Print this page
Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2009 14:13

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τα τοξικά ναυάγια στη Μεσόγειο

Written by
Rate this item
(0 votes)

 Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τα ναυάγια με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα στη Μεσόγειο κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

 
Περισσότερα από 30 πλοία με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα φέρεται πως έχει βυθίσει  στην Μεσόγειο η Ντρανγκέτα (μαφία  της Καλαβρίας), σύμφωνα με ανακοινώσεις της Ιταλικής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Legambiente, καθώς και την κατάθεση-ομολογία του Φραντσέσκο Φόντι, πρώην «στελέχους» της Μαφίας. Εφτά από αυτά βρίσκονται στο Ιόνιο Πέλαγος και τα υπόλοιπα στην Αδριατική θάλασσα.
Για το ζήτημα υιοθετήθηκε και σχετικό ψήφισμα από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας στις 16-18 Οκτωβρίου.
 
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης και το κείμενο του ψηφίσματος του ΕΠΚ

 

 

Θέμα: Ναυάγια με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα στη Μεσόγειο
 
Κείμενο:
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του ιταλικού και ελληνικού τύπου, ανακοινώσεις της Ιταλικής Περιβαλλοντικής Οργάνωσης  Legambiente, καθώς και την κατάθεση- ομολογία του Φραντσέσκο Φόντι, πρώην «στελέχους» της Μαφίας της Καλαβρίας στις Ιταλικές Αρχές, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η εν λόγω μαφία έχει βυθίσει περισσότερα από 30 πλοία με τοξικά και πυρηνικά απόβλητα στην Μεσόγειο, εφτά από τα οποία στο Ιόνιο Πέλαγος και τα υπόλοιπα στην Αδριατική θάλασσα. Αν αναλογιστούμε ότι μόνο στο ναυάγιο του μήκους 110 μέτρων «Κούνσκι»,  που βρέθηκε 30 χιλιόμετρα ανοιχτά των νοτιοδυτικών ακτών της Καλαβρίας, μετά από υπόδειξη του Φραντσέσκο Φόντι, εντοπίστηκαν 120 βαρέλια τοξικών αποβλήτων, τότε μπορούμε να αναλογιστούμε τις ολέθριες συνέπειες για τη δημόσια υγεία των πολιτών της Ιταλίας, της Ελλάδας και άλλων χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο από την παράνομη βύθιση των 30 πλοίων.
Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συνθήκες για το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά και την  Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τη προστασία  του θαλασσίου περιβάλλοντος απαγορεύεται η εκούσια διάθεση τοξικών και πυρηνικών αποβλήτων, ενώ πρέπει να καταγράφεται και να παρακολουθείται η πορεία τους.
Σε αυτό το πλαίσιο ερωτάται η Επιτροπή:
  1. Έχει γνώσει των συγκεκριμένων καταγγελιών  ή/και έχει διερευνήσει το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα;
  2. Τι πρωτοβουλίες είναι διατεθειμένη να πάρει σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Απόφαση αριθ. 2850/2000/ΕΚ1 (άρθρα 2 και 3) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2000, για τη θέσπιση κοινοτικού πλαισίου συνεργασίας στον τομέα της ακούσιας ή εκούσιας θαλάσσιας ρύπανσης;
  3. Θεωρεί ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε παραβίαση της Οδηγίας 2008/56/ΕΚ2 περί πλαισίου κοινοτικής δράσης στο πεδίο της πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον (οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική) αλλά και του Κανονισμού (EK) αριθ. 1013/20063 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Ιουνίου 2006, για τις μεταφορές αποβλήτων; Αν ναι, τι μέτρα είναι διατεθειμένη να πάρει;

[1]L 332 της 28/12/2000 σ. 0001 - 0006
[2] L 164 της 25/06/2008 σ. 0019 - 0040
[3] L 190 της 12/07/2006 σ. 0001 - 0036
 
Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

 

 

 


 

 

11ο Συμβούλιο
του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος
Malmö, 16-18 Οκτωβρίου 2009
ΨΗΦΙΣΜΑ
Παράνομη  διακίνηση επικίνδυνων  απόβλητων: ποιος  κρύβεται πίσω από  τη «Μαφία»;
Οι αποκαλύψεις  ενός «μεταμεληθέντος», πρώην μέλους της N'dranghetta, οδήγησε στην ανακάλυψη του ναυαγίου του Cunsky, ενός πλοίου που είχε βυθιστεί στα ανοικτά της ακτής της Καλαβρίας, με ολόκληρο το φορτίο του από ραδιενεργά βαρέλια. Αυτό επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που η Greenpeace και η Legambiente δημοσιεύουν εδώ και χρόνια. Σύμφωνα με αυτές τις δύο ΜΚΟ, περισσότερα από 30 πλοία, μαζί με τα εξαιρετικά επικίνδυνα τοξικά και ραδιενεργά φορτία τους, ανατινάχτηκαν και βυθίστηκαν σε αυτή την περιοχή τη δεκαετία1980-1990.
Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα θέτει τα παρακάτω ερωτήματα:
  • Από πού ακριβώς προέρχονται αυτού του είδους τα απόβλητα;
  • Πώς κατέστη δυνατόν, και με τη βοήθεια ποιών, να περάσουν αυτά τα πλοία στα χέρια μιας εταιρείας της Μαφίας με στόχο να «βγουν από τη μέση»;
  • Ποιες είναι, και ποιες θα είναι στο μέλλον, οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον, την τροφική αλυσίδα και τον πληθυσμό που ζει κοντά στη συγκεκριμένη περιοχή;
Αυτό  το σκάνδαλο αποκαλύπτει για ακόμη  μια φορά την παντελή έλλειψη  διαφάνειας και εγγυήσεων σχετικά με τη μεταχείριση των πυρηνικών και των χημικών αποβλήτων.
Οι Ευρωπαίοι  Πράσινοι ζητούν από την ΕΕ να συστήσει μια διεθνή ερευνητική επιτροπή προκειμένου  να δοθεί μια απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα και να διασφαλιστεί ότι  τα απόβλητα θα ανελκυσθούν και θα τύχουν της κατάλληλης επεξεργασίας ενώ και η περιοχή θα απολυμανθεί.
Η Μεσόγειος  είναι ένα δημόσιο αγαθό για  όλους μας. Η Περιοχή της Καλαβρίας  δεν διαθέτει τις δυνατότητες  να ανελκύσει και να επεξεργαστεί κατάλληλα αυτά τα επικίνδυνα απόβλητα·  είναι λοιπόν αναγκαία η ευρωπαϊκή βοήθεια και επίβλεψη.
Περαιτέρω, πρέπει να χυθεί άπλετο φως και  στις άλλες όψεις αυτού του  λαθρεμπορίου· και να φωτιστεί όχι  μόνο το λαθρεμπόριο που κατευθύνεται προς τη Σομαλία και τη Μοζαμβίκη, αλλά επίσης και ο θάνατος στη Σομαλία, το 1994, των Ilaria Alpi και Miran Hrovatin, δύο δημοσιογράφων που πρώτοι είχαν ξεσκεπάσει το σκάνδαλο των βυθισμένων πλοίων κοντά στις ιταλικές ακτές.
Υιοθετήθηκε ομόφωνα στις 18 Οκτωβρίου
Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. PDFΕκτύπωσηE-mail
 

 

Read 1072 times Last modified on Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2009 15:27