Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 11:40

Έκθεση φωτογραφίας ΔΕΠΠ: "Ο κόσμος που μας περιβάλλει...Η ομορφιά και η φθορά του" Featured

Written by
Rate this item
(0 votes)

exhibition2

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας του ΔΕΠΠ

«Ο κόσμος που μας περιβάλλει… Η ομορφιά και η φθορά του»

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 2 Ιουνίου, στο Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης, τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο «Ο κόσμος που μας περιβάλλει… Η ομορφιά και η φθορά του», που πραγματοποιείται από το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων (ΔΕΠΠ). Η έκθεση θα παρουσιαστεί και στην Τεχνόπολη, στο πλαίσιο του διημέρου

Σχεδιάζοντας τη Μετάβαση προς Ενεργειακά Αποδοτικές Πόλεις –

Εξοικονόμηση Ενέργειας σε επίπεδο Δήμων και Δημοτών

11&12 Ιουνίου 2015, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, αίθουσα «Μηχανουργείο»

                                               ώρες 09.00 - 20.00

διοργανώνει το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων(ΔΕΠΠ) σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Άνεμος Ανανέωσης» και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ Ελλάδας.

exhibition4

Ο Δήμαρχος Κοζάνης και Πρόεδρος του ΔΕΠΠ, κ. Λευτέρης Ιωαννίδης, αναφέρθηκε στον ρόλο του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων, καθώς και στις δράσεις που αυτό πραγματοποιεί. Υπογράμμισε ότι στόχος είναι να γίνουν οι τόποι πιο βιώσιμοι, ενώ μίλησε για τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των Δήμων.

Η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Ελένη Τασοπούλου, αναφέρθηκε στη φθορά του τόπου μας, που απεικονίζεται στις φωτογραφίες της έκθεσης, και που έχει άμεση σχέση με τη βιομηχανική εξέλιξη της περιοχής. Αναφέρθηκε, επίσης, στην συνέχεια της έκθεσης και την πορεία του Δικτύου.

Το ‘παρών’ στην εκδήλωση έδωσε, επίσης, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων κ. Κατηρτσίδης Δημήτρης, ο οποίος μίλησε για τη συμμετοχή των Ιωαννίνων στην συγκεκριμένη έκθεση, για την «επένδυση» που γίνεται το τελευταίο διάστημα στο θέμα του περιβάλλοντος, αλλά και για τις δράσεις του Δικτύου.

exhibition3

Η έκθεση ξεκίνησε από την Κοζάνη και θα ταξιδέψει στην Ελλάδα με επόμενο σταθμό της την Αθήνα. Συμμετέχουν σ’ αυτήν 6 από τις 9 πόλεις του Δικτύου (Κοζάνη, Τρίκαλα, Αλεξανδρούπολη, Κέρκυρα, Βόλος και Ιωάννινα), οι οποίες παρουσιάζουν εικόνες του τόπου τους και περιγράφουν φωτογραφικά τον κόσμο που τους περιβάλλει. Οι φωτογράφοι που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη έκθεση, είναι:

Κοζάνη: Βρεττάκος Αλέξανδρος, Δαζάνης Σάκης, Δάλλης Γρηγόρης, Κουτούλας Νίκος, Λάμπρου Δημήτρης, Λατσκούλης Κώστας, Πάπιστας Νίκος, Σιώζος Θάνος, Τσολάκης Αποστόλης, Λαμπριανίδης Χρήστος

Κέρκυρα: Δημητράς Γιάννης, Ζερβός Πέτρος, Κυπριανός Μάρκος, Οικονόμου Κώστας, Περούλης Σπύρος, Τουρμουσόγλου Κωνσταντίνα

Αλεξανδρούπολη: Αποκατανίδου Γιάννα, Αραμιάν Αρτούρ, Γιαννακίδης Θεοδόσης, Δημητρίου Γεωργία, Δούκας Πάνος , Κοσμίδου Μαρία, Παρασκευαΐδου Άννα , Τσακμακά Κούλα

Τρίκαλα: Μαρία Νικητοπούλου, Σοφία Παπαστεργίου, Γιώργος Πούλιος, Στέργιος, Σπυρόπουλος

Βόλος: Αναγνώστου Πέννυ, Βολιώτη Στεφανία , Καρασμάνογλου Ελένη, Καττή Έλενα, Λεβέντης Ευθύμιος , Τσέργα Μπέτυ, Τσιγάρας Στέφανος

Ιωάννινα: Μιχάλης Βακαρός, Χρόνης Δρούγιας, Γιάννης Μπενέκος, Χάρης Μπινώλης

DEPPLogo-gr

Το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια. Πρόκειται για μία προσπάθεια γνωριμίας, ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και πρακτικών μεταξύ των πόλεων ώστε μέσα από συνεργασία να προκύψουν καινοτόμες ιδέες και να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες και κοινές δράσεις επάνω σε ζητήματα πράσινης πολιτικής και περιβάλλοντος. Το Δίκτυο προτείνει τη σύνδεση της πληροφορίας και της ιδέας με την πράξη και την καθημερινότητα, ώστε να δοθούν σταδιακά οικολογικές απαντήσεις και λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις, κοινωνικές και περιβαλλοντικές, των πόλεων του μέλλοντος.

