parajumpers sale duvetica jas moncler jas polo ralph lauren sale goedkope nike air max canada goose sale moncler jassen mbt nederland gucci riem parajumpers jassen uggs kopen parajumpers jas michael kors tassen woolrich jas woolrich jassen uggs nederland nike air max goedkoop timberland laarzen duvetica jassen canada goose jas woolrich jas dames
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ http://chrysogelos.gr Tue, 30 May 2017 08:20:33 +0300 el-gr Πώς οι συνεταιρισμοί εργαζομένων μπορούν να βοηθήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/4282-workerscoop http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/4282-workerscoop

 

images 4

Στις 8-10 Νοεμβρίου 2015, σε ένα διεθνές Συνέδριο στην Τουρκία συζήτησαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, τρόπους με τους οποίους οι συνεταιρισμοί μπορούν να βοηθήσουν τον αυξανόμενο αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών στο σημερινό κόσμο. Το ειδησεογραφικό τμήμα της ILO μίλησε με την Simel Esim, που είναι επικεφαλής της Μονάδας Συνεταιρισμών της ILO.

Παραθέτουμε την συνέντευξη της Simel Esim, που βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει στο Φόρουμ Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας 25-27/11 αλλά και να επισκεφθεί το χώρο προσωρινής φιλοξενίας και κοινωνικής ένταξης Welcommon (27/11/2016).

 

Ερ: Ο αριθμός των προσφύγων έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε όλο τον κόσμο. Τι ρόλο μπορούν να παίξουν οι συνεταιρισμοί, βοηθώντας τους πρόσφυγες να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση;

Απ: Τα τελευταία στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας δείχνουν μια δραματική αύξηση του αριθμού των προσφύγων σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας τα 13 εκατομμύρια άτομα το 2014, με τους μισούς από αυτούς στην Ασία. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τα 5 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που υπήρξαν πρόσφυγες κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών στη Μέση Ανατολή. Σήμερα, η Τουρκία και μόνο εκτιμάται ότι θα φιλοξενήσει περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Οι συνεταιρισμοί έχουν τεθεί στην διάθεση των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής σε διάφορες φάσεις της επέμβασης από την αρχή της κρίσης για την ένταξη στη χώρα υποδοχής τους. Προχωρούν στην παροχή άμεσης βοήθειας προς τους πρόσφυγες και την παροχή βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Οι συνεταιρισμοί μπορούν να συσταθούν ειδικά για τους πρόσφυγες ή οι δράσεις μπορεί να ενταχθούν σε υφιστάμενους συνεταιρισμούς,  σε τομείς ανάπτυξης, προσανατολισμένοι στην οικονομία της χώρας υποδοχής.

Είδαμε για παράδειγμα τη δημιουργία από τις γυναίκες πρόσφυγεςοικονομικών και βιοτεχνικών συνεταιρισμών στις χώρες υποδοχής με την υποστήριξη από τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς. Σε ορισμένες χώρες υποδοχής οι συνεταιρισμοί δραστηριοποιήθηκαν για την υποστήριξη των προσφύγων. Σε μια πρόσφατη εκδήλωση της ILO , αναφέρθηκε ότι oι κοινωνικοί συνεταιρισμοί στην Ιταλία παρέχουν υπηρεσίες σε 18.000 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες με έργα σε 220 κέντρα πρώτης υποδοχής και σε 170 δομές στέγασης.

Ερ: Ποια είναι η προστιθέμενη αξία των συνεταιρισμών στην υποστήριξη των προσφύγων;

Απ: Οι συνεταιρισμοί είναι επιχειρήσεις που βασίζονται στην αυτο-βοήθεια και στην αμοιβαία βοήθεια. Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του συνεταιρισμού είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, αντί να προσπαθούν να το κάνουν μόνοι τους. Υπάρχουν πολλοί τύποι των συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των υπηρεσιών, του μάρκετινγκ, της χρηματοδότηση, της υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων και των καταναλωτών, συνεταιρισμοί για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την προώθηση της αυτο-απασχόλησης και της πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα προσιτών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των αποταμιεύσεων, των δανείων, της φροντίδα των παιδιών, της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης και πολλών άλλων. Και τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, τα μέλη του συνεταιρισμού μοιράζονται ένα αίσθημα ιδιοκτησίας.

Σε μια κατάσταση κρίσης, οι κυβερνήσεις της χώρας υποδοχής είναι συχνά σε σύγχυση. Ως εκ τούτου, οι τοπικές λύσεις λαμβάνονται με βάση την κοινότητα που εξυπηρετεί και τις απαιτούμενες ανάγκες. Ένας συνεταιρισμός δεν θα είναι η πανάκεια για την επίλυση όλων των προβλημάτων, αλλά μπορεί να κάνει μια σημαντική προσπάθεια για τους πρόσφυγες ώστε να ξεφύγουν από τη φτώχεια και να βρουν μια θέση εργασίας, ενώ παράλληλα να επιτευχθεί κατανομή των πόρων σε πιο δίκαιη βάση.

Οι υπηρεσίες στους χώρους διαμονής των προσφύγων, σε στρατόπεδα προσφύγων μπορεί να τρέξει σε συνεργασία, με τη συμμετοχή των προσφύγων ως μέλη και φορείς λήψης αποφάσεων. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες και οι κοινότητες υποδοχής θα πρέπει να ενημερώνονται για τα οφέλη των συνεταιρισμών για τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, την ιδιοκτησία και τον έλεγχο μεταξύ των μελών και τη συνοχή μεταξύ κοινοτήτων από τις ενώσεις των προσφύγων. Οργανισμοί, όπως το Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας, έχουν προωθήσει τη δημιουργία παραγωγικών συνεταιρισμών σε χώρες όπως η Ουγκάντα. Μέσω της πρωτοβουλίας Progress (P4P), το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα παρέχει υποστήριξη για επείγουσα επισιτιστική βοήθεια προς τους πρόσφυγες μέσω των συνεταιρισμών παραγωγών σε 20 χώρες.

Ερ: Ποια είναι μερικά παραδείγματα συμμετοχής των συνεταιρισμών στην πρόσφατη κρίση των προσφύγων;
Απ: Στη Γερμανία, η οποία έχει δεχθεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από τη Συρία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο έχει αυξηθεί κατά 132 τοις εκατό σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οικοδομικοί συνεταιρισμοί σε διάφορες γερμανικές πόλεις όπως το Gelsenkirchen  έχουν αρχίσει να διαθέτουν μεγαλύτερα σπίτια για τις οικογένειες των προσφύγων και συνειδητά να τα ενοικιάζουν σε Σύριους πρόσφυγες ώστε να τους βοηθήσουν να ενταχθούν και με τον τρόπο αυτό να επωφελούνται από το σύστημα κοινωνικής υποστήριξης.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι από την περιοχή Άκρα στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου έχουν εγκατασταθεί 200.000 από τους περίπου ένα εκατομμύριο Σύριους πρόσφυγες στο Λίβανο, διπλασιάζοντας τον πληθυσμό μιας από τις φτωχότερες περιοχές του Λιβάνου. Εδώ, ο γεωργικός τομέας αποτελεί την σημαντικότερη πηγή εισοδήματος, απασχολώντας το ένα τέταρτο των εργαζομένων. UNDP και ILO /ΔΟΕ  έχουν υποστηρίξει τη δημιουργία και την ανάπτυξη του συνεταιρισμού Green House Nursery, ο οποίος καλλιεργεί και πωλεί σπόρους σε προσιτή τιμή στην περιοχή. Ο συνεταιρισμός ωφελεί 200 Λιβανέζους αγρότες και Σύριους πρόσφυγες.

Ερ: Μπορεί οι συνεταιρισμοί να συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ακόμα και όταν οι πρόσφυγες επιστρέψουν στην πατρίδα τους για να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους;

Απ: Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, του Τιμόρ-Λέστε, του Ελ Σαλβαδόρ, της Γουατεμάλας, του Λιβάνου, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Μοζαμβίκη, της Ρουάντα, της Σρι Λάνκα και του Νεπάλ, οι συνεταιρισμοί έχουν διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανασυγκρότηση μετά τις συγκρούσεις με τη δημιουργία θέσεων εργασίας για την επιστροφή των μειονοτήτων και των πρώην μαχητών, την ανοικοδόμηση των επιχειρήσεων και των σπιτιών, δίνοντας στους πρόσφυγες και στους εσωτερικά εκτοπισμένους (IDP) πρόσβαση στις αγορές, διευκόλυνση της συμφιλίωσης και οικοδόμηση της ειρήνης.

Στη Σρι Λάνκα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Πιστωτικών Ενώσεων (WOCCU) συνεργάστηκε με τους συνεταιρισμούς της Σρι Λάνκα για την επέκταση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τους ανθρώπους που ζουν σε αγροτικές περιοχές και πλήττονται περισσότερο από τις συγκρούσεις. Επίσης, στη Σρι Λάνκα υπάρχει ένα συνεργατικό δίκτυο άνω των 120 καταστημάτων που ανήκει και λειτουργεί αποκλειστικά από γυναίκες που έχουν επωφεληθεί από αυτή την υποστήριξη, από τον δανεισμό του ομίλου και την ασφάλιση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης.

Επίσης, στη Σρι Λάνκα, η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας μέσω της Οικονομικής Ανάπτυξης (LEED)  είναι ένα έργο που υποστηρίχτηκε από την Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO). Στόχευε να βοηθήσει τα θύματα του εμφυλίου πολέμου μέσω της συμμετοχής τους σε συνεταιρισμούς. Ο συνεταιρισμός Iranaithivu Iranaimatha Nagar Fishermen Cooperative Society παρέλαβε βάρκες από μια κυβερνητική οργάνωση, ενώ έλαβε και ενίσχυση για  την αποκατάσταση των αλιευτικών μέσων. Οι αλιείς, οι οποίοι είχαν εκτπιστεί και έχασαν τις βάρκες τους στη διάρκεια των 26 χρόνων συγκρούσεων, είναι τώρα πίσω στη θάλασσα, και οι αγρότισσες μαθαίνουν να διαχειρίζονται τη γη ώστε να παίρνουν τις καλύτερες αποδόσεις, με τις χήρες του πολέμου να λειτουργούν τις επιχειρήσεις.

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Fri, 23 Dec 2016 00:00:00 +0200
ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: ΤΑ ΔΑΣΗ ΔΕΝ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ «ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ» ΑΛΛΑ ΛΟΓΩ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΑΙΤΙΩΝ http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/4228-forest-fires28 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/4228-forest-fires28

 

chios-1-1024x684
 

ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: ΤΑ ΔΑΣΗ ΔΕΝ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ «ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ»

Η συνέντευξή μου αυτή δόθηκε στον Κώστα Παπαντωνίου και δημοσιεύθηκε στις 14..8.2016 στο αυτοδιαχειριζόμενο διαδικτυακό περιοδικό 3pointmagazine.gr

Άλλο ένα καλοκαίρι η χώρα καίγεται. Εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων έχουν γίνει στάχτη,  άλλες καίγονται την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές και το βάρος από τις ζημιές που αφήνουν πίσω τους είναι δυσβάσταχτο τόσο για την οικονομία όσο και για τη ψυχολογία των ντόπιων.

Για το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο συζητήσαμε με τον Νίκο Χρυσόγελο, πρώην Ευρωβουλευτή με τους Οικολόγους Πράσινους, από τους οποίους αποχώρησε. Πλέον αγωνίζεται μέσα από την πρωτοβουλία «Πράσινοι – Αλληλεγγύη» που μάχεται «για μια πράσινη κοινωνική πολιτική όχι μόνο στις εκλογές αλλά και καθημερινά».

Ποιες είναι οι βασικές αιτίες που κάθε χρόνο έχουμε τόσες πυρκαγιές το καλοκαίρι;

Το πιο βασικό είναι ότι δεν υπάρχει πρόληψη για αποφυγή των πυρκαγιών. Ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με χρήματα που θα πηγαίνουν σε εργασίες διαχείρισης και προστασίας του δάσους, και παράλληλα θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και θα αναζωογονούν την τοπική οικονομία. Το αποτέλεσμα είναι σε δυσμενείς καιρικές περιόδους, με υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους, είτε οι πυρκαγιές προκύπτουν από αμέλεια, είτε σκόπιμα, είτε για άλλους λόγους, να εξελίσσονται σε μέγα – πυρκαγιές.

Από εκεί κι έπειτα η αλλαγή των κλιματικών συνθηκών με τη μείωση των βροχών και τη ξηρασία αποτελεί επίσης βασική αιτία. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και η συγκέντρωση οργανικής ύλης στα δάση, τα κάνει πιο εύφλεκτα. Παράλληλα, έχουν περιοριστεί αγροτικές δραστηριότητες που γίνονταν παλιότερα μέσα στα δάση όπως η συλλογή ρετσινιού (άρα περιοριζόταν η συγκέντρωση οργανικής ύλης) και η διαχείριση της ξυλείας, που λειτουργούσαν προληπτικά και μείωναν τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Άλλες αιτίες για την πρόκληση πυρκαγιών αποτελούν η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως το  κάψιμο της καλαμιάς, τα σκουπίδια και οι χωματερές μέσα στο δάσος, τα καλώδια της ΔΕΗ που διασχίζουν δασικές περιοχές χωρίς την απαιτούμενη προστασία και βέβαια οι σκοπιμότητες, όπως το κάψιμο δασικών περιοχών ώστε να φυτευτούν άλλα είδη και να ανοίξει έτσι ο δρόμος για τον αποχαρακτηρισμό περιοχών. Όπως έχει φανεί, διάφορες κυβερνήσεις νομιμοποιούν τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, οπότε επικρατεί η λογική από όσους προχωρούν στον εμπρησμό «ότι αργά ή γρήγορα» θα νομιμοποιηθεί η αυθαιρεσία τους.

“Το 2009 προσλήφθηκαν 1500 δασεργάτες, ενώ το 2010, περίπου οι μισοί, 695, ενώ το 2011 και το 2012 κανένας. Το 2013, αποφασίστηκε αρχικά να προσληφθούν ακόμα λιγότεροι από τους μισούς των μισών, δηλαδή 313 δασεργάτες, τελικά αποφασίστηκε να προσληφθούν 251, από τους οποίους 201 για 8 μήνες και 112 για 3 μήνες, αλλά στο τέλος προσλήφθηκαν την επόμενη χρονιά, δηλαδή το 2014. Το 2015 δεν προσλήφθηκε έστω ένας δασεργάτης, ενώ και το 2016 συνέβη το ίδιο!”

Οι περισσότερες φωτιές αποδίδονται από την εκάστοτε κυβέρνηση σε εμπρησμούς. Είναι πράγματι έτσι;

Δεν ισχύει αυτό. Είναι μια λογική που μεταθέτει το πρόβλημα και τις ευθύνες κάπου αλλού. Είδαμε ότι οι περισσότερες πυρκαγιές σε Κύπρο και Ελλάδα οφείλονται σε πολύ πιο πεζές αιτίες και όχι σε κάποιους αφηρημένους εμπρηστές. Η βασική αιτία είναι η απουσία προετοιμασίας των κοινωνιών και των κυβερνήσεων για την πρόληψη των πυρκαγιών. Ας πούμε, οι κοινωνίες περιμένουν τα πάντα από τα πυροσβεστικά μέσα και δεν είναι προετοιμασμένες να προλάβουν τη φωτιά στο αρχικό της στάδιο, την πιο κρίσιμη δηλαδή στιγμή.

Η καύση καλαμιάς και αχρήστων σε χωράφια ήταν η αιτία για το 89% των αγροτικών πυρκαγιών το 2015 στην Κύπρο και υπεύθυνη για το 70% των πυρκαγιών μέχρι τώρα φέτος”.

Ποιες είναι οι βασικές επιπτώσεις από τις συνεχόμενες πυρκαγιές;

Οι άμεσοι κίνδυνοι είναι οι πλημμύρες και η διάβρωση των εδαφών. Αν το δάσος έχει καεί πολλές φορές, είναι επίσης δύσκολο να υπάρξει φυσική αναγέννηση που είναι και η προτιμότερη. Άμεση οικονομική ζημιάπροκύπτει και για τους πληθυσμούς που επιβιώνουν από το δάσος.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν αντιλαμβανόμαστε πως δεν χάνονται μόνο δέντρα, αλλά ένα ολόκληρο οικοσύστημα που αποτελείται από μεγάλη ποικιλία αλληλοεξαρτώμενων οργανισμών. Ένα οικοσύστημα που ρυθμίζει το μικροκλίμα, τα υδατικά αποθέματα και άλλους καθοριστικούς παράγοντες για την ισορροπία στο περιβάλλον.

