03 Ιουλίου 2015

Συνέντευξη στα Χανιώτικα Νέα: Η ανάγκη για βαθιές αλλαγές, όχι επιστροφή στο παρελθόν

Chania 072015

Συνέντευξη στα Χανιώτικα Νέα 30/6/2015
http://www.haniotika-nea.gr/na-aposiri-i-kivernisi-to-dimopsifisma/

Να αποσύρει την πρόταση του δημοψηφίσματος καλούν την κυβέρνηση οι Πράσινοι – Αλληλεγγύη τονίζοντας ότι δεν υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να ενημερωθεί σωστά το κοινό για το τι καλείται να αποφασίσει αλλά και ποιες θα είναι οι συνέπειες για κάθε επιλογή.

 

«Αυτές οι πολύ σοβαρές επιλογές δεν μπορούν να γίνουν κάτω από την ασφυκτική πίεση μιας εβδομάδας», επεσήμαναν σχετικά οι συμπρόεδροι των Πράσινων – Αλληλεγγύη, Νίκος Χρυσόγελος και Όλγα Θεοδωρικάκου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα, Τρίτη, στα Χανιά, ενώ υπογράμμισαν ότι «η χώρα δεν χρειάζονταν μια ρήξη με την Ευρώπη αλλά έναν συμβιβασμό στη βάση ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα είναι πιο δίκαιο και ισορροπημένο και θα δίνει έμφαση στα θέματα της οικονομίας».


«Χρειάζεται ένα σχέδιο για την απασχόληση, την εξάλειψη της φτώχειας και μια οικονομία υπεύθυνη που θα βοηθάει την κοινωνία να εξελιχθεί. Αυτή η συζήτηση δεν έγινε από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία σ’ ένα πρόγραμμα λιτότητας αντέτεινε ένα πρόγραμμα βαριάς φορολογίας», σημείωσαν και πρόσθεσαν ότι και οι δύο προτεινόμενες λύσεις (σ.σ. των εταίρων και της κυβέρνησης) είναι δύο εξίσου κακές.


Ερωτηθείς αν η πρόταση των θεσμών θα έπρεπε να υπογραφεί σχολίασαν ότι δεν διευκρινίστηκε ποια ήταν η τελική πρόταση και πως η Ελλάδα αποχώρησε πριν ολοκληρωθούν η διαδικασία: «Η Ελλάδα έπρεπε να είχε επιμείνει κυρίως σε ένα σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης το οποίο θα εξισορροπούσε πιθανά τις αρνητικές επιπτώσεις 5 χρόνων. Όμως δεν είδαμε από την αρχή να μπαίνει ένα τέτοιο σχέδιο στη συζήτηση», επεσήμαναν.


Στο ερώτημα για το αν υπάρχει ευθύνη και στους θεσμούς για το αδιέξοδο που έχει βρεθεί η ελληνική κοινωνία και οικονομία οι κ.κ. Χρυσόγελος και Θεοδωρικάκου παραδέχθηκαν ότι «οι θεσμοί έχουν κάνει τρομερά λάθη και έχουν επιβάλει μια καταστροφική πολιτική», ωστόσο, τόνισαν ότι «πάντα υπήρχε η δυνατότητα για ισοδύναμα μέτρα που θα αναιρούσε αυτή την καταστροφική πολιτική».


«Υπάρχουν εργαλεία που μπορεί να μην είναι επαρκή σήμερα αλλά μπορούν να βοηθήσουν. Για παράδειγμα η ενεργοποίηση του ΣΕΣ 2014-2020 που δεν έχουν ανοίξει ακόμα οι προσκλήσεις, ενώ ακόμα δεν έχει κλείσει το παλιό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και πιθανόν θα χάσουμε άλλα 2 δισ. από εκεί. Επίσης, δεν έχουμε αξιοποιήσει τους πόρους για την απασχόληση των νέων διότι δεν έχουμε δημιουργήσει θεσμούς και προγράμματα, δεν έχουμε απαιτήσει στοχευμένους πόρους για το βασικό εγγυημένο εισόδημα ώστε να μην υπάρχει κανείς κάτω από το όριο της φτώχειας κ.λπ.», σημείωσαν.


Τόνισαν δε ότι αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι μια οικονομική, κοινωνική και οικολογική καινοτομία και να εξασφαλιστεί μια μεγάλη συναίνεση της κοινωνίας και των πολιτικών δυνάμεων για αλλαγές που χρειάζεται να κάνει η χώρα. «Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιστρέψει πάλι στο παλιό μοντέλο, σε ένα σύστημα γραφειοκρατικό, αναποτελεσματικό, σπάταλο, δαπανηρό και διεφθαρμένο. Αυτό δεν είναι βιώσιμο πλέον. Άρα έπρεπε να έχουμε συμμαχίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να φτιάξουμε μια νέα Ελλάδα που θα ήταν κοινωνικά δίκαιη, οικολογικά καινοτόμος και θα είχε μια οικονομία δυνατή για να κάνει καλύτερη πολιτική», επεσήμαναν.


Τέλος, ερωτηθείς για το τι συνιστούν στους πολίτες να κάνουν στο δημοψήφισμα της Κυριακής οι κ.κ. Χρυσόγελος και Θεοδωρικάκου ανέφεραν: «Ανεξάρτητα αν θα πάει κάποιος να ψηφίσει “ναι” ή θα απέχει εμείς προτείνουμε “ναι” σε μια αλλαγή της χώρας και όχι στη συντήρηση. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ταυτιστούμε με το παλιό πολιτικό σύστημα που κάνει σαν να μην έχει ευθύνη απέναντι στην καταστροφή της χώρας, προ κρίσης και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Άρα πολλοί άνθρωποι θα πάνε να ψηφίσουν “ναι” και πολλοί θα απέχουν για να δείξουν ότι αυτή η επιλογή που έχει γίνει δεν τους εκφράζει. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε περισσότερα κοινά με αυτούς που θέλουν να τερματιστεί η λιτότητα και να αλλάξουν τη χώρα με ένα δημιουργικό τρόπο. Δεν έχουμε κανένα κοινό με εκείνους που θέλουν να κάνουν τη χώρα Κούγκι και παρασύροντας την υπόλοιπη Ευρώπη στην καταστροφή να αισθανθούν ότι δικαιώνονται».


Read more:http://www.haniotika-nea.gr/na-aposiri-i-kivernisi-to-dimopsifisma/#ixzz3eq6dlAhL
Under Creative Commons License:Attribution Non-Commercial
Follow us:@HaniotikaNea on Twitter|haniotika.nea on Facebook