμοζόμενο έχει αποτύχει και το «άλλο» κρατιέται για έκπληξη στα συρτάρια, θα βγει στο φως όταν θα αναλάβει η ..μελλοντική νέα κυβέρνηση, έτσι ως έκπληξη! Αυτά δεν έχουν να κάνουν πάντως με πολιτική αλλά μόνο με επικοινωνιακούς χειρισμούς.

Η κρίση θα έπρεπε να μας έχει κάνει πιο σοφούς. Κι όμως τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, η Βουλή, τα Περιφερειακά Συμβούλια, οι επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς δεν έχουν καν σκεφθεί να ανοίξουν έναν συγκροτημένο διάλογο για τα αίτια της κρίσης, τις επιτυχίες και αποτυχίες του σχεδίου που εφαρμόζεται. Έστω για τις αλλαγές που απαιτούνται για να διορθωθεί  ή να ανατραπεί η τρέχουσα πολιτική. Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από όσα το Ευρωκοινοβούλιο έκανε μέσα σε 3 μήνες σε σχέση με την αξιολόγηση της πολιτικής της τρόικα και γενικότερα της πολιτικής λιτότητας.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι αυτά που γίνονται είναι μονόδρομος, «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση». Συνεχίζει να απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για εναλλακτικό σχέδιο. Χειρίζεται το θέμα κυρίως επικοινωνιακά, πιστεύοντας ότι ο θεός της επικοινωνίας και οι επικοινωνιακοί σχεδιασμοί μπορούν να καλύπτουν ή να εξαφανίζουν την πραγματικότητα. Κατά καιρούς θυμάται και την «αντιμνημονιακή» προϊστορία της και ο πρωθυπουργός «σχίζει το Μνημόνιο σελίδα – σελίδα».

Η αντιπολίτευση στις διάφορες εκδοχές της συγκεντρώνει όλα τα όχι και υπόσχεται άλλοτε ότι θα καταργήσει ή κομματιάσει το Μνημόνιο και άλλοτε ότι θα διαπραγματευθεί «με τους ευρωπαίους φίλους» μια πιο ισορροπημένη συνεργασία. Αν και όταν αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας θα βρει μπροστά της όλα τα προβλήματα αλλά τότε δεν θα υπάρχει χρόνος για να διαμορφωθεί ένα άλλο σχέδιο, οπότε ή θα ακολουθήσει έναν καταστροφικό δρόμο αυτοσχεδιασμών ή θα κάνει στροφή 180 μοιρών όπως έκανε ο «αντιμνημονιακός» Σαμαράς.

Είναι ανάγκη λοιπόν να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, πανεπιστημιακών, ενεργών πολιτών με στόχο να διαμορφωθεί από την περιφέρεια προς το κέντρο ένα σχέδιο διεξόδου από την κρίση που θα είναι κοινωνικά δίκαιο, θα συμβάλει στην αλλαγή της οικονομίας προς μια πιο βιώσιμη αλλά κοινωνικά και οικολογικά υπεύθυνη κατεύθυνση, θα θέσει ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αλλά και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση είναι να συμφωνήσουμε ως κοινωνία σε ένα νέο σχέδιο που θα αποτυπωθεί μετά και σε πολιτικό επίπεδο.

Όσο αποφεύγουμε να συζητήσουμε τι συγκεκριμένα πρέπει να γίνει, είναι σίγουρο ότι θα βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στην κρίση, ότι και να λέει η κυβερνητική προπαγάνδα. Αλλά χωρίς εναλλακτικό σχέδιο που θα είναι ρεαλιστικό και σοβαρό και θα έχει την συνειδητή υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας δεν υπάρχει πιθανότητα να πετύχει και οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Εντάξει, μπορεί να πείθεται με τα διάφορα διλήμματα κάθε φορά το εκλογικό σώμα να ψηφίζει το ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι λύνεται κάποιο πρόβλημα.

Ναι, η χώρα χρειάζεται εναλλακτικό σχέδιο, χρειάζεται μια διαφορετική διακυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να επιμένουν τα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία σε επικοινωνιακές και μόνο κινήσεις ή μέτωπα αντίστασης. Άλλο επικοινωνία, άλλο «όχι» κι άλλο διακυβέρνηση κι αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Είναι η ώρα των προγραμματικών συζητήσεων αλλιώς και οι προσκλήσεις για …διάλογο από διάφορες πλευρές είναι άλλη μια κίνηση επικοινωνιακού χαρακτήρα, έτσι κουβέντα να γίνεται...

]]>
Νέα - Ανακοινώσεις Fri, 11 Jul 2014 12:46:00 +0300
Ανταλλαγή αλληλογραφίας για ...διάλογο μεταξύ των κομμάτων http://chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3764-antallagi-allilografias-gia-dialogo-metaksy-ton-kommaton http://chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3764-antallagi-allilografias-gia-dialogo-metaksy-ton-kommaton

Είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα να μην έχει συνειδητοποιήσει ότι απαιτείται πολιτικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων ακόμα και σε θέματα στα οποία διαφωνούν ριζικά; Όταν ταξίδευα ως ευρωβουλευτής των Πράσινων σε διάφορες περιοχές, με ρωτούσαν συχνά οι πολίτες πώς γίνεται και οι ευρωβουλευτές διαφορετικών πολιτικών ομάδων κάθονται και συζητάνε πολιτικά με πολιτισμένο τρόπο αλλά αυτό είναι σχεδόν αδύνατο να συμβεί με βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ναι χρειάζεται να αναπτυχθεί μια κουλτούρα πολιτικού διαλόγου αλλά ο διάλογος αυτός δεν πρέπει να είναι μέρος επικοινωνιακών και μόνο σχεδιασμών. Επίσης, ο διάλογος δεν μπορεί να περιορίζεται μεταξύ των κομμάτων αλλά πρέπει να εμπλουτίζεται και με την συμμετοχή κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, πανεπιστημιακών, ενεργών πολιτών.

Στην σημερινή εποχή κρίσης ο πολιτικός διάλογος είναι απαραίτητος για να διαμορφωθεί από την περιφέρεια προς το κέντρο ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση που θα είναι κοινωνικά δίκαιο, θα συμβάλει στην αλλαγή της οικονομίας προς μια πιο βιώσιμη αλλά κοινωνικά και οικολογικά υπεύθυνη κατεύθυνση, θα θέσει ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής αλλά και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο μόνος δρόμος για να βγούμε από την κρίση είναι να συμφωνήσουμε ως κοινωνία σε ένα νέο σχέδιο που θα αποτυπωθεί μετά και σε πολιτικό ή και κυβερνητικό επίπεδο.

Όσο αποφεύγουμε να συζητήσουμε τι συγκεκριμένα πρέπει να γίνει, είναι σίγουρο ότι θα βυθιζόμαστε όλο και περισσότερο στην κρίση. Αλλά χωρίς εναλλακτικό σχέδιο που θα είναι ρεαλιστικό και σοβαρό, και θα έχει την συνειδητή υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας, δεν υπάρχει πιθανότητα να βγούμε από την κρίση.

