Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2009 14:17

Το πράσινο κύμα του τραμ στο ευρωκοινοβούλιο

Written by
Rate this item
(0 votes)

 Το  θέμα του πράσινου κύματος για το τραμ της Αθήνας, φέρνουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Το πράσινο κύμα, που σχεδιάστηκε για να δίνει στο τραμ αυτόματη προτεραιότητα στους σηματοδότες των διασταυρώσεων, κατασκευάστηκε μαζί με το υπόλοιπο έργο αλλά η λειτουργία του έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Αποτέλεσμα είναι το τραμ να καθυστερεί στα δρομολόγιά του και να δυσφημίζεται άδικα ως «αργό» συγκοινωνιακό μέσο.

 

Με ερώτησή  του, που κατατέθηκε σήμερα, ο Μιχάλης  Τρεμόπουλος θέτει υπόψη της  Κομισιόν ότι η υποδομή για  το πράσινο κύμα συγχρηματοδοτήθηκε και αυτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ερωτά αν η πολύχρονη αδρανοποίησή της είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει σχετικά η χώρα μας.

«Το τραμ είναι ίσως το πιο οικολογικό συγκοινωνιακό μέσο, καθώς έχει τις χαμηλότερες απαιτήσεις σε ενέργεια και ξαναμοιράζει το χώρο υπέρ της δημόσιας συγκοινωνίας», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Αποτελεί λύση όχι μόνο για την Αθήνα, αλλά και ως συμπλήρωση του μετρό στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ως κορμός για τις δημόσιες συγκοινωνίες αρκετών ακόμη ελληνικών πόλεων. Χρειάζεται όμως να το βοηθήσουμε, αναιρώντας τις πολιτικές που επιδιώκουν να το κρατήσουν στο περιθώριο. Η σημερινή μας παρέμβαση στο ευρωκοινοβούλιο για την απόδοση του πράσινου κύματος αποτελεί ένα πρώτο βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση».
 
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης
 
 
 
 
 
Θέμα: Σύστημα αυτόματης απόδοσης προτεραιότητας στο τραμ της Αθήνας
 
Κείμενο:
Το τραμ της Αθήνας κατασκευάστηκε την περίοδο 2002-2004 με συγχρηματοδότηση από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Στα έργο περιλαμβανόταν και η εγκατάσταση ειδικού συστήματος αυτόματης προτεραιότητας στις διασταυρώσεις, μέσω ασύρματης επικοινωνίας με τους  φωτεινούς σηματοδότες που ρυθμίζουν την κυκλοφορία.
 
Το τραμ ξεκίνησε τη λειτουργία του από το καλοκαίρι του 2004, όμως το σύστημα απόδοσης προτεραιότητας (γνωστό στην Ελλάδα και ως «πράσινο κύμα») δεν έχει τεθεί καθόλου σε λειτουργία όλο αυτό το διάστημα, παρόλο που εγκαταστάθηκε κανονικά. Αποτέλεσμα είναι να επιμηκύνεται αδικαιολόγητα ο χρόνος κάθε διαδρομής και η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού να παραμένει ανεπαρκής.
 
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
 
1. Αν είναι ενήμερη για τη μη ενεργοποίηση του συγκεκριμένου συστήματος αυτόματης απόδοσης προτεραιότητας, πέντε και πλέον χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου.
2. Αν η μη ενεργοποίηση του «πράσινου κύματος» είναι συμβατή με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Ελλάδα για τη συγχρηματοδότηση του έργου από την Ε.Ε.
 

 

 

Read 1097 times Last modified on Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 15:28