Print this page
Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2016 00:00

Τις γιορτές με πρόσφυγες κι εθελοντές από την Καταλονία στο Welcommon Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

msocial

Ο Άνεμος Ανανέωσης #WindofRenewal φιλοξενεί για 15 μέρες στο #Welcommon, – τον πρότυπο χώρο υποδοχής και ένταξης προσφύγων που έχουμε δημιουργήσει σε συνεργασία με την ΕΑΤΑ Δήμου Αθηναίων και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες – ένα σύνολο 14 εθελοντών από την Καταλονία που ανήκουν στην mSocial και στην Fundacio ACSAR, δυο φορείς που ειδικεύονται σε κοινωνικά θέματα και στην ένταξη προσφύγων.

 

logo mSocial black     acsar

   

Στόχος μας είναι να οργανώσουμε μαζί με τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες ένα σύνολο δραστηριοτήτων που θα βοηθήσουν αφενός να περάσουμε ωραία όλοι/ες μαζί στη διάρκεια των γιορτών κι αφετέρου ν’ αναπτυχθούν σε πιλοτικό επίπεδο δραστηριότητες που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση και στην κοινωνική ένταξη.

 

Ήδη οι δραστηριότητες ξεκίνησαν με αφήγηση ιστοριών στα αραβικά την παραμονή των Χριστουγέννων (Nit de Nadal) αλλά και εικονική πραγματικότητα ως μέσο ψυχολογικής υποστήριξης των προσφύγων.

 

al hakawata3

virtualreality3b

Από την έναρξη λειτουργίας του Welcommon οργανώνουμε δραστηριότητες και συζητάμε ιδέες με τους φιλοξενούμενους, ειδικούς, εθελοντές όσο και με άλλες δομές υποδοχής και φιλοξενίας από την Ελλάδα κι άλλες χώρες. Αυτή η «δοκιμαστική» φάση, θα μας βοηθήσει να εξελίξουμε το μακροχρόνιο πρόγραμμα ενεργοποίησης και κοινωνικής ένταξης που αναπτύσσουμε, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει μέχρι τώρα αλλά κι αυτή που θα αποκτηθεί μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα Xeflis τις μέρες των γιορτών. Το 2017 θέλουμε να περάσουμε σε ένα καλύτερα δομημένο, ολοκληρωμένο και καινοτόμο πρόγραμμα μη τυπικής εκπαίδευσης προσφύγων κι άλλων ευπαθών ομάδων.

Το πιλοτικό πρόγραμμα  Xeflis που διαρκεί από τις 23/12/2016 έως 8/1/2017 συζητήθηκε με όσους/ες φιλοξενούμενους/ες ήθελαν και υλοποιείτε τώρα από κοινού. Περιλαμβάνει:

  • διήγηση παραμυθιών στην αραβική, δηλαδή την παραδοσιακή διήγηση ιστοριών al-hakawati (η αραβική λέξη για τον “παραμυθά»),
  • εντατικά μαθήματα αγγλικών,
  • ασκήσεις και γυμναστική για γυναίκες,
  • παιχνίδια για παιδιά που εξασκούν το μυαλό και το σώμα,
  • τέχνη και ιδιαίτερα ζωγραφική ως μέσο θεραπείας,
  • μαθήματα χρήσης υπολογιστή αλλά και τεχνολογιών πληροφορικής γενικότερα,
  • μαθήματα μουσικής,
  • μουσικές βραδιές,
  • σπορ και γυμαστική,
  • ξεναγήσεις στην πόλη.

Η αλλαγή της χρονιάς θα μας βρει στο Welcommon με μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Αυτή την περίοδο στο Welcommon φιλοξενούμε 162 άτομα, με τα παιδιά και τους νέους κάτω των 18 να είναι η πλειοψηφία. Έχουμε μάλιστα και μερικά νεογέννητα.

 

Read 1479 times