Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 16:17

Μετά το ναυάγιο της Κοπεγχάγης, η ελπίδα στους πολίτες

Written by
Rate this item
(0 votes)

Για τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των κυβερνήσεων για το ναυάγιο της Κοπεγχάγης, αλλά και για τα πρώτα σχέδια για την επόμενη μέρα της μάχης για το κλίμα, μίλησαν Οικολόγοι Πράσινοι στη Συνέντευξη Τύπου που οργάνωσαν.

 

Παρουσίασαν επίσης την ερώτηση του Μιχ.Τρεμόπουλου για την ευρωπαϊκή πολιτική την επαύριο της Κοπεγχάγης, που κατατέθηκε σήμερα στο ευρωκοινοβούλιο.

Στη συνέντευξη πήραν μέρος μέλη της αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων που είχαν βρεθεί στην Κοπεγχάγη τις μέρες της διάσκεψης συμμετέχοντας και στις κινητοποιήσεις των πολιτών.
 
«Οι σημερινοί ηγέτες φάνηκαν εγκληματικά ανεύθυνοι και μικροί», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, που είχε πάρει μέρος και ο ίδιος στις κινητοποιήσεις και στην αντισύνοδο των πολιτών στην Κοπεγχάγη. «Ανευθυνότητα, σκοπιμότητα, εξάρτηση, απαισιοδοξία είναι οι λέξεις που ταιριάζουν στην ηγεσία του πλανήτη. Υπευθυνότητα, αλληλεγγύη, αισιοδοξία, θα πρέπει να είναι η απάντηση των πολιτών όπου γης. Από τις ευθύνες δεν εξαιρείται ούτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έμεινε στις παλιές της εξαγγελίες, όταν οι επιστήμονες ζητούσαν διπλάσιες δεσμεύσεις, και αρνήθηκε να συμμαχήσει με τις φτωχότερες χώρες για να ασκήσει πίεση. Σήμερα κιόλας φέρνουμε στο ευρωκοινοβούλιο το αίτημα να αυξήσει η Ευρώπη τις περικοπές εκπομπών της στο 30% και να αναλάβει νέες προσπάθειες για νομικά δεσμευτική συμφωνία με τις μειώσεις που υποδεικνύουν ως απαραίτητες οι επιστήμονες. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να θέσει τα θέματα αυτά στην Ευρώπη, αναλαμβάνοντας παράλληλα και στην Ελλάδα τις δεσμεύσεις που απέφευγε ως τώρα να αναλάβει».
«Το κείμενο που παρουσιάζεται ως συμφωνία είναι ανεπαρκές και δε δεσμεύει νομικά ούτε καν τις χώρες που το συνέταξαν», δήλωσε ο Κώστας Κατώπης, συντονιστής της θεματικής ομάδας των Οικολόγων Πράσινων για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. «Παράλληλα όμως αναπτύσσεται ένα παγκόσμιο πολύχρωμο κίνημα που παλεύει για κλιματική δικαιοσύνη και τις ουσιαστικές βαθιές αλλαγές που είναι απαραίτητες. Η μόνη πραγματική ελπίδα βρίσκεται σε αυτό το κίνημα».
«Το κίνημα για το κλίμα χρειάζεται να εξαπλωθεί τόσο και να κινητοποιήσει τόσους πολλούς σε όλα τα μέρη του κόσμου, ώστε να δημιουργήσει το πολιτικό κόστος που χρειάζεται σήμερα, ώστε οι νέοι να μη βρεθούμε αντιμέτωποι με το κόστος των καταστροφών αύριο» συμπλήρωσε ο Πάνος Ζαφειρίου, που είχε βρεθεί στην Κοπεγχάγη με τους Νέους Πράσινους. «Χρειάζεται μέσα στους επόμενους μήνες να καταστήσει σαφές στους ηγέτες που θα πάνε το 2010 στο Μεξικό ότι δε θα μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους χωρίς συμφωνία!»
«Η επόμενη μάχη για το κλίμα πρέπει να δοθεί σε κάθε χώρα, κάθε περιφέρεια και κάθε δήμο», τόνισε ο Τάσος Κρομμύδας. «Να μεταφέρουμε τη συζήτηση από τα δυσνόητα διαγράμματα και τους τεχνικούς όρους, στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε, στις πολιτικές για τις μετακινήσεις, το πράσινο, τις μονώσεις των κτιρίων, σε όλα όσα αφορούν την καθημερινή μας ζωή».
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δίνουν συνέχεια στη μάχη για το κλίμα με σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών. Ήδη οργανώθηκε χθες με επιτυχία η πρώτη δημόσια συζήτηση στη Θεσσαλονίκη, ενώ οργανώνεται ανοικτή συζήτηση και στην Αθήνα αύριο Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 7μμ στον πολυχώρο BOOZE, Κολοκοτρώνη 57
 
Η Εκτελεστική Γραμματεία
 
Περισσότερες πληροφορίες:              Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070
                                                                Κώστας Κατώπης 6972 033070
 
 
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε σήμερα στο Ευρωκοινοβούλιο
 
 
Θέμα: Δεσμεύσεις της Ε.Ε. για μείωση εκπομπών μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης
 
Πάγια θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την τελευταία διετία ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πρόθυμη να δεσμευθεί για 30% μείωση των εκπομπών της το 2020 αν υπάρξουν συγκρίσιμες δεσμεύσεις και από άλλες πλευρές.
Στη διάσκεψη της Κοπεγχάγης, αλλά και πριν από αυτή, κατατέθηκαν συγκρίσιμες ή και υπέρτερες μονομερείς δεσμεύσεις από χώρες όπως η Κόστα Ρίκα, ή η Νορβηγία. Το τελευταίο διάστημα σε αξιοσημείωτες δεσμεύσεις για πρώτη φορά προχώρησαν χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Ν. Κορέα, η Κίνα.
Από την άλλη πλευρά, το ίδιο το UNFCCC εκτιμά πως οι μέχρι τώρα εθελοντικές δεσμεύσεις των διαφόρων χωρών οδηγούν πιθανότατα σε αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου[1] έναντι του κοινά αποδεκτού στόχου για περιορισμό της αύξησης σε 2 βαθμούς το πολύ.
Αν οι εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιωθούν, ο πλανήτης απειλείται με ένα πραγματικό κλιματικό χάος, ενώ ακόμα και οι επιπτώσεις από άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς θα είναι εντονότερες από όσο εκτιμώταν μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες και επικαιροποιημένες εκθέσεις επιστημόνων του IPCC.[2]
 
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
 
  1. Πώς αποτιμά τη διαπραγματευτική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο της Κοπεγχάγης και την έκβαση των συνομιλιών;
  2. Σκοπεύει να εισηγηθεί ενίσχυση των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μειώσεις των δικών της εκπομπών κατά 30%, ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής και να επανακτήσει τον προηγούμενο ηγετικό ρόλο της Ευρώπης στην προσπάθεια αυτή;
  3. Σκοπεύει να αναλάβει νέες προσπάθειες για την επίτευξη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα συμβατής με τις μειώσεις που θεωρεί απαραίτητες το Διακυβερνητικό Πάνελ για την Κλιματική Αλλαγή;
 


[2] Ενδεικτικά από άρθρο στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ: http://www.pnas.org/content/early/2009/02/25/0812355106.full.pdf+html

 

 

Read 1285 times Last modified on Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009 16:19