Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 20:07

Yγεία και Κοινωνικές Πολιτικές

Written by
Rate this item
(0 votes)

Στην Ελλάδα της κρίσης η οργάνωση και παροχή υπηρεσιών υγείας από τις αρχές της χώρας έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη. Η κρίση οδήγησε σε αύξηση της νοσοκομειακής περίθαλψης σε ποσοστό 30%, ενώ οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 20% ή περισσότερο, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις και περικοπές σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Πάνω από 2.000.000 άτομα δεν έχουν πρόσβαση πλέον στις υπηρεσίες υγείας,  είτε γιατί είναι άνεργοι κι ανασφάλιστοι είτε γιατί δεν μπορούν να πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους.  Η διάλυση και  ο αποκλεισμός μεγάλων κοινωνικών ομάδων από τις υπηρεσίες υγείας έχει ήδη και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην κοινωνική συνοχή της χώρας, αλλά και στην ίδια τη δημοσιονομική της κατάσταση.

 

Το έργο μας είχε να κάνει με την ανάδειξη των επιπτώσεων στην υγεία από την κρίση αλλά και τις παράλογες σπασμωδικές επιλογές στην οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, παρενέβη σχετικά στα αρμόδια όργανα του Ευρωκοινοβουλίου όπου συμμετέχει:

- στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, για την κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, - στη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων για την πρόταση Κανονισμού για το πρόγραμμα «Υγεία για την ανάπτυξη», του τρίτου πολυετούς προγράμματος δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2014-2020.  

Υπέβαλε επίσης  δύο σχετικές γραπτές ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

α. Για την υποβάθμιση και τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας, σε μια περίοδο αύξησης των προβλημάτων υγείας και συνολικής κατάρρευσης του συνολικού συστήματος υγείας.

β. Για τους όρους συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον βοήθεια συνταξιούχων» που αντικαθιστά το γνωστό πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

 

Ίσως το πιο ενθαρρυντικό κομμάτι της ενασχόλησής μας με την κρίση ήταν η αλληλεγγύη που προήλθε από την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και εκφράστηκε με πολλούς τρόπους. Ειδικότερα για το θέμα της κατάρρευσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρω- κοινοβούλιο, παρέδωσαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Μπαρόζο, κατά την συζήτηση που είχαν οι πράσινοι ευρωβουλευτές μαζί του τον Ιούνιο του 2012, με την οποία ζητούσαν την άμεση παρέμβαση της ΕΕ για να ξεπεραστεί η κρίση.

 

Σχετικά με τον επικείμενο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας και άλλα προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας στα νησιά ο Νίκος Χρυσόγελος, και με το ρόλο του ως Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας, τον Οκτώβριο του 2012.

 

Συμμετείχε ακόμη στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρίας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR), το Μάρτιο του 2012, με θέμα την «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης: Ποιες οι αλλαγές, για ποιες νέες ανάγκες», όπου μίλησε για τις επιπτώσεις της κρίσης και των ακολουθούμενων πολιτικών στην κοινωνική συνοχή και την υγεία.  Τέλος, διοργάνωσε υπό την αιγίδα του, με μεγάλη επιτυχία και υψηλή εκπροσώπηση, εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με θέμα "Εκσυγχρονίζοντας το παγκόσμιο σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών - Μπορεί η ΕΕ να είναι στην πρωτοπορία;

 

Εμείς λέμε ΝΑΙ στην εξυγίανση των δημοσιονομικών για την υγεία, με αποτελεσματική οργάνωση του δημόσιου συστήματος υγείας και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της σπατάλης,  αλλά λέμε ΟΧΙ στη διάλυση του συστήματος υγείας.  Πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αναδιοργανώσουμε το σύστημα υγείας ώστε να γίνει αποτελεσματικό προς όφελος των πολιτών και για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας:

-          με πρόσβαση όλων στο σύστημα, ανεξαρτήτως αν είναι σήμερα εργαζόμενοι ή άνεργοι,

-          με έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

-          με την ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών μέσω προγραμμάτων προσαρμοσμένων στις εξατομικευμένες ανάγκες, και

-          με τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων που θα συνεργαστούν με τις κρατικές δομές, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, και θα προσφέρουν πρακτικές λύσεις στη μακροχρόνια βιωσιμότητα αποτελεσματικών κοινωνικών δομών παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας.

