Print this page
24 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο

prasines koinonikes liseis

ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΠΕ

Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι συν-επικεφαλής του συνδυασμού

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, και υποψήφιος με σταυρό στην Β' Αθηνών

1.                  Τι καινούργιο θέλει να φέρει στην πολιτική ζωή της χώρας η συνεργασία Πράσινοι – Δημοκρατική Αριστερά;

Νίκος Χρυσόγελος: Το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η οικολογική, τεχνολογική, κοινωνική και οικονομική καινοτομία, η ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, αποτελούν τις βάσεις για να βγούμε από την κρίση αλλά και να αλλάξουμε τις πολιτικές λιτότητας. Για όλα αυτά είμαστε εδώ ως συνεργασία ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Για εμάς δεν νοείται επιστροφή στο παρελθόν παρά μόνο «επιστροφή» στο μέλλον, σε νέους θεσμούς, νέα μοντέλα οικονομίας και κοινωνικής οργάνωσης. Για τον λόγο αυτό καλούμε σε μια ευρεία κοινωνική και πολιτική συνεννόηση, με στόχο τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους και όλες.

Στόχος είναι η διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για τους πολίτες, μείωση των κοινωνικών διακρίσεων, αντιμετώπιση του οικολογικού χρέους και της φτώχειας, βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης, εξάλειψη της διαφθοράς και της διαπλοκής, προώθηση νέων μοντέλων παραγωγής και κατανάλωσης, αλλά και σχέσεων ανθρώπου-φύσης.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» πιστεύουμε ότι  ως κοινωνία και χώρα χρειάζεται να συμμετάσχουμε σε συμμαχίες για την ενοποίηση της Ευρώπης. Θέλουμε την Ελλάδα πρωτοπόρα στην ανάληψη δυναμικών πρωτοβουλιών στην ευρύτερη περιοχή. Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» θα επαναδιεκδικήσουμε τη θέση μας στην Ευρώπη και  στον κόσμο.

 Είμαστε εδώ!

2.                  Γιατί ένας πολίτης να επιλέξει την εκλογική σας συνεργασία όταν έχει τόσα προβλήματα να αντιμετωπίσει και αγωνία για την επόμενη μέρα;

- Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι πολίτες θα καταλάβουν ότι η επιλογή   «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» είναι μια λύση για να αποφύγουν το δίπολο φόβου και οργής, στο οποίο βρίσκεται παγιδευμένη η χώρα. 

Στόχος του συνδυασμού «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» είναι να διαμορφωθεί μια συμμαχική κυβέρνηση, και με τη δική μας συμμετοχή, ώστε να επιτευχθεί μια ουσιαστική πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα που να μην  είναι απλώς μια παρένθεση μερικών μηνών.  Εμείς θα προωθήσουμε σύγχρονες, κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις ή ανατροπές, παράλληλα με τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και του μοντέλου παραγωγής - κατανάλωσης.

Η άδικη κι αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μια άστοχη κι αβέβαιη πολιτική αλλά από ένα αξιόπιστο, ισορροπημένο και κοινωνικά δίκαιο εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση. 

Επιβάλλεται η ανασυγκρότηση της διοίκησης προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος, εκπαίδευση και αναβάθμιση των ικανοτήτων του προσωπικού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μετακίνηση πλεονάζοντος προσωπικού από γραφειοκρατικές δομές σε κοινωνικές, περιβαλλοντικές υποδομές, που είναι σήμερα σχεδόν ανύπαρκτες ή παροχή κινήτρων για δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και συνεργασία με τον δημόσιο τομέα στη βάση συμβάσεων κοινωνικής αναφοράς. Στο πλαίσιο αυτό θα ενισχύσουμε προσπάθειες μεταφοράς καλών πρακτικών κι ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ αυτοδιοικητικών και επαγγελματικών φορέων από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Η χώρα χρειάζεται μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση στη Βουλή. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά και αποτελεσματικά την πορεία της χώρας προς το καλύτερο. 