Όταν η καταστροφή συμβαίνει δε, κοντά σε οικισμούς με μεγάλο πληθυσμό όπως στην Αττική, τα προβλήματα γίνονται ακόμη μεγαλύτερα. Το οικοσύστημα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες που δεν τις εκτιμάμε και τις πληρώνουμε μετά ακριβά για να αντιμετωπίσουμε με τεχνικό τρόπο όσα εκείνο προσφέρει.

 chios-1-1024x684:i 

Φωτογραφία του Κώστα Κουργιά για το ΑΠΕ-ΜΠΕ από την πρόσφατη πυρκαγιά στο χωριό Λιθί της Χίου, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να γίνει ξανά ένα δάσος όπως ήταν;

Εξαρτάται από το δασικό οικοσύστημα και από τη διαχείριση που θα γίνει τόσο από τις κοντινές κοινότητες όσο και από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση καταλαβαίνουμε ότι το κόστος των ζημιών είναι πολλαπλάσια μεγαλύτερο από αυτό της πρόληψης.

Δεν έχει όμως συνειδητοποιηθεί. Φέτος διατέθηκαν μόλις 1,8 εκατομμύρια ευρώ για την πρόληψη και τη διαχείριση των δασών, ένα από τα μικρότερα ποσά, αν όχι το μικρότερο που έχουν δοθεί ποτέ. Με πλέον αντιπροσωπευτικό έτος το 2007 όπου χρειάστηκε να δοθούν δισεκατομμύρια για τις αποζημιώσεις, βλέπουμε ότι κάθε χρόνο το ισοζύγιο μεταξύ χρημάτων για την πρόληψη και χρημάτων για τις αποζημιώσεις δείχνει πάντα μεγαλύτερα ποσά για τις αποζημιώσεις.

Το πιο έξυπνο που θα μπορούσε να κάνει μια κυβέρνηση είναι να επενδύσει στην πρόληψη, κάτι που δημιουργούσε και θέσεις εργασίας. Εκ των υστέρων δίνονται χρήματα ως αποζημιώσεις, ενώ θα μπορούσαν να είχαν δοθεί πρώτα για μια καινοτόμα και πράσινη ανάπτυξη, που θα επέστρεφε τη διαχείριση του δάσους στην κοινωνία και θα κρατούσε τις τοπικές κοινωνίες στον τόπο τους.

 Από το 1980 έως το 2011, οι συνολικές ζημιές στον ευρωπαϊκό χώρο από υδρολογικά, γεωφυσικά, κλιματολογικά και ακραία φαινόμενα γενικά όπως ξηρασίες, πυρκαγιές, πλημμύρες ανέρχονται σε 455 δις ευρώ, ενώ οι φυσικές καταστροφές προκάλεσαν 110.000 θανάτους. Οι ασφάλειες κάλυψαν μόνο το 27% των περιπτώσεων, περίπου 126 δις ευρώ, ενώ δεν καλύπτουν συνήθως φαινόμενα πλημμυρών, ξηρασίας,  καύσωνα, δασικών πυρκαγιών, εκρήξεις ηφαιστείων”.

Γιατί τότε οι κυβερνήσεις κάνουν ξανά και ξανά το ίδιο λάθος;

Η διαχείριση του προβλήματος μοιάζει με τη διαχείριση του δημοσιονομικού προβλήματος που έχει η χώρα. Αφήνουμε το πρόβλημα να γιγαντώνεται και μετά το κόστος της καταστροφής είναι τεράστιο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα απορρίμματα. Αντί να προλάβουμε την παραγωγή τους, αντί να επενδύσουμε στην ανακύκλωση, τα παράγουμε και δεν ξέρουμε μετά τι να τα κάνουμε. Στην αέναη αναπαραγωγή των ίδιων πρακτικών συμβάλλει βέβαια και ηαπουσία της πίεσης από τις κοινωνίες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι των οποίων ήσασταν στέλεχος συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Γιατί θεωρείτε δεν μπορούν να επηρεάσουν τόσο, ώστε να γίνουν βασικές ενέργειες, όπως η εξασφάλιση αξιοπρεπούς κονδυλίου για την δασοπροστασία;

Ακριβώς αυτός είναι ένας από τους λόγους που δεν βρίσκομαι πια στους Οικολόγους Πράσινους. Δεν έχουν πράσινη πολιτική και είναι κομμάτι ενός μοντέλου διαχείρισης που δεν έχει ενσωματώσει τις πράσινες πολιτικές ιδέες και προτάσεις. Είναι μία από τα ίδια και αυτό είναι φανερό σε όλο το οικολογικό κίνημα. Τα θέματα της ενέργειας, των δασών, η προστασία πράσινων περιοχών, είναι κεντρικά θέματα για τα οποία οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν έχουν επηρεάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα. Παρότι όμως δεν προωθούν θέματα που θα έπρεπε να είναι… πράσινες γραμμές, την ίδια στιγμή συνεχίζουν να μιλάνε στο όνομα της Οικολογίας. Φαίνεται ότι η καρέκλα είναι πάνω απ’ όλα!

“Τα δασαρχεία της χώρας ζήτησαν 14.945.000 ευρώ για έργα ανάπτυξης και προστασίας των δασών μέσα στο 2016. Από την κυβέρνηση εγκρίθηκαν μόνο 1.854.800 ευρώ, ποσό που μοιράζεται στις 53 Διευθύνσεις  της χώρας, για να γίνουν διάφορα έργα δασοπροστασίας. Να σημειωθεί ότι το Πράσινο Ταμείο διαθέτει πάνω από 2,5 δις ευρώ (αν και το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτά έχει δεσμευτεί από την κυβέρνηση κατά παράβαση του κανονισμού του Ταμείου που προβλέπει ότι οι πόροι του διατίθενται αποκλειστικά για την προστασία του περιβάλλοντος)”.

Είχε γίνει και παλιά πρόταση στους Οικολόγους Πράσινους για συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα.

Ναι, μας είχε κάνει πρόταση ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου, να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση και να αναλάβουμε υπουργείο. Πριν απαντήσουμε όμως, είχαμε ζητήσει να γίνει συζήτηση για την πολιτική που θα υλοποιηθεί. Δεν έγινε και δεν συμμετείχαμε. Δεν υπάρχει λόγος να συμμετέχεις σε μια κυβέρνηση αν το πρόγραμμά της δεν περιλαμβάνει ορισμένες από τις βασικές σου προτάσεις. Είναι αδιανόητο ότι “πράσινος” υπουργός (Γ. Τσιρώνης) προχωράει… διαδικασία νομιμοποίησης αυθαιρέτων, ακόμη και σε δασικές περιοχές βασιζόμενος σε διάφορα… ευφυολογήματα.

limni2Στη Λίμνη Ευβοίας κάηκαν περισσότερα από 30.000 στρέμματα δάσους.

Με δεδομένο ότι έχουν υπάρξει μεγάλες πυρκαγιές και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, μπορεί να υπάρξει εκτίμηση για τις άμεσες και μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές επιπτώσεις;

Υπάρχει σχετικός χάρτης που δείχνει ότι οι περισσότερες δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σε Αφρική και Λατινική Αμερική. Αντίθετα, στη Βόρεια Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική τα δάση φαίνεται πως ανακάμπτουν, όμως οι εκτάσεις των δασών που καταστρέφονται σε Αφρική και Λ. Αμερική είναι πολλαπλάσιες.

Οι πιέσεις πάνω στο δάσος από τις πυρκαγιές, συνεχίζονται με άλλες δραστηριότητες όπως η υπερβόσκηση και η διάβρωση των εδαφών, την ίδια ώρα που απουσιάζει σχέδιο αποκατάστασης. Πλέον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που οι επιπτώσεις οδηγούν σε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα.

Βλέπουμε όμως και θετικά. Στην Κύπρο έχουν σχηματιστεί επιτροπές που ασχολούνται με τη ψυχολογική υποστήριξη των πληθυσμών μετά από μια καταστροφή. Υπάρχουν πληθυσμοί που είναι πολύ δεμένοι με το δάσος, καθώς όλη τους η ζωή και η επιβίωση σχετίζονται με αυτόΗ ψυχολογική υποστήριξη όπως και η εκπαίδευση των κοινοτήτων είναι μέρος της διαδικασίας πρόληψηςΟι κοινότητες μπορούν να γίνουν οι προστάτες των δασών με οικολογικό τρόπο και σε συνεργασία με επιστημονικές και δασικές υπηρεσίες, με Πανεπιστήμια και ειδικούς.

 

Κώστας Παπαντωνίου  Τη συνέντευξη πήρε ο Κώστας Παπαντωνίου

Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ξεκίνησε να δημοσιογραφεί το 2009, ως μπασκετικός ρεπόρτερ στo sport.gr όπου έμεινε μέχρι το 2011. Στη συνέχεια συμμετείχε στο trollradio.gr ως μουσικός παραγωγός για ένα χρόνο. Τον Μάρτη του 2012 δημιούργησε μαζί με φίλους και συναδέλφους το αυτοδιαχειριζόμενο διαδικτυακό περιοδικό 3pointmagazine.gr, ενώ από το καλοκαίρι του ’12 εργάζεται στην εφημερίδα Αυγή.

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Sun, 14 Aug 2016 00:00:00 +0300
Συνέντευξη στα Χανιώτικα Νέα http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/4109-synentefxi-xaniotika-nea02 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/4109-synentefxi-xaniotika-nea02

eparxiakofos gr 00392

Συνέντευξή μου στα Χανιώτικα Νέα και στο Επαρχιακό Φως με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψή μου στα Χανιά
Την συνέντευξη πήρε ο Γιάννης Κάκανος, στο “Καφέ Ταράτσα” στο παλιό λιμάνι Χανίων
 
Από την δημοσίευση:
Μιλώντας στα «Χ.Ν.» και στο «Επαρχιακό φως» ο κ. Χρυσόγελος ανέφερε τα εξής: «Οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη είναι σε μια φάση αναδιοργάνωσης πανελλαδικά έτσι ώστε πραγματικά να διατυπωθεί μια εναλλακτική πρόταση σε όσα συμβαίνουν σήμερα και που δεν οδηγούν σε λύσεις στη χώρα. Είναι ανάγκη να ανοίξει ένας πολιτικός διάλογος για τα ουσιαστικά θέματα της χώρας. όπως είναι η οικονομία, η απασχόληση, το μοντέλο τουρισμού, η εξάλειψη της φτώχειας. Όμως, αυτά τα θέματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με παλιές συνταγές αλλά χρειάζονται καινούργιες ιδέες, πιο καινοτόμες κοινωνικά, περιβαλλοντολογικά και οικονομικά έτσι ώστε να μιλήσουμε για ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο της χώρας».
 
Ο ίδιος συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο πολιτικό κενό που υπάρχει στις κοινωνίες επισημαίνοντας ότι «όποιος δει τις δημοσκοπήσεις αλλά και τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών θα διαπιστώσει εύκολα ότι πάνω από το 45% της ελληνικής κοινωνίας δεν εμπιστεύεται κανένα από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό…» για να καταλήξει τονίζοντας «πως στις τελευταίες εκλογές οι Πράσινοι-Αλληλεγγύη δε συμμετείχε, συνειδητά βέβαια, γιατί φαινόταν μέσα στην κοινωνία ότι υπήρχε ένα μεγάλο κύμα το οποίο επιδίωκε να δοκιμαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για δεύτερη φορά, για να υπάρχει ένα περιθώριο να εφαρμόσει πράγματα τα οποία είχε υποσχεθεί. Νομίζω ότι τώρα, όμως, ένα μεγάλο ποσοστό της κοινωνίας έχει καταλάβει ότι τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή δεν έχουν πραγματικά σχέδιο για έξοδο από την κρίση. Εμείς λοιπόν ως Πράσινοι-Αλληλεγγύη προετοιμαζόμαστε και για τις εκλογές, όταν και οπότε γίνουν, αλλά το κύριο, αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να ανοίξουμε έναν διάλογο για το ασφαλιστικό, για το αγροτικό, για τα θέματα τα οικονομικά, για τα θέματα της παιδείας, τα θέματα της γενικότερης κρίσης, για το προσφυγικό έτσι ώστε να υπάρχει μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση και παράλληλα προσπαθούμε να υπάρχει μια ευρύτερη συνεργασία δυνάμεων που είναι έξω από τις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις…».
 
]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Wed, 02 Mar 2016 00:00:00 +0200
Συνέντευξη στα Χανιώτικα Νέα: Η ανάγκη για βαθιές αλλαγές, όχι επιστροφή στο παρελθόν http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3967-xaniotika-nea http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3967-xaniotika-nea

Chania 072015

Συνέντευξη στα Χανιώτικα Νέα 30/6/2015
http://www.haniotika-nea.gr/na-aposiri-i-kivernisi-to-dimopsifisma/

Να αποσύρει την πρόταση του δημοψηφίσματος καλούν την κυβέρνηση οι Πράσινοι – Αλληλεγγύη τονίζοντας ότι δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να ενημερωθεί σωστά το κοινό για το τι καλείται να αποφασίσει αλλά και ποιες θα είναι οι συνέπειες για κάθε επιλογή.

 

«Αυτές οι πολύ σοβαρές επιλογές δεν μπορούν να γίνουν κάτω από την ασφυκτική πίεση μιας εβδομάδας», επεσήμαναν σχετικά οι συμπρόεδροι των Πράσινων – Αλληλεγγύη, Νίκος Χρυσόγελος και Όλγα Θεοδωρικάκου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, Τρίτη, στα Χανιά, ενώ υπογράμμισαν ότι «η χώρα δεν χρειάζονταν μια ρήξη με την Ευρώπη αλλά έναν συμβιβασμό στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα είναι πιο δίκαιο και ισορροπημένο και θα δίνει έμφαση στα θέματα της οικονομίας».


«Χρειάζεται ένα σχέδιο για την απασχόληση, την εξάλειψη της φτώχειας και μια οικονομία υπεύθυνη που θα βοηθάει την κοινωνία να εξελιχθεί. Αυτή η συζήτηση δεν έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία σ’ ένα πρόγραμμα λιτότητας αντέτεινε ένα πρόγραμμα βαριάς φορολογίας», σημείωσαν και πρόσθεσαν ότι και οι δύο προτεινόμενες λύσεις (σ.σ. των εταίρων και της κυβέρνησης) είναι δύο εξίσου κακές.


Ερωτηθείς αν η πρόταση των θεσμών θα έπρεπε να υπογραφεί σχολίασαν ότι δεν διευκρινίστηκε ποια ήταν η τελική πρόταση και πως η Ελλάδα αποχώρησε πριν ολοκληρωθούν η διαδικασία: «Η Ελλάδα έπρεπε να είχε επιμείνει κυρίως σε ένα σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης το οποίο θα εξισορροπούσε πιθανά τις αρνητικές επιπτώσεις 5 χρόνων. Όμως δεν είδαμε από την αρχή να μπαίνει ένα τέτοιο σχέδιο στη συζήτηση», επεσήμαναν.


Στο ερώτημα για το αν υπάρχει ευθύνη και στους θεσμούς για το αδιέξοδο που έχει βρεθεί η ελληνική κοινωνία και οικονομία οι κ.κ. Χρυσόγελος και Θεοδωρικάκου παραδέχθηκαν ότι «οι θεσμοί έχουν κάνει τρομερά λάθη και έχουν επιβάλει μια καταστροφική πολιτική», ωστόσο, τόνισαν ότι «πάντα υπήρχε η δυνατότητα για ισοδύναμα μέτρα που θα αναιρούσε αυτή την καταστροφική πολιτική».


«Υπάρχουν εργαλεία που μπορεί να μην είναι επαρκή σήμερα αλλά μπορούν να βοηθήσουν. Για παράδειγμα η ενεργοποίηση του ΣΕΣ 2014-2020 που δεν έχουν ανοίξει ακόμα οι προσκλήσεις, ενώ ακόμα δεν έχει κλείσει το παλιό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και πιθανόν θα χάσουμε άλλα 2 δισ. από εκεί. Επίσης, δεν έχουμε αξιοποιήσει τους πόρους για την απασχόληση των νέων διότι δεν έχουμε δημιουργήσει θεσμούς και προγράμματα, δεν έχουμε απαιτήσει στοχευμένους πόρους για το βασικό εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην υπάρχει κανείς κάτω από το όριο της φτώχειας κ.λπ.», σημείωσαν.


Τόνισαν δε ότι αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι μια οικονομική, κοινωνική και οικολογική καινοτομία και να εξασφαλιστεί μια μεγάλη συναίνεση της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων για αλλαγές που χρειάζεται να κάνει η χώρα. «Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιστρέψει πάλι στο παλιό μοντέλο, σε ένα σύστημα γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό, σπάταλο, δαπανηρό και διεφθαρμένο. Αυτό δεν είναι βιώσιμο πλέον. Άρα έπρεπε να έχουμε συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να φτιάξουμε μια νέα Ελλάδα που θα ήταν κοινωνικά δίκαιη, οικολογικά καινοτόμος και θα είχε μια οικονομία δυνατή για να κάνει καλύτερη πολιτική», επεσήμαναν.


