Print this page
18 Νοεμβρίου 2013

Συνέντευξή του Ν. Χρυσόγελου στην Erisa Zykaj, ανταποκρίτρια των ABC News kai KLANTV

Η αλβανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις φήμες ότι η Αλβανία έχει δεχτεί αίτημα από τις ΗΠΑ για τη μεταφορά και καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στα εδάφη της. Σε συνέντευξή του στην Erisa Zykaj, ανταποκρίτρια των ABC News kai KLANTV της Αλβανίας, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στο ΕΚ στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε ότι ναι πρέπει να καταστραφούν τα χημικά όπλα της Συρίας αλλά η Αλβανία δεν διαθέτει την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα ασφαλούς καταστροφής των χημικών όπλων. Επομένως αυτό πρέπει να γίνει σε χώρα που διαθέτει την τεχνογνωσία.

Σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που έχει επιβάλει η διεθνής κοινότητα, προβλέπεται η εξουδετέρωση του συριακού αποθέματος χημικών όπλων μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014.

Το γεγονός ότι η Συρία δεν διαθέτει την πολιτική ασφάλεια και σταθερότητα για να προβεί στην εκεί καταστροφή των χημικών της όπλων δημιουργεί την ανάγκη εξεύρεσης άλλων επιλογών. Η Ουάσινγκτον προέβη στο συγκεκριμένο αίτημα προς τα Τίρανα την στιγμή που άλλες δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Νορβηγία, έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο να επιτρέψουν την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στα εδάφη τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ είχαν υποσχεθεί σημαντικά οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα για να πειστεί η Αλβανία να γίνει στο έδαφός της η καταστροφή των επικίνδυνων χημικών. Οι διαδηλώσεις ανθρωπιστικών και οικολογικών οργανώσεων στην Αλβανία άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση να μην αποδεχθεί το σχέδιο. Παρʼ όλα αυτά χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση των εξελίξεων. 

Δείτε εδώ την συνέντευξη: Συνέντευξη σε Erisa Zykaj