Τα κόμματα, όχι όλα πάντως, αρχίζουν να τροποποιούν την τακτική τους σε θέματα διαλόγου μεταξύ τους. Εξ ανάγκης μάλλον αρχίζουν να βλέπουν με άλλο μάτι τον «διάλογο». Βλέπουμε τις τελευταίες μέρες πρωτοβουλίες από τα κόμματα με έναν καταιγισμό επιστολών και εμαιλ, αλλά και δηλώσεων για …διάλογο. Φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η εσωκομματική κατάσταση των περισσοτέρων αλλά και η συνειδητοποίηση ότι ο κατακερματισμός ή η πολυμορφία του πολιτικού σκηνικού όπως καταγράφηκε και στις ευρωεκλογές δεν επιτρέπουν πλέον προσδοκίες αυτοδύναμης κυριαρχίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προσκαλεί σε διάφορα μέτωπα (ΔΕΗ κα), αλλά δεν έχει προς το παρόν διάθεση να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για το δικό του σχέδιο εναλλακτικής διακυβέρνησης που θα πρέπει να απαντάει και στο ποια είναι η δική του πρόταση για την ενέργεια, για παράδειγμα. Επιμένει σε μέτωπα αντίστασης. Και καλεί σε διάλογο στην βάση προκαθορισμένων μετώπων δυνάμεις της «αριστεράς, της άκρας αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας καθώς και πατριωτικές δυνάμεις».

Η ΔΗΜΑΡ, μετά το σοκ των ευρωεκλογών, απέστειλε εσπευσμένα πρόσκληση σε «διάλογο για την κεντροαριστερά και για την διαμόρφωση μιας προοδευτικής κυβέρνησης της χώρας». Παρουσιάζει μάλιστα 12 προγραμματικά σημεία για τον διάλογο για την κεντροαριστερά. Η επιστολή είχε δυο εκδοχές, μία απευθύνονταν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και μια προς τις υπόλοιπες δυνάμεις της «κεντροαριστεράς, της αριστεράς και της οικολογίας».

Το ΠΟΤΑΜΙ δημιούργησε μια, ασαφή τουλάχιστον προς το παρόν, 60μελή Επιτροπή Διαλόγου, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται απλώς για μια συμβουλευτική προς τον επικεφαλής (Στ. Θεοδωράκη) Επιτροπή όπως προβλέπει το καταστατικό που υιοθετήθηκε από το συνέδριο (κάτι που προσωπικά δεν με ενδιαφέρει) ή είναι ένα γενικότερο φόρουμ διαλόγου με ανθρώπους που ΔΕΝ είναι ενταγμένοι στο ΠΟΤΑΜΙ (σε αυτή την δεύτερη εκδοχή απάντησα και εγώ θετικά, με δεδομένο ότι είμαι και παραμένω στους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ- Αλληλεγγύη).

Το κόμμα «ΠΕΙΡΑΤΕΣ» έχει αναλάβει μια άλλη πρωτοβουλία διαλόγου, να καλέσει όλα τα μικρά κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής να συνεργαστούν με στόχο να εκλέξουν εκπροσώπους (αφού συνολικά εκπροσωπούν το 16% του εκλογικού σώματος) στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Είναι αλήθεια ότι και εμείς οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Αλληλεγγύη» προετοιμάζουμε τις δικές μας …επιστολές και προτάσεις για πολιτικό και κοινωνικό διάλογο αλλά για ένα σύνολο θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία, όπως για παράδειγμα η ανεργία, οι ανασφάλιστοι, η υγεία, η μεταρρύθμιση της διοίκησης, η στροφή της οικονομίας προς πράσινη, κοινωνική, καινοτόμα κατεύθυνση, η προστασία του περιβάλλοντος, η ενέργεια κα. Και για να είναι ξεκάθαρη η στάση μας: μια πολιτική-προγραμματική συζήτηση για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση έχει πάντα ενδιαφέρον για μας, ένας προσχηματικός διάλογος για τα μάτια του κόσμου για να επιτευχθεί εσπευσμένα μια συμφωνία και να έχουμε κάποια ανταλλάγματα (βουλευτικές θέσεις, χρήματα, αποσπασμένους) ούτε μας ενδιαφέρει όπως έχουμε αποδείξει ούτε ανταποκρίνεται στις δικές μας αξίες και ήθος.

Το κλίμα λοιπόν άλλαξε και το επόμενο διάστημα προβλέπεται αύξηση της αλληλογραφίας κι ανταλλαγή προσκλήσεων για διάλογο. Υπάρχουν κατά τη γνώμη μας όμως μερικά προαπαιτούμενα:

- ο διάλογος δεν μπορεί να είναι γενικόλογος αλλά πρέπει να αφορά σε θέματα που ενδιαφέρουν την κοινωνία,

- δεν μπορεί να είναι ένα παιχνίδι επικοινωνιακών σχεδιασμών, αλλά ουσιαστικής προγραμματικής συζήτησης που θα διαρκέσει ένα χρονικό διάστημα και θα πάει σε βάθος,

- δεν μπορεί να αφορά μόνο σε κόμματα αλλά πρέπει να περιλάβει και κοινωνικούς – επαγγελματικούς φορείς, με δεδομένο πλέον ότι τα κόμματα δεν μπορούν να μονοπωλούν την διαμόρφωση πολιτικών.

Α, ναι, και κάτι άλλο. Δεν χρειάζεται να σπαταληθεί πολύ χαρτί για τον διάλογο, η ανταλλαγή επιστολών μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά.

Ας ξεκινήσουν, λοιπόν, οι χοροί. Όμως, ποια θέματα μπορεί να έχουν άμεση προτεραιότητα σε έναν δομημένο διάλογο είτε μέσα και μεταξύ θεσμικών κοινωνικών κι επαγγελματικών φορέων ή και πολιτικών κομμάτων; Εμείς προτείνουμε την έναρξη ενός ουσιαστικού πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου, όχι μόνο μεταξύ των κομμάτων ή μέρους των κομμάτων αλλά και με την αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς ώστε να διαμορφωθεί από τα κάτω, με πραγματικούς πολιτικούς όρους, μέσα στην κοινωνία, ένα κοινωνικά δίκαιο, ισορροπημένο, βιώσιμο σχέδιο διεξόδου από την κρίση που θα έχει τέσσερεις άξονες:

(α) να πετύχουμε βελτίωση των δημοσιονομικών μέσα από άλλο δρόμο,

(β) να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία κάνοντας την κοινωνικά και οικολογικά υπεύθυνη και καινοτόμο, μια οικονομία που δημιουργεί θέσεις εργασίας και προστατεύει το περιβάλλον, ενισχύοντας μακροχρόνια την βιώσιμη ευημερία όλων,

(γ) να μειώσουμε τις διακρίσεις, τις ανισότητες και τις κοινωνικές διαφορές, επιτυγχάνοντας την σύγκλιση μεταξύ κοινωνικών ομάδων, περιοχών και περιφερειών,

(δ) να μεταρρυθμίσουμε την διοίκηση ώστε να είναι αποτελεσματική, σύγχρονη, ελάχιστα γραφειοκρατική και να λειτουργεί προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος.

Στο πλαίσιο αυτό προτεραιότητα – για λόγους επιβίωσης πολλών συμπολιτών μας -αποκτάει η ανάγκη δομημένου διαλόγου με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, περιφερειακά και κεντρικά, για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής ως μέσο άμεσης εξισορρόπησης της βίαιης απώλειας εισοδημάτων και της αύξησης των ανισοτήτων μέσα στην κοινωνία.

