Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011 17:04

Δήλωση Μ. Τρεμόπουλου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Written by
Rate this item
(0 votes)

Ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκπροσώπησε το κόμμα στη δεξίωση για την 37η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας. Ο Μ. Τρεμόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η φετινή επέτειος είναι υπό τη σκιά της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει ο τόπος μας. Τόσο, που δικαίως οι πολίτες απορούν εάν ζούμε τη ‘δημοκρατία των αγορών’, τη ‘δημοκρατία των συμφερόντων’, τη ‘δημοκρατία του ενός εκάστου’ ή μια ‘στρεβλή δημοκρατία’. Οι πολίτες δοκιμάζονται από μια σειρά δυσβάσταχτων και άδικων μέτρων, που απειλούν την

κοινωνική συνοχή και το φθαρμένο πολιτικό σύστημα αδυνατεί να δώσει λύσεις. Τα σκάνδαλα παραγράφονται, η φοροδιαφυγή θεριεύει, η ανεργία πλήττει κάθε σπίτι.

Χωρίς ενεργοποίηση των πολιτών και κοινωνική αλληλεγγύη, όμως, χωρίς να βάλουμε όλοι πάνω από όλα το συλλογικό συμφέρον, η Δημοκρατία μας δεν έχει μέλλον. Χρειάζεται μέσα από γόνιμο διάλογο να επαναθεμελιώσουμε τις βασικές αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος, την ώρα που οι ακραίες και αντιδημοκρατικές φωνές και πρακτικές κερδίζουν έδαφος. Η φετινή επέτειος δυστυχώς συμπίπτει και με τα τραγικά γεγονότα στη Νορβηγία. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες οφείλουν να προβληματιστούν, μήπως για πολλά χρόνια έκλειναν τα μάτια απέναντι σ’ αυτά τα επικίνδυνα φαινόμενα. Σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών –και στην Ελλάδα- οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, τα κυρίαρχα πολιτικά σχήματα, αντί να εναντιωθούν σθεναρά απέναντι στους ακραίους, τους επέτρεψαν να γίνουν κομμάτι του πολιτικού συστήματος. Άλλοτε αντιμετωπίστηκαν ως γραφικοί, άλλοτε στο πλαίσιο της Δημοκρατίας ως απλά μια ανίσχυρη φωνή του παραλόγου. Το παράλογο όμως είναι και επικίνδυνο. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, με συνέπεια και με κόστος, έχουμε εναντιωθεί σε όποιον συνιστά απειλή για τη Δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, σε όποιον απειλεί με λαϊκισμούς ή ακραίες ενέργειες την κοινωνική αλληλεγγύη και την ελευθερία, την ασφάλεια και την πρόοδο των κοινωνιών, δίνουμε μάχες ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τους αποκλεισμούς. Είμαστε αφοσιωμένοι στην προσπάθεια για να εδραιώσουμε ως κυρίαρχες νοοτροπίες την ανεκτικότητα, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο συλλογικό συμφέρον και παλεύουμε για μια ανθρώπινη κοινωνία θεμελιωμένη στη Δημοκρατία. Στα 37 χρόνια της Δημοκρατίας μας οφείλουν όλοι να ξανασκεφτούν την καθημερινή τους πρακτική και τι πραγματικά υπηρετούν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η Δημοκρατία να γίνει παιχνίδι και μάλιστα τόσο επικίνδυνο…».

Read 5855 times Last modified on Κυριακή, 24 Ιουλίου 2011 17:10