Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 20:49

Η προστασία του περιβάλλοντος ευκαιρία για συνεργασία, ειρήνη και βιώσιμη οικονομία για τα Δυτικά Βαλκάνια

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος εισηγητής σε κοινοβουλευτικό σεμινάριο στο Σεράγεβο
 
 Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, συμμετείχε ως εισηγητής σε κοινοβουλευτικό σεμινάριο στο Σεράγεβο (23-24/2/2012), σχετικά με τις ευκαιρίες που υπάρχουν για συνεργασία και βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες σε θέματα περιβάλλοντος. Στο σεμινάριο συμμετείχαν κυρίως ευρωβουλευτές και εκπρόσωποι των κοινοβουλίων των Δυτικών Βαλκανίων.  
 
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος συμμετέχει στο σεμινάριο ως πλήρες μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τα Δυτικά Βαλκάνια και ως αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Θέμα της εισήγησής του ήταν ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και των Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, διαφάνειας, δημοκρατικού ελέγχου και συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.
 
Στο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας (RCC), συζητήθηκαν θέματα διασυνοριακής συνεργασίας για την προστασία του περιβάλλοντος μέσα από θεσμούς που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή (Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας, Περιφερειακό Κέντρο Περιβάλλοντος για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη) όσο και θέματα στρατηγικής στον τομέα του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα την εποχή της κρίσης. Με αξιοποίηση διεθνών, ευρωπαϊκών και τοπικών πόρων προχωράει η συνεργασία στον τομέα της προστασίας του κλίματος, της εξοικονόμησης ενέργειας και της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης των νερών και αποβλήτων, της προστασίας του Δούναβη, της επεξεργασίας λυμάτων σε 12 χώρες της περιοχής.
 
Στο σεμινάριο επισημάνθηκε ότι το περιβάλλον αποτελεί καλή βάση συνεργασίας μεταξύ χωρών που πριν από λίγα χρόνια συμμετείχαν σε αιματηρές πολεμικές αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις. Έχει συμβολική σημασία το γεγονός ότι το σεμινάριο οργανώθηκε στο Σεράγεβο, όπου είναι ακόμα φανερά τα ίχνη των πολέμων που συντάραξαν την περιοχή τους δύσκολους εκείνους καιρούς.   
 
Σε δηλώσεις του ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε "Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία όχι μόνο για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών, να ενθαρρύνουμε την καινοτομία και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας σε μια εποχή κρίσης αλλά αποτελεί και την καλύτερη βάση για να αφήσουμε πίσω την αντιπαράθεση και να προωθήσουμε την συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Οι πρόσφατες χιονοπτώσεις στην περιοχή ήταν ιδιαίτερα βίαιες και προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα, κάτι που μας υπενθυμίζει ότι δεν μπορεί να αγνοούμε την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική υποβάθμιση που επηρεάζουν πλέον σοβαρά τις ανθρώπινες κοινωνίες. Η βαριά χιονόπτωση επηρέασε όλες τις υποδομές, πάγωσε τον Δούναβη, διέκοψε την ναυσιπλοϊα στο ποτάμι, κατέστρεψε πλοία, γέφυρες και υποδομές, επέτεινε την ενεργειακή φτώχεια, οδήγησε σε μεγάλες διακοπές ρεύματος-μπλακ άουτ και των δρομολογίων των μέσων μεταφοράς, σπρώχνει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να καταστρέφουν τα δάση προκειμένου να προμηθευτούν καύσιμα για θέρμανση, υπενθυμίζοντας ότι χρειάζεται να επενδύσουμε όχι μόνο στην προστασία του κλίματος αλλά και σε κατάλληλες κοινωνικές κι άλλες υποδομές, ιδιαίτερα στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες.
 
Σε αυτή την περιβαλλοντική κρίση αναδείχτηκαν όμως και οι δυνατότητες συνεργασίας, όπως έγινε με την αποστολή παγοθραυστικών από την Ουγγαρία σε Κροατία και Σερβία και την από κοινού προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής κακοκαιρία. Παρόμοιες μορφές συνεργασίας αναπτύσσονται μεταξύ χωρών της περιοχής για την προώθηση τοπικών μορφών αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τον καθαρισμό περιοχών που έχουν ρυπανθεί σοβαρά, την προστασία και καθαρισμό του Δούναβη και άλλων ποταμών της περιοχής.
 
Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη αλλά και ενδυνάμωση της δημοκρατίας και της κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή. Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί μια ευκαιρία για αξιοποίηση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των περιορισμένων οικονομικών πόρων της περιοχής αλλά και ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της. Η κοινωνία των πολιτών και οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις συνεισφέρουν σημαντικά στην διαφάνεια, στην ενίσχυση της δημοκρατίας και τη συμμετοχή των πολιτών στην λήψη των αποφάσεων. Είναι ενθαρρυνιτικό ότι σε όλες τις χώρες έχει αποκατασταθεί η δημοκρατία, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, και αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία της η κοινωνία των τοπικών μη-κυβερνητικών οργανώσεων στην περιοχή.
 
Τόσο η Ελλάδα όσο και η ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να απουσιάζουν από τις θετικές αλλαγές που συντελλούνται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, στους τομείς της δημοκρατίας, της διασυνοριακής συνεργασίας και της προστασίας του περιβάλλοντος

 

Read 1575 times Last modified on Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 22:09