Πρέπει να είναι σε όλους σαφές ότι ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο «οικονομικής ανάκαμψης» δεν είναι εφικτό οποιαδήποτε κυβέρνηση να πετύχει υψηλά εισοδήματα για όλους και μάλιστα γρήγορα. Αντιθέτως, η βίαιη αφαίρεση εισοδημάτων πρέπει και μπορεί να εξισορροπηθεί πολύ γρήγορα από κοινωνικά και οικολογικά αγαθά (κυρίως υπηρεσίες), για να μπορούν όλοι/ες να ζούμε καλύτερα ακόμα και με λιγότερα χρήματα.

Με άλλα λόγια, εμείς προτείνουμε να συζητήσουμε για το πώς θα στραφούμε ως χώρα στην κοινωνική και οικολογική καινοτομία ως μέσο για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανθρώπινης, αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους. Πριν την κρίση τα πολιτικά κόμματα έδιναν έμφαση στην άνοδο του εισοδήματος ως εργαλείο για την διασφάλιση της ευημερίας. Ελάχιστη προσοχή δόθηκε στην δημιουργία ενός αποτελεσματικού, δημόσιου συστήματος υγείας για όλους, ή σε δημόσιες, αποτελεσματικές, οικολογικές συγκοινωνίες, στην οικολογική και αισθητική αναγέννηση των πόλεων, στην πρόσβαση στην ποιοτική εκπαίδευση, στην εξοικονόμηση ενέργειας ως στρατηγική επιλογή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας κα. Οι διεκδικήσεις αφορούσαν, κυρίως, σε αύξηση μισθών, παροχή επιδομάτων και συντεχνιακές ρυθμίσεις που μετατρέπονταν σε εισόδημα.

Εκ των πραγμάτων αλλά και ως αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής κριτικής απέναντι στα αίτια της χρεοκοπίας, ένα τμήμα της κοινωνίας συνειδητοποιεί ότι η ευημερία δεν μπορεί πλέον να ταυτίζεται με το εισόδημα και με την δυνατότητα του πολίτη να αγοράζει υπηρεσίες και αγαθά που έχουν στο μεταξύ καταστραφεί ή έχουν γίνει πολύ ακριβά εμπορεύματα (πχ υγεία, καθαρός αέρας, παιδεία, ξεκούραση-αναψυχή, πολιτισμός, βιώσιμη κινητικότητα).

Εμείς θέτουμε σε συζήτηση, λοιπόν, μια νέα στρατηγική, να ζουν οι άνθρωποι, όλοι οι άνθρωποι, καλύτερα μέσω της εξασφάλισης – συμπληρωματικά με ένα αξιοπρεπές εγγυημένο εισόδημα για όλους - νέων, καινοτόμων, αποτελεσματικών «κοινωνικών και περιβαλλοντικών υποδομών», δομών αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής.

Τέλος, ας μην μπερδεύουμε τις προτάσεις για διάλογο με κινήσεις που διευκολύνουν την ανάληψη κάποιας καρέκλας. Με αφορμή τον διάλογο (!) μπορεί να ανοίξει η όρεξη για μεταγραφές και προσχωρήσει. Επίσης, κίνητρο για τον «διάλογο» μπορεί να είναι η φιλοδοξία για μια προσωπική ή μικρο-ομαδική «τακτοποίηση». Ο μανδύας «ιδεολογικής-πολιτικής συμφωνίας» έρχεται μετά να δικαιολογήσει – καλύψει την μετακίνηση. Ξέρουμε και ακούμε πολλά σχετικά. Εμάς τουλάχιστον δεν μας ενδιαφέρει «διάλογος» σε τέτοια βάση.

]]>
Νέα - Ανακοινώσεις Thu, 10 Jul 2014 14:08:36 +0300
Ν. Χρυσόγελος: Η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος πρέπει να είναι μέρος των εμπορικών συνεργασιών http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3759-azerbaijan http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3759-azerbaijan

Βρυξέλλες, 16.6.2014

Η συνεργασία της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος

“Η Ελλάδα αναπτύσσει μια σειρά από οικονομικές κι εμπορικές συνεργασίες με το Αζερμπαϊτζάν τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα προσφάτως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευαγ. Βενιζέλος είχαν συνάντηση στην Αθήνα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Aliyev. Στην ανακοίνωσή του μάλιστα ο κ Βενιζέλος εξυμνούσε τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας αυτής. Επίσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο επισκέπτεται τη χώρα αυτή επιχειρώντας να προωθήσει περαιτέρω τις εμπορικές και οικονομικές συνεργασίες της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι τα θέματα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρέπει να αποτελούν μέρος της ατζέντας των συζητήσεων και συμφωνιών τόσο της ΕΕ όσο και της Ελλάδας όπως προβλέπουν το “Στρατηγικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία” που υιοθετήθηκε στις 25/6/2012 αλλά και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου στις 13/6/2013 σχετικά με το Αζερμπαϊτζάν (1). Και τα δυο αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι “τα ανθρώπινα δικαιώματα τίθενται στο κέντρο των σχέσεων με όλες τις τρίτες χώρες, περιλαμβανομένων και των στρατηγικών εταίρων”. Επομένως περιμένουμε η ΕΕ και η Ελλάδα να εφαρμόζουν όσα αποφασίζουν και να αναδεικνύουν το θέμα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις σχέσεις τους με όλες τις τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Αζερμπαϊτζάν. Το ίδιο πρέπει να γίνεται όσον αφορά και τα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος”, δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων/ “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία”.

Στις δηλώσεις του έλληνα υπουργού εξωτερικών αναφέρονται χαρακτηριστικά: Είναι στρατηγική μας επιλογή να προωθήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν, είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι ένας προμηθευτής ενέργειας, ένας παράγοντας, καθοριστικός, για την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, η συνεργασία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αποδώσει, επίσης, πολύ θετικά αποτελέσματα και σε σχέση με την ΕΕ και σε σχέση με την ευρωατλαντική συνεργασία, ευρύτερα. Σε μια ταραγμένη περιοχή, μια ταραγμένη περιοχή που εκτείνεται και στην ανατολική και στη νότια γειτονία της ΕΕ, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να έχεις κάποιους στρατηγικούς εταίρους που λειτουργούν, ως άγκυρες σταθερότητας. Αυτός είναι ο ρόλος του Αζερμπαϊτζάν, κράτος που είναι έτοιμο επίσης να επενδύσει στην Ελλάδα και άρα να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ελληνικής πραγματικής οικονομίας, τώρα που βγαίνουμε από την κρίση”.

Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στην ελληνική κυβέρνηση ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ δυο χωρών είναι ισορροπημένες μόνο όταν λαμβάνονται υπόψη μια σειρά θεμάτων, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων , η αντιμετώπιση της διαφθοράς, η διαφάνεια, η ελευθερία έκφρασης , ο έλεγχος της εξουσίας. Πολύ περισσότερο οι σχέσεις των δυο χωρών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την διέλευση του αγωγού ΤΑP από την Β. Ελλάδα, την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από την εταιρία Sοcar, την προοπτική επενδύσεων αλλά και αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα κα.

1. Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (πρέπει να) είναι μέρος της πολιτικής για την ενεργειακή και γενικότερη ασφάλεια και σταθερότητα μιας περιοχής. Το Αζερμπαϊτζάν κατηγορείται από το Ευρωκοινοβούλιο και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για εκφοβισμό, συλλήψεις, κρατήσεις και άδικες καταδίκες ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης ή πολιτών, ακτιβιστών, δημοσιογράφων και μπλόγκερς απλώς και μόνο γιατί εξέφρασαν την άποψή τους και άσκησαν δικαιώματα και ελευθερίες που προστατεύονται από τις διεθνείς συμφωνίες για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα. Τόσο η ΕΕ όσο και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να θέτουν ξεκάθαρα στους εκπροσώπους του Αζερμπαϊτζάν την υποχρέωσή του να σέβονται την ελευθερία του τύπου και των μέσων ενημέρωσης, σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, να διασφαλίζουν την ελευθερία έκφρασης , την ελευθερία του συναθροίζεσθε καθώς και την ανάληψη ανεξάρτητης έρευνας των πολλών περιπτώσεων άσκησης βίας εναντίον δημοσιογράφων και αγωνιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλες οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει επιδεινωθεί αντί να βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, ίσως και επειδή το καθεστώς θεωρείτε ιδιαίτερα διεφθαρμένο κι επιδιώκει να ελέγχει απόλυτα όχι μόνο την κοινωνία αλλά και την οικονομία και τις εμπορικές δραστηριότητες, προς όφελος ενός πολύ περιορισμένου, γύρω από την προεδρική οικογένεια, κύκλου συμφερόντων. Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας το καθεστώς δεν φαίνεται διατεθειμένο να αλλάξει πρακτικές και παρατηρούνται διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις και εκφοβισμός των ΜΚΟ και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Ενδεικτικές είναι οι διατάξεις νέων νόμων που προβλέπουν δρακόντεια μέτρα και βαριές ποινές για όσους οργανώνουν διαμαρτυρίες που δεν έχουν την έγκριση του καθεστώτος, ενώ διευρύνουν τον ορισμό της συκοφαντικής δυσφήμισης, και καθιστούν αυστηρότερους τους κανόνες που διέπουν την χρηματοδότηση των μη κυβερνητικών οργανισμών.

2. Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι επίσης μέρος των ενεργειακών και οικονομικών συμφωνιών. Η χώρα, οι κάτοικοι αλλά και το περιβάλλον υποφέρουν από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, μια και το Αζερμπαϊτζάν είναι μια από τις πιο παλιές πετρελαιοπαραγωγές περιοχές. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας εξάγονται, ενώ πολλές ξένες επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στην περιοχή δεν μπορεί να αγνοείται αυτή η διάσταση. Αν οι ευρωπαίοι πολίτες δεν ενδιαφέρονται μόνο να έχουν φυσικό αέριο ή πετρέλαιο – αλλά κατ’ ελάχιστον ενδιαφέρονται και για τις συνέπειες που έχει η άντλησή τους στις χώρες προέλευσης – θα πρέπει να απαιτούμε από τις κυβερνήσεις μας να θέτουν ως προτεραιότητα τα θέματα περιβάλλοντος στις χώρες παραγωγής όσο και στο πλαίσιο των συμφωνιών μεταφοράς των ορυκτών καυσίμων. Στην περίπτωση του Αζερμπαϊτζάν το θέμα μας αφορά και πολύ άμεσα αφού ο αγωγός TAP που θα μεταφέρει φυσικό αέριο υπό πίεση από την περιοχή της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές θα διέρθει και από την Ελλάδα. Συγκεκριμένα ο αγωγός μήκους 543 χιλιομέτρων στην Ελλάδα διασχίζει 15 περιοχές NATURA 2000, τα περισσότερα ποτάμια, παραποτάμια δάση (2,3), εύφορες αγροτικές περιοχές, σημαντικούς κάμπους (πχ πεδιάδες Φιλίππων, Σερρών και Γαλλικού), αρδευτικά κανάλια, ενώ περνάει περιφερειακά των λιμνών Βόλβη και Κορώνεια. Είναι ένας αγωγός που έτσι κι αλλιώς μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στις ανθρώπινες όσο και στις φυσικές κοινότητες που δεν αντιμετωπίζονται απλώς επειδή εκπονούνται Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (4) ή διεξάγεται τυπικά διάλογος σε ορισμένες περιοχές. Εξάλλου η κρίση στην Ουκρανία κατέδειξε ότι η στροφή σε 100% Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που διατίθενται τοπικά και περιφερειακά είναι ο μόνος τρόπος διασφάλισης της ενεργειακής σταθερότητας και παράγοντας ασφάλειας στην Ευρώπη. Οι αγωγοί ενέργειας μπορεί να περιπλέξουν ακόμα περισσότερο τα διάφορα γεωπολιτικά παιχνίδια και τους εκβιασμούς αντί να συμβάλλουν στην ειρήνη και την ασφάλεια, όπως διατείνονται οι κυρίαρχες αντιλήψεις που δεν έχουν σχέση όμως με την πραγματικότητα (Ουκρανία, Αζερμπαϊτζάν, Τσετσενία, Νιγηρία, Ιράκ κα)

(1) http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P7-TA-2013-0285+0+DOC+XML+V0//EL

Καθώς και Απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “CaseofIlgarMammadovhttp://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-144124#{%22itemid%22:[%22001-144124%22]}

2http://www.trans-adriatic-pipeline.com/fileadmin/pdfs/esia/greece/ESIA_Greece_GR_WEB/ESIA_Greece_Annex_4.1_West_Habitats_and_Protected_Areas_Greek.pdf

3http://www.trans-adriatic-pipeline.com/fileadmin/pdfs/esia/greece/ESIA_Greece_GR_WEB/ESIA_Greece_Annex_4.1_East_Habitats_and_Protected_Areas_Greek.pdf

4 http://www.trans-adriatic-pipeline.com/gr/esia/greece/report/download-greek/

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Tue, 24 Jun 2014 17:43:22 +0300
Προτάσεις Ψηφισμάτων http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/ekdoseis/item/3758-protaseis-psifismaton http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/ekdoseis/item/3758-protaseis-psifismaton

Ψηφίσματα που υποστηρίξαμε και υπερψηφίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Οι Προτάσεις ψηφίσματος ψηφίζονται από την ολομέλεια. Η ημερήσια διάταξη της ολομέλειας αναφέρει  ότι μετά τις δηλώσεις του Συμβουλίου, της Επιτροπής ή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τις προφορικές ερωτήσεις προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή, ακολουθεί ψηφοφορία σχετικά με πρόταση ψηφίσματος. Οι συζητήσεις για περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, μεταξύ άλλων, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε προτάσεις ψηφίσματος. Τα κείμενα αυτά υποβάλλονται κατά κανόνα από επιτροπή, πολιτική ομάδα ή τουλάχιστον σαράντα βουλευτές.

