Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 20:21

Πολιτικές για τη νεολαία

Written by
Rate this item
(0 votes)

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος πως η τρέχουσα κρίση που βιώνει η Ελλάδα πλήττει κυρίαρχα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού καθώς και τους συνταξιούχους, όσους έχουν εξαρτημένα μέλη, τα παιδιά. Η ηλικιακή ομάδα των νέων θα μπορούσε θεωρητικά να αποτελεί την ομάδα των πολιτών που «ευκολότερα» από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες θα μπορούσε να επιτύχει να ξεπεράσει τις δυσκολίες, να προσαρμοστεί ευκολότερα σε χαμηλότερο επίπεδο διαβίωσης, αφού οι νέοι «είναι πιο υγιείς», «περισσότερο μορφωμένοι», «συχνά δεν έχουν οικογενειακά βάρη», «έχουν λιγότερες απαιτήσεις και προσδοκίες», «είναι πιο ευέλικτοι» και «είναι πιο εφευρετικοί». Η κατάσταση όμως για τους νέους είναι διαφορετική. Τα ποσοστά και τα απόλυτα μεγέθη απασχόλησης και ανεργίας, τα στοιχεία που αφορούν στο χρόνο και τις μορφές εργασίας ιδιαίτερα των νέων είναι άκρως απογοητευτικά. Απογοητευτικά, είναι, επίσης τα στοιχεία που αφορούν στην φτώχεια ή στον αριθμό των απειλούμενων με φτώχεια. Αρνητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στο μέσο εισόδημα των νέων και ιδιαίτερα στο διαθέσιμο εισόδημα και την αποταμίευση. Αρνητικά είναι τα στοιχεία που αφορούν στη νεανική επιχειρηματικότητα και γενικά στη θέση των νέων στην αγορά εργασίας, το ποσοστό των νέων που δεν κατευθύνονται σε οποιαδήποτε μεταλυκειακή εκπαίδευση, το πόσο «εφήμερη» μπορεί να αποδειχθεί κάθε φορά η εργασία για τους νέους, και αντίστοιχα πόσο μεγάλης διάρκειας είναι η περίοδος ανεργίας. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι νέοι είναι οι πρώτοι που αποχωρούν από την αγορά εργασίας και οι τελευταίοι που εισέρχονται σε αυτήν.

 

Κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως ευρωβουλευτής, τον Φεβρουάριο του 2012, η ανεργία των νέων στην Ελλάδα είχε φτάσει στο 48% και ο αριθμός των ανέργων νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα 7.500.000. Η πρώτη μας λοιπόν παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ήταν για αυτό ακριβώς το φλέγον ζήτημα της ανεργίας των νέων. Τονίσαμε ότι είναι θέμα επιβίωσης και κοινωνικής συνοχής η προώθηση συνεκτικών πολιτικών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, ιδιαίτερα σε τομείς που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στις κοινωνικές υποδομές. Παράλληλα ασκήσαμε κριτική στις επιλογές της Κομισιόν στο θέμα της αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης.

 

Τον Δεκέμβριο του 2012, κι ενώ το ποσοστό ανεργίας των νέων στην Ελλάδα είχε υπερβεί το 55%, καλωσορίσαμε τη δέσμη μέτρων για την απασχόληση των νέων που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλέσαμε την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί με σοβαρότητα άμεσα. Ζητήσαμε από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει μέσα από δομημένο διάλογο με τους θεσμικούς φορείς, τα Περιφερειακά Συμβούλια αλλά και τους ίδιους τους νέους συγκεκριμένες προτάσεις που δίνουν ελπίδα στους νέους. Επισημάναμε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν με στοχευμένο τρόπο τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αλλά κι άλλα.

 

Αμέσως μετά, τον Ιανουάριο του 2013, καλωσορίσαμε το σχετικό ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και καλέσαμε εκ νέου από την ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί επιδεικνύοντας ισχυρή δέσμευση. Ζητήσαμε έργα, όχι μόνο λόγια για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, και υπογραμμίσαμε ότι για να γίνει πράξη η «εγγύηση για τη νεολαία» χρειάζονται νέοι πόροι και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στα κράτη μέλη. Παράλληλα σχολιάσαμε το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων» που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, κι εκφράσαμε καταρχάς την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι για τον σχεδιασμό ενός τέτοιου σχεδίου δράσης η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρινε σκόπιμο να προβεί σε διαβούλευση. Εμείς πάντως θα παρακολουθούμε την πορεία υλοποίησης του εθνικού σχεδίου δράσης και θα παρεμβαίνουμε εποικοδομητικά.