 

Με την στοχευμένη ενίσχυση και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας θα επιτευχθούν και δημοσιονομικοί στόχοι (καλύτερη αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων),  αλλά κυρίως θα βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και η υγεία των πολιτών ώστε να εξισορροπηθεί η βίαιη αφαίρεση εισοδημάτων από τους πολίτες. Χρειάζεται επίσης να αξιοποιήσουμε την εμπειρία για την αναδιοργάνωση των συστημάτων υγείας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

 

Διαβάστε αναλυτικά τις παρεμβάσεις στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών

 

Παρεμβάσεις

Παρέμβαση των Πράσινων στον Μπαρόζο για την κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Μπαρόζο για το θέμα της κατάρρευσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, με την οποία ζητούν την άμεση παρέμβαση της ΕΕ για να ξεπεραστεί η κρίση, παρέδωσαν ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδροι της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά την συζήτηση που είχαν οι πράσινοι ευρωβουλευτές μαζί του την Τρίτη 12/6, με θέμα την κρίση στην Ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για αντιμετώπισή της. Στην επιστολή, που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον Νίκο Χρυσόγελο, περιγράφονται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια και στα νησιά.

 

Αναγκαία η παρέμβαση της Κομισιόν για πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα

Το θέμα της κατάρρευσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο με ομιλία-παρέμβασή του ο Νίκος Χρυσόγελο. Η επίτευξη της δημοσιονομικής εξυγίανσης πρέπει και μπορεί να γίνει με αναβάθμιση των κοινωνικών υποδομών και όχι με διάλυσή τους. Η βελτίωση των οικονομικών της υγείας θα μπορούσε να προέλθει όχι από οριζόντιες και άδικες περικοπές κοινωνικών υποδομών αλλά από την αποτελεσματική χρήση των υπαρχόντων πόρων καθώς και από την βελτίωση της υγείας μέσω της πρόληψης των ασθενειών και της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Δείτε το βίντεο.

 

Εξυγίανση δημοσιονομικών ναι, διάλυση της υγείας όχι- Επιστολή σε Υπουργό Υγείαςγια τον κίνδυνο διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας και άλλα προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας στα νησιά

 

Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τον επικείμενο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας και άλλα προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας στα νησιά απέστειλε ο Νίκος Χρυσόγελος. Στην επιστολή του αναφέρεται στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας που θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας τους και καλεί το υπουργείο να πράξει κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να τηρηθεί η δέσμευση– υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, τόσο προς τους πολίτες ψυχικά ασθενείς και τις οικογένειές τους όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, σχετικά με την σε απολύτως λογικά πλαίσια αναγκαία και σε τακτική βάση οικονομική ενίσχυση, από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και από τις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

 

Εκδηλώσεις

Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης: Ποιες οι αλλαγές, για ποιες νέες ανάγκες

Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου της Παγκόσμιας Εταιρίας για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση (WAPR), «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση σε συνθήκες οικονομικής κρίσης: Ποιες οι αλλαγές, για ποιες νέες ανάγκες». Στην ομιλία του μίλησε για τις επιπτώσεις της κρίσης και των ακολουθούμενων πολιτικών στην κοινωνική συνοχή και την υγεία. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η κοινωνική και οικονομική κρίση έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στα θέματα της υγείας, ιδιαίτερα της ψυχικής υγείας, αλλά και η ενδο-οικογενειακή βία. Τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών και της κοινωνικής πολιτικής για να εξισορροπηθεί η βίαιη μείωση των μισθών και να μπορέσουν οι πολίτες να επιβιώσουν στις σκληρές συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

 

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών απέτυχε: Καιρός για νέα προσέγγιση με κριτήριο την υγεία και κοινωνική συνοχή