Πατήστε με το ποντίκι σας στον τίτλο του κάθε ψηφίσματος ή πρότασης ψηφίσματος για να διαβάσετε τα πλήρη κείμενα

 
 

Κοινή πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ημερομηνία : 12-03-2014   Στοιχεία αναφοράς : RC-B7-0263/2014


Πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

11-03-2014    Στοιχεία αναφοράς: B7-0266/2014

Κοινή πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση στη Συρία

05-02-2014   Στοιχεία αναφοράς: RC-B7-0141/2014

 

Πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση στη Συρία

04-02-2014     Στοιχεία αναφοράς:  B7-0144/2014

Πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τους άστεγους

08-01-2014    Στοιχεία αναφοράς:  B7-0011/2014

Πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση στην Αίγυπτο

02-07-2013   Στοιχεία αναφοράς: B7-0366/2013
 

Κοινή πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τις εξαγωγές όπλων: εφαρμογή της κοινής θέσης 2008/944/ΚΕΠΠΑ του Συμβουλίου

02-07-2013   Στοιχεία αναφοράς: RC-B7-0258/2013
 

Motion for a resolution on the situatuion of civil society in Egypt

01-07-2013  Στοιχεία αναφοράς: B7-0356/2013

 

Κοινή πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τις πλημμύρες στην Ευρώπη

01-07-2013  Στοιχεία αναφοράς:  RC-B7-0319/2013

Πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση στην Τουρκία

11-06-2013  Στοιχεία αναφοράς:  B7-0306/2013

Κοινή πρόταση ψηφίσματος σχετικά με το Γκουαντάναμο: απεργία πείνας των κρατουμένων

22-05-2013   Στοιχεία αναφοράς: RC-B7-0234/2013

Motion for a resolution on Guantanamo: hunger strike by prisoners

20-05-2013   Στοιχεία αναφοράς: B7-0234/2013
Σημ. Η συγκεκριμένη πρόταση ψηφίσματος είναι διαθέσιμη μόνο στη γλώσσα του πρωτοτύπου

Πρόταση ψηφίσματος σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας έπειτα από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε εργοστάσια και την κατάρρευση κτηρίου στο Μπανγκλαντές

20-05-2013   Στοιχεία αναφοράς:  B7-0232/2013

Κοινή πρόταση ψηφίσματος σχετικά με το Γκουαντάναμο: απεργία πείνας των κρατουμένων

17-04-2013   Στοιχεία αναφοράς:  RC-B7-0168/2013

Motion for a resolution on Guantanamo: hunger strike by prisoners

15-04-2013   Στοιχεία αναφοράς:  B7-0168/2013

 

Κοινή πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την ενίσχυση του αγώνα κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των εγκλημάτων μίσους

11-03-2013   Στοιχεία αναφοράς: RC-B7-0121/2013
]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΕΚΔΟΣΕΙΣ Wed, 18 Jun 2014 12:26:43 +0300
H συζήτηση που δεν έγινε για την Ευρώπη που θέλουμε. http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3756-h-syzitisi-pou-den-egine-gia-tin-evropi-pou-theloume http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3756-h-syzitisi-pou-den-egine-gia-tin-evropi-pou-theloume

Μια κοινωνία που χρειάζεται αλληλεγγύη έστειλε 3 ακροδεξιούς/νεοναζί στο Ευρωκοινοβούλιο!

Σχετικά με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» έκαναν την εξής δήλωση:

«Σίγουρα η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, δεν μπορεί να παραμείνει όπως είναι σήμερα. Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούσε έγκαιρη και θαρραλέα αντιμετώπιση με ενίσχυση της αλληλεγγύης, των κοινωνικών πολιτικών, του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ενοποιητικών διαδικασιών και θεσμών. Δυστυχώς, οι κυβερνήσεις επέλεξαν να επιβάλουν σκληρή λιτότητα, η ενοποίηση δεν προχωράει, ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός μειώθηκε για πρώτη φορά και όλα αυτά κρύφτηκαν πίσω από την «Ευρώπη». Αν και οι καταστροφικές αποφάσεις λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις, η ευθύνη μετατίθεται στην «Ευρώπη». Έτσι είναι λογική συνέπεια η διαμόρφωση ενός αντιευρωπαϊκού ή έστω ευρωσκεπτικιστικού κλίματος, αντί να διαμορφωθεί μια ισχυρή βούληση και εντολή για προώθηση της οικονομικής, δημοκρατικής και κοινωνικής ενοποίησης της ΕΕ.

 

Στις Ευρωεκλογές υπήρξαν αντιφατικά μηνύματα, όπως εξάλλου και στις αυτοδιοικητικές. Από την μία έχουμε περιορισμένη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές και παρουσία περισσότερων ακροδεξιών ευρωβουλευτών στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ από την άλλη έχουμε μεγαλύτερη κινητοποίηση με θεματικές καμπάνιες (για την υγεία, τη νεολαία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον κα) μαζί με αξιόλογα αποτελέσματα για τους Πράσινους σε κάποιες χώρες. Η Ευρώπη δεν είναι μόνο συντηρητικοί και σοσιαλιστές. Σε χώρες όπως η Σουηδία και το Λουξεμβούργο οι Πράσινοι είναι η δεύτερη σε ποσοστά πολιτική δύναμη (κοντά στο 15%), ενώ πολύ καλά αποτελέσματα είχαν οι Πράσινοι σε Βρετανία και Αυστρία, όπου αυξάνουν σε τρεις τους ευρωβουλευτές τους. Τα αποτελέσματα στη Βρετανία για τις τοπικές εκλογές δείχνουν ότι οι Πράσινοι κερδίζουν 23 επιπλέον έδρες σε δημοτικά συμβούλια παρά το εκλογικό σύστημα που ευνοεί τα 2 μεγάλα κόμματα. Συνολικά, πλέον, οι Βρετανοί Πράσινοι έχουν 162 συμβούλους σε 56 Δημοτικά Συμβούλια. Επίσης, για πρώτη φορά εισέρχονται στο Ευρωκοινοβούλιο Πράσινοι από την Κροατία και την Ουγγαρία, ενώ συνολικά η Ομάδα των Πράσινων μαζί με τους συνεργαζόμενους εκτιμάται ότι θα έχει γύρω στους 52-58 ευρωβουλευτές. Δυστυχώς, η πολιτική αυτή ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο που έδειξε την μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την ελληνική κοινωνία δεν θα περιλαμβάνει αυτή τη φορά και Έλληνα ευρωβουλευτή, αν και οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ μάχονται πραγματικά για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, οικολογικές λύσεις, δημοκρατία και στις χώρες τους και στην Ευρώπη συνολικά.

Όσον αφορά τα αποτελέσματα στην Ελλάδα, δυστυχώς η χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία στέλνει 3 ακροδεξιούς/νεοναζί στο Ευρωκοινοβούλιο, σε μια εποχή κατά την οποία η ελληνική κοινωνία χρειάζεται αλληλεγγύη και ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών. Θα διαπιστώσουν ότι στο Ευρωκοινοβούλιο θα είναι πλήρως απομονωμένοι. Με την επιλογή αυτή η Ελλάδα ενισχύει τις τάσεις για επιστροφή στον εθνικιστικό απομονωτισμό που εκφράζουν τόσο κυβερνήσεις όπως η Βρετανική όσο και πολλά ακροδεξιά και εθνικιστικά κόμματα σε χώρες κυρίως του βορρά (πχ Φιλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο κα). Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει μαύρο πρόβατο με τους ακροδεξιούς και νεοναζί που έστειλε στο Ευρωκοινοβούλιο και να χάσει την αλληλεγγύη των πολιτών από άλλες χώρες. Καμία χώρα της κρίσης δεν γέννησε κόμματα σαν την Χρυσή Αυγή, δεν αποτελεί λοιπόν δικαιολογία η κρίση. Και αυτό επιβεβαιώθηκε από τα εκλογικά αποτελέσματα. Πρέπει να αναζητήσουμε, λοιπόν, τα βαθύτερα αίτια που οδηγούν μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών σε ακροδεξιές και νεοναζιστικές, εθνικιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ έχουν μεγάλη ευθύνη για την απουσία συζήτησης για το τι Ευρώπη θέλουμε, και πώς μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη. Ο κατακερματισμός της κοινωνίας και του πολιτικού χώρου δεν είναι παρά συνέπεια της απουσίας ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης στην κοινωνία, στα ΜΜΕ και στους θεσμούς. Διλήμματα που περιστρέφονται συνεχώς γίνονται από κομματικές προσδοκίες εμποδίζουν τον πολιτικό διάλογο, την πολιτική αντιπαράθεση και την πολιτική σύνθεση. Το αδιέξοδο παραμένει στο εθνικό επίπεδο αφού οι ευρωεκλογές δεν αξιοποιήθηκαν ως ευκαιρία για να συζητηθεί και προωθηθεί ένα εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση, χάθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε για την Ευρώπη και το ρόλο της Ελλάδας μέσα σε αυτή, χωρίς από την άλλη να διαμορφωθεί έστω μια ξεκάθαρη άποψη για την διακυβέρνηση όπως έθεταν το δίλημμα τόσο η κυβερνητική συμμαχία όσο και η αντιπολίτευση. Μετατρέποντας τις ευρωεκλογές σε πρόκριμα για εθνικές, διαπιστώνεται και το αδιέξοδο για τις εθνικές αφού δεν φαίνεται να υπάρχει σαφής νίκη μιας εκ των προτάσεων δια-κυβέρνησης. Η επιβεβαίωση της κυβερνητικής πολιτικής δεν ήρθε ποτέ, ενώ και το στοίχημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στις «26 φεύγουν» χάθηκε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο διασκορπισμός του πολιτικού συστήματος και η απουσία προγραμματικών προτάσεων κάνει αδύνατη την όποια πρόταση σχηματισμού βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος.

