Τρίτη, 23 Ιουνίου 2015 10:35

Εκδηλώσεις στα Χανιά για κοινωνική οικονομία και επαναχρησιμοποίηση - Rre-use Art Featured

Written by
Rate this item
(1 Vote)

athanasiadi-rreuseart

      

             Κύκλος εκδηλώσεων Rre-use art ή «(Δεν) πετάμε για την τέχνη»

Χανιά, 30 Ιουνίου, 1 Ιουλίου Μαΐου, αίθουσα Κέντρου Μεσογειακής Αρχιτεκτονικής (ΚΑΜ) στο παλιό λιμάνι

Με αφορμή τη συνεδρίαση στα Χανιά του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κοινωνικών Επιχειρήσεων Επαναχρησιμοποίησης και Ανακύκλωσης (Rre-use), ο «ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ» (κοινωνικός συνεταιρισμός), η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, ο Δήμος Χανίων, η Κοινωνική Επιχείρηση Πολιτισμού και Περιβάλλοντος   Δήμου Χανίων – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ) και ο ΚΛΙΜΑΞ Plus συνδιοργανώνουν ένα σύνολο παράλληλων δραστηριοτήτων:

Τρίτη 30/6, ώρα 19.00

Προβολή της ταινίας «Κοινωνική Οικονομίας, μια εναλλακτική λύση», μια παραγωγή της Σοφίας Παπαχρήστου, με την υποστήριξη του (τότε) ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου και του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας. Μια ξενάγηση σε σημαντικές κοινωνικές επιχειρήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες στους τομείς των δικτύων παραγωγών – κατανάλωσης, των κοινωνικών υπηρεσιών, του περιβάλλοντος και της επαναχρησιμοποίησης, της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και των χρηματο-οικονομικών δραστηριοτήτων. Ξενάγηση σε έναν άλλο, υπαρκτό κόσμο.

Τετάρτη 1/7, ώρα 18.00-20.00

Δημόσια συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος, οι δυνατότητες και η σημασία της κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας» με ομιλητές:

Χαιρετισμοί:

-        Τάσος Βάμβουκας, Δήμαρχος Χανίων

-       Αμαλία Κωτσάκη, πρόεδρος ΚΕΠΠΕΔΗΧ- ΚΑΜ

-       Αντιγόνη Δαλαμάγκα, πρόεδρος Rre-use και Δ/ντρια Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

Συμμετέχουν στη συζήτηση:

-  Lilian Ojeda, Υπεύθυνη πολιτικής του Rre-use - Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κοινωνικών Επιχειρήσεων Επαναχρησιμοποίησης κι Ανακύκλωσης

-   Όλγα Θεοδωρικάκου, Υπεύθυνη Έργων και Στρατηγικής της οργάνωσης ΚΛΙΜΑΚΑ

- Lauria Rubio, Ισπανία, Διευθύντρια της Ισπανικού δικτύου AERESS επιδιόρθωσης κι επαναχρησιμοποίησης ρούχων, επίπλων και ηλεκτρονικών συσκευών

-   Joanne Rourke, CRNI, Συντονίστρια του Ιρλανδικού Δικτύου κοινωνικών επιχειρήσεων Ιρλανδίας,

-  Christian Wolf, Πρόεδρος του REPANET – Αυστριακό Δίκτυο κοινωνικών επιχειρήσεων για τα απόβλητα και πρόεδρος της ΒΑΝ, κοινωνική επιχείρηση επιδιόρθωσης κι επαναχρησιμοποίησης ρούχων, επίπλων και ηλεκτρονικών συσκευών (Αυστρία)

-   Φιλιππος Κυρκίτσος, πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

Συντονισμός: Νίκος Χρυσόγελος, πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ», πρώην ευρωβουλευτής Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου

Για δηλώσεις συμμετοχής στην δημόσια συζήτηση, παρακαλούμε στείλτε ονομ/νυμο, τηλ, εμαιλ και ιδιότητά σας στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή επικοινωνήστε στο τηλ 21038039592103803959

 

          Οι εκδηλώσεις για την κοινωνική οικονομία πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του:

                 Κύκλου εκδηλώσεων Rre-use art ή «(Δεν) πετάμε για την τέχνη»

                                            28 Ιουνίου έως 14 Ιουλίου 2015

                   Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου & Πύλη Σαμπιονάρα

 

Α. Έκθεση γλυπτικής – κοσμήματος της Ρένας Αθανασιάδου «Mεταμορφώσεις 1 & 2»

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου.  Εγκαίνια Τετάρτη 1 Ιουλίου. Διάρκεια  1-14 Ιουλίου