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και υψηλή εκπροσώπηση, εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα του Νίκου Χρυσόγελου, με θέμα "Εκσυγχρονίζοντας το παγκόσμιο σύστημα ελέγχου των ναρκωτικών - Μπορεί η ΕΕ να είναι στην πρωτοπορία;" Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Michel Kazatchkine, καθηγητής της ιατρικής, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας και ο Pavel Bem, μέλος του Κοινοβουλίου της Τσεχικής Δημοκρατίας και πρώην Δήμαρχος της Πράγας, που εκπροσώπησαν τη Παγκόσμια Επιτροπή για τη πολιτική των ναρκωτικών (Global Commission for Drug Policy). Συμμετείχαν, επίσης, ο διπλωμάτης Pierre Vimont, εκτελεστικός γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης υπό την λαίδη Άστον, η υποδιευθύντρια της μονάδας για τη πολιτική των ναρκωτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής PaolaTardioli- Schiavo και ο Danillo Balota συντονιστής διεθνών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου παρακολούθησης των ναρκωτικών και της τοξικομανίας (EMCDDA).

 

Ερωτήσεις  στο ΕΚ

Σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των 35.000 ψυχικά πασχόντων, παιδιών και εφήβων

Το ζήτημα της υποβάθμισης και του κινδύνου διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας, σε μια περίοδο αύξησης των προβλημάτων υγείας και συνολικής κατάρρευσης του συνολικού συστήματος υγείας, έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο με γραπτή ερώτησή του ο Νίκος Χρυσόγελος, τον Νοέμβριο του 2012. Η Ελληνική Κυβέρνηση μείωσε για το 2012 – χωρίς προειδοποίηση - κατά 50% την οικονομική ενίσχυση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του αρμόδιου Υπουργείου για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας και τα προγράμματα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, που έχουν στόχους την αποσυμφόρηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων, την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, την αποασυλοποίηση κι επανένταξη των ψυχικά ασθενών, με βάση και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ενδυνάμωση, όχι απορρύθμιση δομών κοινωνικής αλληλεγγύης- Ερώτηση για τους όρους εφαρμογής του προγράμματος «Κατ’ οίκον βοήθεια συνταξιούχων»

Το ζήτημα των όρων συμμετοχής στο πρόγραμμα «Κατ’ οίκον βοήθεια συνταξιούχων» έφερε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος τον Ιανουάριο του 2013. Το νέο πρόγραμμα που διαχειρίζεται το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έρχεται να αντικαταστήσει τα μέχρι πρότινος συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» και «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας». Πρόκειται για ένα, κατά πάσα πιθανότητα, βιώσιμο σύστημα που όμως δεν «διαδέχεται» επαρκώς τα προηγούμενα, δεδομένου ότι δεν καλύπτει όλους τους πολίτες στους οποίους απευθύνονταν τα προηγούμενα προγράμματα και είναι υπερβολικά περιοριστικό ως προς το ποιοι δικαιούνται να συμμετάσχουν, εξαιρώντας αυτόματα τους ανασφάλιστους και τους εμμέσως ασφαλισμένους. Παράλληλα, καθυστερούν σημαντικά οι δράσεις χορήγησης κινήτρων για την δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Φροντίδας. Έχει επικρατήσει η λογική της οριζόντιας προτεραιότητας σε ένα πρόγραμμα που θεωρητικά στοχεύει εξατομικευμένα να εξυπηρετήσει τους πολίτες και να αντιμετωπίσει τις ανάγκες τους.

 

Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο

Πολυετές πρόγραμμα για την υγεία 2014-2020: Στρατηγική για καλύτερη υγεία σημαίνει και βελτίωση των οικονομικών της υγείας -Παρέμβαση του Ν. Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων

“Καλύτερη υγεία με έμφαση στην πρόληψη, αντιμετώπιση των επιβαρυντικών για την υγεία παραγόντων, πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, αντιμετώπιση των υγειονομικών προκλήσεων από διασυνοριακές μετακινήσεις, πρέπει να είναι οι κεντρικοί άξονες μιας στρατηγικής για την υγεία, ακόμα και την εποχή της κρίσης, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και η δημόσια υγεία, να εξισορροπηθεί η απώλεια εισοδημάτων και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των δαπανών για την δημόσια υγεία” ζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος,  παρεμβαίνοντας κατά την συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Σχεδίου Έκθεσης σχετικά με την πρόταση Κανονισμού για το πρόγραμμα «Υγεία για την ανάπτυξη», του τρίτου πολυετούς προγράμματος δράσης της ΕΕ στον τομέα της υγείας για την περίοδο 2014-2020. Δείτε το σχετικό βίντεο

 

Read 1177 times Last modified on Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 21:59