Τέλος, ερωτηθείς για το τι συνιστούν στους πολίτες να κάνουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής οι κ.κ. Χρυσόγελος και Θεοδωρικάκου ανέφεραν: «Ανεξάρτητα αν θα πάει κάποιος να ψηφίσει “ναι” ή θα απέχει εμείς προτείνουμε “ναι” σε μια αλλαγή της χώρας και όχι στη συντήρηση. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ταυτιστούμε με το παλιό πολιτικό σύστημα που κάνει σαν να μην έχει ευθύνη απέναντι στην καταστροφή της χώρας, προ κρίσης και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Άρα πολλοί άνθρωποι θα πάνε να ψηφίσουν “ναι” και πολλοί θα απέχουν για να δείξουν ότι αυτή η επιλογή που έχει γίνει δεν τους εκφράζει. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε περισσότερα κοινά με αυτούς που θέλουν να τερματιστεί η λιτότητα και να αλλάξουν τη χώρα με ένα δημιουργικό τρόπο. Δεν έχουμε κανένα κοινό με εκείνους που θέλουν να κάνουν τη χώρα Κούγκι και παρασύροντας την υπόλοιπη Ευρώπη στην καταστροφή να αισθανθούν ότι δικαιώνονται».


Read more:http://www.haniotika-nea.gr/na-aposiri-i-kivernisi-to-dimopsifisma/#ixzz3eq6dlAhL
Under Creative Commons License:Attribution Non-Commercial
Follow us:@HaniotikaNea on Twitter|haniotika.nea on Facebook

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Fri, 03 Jul 2015 17:36:19 +0300
Συζήτηση στην εκπομπή EUROPE για την κρίση, τις διαπραγματεύσεις, το χρέος http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3953-europe-ert20062015 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3953-europe-ert20062015

time for change

Στην συζήτηση στο πλαίσιο της εκπομπής EUROPE, στην ΕΡΤ, με την Εύα Μπούρα συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, με συνομιλητές τον καθηγητή Παναγιώτη Πετράκη και την ευρωβουλευτή Ελ. Βόζεμπεργκ (ΕΛΚ), το Σάββατο 20/6/2015. 

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κρίση, στο χρέος, στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, στις εναλλακτικές λύσεις απέναντι σε μια πολιτική ορισζόντιας λιτότητας, στις επιπτώσεις ενός GREXIT καθώς και στο μεταναστευτικό και προσφυγικό.

Η εκπομπή:

http://webtv.ert.gr/katigories/enimerosi/20ion2015-europe/

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Sun, 21 Jun 2015 17:52:30 +0300
Συνέντευξη στο ιντερνετικό κανάλι Vortal TV http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3952-vortal-tv http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3952-vortal-tv

3.1.youth-employment-package

 

 

Μια πολιτική συζήτηση στο διαδικτυακό κανάλι Vortal tv, στις 9 Ιουνίου, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ιγνατίου και συμμετείχαν ο Νίκος Χρυσόγελος, συν-επικεφαλής ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ο Στέλιος Φενέκος, από την Κοινωνία Αξιών. Συζητάνε για την δημοσιονομική προσαρμογή και την κρίση, που απέτυχε το τρέχον πρόγραμμα, αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση, αν υπάρχει ανάγκη για λογιστικό έλεγχο του χρέους, για την οικονομία και την απασχόληση, για το μέλλον της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τη λειτουργία του Ευρωκοινοβουλίου σε σχέση με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ και την πρότασή τους για δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα με συμμετοχή ενεργών πολιτών

 

http://www.youtube.com/watch?v=hbTfsHV1UhY

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Wed, 17 Jun 2015 11:54:57 +0300
Συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3871-ape-interv http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3871-ape-interv

prasines koinonikes liseis

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΕ

Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι συν-επικεφαλής του συνδυασμού

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, και υποψήφιος με σταυρό στην Β' Αθηνών

1.                  Τι καινούργιο θέλει να φέρει στην πολιτική ζωή της χώρας η συνεργασία Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά;

Νίκος Χρυσόγελος: Το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η οικολογική, τεχνολογική, κοινωνική και οικονομική καινοτομία, η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αποτελούν τις βάσεις για να βγούμε από την κρίση αλλά και να αλλάξουμε τις πολιτικές λιτότητας. Για όλα αυτά είμαστε εδώ ως συνεργασία ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Για εμάς δεν νοείται επιστροφή στο παρελθόν παρά μόνο «επιστροφή» στο μέλλον, σε νέους θεσμούς, νέα μοντέλα οικονομίας και κοινωνικής οργάνωσης. Για τον λόγο αυτό καλούμε σε μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συνεννόηση, με στόχο τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους και όλες.

Στόχος είναι η διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους πολίτες, μείωση των κοινωνικών διακρίσεων, αντιμετώπιση του οικολογικού χρέους και της φτώχειας, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης, εξάλειψη της διαφθοράς και της διαπλοκής, προώθηση νέων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά και σχέσεων ανθρώπου-φύσης.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» πιστεύουμε ότι  ως κοινωνία και χώρα χρειάζεται να συμμετάσχουμε σε συμμαχίες για την ενοποίηση της Ευρώπης. Θέλουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα στην ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή. Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» θα επαναδιεκδικήσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη και  στον κόσμο.

 Είμαστε εδώ!

2.                  Γιατί ένας πολίτης να επιλέξει την εκλογική σας συνεργασία όταν έχει τόσα προβλήματα να αντιμετωπίσει και αγωνία για την επόμενη μέρα;

- Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι πολίτες θα καταλάβουν ότι η επιλογή   «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» είναι μια λύση για να αποφύγουν το δίπολο φόβου και οργής, στο οποίο βρίσκεται παγιδευμένη η χώρα. 

Στόχος του συνδυασμού «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» είναι να διαμορφωθεί μια συμμαχική κυβέρνηση, και με τη δική μας συμμετοχή, ώστε να επιτευχθεί μια ουσιαστική πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα που να μην  είναι απλώς μια παρένθεση μερικών μηνών.  Εμείς θα προωθήσουμε σύγχρονες, κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις ή ανατροπές, παράλληλα με τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και του μοντέλου παραγωγής - κατανάλωσης.

Η άδικη κι αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μια άστοχη κι αβέβαιη πολιτική αλλά από ένα αξιόπιστο, ισορροπημένο και κοινωνικά δίκαιο εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση. 

Επιβάλλεται η ανασυγκρότηση της διοίκησης προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος, εκπαίδευση και αναβάθμιση των ικανοτήτων του προσωπικού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετακίνηση πλεονάζοντος προσωπικού από γραφειοκρατικές δομές σε κοινωνικές, περιβαλλοντικές υποδομές, που είναι σήμερα σχεδόν ανύπαρκτες ή παροχή κινήτρων για δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και συνεργασία με τον δημόσιο τομέα στη βάση συμβάσεων κοινωνικής αναφοράς. Στο πλαίσιο αυτό θα ενισχύσουμε προσπάθειες μεταφοράς καλών πρακτικών κι ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ αυτοδιοικητικών και επαγγελματικών φορέων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η χώρα χρειάζεται μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση στη Βουλή. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά και αποτελεσματικά την πορεία της χώρας προς το καλύτερο. 

3.                  Μιλάτε για αλλαγή στην πορεία της χώρας. ‘Ομως οι εταίροι δέιχνουν αμετακίνητοι στην ακολουθούμενη πολιτική. Πως θα ξεπεραστεί αυτή η αντίφαση;

- Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» οραματιζόμαστε μια άλλη Ελλάδα σε μια διαφορετική Ευρώπη. Αντιτασσόμαστε στην Ευρώπη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με τη μονομέρεια της σιδηράς και, τελικά, κοινωνικά άδικης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που τροφοδοτεί  την ανεργία και τις οικονομικές κοινωνικές ανισότητες. Αρνούμαστε όλα αυτά, που παγιώνουν το διαχωρισμό σε χώρες πλεονασμάτων και χώρες ελλειμμάτων και ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. Όμως η άρνηση δεν αποτελεί από μόνη της λύση στην κρίση.

Στη Βουλή θα επιδιώξουμε να αλλάξουν πολιτικές και κυβέρνηση στη βάση ενός σχεδίου το οποίο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Στην κατεύθυνση της απασχόλησης με αξιοπρέπεια, της πρόσβασης σε ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας, της οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, της μείωσης της φτώχειας, της ενίσχυσης της δημοκρατίας. Αυτά είναι τα δυνατά μας στοιχεία.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» στη βάση αυτού του σχεδίου και σε πλαίσιο ευρωπαϊκό θα συμβάλουμε στην διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία. Η προτεραιότητά μας όμως θα είναι η συμφωνία σε ένα σχέδιο που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την αναζωογόνηση της οικονομίας και την μείωση της φτώχειας.

Είναι αποτυχημένη στρατηγική να θέσει κάποιος ως προτεραιότητα σήμερα, με δεδομένους του συσχετισμούς, τη διαγραφή του 60% χρέους από τους εταίρους. Το επείγον για την κοινωνία είναι η επιστροφή των πολιτών στην εργασία και η αναζωογόνηση της οικονομίας, που θα συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και στη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων όσο θα φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Μαζί με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Ευρώπη μπορούμε να πετύχουμε αλλαγή της αποτυχημένης πολιτικής και να κάνουμε βιώσιμο το χρέος. Γι’ αυτό δηλώνουμε παρόν στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την μετατροπή της Ευρώπης από ήπειρο της λιτότητας και των ανισοτήτων, σε ήπειρο της βιώσιμης ευημερίας, της κοινωνικής συνοχής, της οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, της οικολογικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της πλήρους απασχόλησης,  των ίσων ευκαιριών και της ολόπλευρης Δημοκρατίας. Μόνοι μας δεν θα τα καταφέρουμε καλύτερα.

4.                  Σας φοβίζει η αβεβαιότητα στην πορεία της χώρας στην Ευρώπη από τυχόν διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον επικρίνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

- Κανένα κόμμα δεν μπορεί από μόνο του σήμερα να πετύχει τις βαθιές αλλαγές, και πολύ περισσότερο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνος του.

Με ευθύνη του εκλογικού νόμου αλλά και του συνόλου των πολιτικών κομμάτων που δεν άλλαξαν τον εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία βασίζεται σε υφαρπαγή της βούλησης των πολιτών. Ο εκλογικός νόμος χαρίζει 50 έδρες στον νικητή ακόμη κι αν κερδίσει τον δεύτερο με μόνο μία ψήφο διαφορά. Μια τέτοια αυτοδυναμία δεν είναι επιθυμητή γιατί δεν θα εκφράζει μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική προγραμματική συμφωνία για αλλαγή πορείας.

Ο πήχης που εξασφαλίζει τις 151+ έδρες εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα πολύ μικρά κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή (αυτά με κάτω του 3%). Όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των μικρών αυτών κομμάτων, τόσο ο πήχης της αυτοδυναμίας υποχωρεί από το 39% προς το 36%, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμη πιο κάτω, αν τα λεγόμενα «λοιπά κόμματα» αθροίσουν πάνω από 11%. Στους δύσκολους καιρούς που ζουμε μια αυτοδυναμία του 35% θα είναι ασταθής.

Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ που όπως φαίνεται θα έχει, με ασφάλεια, την πρώτη θέση, θα βρεθεί – με βάση όσα λέει – χωρίς συμμάχους για σχηματισμό μιας σοβαρής κυβέρνησης που θα πρέπει να προωθήσει βαθιές αλλά ρεαλιστικές και οραματικές αλλαγές. Θα είναι στα αλήθεια σοβαρή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου ή με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου; Μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση από κοινού με τον Σταύρο Θεοδωράκη κι αν ναι στη βάση ποιου προγράμματος;

Εκ των πραγμάτων, η πορεία αλλαγής των πολιτικών αλλά και ο σχηματισμός μιας αξιόπιστης νέας διακυβέρνησης πρέπει να βασίζεται σε σχέδιο οικολογικό, οικονομικά και κοινωνικά καινοτόμο, με την στήριξη ευρύτερων συμμαχιών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η μόνη περίπτωση για να αλλάξει η πορεία της χώρας προς προοδευτική, οικολογική και δημοκρατική κατεύθυνση είναι η συνεργασία «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» να εκπροσωπηθεί με ισχυρή εκλογική δύναμη. Η δική μας παρουσία στη Βουλή θα εγγυηθεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που δεν θα αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος. Αυτό προϋποθέτει βέβαια, επίσης  κόμματα με σαφή προγράμματα, καθώς κι αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες στο μέλλον. Όταν οι άλλοι συζητάνε για μεταγραφές και καρέκλες εμείς συζητάμε για προγράμματα.

5.                  Πολλοί φοβούνται το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών. Σας ανησυχεί;

- Δεν μπορεί οι πολίτες να εκβιάζονται συνεχώς να ψηφίσουν ένα κόμμα με το ζόρι. Δεν πρέπει να υπάρξουν πάλι διπλές εκλογές, είναι μεγάλο το ρίσκο για τη χώρα. Eπαναλαμβάνω ότι η λύση είναι μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα βασίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΡΑΣΙΝΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ που θα συμβάλει στην αλλαγή κυβέρνησης, πολιτικών αλλά και μοντέλου διακυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίπτωση εμείς θα προτείνουμε να προσκληθούν και οι πιο σημαντικοί κοινωνικοί, επαγγελματικοί και περιβαλλοντικοί φορείς για να συνδιαμορφώσουν ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί το πρόγραμμα της νέας προοδευτικής κυβέρνησης ώστε να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Η δικής παρουσία θα είναι εγγύηση για ένα κοινωνικά δίκαιο εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και μια πορεία αλλαγών που δεν θα διαρκέσει μόνο μερικούς μήνες

6.                  Η συνεργασία της Πολιτικής Οικολογίας με την Ανανεωτική Αριστερά τελειώνει το βράδυ των εκλογών; Πως θα είναι η σχέση σας στο μέλλον;

- Δεν είναι μια προεκλογική μόνο συνεργασία αλλά δημιουργεί καθημερινά τους όρους για μετασχηματισμό και των δύο πολιτικών ρευμάτων και την δημιουργία μιας νέας ποιοτικής κοινής συγκρότησης  που θα έχει σαφή και διακριτή πολιτική ταυτότητα, δεν θα ετεροπροσδιορίζεται, δεν θα χάνεται πότε από εδώ και πότε από εκεί. Θα αποδεικνύει ότι είναι μια κοινή οντότητα ΠΡΑΣΙΝΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Διευκολύνει το γεγονός ότι και οι δυο χώροι απέκτησαν μέσα από κρίσεις και λάθη, έστω, μεγαλύτερη ομοιογένεια. Mέσα σε δυο εβδομάδες συντελούνται σημαντικές αλλαγές και ώσμωση ώστε να πετύχουμε την ποιοτική ανασύνθεση. Είμαι μάρτυρας αυτών των διεργασιών περιοδεύοντας πανελλαδικά. Παρότι είμαι υποψήφιος με σταυρό στη Β' Αθηνών περιοδεύω σε όλη την Ελλάδα για να συμβάλλω όχι μόνο στην ενημέρωση των πολιτών και την είσοδό μας στη Βουλή αλλά και στην μετεκλογική ποιοτική ανασύνθεσή μας σε μια κοινή οντότητα

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Sat, 24 Jan 2015 20:01:54 +0200
Συνέντευξη στην εκπομπή "Στο δρόμο προς τις κάλπες" http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3870-synentyefxi-pros-tis-kalpes http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3870-synentyefxi-pros-tis-kalpes

 

3.4.farmer SmallΣυνέντευξή μου εφ όλης της ύλης στην εκπομπή "ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ" την Τρίτη 20/1/2015

 
20150115 banner2
]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Fri, 23 Jan 2015 00:33:31 +0200
Ο Νίκος Χρυσογελος εφ'ολης της υλης (Nerit WebTV) http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3862-o-nikos-xrysogelos-ef-olis-tis-ylis-nerit-webtv http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3862-o-nikos-xrysogelos-ef-olis-tis-ylis-nerit-webtv

Η ΝΕΡΙΤ δε διευκολύνει το embed των βίντεο. Δείτε τη συνέντευξη εδώ: http://webtv.nerit.gr/ekloges-2015/20ian2015-o-dromos-pros-tis-kalpes-nikos-chrisogelos/

 

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Tue, 20 Jan 2015 00:00:00 +0200
Η Διακαναλική συνέντευξη ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3852-diakanaliki14012015 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/synentefkseis/item/3852-diakanaliki14012015

Diakanaliki-14012014

 

Η διακαναλική συνέντευξη του συνδυασμού ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ Τετάρτη 14/1. Συμμετείχαν

- Φώτης Κουβέλης, συνεπικεφαλής συνδυασμού
- Νίκος Χρυσόγελος, συνεπικεφαλής συνδυασμού
- Όλγα Θεοδωρικάκου, υποψήφια στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του συνδυασμού
- Τζένη Αρσένη, υποψήφια στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του συνδυασμού
 
Οι δηλώσεις, οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις 
 
Prasinoi-0591-1024x676
 
 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΎ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ».