Σχετικά με τα αποτελέσματα του ψηφοδελτίου μας «ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία», θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους και όσες μας επέλεξαν μέσα σε δεκάδες ψηφοδέλτια που είχαν μπροστά τους και με την σύγχυση με άλλα ψηφοδέλτια. Αν και θα θέλαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, ο περιορισμένος χρόνος και η ελάχιστη παρουσία μας στα ΜΜΕ δεν επέτρεψε να πείσουμε τους πολίτες για τις προτάσεις και τις θέσεις μας, μια και ήμασταν από τα ελάχιστα σχήματα που επικέντρωσαν στην πολιτική συζήτηση. Δεν έγινε επίσης γνωστό ή κατανοητό σε πολλούς η αποχώρηση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή, από τους Οικολόγους Πράσινους για λόγους αξιακούς και πολιτικούς, γιατί το σχήμα αυτό έχει παρακμάσει ως κομματικό σχήμα, παρά το γεγονός ότι από τα σπλάχνα του βγήκαν άνθρωποι που αναδείχθηκαν σε τοπικό, περιφερειακό και κοινωνικό επίπεδο.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» θα συνεχίσουμε να απευθυνόμαστε στους κριτικούς πολίτες που από την οργή έχουν περάσει στην συνειδητή διάθεση να αλλάξουν δημιουργικά την κατάσταση. Θα συνεχίσουμε σε κοινωνικό επίπεδο να συντασσόμαστε με όσους πιστεύουν ότι είναι η ώρα για μια διαφορετική, δημιουργική πολιτική, όχι για καταστροφικές πολιτικές ή επικοινωνιακές στρατηγικές, χωρίς πολιτική πρόταση. Και παρόλο ότι δεν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις δημιουργικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας για διέξοδο από την κρίση. Ευτυχώς θα έχουμε στενή συνεργασία με πολλές δημοτικές κινήσεις αλλά και δημοτικές αρχές που αναδείχθηκαν από τις τοπικές εκλογές για να συμβάλλουμε σε αλλαγές στο τοπικό επίπεδο».

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Tue, 27 May 2014 14:58:59 +0300
Οι εκλογές ήδη διαψεύδουν ότι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποχωρούν. http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3755-election-day-2014 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3755-election-day-2014

Ν. Χρυσόγελος: Ας κάνουμε πράσινη έκπληξη και σε Ελλάδα.

"ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία"

 

«Τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές στη Βρετανία καθώς και τα exitpolls σε χώρες που έχουν ήδη ψηφίσει δείχνουν μια σημαντική άνοδο των Πράσινων, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Ιρλανδίας, μιας χώρας της κρίσης, όπου φαίνεται ότι οι Πράσινοι συγκεντρώνουν 14%. Από την άλλη, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων, τουλάχιστον στην Τσεχία και Ολλανδία όπου φαίνεται να έχουν μειωμένες επιδόσεις. Δεν πρέπει η Ελλάδα να γίνει μαύρο πρόβατο στέλνοντας ακροδεξιούς και νεοναζί στο Ευρωκοινοβούλιο. Να μην νοιώσουμε ντροπή, να μην χάσουμε την αλληλεγγύη που ζητάμε από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Καμία χώρα της κρίσης δεν γέννησε κόμματα σαν την Χρυσή Αυγή, δεν αποτελεί λοιπόν δικαιολογία η κρίση. Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν κουραστεί και βαρεθεί από τα ίδια και τα ίδια αλλά φαίνεται ότι, παρά τις Κασσάνδρες, στρέφονται σε σημαντικό βαθμό και προς τους Πράσινους γιατί ξέρουν ότι μια πράσινη ψήφος είναι μια πραγματική εντολή για το κοινό καλό. Συνειδητοποιούν ότι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ μάχονται πραγματικά για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, οικολογικές λύσεις, δημοκρατία και στις χώρες τους και στην Ευρώπη συνολικά. Ας κάνουμε την έκπληξη και στην Ελλάδα, με εκλογή ευρωβουλευτών με τον συνδυασμό «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία», για να συμμετάσχουμε στο πράσινο κύμα για την δημιουργική αλλαγή της Ευρώπης», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων / «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία» ψηφίζοντας στο εκλογικό κέντρο 609 κοντά στην περιοχή του, στον Αγ. Ελευθέριο Πατησίων.

 

Τα αποτελέσματα στη Βρετανία για τις τοπικές εκλογές δείχνουν ότι οι Πράσινοι κερδίζουν 23 επιπλέον έδρες σε δημοτικά συμβούλια παρά το εκλογικό σύστημα που ευνοεί τα 2 μεγάλα κόμματα. Συνολικά πλέον οι Πράσινοι έχουν 162 συμβούλους σε 56 Δημοτικά Συμβούλια. Είναι αξιωματική αντιπολίτευση σε Liverpool, Slihull, Islington, Lewisham Λονδίνου και Norwich, ενώ εκπροσωπούνται σε Newcastle Under Lyme, Eppng Forest, Babergh και Wirral για πρώτη φορά. Στο Bristol West συγκεντρώνουν 28%. Επίσης, αν οι προγνώσεις επιβεβαιωθούν, οι Βρετανοί Πράσινοι αναμένεται να εκλέξουν περισσότερους ευρωβουλευτές. Σήμερα έχουν δυο (την Jean Lambert, από την περιφέρεια του Λονδίνου και τον Keith Taylor, από την South-East). Έτσι ίσως διπλασιάσουν ή και τριπλασιάσουν τους Βρετανούς πράσινους ευρωβουλευτές.

