Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 21:14

Περιφερειακές Πολιτικές και Κοινωνική Συνοχή

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι ένας από τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης (REGI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Είναι εισηγητής των Πράσινων σε θέματα Πολιτικής Συνοχής και συμμετέχει στην ομάδα εργασίας τους για τις πολιτικές Περιφερειακής Ανάπτυξης και Πολιτικής Συνοχής. Είναι εισηγητής του σε τομείς που συνδέονται με περιφερειακή ανάπτυξη, συνοχή, μακροπεριφέρειες, αστική και βιομηχανική πολιτική, νησιωτικότητα και άλλα.
 

Διαβάστε αναλυτικά τις παρεμβάσεις

 
5/3/2012. Εισήγηση για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – Ευρώπη 2020 στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, κυρίως για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου Περιφερειακής Ανάπτυξης με πυλώνες τη βιωσιμότητα, κοινωνική συνοχή και απασχόληση, Δημιουργία Ταμείου Συνοχής αλλά και ενδυνάμωση της συνεργασίας με άλλες Περιφέρειες
 
20/3/2012: Εισήγηση (ως εκπρόσωπος της Ομάδας των Πρασίνων) στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης σχετικά με το Ταμείο Συνοχής και τις αλλαγές του Κανονισμού 1084/2006 με προτάσεις για υιοθέτηση νέων δεικτών περιγραφής της πραγματικής κατάστασης ως προς την βιωσιμότητα, έμφαση και στη συνοχή στο εσωτερικό κάθε περιοχής και εντοπισμό περιοχών με μεγάλες ανισότητες και πρόβλεψη ενίσχυσης για νησιωτικές και αραιοκατοικημένες περιοχές από τις προτεραιότητες συνοχής αλλά και κλιματικής - περιβαλλοντικής προστασίας (πχ. συνδέσεις μεταξύ νησιών και παράκτιων περιοχών, με έξυπνα, πράσινα μέσα μεταφοράς)
 
2-4/5/2012. Περιοδεία για ενημέρωση φορέων σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη
 
9/7/2012.  Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου, στην συνεδρίαση του στις 9 Ιουλίου στην Τήνο, είχε ως κύριο αντικείμενο συζήτησης τα σημαντικότερα θέματα του πολιτικού διαλόγου που διεξάγεται στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τους Κανονισμούς των Διαρθρωτικών Ταμείων. Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν εισηγητής του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο - εκτός από ευρωβουλευτής είναι και περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ –, ενώ τον λόγο πήραν κι άλλοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.
 
11/7/2012: Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε στις 11 Ιουλίου την πρόταση για τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2014-2020. Στην έκθεση VictorBostinaru που υιοθετήθηκε περιλαμβάνονται και προτάσεις του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, που είναι εισηγητής της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο στα θέματα πολιτικών συνοχής αλλά και ένας από τους 4 αντιπροέδρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ο Νίκος Χρυσόγελος θα συμμετάσχει, ως εκπρόσωπος των Πράσινων, στην ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου που θα διαπραγματευθεί με την Κομισιόν και το Συμβούλιο, με στόχο να συμφωνηθεί από κοινού η τελική μορφή του Κανονισμού για το Ταμείο Συνοχής.
 
11/7/2012: Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης σχετικά με τον Κανονισμό για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών προκειμένου να πρασινίσουν οι μεταφορές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να αναπτυχθούν οικολογικά και οικονομικά βιώσιμα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών, από τα οποία να μη μένουν εκτός τα νησιά και οι αραιοκατοικημένες περιοχές.
 
23/7/2012. Δήμος Γ. Καραϊσκάκη: Συμμετοχή σε συζήτηση για την Περιφερειακή και Αγροτική Ανάπτυξη που οργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, και μεταδόθηκε ζωντανά από την ΝΕΤ καθώς και από ένα σύνολο περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.
 
Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2012: Περιοδείες σε 11 νησιά(Πάρο, Νάξο, Σαντορίνη, Κάσο, Κάρπαθο, Ρόδο, Λέρο, Πάτμο, Κάλυμνο, Κω και Σίφνο), για ενημέρωση αυτοδιοίκησης και τοπικών κοινωνιών για βασικές κατευθύνσεις των ευρωπαϊκών πολιτικών και των αντίστοιχων ταμείων χρηματοδότησης για την περίοδο 2014-2020.
 