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι και φίλες σε δέκα ημέρες ο λαός αποφασίζει για την πορεία του τόπου. Μπορεί με την ψήφο του να ανοίξει το δρόμο για μια προοδευτική αλλαγή με ρεαλισμό και με όραμα. Μπορεί με την ψήφο του να αναδείξει το Συνδυασμό Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά σε κοινοβουλευτική δύναμη και καθοριστικό παράγοντα για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης. Μιας διακυβέρνησης, που θα θέσει τέρμα στις οικονομικά αναποτελεσματικές και αδιέξοδες πολιτικές οι οποίες έχουν υπάρξει.

Μια διακυβέρνηση που μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους, χωρίς μονομερείς ενέργειες, να διαπραγματευτεί για μια νέα συμφωνία ουσιαστικής μείωσης του χρέους και αλλαγής του προγράμματος προσαρμογής.

Μιας διακυβέρνησης, που θα μπορεί να προωθήσει σύγχρονες, οικολογικές, κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και δημιουργικές ανατροπές.

Η αλλαγή των πολιτικών δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά είναι και εφικτή. Δεν υπάρχουν βέβαια εύκολες λύσεις, αλλά υπάρχουν όμως διαφορετικές λύσεις. Και για την προώθηση αυτών των λύσεων απαιτούνται δύο προϋποθέσεις:

Η πρώτη είναι η δημιουργία συμμαχιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αλλαγή των πολιτικών της λιτότητας και την εμπέδωση μιας νέας σχέσης με τους εταίρους, ώστε να ορίζονται μέσα από τη διαπραγμάτευση οι δημοσιονομικοί στόχοι και η ελληνική Κυβέρνηση να καθορίζει με αυτονομία τα μέτρα πολιτικής για την επίτευξή τους.

Η δεύτερη είναι να υπάρξει η παρουσία της χώρας σε μια κατάσταση ευρωπαϊκής κανονικότητας, μέσα από ένα εσωτερικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, σε δημοκρατική κατεύθυνση. Ένα πρόγραμμα με εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, με αντιμετώπιση της διαφθοράς και ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών, με ανασυγκρότηση της Δημόσιας Διοίκησης, με ριζική αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των δημοσίων δαπανών, με ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και με τη δίκαιη φορολόγηση, με την παραγωγική ανασυγκρότηση, με προστασία του περιβάλλοντος και με εισαγωγή της καινοτομίας στην οικονομική δραστηριότητα. Και βεβαίως με την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας.

Η προώθηση αλλαγών και δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς είναι αναγκαία και επιβεβλημένη. Μια λογική διανομής πόρων χωρίς τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων, θα έχει κοντά πόδια. Μια διατήρηση ή επαναφορά συντεχνιακών προνομίων θα επιφέρει την αναπαραγωγή των στρεβλώσεων. Το ζητούμενο είναι: οι πολιτικές που θα αλλάξουν τη χώρα και τη σχέση των πολιτών με την πολιτική.

Η πολιτική αλλαγή στη χώρα είναι επιβεβλημένη. Αυτή η υπόθεση δεν είναι υπόθεση ενός Κόμματος. Η πολιτική αλλαγή δεν θα είναι βιώσιμη εάν δεν συγκροτεί μια αξιόπιστη εναλλακτική  πρόταση, μια πρόταση και ένα σχέδιο που να πείθουν για το ρεαλισμό τους. Ο μόνος επιτυχής δρόμος περνάει μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και μείζονες προωθητικές συνθέσεις, περνάει μέσα από ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Σε μια τέτοια προοδευτική συμμαχία επιδιώκει να διαδραματίσει ρόλο η πολιτική συμπαράταξη των Πρασίνων με τη Δημοκρατική Αριστερά. Ο συνδυασμός «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά», είναι μια ισότιμη συνάντηση που στοχεύει στην ανασύνθεση του χώρου της οικολογίας και της μεταρρυθμιστικής ανανεωτικής Αριστεράς.

Πρόκειται για μια συμπαράταξη που έπρεπε να γίνει εδώ και καιρό. Πρόκειται για ένα νέο ξεκίνημα, για μια νέα ποιότητα μαθαίνοντας από τα λάθη μας. Ανταποκριθήκαμε όταν η χώρα βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής, δεν προσκολληθήκαμε όμως σε καρέκλες. Έχουμε δώσει τις εξετάσεις μας μέσα από δοκιμασίες, έχουμε την εμπειρία, γνωρίζουμε και τις αδυναμίες και τις δυσκολίες.

Σήμερα η συμπαράταξη «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» επιδιώκει να συμμετάσχει στην προοδευτική αλλαγή όχι βάζοντας φρένο στον προοδευτικό χαρακτήρα της, όπως θέλουν άλλες δυνάμεις. Εμείς δεν έχουμε ακολουθήσει στρατηγική σύμπλευσης με τη Νέα Δημοκρατία, ούτε σήμερα λέμε «θέλουμε να συμμαχήσουμε με όποιον βγει πρώτος». Εμείς λέμε καθαρά: προοδευτική διακυβέρνηση, συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές.

Διεκδικούμε. Διεκδικούμε σε αυτές τις εκλογές την παρουσία μας στη Βουλή για να υποστηρίξουμε ενεργά μια προοδευτική αλλαγή πολιτικής. Λέμε όχι στη συνέχιση των ίδιων πολιτικών. Παλεύουμε για τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία, για τις σύγχρονες και ρεαλιστικές προοδευτικές λύσεις, για ένα νέο μοντέλο παραγωγής, για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους.

Η χώρα χρειάζεται μια ελπιδοφόρα προοπτική. Είμαστε εδώ. Η ψήφος των πολιτών υπέρ του Συνδυασμού μας είναι μια ψήφος για την προοδευτική αλλαγή, για μια αλλαγή με ρεαλισμό, με αξιοπιστία, με σχέδιο και με όραμα. Σας ευχαριστώ.

Χ.ΜΑΧΑΙΡΑΣ: Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε. Θα δώσω τον λόγο στον Νίκο Χρυσόγελο τον συνεπικεφαλής …

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Καλή σας μέρα. Νομίζω ότι και το πάνελ είναι μια ένδειξη των αλλαγών που θέλουμε  να επιφέρουμε. Θέλουμε να επιφέρουμε αλλαγές στην πολιτική, στο περιεχόμενό της και στον τρόπο που ασκείται η πολιτική. Γι’ αυτό βλέπετε και ανθρώπους στο πάνελ που δεν είναι μόνο δύο άντρες ή ένας άντρας, ο Φώτης Κουβέλης κι εγώ είμαστε συνεπικεφαλής, αλλά είναι και η Τζένη Αρσένη και η Όλγα Θεοδωρικάκου.

Είναι άνθρωποι στο ψηφοδέλτιό μας που δεν προέρχονται μόνο από τους δύο χώρους που συνεργάζονται, δηλαδή τους Πράσινους Αλληλεγγύη και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, αλλά είναι και άνθρωποι που είναι ενεργοί μέσα σε κοινωνικούς χώρους, εκπροσωπούν αυτό που ονομάζουμε «κοινωνία των πολιτών». Νέοι άνθρωποι, αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας επίσης, θα το δείτε αυτό αποτυπωμένο και στο ψηφοδέλτιο επικρατείας..

Χ.ΜΑΧΑΙΡΑΣ: Είναι επίσης εδώ, να σε διακόψω, ο κ. Βασίλης Βασιλικός που είναι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, για άλλη μια φορά θα πούμε ότι σε καιρούς όπως αυτοί που διανύουμε, με αποπνικτικές μεταγραφολογίες και όλα τα υπόλοιπα που εισπράττουμε, η παρουσία η δική του μας τιμά και μας εμψυχώνει.

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Έτσι λοιπόν είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες, είμαστε μία συνεργασία σε προγραμματική βάση, ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, γιατί θέλουμε ν’ αλλάξουμε τα πράγματα με σχέδιο που βασίζεται στις οικολογικές απόψεις, στην κοινωνική συνοχή, σε νέες αντιλήψεις για την οικονομία.

Θέλουμε ν’ αλλάξουμε την πολιτική  με όραμα και ρεαλισμό, με ρεαλισμό και όνειρο. Θέλουμε ν’ αλλάξουμε την πολιτική μέσα στο ευρωπαϊκό πεδίο. Θέλουμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες ή ν’ αξιοποιήσουμε υπάρχουσες συμμαχίες, ν’ αξιοποιήσουμε θεσμικά εργαλεία που υπάρχουν σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο για να κάνουμε καλύτερη και την Ελλάδα και την Ευρώπη. Και η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι τα σπίτια μας. Άρα πρέπει να τα κάνουμε καλύτερα.

Προφανώς αυτά είχαν προβλήματα. Προφανώς ως χώρα είχαμε πολλά προβλήματα πριν την κρίση και γι’ αυτό φτάσαμε στην κρίση και στη χρεοκοπία. Η πολιτική της τρόικας και η πολιτική των κυβερνήσεων δεν έσβησαν τη φωτιά. Δυστυχώς φούντωσαν τη φωτιά με αποτέλεσμα σήμερα μια πολιτική που, τουλάχιστον κατ’ όνομα ήθελε ν’ αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα, να μετατρέψει αυτή την κρίση από δημοσιονομική σε μεγάλη οικονομική, κοινωνική, πολιτική κρίση, οικολογική κρίση.       

Το 90% της κοινωνίας νομίζω έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει ν’ αλλάξει αυτή η πολιτική. Αλλά προς ποια κατεύθυνση; Θ’ αλλάξει με επιστροφή στη βαρβαρότητα; Θ’ αλλάξει μ’ επιστροφή στο παρελθόν; Εμείς λέμε όχι. Πρέπει ν’ αλλάξει προς  μια προοδευτική κατεύθυνση αλλά στη βάση ενός οικολογικού, κοινωνικού, νέου οικονομικού μοντέλου. Άρα λοιπόν εμείς δεν ερχόμαστε εδώ να μοιράσουμε, δεν αποδεχτήκαμε να μπούμε στο παιχνίδι των μεταγραφών για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας  ατομικά ή κομματικά.

           

Είπαμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στην κοινωνία, να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για να πούμε, μαζί θα επιλύσουμε τα προβλήματα που έχουμε ως χώρα. Δεν είναι δυνατόν 6 χρόνια μετά την κρίση να μην ξέρουμε ως κοινωνία πού θέλουμε να πάμε, τι θέλουμε ν’ αλλάξουμε και πώς μπορούμε να το αλλάξουμε.

Αυτή η συζήτηση πρέπει ν’ ανοίξει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό εμείς, οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» να είμαστε στη Βουλή για να θέσουμε τα ερωτήματα, να στείλουμε τις προσκλήσεις προς τους κοινωνικούς φορείς, προς τους πολίτες, να επιμείνουμε σ’ ένα διάλογο κοινωνικό και πολιτικό για να υπάρξουν ευρύτερες συμμαχίες για ν’ αλλάξουμε την πορεία της χώρας προς το καλύτερο.

Δεν είναι η αλλαγή πορείας υπόθεση ενός κόμματος. Ακόμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται το πρώτο κόμμα, είναι επικίνδυνο  με το 35% να έχει  αυτοδυναμία. Αλλά ξέρουμε, πήραμε τα μαθήματά μας, μάθαμε από τα λάθη μας ότι ένα κόμμα μόνο του που ψηφίζεται επειδή πρέπει να φύγουν οι άλλοι, δε βοηθά στο να λύσουμε τα προβλήματα. Το 35%, το 33%, το 36% δεν προσφέρουν μια βιώσιμη λύση.

Μην κάνουμε το μήνυμα που θέλει να στείλει η κοινωνία,  το μήνυμα της αλλαγής προς την προοδευτική κατεύθυνση, να μην το κάνουμε ως μια παρένθεση για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό που λέμε λοιπόν εμείς είναι: Ελάτε μαζί να δουλέψουμε να βρούμε καινοτόμες λύσεις. Και να σας πω δυο παραδείγματα για να δώσουμε το λόγο και στην Όλγα Θεοδωρικάκου: Για ν’ αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα  και να μειωθεί το κόστος των προϊόντων, επελέγη η λεγόμενη «εσωτερική υποτίμηση». Δηλαδή κόπηκαν μισθοί, κόπηκαν οι κοινωνικές υποδομές, οι κοινωνικές πολιτικές.

Πράγματι με αριθμητικούς όρους βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητα. Αυτό όμως δεν έκανε βιώσιμη την οικονομία, αντίθετα διαλύθηκε η οικονομία. Πού λέμε εμείς ότι θα υπάρξει λύση για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας;  Σε οικολογική καινοτομία, σε νέα μοντέλα οικονομίας που κοιτάνε και προς το μέλλον. Σε αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχουμε, σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας ώστε να μειωθεί το κόστος. Σε βελτίωση των ικανοτήτων, των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο Γερμανοί που δεν έχουν πρώτες ύλες, λένε ότι «ο πλούτος μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό». Άμα αυτό το ανθρώπινο δυναμικό νιώθει ταπεινωμένο, δε μπορεί να επιβιώσει, δεν πρόκειται   να βγούμε ποτέ από την κρίση. Έχουμε λοιπόν προτάσεις και ιδέες. Προτάσεις που έχουν ζυμωθεί  μέσα  στην κοινωνία, μέσα σε κοινωνικούς φορείς, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Περιφέρειες, στους Δήμους.

Αυτό το ρεύμα λοιπόν να έρθει στο προσκήνιο και γι’ αυτό  ζητάμε από τους πολίτες, να ψηφίσουν κι εμάς, να μετέχουμε στη μεγάλη αλλαγή που πρέπει να γίνει, αλλά μια αλλαγή που δε θα είναι επιστροφή στο παρελθόν, δε θα είναι επιστροφή σε αυταπάτες, αλλά μια αλλαγή που σημαίνει ότι θα πρέπει από κοινού να δουλέψουμε για ν’ αλλάξουμε τα πράγματα στη χώρα μας.

Λύσεις υπάρχουν, συμμαχίες μπορεί να έχουμε σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε πολύ  σημαντικές αποφάσεις και ευρύτερες συμμαχίες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως Ευρωβουλευτής των Πράσινων μετείχα στη σημαντική διαδικασία αξιολόγησης πολιτικής της τρόικας, υπερψηφίσαμε πολλοί Ευρωβουλευτές με μεγάλη πλειοψηφία τι πρέπει ν’ αλλάξει και στην Ελλάδα και σε όλη την πολιτική, προσέξτε όμως:

Δυο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, και  η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψήφισαν αυτό ακριβώς που ζητά η ελληνική κοινωνία: Ν’ αλλάξουμε τις πολιτικές λιτότητας στη βάση ενός σχεδίου που θα βοηθήσει και την κοινωνία και τους πολίτες και τη χώρα. Ευχαριστώ πολύ.

Χ.ΜΑΧΑΙΡΑΣ: Ο λόγος στην Όλγα Θεοδωρικάκου. Θυμίζω ότι είναι μέλος  του Προεδρείου των Πρασίνων – Αλληλεγγύη και υποψήφια με το ψηφοδέλτιο επικρατείας του Συνδυασμού μας.

Ο. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ: Καλησπέρα κι από μένα. Όσοι και όσες συμμετέχουμε στην πολιτική συμπαράταξη «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», επιδιώκουμε ν’ αποτελέσουμε μια δύναμη ανατροπής. Μια δύναμη ανατροπής όσων μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, μια δύναμη η οποία θ’ αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και θα προωθήσει βαθιές και συνεκτικές δημοκρατικές αλλαγές.

Καλούμε λοιπόν  σε μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συνεννόηση, με στόχο τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές.

Αυτή η συνεννόηση πιστεύουμε ότι μπορεί ν’ αποτυπωθεί σ’ ένα νέο, πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο βιώσιμης ευημερίας,  το οποίο θ’ αντιμετωπίζει με ολοκληρωμένο και συνεκτικό τρόπο τη δημοσιονομική, οικονομική, κοινωνική, κλιματική και αξιακή κρίση, με έμφαση στην κοινωνική, τεχνολογική και οικολογική καινοτομία και στην ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Αντιτασσόμαστε στην Ευρώπη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των πολιτικών της σκληρής λιτότητας με μια  μονομέρεια σκέψης και μια άδικη δημοσιονομική πειθαρχία, η οποία τελικά τροφοδοτεί την ανεργία, τις ανισότητες.. Γινόμαστε λοιπόν εμείς και είναι μια δουλειά που ήδη κάνουμε σαν «Πράσινη Αλληλεγγύη» και σκοπεύουμε να τη μεγεθύνουμε μέσα από το σχήμα «Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά», είμαστε μέλος μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας στην πραγματικότητα γιατί  η μετατροπή της Ευρώπης από ήπειρο της λιτότητας και των διακρίσεων σε μια ήπειρο της βιώσιμης ευημερίας.