 

Επίσης, τα προγνωστικά στην Ολλανδία, που ψήφισε ήδη, δείχνουν ότι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ (Πράσινη Αριστερά) αυξάνουν τα ποσοστά τους στο 7,8% και εκλέγουν 2 ευρωβουλευτές. Αντιθέτως οι ακροδεξιοί φαίνεται να έχουν χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στη Λετονία οι Πράσινοι φαίνεται να συγκεντρώνουν 6%. Οι Πράσινοι φαίνεται να ενισχύονται σημαντικά και σε χώρες της κρίσης, όπως πχ η Ιρλανδία, όπου τα exit polls δείχνουν να συγκεντρώνουν 14%. Τέλος, φαίνεται ότι οι Πράσινοι στη Τσεχία λαμβάνουν περίπου 4,5%, ενώ οι ακροδεξιοί έχασαν σημαντική δύναμη! 

 

Αν θέλουμε να αλλάξουμε πραγματικά την Ευρώπη και τη χώρα μας προς το καλύτερο, δώστε ώθηση και συμβάλλετε στη θετική ενέργεια που θα φέρει μια ισχυρή ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μια ενισχυμένη κοινοβουλευτική παρουσία μας στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ομάδα των Πράσινων:«ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία».

 

Η ψήφος σας μετράει. Δεν είναι όλοι ίδιοι, δεν είναι όλες οι πολιτικές ίδιες. Ούτε όλα τα πράσινα κόμματα είναι ίδια.Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ των συνδυασμών «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία»και «Οικολόγοι Πράσινων – Κόμμα Πειρατών». Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» είμαστε άλλος πολιτικός σχηματισμός, με συμπρόεδρους τον ευρωβουλευτήΝίκο Χρυσόγελο και τηνΜαρία Πίνιου Καλλή. Ο Νίκος Χρυσόγελος έχει αποχωρήσει από τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά φυσικά παραμένει στην Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.Δεν διεκδικούμε ένα μέρος των Οικολόγων Πράσινων, αλλά συνθέτουμε μία νέα πολιτική πράσινη, κοινωνική πρόταση που υπερβαίνει παλαιότερα σχήματα, που έχουν παρακμάσει και έχουν οδηγηθεί ένα βήμα πριν τη διάλυση, παύοντας πλέον να εκφράζουν τις αρχές για τις οποίες δημιουργήθηκαν.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία»απευθυνόμαστε στους κριτικούς πολίτες που από την οργή έχουν περάσει στην συνειδητή διάθεση να αλλάξουν δημιουργικά την κατάσταση.Συντασσόμαστε με όσους πιστεύουν ότι είναι η ώρα για μια διαφορετική, δημιουργική πολιτική, όχι για καταστροφικές πολιτικές ή επικοινωνιακές στρατηγικές, χωρίς πολιτική πρόταση. Δώστε μας δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ελληνική κοινωνία.

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Sun, 25 May 2014 13:04:47 +0300
Επιτυχίες σε ευρωπαϊκές χώρες. Βοηθήστε να γίνει και η έκπληξη στην Ελλάδα: ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία. http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3754-prasinoieurope http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3754-prasinoieurope Επιτυχίες σε ευρωπαϊκές χώρες. Βοηθήστε να γίνει και η έκπληξη στην Ελλάδα: ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία.

Οι εκλογές ήδη διαψεύδουν ότι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ υποχωρούν.

 

Τα αποτελέσματα στη Βρετανία για τις τοπικές εκλογές δείχνουν ότι οι Πράσινοικερδίζουν 23 επιπλέον έδρες σε δημοτικά συμβούλια παρά το εκλογικό σύστημα που ευνοεί τα 2 μεγάλα κόμματα. Συνολικά πλέον οι Πράσινοι έχουν162 συμβούλους σε 56 Δημοτικά Συμβούλια. Είναι ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση σεLiverpool,Solihull,Islington,Lewisham(Λονδίνου) και Norwich, ενώ εκπροσωπούνται για πρώτη φορά σε Newcastle -Under-LymeEppingForestBabergh και Wirral. Επίσης, αν οι προγνώσεις επιβεβαιωθούν, οι Βρετανοί Πράσινοι αναμένεται να εκλέξουν περισσότερους ευρωβουλευτές. Σήμερα έχουν δυο (την Jean Lambert, από την περιφέρεια του Λονδίνου και τον Keith Taylor, από την South-East). Έτσι ίσως διπλασιάσουν ή και τριπλασιάσουν τους Βρετανούς πράσινους ευρωβουλευτές.

Επίσης τα προγνωστικά στην Ολλανδία, που ψήφισε ήδη, δείχνουν ότι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ (Πράσινη Αριστερά) αυξάνουν τα ποσοστά τους στο 7,8% και εκλέγουν 2 ευρωβουλευτές. Αντιθέτως οι ακροδεξιοί φαίνεται να έχουν χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Στη Λετονια οι Πρασινοι φαινεται να συγκεντρωνουν 6%. Οι Πρασινοι φαινεται να ενισχυονται και σε χωρες της κρισης, όπως πχ η Ιρλανδια 14%.  Φαινεται οτι Πρασινοι στη Τσεχια λαμβάνουν περίπου 4,5%! 

Οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν κουραστεί και βαρεθεί από τα ίδια και τα ίδια και φαίνεται ότι παρά τις Κασσάνδρες στρέφονται προς τους Πράσινους γιατί ξέρουν ότι μια πράσινη ψήφος είναι μια πραγματική εντολή για το κοινό καλό. Συνειδητοποιούν ότι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ μάχονται πραγματικά για κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, οικολογικές λύσεις, δημοκρατία και στις χώρες τους και στην Ευρώπη συνολικά.

Αν θέλουμε να αλλάξουμε πραγματικά την Ευρώπη και τη χώρα μας προς το καλύτερο, δώστε ώθηση και συμβάλλετε στη θετική ενέργεια που θα φέρει μια ισχυρή ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, μια ενισχυμένη κοινοβουλευτική παρουσία μας στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ομάδα των Πράσινων: «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία».

Η ψήφος σας μετράει. Δεν είναι όλοι ίδιοι, δεν είναι όλες οι πολιτικές ίδιες. Ούτε όλα τα πράσινα κόμματα είναι ίδια. Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ τωνσυνδυασμών «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» και «Οικολόγοι Πράσινων – Κόμμα Πειρατών». Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» είμαστε άλλος πολιτικός σχηματισμός, με συμπρόεδρους τον ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο και την Μαρία Πίνιου Καλλή. Ο Νίκος Χρυσόγελος έχει αποχωρήσει από τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά φυσικά παραμένει στην Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν διεκδικούμε ένα μέρος των Οικολόγων Πράσινων, αλλά συνθέτουμε μία νέα πολιτική πράσινη, κοινωνική πρόταση που υπερβαίνει παλαιότερα σχήματα, που έχουν παρακμάσει και έχουν οδηγηθεί ένα βήμα πριν τη διάλυση, παύοντας πλέον να εκφράζουν τις αρχές για τις οποίες δημιουργήθηκαν.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» απευθυνόμαστε στους κριτικούς πολίτες που από την οργή έχουν περάσει στην συνειδητή διάθεση να αλλάξουν δημιουργικά την κατάσταση. Συντασσόμαστε με όσους πιστεύουν ότι είναι η ώρα για μια διαφορετική, δημιουργική πολιτική, όχι για καταστροφικές πολιτικές ή επικοινωνιακές στρατηγικές, χωρίς πολιτική πρόταση. Δώστε μας δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την ελληνική κοινωνία.

