24 Νοεμβρίου 2012

Επανίδρυση των Οικολόγων Πράσινων θέλει ο Ν. Χρυσόγελος

Προτάσεις για τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα.

 

Το μοντέλο της Τρόϊκας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης απέτυχε και οδήγησε σε έκρηξη του δημοσίου χρέους, ενώ οι δόσεις που παίρνει η Ελλάδα ρίχνονται σε ένα «τρύπιο βαρέλι», το οποίο με τη σειρά του θα σπάσει και θα διαλυθεί, τόνισε ο ευρωβουλευτής του Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε στη Θεσσαλονίκη με θέμα την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας.

 

Ο ίδιος περιμένει την έκρηξη της κοινωνικής οργής κι επειδή διαβλέπει τον κίνδυνο να καταλήξει στα «σκουπίδια» και η δημοκρατία προτείνει την αυτοοργάνωση της κοινωνίας με δημοκρατία, διότι, όπως είπε, η λύση στην κρίση είναι περισσότερη δημοκρατία.
 
Ο κ. Χρυσόγελος αναφέρθηκε στα σενάρια για την πιθανότητα εκλογών τον Μάϊο του 2013 και σημείωσε πως στο συνέδριο του Δεκεμβρίου οι Οικολόγοι Πράσινου πρέπει να «επανιδρυθούν», να «αλλάξουν», να διορθώσουν τα λάθη τους, με στόχο τη δημιουργία ενός τρίτου πολιτικού πόλου που θα παίξει πιο ενεργό ρόλο και θα εκφράζει σε ποσοστά το 5-15% του εκλογικού σώματος.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι επεξεργάζονται προτάσεις για επενδύσεις στην πράσινη οικονομία και τον Φεβρουάριο θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους. Σήμερα προωθούν δομές κοινωνικής οικονομίας, όπως είναι οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις, που μπορούν να δώσουν λύσεις στην κρίση με κοινωνική ευαισθησία και προστασία του περιβάλλοντος, και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τέτοιες πρωτοβουλίες στην Τήνο, τη Σίφνο, την Κω, τη Ρόδο και άλλες περιοχές της χώρας. Οι τομείς στους οποίους μπορούν να αναπτυχθούν οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι η ανακύκλωση απορριμμάτων, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τα δίκτυα διακίνησης προϊόντων και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Σε όλο τον κόσμο ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι απασχολούνται στην κοινωνική οικονομία και τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα. Στην Ευρώπη 600.000 άτομα απασχολούνται στον τομέα της ανακύκλωσης απορριμμάτων και στη Γερμανία υπάρχουν 2.000.000 παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ανάμεσα τους 250 συνεταιριστικές μονάδες). Αντίθετα στην Ελλάδα η ΔΕΗ θα πληρώνει από την 1η Ιανουαρίου του 2013 από 500.000.000 έως 1,5 δις. Ευρώ ετησίως για τη δημοπράτηση παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, επισήμανε ο κ. Χρυσόγελος. Ενημερωτικά στοιχεία για τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα διατίθενται στην ηλεκτρονική διεύθυνση των Οικολόγων Πράσινων.
 
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ιδιωτικοποίησης της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης (ΕΥΑΘ) στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι η Συνθήκη Λειτουργίας της Ε.Ε. ορίζει πως η Κομισιόν πρέπει να είναι ουδέτερη στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού, από ιδιώτες ή το δημόσιο, και η Τρόϊκα την παραβιάζει με τις πιέσεις που ασκεί για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
 
Χαρακτήρισε, επίσης, «μυθεύματα» όσα λέγονται ότι η Ελλάδα θα λύσει όλα τα προβλήματα της με την εξόρυξη πετρελαίου και χρυσού και ζήτησε να υπάρξει στροφή στην πράσινη οικονομία και ανάπτυξη.
 
Πηγή: ΑΜΠΕ