Χρειάζεται όμως, ν’ αναζητήσουμε νέα μοντέλα. Νέα μοντέλα σ’ εθνικό επίπεδο μιας κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνης οικονομίας, να ενισχύσουμε τις μορφές κοινωνικής και πράσινης επιχειρηματικότητας, προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια βιώσιμη ευημερία.

Η απάντηση στην κρίση για εμάς δεν είναι μια άκριτη διεύρυνση της κατανάλωσης και  σπατάλης των πόρων. Η ελπίδα βρίσκεται σε μια οικονομία η οποία λειτουργεί με δημοκρατική και κοινωνική υπευθυνότητα, στηρίζεται στην ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης των φυσικών πόρων και είναι καινοτόμος και προς όφελος των πολλών.

Θέλουμε να ενωθείτε μαζί μας στον αγώνα για έναν οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό μετασχηματισμό, ο οποίος θα οικοδομήσει τη  μελλοντική ευημερία. Κινητοποιούμαστε  κάτω από τη σημεία της κοινωνικής δικαιοσύνης ενάντια στον κοινωνικό αποκλεισμό,  της βιωσιμότητας ενάντια στη λιτότητα.

Θέλουμε να ζήσουμε μια ζωή σαν άνθρωποι όπου η ασφάλεια και η ευκαιρία δεν είναι μόνο ιστορίες του παρελθόντος. Θέλουμε να συναντηθούμε  με το υπαρκτό ρεύμα των πολιτών που επιδιώκει πράσινες και κοινωνικά δίκαιες μεταρρυθμίσεις και ανατροπές, να συνεργαστούμε ούτως ώστε μαζί να επηρεάσουμε τις εξελίξεις στην πολιτική, την παραγωγή, την οικονομία, την κοινωνική οργάνωση, την καθημερινότητα.

Πρέπει εμείς να γίνουμε η αλλαγή που επιδιώκουμε και βάζουμε συλλογικά όλες τις δυνάμεις και τη δημιουργικότητά μας για μια ουσιαστική, δίκαιη και ισορροπημένη ανατροπή. Σας ευχαριστώ.

Χ.ΜΑΧΑΙΡΑΣ: Και θα κλείσουμε αυτές τις εισαγωγικές τοποθετήσεις με τη ματιά ενός ανθρώπους του πολιτισμού, όπως είναι η Τζένη Αρσένη, σκηνοθέτης όπερας.

Τ. ΑΡΣΕΝΗ: Καλή χρονιά, ευχαριστούμε που είστε κοντά μας. Δεν ήταν προγραμματισμένο να μιλήσω, επιτρέψτε μου μόνο δυο λόγια, γιατί επιλέγω να είμαι εδώ καλώντας σας την ίδια στιγμή να είστε μαζί μας.

Δεν είναι μονάχα συναισθηματική αλλά ουσιαστική η ανάγκη να  διασωθεί ο χώρος της Ανανεωτικής Αριστεράς, να υπάρξει ξανά όραμα.  Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» εμπνέουν μέσα από τις πράξεις τους μια πιο δίκαιη και ανθρωπιστική αντιμετώπιση του κόσμου. Δεν υπάρχει περιθώριο  για πολώσεις και εντάσεις. Με αξιοπρέπεια, συνεργασία και  συλλογικότητα ας προσπαθήσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε με τρόπο ρεαλιστικό τα προβλήματα που έχουν αλλάξει ριζικά την ποιότητα της ζωής μας.

Μόνο έτσι υπάρχει ελπίδα. Ευχαριστώ πολύ.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων

Μ. ΜΙΧΑΗΛ («ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ»): Είπατε ξεκάθαρα και οι δύο κ. Κουβέλη και κ. Χρυσόγελε, ότι "στόχος είναι η προοδευτική διακυβέρνηση, οι αλλαγές στη χώρα, για να μπορεί μέσα στην Ευρώπη να βρει το δρόμο της και η ελληνική κοινωνία να βρει τη δική της κατεύθυνση".

Οι δύο όμως πρωταγωνιστές σήμερα των εκλογών, τα δύο μεγάλα κόμματα εννοώ που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας, με τα δεδομένα αυτής της στιγμής δεν μας έχουν αποσαφηνίσει τι θα γίνει την 26η Ιανουαρίου και ο κίνδυνος δεύτερων εκλογών είναι πολύ σημαντικός.

Εσείς πως το αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο μπορεί να προκύψει ακόμα και από κομματικό καπρίτσιο ας μου επιτραπεί να το πω.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ο καθένας θα έχει βέβαια την ευθύνη του για το ενδεχόμενο και δεύτερων εκλογών.

Εκείνο το οποίο λέει η συμπαράταξή μας «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» είναι ότι εμείς θέλουμε να έχουμε τη δική μας παρουσία στην επόμενη Βουλή, για να μπορέσουμε να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών και όρων για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Σε ότι μας αφορά αυτό διεκδικούμε, αυτό προωθούμε και αυτό επιδιώκουμε και είμαστε βέβαιοι ότι οι Έλληνες πολίτες κινούμενοι μακριά από τεχνητές πολώσεις, μακριά από διλήμματα τα οποία επίσης με έναν τεχνητό τρόπο αναδεικνύονται, θα σταθμίσει την επιλογή του, θα σταθμίσει την ψήφο του και με το χέρι στην καρδιά αλλά και στο μυαλό θα θελήσει να αναδείξει ισχυρή τη συμπαράταξη των Πρασίνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Είναι γεγονός ότι ο εκλογικός νόμος θα δώσει μεγαλύτερα πλεονεκτήματα σε αυτόν που θα προηγηθεί έστω και με μία ψήφο. Αυτό θα έπρεπε να έχει αλλάξει, δεν μπορεί ένα κόμμα το ένα τρίτο των εδρών του να το παίρνει εξαιτίας του εκλογικού νόμου, δεν έχει λογική.

Ας πούμε ότι ένα κόμμα πάρει το 30%-35%, σήμερα πρέπει να ανοίξει σοβαρός διάλογος μέσα στην κοινωνία με τους κοινωνικούς φορείς, το είχαμε πει και προεκλογικά, το είχαμε πει και πριν από τη διαδικασία του Προέδρου, έπρεπε να είχε ανοίξει μία συζήτηση στην κοινωνία στην οποία θα συμμετάσχουν και οι επαγγελματικοί, κοινωνικοί, περιβαλλοντικοί φορείς και τα πολιτικά κόμματα, για να καταλήξουμε σε ένα δικό μας σχέδιο ως κοινωνία για να το αντιπροτείνουμε να το αντιπαλέψουμε σε σχέση με το σχέδιο λιτότητας.

Εάν κάποιο κόμμα εκβιάζει για να πάρει έστω 1% παραπάνω με δεύτερες εκλογές, πιστεύω ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τη χώρα. Δεν μπορούμε να παίζουμε συνέχεια παιχνίδια, αν θέλετε η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη είναι δίπλα από τους Έλληνες πολίτες, αλλά απεχθάνεται το παλιό πολιτικό σύστημα.

Εάν δίνουμε τροφή σε τέτοια φαινόμενα, ουσιαστικά βοηθούμε και λαϊκίστικες δυνάμεις μέσα στις χώρες να θελήσουν να σταματήσουν την υπάρχουσα αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, παρά τα λάθη της. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουν τα πολιτικά κόμματα κι εδώ οι πολίτες με την ψήφο τους θα παίξουν καθοριστικό ρόλο, να μην επιτρέψουν σε κανέναν αυτοδυναμία και να εξαναγκάσουν σε προγραμματικές συνεργασίες.

Εμείς λέμε ότι υπάρχει το ρεύμα της αλλαγής, αλλά η αλλαγή μπορεί να είναι και καταστροφική αν δε βασίζεται σε ευρύτερες συναινέσεις, σε πολιτικές συνεργασίες μεταξύ φορέων πολιτικών που θα είναι στην επόμενη Βουλή, όπως θέλουμε και πιστεύουμε ότι θα είμαστε και οι «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά».

Μ. ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ («REALNEWS-REALFM»): Καλησπέρα σας, φοβάμαι ότι η ερώτησή μου απευθύνεται κυρίως στον κ. Κουβέλη. Ήθελα να σας επισημάνω, το γνωρίζετε πολύ καλά, ότι το τελευταίο διάστημα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος σας επιτίθεται μιλώντας για "εξαέρωση του κόμματος", επιτίθεται ακόμη στο Ποτάμι παρομοιάζοντάς το με "μια νέα ΔΗΜΑΡ" κι ήθελα να μου πείτε γιατί εκτιμάτε ότι γίνεται αυτή η επίθεση και πως απαντάτε;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ερμηνεύω: Καταλαβαίνω τον πόνο του κ. Βενιζέλου αναφορικά με τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά ο κ. Βενιζέλος, ο εκπρόσωπος, ο επικεφαλής, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ καλά θα κάνει να διαπιστώσει ο ίδιος και νομίζω ότι οφείλει να το διαπιστώνει, ότι είναι συνυπεύθυνος για μία πολιτική η οποία ασκήθηκε σε συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, μία πολιτική η οποία έχει οδηγήσει τη χώρα και πάλι σε τραγικά αδιέξοδα. Ας μην αναζητά κατά συνέπεια το οποιοδήποτε στήριγμά του στον αφοριστικό όσο και επιθετικό του λόγο εναντίον της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ («ΑΝΤ1»): Κύριε Πρόεδρε, με βάση τα έως τώρα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, η Δημοκρατική Αριστερά δυσκολεύεται να μπει στη Βουλή, δεν είναι ενθαρρυντικά τα ευρήματα αυτά. Ήθελα να ρωτήσω, η επόμενη μέρα που βρίσκει τη ΔΗΜΑΡ κι εσάς προσωπικά; Αυτό θα σημάνει, εάν δεν μπείτε τελικά στη Βουλή, το τέλος της πολιτικής σας πορείας;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η Δημοκρατική Αριστερά στη συμπαράταξή της με τους Πράσινους, η «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» ανεξάρτητα από τις δημοσκοπικές καταγραφές οι οποίες γίνονται θα είναι παρούσα στην επόμενη Βουλή. Σε ότι αφορά τη Δημοκρατική Αριστερά, πρέπει να σας πω ότι έρχεται από μακριά και πάει μακριά, με την υπευθυνότητά της, με το πολιτικό πρόγραμμά της, με τις θέσεις της, με την αξιοπιστία που έχει έναντι του ελληνικού λαού. Κατά συνέπεια οι όποιοι υπολογισμοί γίνονται από κάποιους δεν είναι ότι δεν αφορούν εμάς, δεν αφορούν την πολιτική πραγματικότητα.

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Νομίζω ότι ήδη είπατε η Δημοκρατική Αριστερά και δεν μπορείτε να τη βρείτε στις δημοσκοπήσεις, δεν μπορείτε να βρείτε το συνδυασμό στις δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον στην αρχή, δεν υπήρχε ο συνδυασμός στην αρχή και σας το λέω για να το ξέρετε.

Είμαστε οι «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά», δεν είναι μία συγκόλληση χώρων, είναι μια υπέρβαση χώρων και θέλουμε και καλούμε και προσκαλούμε τους πολίτες να συμμετέχουν στη δημιουργία μιας νέας ποιότητας.

Είναι μια ιστορική συνάντηση δύο χώρων, που έχουν κάνει τα λάθη τους, αλλά έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην κοινωνία σε κοινωνικό επίπεδο, δηλαδή και η Ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά και ο χώρος της Πολιτικής Οικολογίας κι εμείς έχουμε κάνει λάθη και σαν χώρος πολιτικός και προσωπικά όλοι αναγνωρίζουμε τα λάθη και πράγματι, κάποια στιγμή τα πολιτικά κόμματα πρέπει να ζητάνε και συγνώμη από τους πολίτες, αλλά για τις σωστές αιτίες.

Δηλαδή, σε μας στο δικό μας χώρο δεν μπορέσαμε να προστατέψουμε το δικό μας χώρο από τυχοδιώκτες που μπήκανε τον διαλύσανε, αλλά προσέξτε, μερικοί άνθρωποι μερικοί χώροι αυτοί που είμαστε εδώ πέρα επιλέξαμε τη δύσκολη διαδρομή, τον δύσκολο δρόμο όχι του βολέματος, όχι να βρούμε μια καρέκλα να καθίσουμε με όποια αιτιολογία, να μεταγραφούμε με διάφορα ανταλλάγματα συναλλαγές, συνδιαλλαγές και λοιπά, επιλέξαμε να προτείνουμε ανοιχτά καθαρά στην κοινωνία μία πολιτική πρόταση.

Και ζητάμε από τους πολίτες να κρίνουν την πολιτική μας πρόταση, προφανώς να μη μας δώσουν λευκή εντολή, δε ζητάμε λευκή εντολή, αλλά γι΄ αυτό λέμε μαζί με τους πολίτες να αλλάξουμε τα πράγματα. 

Ν. ΤΣΙΤΣΑΣ («ΕΘΝΟΣ»): Ήθελα να επιμείνω λιγάκι στην αναφορά που έκανε και ο κ. Κουβέλης αλλά και ο κ. Χρυσόγελος, ότι "η πολιτική αλλαγή δεν είναι υπόθεση ενός κόμματος" και να αναφερθώ περισσότερο στον κ. Κουβέλη στον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και θέλω να ρωτήσω το εξής. Είχατε πρόσφατα μία εμπειρία από μια προσπάθεια προεκλογικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν ευδοκίμησε και δεν ευδοκίμησε γιατί σύμφωνα και με την εκδοχή του κόμματός σας δεν υπήρξε μια προγραμματική συμφωνία η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει τα θεμέλια για μια προεκλογική συνεργασία.

Πιστεύετε ότι η επόμενη μέρα η 26η Ιανουαρίου θα μπορούσε να ήταν μια μέρα που θα έδινε τη δυνατότητα σε σας και στο κόμμα σας στη συνεργασία με τους Πράσινους να συζητήσουν ένα ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, εάν κι εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα;  Και αν μου επιτρέπετε κι ένα δεύτερο σκέλος, θα ήθελα απλά να θυμίσω θα ήθελα την αξιολόγησή σας σε αυτό, ο κ. Τσίπρας αν δεν κάνω λάθος σε πρόσφατη δήλωσή του έχει πει ότι "εάν δεν είμαστε αυτοδύναμοι προφανώς δε θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το 100% του προγράμματός μας".  Αυτό το κρίνετε ή το αξιολογείτε ως μία διατύπωση διακριτική ενός εκβιαστικού διλήμματος εν όψει εκλογών, ή μία προσπάθεια στροφής προς το ρεαλισμό του ΣΥΡΙΖΑ με την έννοια ότι θα ήθελε να κάνει κάποιες υποχωρήσεις και πατάει πάνω σε αυτό για το πρόγραμμά του αμέσως μετά τις εκλογές;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει κανέναν και δεν μπορεί να τον εκβιάσει διότι η μεγάλη απειλή είναι αυτή η δύσκολη πραγματικότητα που υπάρχει για τους πολίτες, για την κοινωνία και τη χώρα. Η κοινωνία απειλείται και δεν απειλείται κάποιο κόμμα ή κάποιος συνδυασμός, κατά συνέπεια δεν υπάρχουν ζητήματα εκβιασμών.

Εκείνο το οποίο εμείς λέμε πάρα πολύ καθαρά είναι ότι κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να υπηρετήσει την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου. Και βεβαίως πρέπει να σας πω ότι η προοδευτική διακυβέρνηση δεν είναι μία γενική και αφηρημένη έννοια, πρέπει να έχει περιεχόμενο, να έχει προγραμματική συμφωνία, να έχει επί της ουσίας συγκλίσεις, με ένα διεκδικούμενο κι ένα σκοπούμενο, το συμφέρον των πολιτών και της Ελλάδας.

Α. ΓΚΙΟΚΑΣ («ΤΑ ΝΕΑ-ΒΗΜΑ FM»): Κύριε Πρόεδρε ανεξαρτήτως του τι θα γίνει την 25η του Γενάρη, αν θα είστε δηλαδή το σχήμα Πράσινοι Οικολόγοι και Δημοκρατική Αριστερά στην επόμενη Βουλή, υπάρχει ένα ανοιχτό θέμα το οποίο μπορεί να ενδιαφέρει και τους Πράσινους, το θέμα της ανασυγκρότησης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, το οποίο και στο παρελθόν έχετε θέσει κι εσείς και αρκετά στελέχη.

Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες εκ μέρους σας, την επομένη ενδεχομένως των εκλογών, ώστε να βρεθεί ο τρόπος να υπάρξει με συγκεκριμένες δυνάμεις πολιτικές και κοινωνικές μια τέτοια σύμπραξη; Ευχαριστώ.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κύριε Γκιόκα πρέπει να σας πω ότι αυτό το οποίο ήδη έχει κάνει η Δημοκρατική Αριστερά με τους Πράσινους, οι Πράσινοι με τη Δημοκρατική Αριστερά είναι μια συγκεκριμένη κίνηση, πολιτική κίνηση, η οποία αναφέρεται σε αυτό το οποίο λίγο πριν είπατε. Υπερβαίνοντας και αδυναμίες και λάθη και άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με παλαιότερες οριοθετήσεις των χώρων, προχωρήσαμε σε αυτή τη συμπαράταξη.

Προσέξτε, οι συμπαρατάξεις η αναζήτηση του ενιαίου πολιτικού χώρου αυτών των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, δεν μπορεί να προκύψει ούτε με ευχές ούτε με προσκλήσεις κενές περιεχομένου. Αυτός ο χώρος μπορεί να ανασυγκροτηθεί στη βάση συγκεκριμένου πολιτικού περιεχομένου. Χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, χωρίς προγραμματικές συμφωνίες γίνεται μόνο ευχή αυτό το οποίο θέσατε ως ερώτηση και όχι πολιτικό αποτέλεσμα.

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Και στα προηγούμενα ερωτήματα. Υπάρχει ένα ρεύμα αλλαγής. Για να είναι όμως βιώσιμη αυτή η αλλαγή, πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι χρειαζόμαστε νέα μοντέλα οικονομίας και η πράσινη και κοινωνική οικονομία είναι καθοριστικός παράγοντας γιατί αλλιώς πρέπει να επιστρέψουμε στο παρελθόν και δεν υπάρχει μέλλον σε αυτό το μοντέλο.

Πρέπει να αλλάξουμε δραστικά το μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας, να έχουμε αποτελεσματικές πολιτικές που θα είναι προς το συμφέρον του πολίτη και του δημοσίου συμφέροντος αλλά και με κοινωνική καινοτομία. Έχουμε πολλές ιδέες και λύσεις τις οποίες θέλουμε να βάλουμε και στη Βουλή αλλά και μέσα σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα.

Δεν είναι απλώς να πάρουμε και να μοιράσουμε υποσχέσεις ότι θα λύσουμε με ένα μαγικό τρόπο όλα τα προβλήματα, αλλά να προσκαλέσουμε σε βαθιές αλλαγές. Αυτό σημαίνει και αλλαγή των πολιτικών Κομμάτων. Και εμείς πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο ως κοινωνία και το χαμένο χρόνο και ως πολιτικοί σχηματισμοί. Νομίζω αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Τώρα, εμείς επιλέξαμε και συνεργαστήκαμε με τη Δημοκρατική Αριστερά ως Πράσινοι, για να θέσουμε τις βάσεις μια νέας ποιότητας που δεν είναι απλώς μέχρι τις 26 Ιανουαρίου. Θέλουμε να ανασυντεθεί ένας κόσμος με τη συνεργασία και της Ανανεωτικής Αριστεράς και των Πράσινων και με ανθρώπους που δεν μετέχουν στους πολιτικούς χώρους αλλά φέρνουν νέες ιδέες γιατί είναι νέα τα ερωτήματα, νέα τα θέματα.

Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στα νέα μοντέλα πολιτικής. Νέοι άνθρωποι που τους ενδιαφέρει να επενδύσουν σε κοινωνική καινοτομία ή σε κοινωνικές επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο διάλογος που πρέπει να ανοίξουμε όχι με το παλιό σώνει και καλά πολιτικό σύστημα για να συζητάμε συνέχεια μεταξύ μας, αλλά με τους νέους ανθρώπους που μεταναστεύουν σήμερα 300.000 άνθρωποι έχουν μεταναστεύσει, θα ήταν εδώ και θα μπορούσαν να αλλάζουν την κοινωνία και αυτή τη στιγμή είναι απογοητευμένοι και έχουν φύγει από τη χώρα.

Αυτοί είναι μέρος της πολιτικής αλλαγής και πρέπει να αποφασίσουμε σαν κοινωνία ότι θα δώσουμε το δικαίωμα ψήφου και στους απόδημους και στους Έλληνες πολίτες που ζουν σε άλλες χώρες και σε παιδιά που ζουν στη χώρα μας 30 χρόνια και δεν έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Υπάρχουν παιδιά που μιλάνε, που δουλεύουν, που έχουν οικογένειες και όμως δεν έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν.

Αυτά είναι πολιτικά θέματα και φτιάχνουμε τον καινούργιο πολιτικό χώρο πιστεύω και από εκεί και πέρα βέβαια συζητάμε με τους άλλους πολιτικούς χώρους με μια διακριτή πολιτική ταυτότητα όμως.

Α. ΜΠΕΛΕΓΡΗΣ(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ): Έχετε αποφασίσει μια συνεργασία με τους Πράσινους. Την ίδια ώρα όμως έξι βουλευτές σας από την τελευταία σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν συμμετέχουν στον προεκλογικό αγώνα που δίνει η Δημοκρατική Αριστερά. Πως σχολιάζετε τη στάση τους; Ευχαριστώ.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η συμμετοχή στην εκλογή διαδικασία όσο και στην εκλογική μάχη είναι μια εκούσια κίνηση. Ο καθένας αποφασίζει τι θα κάνει. Αλλά οι πρώην βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς που δεν μετέχουν στα εκλογικά σχήματα στα εκλογικά μας ψηφοδέλτια, είναι σταθερά εδώ είναι δίπλα στην προσπάθεια και θα έλεγα και μπροστά. Μπροστά και δίνουν τη μάχη όπως τη δίνουμε και όλοι εμείς, άνδρες και γυναίκες που είμαστε υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια των Πρασίνων Δημοκρατικής Αριστεράς.

Δ. ΚΟΥΚΛΟΥΜΠΕΡΗΣ («Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ»): Κύριε Πρόεδρε και κ. Χρυσόγελε καλημέρα και από εμένα. Να εξειδικεύσω θέλω το αίτημα που βάζετε για πολιτική αλλαγή και για προοδευτική διακυβέρνηση. Θέλω να μου πείτε πως θα σχηματοποιηθεί αυτό το αίτημα την επομένη των εκλογών.

Και κάνω το ερώτημα πιο συγκεκριμένο: αν στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο Κόμμα και σας καλέσει ο κ. Τσίπρας για κάποιας μορφής συνεργασία και σας προτείνει συγκεκριμένα και κάποια θέση ευθύνης. Θα το αποδεχτείτε; Αυτό το ερώτημα είναι για τον κ. Κουβέλη και θέλω να κάνω κι ένα ερώτημα για τον κ. Χρυσόγελο.

Επειδή είπατε πριν ότι δεν μπορέσατε να προστατεύσετε το χώρο σας από τυχοδιώκτες και ότι έχουν γίνει κάποιες συμπράξεις με σκοπό ενδεχομένως και κάποια θέση, δεν ξέρω τι εννοείτε. Θέλω να σχολιάσετε τη σύμπραξη των Οικολόγων Πράσινων με το ΣΥΡΙΖΑ.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι το ζητούμενο για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου δεν είναι οι θέσεις, δεν είναι οι καρέκλες. Εκείνο το οποίο προέχει και προέχει αποφασιστικά όσο και δεσμευτικά, είναι να υπάρξει η συγκεκριμένη προγραμματική συμφωνία. Τι περιεχόμενο θέλουμε με άλλα λόγια γι' αυτή την προοδευτική διακυβέρνηση.

Θέλουμε ή δεν θέλουμε τη σταθερή πορεία της χώρας μέσα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη; Θα αγωνιστούμε να αναδιαρθρώσουμε το δημόσιο χρέος, το οποίο δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί; Θα αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα έτσι ώστε να μην καταληστεύεται ο αδύναμος πολίτης και να υπάρξει ένα Δίκαιο φορολογικό σύστημα; Θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης; Θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που έχουν σχέση με το 1,5 εκατομμύρια ανέργους πολίτες μέσα στους οποίους τραγικοί πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες είναι οι νέοι άνδρες και οι νέες γυναίκες αυτού του τόπου, με ποσοστά που ξεπερνούν το 50% μέσα στην ανεργία;

Αυτά είναι τα ζητήματα τα οποία πρέπει να προταχθούν, αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν και έτσι μπορεί να συγκροτηθεί το περιεχόμενο της προοδευτικής διακυβέρνησης. Αλίμονο εάν στο όνομα της προοδευτικής διακυβέρνησης αρχίζει κάποιος να μιλάει για την κατανομή καρεκλών και θέσεων. Δεν είναι το ζητούμενο αυτό.

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ:Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε πολύ σκληροί στην αναζήτηση λύσεων και αυτό θα είναι το προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συνεργασία. Δεν μας ενδιαφέρει πραγματικά αν θα πάρουμε ή δεν θα πάρουμε μια θέση. Αυτό πρέπει να το έχει καλά υπόψη και ο ΣΥΡΙΖΑ,  εμείς επιμένουμε σε λύσεις γι' αυτά που αφορούν την κοινωνία. Δεν επιδιώκουμε να πάρουμε κάποιες θέσεις-καρέκλες για να υποστηρίξουμε ένα σχήμα.

Όμως μιλάμε ξεκάθαρα για μια συζήτηση προγραμματική, όπως ακριβώς γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξέρετε πολύ καλά, όταν συζητούν δυο διαφορετικοί πολιτικοί χώροι κάνουν αναλυτική συζήτηση, συμφωνούν με τη συμμετοχή ομάδων εργασίας, ανθρώπων που έχουν γνώσεις και εμπειρίες, καταλήγουν σε ένα πρόγραμμα δημόσια, το θέτουν υπό την κρίση της κοινωνίας και δεσμεύονται ότι αυτό το πρόγραμμα θα το εφαρμόσουν.

Η δύσκολη ώρα για το πρώτο κόμμα, που πιστεύουμε θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι την επομένη των εκλογών. Όταν και εμείς μαζί, στη Βουλή, θα κάτσουμε να συζητήσουμε ένα σοβαρό πρόγραμμα αλλαγών. Και τότε πρέπει να υπάρχουν ρεαλιστικές προτάσεις για το πώς θα ρυθμιστεί το χρέος, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά εργαλεία. Το πώς θα επιστρέψουν στην εργασία 1,5 εκατομμύριο άνεργοι. Λύσεις γιατους ανθρώπους που είναι σήμερα ανασφάλιστοι και πολλοί από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Για το πώς θα γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας

​​

Υπάρχουν πολλές προτάσεις τις οποίες θα  συζητήσουμε αν κάτσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου. Αλλά εμείς θα προσκαλούσαμε όχι μόνο κόμματα αλλά και κοινωνικούς φορείς για να συν-διαμορφώσουν μέσα από διάλογο το πρόγραμμα μιας επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης.

Θέλουμε να υπάρξει ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης. Όχι απλώς μια νέα διακυβέρνηση. Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με ουσιαστική συμμετοχή και διάλογο. Εκεί δεν είναι το πρωταρχικό και δεν είναι καθόλου ουσιαστικό θα έλεγα τι θέσεις θα δώσει ή δεν θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μας.

Εκεί ακριβώς είναι και η διαφορά μας σε σχέση με ανθρώπους που επέλεξαν χωρίς προγραμματική συμφωνία να συμμετάσχουν σε ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων. Και ξέρετε, δεν είναι προγραμματική συμφωνία να λες ότι σε είκοσι χρόνια θα απεξαρτηθεί η χώρα από τα ορυκτά καύσιμα. Κι εμείς έχουμε την πολιτική πρόταση και λέμε «ναι, πρέπει σα χώρα να βγούμε από τα ορυκτά καύσιμα, πρέπει να περάσουμε από την εποχή του λιγνίτη στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, στα φωτοβολταϊκά, στα αιολικά κα»,  έχουμε πρόταση όμως πως θα γίνει αυτό μέχρι το 2050, πώς θαα γίνει προς όφελος της κοινωνίας, με χρονοδιαγράμματα, μέσα από ενεργειακούς συνεταιρισμούς και ΜΜΕ, με περισσότερη συμμετοχή της κοινωνίας. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΟΠ ότι συμφώνησε ο ΣΥΡΙΖΑ να απεξαρτηθούμε μέσα σε 20 χρόνια δηλαδή, τέτοια «συμφωνία» δεν έχει καμία ρεαλιστική βάση.  Θυμίζω ότι όταν είχα θέσει μια ερώτηση στον Γ. Παπανδρέου αν θα γίνει η 5η Λιγνιτική Μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, είχε πει ότι δεν θα γίνει. 

Και όμως την επόμενη μέρα, όταν βγήκε Πρωθυπουργός, υπέγραψε και ο ίδιος και το Υπουργείο την κατασκευή της. Άρα πρέπει να είμαστε σοβαροί. Θέλουμε ένα πρόγραμμα δεσμευτικό, με χρονοδιαγράμματα, με εργαλεία, τρόπους υλοποίησης.

Εμείς είμαστε εδώ και λέμε ξεκάθαρα: είμαστε Πράσινοι, συναντιόμαστε με την ανανεωτική Δημοκρατική Αριστερά σε ένα κοινό προγραμματικό επίπεδο. Μπορούν αυτοί που ήταν στους Οικολόγους Πράσινους να πουν ότι συμφώνησαν προγραμματικά και όταν μιλάνε θα μιλάνε και ως Πράσινοι, ή αυτό που το ξέρουμε όλοι είναι ότι έχουν δεσμευτεί και υπογράφουν ότι θα εκπροσωπούν τις αποφάσεις των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ είτε είναι μέλη είτε δεν είναι μέλη;

Εμείς επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της προγραμματικής συμφωνίας. Πολλοί άλλοι επέλεξαν τον προσωπικό δρόμο, ή αν θέλετε δεν ξέρω ποια άλλα κίνητρα υπήρχαν, αλλά δεν μπορούν να πουν ότι είναι οι Πράσινοι. Δεν υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα παρ' όλο ότι τυπικά οι Οικολόγοι Πράσινοι παραμένουν εκεί. Δεν υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζουν τις Πράσινες πολιτικές.

Έτσι λοιπόν ας μην παίζουμε διάφορα παιχνίδια. Δεν υπάρχει καμία αντιπροσωπεία την οποία παίρνει κανείς και την πάει όπου θέλει. Οι άνθρωποι είναι νοήμονες, καταλαβαίνουν τι είναι πράσινο, τι δεν είναι πράσινο, που υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Ας μην καταργήσουμε επιτέλους τις πολιτικές διαφορές, να συζητήσουμε τις πολιτικές διαφορές.

Γιατί ακούω και το Ποτάμι ότι έχει και αριστερούς και δεξιούς και νεοφιλελεύθερους και οικολόγους και τα λοιπά. Kαι λένε  «Εγώ θα συνεργαστώ είτε με τον κ. Σαμαρά είτε με τον κ. Τσίπρα». Αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις πολιτικό πρόγραμμα. Αυτό είναι που μας λείπει σαν χώρα; Δηλαδή ένα θολό τοπίο όπου ο καθένας πάει όπου νάναι, μετακινείται και μεταγράφεται χωρίς πολιτική ταυτότητα: Ή συγκροτημένες πολιτικές προτάσεις και συγκροτημένες πολιτικές οικογένειες; Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε τους Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, τους Πράσινους, την Αριστερά, τους Φιλελεύθερους, εκεί πρέπει να δώσουμε κι εμείς μεγαλύτερη προσοχή.​

Κ. ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ («ΝΕΡΙΤ»): Καλό μεσημέρι. Όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη, τόσο πιο συχνά ακούμε τον όρο «Grexit» ξαναμπαίνει στον πολιτικό λόγο. Θέλω να μου πείτε και οι δύο και ο κ. Κουβέλης και ο κ. Χρυσόγελος αν θεωρείτε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πιθανό με οποιαδήποτε πολιτική επιλογή, αν είναι εύκολο δηλαδή η Ελλάδα από τη μια μέρα στην άλλη να βγει από τη Ζώνη του ευρώ.  Ευχαριστώ.

Β. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ανασύρεται και κατατίθεται μ’ έναν αρνητικό τρόπο όσο κι επικίνδυνο για την πορεία των πραγμάτων, στην προεκλογική αντιπαράθεση ακριβώς για να τροφοδοτήσει την πόλωση, να εγείρει διλήμματα και προφανέστατα για να εξαπλώσει το πέπλο του φόβου.

Η Ελλάδα δεν έχει αυτό το πρόβλημα, η Ελλάδα βεβαίως δε μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Η Ελλάδα μπορεί να διαπραγματευθεί για ένα καινούργιο πρόγραμμα το οποίο βεβαίως θ’ αποφασίζεται και με τους εταίρους αλλά σε κάθε περίπτωση με αυτονομία θα υλοποιείται από την όποια ελληνική κυβέρνηση.