 

Τον Νοέμβριο του 2012, με αφορμή τη διάσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών, φιλοξενήσαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ημερίδα με θέμα τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για τα προγράμματα εκπαίδευσης και νεολαίας για το διάστημα 2014-2020. Συμμετείχαν οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οργανώσεις νέων και ευρωπαϊκά δίκτυα φοιτητών και κοινό αίτημά όλων ήταν να μην κοπεί ούτε ένα ευρώ από τα προγράμματα Εκπαίδευσης και Νεολαίας της ΕΕ. Από την πλευρά μας κι εμείς τονίσαμε ότι την εποχή της κρίσης η καλύτερη επένδυση είναι αυτή που αφορά στους νέους, στην εκπαίδευση και στην απασχόλησή τους, στην κινητικότητα και στη συνεργασία μεταξύ τους.

 

Επιπλέον συμμετείχα σε δύο τηλεοπτικά πάνελ ευρωβουλευτών σε συζητήσεις για τους νέους και το μέλλον της Ευρώπηςστα στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουστις Βρυξέλλες. Η πρώτη συζήτηση είχε θέμα «Νέοι και Ευρώπη»και συμμετείχαν μαθητές από ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελληνικής Περιφέρειας. Η δεύτερη συζήτηση είχε θέμα "Το Μέλλον της Ευρώπης" και συμμετείχαν μαθητές του Ελληνικού Α΄ Λυκείου της Φρανκφούρτης και Έλληνες μαθητές του Ευρωπαϊκού Σχολείου των Βρυξελλών.

 

Τέλος, συμμετείχαμε στο εργαστήριο με τίτλο «Φέρτε πίσω τη νεολαία» που διοργάνωσε η Ομοσπονδία των Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG) στα πλαίσια του 17ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που έλαβε χώρα στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2012. Συμφωνήσαμε ότι η χειραφέτηση της νεολαίας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης, και δεν σχετίζεται απλά με την αγορά εργασίας, αλλά και με την εκπαίδευση, την στέγαση, την υγεία, την οικογενειακή ζωή, την κοινωνική και πολιτική δραστηριοποίηση, την ελευθερία – δηλαδή σχετίζεται συνολικά με τη βελτίωση της ζωής των νέων σε όλα τα επίπεδα.

 

 

Διαβάστε αναλυτικά τις παρεμβάσεις στον τομέα των πολιτικών για τη νεολαία

 

Παρεμβάσεις στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

 

Αναγκαία μια συνεκτική πολιτική για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους – Παρέμβαση Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το φλέγον ζήτημα της ανεργίας των νέων που φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη έθεσε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο Νίκος Χρυσόγελος. «Με την ανεργία των νέων στην Ελλάδα να έχει φτάσει στο 48% και τον αριθμό των ανέργων νέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο να φτάνει τα 7.500.000, είναι θέμα επιβίωσης και κοινωνικής συνοχής η προώθηση συνεκτικών πολιτικών και η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους, ιδιαίτερα σε τομείς που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στις κοινωνικές υποδομές. Είναι σημαντικό να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση τόσο υπάρχοντες ευρωπαϊκοί πόροι όσο και νέες πηγές χρηματοδότησης που μπορεί να προέλθουν από την φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, της γκρίζας περιουσίας και των βραχυχρόνιων χρηματιστηριακών συναλλαγών» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, κατά την πρώτη παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 15 Φεβρουαρίου 2012. Επιπρόσθετα, κάλεσε την Κομισιόν να επανεξετάσει τις πολιτικές της για την Ελλάδα ώστε η προσπάθεια αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης να μην οδηγεί σε διάλυση της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής, αύξηση της ανεργίας και της ανέχειας, εξαθλίωση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.

Δείτε το βίντεο.

 

Ημερίδες, συζητήσεις και εργαστήρια

 

Νέοι και Ευρώπη – Τηλεοπτική συζήτηση στις Βρυξέλλες.

Συζήτηση στα στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Νέοι και Ευρώπη» και συντονιστή τον δημοσιογράφο Κώστα Αργυρό με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών Γ. Σταυρακάκη (ΠΑΣΟΚ-Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), Χρ. Παλιαδέλη (ΠΑΣΟΚ-Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών), Γ. Παπαστάμκου (ΝΔ-Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς), Νίκου Χρυσόγελου (Οικολόγοι Πράσινοι -Ομάδα τωvΠρασίvωv)και μαθητών από ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελληνικής Περιφέρειας, και συγκεκριμένα από το Λύκειο Διασέλλου της Ορεινής Άρτας και από Λύκεια των μικρών νησιών Αγκίστρι και Λειψοί.

Δείτε το βίντεο.

 

«Φέρτε πίσω τη νεολαία» – Εργαστήριο στην Αθήνα.

