Τρίτη, 08 Σεπτεμβρίου 2009 12:26

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την τροποποίηση του έργου αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε στις 7 Σεπτεμβρίου ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος σε σχέση με την ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στη διαδικασία παράβασης που κίνησε η Επιτροπή εναντίον της Ελλάδας σχετικά με την τροποποίηση του προγράμματος αποκατάστασης της λίμνης Κορώνειας.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία παράβασης ενεργοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία των Οικολόγων  Πράσινων και ερώτηση της Φιλανδής Πράσινης ευρωβουλευτού Satu Haasi τον περασμένο Απρίλιο.
Ο ευρωβουλευτής  Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Για τους Οικολόγους Πράσινους το έργο αποκατάστασης της Κορώνειας είναι έργο εθνικής εμβέλειας. Αυτό που διαπιστώνουμε όμως είναι πως όταν η ανικανότητα συναντά τις αδιαφανείς μεθοδεύσεις -και με δεδομένη τη γενικότερη εγκατάλειψη των Προστατευόμενων Περιοχών από την κυβέρνηση της ΝΔ- τότε είναι άμεσος ο κίνδυνος ορισμένες από αυτές να οδηγηθούν στην υποβάθμιση και πιθανόν στην καταστροφή τους. Η στάση μας έχει ξεκάθαρο στόχο την επίλυση των προβλημάτων και ελπίζουμε πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βρεθούν τρόποι βελτίωσης και αναδιάρθρωσης του προγράμματος»
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.
 
Διαβάστε επίσης:

 

 

 
ΘΕΜΑ Τροποποίηση έργου αποκατάστασης λίμνης Κορώνειας
 
ΚΕΙΜΕΝΟ:
Στις 03-09-09 έληξε  η προθεσμία που έθεσε η  Ε.Ε. για να απαντήσουν οι ελληνικές  αρχές στην προειδοποιητική επιστολή της διαδικασίας παράβασης (2007/2384) βάση του άρθρου 226 ΕΚ της Συνθήκης, σχετικά με τη λίμνη Κορώνεια και να χορηγήσουν πιο συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία να τεκμηριώνουν το αίτημα τροποποίησης του προγράμματος αποκατάστασης της λίμνης.
Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία παράβασης ενεργοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Μ. Τρεμόπουλου των Οικολόγων Πράσινων και Κοινοβουλευτική Ερώτηση της Φιλανδής ευρωβουλευτού Satu Haasi. Η διαδικασία αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με το συγχρηματοδοτούμενο έργο και αναφέρεται στην ελλιπή συμμόρφωση (κατά παραβίαση του Κανονισμού 1083/2006) με τα άρθρα 6, παρ 2 της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, 3 και 6 της Οδηγίας 22006/11/ΕΚ, και 3 και 4 της Οδηγίας 91/271/ΕΟΚ.
 
Ερωτάται  η Επιτροπή:
 
1.α.  Κατατέθηκε η οφειλόμενη απάντηση  από τις ελληνικές αρχές;
1.β.  Αν ναι, κρίνεται ικανοποιητική  για τη συνέχιση χορήγησης  της ευρωπαϊκής συνδρομής από  το Ταμείο Συνοχής;
2. Περιλαμβάνεται στην απάντηση  η έκθεση των επιθεωρητών περιβάλλοντος,  την οποία έχει ζητήσει η  Επιτροπή από τις 18/02/09 (αρ/1547);
3. Υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης και αναδιάρθρωσης του προγράμματος και ιδιαίτερα του αγροπεριβαλλοντικού του μέρους, όπως και του μέρους που αφορά την προστασία και αποκατάσταση των χειμάρρων που καταλήγουν στη λίμνη μέσω παρεμβάσεων «πράσινης μηχανικής» (green engineering) και αναβάθμισης της βλάστησης, που θα αντιμετωπίσουν και σοβαρά περιστατικά πλημμυρών σε κατοικημένες περιοχές;

 

Read 3141 times Last modified on Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 15:15