31 Οκτωβρίου 2012

Φαίνεται να εδραιώνεται η αντίληψη μεταξύ των κρατών-μελών για έμπρακη αλληλεγύη στην Ευρώπη

Ρεπορτάζ από τη δημοσιογράφο Μαρίνα Γιακουμάκη και συνέντευξη του Ν. Χρυσόγελου από το Στρασβούργο για το τηλεοπτικό κανάλι "Νεα Τηλεόραση Κρήτης".

 

Έγινε σαφέs στην ολομέλεια του ευρωπαικού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο τη προηγούμενη εβδομάδα,ότι  οι αμφίσημεs δηλώσειs, οι διπλωματικοι ελιγμοι με την  τακτική ,που η ηγεσία της Ένωσης επέλεξε να διαχειριστεί τη Χρηματοπιστωτική κρίση και έν τέλει την κοινωνική κρίση στην Ευρώπη τα τα τελευταία 3 χρόνια δεν ικανοποιεί το κοινοβουλιο της Ευρώπης.  Η θέση των ευρωβουλευτών διεφάνει  και απο την τοποθέτηση των μελών του ευρωκοινοβουλίου που εξέφρασαν την δυσαρεσκειά τους για τις αποφάσεις του Ευρώπαικου συμβουλίου στισ Βρυξέλλεs για την τραπεζική εποπτεία με απώτερο σκοπό την πολιτική και οικονομική Ενωση.

 

 


Ωστόσο οι αναφορές στη Ελλάδα απο Μπαρόζο και Ρομπάι επανέλαβαν "μονότονα" τη στάση τηs κραταιάs Γερμανίας  για πιστή τήρηση του μνημονίου και των δεσμέυσεων που έχει αναλάβεί η χώρα μαs, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες του λαού τηs. Η  επικράτουσα άποψη πάντως  της ελληνικής αντιπροσωπείας  στο Στρασβούργο  θέτει υπο αμφισβήτηση την κατανόηση των αξιωματούχων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι "είναι αδύνατο να αντιληφθεί την πίεση του ελληνικού λαού εάν δεν ζήσει και βιώσει την οικονομικη δυσπραγία των μεσαίων και  χαμηλών κοινωνικών εισοδηματικών στρωμάτων της κοινωνίας .


Συνεπώς η  ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όταν οι κοινωνικέs ανισότητες διευρύνονται και όταν μια χώρα ,όπως η Ελλάδα καλείται να προσαρμοστεί στα δημοσιονομικά μεγέθη ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης.

 

 

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ


Η μείωση του προϋπολογισμού στην Ευρωπαική Ένωση δεν θα  αφήσει αλώβητη την κοινή αγροτική πολιτικη. Σε σύγκριση πάντως με τις  υπόλοιπες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσειs φέρεται να οδεύει στη μικρότερη δυνατή μείωση, που δεν ξεπερνά το 5%.  

Oι ευρβουλευτές στο συνολό εκφράζουν τη δυσφορία τους για την καθυστερημένη αντίδραση τως Ένωσης με την Ελληνίδα αντιπρόεδρο Άννυ Ποδηματά να επισημαίνει σε παρέμβαση της στην Ολομέλεια ότι "χρειαζόμαστε ταχύτητα στιs αποφάσεις με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη και συνέπεια στη εφαρμογή".



ΦΟΡΟΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ


Συνεχίζει να διχάζει η επιβολή του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών για τον οποίο 11 χώρες έχουν αποφασίσει να υιοθετήσουν (αναμεσά τους και η Ελλάδα) καθώς οι ίδιες χώρες αξιώνουν την μείωση της συμμετοχής τους στο ενωσιακό προϋπολογισμό. Η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα μιλώντας στο σταθμό μας επεσήμανε ότι σχετικά με το  ΦΧΣ, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εντείνει το φαινόμενο της αποχώρησης των μεγάλων επιχειρήσεων απο την χώρα μας, γεγονός που ήδη παρατηρείται λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεων.



ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΠΙΘΕΣΗ ΦΙΛΙΑΣ" ΤΗΣ ΑΝΓΚΕΛΑ


Επίσης ο ευρωβουλευτής ης Γερμανίας Γιώργος Χατζημαρκάκης μιλώντας στην Νέα τηλεόραση Κρήτης διατύπωσε την δική του ερμηνεία για την αλλαγή στάσης της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην ελλάδα. Εκτόs του γεγονότος ,ότι η εκλογική αναμέτρηση στην Γερμανία, απαιτεί μια πιο ήπια αντιμετωπιση στην χώρα που "κτύπησε" πρώτη η η οικονομική κρίση, η Καγκελάριος Μέρκελ φέρεται να δέχθηκε πίεσειs απο τον πρωθυπουργο της Κίνας. Όπως υπογραμμίζει ο ευρωβουλευτής  των Φιλελευθέρων φέρεται να εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την πολιτική λιτότητας που ακολουθείται  στην Ευρωζώνη αλλά και παράλληλα τον προβληματισμό του στον ενδεχόμενο να δημιουργηθεί το φαινόμενο του Ντόμινο.
Στην πραγματικότητα η Κίνα έχει αγοράσει μεγάλο αριθμό Ελληνικών ομολόγων ...

Η Ευρώπη με τραγικη καθυστέρηση αντιλαμβάνεται τα λάθη της και αγωνιά για την εξέυρεση προληπτικών μηχανισμών που θα "κατατροπώνουν"την όποια αθέμιτη πρακτική κερδοσκοπίας. Επίσης η συνεργασία  της με έναν διεθνή οργανισμό όπως  το ΔΝΤ με αφορμή το ελληνικό πρόβλημα, κατεγράφεται ως ιστορική καθώς το παράδειγμα που δινεται για τις αδύναμες χώρες του Νότου κρίνεται ωs μια πολιτικη συνύπαρξη πουδεν πλήρει πολιτικούς κανόνες και έν τέλει το fair play.