Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2010 15:46

Παρέμβαση της Κομισιόν για τον αυτοκινητόδρομο Ε65 σε Φθιώτιδα και Θεσσαλία

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

Αναλυτικά στοιχεία για τη χάραξη θα ζητήσει από τις ελληνικές αρχές η Ε.Ε.
 
Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χάραξη και τα έργα του νέου αυτοκινητοδρόμου Ε65 προαναγγέλλει η απάντηση του απερχόμενου επιτρόπου κ.Δήμα στη σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ο αυτοκινητόδρομος θα συνδέει τη Λαμία με τη Δυτική Θεσσαλία και την Εγνατία Οδό και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ιδιωτική κοινοπραξία που τον κατασκευάζει.
Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επισήμαινε τις  καταστροφές σε σημαντικές προστατευόμενες εκτάσεις NATURA 2000 στις όχθες του Σπερχειού και την εκτεταμένη απώλεια γαιών υψηλής παραγωγικότητας, ρωτώντας την Επιτροπή αν είναι ενήμερη για τα δεδομένα αυτά και αν έχει γίνει η απαραίτητη διερεύνηση όλων των εναλλακτικών λύσεων.
Η απάντηση του κ.Δήμα δηλώνει την πρόθεση της Κομισιόν να ζητήσει από τις ελληνικές αρχές τα συγκεκριμένα στοιχεία, «ώστε να διαπιστώσει κατά πόσο συμμορφώνεται προς τις αντίστοιχες διατάξεις των άρθρων 6 και 12» της Οδηγίας  92/43/ΕΟΚ για τα οικολογικά ενδιαιτήματα.
«Η απάντηση του κ.Δήμα έρχεται να δικαιώσει, έστω και με καθυστέρηση, όσους αγωνίζονται να μη θυσιαστεί η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στο βωμό της ευκολότερης λύσης για ένα ακόμη δρόμο», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του ζητήματος και να στηρίζουμε τους πολίτες της Φθιώτιδας και της Θεσσαλίας. Μια βιώσιμη όμως πολιτική για τις μεταφορές δεν περιορίζεται στην ορθή χάραξη των αυτοκινητοδρόμων, αλλά χρειάζεται περιορισμό του ρόλου του αυτοκινήτου ώστε αυτό να συμπληρώνει το σιδηρόδρομο στις μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις και όχι να τον περιθωριοποιεί.».

 

Read 898 times