Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 16:29

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Written by
Rate this item
(0 votes)

 

 
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2009
 
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
 
Ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία της η ιστοσελίδα των Οικολόγων Πράσινων αφιερωμένη στις παρεμβάσεις μας στο Ευρωκοινοβούλιο: http://www.oikologoiprasinoi.eu
Από τις συνδέσεις στην αριστερή στήλη, μπορείτε να ενημερωθείτε αναλυτικά για τις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις μας. Για μονιμότερη επικοινωνία, μπορείτε να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις μας και μέσα από RSS feed.
Επικοινωνήστε μαζί μας στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Διαβάστε έναν Οδηγό Παρέμβασης στο Ευρωκοινοβούλιο που ετοιμάσαμε σχετικά με τις δυνατότητες ανάδειξης τοπικών ή γενικότερων πολιτικών θεμάτων.

 
 
Αγνοείται η τύχη περισσοτέρων από 500 εκ. ευρώ για την πρόληψη κινδύνων στην Ελλάδα
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Samecki στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Για την προστασία της Χερσονήσου του Ακάμα στην Κύπρο
Με μια «Κυπριακού ενδιαφέροντος» ερώτηση, οι Οικολόγοι Πράσινοι σε συνεργασία με κυπριακές περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητάνε την ένταξη της πλούσιας σε βιοποικιλότητα χερσονήσου του Ακάμα στο Δίκτυο NATURA 2000.

Προστασία της βιοποικιλότητας και τη διασφάλιση προστατευόμενων περιοχών
Δύο ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το «κόκκινο σκαθάρι» που προσβάλλει τα φοινικοειδή σε περιοχές της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και της Πελοποννήσου και με την κατασκευή του νότιου τμήματος του νέου αυτοκινητόδρομου Ε65, που διέρχεται από περιοχές ενταγμένες στο Δίκτυο NATURA 2000 στον ποταμό Σπερχειό
 

Στο Ευρωκοινοβούλιο η σύλληψη Παρσάνογλου
Ερώτηση για σύλληψη του καθηγητής κοινωνιολογίας Δημήτρη Παρσάνογλου επειδή επενέβη στον ξυλοδαρμό μετανάστη αφρικανικής καταγωγής από αστυνομικούς.

Για ουσιαστικές ευρωπαϊκές πολιτικές για το ποδήλατο
Δύο ερωτήσεις που αφορούν στην υιοθέτηση από την Ε.Ε. της Χάρτας των Βρυξελλών για την προώθηση του ποδηλάτου με φιλόδοξους στόχους για το 2020, καθώς και στην αναγνώριση του πανευρωπαϊκού δικτύου ποδηλατικών διαδρομών EUROVELO ως μέρους των διευρωπαϊκών δικτύων με τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις, κατέθεσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Για τα «τοξικά ναυάγια» στη Μεσόγειο
Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τα ναυάγια με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα στη Μεσόγειο που φέρεται να βυθιστήκαν από τη Μαφία της Καλαβρίας.

Το «πράσινο κύμα» του τραμ φέρνουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι
Το «πράσινο κύμα» σχεδιάστηκε για να δίνει στο τραμ αυτόματη προτεραιότητα στους σηματοδότες των διασταυρώσεων αλλά δε λειτουργεί με αποτέλεσμα το τραμ να καθυστερεί στα δρομολόγιά του και να δυσφημίζεται άδικα ως «αργό» συγκοινωνιακό μέσο.
 
Αρνητικές επιπτώσεις στο σιδηρόδρομο από τις πολιτικές για το κλίμα;
Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τον κίνδυνο μείωσης της ανταγωνιστικότητας των ηλεκτροκίνητων συγκοινωνιών από την εφαρμογή του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.
 
Δεν έχει λάβει απάντηση η ΕΕ από την Ελλάδα για την Κορώνεια
Νέες νομικές περιπέτειες για τη χώρα μας αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει η απάντηση του Επιτρόπου Δήμα.
Να αναληφθεί νέα πιο αξιόπιστη πρωτοβουλία σε εθνικό και όχι σε νομαρχιακό επίπεδο και να απολογηθεί για τις αποτυχημένες πολιτικές του ζητά ο Π. Ψωμιάδης ζήτησε ο Μ. Τρεμόπουλος.
 
Στο Ευρωκοινοβούλιο οι διώξεις εναντίον Τουρκοκύπριων ακτιβιστών
Παρεμβάσεις αλληλεγγύης του Μιχ. Τρεμόπουλου στον Γενικό Γραμματέα του Κόμματος Νέας Κύπρου (ΥΚΡ) Μ. Κανατλί ο οποίος διώκεται από τις Τουρκοκυπριακές Αρχές.
Οι Τρεμόπουλος και Κανατλί τοποθετήθηκαν απέναντι στο θέατρο του παραλόγου που έστησαν εθνικιστικοί κύκλοι με αφορμή τις παραπάνω πρωτοβουλίες.

