21 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη στο EurActiv.gr.

Απούσες οι «πράσινες» προτεραιότητες στην Ελληνική Προεδρία

 

Δριμεία κριτική για την απουσία πράσινων προτεραιοτήτων στο πρόγραμμα της Ελληνικής Προεδρίας, ασκεί ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, κ. Νίκος Χρυσόγελος, σε συνέντευξή του στην EurActiv.gr.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, μιλώντας στην EurActiv.gr στο περιθώριο της Ολομέλειας της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, εξέφρασε ανησυχίες για την στρατηγική της Ελληνικής Προεδρίας αλλά και της Κομισιόν ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι το 2015. Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της κοινοτικής μεθόδου στο ζήτημα της Τρόικα και εξέφρασε αμφιβολίες για την ορθή υλοποίηση της Εγγύησης για τους Νέους στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα δεν είναι προετοιμασμένη

«Νομίζω η Ελληνική Προεδρία αλλά και γενικότερα η Κομισιόν στην πραγματικότητα κάνουν μια στροφή προς τα πίσω σε διάφορα πολύ σημαντικά θέματα, πχ του κλίματος και της ενέργειας, ειδικά για τον πλαίσιο για το 2030», τόνισε ο κ Χρυσόγελος.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και η Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πριν λίγες μέρες ψήφισαν ότι για το «Πλαίσιο 2030» πρέπει να υπάρχουν τρεις στόχοι: Ο στόχος για την εξοικονόμηση ενέργειας στο 40%, ο στόχος για τις ΑΠΕ στο 30% και ο στόχος για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40%.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει κάποια στρατηγική «παρόλο που τον Μάρτιο του 2014 στην Αθήνα θα γίνει μια πολύ κρίσιμη σύνοδος των υπουργών για να αποφασίσουν τη στρατηγική ενόψει της συνόδου στο Παρίσι το 2015».

Συνέχισε λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει κατανοήσει τη σοβαρότητα του θέματος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αποδομεί και μια πολιτική στο εσωτερικό της χώρας για το κλίμα και τις ΑΠΕ, υιοθετώντας τις απόψεις ότι οι ΑΠΕ είναι ακριβές ή ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητα.

«Αντίθετα, θα έπρεπε να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να προωθήσει μια πολιτική οικολογικής και οικονομικής καινοτομίας που μπορεί να μειώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα επενδύοντας στην καινοτομία», τόνισε.

«Όταν εδώ και δύο χρόνια η Κομισιόν λέει ότι το δυναμικό για πράσινες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020 είναι 20εκ νέες θέσεις εργασίας, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και η Κομισιόν και η ελληνική κυβέρνηση να ξεχνούν αυτές τις εκθέσεις, και δείχνει πόσο επιφανειακά λειτουργούν τα πράγματα μερικές φορές», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε επίσης και τη σημασία της επιστολής των «8» υπουργών περιβάλλοντος προς τους δύο Επιτρόπους, που κάνει λόγο για φιλόδοξους στόχους που είναι σημαντικοί όχι μόνο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

«Ο Προεδρεύων απουσιάζει από αυτή την επιστολή, ενώ την έχουν υπογράψει υπουργοί της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Δανίας, Πορτογαλίας κ.ά.», είπε.

Εμπλοκή Ευρωβουλής στις αποφάσεις της Τρόικα

Αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση της Τρόικα από τους ελεγκτές της Ευρωβουλής, είπε πως στις σοβαρές αποφάσεις της Τρόικα θα πρέπει να συναποφασίζει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Δεν ακολουθήθηκε η κοινοτική μέθοδος, ούτε καν η λογική της διακυβερνητικής συνεργασίας, βέβαια οι αποφάσεις παίρνονται από τους υπουργούς, αλλά η εξειδίκευση γίνεται από τεχνοκράτες της Τρόικα και αυτό είναι προβληματικό», τόνισε.

