Παρασκευή, 03 Φεβρουαρίου 2012 02:18

Νέες προοπτικές απασχόλησης μέσω της κοινωνικής οικονομίας

Written by
Rate this item
(0 votes)

Τοποθέτηση του Μ. Τρεμόπουλου στο Παρίσι αναφορικά με τη σημασία της για την έξοδο από τη κρίση

 

Στο Παρίσι βρέθηκε ο Μ. Τρεμόπουλος καλεσμένος του Cercle Europe et économie sociale για να μιλήσει σχετικά με τις δυνατότητες που προσφέρει η κοινωνική οικονομία για να βγει η Ευρώπη από την κρίση.

Στην ομιλία του, παρουσίασε τη πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη και εμπέδωση της στήριξης που πρέπει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να παρέχουν στον κρίσιμο τομέα της κοινωνικής οικονομίας. Ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που ο ίδιος και οι Πράσινοι έχουν πάρει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τόνισε την ανάγκη να αναληφθούν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αξιοποιηθεί η δυναμική που ο τομέας της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας έχει, ειδικά σε περίοδο κρίσης. Απαντώντας αναλυτικά σε ερωτήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και τις ελπιδοφόρες εξελίξεις που αναλαμβάνονται τα τελευταία χρόνια, εξασφάλισε τη δέσμευση από σημαντικούς παράγοντες της κοινωνικής οικονομίας στη Γαλλία να συμμετέχουν σε

σχετικά σεμινάρια στην Ελλάδα, μεταφέροντας την εμπειρίας τους.

«Σε όλη την Ευρώπη, η κοινωνική οικονομία προσφέρει εργασία και απασχόληση σε πάνω από 11 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Είναι ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους τομείς που δεν έχει λάβει τη στήριξη που αξίζει», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Παράλληλα με τις ενέργειές μας για την ανάδειξη της δυναμικής που ο τομέας της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας μπορεί να προσφέρει, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι κρίσιμο να προχωρήσουμε προς μια κοινωνία δίκαιη, αλληλέγγυα και περιβαλλοντικά υπεύθυνη. Είχα τη χαρά να φιλοξενήσω πρόσφατα στις Βρυξέλλες μια ημερίδα με θέμα τη κοινωνική οικονομία. Υποστηρίζω ένθερμα τον τομέα αυτό και θα συνεχίζω να το κάνω από όποιο μετερίζι βρεθώ, δεδομένου ότι την εβδομάδα αυτή παραδίδω τη θέση μου ως ευρωβουλευτής, στα πλαίσια της εναλλαγής που οι Οικολόγοι Πράσινοι εφαρμόζουμε».

 (ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της τοποθέτησης του Μιχ. Τρεμόπουλου)

"Αγαπητοί φίλοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία να συμμετέχω σε αυτή τη συνάντηση και να μοιραστώ μαζί σας τις απόψεις και τις εμπειρίες μου στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, είμαι πάντα ευτυχής όταν έχω την ευκαιρία να ανταλλάσω ιδέες με άλλους που είναι επίσης ενεργοί σε αυτόν τον τομέα.

Προσωπικά, έχω δείξει τη δέσμευσή μου για τις πρωτοβουλίες αυτές εδώ και πολλά χρόνια. Η κοινωνική οικονομία ήταν ένα σημαντικό θέμα στην ατζέντα μου, στη Πράσινη ατζέντα μας στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα. Θεωρώ τον εαυτό μου ως ένα πραγματικό της υποστηρικτή όλα αυτά τα χρόνια. Με την ιδιότητά μου ως μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχω επανειλημμένα προωθήσει τις ιδέες και τις δράσεις που σχετίζονται με την κοινωνική οικονομία. Μόλις πρόσφατα, τον Οκτώβριο του περασμένου χρόνου, διοργάνωσα μια ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και ομιλητές από όλη την Ευρώπη σχετικά με την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία. Όλα τα ευρήματα αυτής της ημερίδας είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα μου.

Σκοπός αυτής της δημόσιας ακρόασης ήταν να δείξει πώς η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, στον τομέα της οικονομίας στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, που αντιμετωπίζουν τις άμεσες συνέπειες της κρίσης χρέους του Ευρώ (δηλαδή Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία), θα μπορούσε να συμβάλει ως βιώσιμη στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και να πετύχουν τους στόχους της "Ευρώπης 2020".