Η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να γίνει  μέσα από μια διαπραγμάτευση, όχι με μονομερείς ενέργειες. Εκείνο το οποίο χρειάζεται κατά συνέπεια είναι η καινούργια διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία και βεβαιότατα για την παραμονή η οποία δεν απειλείται, στη ζώνη του ευρώ, στον πυρήνα της Ευρωζώνης.

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, πρέπει να ξαναφτιάξουμε μια σχέση ισορροπίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Υπάρχουν εργαλεία και υπάρχουν ευρωπαϊκές  συμμαχίες για μια τέτοια σχέση. Πρέπει ν’ απομονώσουμε τις φωνές που μιλάνε για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και φωνές που υπάρχουν στην Ευρώπη αλλά πιστεύω ότι είναι μειοψηφικές πολύ και στην Ελλάδα γιατί παίζουμε ένα παιχνίδι που μπορεί να μας κάψει.

Είναι σαν αυτό που λέμε «λύκος στα πρόβατα». Στο τέλος μπορεί ν’ αποκτήσει από μόνο του μια δυναμική κι όταν θα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος. Αυτή τη στιγμή όμως νομίζω ότι και η Ευρώπη και η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες, είναι σαφώς εναντίον κάθε ιδέας εξόδου από  την Ευρωζώνη. Γιατί; Γιατί μαζί, μέσα σ’ ευρωπαϊκό πλαίσιο, παρά τα λάθη των πολιτικών, που ευθύνεται και η Ευρώπη για τα λάθη αυτά και εμείς φυσικά σα χώρα, μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα καλύτερα.

Μαζί μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα καλύτερα. Δε θα τ’ αντιμετωπίσουμε μόνοι μας στον  κόσμο σε μια εποχή με τόσο ραγδαίες αλλαγές και κινδύνους.  Προσέξτε, ακόμα και μεγάλες χώρες δεν είναι δυνατόν πλέον ν’ αντιμετωπίσουν τα προβλήματα μόνες τους, θέλουμε σύγκλιση και μείωση των διαφορών και των προβλημάτων, των ανισοτήτων που υπάρχουν στην Ευρωζώνη, χώρες με πλεονάσματα και χώρες μ’ ελλείμματα. Όχι ν’ αποδεχθούμε ότι υπάντα θα υπάρχουν αυτές οι ανισότητες και να κόψουμε το λαιμό μας να δούμε πώς εμείς θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας.

Πρέπει λοιπόν να δουλέψουμε με συμμαχίες σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο και να δώσουμε να καταλάβουν κι οι άλλοι ότι έχουμε εναλλακτικό σχέδιο. Να είστε  σίγουροι ότι όταν υπάρχει το εναλλακτικό σχέδιο  θα πάμε πολύ καλύτερα και σα χώρα.

Χ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ («SKAI»): Καλησπέρα κι από μένα. Επειδή έχω διακρίνει κι απ’ τους δυο σας ειλικρινείς προθέσεις αυτοκριτικής, αναφέρεστε κι οι δυο σε λάθη, η ερώτηση που θα κάνω βέβαια απευθύνεται κυρίως στον κ. Φώτη Κουβέλη, αρχής γενομένης από το Μάιο του 2012 και φτάνοντας στο σήμερα.

Υπάρχουν πολλές κομβικές στιγμές, κρίσιμες στιγμές. Ποιο θεωρείτε ότι ήταν το κρίσιμο, ας το πω μοιραίο, το λάθος αν βέβαια θεωρείτε ότι υπάρχει, στην πορεία της Δημοκρατικής Αριστεράς που είχε και την απώλεια τόσο σε βουλευτική δύναμη όσο και δημοσκοπικά τουλάχιστον με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι σήμερα;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εμείς, το καλοκαίρι του  2012, βεβαίως σήμερα μιλάμε «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» αλλά μια και κάνατε αναδρομή στο παρελθόν, να σας πω ότι το καλοκαίρι του 2012 η ΔΗΜΑΡ είχε ένα ποσοστό εκλογικό 6,2%. Τόσο της είχε εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός. Θα μας ήταν εξαιρετικά εύκολο, θα μας ήταν βολικό, να μετακινηθούμε στα έδρανα του Κοινοβουλίου της μικρής, της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Δεν το κάναμε. Η χώρα την περίοδο εκείνη, πράγματι ήταν με το ενάμισι πόδι έξω από την Ευρωζώνη. Η ουσιαστική χρεοκοπία είχε  επέλθει. Απέμεινε και η τυπική χρεοκοπία. Και είπαμε θα δώσουμε λύση. Και δώσαμε λύση στηρίζοντας μια κυβέρνηση όπως την είχαμε ονομάσει, εθνικής ευθύνης με τα τότε δεδομένα.

Κι όταν αποχωρήσαμε, αποχωρήσαμε διότι είχε καταστραφεί κάθε στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας την οποία είχαμε υπογράψει.  Σε κρίσιμα ζητήματα, σε ζητήματα που έχουν σχέση με την κοινωνία, με τη χώρα. Και τότε πια, από την ώρα που απουσίαζε η βάση, απουσίαζε η προγραμματική συμφωνία, αποχωρήσαμε. Κάναμε πολύ καλά που δώσαμε τότε λύση, το καλοκαίρι του 2012, και κάναμε επίσης πάρα πολύ  καλά στη βάση των δεδομένων που σας ανέφερα, όταν αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση. 

Ν. ΛΙΟΝΑΚΗΣ («ΑΥΓΗ»): Θα ήθελα το σχόλιό σας, κι από τους δύο αν είναι δυνατόν, για την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει σε περίπου 100.000 νέους ανθρώπους 18χρονους να ψηφίσουν για πρώτη φορά σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές.

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι  καταστροφικό γιατί νέοι άνθρωποι παίρνουν ένα αρνητικό παράδειγμα, ότι δεν ενδιαφέρθηκε κανείς, ότι δε θα έχουν  το δικαίωμα να ψηφίσουν. Θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί αυτό γιατί έτσι κι αλλιώς υπήρχε ο κίνδυνος να πάμε σε πρόωρες εκλογές, επομένως έπρεπε να έχει προετοιμαστεί η κυβέρνηση για να δώσει τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους.

Σε τελευταία ανάλυση μιλάμε όλοι  για τους νέους, για το μέλλον τους χωρίς να τους δίνουμε το δικαίωμα να συμμετέχουν ουσιαστικά. Και με τις εκλογές, αλλά και πέρα από τις εκλογές. Δηλαδή είναι ανήκουστο. Επίσης πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι, και απόδημοι Έλληνες και Έλληνες που ζουν σε άλλες χώρες που πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Πώς άλλες χώρες το κάνουν;

Πρέπει ν’ αποφασίσουμε σαν πολιτικό σύστημα, ότι θέλουμε και τη γνώμη πολλών άλλων ανθρώπων που είναι Έλληνες και ζουν κάπου αλλού αλλά και των νέων ανθρώπων.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η κυβέρνηση ήξερε ότι θα πάει σ’ εκλογές και το ήξερε από την ώρα που έφερε νωρίτερα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, από την ώρα που δε δέχτηκε να μπεις την αξιολόγηση και από την ώρα που έσκισε με το δικό της τρόπο το μνημόνιο βγαίνοντας στις αγορές με τον τρόπο που βγήκε. Το λέω αυτό διότι ουσιαστικά τις εκλογές για την 25η Ιανουαρίου τις είχε αποφασίσει η συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  και του ΠΑΣΟΚ.  Κατά συνέπεια είχαν όλη τη χρονική δυνατότητα να ετοιμάσουν τις διαδικασίες  έτσι ώστε να μη στερηθούν της ψήφου οι 100.000 νέοι άντρες και νέες γυναίκες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα γιατί εκτιμάτε ότι δεν προετοιμάστηκε ή συνειδητά…

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Νομίζω ότι αυτονόητα προκύπτει η απάντηση και οι νέοι άνθρωποι είναι βέβαιο ότι επιλέγουν στη μεγάλη τους πλειονότητα την προοδευτική ψήφο. Αυτό  δε θέλεις.

Σ. ΚΑΝΤΩΝΑ («KONTRATV», «ΠΑΡΟΝ»): Καλησπέρα σας κι από μένα. Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: Πριν από λίγες μέρες ανακοινώσατε τη συνεργασία σας με τους Πράσινους. Ήθελα να μου πείτε για ποιο λόγο κάποιος να πιστέψει ότι πρόκειται  για μια γνήσια συνεργασία και όχι για μια συνεργασία «σωσίβιο» και δεύτερον, γιατί οι πολίτες να στηρίξουν αυτό το σχήμα από τη στιγμή που βλέπουν ότι οι Οικολόγοι συνεργάζονται και με άλλες δυνάμεις όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ; Ευχαριστώ.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία άλλων οικολόγων, με άλλα σχήματα, νομίζω ότι λίγο πριν ο Νίκος Χρυσόγελος σας απήντησε. Σε ό,τι  αφορά εκείνο το οποίο αναδεικνύει το ερώτημά σας, εάν είναι ή δεν είναι ευκαιριακή αυτή η συμπαράταξη των Πράσινων με τη ΔΗΜΑΡ, εκείνο το οποίο πρέπει να κρατήσετε για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι μια πρόσκαιρη συμπαράταξη, δεν είναι μια ευκαιριακή συμπαράταξη αλλά είναι μια προσπάθεια, μια συμπαράταξη που εκτείνεται καις το μέλλον, αξιοποιήστε τις διαβεβαιώσεις που σας δίνει και ο ομιλών και ο Νίκος Χρυσόγελος.

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Θα ήταν πολύ εύκολο να πάμε κάπου αλλού για να εξασφαλίσουμε θέσεις. Δεν το επιλέξαμε αυτό, ξέρετε πολύ καλά, να το πω και λίγο στην προσωπική μου διαδρομή, επέλεξα μία εμμονή, αν θέλετε σε αξίες και σε πολιτικές, από ένα βόλεμα και αυτό νομίζω ότι λέει πολλά. Δεν πήγαμε σε αυτόν που ήταν ο νικητής για να πάρουμε καρέκλα, είπαμε να καθίσουμε να συζητήσουμε σε δύσκολους χώρους που βγήκαν από κρίσεις, για να φτιάξουμε μια νέα ποιότητα.

Είναι λίγο σαν τη χώρα. Θέλουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Όχι να μοιράσουμε υποσχέσεις. Θα μπορούσαμε να σας λέμε εδώ πέρα, τι ωραία, θα μοιράσουμε παντού  χρήματα, να μοιράσουμε καρέκλες, να μοιράσουμε θέσεις σε Διοικήσεις κτλ. Αυτό που λέμε λοιπόν  είναι ότι η δική μας επιλογή είναι αξιακή, είναι  προγραμματική. Κι αυτό νομίζω λέει πολλά.

Α. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ («STAR»): Κύριε Πρόεδρε, την επόμενη μέρα των εκλογών είναι πολύ πιθανό να τρέξουν ταυτόχρονα οι διαδικασίες της συγκρότησης κυβέρνησης μαζί με τις διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν το πρώτο κόμμα σας προτείνει συγκεκριμένα εσάς για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ποια είναι η θέση σας και ποια είναι η απάντησή σας;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας ευχαριστώ για την επανειλημμένη τιμητική αναφορά που κάνετε κι εσείς και άλλοι, αναφορικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά κ. Αντωνόπουλε, εκείνο το οποίο σας είπα  λίγο πριν, είναι ότι εκείνο για το οποίο αγωνιζόμαστε είναι η δυναμική παρουσία του σχήματος της συμπαράταξης Πράσινοι – ΔΗΜΑΡ, προκειμένου να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε συνθήκες, όρους, προϋποθέσεις, πολιτικό περιεχόμενο για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.

Γ. ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ («ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», «ΑΘΗΝΑ9,84»): Κύριε Πρόεδρε θα επανέλθω στο θέμα που ανέφερε ο συνάδελφος Αντωνόπουλος. Ένας σημαντικός παράγοντας για την αποσταθεροποίηση της ΔΗΜΑΡ και την αποσυσπείρωσή της, ήταν η εμπλοκή του ονόματός σας στην προεδρική εκλογή. Θα ήθελα να μας διαφωτίσετε λίγο παραπάνω αναφορικά με το παρασκήνιο αυτής της ιστορίας.

Είχατε συζητήσει, είχατε συμφωνήσει με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είχατε ανοίξει κάποια συζήτηση, υπάρχουν δημοσιεύματα που επιβεβαιώνονται και από το ΠΑΣΟΚ και από κυβερνητικές πηγές. Πείτε μας τι ακριβώς έχει συμβεί. Κι ένα επιπλέον ερώτημα, αυτό που ρώτησε και ο κ. Αντωνόπουλος, αν έχει κλείσει αυτό το κεφάλαιο της προεδρικής εκλογής για εσάς. 

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Επανέρχεστε και πάλι με τιμητική αναφορά.  Αλλά το έχουμε ξεκαθαρίσει, πόσες φορές θέλετε να το ξαναπώ; Όταν αποφάσισε το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ, 1.200 σύνεδροι ότι εμείς δε θα ψηφίσουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι θέλουμε να αλλάξει η πορεία του τόπου και η πορεία του τόπου για ν’ αλλάξει πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες μέσω των εκλογών, με τις εκλογές, ν’ αποφασίσουν ποιο δρόμο θέλει ν’ ακολουθήσει αυτή η χώρα και αυτή η κοινωνία.

Δε θα επανέλθω στο θέμα αυτό, το έχω ξεκαθαρίσει, είναι ακριβές ότι είχε γραφεί στον Τύπο αλλά πόσες φορές θέλετε να σας πω ότι  δεν  υπήρξε καμία μα καμία άμεση ή έμμεση, έστω και νύξη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Α. ΤΣΙΜΟΥ («ΒΕΡΓΙΝΑ TV-ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΖΕΥΣ»): Καλησπέρα κι από μένα. Κύριε Πρόεδρε βλέπουμε ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα βαθμό περιλαμβάνει έτσι μια ηχηρή νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα, που θα παρασύρει κι άλλες αριστερές φωνές στην Ευρώπη, βάζοντας ένα τέλος στη σκληρή μνημονιακή πολιτική που ακολουθείται εδώ και τόσο καιρό.

Εσείς λοιπόν υιοθετώντας το σκεπτικό υπεύθυνη Αριστερά κατά πόσο θεωρείτε ρεαλιστική αυτή τη στρατηγική και ποιος είναι ο πιθανός ρόλος τόσο της ΔΗΜΑΡ όσο και των Πρασίνων σε μια πανευρωπαϊκή Αριστερά; Ευχαριστώ.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Η διαμόρφωση των συνθηκών σταθερότητας βιωσιμότητας και ασφαλούς προοδευτικής πορείας αυτής της Αριστεράς εξασφαλίζεται στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών στοιχείων και μάλιστα προγραμματικού χαρακτήρα.

Αυτό είναι εκείνο το οποίο θα προσδιορίσει εάν υπάρξει αυτή η διακυβέρνηση όπως την προσδιορίσατε με το ερώτημά σας, αυτό θα προσδιορίσει και αποφασιστικά τη βιωσιμότητα τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα και για μια τέτοια προοδευτική διακυβέρνηση οι «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» αγωνίζονται.

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι πρέπει να αλλάξει η Ευρώπη, αυτό απαιτεί μεγάλες πλειοψηφίες και μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέσα στις κοινωνίες. Συγνώμη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε έξι Ευρωβουλευτές αλλά δεν άλλαξε την Ευρώπη όπως υπόσχονταν.

Με τον ίδιο τρόπο δε θα αλλάξει από μόνος του την Ελλάδα, πρέπει να έχουμε ευρύτερες συμμαχίες και δυναμικές συνεργασίες μέσα στην κοινωνία μέσα στην Ευρώπη, πράγματι για να μπορέσουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα και την Ευρώπη. Ας μην τα ξεχνάμε αυτά, πρόσφατες είναι οι ευρωεκλογές, τι μας έλεγε; Ότι άμα μπει δυνατός ο ΣΥΡΙΖΑ όλη η Ευρώπη θα τρέμει και θα έχει αλλάξει. Δεν έγινε κάτι τέτοιο.

Είναι πολύ πιο σύνθετα τα θέματα των πολιτικών αλλαγών, πως θα περάσει ο κοινωνικός πυλώνας στην Ευρώπη, πως θα γίνει κοινωνική ένωση της Ευρώπης, πως θα έχουμε μια οικονομική ένωση, που δεν αρκεί ένα κόμμα ή μία χώρα αν θέλετε ή μία πολιτική ομάδα, είναι πολύ ευρύτερες διεργασίες και εκεί γι΄ αυτό λέμε εμείς μαζί μπορούμε να τα αλλάξουμε.

Μόνο με την επίκληση ενός κόμματος ή μιας χώρας δεν πρόκειται να γίνει αυτή η αλλαγή.

Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ («ΡΑΔΙΟ ΝΕΡΙΤ»): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνεπικεφαλείς, υπάρχει ένα όχι τόσο υποθετικό ενδεχόμενο, ενδεχόμενα αυτό θα αποτυπώνεται στην εξής εικόνα, την επομένη των εκλογών ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής να βγαίνει από τον Κορυδαλλό να πηγαίνει να λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή στο προεδρικό μέγαρο.

Αυτό το όνειδος για τη δημοκρατία διαμορφώνει πάντως σε ένα πιο χαμηλό επίπεδο μια νέα πόλωση, μια χαμηλότερη πόλωση για την τρίτη θέση. Ήδη το Ποτάμι το λέει "δώστε μου εμένα την τρίτη εντολή, δώστε μου τη δημοκρατική τρίτη εντολή". Πως απαντάτε σε αυτή την πόλωση που διαμορφώνεται και πως απαντάτε πολιτικά σε αυτό το ενδεχόμενο, σε αυτή την εικόνα που σας περιέγραψα;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό το ενδεχόμενο που αναδεικνύει το ερώτημά σας κ. Ανανιάδη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με μια διεκδίκηση κενού περιεχομένου "δώστε μου ψήφο για να καταστώ τρίτη δύναμη και για να μην έρθει κάποιος άλλος" και νομίζω ότι σας απαντώ με σαφήνεια.

Εκείνο το οποίο εμείς διεκδικούμε, εκείνο το οποίο λέμε στους Έλληνες και στις Ελληνίδες, είναι ότι η ψήφος σας θα πρέπει να είναι ψήφος δημοκρατική, θα πρέπει να είναι ψήφος στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών δημοκρατικών στοιχείων και κριτηρίων.

Γ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ («ΛΟΓΟΣ-ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ.GR»): Κύριε Πρόεδρε, είστε ένας από τους πιο δημοφιλείς Πολιτικούς της μεταπολίτευσης και ο λόγος σας είχε ιδιαίτερη βαρύτητα, μέχρι που κάποιοι υποστηρίζουν από ένα σημείο κι ύστερα προκαλείτε σύγχυση και δεν μπορεί να γίνει κατανοητό το μήνυμά σας. Και αναφέρουν παραδείγματα σχετικά με την παραίτησή σας, σχετικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σχετικά με τη συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι όλα αυτά εμπεριέχουν μία υπερβολή ή κι εσείς έχετε κάποια πολιτική ευθύνη όσον αφορά τη σύγχυση που προβάλλεται στο εκλογικό σώμα;

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δε νομίζω ότι προκαλείται η οποιαδήποτε σύγχυση. Το εάν είμαι ο δημοφιλέστερος όπως είπατε μετά τη μεταπολίτευση ή όχι Πολιτικός, κρατώ την επίσης τιμητική αναφορά σας, αλλά σας εξήγησα με πάρα πολύ σαφείς πολιτικούς όρους για βασικές κινήσεις που έκανε με τις συλλογικές της αποφάσεις η Δημοκρατική Αριστερά.

Γ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ («ΛΟΓΟΣ-ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ.GR»): Και μια ερώτηση για τον κ. Χρυσόγελο. Λοιπόν η πιο σοβαρή οικολογική προσπάθεια έγινε κομμάτια, άλλοι πήγαν εδώ, άλλοι πήγαν εκεί. Σε αυτούς που μιλάνε για οπορτουνιστικά φαινόμενα, τι απαντάτε;

Και σχετικά με τις δύο κυρίες, η Ελληνική Βουλή διαθέτει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες Ελληνίδων Βουλευτών, η αναλογία είναι 20% γυναίκες, 80% άνδρες. Ένα σχόλιο και τι θέλετε να πείτε στους ψηφοφόρους άντρες και γυναίκες, όσον αφορά τη γυναικεία εκπροσώπηση;

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Κοιτάξτε, νομίζω το επαναλάβαμε ότι η δικιά μας συνεργασία είναι στη βάση προγράμματος, δεν πήγαμε σε κανένα σχήμα που μας είχε υποσχεθεί θέσεις και καρέκλες, έτσι;

Τώρα από κει και πέρα ξέρω ότι υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι από τον οικολογικό χώρο που είναι και σε άλλα κόμματα, αλλά δεν συζητάμε αυτό, συζητάμε αν έχουν πράσινο πρόγραμμα τα άλλα κόμματα, αν θα λένε ότι υποστηρίζουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αν υπάρχει κοινό πρόγραμμα των διαφόρων διαφορετικών πολιτικών ομάδων στο Ποτάμι.

Εκεί αυτό είναι που συζητάμε σήμερα, δε λέμε αν καλοί άνθρωποι υπάρχουν παντού. Βέβαια φυσικά υπάρχουν άνθρωποι καλοί, υπάρχουν άνθρωποι αξιόλογοι και σε άλλους χώρους, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Θ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΥ: Νομίζω ότι το θέμα της εκπροσώπησης των γυναικών έχει να κάνει συνολικότερα με το πολιτικό σύστημα, γιατί δεν είναι μόνο το θέμα της εκπροσώπησης των γυναικών, όταν οι νέοι αντίστοιχα δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις διαδικασίες, όταν αποκλείονται ολόκληρες κοινωνικές ομάδες ακόμα κι από το δικαίωμα της ψήφου.

Εμείς γι΄ αυτό δουλεύουμε, ειδικά στους Πράσινους και στους Πράσινους – Δημοκρατική Αριστερά προσπαθήσαμε να υπερβούμε τις όποιες απλές και υποκριτικού τύπου διαδικασίες περί τήρησης ποσοστώσεων και τα λοιπά και να ενεργοποιήσουμε ουσιαστικά και δυναμικά όλα αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας, γυναίκες, άνδρες, νέους, άτομα με μεγαλύτερη εμπειρία, προκειμένου να συμβάλλουμε στο συλλογικό μας σχήμα.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πρέπει να σας πω ότι θετικό είναι αυτό που αναδεικνύει το ερώτημά σας. Τα ψηφοδέλτια «Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά» έχουν περισσότερες γυναίκες, από το προβλεπόμενο από το νόμο όριο. Δηλαδή εμείς είμαστε πάνω από το 30%, η γυναικεία παρουσία στα μάχιμα ψηφοδέλτια των Πρασίνων και της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι πάρα πολύ αυξημένη. Κι επίσης να σας πω ότι στα ψηφοδέλτια Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά έχουμε ανανέωση σε ποσοστό 63%. Είναι νέοι άνδρες, νέες γυναίκες.

Τ. ΑΡΣΕΝΗ: Κι εγώ θα ήθελα να πω ότι δεν πιστεύω σε αυτούς τους διαχωρισμούς, παρότι η υπόθεση για την ποσόστωση και τον διαχωρισμό αυτόν είναι για να σταματήσει να υπάρχει νομίζω ότι τελικά πια τον ενισχύει, οπότε θα έλεγα ότι αυτό που μας αφορά είναι η ίση συμμετοχή, οι προσωπικότητες και όχι τα φύλα ή οι εθνικότητες.

Β. ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΓΙΑΝΝΗ (AthensVoice): Ευχαριστώ. Δεδομένου ότι η ψήφος των Ελλήνων πολιτών υπεξαιρείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, αφού διαφορετικές είναι οι εξαγγελίες πριν τις εκλογές και διαφορετικές οι πολιτικές μετά τις εκλογές. Θα ήθελα τη θέση σας για περισσότερη άμεση δημοκρατία, δηλαδή για δημοψηφίσματα σε θέματα που θα προκύψουν στο μέλλον.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας ευχαριστώ για την ερώτησή σας. Πρέπει να σας πω ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό επίμονα και στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος που δεν έγινε και πρέπει να γίνει, αλλά και στο νομοθετικό επίπεδο στο επίπεδο δηλαδή της Βουλής, έχουμε αγωνιστεί να υπάρξει η ρύθμιση για το λεγόμενο λαϊκό δημοψήφισμα.

Τι είναι αυτό το λαϊκό δημοψήφισμα; Με υπογραφές ενός συγκεκριμένου αριθμού, όχι μικρού αρκετά μεγαλύτερου, υπογραφών Ελλήνων πολιτών να προωθείται και να πραγματοποιείται δημοψήφισμα για κρίσιμα, για μεγάλα ζητήματα του τόπου.

Όπως επίσης ακριβώς για να μπορέσει να υπάρξει αυτό το αμεσοδημοκρατικό στοιχείο στο οποίο αναφερθήκατε, έχουμε διεκδικήσει –δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή μας, διότι ξέρετε οι προτάσεις για να γίνουν αποδεκτές θέλουν πλειοψηφίες και τέτοια πλειοψηφία δεν είχαμε- για τη λεγόμενη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Δηλαδή να μπορούν οι πολίτες επίσης με τη συγκέντρωση συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών, να επιβάλλουν τη θέσπιση συγκεκριμένου νομοθετήματος.

Αυτά πρέπει ούτως ή άλλως να γίνουν. Η πρόβλεψη που υπάρχει για το δημοψήφισμα από το σύνταγμά μας στο άρθρο 44 δεν έχει ουδέποτε αξιοποιηθεί και μάλιστα για να αξιοποιηθεί πρέπει να περάσει από πάρα πολλές διαδικασίες και προϋποθέσεις οι οποίες τις περισσότερες φορές και αν υπήρχε η θέληση για κάτι τέτοιο, δεν εξασφαλίζονται με ευκολία.

Μ. ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ («ΑΙΓΑΙΟ T.V.»): Απευθύνομαι και στους δυο Προέδρους και θα ήθελα να σας πω επειδή εκπροσωπώ αυτή τη στιγμή μια πολύ μεγάλη γκάμα της νησιωτικής Ελλάδας, το ΑΙΓΑΙΟ TV είναι στον ΟΤΕ TV και καταλαβαίνετε ότι οι νησιώτες βάζουν μια ερώτηση και θέλουν μια καθαρή απάντηση από το θολό τοπίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή και τη σύγχυση στο δημόσιο διάλογο, τι θα γίνει με τη νησιωτική πολιτική και αφού μιλάτε για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, πως θα προστατεύσετε, ποια η θέση σας για τη νησιωτική πολιτική και βέβαια ένας λόγος για το Αιγαίο. Ευχαριστώ.

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ: Μια σύντομη απάντηση για το θέμα της άμεσης δημοκρατίας. Σήμερα είναι αίτημα η περισσότερη δημοκρατία, δηλαδή πιο βαθιά και ουσιαστική συμμετοχική δημοκρατία. Αυτό ας μην το ξεχνάμε γιατί στην Ελλάδα επικράτησαν αντιλήψεις που λένε «δεν χρειαζόμαστε δημοκρατία, θα έρθει ένας αυταρχικός ηγέτης  για να μας λύσει τα προβλήματα».

Αντίθετα χρειαζόμαστε διάλογο να επιλύουμε τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις, αυτό που έγινε παράδειγμα στο Παρίσι βλέπετε που μπορεί να οδηγήσει ο φανατισμός και η απουσία μιας κουλτούρας διαλόγου και δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε καινούργια εργαλεία που πρέπει να τα αξιοποιήσουμε περισσότερο στην Ελλάδα.

Ήμουν από τους ευρωβουλευτές των πράσινων που υποστήριξαν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών που μάζεψε 1.800.000 υπογραφές και ανέτρεψε την τάση για ιδιωτικοποίηση του νερού. Ήμουν από τους ευρωβουλευτές που υποστήριξαν την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για βασικό εγγυημένο εισόδημα, δυστυχώς λίγοι συμμετείχαν στη δεύτερη αυτή καμπάνια στην Ελλάδα. Όπως και τώρα που υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών για να σταματήσει η διατλαντική συμφωνία για το εμπόριο και τις επενδύσεις που θα μπορούσε να καταστρέψει τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα σε διάφορες χώρες και από τις δυο μεριές του Ατλαντικού, ξέρετε τα Κινήματα Occupy και τα λοιπά που αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συμμετάσχουμε και εμείς και να μην αναθέτουμε τις λύσεις πλέον σε πεφωτισμένες ηγεσίες ή Κόμματα.

Σε σχέση με το Αιγαίο. Θα έλεγα ότι το ζητούμενο δεν είναι απλώς να λέει κάποιος για τη νησιωτική πολιτική γιατί όλα τα Κόμματα έχουν αναφορά στη νησιωτική πολιτική. Νομίζω όμως ότι έχουμε αποδείξει ότι δουλεύουμε για ένα διαφορετικό μοντέλο που αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα της νησιωτικότητας και δίνει νέες ευκαιρίες και δυνατότητες στα νησιά.

Προσωπικά ως επικεφαλής του Συνδυασμού Οικολογικός Άνεμος στο Περιφερειακό Συμβούλιο δώσαμε πολλές προτάσεις και ιδέες για να γίνουν πιο πράσινα τα πλοία, πως μπορεί να κατασκευαστούν πλοία που συνδέουν μεταξύ τους τα νησιά, για να αναζωογονηθούν τα ναυπηγεία. Δώσαμε ιδέες πως μπορεί να υπάρχει ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας αξιοποιώντας και την τηλε-ιατρική και ενισχύοντας την Πρωτοβάθμια, που θα έχει και μικρότερο κόστος τελικά για το δημόσιο, γιατί θα γλιτώναμε πάρα πολλά χρήματα μεταφοράς των ανθρώπων με ελικόπτερα στην Αθήνα, ή ταλαιπωρίες για να κάνουν μια εξέταση που σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου το κάνουν στο μικρό τους μέρος δηλαδή μια έγκυος μπορεί να κάνει ένα υπερηχογράφημα σε ένα μικρό νησί με ένα μηχάνημα που κάνει υπερηχογράφημα, αρκεί να έχει κι έναν άνθρωπο να ξέρει να χειριστεί το μηχάνημα.

Υπάρχουν λοιπόν απλά πράγματα που θα ενίσχυαν την οικονομία των νησιών, θα μείωναν το χάσμα που υπάρχει και θα βοηθούσαν στο να ζουν καλύτερα οι άνθρωποι που έχουν επιλέξει να παραμένουν στα νησιά, παρά τις δύσκολες και σκληρές συνθήκες. Ξέρετε καλά ότι και προσωπικά βοηθώ και υποστηρίζω τη δημιουργία ενεργειακών συνεταιρισμών στα νησιά ή κοινωνικών επιχειρήσεων.

Εμείς δεν τα λέμε ως λόγια ως συνθήματα και περιμένουμε κάποιος άλλος να τα κάνει, τα κάνουμε πράξη.

Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας είναι γνωστό ότι η νησιωτική πολιτική επιβάλλεται κατά τα άλλα και από το Σύνταγμα. Δηλαδή το Σύνταγμα μετά την αναθεώρηση του 2001 έχει μέσα διάταξη σύμφωνα με την οποία όταν η Διοίκηση ενεργεί, όταν το Κοινοβούλιο νομοθετεί θα πρέπει να έχει σταθερή την αναφορά του και στη νησιωτική Ελλάδα καις τις απομεμακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Αλλά  αυτό πρόκειται για μια εξαγγελία. Η νησιωτική πολιτική πρέπει να εκφράζεται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Για παράδειγμα, αίτημα της νησιωτικής Ελλάδας είναι το μεταφορικό ισοδύναμο. Το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο είναι εξαιρετικά κρίσιμο. Αίτημα και διεκδίκηση της νησιωτικής Ελλάδας λόγω και της δυνατότητας που έχουν τα νησιά μας στον τουρισμό, είναι να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ. Σας θυμίζω ότι πρόσφατα έγινε ολόκληρος αγώνας για να μην αυξηθεί σε κάποια νησιά ο ΦΠΑ, το θυμάστε.

Θέλω με άλλα λόγια να πω και ολοκληρώνω, ότι δεν αρκεί κάποιος να αναφέρεται γενικά και αόριστα στη νησιωτική Ελλάδα και στη νησιωτική πολιτική. Αυτή έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, έχει συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Ήδη δυο ζητήματα σας τα ανέφερα, υπάρχουν και πάρα πολλά άλλα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν ακριβώς για να μπορέσουμε να έχουμε την ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας, βεβαίως με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων που μένουν στα νησιά.

Χ.ΜΑΧΑΙΡΑΣ: Πριν σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία, θα ήθελα να σας παρακαλέσω θερμά να συμβάλλετε ώστε τα Μέσα στα οποία εργάζεστε (τηλεοράσεις, εφημερίδες, ραδιόφωνα) αυτές τις λίγες μέρες που μένουν μέχρι την εκλογική αναμέτρηση να αναφέρονται στο όνομα του Συνδυασμού μας, να αναφέρονται στους Πράσινους – Δημοκρατική Αριστερά, είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας να περάσει στην κοινή γνώμη αυτή η προσπάθεια με το όνομά της.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη σημερινή σας παρουσία.

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Wed, 14 Jan 2015 16:02:22 +0200