3.                  Μιλάτε για αλλαγή στην πορεία της χώρας. ‘Ομως οι εταίροι δέιχνουν αμετακίνητοι στην ακολουθούμενη πολιτική. Πως θα ξεπεραστεί αυτή η αντίφαση;

- Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» οραματιζόμαστε μια άλλη Ελλάδα σε μια διαφορετική Ευρώπη. Αντιτασσόμαστε στην Ευρώπη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με τη μονομέρεια της σιδηράς και, τελικά, κοινωνικά άδικης δημοσιονομικής πειθαρχίας, που τροφοδοτεί  την ανεργία και τις οικονομικές κοινωνικές ανισότητες. Αρνούμαστε όλα αυτά, που παγιώνουν το διαχωρισμό σε χώρες πλεονασμάτων και χώρες ελλειμμάτων και ενισχύουν τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. Όμως η άρνηση δεν αποτελεί από μόνη της λύση στην κρίση.

Στη Βουλή θα επιδιώξουμε να αλλάξουν πολιτικές και κυβέρνηση στη βάση ενός σχεδίου το οποίο προσφέρει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Στην κατεύθυνση της απασχόλησης με αξιοπρέπεια, της πρόσβασης σε ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας, της οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, της μείωσης της φτώχειας, της ενίσχυσης της δημοκρατίας. Αυτά είναι τα δυνατά μας στοιχεία.

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» στη βάση αυτού του σχεδίου και σε πλαίσιο ευρωπαϊκό θα συμβάλουμε στην διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά εργαλεία. Η προτεραιότητά μας όμως θα είναι η συμφωνία σε ένα σχέδιο που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την αναζωογόνηση της οικονομίας και την μείωση της φτώχειας.

Είναι αποτυχημένη στρατηγική να θέσει κάποιος ως προτεραιότητα σήμερα, με δεδομένους του συσχετισμούς, τη διαγραφή του 60% χρέους από τους εταίρους. Το επείγον για την κοινωνία είναι η επιστροφή των πολιτών στην εργασία και η αναζωογόνηση της οικονομίας, που θα συμβάλλουν και στην αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και στη διάσωση των ασφαλιστικών ταμείων όσο θα φέρουν έσοδα στα δημόσια ταμεία.

Μαζί με ευρύτερες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Ευρώπη μπορούμε να πετύχουμε αλλαγή της αποτυχημένης πολιτικής και να κάνουμε βιώσιμο το χρέος. Γι’ αυτό δηλώνουμε παρόν στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια για την μετατροπή της Ευρώπης από ήπειρο της λιτότητας και των ανισοτήτων, σε ήπειρο της βιώσιμης ευημερίας, της κοινωνικής συνοχής, της οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνης οικονομίας, της οικολογικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης, της πλήρους απασχόλησης,  των ίσων ευκαιριών και της ολόπλευρης Δημοκρατίας. Μόνοι μας δεν θα τα καταφέρουμε καλύτερα.

4.                  Σας φοβίζει η αβεβαιότητα στην πορεία της χώρας στην Ευρώπη από τυχόν διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον επικρίνει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ;

- Κανένα κόμμα δεν μπορεί από μόνο του σήμερα να πετύχει τις βαθιές αλλαγές, και πολύ περισσότερο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνος του.

Με ευθύνη του εκλογικού νόμου αλλά και του συνόλου των πολιτικών κομμάτων που δεν άλλαξαν τον εκλογικό νόμο, η αυτοδυναμία βασίζεται σε υφαρπαγή της βούλησης των πολιτών. Ο εκλογικός νόμος χαρίζει 50 έδρες στον νικητή ακόμη κι αν κερδίσει τον δεύτερο με μόνο μία ψήφο διαφορά. Μια τέτοια αυτοδυναμία δεν είναι επιθυμητή γιατί δεν θα εκφράζει μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική προγραμματική συμφωνία για αλλαγή πορείας.

Ο πήχης που εξασφαλίζει τις 151+ έδρες εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν τα πολύ μικρά κόμματα που δεν θα μπουν στη Βουλή (αυτά με κάτω του 3%). Όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των μικρών αυτών κομμάτων, τόσο ο πήχης της αυτοδυναμίας υποχωρεί από το 39% προς το 36%, ενώ μπορεί να φτάσει ακόμη πιο κάτω, αν τα λεγόμενα «λοιπά κόμματα» αθροίσουν πάνω από 11%. Στους δύσκολους καιρούς που ζουμε μια αυτοδυναμία του 35% θα είναι ασταθής.

Ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ που όπως φαίνεται θα έχει, με ασφάλεια, την πρώτη θέση, θα βρεθεί – με βάση όσα λέει – χωρίς συμμάχους για σχηματισμό μιας σοβαρής κυβέρνησης που θα πρέπει να προωθήσει βαθιές αλλά ρεαλιστικές και οραματικές αλλαγές. Θα είναι στα αλήθεια σοβαρή μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου ή με το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου; Μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση από κοινού με τον Σταύρο Θεοδωράκη κι αν ναι στη βάση ποιου προγράμματος;

Εκ των πραγμάτων, η πορεία αλλαγής των πολιτικών αλλά και ο σχηματισμός μιας αξιόπιστης νέας διακυβέρνησης πρέπει να βασίζεται σε σχέδιο οικολογικό, οικονομικά και κοινωνικά καινοτόμο, με την στήριξη ευρύτερων συμμαχιών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Η μόνη περίπτωση για να αλλάξει η πορεία της χώρας προς προοδευτική, οικολογική και δημοκρατική κατεύθυνση είναι η συνεργασία «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» να εκπροσωπηθεί με ισχυρή εκλογική δύναμη. Η δική μας παρουσία στη Βουλή θα εγγυηθεί ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, που δεν θα αναπαράγει τις παθογένειες του παρελθόντος. Αυτό προϋποθέτει βέβαια, επίσης  κόμματα με σαφή προγράμματα, καθώς κι αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες στο μέλλον. Όταν οι άλλοι συζητάνε για μεταγραφές και καρέκλες εμείς συζητάμε για προγράμματα.

5.                  Πολλοί φοβούνται το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών. Σας ανησυχεί;

- Δεν μπορεί οι πολίτες να εκβιάζονται συνεχώς να ψηφίσουν ένα κόμμα με το ζόρι. Δεν πρέπει να υπάρξουν πάλι διπλές εκλογές, είναι μεγάλο το ρίσκο για τη χώρα. Eπαναλαμβάνω ότι η λύση είναι μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα βασίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΡΑΣΙΝΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ που θα συμβάλει στην αλλαγή κυβέρνησης, πολιτικών αλλά και μοντέλου διακυβέρνησης. Σε μια τέτοια περίπτωση εμείς θα προτείνουμε να προσκληθούν και οι πιο σημαντικοί κοινωνικοί, επαγγελματικοί και περιβαλλοντικοί φορείς για να συνδιαμορφώσουν ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο πάνω στο οποίο θα βασιστεί το πρόγραμμα της νέας προοδευτικής κυβέρνησης ώστε να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Η δικής παρουσία θα είναι εγγύηση για ένα κοινωνικά δίκαιο εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και μια πορεία αλλαγών που δεν θα διαρκέσει μόνο μερικούς μήνες

6.                  Η συνεργασία της Πολιτικής Οικολογίας με την Ανανεωτική Αριστερά τελειώνει το βράδυ των εκλογών; Πως θα είναι η σχέση σας στο μέλλον;

- Δεν είναι μια προεκλογική μόνο συνεργασία αλλά δημιουργεί καθημερινά τους όρους για μετασχηματισμό και των δύο πολιτικών ρευμάτων και την δημιουργία μιας νέας ποιοτικής κοινής συγκρότησης  που θα έχει σαφή και διακριτή πολιτική ταυτότητα, δεν θα ετεροπροσδιορίζεται, δεν θα χάνεται πότε από εδώ και πότε από εκεί. Θα αποδεικνύει ότι είναι μια κοινή οντότητα ΠΡΑΣΙΝΗ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Διευκολύνει το γεγονός ότι και οι δυο χώροι απέκτησαν μέσα από κρίσεις και λάθη, έστω, μεγαλύτερη ομοιογένεια. Mέσα σε δυο εβδομάδες συντελούνται σημαντικές αλλαγές και ώσμωση ώστε να πετύχουμε την ποιοτική ανασύνθεση. Είμαι μάρτυρας αυτών των διεργασιών περιοδεύοντας πανελλαδικά. Παρότι είμαι υποψήφιος με σταυρό στη Β' Αθηνών περιοδεύω σε όλη την Ελλάδα για να συμβάλλω όχι μόνο στην ενημέρωση των πολιτών και την είσοδό μας στη Βουλή αλλά και στην μετεκλογική ποιοτική ανασύνθεσή μας σε μια κοινή οντότητα