29 Νοεμβρίου 2011

Η αρχή της εναλλαγής

του Μ. Τρεμόπουλου

Η αρχή της εναλλαγής είναι καταστατική ρύθμιση των Οικολόγων Πράσινων από την αρχή της δημιουργίας τους το Δεκέμβριο του 2002, που σημαίνει ότι όσοι εκλέγονται σε Βουλή και Ευρωβουλή εναλλάσσονται στο μέσο της θητείας τους. Τα δυόμισι χρόνια συμπληρώνονται στις 16 Ιανουαρίου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, είναι ένα μη αρχηγικό κόμμα που βασίζει τη λειτουργία του σε αρχές άμεσης δημοκρατίας. Ο πρώτος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, που εκλέχθηκε με καθολική ψηφοφορία των μελών ως πρώτος στη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών, προσφέροντας στο οικολογικό-πράσινο κίνημα στη χώρα μας μια μεγάλη νίκη με την είσοδό του στην Ευρωβουλή -παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες πολιτικές συνθήκες στη χώρα μας και στον ευρωπαϊκό Νότο- θα δώσει τη θέση του στον

επόμενο.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ανήκουν στον παλιό, φθαρμένο πολιτικό κόσμο. Πριν την απαξίωση της πολιτικής τα τελευταία ένα -δύο χρόνια, έχουν βάλει στο καταστατικό τους την αρχή της εναλλαγής στο μέσον της θητείας και έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι όντως δεν είναι δεμένοι με τις καρέκλες.

Σε μια εποχή που οι βεβαιότητες θρυμματίζονται, που οι πολιτικοί χάνουν την αξιοπιστία τους και κανείς πια δεν πιστεύει στα μεγάλα λόγια, νιώθουμε την ανάγκη να θυμίσουμε ποιοι είμαστε. Ακριβώς επειδή το πρόγραμμά μας είναι οι αγώνες μας. Ακριβώς γιατί θα κάνουμε στο μέλλον ακόμη καλύτερα αυτά τα οποία με συνέπεια υπηρετούμε χρόνια τώρα.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε στους πειρασμούς της εξουσίας, που αρνηθήκαμε τα βουλευτικά προνόμια, που δεν πιάσαμε καν στα χέρια μας το βουλευτικό αυτοκίνητο, που δεν πήραμε ποτέ δωρεάν οδηγό ή αστυνομικό φρουρό, πριν ακόμη την κρίση και την κατακραυγή των πολιτών.

Εμείς είμαστε που αντισταθήκαμε στην πλήρη επαγγελματοποίηση της πολιτικής, που εφαρμόζουμε την εναλλαγή στα πόστα ευθύνης, που δίνουμε τη μισή βουλευτική αποζημίωση στο κόμμα μας και θα εφαρμόσουμε την εναλλαγή στη μέση της θητείας.

Τα ελεγχόμενα από το κατεστημένο πολιτικό σύστημα ΜΜΕ μπορεί να είχαν κάθε λόγο να μην προβάλουν το γεγονός αλλά οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να συγκρίνουν με τα άλλα κόμματα το ότι ο ευρωβουλευτής τω Οικολόγων Πράσινων:

■ δεν διορίστηκε από κανέναν αρχηγό αλλά εκλέχτηκε μετά από ψηφοφορία όλων των μελών του κόμματος, όπως και όλη η λίστα των υποψηφίων

■ αρνήθηκε αμέσως το βουλευτικό αυτοκίνητο και όχι μετά τη φετινή κοινωνική κατακραυγή των πολιτών εναντίον των βουλευτικών προνομίων

■ δεν πήρε αστυφύλακα -φρουρό

■ δεν χρησιμοποίησε τη δυνατότητα για δεκάδες δωρεάν πάρκινγκ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που διατίθενται σε βουλευτές και τα κόμματα

■ δίνει εξαρχής τη μισή βουλευτική αποζημίωσή του για ανάπτυξη οικολογικών και κοινωνικών δράσεων

■ παραιτείται στο μέσον της θυσίας του λόγω του θεσμού της εναλλαγής που έχουν οι ΟΠ και κανένα άλλο κόμμα -ενώ κι αυτά που το είχαν εξαγγείλει ποτέ δεν το εφάρμοσαν.

Αυτά που ανακαλύπτουν τώρα οι άλλοι ή έχουν εξαγγείλει και δεν εφάρμοσαν ποτέ, εμείς τα κάνουμε πράξη εδώ και καιρό.

Ο ελληνικός λαός ελπίζουμε πως θα εκτιμήσει τις πολιτικές μας θέσεις και θα είμαστε στη νέα Βουλή στις ερχόμενες εκλογές, με μια δεμένη ομάδα και με πρότυπο το σημαντικό έργο που έχουμε παράξει και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Από το www.protagon.gr