Η σημασία για την ευρωπαϊκή οικονομία και την κοινωνία των συνεταιρισμών, των ταμείων αλληλασφάλισης, τις ενώσεις, τα ιδρύματα και τις κοινωνικές επιχειρήσεις (που μερικές φορές αναφέρονται ως Κοινωνική Οικονομία), είναι ότι εισπράττει τώρα μεγαλύτερη αναγνώριση σε επίπεδο κρατών μελών αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το 2003 το Συμβούλιο εξέδωσε κανονισμό περί του καταστατικού της ευρωπαϊκής συνεταιριστικής κοινωνικής οικονομίας. Το 2004 η Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση με μια σειρά δράσεων για την προώθηση των συνεταιρισμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις 19 Φεβρουαρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα για την κοινωνική οικονομία (2008/2250 (INI)). Η έκθεση κάνει έκκληση για την αναγνώριση της έννοιας της κοινωνικής οικονομίας ως ένα τομέα που περιλαμβάνει συνεταιρισμούς, ενώσεις, ιδρύματα και ταμεία αλληλασφάλισης Με ψηφοφορία αυτής της έκθεσης, οι ευρωβουλευτές τοποθετούνται υπέρ της αντιμετώπισης του ρόλου της κοινωνικής οικονομίας ως φορέα-κλειδί για την εκπλήρωση των στόχων της Λισαβόνας.

Κατά τη διάρκεια του 2011 οι Πράσινοι στο ΕΚ επικεντρωθήκαμε σε δύο επιτεύγματα:

Πρώτο, έχουμε ολοκληρώσει τη σύνταξη κειμένου που καταγράφει τις θέσεις μας, με τον τίτλο «Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία και η Ευρωπαϊκή Ένωση – Ένα Πράσινο πρόγραμμα πέρα από την κρίση». Σε συνεργασία με οργανώσεις της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας από όλη την Ευρώπη, εντοπίσαμε τα σοβαρότερα προβλήματά της: τόσο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε ορισμένα κράτη-μέλη, η σχετική νομοθεσία δεν λαμβάνει υπόψη την ποικιλομορφία των επιχειρήσεων της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ενός άνισου πεδίου δραστηριοποίησης και δυσχεραίνει τη λειτουργία της κοινωνικής οικονομίας. Στο έγγραφο αυτό παρουσιάζουμε τις θέσεις των Πρασίνων σε θέματα που κυμαίνονται από κοινωνικά κριτήρια στις κρατικές προμήθειες, την κρατική βοήθεια και τα περιφέρεια κ.ά. ταμεία, έως τις επιμέρους λεπτομέρειες του ρυθμιστικού ελέγχου που ασκείται σε συνεταιριστικές τράπεζες και ταμεία αλληλασφάλισης. Προτείνουμε, επίσης, να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έργο της ανταλλαγής των βέλτιστων πολιτικών πρακτικών μεταξύ των κρατών-μελών σε θέματα φορολόγησης και υποστήριξης της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας.