Το γραφείο του Ν. Χρυσόγελου συμμετείχε στο εργαστήριο με τίτλο «Φέρτε πίσω τη νεολαία» που διοργάνωσε η Ομοσπονδία των Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG) στα πλαίσια του 17ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που έλαβε χώρα στην Αθήνα από τις 9 έως τις 11 Νοεμβρίου 2012. Εισηγητές ήταν η DelfinaRossiαπό την Ισπανία, σύνδεσμος της FYEGμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για θέματα χειραφέτησης της νεολαίας, η SkaKellerΓερμανίδα ευρωβουλευτής των Πράσινων και ο MichaelAfolayanαπό το πολιτιστικό κέντρο ''Anasa'', δεύτερης γενιάς μετανάστης στην Ελλάδα. Τονίσαμε ότι η χειραφέτηση της νεολαίας αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο για την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης. Δεν σχετίζεται απλά με την αγορά εργασίας, σχετίζεται με την εκπαίδευση, την στέγαση, την υγεία, την οικογενειακή ζωή, την κοινωνική και πολιτική δραστηριοποίηση, την ελευθερία, δηλαδή σχετίζεται συνολικά με τη βελτίωση της ζωής των νέων σε όλα τα επίπεδα.

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.youthincrisis.eu.

 

Να επενδύσουμε στους νέους. Ούτε ένα ευρώ να μην κοπεί από τα προγράμματα Εκπαίδευσης και Νεολαίας της ΕΕ – Ημερίδα στις Βρυξέλλες.

Ημερίδα με θέμα τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για τα προγράμματα εκπαίδευσης και νεολαίας για το διάστημα 2014-2020 φιλοξένησε στις 13 Νοεμβρίου 2012 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Ν. Χρυσόγελος, με την συμμετοχή των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οργανώσεις νέων και ευρωπαϊκών δικτύων φοιτητών. “Την εποχή της κρίσης η καλύτερη επένδυση είναι αυτή που αφορά στους νέους, στην εκπαίδευση και στην απασχόλησή τους, στην κινητικότητα και στη συνεργασία μεταξύ τους. Οι νέοι μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη για να προχωρήσει η ένωση της Ευρώπης αλλά και για να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, να αντιμετωπιστεί η ξενοφοβία, να κερδίσει ξανά η Ευρώπη τις καρδιές και το μυαλό των πολιτών. Οι νέοι δεν είναι μόνο το μέλλον αλλά και το παρόν” τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος στην παρέμβασή του κατά την δημόσια ακρόαση. Η ακρόαση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη διάσκεψη του Συμβουλίου Υπουργών στις 22 Νοεμβρίου 2012, όπου θα συζητηθεί η πρόταση συγκεκριμένων Κρατών Μελών της ΕΕ να μειωθεί σημαντικά ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων Εκπαίδευσης και Νεολαίας, υποδαυλίζοντας με αυτό το τρόπο την αρκετά φιλόδοξη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ερχόμενη προγραμματική περίοδο.

 

Το Μέλλον της Ευρώπης – Τηλεοπτική συζήτηση στις Βρυξέλλες.

Τηλεοπτική συζήτηση με θέμα: "Το Μέλλον της Ευρώπης" πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, στις 26 Νοεμβρίου 2012, με την συμμετοχή μαθητών του Ελληνικού Α΄ Λυκείου της Φρανκφούρτης και Ελλήνων μαθητών του Ευρωπαϊκού Σχολείου των Βρυξελλών. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Αργυρός, και συμμετείχαν οι ευρωβουλευτές Δημήτρης Δρούτσας (ΠΑΣΟΚ-Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών),Γιώργος Παπανικολάου(ΝΔ-Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς) καιΝίκος Χρυσόγελος (Οικολόγοι Πράσινοι -Ομάδα τωvΠρασίvωv).

 

Δηλώσεις

 