Αρνητική η ευρωπαϊκή νομοθεσία στην εκτροπή του Αχελώου

Σαφής προειδοποίηση για την Ελληνική κυβέρνηση η απάντηση του Στ. Δήμα στην ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων για την εκτροπή του Αχελώου
Στο Ευρωκοινοβούλιο το αίτημα για απαγόρευση της εξόρυξης χρυσού με κυάνιο
Θέμα πανευρωπαϊκής απαγόρευσης της χρήσης κυανίου στη μεταλλουργίας, ενόψει και της νέας επικίνδυνης μονάδας στο Κιρτζαλί της Βουλγαρίας, θέτει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος.
 
Για την προστασία των αρκούδων από τα τροχαία
Δύο ερωτήσεις κατέθεσε χθες στο ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος για τη λήψη μέτρων προστασίας για τις αρκούδες στην Εγνατία Οδό.

Στο Ευρωκοινοβούλιο η τεχνητή διόγκωση της τιμής των φαρμάκων
Το θέμα της ελληνικής νομοθεσίας που κρατά τεχνητά υψηλές τις τιμές φαρμάκων των οποίων η ευρεσιτεχνία έχει λήξει έφεραν στο Ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι.
 
Η Ελλάδα σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα νερά
Εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα για την πολιτική της χώρας μας για το νερό και την τήρηση των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της, δίνουν οι απαντήσεις του Στ. Δήμα στις ερωτήσεις του Μιχ. Τρεμόπουλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την «οικολογική κατάσταση των υδάτων των λιμνών της Β. Ελλάδας και τη «ρύπανση υδάτων στο Δήμο Μεσσαπίας στην Εύβοια από τοξικά απόβλητα»
 
Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα αδρανή υλικά και τα μπάζα
Στο ευρωκοινοβούλιο φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα της ανεξέλεγκτης απόρριψης αδρανών αποβλήτων από εκσκαφές-κατασκευές-κατεδαφίσεις, καθώς η χώρα μας δεν έχει ενεργοποιήσει ακόμη το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τη βιώσιμη διαχείρισή τους.

 
 
Συζήτηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου με τον Επίτροπο Στ. Δήμα
Απαντώντας σε παρέμβαση του Μιχάλη Τρεμόπουλου, ο Στ. Δήμας διευκρίνησε πως η Επιτροπή θέλει ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο στην Κοπεγχάγη ενώ άφησε να εννοηθεί πως απουσιάζει ακόμα και ένας οδικός χάρτης για την περίπτωση αύξησης του στόχου μειώσεων από 20% σε 30% που θεωρητικά αφήνει ακόμα ανοικτή η Κομισιόν.

Παρέμβαση για την Παλαιστίνη από τους Πράσινους Ευρωβουλευτές
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές πραγματοποίησαν παρέμβαση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο κρατώντας αφίσα που απεικονίζει το Ισραήλ και την Παλαιστίνη όπως ήταν το 1967 και με το μήνυμα «Τερματίστε την Κατοχή. Ειρήνη και δύο κράτη τώρα!»
 
Τοποθέτηση για τα ψευδεπίγραφα φάρμακα
Διαβάστε την τοποθέτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τα ψευδεπίγραφα φάρμακα, στην πρώτη ακρόαση που πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2009.

Γνωμοδότηση σχετικά με το βιώσιμο μέλλον των μεταφορών
Διαβάστε την τοποθέτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη γνωμοδότηση για το βιώσιμο μέλλον των μεταφορών, πραγματοποιήθηκε την 2η Δεκεμβρίου 2009.

 
 
Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να ανεβάσει τον πήχη για τους στόχους της Συνδιάσκεψης της Κοπεγχάγης
Πολλές είναι οι θετικές διαστάσεις του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη στάση της ΕΕ στην Κοπεγχάγη στο οποίο υιοθετήθηκαν κρίσιμες τροπολογίες των Πράσινων. Επισκιάζεται όμως από την άρνηση να προχωρήσει η ΕΕ σε εγχώριες μειώσεις κατά 40% καθώς και τη δυνατότητα ένταξης έργων πυρηνικής ενέργειας στους διεθνείς μηχανισμούς.

Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τη διάσκεψη κορυφής του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας και την επισιτιστική ασφάλεια
Με το ψήφισμά του (το οποίο βασίστηκε στην πρόταση που κατέθεσε ο Μ. Τρεμόπουλος και άλλοι Πράσινοι Ευρωβουλευτές) το Ευρωκοινοβούλιο εκτιμά πως η πρόσφατη παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια απέτυχε να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το ζήτημα της εξάλειψης της παγκόσμιας πείνας. Πολιτικές-κλειδιά στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να είναι η αυξημένη χρηματοδότηση για τη γεωργία, η ευνοϊκότερη πρόσβαση σε δάνεια για τους μικρότερους αγρότες και οι γεωργικές πρακτικές φιλικές στο κλίμα.
 
Διεύρυνση: Τουρκία και Κυπριακό

Στις 26 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για τη διεύρυνση της Ευρ. Ένωσης. Αυτή τη φορά στο στόχαστρο βρεθηκαν και ...οι μισοί σχεδόν Έλληνες ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Διαβάστε περισσότερα

 
Παραίτηση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης μετά από 11 χρόνια
Την παραίτησή του από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, μετά από μια 11χρονη δημιουργική θητεία, υπέβαλλε την 1η Νοεμβρίου ο Μιχάλης Τρεμόπουλος προκειμένου να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις αυξημένες υποχρεώσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα παραιτήθηκε και από μέλος της ΕΝΑΕ στην οποία η εκλογή του είχε υποστηριχθεί και από άλλες παρατάξεις. Διαβάστε περισσότερα

Ο Μ. Τρεμόπουλος ζήτησε απόσπαση της τραυματισμένης ειδικής φρουρού
Την πρόθεσή του να ζητήσει απόσπαση της 23χρονης ειδικής φρουρού Σοφίας Ψυχογιού, που πυροβολήθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος κατά τη συνάντηση που είχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρο Βούγια. Στη συζήτηση παρουσιάστηκαν οι θέσεις του κόμματος στο θέμα της μετανάστευσης, της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων (trafficking), των διακρίσεων στην Αστυνομία, της ασφάλειας των μετακινήσεων. Διαβάστε περισσότερα
 
Η Κοπεγχάγη και το κλίμα στο επίκεντρο της συνάντησης του Μιχ. Τρεμόπουλου με τον Πατριάρχη
Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο είχε στο Φανάρι ο Μιχ. Τρεμόπουλος. Εκτός από τη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης και την κλιματική αλλαγή, συζητήθηκε επίσης η ανάγκη για διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και η ανάγκη για εξευρωπαϊσμό της μειονοτικής πολιτικής όλων των χωρών την περιοχής.
Ο Μ. Τρεμόπουλος θα μιλήσει στη διεθνή διάσκεψη του «Πράσινου Διαλόγου Ανατολής-Δύσης», που φιλοξενείται στην Κωνσταντινούπολη με θέμα την πράσινη πρόταση για ταυτόχρονη διέξοδο από την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση.
 
Ομιλίες & δράσεις
Μεταξύ άλλων, το τελευταίο διάστημα ο Μιχάλης Τρεμόπουλος μίλησε στην κεντρική εκδήλωση στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στο Μάλμε της Σουηδίας, μίλησε στα εγκαίνια του Ecofestival και στο 21ο Συνέδριο του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, συμμετείχε στις διαμαρτυρίες ενάντια στο νέο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης και στο δρομολόγιο του «Πράσινου Τρένου» στο πλαίσιο της καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων για την Κοπεγχάγη και τοποθετήθηκε στην ημερίδα των Οικολόγων Πράσινων Ηρακλείου με θέμα «Τα σκουπίδια μας: πραγματικότητα και προοπτικές διαχείρισης». Τέλος συμμετείχε ως επικεφαλής αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων στην Παγκόσμια Συνδιασκεψη στην Κοπεγχάγη για την Κλιμματική Αλλαγή.
 
Φιλοξενία στις Βρυξέλλες ομάδας στελεχών ελληνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων
Μέχρι στιγμής έχουν οργανωθεί στις Βρυξέλλες δύο επισκέψεις από την Ελλάδα. Η πρώτη έγινε 17-19 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και  δημοσιογράφων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη, η οποία έγινε 9 με 11 Δεκεμβρίου 2009 συμμετείχαν στελλέχη 17 περιβαλλοντικών οργανώσεων, κυρίως του ΠΑΝΔΟΙΚΟ, από όλη την Ελλάδα,
 
Συνεντεύξεις & άρθρα

Διαβάστε τη συνέντευξη του Μ. Τρεμόπουλου στην Αυγή της 15ης Νοεμβρίου και άρθρο του για την ιστοσελίδα ΕυρωΖωή με θέμα «Κλίμα, πράσινη οικονομία και τρόπος ζωής»

 

Read 1375 times Last modified on Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010 12:21