Διοργάνωση: ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ

Μεταμορφώσεις 1: Το 2010, η Ρένα Αθανασιάδου, ξεκινά να επεξεργάζεται το υλικό της πλαστικής σακούλας - συσκευασίας, εξερευνώντας τα όρια μετασχηματισμού του υλικού μέσω πτυχώσεων και αναδιπλώσεων, και δημιουργεί την συλλογή από γλυπτά-κοσμήματα που ονομάζει ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ.
Μεταμορφώσεις 2: Το 2014, «η μορφή του αντικειμένου εξελίσσεται και σε μεγαλύτερη κλίμακα. Δράκοι και τέρατα. Εικόνες και φαντασίες, τυπωμένες στη μνήμη, εμφανίζονται. Παραμυθένια όντα, αέρινα της θάλασσας, αναδύονται. Να τα! Θα αναμετρηθούν με την εικόνα τους μέσα μας ή με τα άλλα που υπάρχουν στο φως»

Η Ρένα Αθανασιάδου γεννιέται στα Χανιά της Κρήτης. Σπουδάζει Αρχιτέκτων Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ασκεί την Αρχιτεκτονική μέχρι το 2004, ενώ με την κατασκευή γλυπτών αντικειμένων και κοσμημάτων ασχολείται από το 1996. Στη δουλειά της επαναχρησιμοποιεί υλικά που προκύπτουν ως «υπολείμματα» από την καθημερινή χρήση, τα οποία μεταποιεί σε αντικείμενα-εικαστικά γεγονότα με ισχυρή πλαστική έκφραση.  Έργα της έχουν παρουσιασθεί στο Μουσείο Μπενάκη, στην Art Athina 2011 και σε ιδιωτικούς χώρους τέχνης. Στις συνεργασίες της, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η επιφανής ελληνίδα σχεδιάστρια μόδας και θεατρικών κοστουμιών Λουκία, στo πλαίσιo του δρώμενου μουσικής και μόδας «MAD WALK 2011».

Β. Έκθεση εικαστικών έργων με   τίτλο «Αόρατα νησιά» στο πλαίσιο των εικαστικών δράσεων  Clear Water Environment  - Στο δρόμο του νερού.

Πύλη Sabbionara.

Εγκαίνια  28 Ιουνίου ώρα 20.30. Διάρκεια έκθεσης 28 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου.

Συνδιοργάνωση: ΚΕΠΠΕΔΗΧ – Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου με την μη κερδοσκοπική Εταιρία ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ.

Επιμελητές έκθεσης: Κοσμάς Λιλικάκης, Τζίμης Ευθυμίου

70 Έλληνες καλλιτέχνες που ζουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκθέτουν έργα με θέμα ΑΟΡΑΤΑ ΝΗΣΙΑ.

Ποια είναι τα αόρατα νησιά? Οι αθέατες όψεις του πραγματικού, οι αθέατες όψεις των άλλων, των εαυτών μας, αλλά και οι αθέατες όψεις του χρόνου που άλλοτε σκεπάζει και άλλοτε αποκαλύπτει η πάχνη του. Ίσως το θέμα να είναι ναι τελικά ο τρόπος με τον οποίο μας αποκαλύπτονται οι αθέατες όψεις, «ανάμεσα από τις γραμμές», μια υπόθεση που σχετίζεται με την τέχνη, αλλά όχι μόνο...
Έργα ζωγραφικής, video, εγκαταστάσεις, κείμενα αλλά και δράσεις.
Πρόκειται για μια έκθεση που έχει ξεκινήσει από την
ArtAthina και στη συνέχεια έχει συμμετάσχει σε οκτώ φεστιβάλ στην Ελλάδα και την Κρήτη και καταλήγει στα Χανιά.  Μια έκθεση που αρχικό κίνητρο για το ταξίδεμά της είχε την υπεράσπιση του αιγιαλού στις συγκεκριμένες χρονικές συγκυρίες, αλλά ευρύτερα, την απελευθέρωση του βλέμματος, την μετάβαση απ' τον λόγο στον τόπο και βέβαια τη δημιουργία ενός βιωματικού πολιτιστικού δικτύου.

Σε  κάθε σταθμό  που  κάνει καλεί σε συμμετοχή με δράσεις  ή έργα  καλλιτέχνες που  δραστηριοποιούνται  στην περιοχή, όσο και τις τοπικές εκπαιδευτικές κοινότητες, ενώ παράλληλες εκδηλώσεις με παιδικά  εργαστήρια και δράσεις πλαισιώνουν με την ίδια θεματολογία την έκθεση. Πότε όλα αυτά? Αξιοποίηση του απρόοπτου! Στην έκθεση ανά πάσα στιγμή  τα πάντα μπορούν να συμβούν!


Read 2320 times