17/9/2012. Προτάσεις για καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο τη βιωσιμότητα και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών έκανε ο Νίκος Χρυσόγελος, κατά τη συζήτηση σχετικής έκθεσης στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε την ανάγκη ενεργότερης συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση των σχεδίων περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς είναι αυτές που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες που έχουν και μπορούν να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
 
19/9/2012.Η πολιτική συνοχής προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Ευρώπης απασχόλησε μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Τετάρτη 19 Σεπτμεβρίου, όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία από μελέτες και οι απόψεις εκπροσώπων ΜΜΕ, ενώ συζητήθηκαν, επίσης, προτάσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε προγράμματα καθώς για την αποτελεσματικότερη χρήση των πόρων του Ταμείου Συνοχής την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020
 
20/09/2012 Ο Νίκος Χρυσόγελος, ως εισηγητής των Πράσινων στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης για το θέμα αυτό, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η κατάλληλη προετοιμασία των τοπικών και περιφερειακών κοινωνιών για την πρόληψη και αποφυγή των καταστροφών, ιδιαίτερα όσον αφορά στις πυρκαγιές, τη ρύπανση μεγάλης κλίμακας και τα τεχνολογικά ατυχήματα καθώς και ο αποτελεσματικός συντονισμός, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η συνεργασία σε επίπεδο γειτονικών χωρών, μακροπεριφερειών και Ευρώπης. Ο έλληνας ευρωβουλευτής επισήμανε την ανάγκη αποτελεσματικών και συνεκτικών σχεδίων πρόληψης, έγκαιρης παρέμβασης και διαχείρισης των κινδύνων και όχι απλώς καταλόγων με κινδύνους και μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται. Μπορείτε να βρείτε την έκθεση εδώ. Δείτε το βίντεο.
 
20-21/9/2012:Για τη συζήτηση στην Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης στη Σύρο ο Ν. Χρυσόγελος έκανε παρέμβαση και κατέθεσε τις προτάσεις του Οικολογικού Ανέμου. Αναλυτικά οι Προτάσεις του Οικολογικού Ανέμου στο Ερωτηματολόγιο που κατατέθηκε στα πλαίσια της διαβούλευσης.
 
31/10/2012. Αθήνα. Συνάντηση με Δήμαρχο Αθηναίωνγια τα θέματα της πόλης. Σημαντικός ο ρόλος των πόλεων και της αυτοδιοίκησης για την έξοδο από την κρίση και τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής.
 
4/12/2012.H πρώτη συνάντηση εκπροσώπων του Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου για τον Κανονισμό του Ταμείου Συνοχής (trilogue) στις 4 Δεκεμβρίου πήγε καλά, και οι περισσότερες από τις προτάσεις του Ευρωκοινοβουλίου (θέσεις Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης) γίνονται δεκτές με μικρές αλλαγές. Στην αντιπροσωπεία εκτός από τον εισηγητή κ. Μποστινάρου συμμετέχουν και οι εισηγητές των άλλων πολιτικών ομάδων. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ένας από τους αντιπροέδρους της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου κι εκπροσπωπεί τους Πράσινους αφού είναι ο εισηγητής τους σε αυτά τα θέματα. Μερικές από τις προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου είναι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Νίκος Χρυσόγελος και έχουν υπερψηφιστεί από την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης.
 
7/12/2012: Στο 2ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη, που συνδιοργάνωσαν στις 7/12/2012 το Επιμελητήριο Βοιωτίας και η Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην Λιβαδειά, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων. Μίλησε στην πρωινή συνεδρία, με θέμα «Η περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα της κρίσης» μαζί με τους ευρωβουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου και Νίκο Χουντή, τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό και τον πρόεδρο της Ενωσης Περιφερειών, και Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό. Παρεμβάσεις έγιναν από πολλούς εκπρόσωπους της αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών οργανώσεων, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.
 
15/1/2013Κατά τη συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης FerragutA7-0398/2012 στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης είχαν υπερψηφιστεί και οι τροπολογίες [3] που είχε καταθέσει ο Νίκος Χρυσόγελος, εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων. Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη σχετική συζήτηση, ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε: «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ξεκίνησε αμέσως μετά τις πλημμύρες του 2002. Η κλιματική αλλαγή κι άλλες παρεμβάσεις στην παράκτια ζώνη, τις όχθες ποταμών, τα δάση, και γενικότερα στα οικοσυστήματα και στις πόλεις, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας και της έντασης των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων. Από την άλλη έχουμε σεισμούς που επίσης προκαλούν περισσότερες ζημιές σε περιοχές με κακή ποιότητα κατασκευών». Δείτε βίντεο με την παρέμβαση του Ν.Χρυσόγελου.
 
23/01/13. Παρέμβαση στη συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης για τις βιομηχανικές ζώνες σε κρίση
 
23/1/2013. Παρέμβαση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη διατήρηση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου για Απόρους αλλά και τη σύνδεση του με ενεργές πολιτικές καταπολέμησης της φτώχειας και κοινωνικής επανένταξης.
 
24/1/2013. Κατάθεση τροπολογιών για λογαριασμό των Πράσινων στην έκθεση "Τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες για την ανανεώσιμη ενέργεια στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά Ενέργειας" που συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος

 

 

Read 1708 times Last modified on Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 14:47