«Για αυτό κερδίζει μεγαλύτερη αποδοχή η θέση που ζητά να καταργηθεί η Τρόικα και να αντικατασταθεί από την ευρωπαϊκή κοινοτική μέθοδο, δηλαδή οι πολιτικές που εφαρμόζονται ακόμη και τα πρόσωπα που υιοθετούν αυτές τις πολιτικές θα πρέπει να υπόκεινται σε λογοδοσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», συνέχισε.

Είπε επίσης ότι η αξιολόγηση της Τρόικα δεν περιορίζεται στα δημοσιονομικά στοιχεία, καθώς επεκτείνεται και στα ζητήματα της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής, της υγείας και του περιβάλλοντος.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό και ενόψει των Ευρωεκλογών, να δείξουμε δηλαδή το Κοινοβούλιο είναι μια άποψη για την Ευρώπη που υπονοεί περισσότερη δημοκρατία, κοινωνική συνοχή, επικοινωνία με τους πολίτες. Ειδικά την τελευταία την έχει χάσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και σε κάποιο βαθμό και η Κομισιόν», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα, όπως προβλέπεται σαφώς από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ήταν θετικός σε περίπτωση που «εντοπιστούν και άλλες ευθύνες που ξεπερνούν την πολιτική ευθύνη».

Εγγύηση για τους Νέους: Χρειάζεται «bottom-up» προσέγγιση

Σχετικά με την Εγγύηση για τους Νέους και τις δυνατότητες βέλτιστης εφαρμογής της στην Ελλάδα, ο κ. Χρυσόγελος είπε ότι στην Ελλάδα δεν έγινε καμία διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών και διάφορους επαγγελματικούς φορείς.

>>Δείτε εδώ το σχετικό προειδοποιητικό έγγραφο της Κομισιόν που μοιράστηκε στη Σύνοδο Κορυφής 19-20 Δεκεμβρίου για την Εγγύηση για τους Νέους

Σημειώνεται επίσης ότι η Ελλάδα κατέθεσε το απαιτούμενο σχέδιο δράσης για την υλοποίηση της Εγγύησης για τους Νέους την 31η Δεκεμβρίου του 2013, και σήμερα βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης από την Κομισιόν.

«Η Εγγύηση για τη Νεολαία είναι σημαντικό εργαλείο για χώρες όπως η Ελλάδα, που απαιτεί και νέες δομές και νέα κουλτούρα, έτσι ώστε εξατομικευμένα να ενισχυθούν οι νέοι, να ξεκινήσουν πρωτοβουλίες σύμφωνα με τις ανάγκες και τις δυνατότητές τους», τόνισε.

«Δεν υπάρχει κατάλληλη προετοιμασία παρόλο που από την 1η Ιανουαρίου θα έπρεπε να το αξιοποιούμε», συμπλήρωσε.

Επεσήμανε ότι δεν αρκεί η επεξεργασία και προετοιμασία σχεδίων από τις κυβερνήσεις, πρέπει να υπάρξει η προσέγγιση του bottom-up, δηλαδή οι περιφέρειες, κοινωνικοί και επαγγελματικοί φορείς, να συμμετάσχουν σε αυτή τη στρατηγική και να διαμορφωθούν εργαλεία εφαρμογής με αποτελεσματικό τρόπο.

«Εμείς συνεχίζουμε να έχουμε αυτό το μαζικό μοντέλο, το οποίο στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί τους πόρους για να υπάρχει εισοδηματική ανακούφιση των ανθρώπων αλλά χωρίς ενεργητική πολιτική για την απασχόληση».

Πρόσθεσε ότι όταν χιλιάδες άνθρωποι θα απασχοληθούν σε φορείς σε δήμους για 5-6 μήνες, αυτό δεν δημιουργεί δυναμική για νέες καινοτόμες, οικολογικές, κοινωνικές προσεγγίσεις.

«Ως εκ τούτου χάνουμε τα μυαλά μας, τα πιο δημιουργικά άτομα της κοινωνίας, τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό και εκεί διαπρέπουν», συμπέρανε.

_______________________________________________________________________

Η συνέντευξη δώθηκε στον Σαράντη Μιχαλόπουλο και δημοσιεύτηκε στο EurActiv.gr στις 17/1/2014