Στοχευμένες δράσεις για απασχόληση των νέων. Δέσμη μέτρων για την απασχόληση των νέων από την Κομισιόν. Η κυβέρνηση να ανταποκριθεί με σοβαρότητα άμεσα – Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε στις 5 Δεκεμβρίου 2012 μια δέσμη μέτρων για την απασχόληση των νέων, η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόταση σύστασης προς τα κράτη μέλη σχετικά με την καθιέρωση της «Εγγύησης για τη Νεολαία», καθώς και μία ανακοίνωση σχετικά με την προώθηση της απασχόλησης των νέων. Η «Εγγύηση για τη Νεολαία» εξασφαλίζει ότι σε όλους τους νέους έως την ηλικία των 25 ετών θα προσφέρεται μια ποιοτική θέση εργασίας, δυνατότητα συνέχισης της εκπαίδευσης, μαθητεία ή πρακτική άσκηση εντός τεσσάρων μηνών από την ολοκλήρωση του επίσημου προγράμματος σπουδών ή από την απώλεια θέσης εργασίας. Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: “Οι Πράσινοι έχουμε ασκήσει έντονη πίεση για τη λήψη μέτρων από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων ανεργίας των νέων στην Ευρώπη, με έμφαση φυσικά στην Ελλάδα και την Ισπανία. Έχουμε υποστηρίξει από την αρχήένα πρόγραμμα εγγύησης για τη νεολαία. Χαιρετίσαμε τις προτάσεις της Κομισιόν, αλλά τώρα το βάρος πέφτει στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. να ανταποκριθούν άμεσα. Τα ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία, ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αλλά κι άλλα, πρέπει να αξιοποιηθούν με στοχευμένο τρόπο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μέσα από δομημένο διάλογο με τους θεσμικούς φορείς, τα Περιφερειακά Συμβούλια αλλά και τους ίδιους τους νέους συγκεκριμένες προτάσεις που δίνουν ελπίδα στους νέους. Δεν πρέπει να αφήσουμε να σπαταληθούν για άλλη μια φορά πόροι ή να επικρατήσουν αυτοσχεδιασμοί».

 

«Εγγύηση για τη νεολαία»: Έργα, όχι μόνο λόγια για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων – Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου.

Ένα ακόμα μέσο πίεσης και προς την Κομισιόν και προς τα κράτη μέλη αποτελεί το ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Ολομέλειά του στις 16 Ιανουαρίου 2013 με το οποίο στήριξε την προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέσμη μέτρων για την απασχόληση των νέων, που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα «Εγγύησης για τη Νεολαία». «Οι Πράσινοι ήμασταν στο προσκήνιο της πίεσης για μια δεσμευτική εγγύηση για τη νεολαία, για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Η κυβέρνηση να ανταποκριθεί επιδεικνύοντας ισχυρή δέσμευση. Με την ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων να έχει φτάσει σε μερικές χώρες σε αδιανόητα επίπεδα, απαιτούνται νέα εργαλεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την απόκτηση κατάλληλης εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους νέους ώστε να έχουν αυτό που τους αξίζει στην σημερινή κοινωνία. Χρειάζονται έργα, όχι απλώς λόγια», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. Όσον αφορά στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ενίσχυση της Απασχόλησης και της Επιχειρηματικότητας των Νέων» που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση, ο Νίκος Χρυσόγελοςεξέφρασε καταρχάς την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι για τον σχεδιασμό ενός τέτοιου σχεδίου δράσης η ελληνική κυβέρνηση δεν έκρινε σκόπιμο να προβεί σε ουσιαστικό δομημένο διάλογο με τους θεσμικούς φορείς, τα Περιφερειακά Συμβούλια αλλά και τους ίδιους τους νέους που είναι η ομάδα στόχος. Ο ευρωβουλευτής δεσμεύτηκε ναπαρακολουθεί συνεχώς την πορεία υλοποίησης του εθνικού σχεδίου δράσης και τις σχετικές εξελίξεις, και να είναι σε ετοιμότητα για εποικοδομητικές παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες με στόχο την ανάπτυξη βιώσιμων μορφών οικονομικής δραστηριότητας με σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον, την προώθηση της πράσινης οικονομίας, και την στήριξη της κοινωνικής οικονομίας.

 

Άρθρα

 

Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου για την ανεργία των νέων στο protagon

Η καλπάζουσα ανεργία μαστίζει τους νέους σε μια σειρά από κράτη μέλη της Ε.Ε., και πρώτα από όλα στην Ελλάδα και την Ισπανία όπου το ποσοστό ανεργίας των νέων έχει υπερβεί το 55%. Μια δέσμη μέτρων για την απασχόληση των νέων δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Δεκεμβρίου. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πρόταση σύστασης προς τα κράτη μέλη σχετικά με την καθιέρωση της «Εγγύησης για τη Νεολαία», καθώς και μία ανακοίνωση σχετικά με την προώθηση της απασχόλησης των νέων. Όμως τώρα το βάρος πέφτει στα κράτη -μέλη. Οι δε νέοι μέσα από την αυτο-οργάνωσή τους αλλά και οι φορείς της κοινωνίας των πολιτών πρέπει να αναλάβουν τώρα περισσότερες και πιο στοχευμένες πρωτοβουλίες από τα κάτω για την αποτελεσματική προώθηση της “Εγγύησης για Νέους” και την υλοποίηση όλων των προτεινόμενων μέτρων.

 

Read 1019 times Last modified on Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 21:30