Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 23:33

Πήραμε την ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Τώρα Featured

Written by
Rate this item
(3 votes)

treeof life9

Ξεκινήσαμε.

Πήραμε την πρωτοβουλία, ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 10.0 https://www.facebook.com/protovoulia10/.

Τώρα είναι η ώρα της ευρύτερης  συμμετοχής.

Με θέα την Ακρόπολη, από την ταράτσα του BIOS, την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου ξεκινήσαμε το ταξίδι που έχει σαφή κοινωνικο-πολιτικά χαρακτηριστικά και θέλουμε να εξελιχθεί σε ένα κύμα δημιουργικών ανατροπών με τη συμμετοχή της κοινωνίας. Ξεκινάμε με μια συμφωνία προτάσεων, όχι «παραγόντων».

Δεν βρεθήκαμε τώρα για πρώτη φορά, είχαμε συχνά παράλληλες διαδρομές, ενώ άλλοτε συναντιόμασταν μέσα στην κοινωνία. Τώρα επιδιώκουμε να βρεθούμε και σε πολιτικό επίπεδο. Είναι η συνάντηση δυο ιστορικών πολιτικών χώρων, των πράσινων και της σύγχρονης, ανανεωτικής, αριστεράς με ενεργούς πολίτες από κοινωνικούς χώρους που εκφράζουν σύγχρονες αξίες και αντιλήψεις. Αφορά στην επόμενη μέρα. Στοχεύει να πείσει για εναλλακτικές λύσεις, όχι να εκμεταλλευτεί τα αδιέξοδα, την αποτυχία, την ρευστοποίηση του παλιού (συμπεριλαμβανομένου του "νέου") κομματικού φάσματος.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 10.0 απευθύνεται σε όσες και όσους νοιώθουν ότι οι αλλαγές, οι δίκαιες, λογικές αλλά βαθιές αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου, της οικονομίας, της κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής, του μοντέλου οργάνωσης της διοίκησης αλλά και της χώρας μας, των αξιών και του τρόπου ζωής είναι ΚΑΙ ΔΙΚΗ μας υπόθεση, είναι πρωταρχικά δική μας υπόθεση, υπόθεση των πολιτών. Είναι μια εντελώς διαφορετική πρόταση στην πολιτική. Δεν αναθέτουμε στα κόμματα και στην εκάστοτε εξουσία να τα κάνουν για εμάς, χωρίς εμάς. Δεν αναμένουμε την έλευση ενός σωτήρα. Πολύ περισσότερο που αποδεικνύεται ότι όλο το φάσμα των παλιών και "νέων" κομμάτων αδυνατεί να ανταποκριθεί έστω και στην προώθηση μιας πολιτικής που θα μας βγάλει από την κρίση αλλά με την κοινωνία ζωντανή.

Επικεντρώνουμε τόσο στη διαμόρφωση μιας συνεκτικής στρατηγικής για τη συγκρότηση της χώρας (10 Βήματα που αφορούν τις επιλογές που πρέπει να κάνουμε) όσο και στην συνεχή, καθημερινή, από τα κάτω, σε κάθε τόπο αλλά κεντρικά, παρέμβαση. Κοινωνική και πολιτική παρέμβαση. Αλλά για τα ουσιαστικά.

Δεν το κρύβουμε, θέλουμε η πρωτοβουλία μας να οδηγήσει σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και σε έναν κοινό πολιτικό χώρο, και σε έναν σύγχρονο πολιτικό φορέα που θα βασίζεται σε νέα, δημοκρατικά μοντέλα οργάνωσης και συμμετοχής. Που θα διασφαλίσει ότι δεν θα μετατραπεί σε έναν κομματικό μηχανισμό σαν όλους τους άλλους. Αλλά παράλληλα και ότι θα μπορεί να κάνει πολιτική που επηρεάζει τις εξελίξεις, δεν θα είναι μια συνεχής άσκηση ισορροπιών και εσωτερικών διαδικασιών.

Μας ενδιαφέρει, με διαφορετικό τρόπο από τα παραδοσιακά κόμματα, η κεντρική πολιτική αλλά αυτό το συνδυάζουμε με την ριζική αλλαγή του περιεχομένου, των στόχων και του τρόπου που ασκείται η πολιτική. Για αυτό μας ενδιαφέρει να δομήσουμε μια νέα πολιτική πρόταση από τα κάτω, μέσα στην κοινωνία, σε ανοικτό διάλογο με τις δημιουργικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που σήμερα είναι διάσπαρτες και αδυνατούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Επιδιώκουμε να αποτελέσουμε μια γέφυρα διαλόγου, καταλύτη, κινητοποίησης δημιουργικών δυνάμεων, σεβόμενοι την αυτονομία τους και ενισχύοντας τον ρόλο τους στις εξελίξεις, όχι υποκαθιστώντας την κοινωνική πρωτοβουλία. Προτείνουμε να κινηθούμε μαζί με ενεργούς πολίτες, ομάδες και πρωτοβουλίες και φορείς για τη Συγκρότηση της χώρας μέσα από μια διαφορετική πορεία. Ίχνη αυτής της διαφορετικής πορείας βλέπουμε σε τοπικές πρωτοβουλίες, καινοτόμες και υπεύθυνες επιχειρηματικές δραστηριότητες, νέες αξίες και τρόπους ζωής, κι αποτελούν το πρόπλασμα νέων προτάσεων οργάνωσης της οικονομίας και της παραγωγής με θετικό οικολογικό και κοινωνικό αντίκτυπο. 

Επιδιώκουμε να φέρουμε στο κέντρο της πολιτικής πραγματικές λύσεις, όχι απλώς εμάς εκμεταλλευόμενοι τις αποτυχίες των άλλων, τα προβλήματα κι αδιέξοδα που δημιούργησαν.  

Read 1783 times