Σήμερα, δεδομένης της προτεραιότητας για ποιότητα ζωής στην πόλη, τείνουμε ολοένα και περισσότερο να σκεφτούμε ότι το μέλλον των πόλεων ανήκει στο πράσινο. Η αστική οικολογία είναι σε πλήρη άνθηση διεθνώς και οι φωνές για «πράσινες πόλεις», πολλαπλασιάζονται.

Το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής διάφορες δράσεις (συνέδρια, ημερίδες, συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λ.π), ενώ έχει εκδώσει έναν Οδηγό Καλών Πρακτικών για τη Βιώσιμη Διαχείριση του αστικού νερού.

Στόχος του Δικτύου είναι η δημιουργία μια νέας σχέσης ανάμεσα στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, με τρόπο σταθερό και διαρκή, αξιοποιώντας την φυσική, ιστορική και πολιτιστική και κληρονομιά του κάθε τόπου. Η πόλη του 21ου αιώνα πρέπει να ανήκει σε όλους και όλες που ζουν, εργάζονται και κυκλοφορούν σ’ αυτήν.

exhibition1

Το κείμενο της έκθεσης: «Η τέχνη μιμείται τη φύση» (Oscar Wilde). Η τέχνη περιγράφει τη φύση. Τέχνη και φύση σε μια αδιαίρετη ενότητα... Κομμάτια φθοράς και αφθαρσίας ενός κόσμου που μας περιβάλλει, μας εκδικείται, μας χωρίζει, μας ενώνει, ζει κι αναπνέει μαζί μας… τον καθορίζουμε και μας καθορίζει σε μια αδιάλειπτη κίνηση μέσα στο χωροχρόνο του σύμπαντος.

Μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο, μέσα σ’ αυτήν τη φύση -την ιδεώδη, τη ματωμένη, την ωραία και θλιβερή μαζί- υπάρχουν πάντα δύο όψεις. Όπως δύο όψεις έχει κάθε τι στη ζωή.

Αυτές τις δύο όψεις του κόσμου παρουσιάζει η συγκεκριμένη έκθεση, αιχμαλωτισμένες στο κλικ μιας στιγμής, αποτυπωμένες στα λίγα εκατοστά του φωτογραφικού χαρτιού, που κλείνουν μέσα τους πολλά περισσότερα από μία απλή απεικόνιση του χώρου∙ περιγράφουν τη ζωή και τον άνθρωπο, την αλήθεια κάθε τόπου, τις εικόνες που συνοδεύουν τα βήματα της ύπαρξής μας, που μετρούν τα λάθη και καθρεφτίζουν τις επιλογές και τις πληγές μας.

Η ωραία φύση. Η κατεστραμμένη φύση. Η φύση που αφέθηκε στη φθορά. Τοπία παλμικά, δυνατά. Βυθίζονται στη σιωπή του χρόνου και του κόσμου, που προνόησε για όλα εκτός από το φυσικό γίγνεσθαι και ζην.

Οι τόποι… μικρές πατρίδες της ψυχής… τόσοι πολλοί λόγοι για να τους αγαπήσει κανείς. Κοζάνη, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Κέρκυρα, Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Βόλος… στιγμές του παρελθόντος και του παρόντος τους «κλεισμένες» στην αποτύπωση του φωτός και στις εικόνες που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός. Ο χώρος, ο τόπος και ο τρόπος των ανθρώπων, έτσι όπως τον «είδαν» και τον απέδωσαν φωτογραφικά καλλιτέχνες που ζουν και δημιουργούν στις πόλεις αυτές.

Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί μία κοινή δράση του Δικτύου Πράσινων Πόλεων που αναπτύσσεται μεταξύ των πόλεων –μελών, με στόχο την ανάδειξη της ομορφιάς του περιβάλλοντος κάθε τόπου, αλλά και την ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της καταστροφής του. Η έκθεση ξεκινάει από την Κοζάνη και στη συνέχεια θα «ταξιδέψει» στις υπόλοιπες πόλεις του Δικτύου. Ας δούμε όλοι «πράσινη» τη ζωή…

Read 5732 times