20 Ιανουαρίου 2014

Κριτική Οικολόγων στις "πράσινες" προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας

Κριτική για την απουσία πράσινων προτεραιοτήτων στο πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, ασκεί ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, κ. Νίκος Χρυσόγελος.
 
Ο ευρωβουλευτής των ελλήνων Οικολόγων Πράσινων, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα ευρωπαϊκών θεμάτων EurActiv.gr, εξέφρασε ανησυχίες για την στρατηγική της Ελληνικής Προεδρίας αλλά και της Κομισιόν ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι το 2015.
 
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της κοινοτικής μεθόδου στο ζήτημα της Τρόικα και εξέφρασε αμφιβολίες για την ορθή υλοποίηση της Εγγύησης για τους Νέους στην Ελλάδα.
 

«Νομίζω η Ελληνική Προεδρία αλλά και γενικότερα η Κομισιόν στην πραγματικότητα κάνουν μια στροφή προς τα πίσω σε διάφορα πολύ σημαντικά θέματα, πχ του κλίματος και της ενέργειας, ειδικά για τον πλαίσιο για το 2030», τόνισε ο κ Χρυσόγελος.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και η Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν λίγες μέρες ψήφισαν ότι για το «Πλαίσιο 2030» πρέπει να υπάρχουν τρεις στόχοι: Ο στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας στο 40%, ο στόχος για τις ΑΠΕ στο 30% και ο στόχος για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάποια στρατηγική «παρόλο που τον Μάρτιο του 2014 στην Αθήνα θα γίνει μια πολύ κρίσιμη σύνοδος των υπουργών για να αποφασίσουν τη στρατηγική ενόψει της συνόδου στο Παρίσι το 2015».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα του θέματος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αποδομεί και μια πολιτική στο εσωτερικό της χώρας για το κλίμα και τις ΑΠΕ, υιοθετώντας τις απόψεις ότι οι ΑΠΕ είναι ακριβές ή ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητα.
«Αντίθετα, θα έπρεπε να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να προωθήσει μια πολιτική οικολογικής και οικονομικής καινοτομίας που μπορεί να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα επενδύοντας στην καινοτομία», τόνισε ο κ. Χρυσόγελος.

«Όταν εδώ και δύο χρόνια η Κομισιόν λέει ότι το δυναμικό για πράσινες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020 είναι 20εκ νέες θέσεις εργασίας, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και η Κομισιόν και η ελληνική κυβέρνηση να ξεχνούν αυτές τις εκθέσεις, και δείχνει πόσο επιφανειακά λειτουργούν τα πράγματα μερικές φορές», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε επίσης και τη σημασία της επιστολής των «8» υπουργών περιβάλλοντος προς τους δύο Επιτρόπους, που κάνει λόγο για φιλόδοξους στόχους που είναι σημαντικοί όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. «Ο Προεδρεύων υπουργός της Ελλάδας απουσιάζει από αυτή την επιστολή, ενώ την έχουν υπογράψει υπουργοί της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Δανίας, Πορτογαλίας κ.ά.», είπε.

 

___________________________________

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 17/1/2014 στον Δικτυακό τόπο της Δημόσιας Τηλεόρασης