12 Οκτωβρίου 2019

Το κλίμα φόβου απέναντι στους πρόσφυγες, εργαλείο εκβιασμού από αυταρχικά καθεστώτα

Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα

 

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Το κλίμα φόβου απέναντι στους πρόσφυγες ως εργαλείο εκβιασμού από αυταρχικά καθεστώτα

Αντί οι κυβερνήσεις να δημιουργούν κλίμα φόβου απέναντι στους πρόσφυγες, ας εμποδίσουν τουλάχιστον τώρα μια από τις αιτίες που αναγκάζει τους ανθρώπους να αφήσουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο κάπου αλλού.

Η τουρκική επίθεση στο Αφρίν πριν από κάποιο διάστημα έστειλε χιλιάδες ανθρώπους πρόσφυγες, από τους οποίους κάποιοι προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη για να σώσουν τη ζωή τους. Η νέα επίθεση θα στείλει πολύ περισσότερους πρόσφυγες προς την Ευρώπη αφού όσοι φύγουν από την περιοχή δεν θα παραμείνουν φυσικά στην Τουρκία, όπου θα κινδυνεύουν έτσι κι αλλιώς.

Με το κλίμα πανικού που δημιουργούν οι κυβερνήσεις (και οι Ελληνικές) σε βάρος των προσφύγων αντί να προωθούν λογικές και ισορροπημένες πολιτικές και να προσφέρουν νόμιμες διόδους προς την Ευρώπη και αποτελεσματικά προγράμματα κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης προς όφελος και των προσφύγων και των κοινωνιών υποδοχής, έχουν ανοίξει σε πολλούς αυταρχικούς ηγέτες, με αποκορύφωμα τον Ερντογάν, την πόρτα της καταστρατήγησης του Διεθνούς Δικαίου και της χρησιμοποίησης του προσφυγικού ως εργαλείο εκβιασμού και αποδοχής των πιο παρανοϊκών επιδιώξεών τους. Μάλιστα αντί η Κοινή Δήλωση Τουρκίας – Κρατών Μελών της ΕΕ να συμβάλει σε μια ορθολογική πολιτική για το προσφυγικό, άνοιξε την όρεξη στο Ερντογάν να εκβιάζει συνεχώς. Μιλώντας τώρα σε κομματική εκδήλωση, απείλησε ότι αν η τουρκική «δράση» αντιμετωπιστεί ως «εισβολή», τότε θα «ανοίξει τις πόρτες και θα στείλει 3.600.000 πρόσφυγες στην Ευρώπη».

#Syria #Rojava #refugees #KurdsBetrayedByTrump #NoFlyZone4Rojava