Δεύτερο, ο Πράσινος Sven Giegold συνέταξε το σχέδιο πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αφορά τη συμμετοχή των εργαζομένων σε συνεταιρισμούς βάσει του Πρότυπου Καταστατικού της Ευρωπαϊκής Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Σε διαβούλευση με εκπροσώπους των κυριότερων συνεταιριστικών οργανισμών, έχουμε αποφασίσει να χρησιμοποιήσουμε την έκθεση για να επαναβεβαιώσουμε και να ενισχύσουμε τη γενική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τους συνεταιρισμούς και το σύνολο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Αυτό είναι επείγουσα ανάγκη, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει μέχρι στιγμής παραγάγει κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι έχει εκφράσει προ πολλού (2004) την πρόθεσή της για τη βελτίωση του νομικού καθεστώτος που διέπει τους συνεταιρισμούς. Η έκθεση επισήμανε ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στην έλλειψη πόρων αποκλειστικά για το σκοπό αυτό εκ μέρους της Επιτροπής. Σε αρμονία με το κείμενο θέσεών μας, η αναφορά της πρωτοβουλίας επισημαίνει συγκεκριμένες πολιτικές για τη βελτίωση του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τους συνεταιρισμούς. Ζήτησε, επίσης, την επίσημη καθιέρωση Ευρωπαϊκού Έτους της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Οι Πράσινοι θα διασφαλίσουν την αδιάλειπτη δράση στον εν λόγω τομέα και θα καταστούν βασικός εταίρος των φορέων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Με στόχο την ευρύτερη αναγνώριση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα εμβαθύνουμε τα δίκτυά μας και θα πιέσουμε για νομοθετικές βελτιώσεις, όπου αυτό είναι εφικτό. Ελπίζουμε επίσης να εμπνεύσουμε Πράσινα προγράμματα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Η κοινωνική οικονομία είναι ένας από τους τομείς της οικονομίας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, που συμβάλλει στην ανάπτυξη των περιφερειών και υποστηρίζει ομάδες του πληθυσμού που είναι αντιμέτωπες με σημαντικά προβλήματα ανεργίας. Η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και ιδιαίτερα η αδυναμία του τυπικού εκπαιδευτικού συστήματος να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα και συνθήκες, έχει οδηγήσει πολλά άτομα να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας.

Ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας, ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους τομείς, απασχολεί περισσότερα από 11 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη, ενώ επίσης παρουσιάζει αξιοσημείωτη πρόοδο τα τελευταία χρόνια σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει δημιουργήσει νέες προοπτικές απασχόλησης, οι βασίζονται στην καταπολέμηση των διακρίσεων και του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας, και έχει δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ενώ καλύπτει και ανάγκες στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών.

Ωστόσο, παρά την ανάπτυξη του τομέα, παρατηρούνται σημαντικές αδυναμίες ως προς την ανάπτυξή της με σημαντικότερη αυτή της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου πλαισίου για τα χαρακτηριστικά των διαστάσεων, την οργάνωση και τη λειτουργία του συγκεκριμένου τομέα, ιδίως στην Ελλάδα. Είμαι ευτυχής που είδα την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ευρωπαϊκός ορισμός της κοινωνικής οικονομίας υποστηρίζει ότι οι κοινωνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα σε ορισμένους τομείς όπως η κοινωνική προστασία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, υγείας, τις τράπεζες, τις ασφάλειες, τη γεωργική παραγωγή, την κατανάλωση, τη συλλογική εργασία, τη βιοτεχνία, τη στέγαση, τις προμήθειες, τις υπηρεσίες της γειτονιάς, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, καθώς και στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού και της αναψυχής (CEPCMAF, 2002).

Στην Ελλάδα η συμμετοχή του τριτογενούς τομέα στην απασχόληση αντιπροσωπεύει το 1% έως 2% της συνολικής απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα, στον τριτογενή τομέα περίπου 68.700 άτομα απασχολούνται τα οποία αντιπροσωπεύουν το 1,8% της συνολικής απασχόλησης και το 3,3% της μισθωτής απασχόλησης. Το κύριο ενδιαφέρον και η εστίαση των κοινωνικών επιχειρήσεων είναι είτε τα κοινωνικά ή γεωγραφικά αποκλεισμένα άτομα και οι επιχειρήσεις του κοινωνικού τομέα είναι συνήθως "Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις" σε μέγεθος.

Εν κατακλείδι, ο τομέας της κοινωνικής οικονομίας έχει καταστεί ένας σημαντικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία ενισχύει τόσο την απασχόληση όσο και την ποιότητα ζωής των τοπικών κοινοτήτων και μπορεί να καλύψει τους οικονομικούς και κοινωνικούς σκοπούς που δεν καλύπτονται από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη εγκρίνει μια έκθεση για την κοινωνική οικονομία το 2008. Είναι καιρός ανεβάσουμε τους ρυθμούς μας και να προχωρήσουμε ακόμη πιο έντονα. Εμείς, ως Πράσινοι, προσπαθούμε να το φέρουμε στην επιφάνεια με κάθε δυνατό τρόπο.

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας, θα ήθελα να ευχηθώ τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή, να συμπεριληφθούν επίσης στην ημερήσια διάταξη αυτών που διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα και των αρμόδιων αρχών σε όλη την Ευρώπη".

Read 2047 times Last modified on Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012 10:56