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Sun, 25 May 2014 02:36:55 +0300
«Η αποχή τους κάνει πιο δυνατούς. Θα τους αφήσεις;» http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3753-oxiapoxi http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3753-oxiapoxi

ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία

 

Οι ευρωεκλογές δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας. Το στοίχημα δεν είναι αν θα κερδίσει ο Σαμαράς ή ο Τσίπρας. Στις 25 Μαΐου ψηφίζουμε για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Θα στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο αντιευρωπαϊστές, όσους μισούν τη δημοκρατία και την Ευρώπη, για… να τιμωρήσουμε τη Μέρκελ και τον Σαμαρά; Είναι σαν να αυτοκτονούμε για να τους θυμώσουμε! Στο τέλος, εμείς οι πολίτες θα είμαστε οι χαμένοι.

Η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν είναι “χαλαρή”. Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να επηρεάσουν τις αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα έχουμε μία Ευρώπη που προασπίζει το δημόσιο συμφέρον, το κοινωνικό μοντέλο, τη δημοκρατία, το περιβάλλον και τους πολίτες της ή μία Ευρώπη που είναι υποχείριο ανεύθυνων τραπεζιτών και επιθετικών funds; Την επόμενη μέρα των ευρωεκλογών θα ανθίσει ο λαϊκισμός, ο νεοναζισμός και ο εθνικός απομονωτισμός ή θα επικρατήσουν οι πολικές δυνάμεις που προωθούν την ιδέα της δημοκρατικής, κοινωνικής, οικολογικής και αλληλέγγυας Ευρώπης;

Αν η αντίθεσή μας αφορά στις κυρίαρχες πολιτικές στην Ευρώπη, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε τις πολιτικές αυτές και όχι να απέχουμε ή και να αφήσουμε περισσότερο χώρο σε άδικες ή καταστροφικές πολιτικές. Η αποχή αποτελεί σύμμαχο των ευρωσκεπτικιστών, των εθνικιστών και των υπερασπιστών της λιτότητας. Όσο μεγαλύτερη είναι η αδιαφορία των πολιτών και η αποχή, τόσο πιο εύκολο είναι για αυτές τις δυνάμεις να κερδίσουν πλειοψηφίες.

Αν βαρέθηκες μία από τα ίδια, ψήφισε στις ευρωεκλογές.

Δεν είναι όλοι ίδιοι, δεν είναι όλες οι πολιτικές ίδιες.

Οι “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογίαμπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Είμαστε νεανικό ψηφοδέλτιο, με την πιο έντονη γυναικεία παρουσία (43% υποψήφιες) σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο κόμμα που κατεβαίνει στις ευρωεκλογές.

Είμαστε καινούργιο σχήμα με ακτιβιστές του οικολογικού χώρου και ενεργά μέλη από το χώρο της κοινωνικής οικονομίας, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των κινημάτων αλληλεγγύης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών. Έχουμε την εμπειρία από τη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών.

Αν και εμείς οι Πράσινοι αντιπροσωπεύουμε μόλις το 8% στο Ευρωκοινοβούλιο, αναλαμβάνουμε σημαντικές πολιτικές πρωτοβουλίες και έχουμε καταφέρει πολλά δημιουργώντας ευρύτερες συμμαχίες. Μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες μας είναι η λογοδοσία της Τρόικα και η αξιολόγηση των πολιτικών λιτότητας, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της ομάδας μας.

Οι δυο εκθέσεις που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου δείχνουν ότι υπάρχει ένας άλλο δρόμοςγια την έξοδο από την κρίση και ότι το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο στις σκληρές καιάδικεςαποφάσεις των  κυβερνήσεων.

Παρ’όλα αυτά, τόσο η Νέα Δημοκρατίαόσo και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τις δύο αυτές εκθέσειςΟι πολιτικές συμμαχίες παίζουν σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Είναι αναγκαία περισσότερο από κάθε άλλη φορά η ανάδειξη δυνατής ομάδας Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με δυναμική παρουσία Πράσινων από την Ελλάδα και εκλογή ευρωβουλευτών από το συνδυασμό “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία. Η παρουσία μας είναι ευέλικτη, ουσιαστική και καθοριστική για την αλλαγή πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση μεταξύ των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία και των Οικολόγων Πράσινων. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία είμαστε άλλος πολιτικός σχηματισμός, με συμπρόεδρο τον ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο,ο οποίος έχει αποχωρήσει εδώ και μήνες από τους Οικολόγους Πράσινους. Δεν διεκδικούμε ένα μέρος των Οικολόγων Πράσινων, αλλά συνθέτουμε μία νέα πολιτική πράσινη, κοινωνική πρόταση που υπερβαίνει παλαιότερα σχήματα, που έχουν παρακμάσει και έχουν οδηγηθεί ένα βήμα πριν τη διάλυση, παύοντας πλέον να εκφράζουν τις αρχές για τις οποίες δημιουργήθηκαν. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία απευθυνόμαστε στους κριτικούς πολίτες που από την οργή έχουν περάσει στην συνειδητή διάθεση να αλλάξουν δημιουργικά την κατάσταση. Συντασσόμαστε με όσους πιστεύουν ότι είναι η ώρα για μια διαφορετική, δημιουργική πολιτική, όχι για καταστροφικές πολιτικές ή επικοινωνιακές στρατηγικές, χωρίς πολιτική πρόταση.

Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι γι’ αυτό πρέπει να το κάνουμε καλύτερο. Κάνε την αλλαγή της Ευρώπης και της Ελλάδα δική σου υπόθεση. Μην αφήσεις τους άλλους να αποφασίσουν για εσένα, χωρίς εσένα. Σκέψου, κινητοποιήσου, γύρνα την πλάτη στο δικομματισμό, άνοιξε νέα μονοπάτια, άναψε πράσινο για να αλλάξουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα. Οι “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία” ζητάμε τη στήριξή σου για να υπάρχει στο Ευρωκοινοβούλιο τα επόμενα πέντε χρόνια δυνατή φωνή λογικής, πολιτική στη βάση αξιών, κοινωνική και οικολογική ευαισθησία, πολιτικές προσανατολισμένες σε λύσεις και συστηματική υπεράσπιση των πιο αδύναμων στην κοινωνία. Την Κυριακή ψηφίζω “ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία” για μια Ευρώπη και Ελλάδα της απασχόλησης, της δημοκρατίας και της οικολογίας.

 

Μπορείτε να δείτε τους υποψηφίους μας στο ψηφοδελτιο που επισυνάπτεται παρακάτω.

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Sat, 24 May 2014 11:29:20 +0300
Χρυσό στο Χρυσόγελο από το Vouli Watch στην εκπομπή "Με το Βλέμμα στη Βουλή και την Ευρωβουλή" http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3747-vouli-watch http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3747-vouli-watch

{youtube}k-RgOAqEAfk{/youtube}

Οι συντελεστές του Vouli Watch καλεσμένοι στην εκπομπή "Με το Βλέμμα στη Βουλή και την Ευρωβουλή" της Μ. Δικαιάκου στο "Βουλή TV" στις 4/5/14. Εκεί, η κα Δικαιάκου φανέρωσε πως ο ευρωβουλευτής των Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος κατέχει την κορυφαία επίδοση μεταξύ όλων του Βουλευτών και Ευρωβουλευτών στην απάντηση των ερωτήσεων που του έχουν θέσει οι πολίτες στην πλατφόρμα Vouli Watch. Το "Χρυσό" στο Χρυσόγελο λοιπόν...

Ολόκληρη η εκπομπή εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=Wz0Bs...

vouli.tv

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Wed, 21 May 2014 20:12:12 +0300