parajumpers sale duvetica jas moncler jas polo ralph lauren sale goedkope nike air max canada goose sale moncler jassen mbt nederland gucci riem parajumpers jassen uggs kopen parajumpers jas michael kors tassen woolrich jas woolrich jassen uggs nederland nike air max goedkoop timberland laarzen duvetica jassen canada goose jas woolrich jas dames
NEWSLETTERS http://chrysogelos.gr Wed, 23 Oct 2019 09:34:12 +0300 el-gr Η δουλειά μας 2,5 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την κοινωνία με τον ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3739-apologistiko-newsletter http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3739-apologistiko-newsletter

 

1.1 Περιφερειακές Πολιτικές και Κοινωνική Συνοχή1.2 Νησιωτικές και μειονεκτικές περιοχές2. Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων2.1 Αλιεία και Θάλασσα2.2 Φυσικό Περιβάλλον, πράσινα επαγγέλματα και εργαλεία χρηματοδότησης2.3 Νερό – Υδατικοί πόροι – Οδηγία Πλαίσιο για Νερά2.4 Διαχείριση Απορριμμάτων3.1 Απασχόληση – Εργασία3.2 Κοινωνική οικονομία3.3 Ναυπηγο- επισκευαστικός κλάδος3.4 Aγροτική παραγωγή3.5 Εξορύξεις μεταλλευμάτων: Ένα άλλο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης είναι εφικτό!4.  Πολιτικές για τη νεολαία5.  Ενέργεια, Εξοικονόμηση και κλιματική αλλαγή: Απαιτούνται δραστικές αλλαγές στην ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας6.  Εξοπλιστικές Δαπάνες7. Κρίση – Εναλλακτικός Δρόμος7.1 Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης7.2 Yγεία και Κοινωνικές Πολιτικές8.  Σεβασμός Δικαιωμάτων9.  Εκδηλώσεις εκτός Ευρωκοινοβουλίου10.  Αποστολές και Περιοδείες στην Υπόλοιπη Ευρώπη 10.1 Δυτικά Βαλκάνια10.2 Βουλγαρία10.3 Κύπρος11.  Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια προβλήματα12.  Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις που κατατέθηκαν από τον Νίκο Χρυσόγελο στην Κομισιόν κατά την περίοδο 2/2012 – 4/201413. Αρθρογραφία του Ν. Χρυσόγελου14. Συνεντεύξεις2. POLICY PAPERS 
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 
ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ 
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
3. ΕΚΘΕΣΕΙΣ 
ΠΡΑΣΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ 
EU FUNDING
ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ 
7η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ 
COOKBOOK
4. ΦΥΛΛΑΔΙΑ 
FRACKING 
GMO 
AGRICULTURE 
ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ

 

 

                                   

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) NEWSLETTERS Sun, 20 Apr 2014 00:00:00 +0300
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 1 - 31 Μαρτίου http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3650-newsletter-2014-03 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3650-newsletter-2014-03

ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ - ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Δεν βλέπετε το email μας; Επισκεφτείτε την σελίδα
                . .............     ..   ...................... .
ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 1 - 31 Μαρτίου
Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
 • Κυκλοφορήστε σε φίλους/ες αυτό το Δελτίο. Παρακινήστε τους/τις να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο μέσω της σχετικής δυνατότητας που υπάρχει στο site μας
 • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνετε κάποια παρατήρηση ή πρόταση ή να καταθέσετε κάποια ιδέα, στο e-mail nikos.chrysogelos@europarl.europa.eu.
 • Για τακτική ενημέρωση μπορείτε να εγγραφείτε στο RSS Feed των ανακοινώσεών μας.
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα νεολαίας και απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.youth-employment.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ!”
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.socialcooperatives.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΣΥΝ+ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ!”
Διαβάστε περισσότερα
Περιεχόμενα:
 

Ν. Χρυσόγελος:

Γιατί αποχωρώ από τους Οικολόγους Πράσινους

Γιατί συμμετέχω στις ευρωεκλογές με το νέο ψηφοδέλτιο ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία

Αποχωρώ από τους Οικολόγους Πράσινους για να μπορέσω να υπερασπιστώ τις πράσινες ιδέες και αξίες, καθώς και τη δουλειά 30 ετών στο χώρο της πολιτικής οικολογίας.

Αποχωρώ για ηθικούς και πολιτικούς λόγους γιατί βλέπω να απαξιώνεται η ποιοτική δουλειά ετών από εκατοντάδες ενεργά άτομα στην κοινωνία και τους θεσμούς, από μία μικρή μειοψηφία, που με ίντριγκες, μηχανισμούς και πελατειακές σχέσεις έχει οδηγήσει τους Οικολόγους Πράσινους ένα βήμα πριν τη διάλυση. Πήρα την οριστική μου απόφαση στο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων στη Θεσσαλονίκη 15- 16 Μαρτίου. Εκεί, με λύπη μας, συνειδητοποιήσαμε ότι παρά τους πολλούς αξιόλογους ανθρώπους που υπάρχουν στους Οικολόγους Πράσινους και παρά τις πλειοψηφίες στα συνέδρια, τελικά επιβάλει τις απόψεις της μια ανίερη συμμαχία, που απαξιώνει τη μέχρι σήμερα δράση του οικολογικού κινήματος και τις αποφάσεις των συνεδρίων και αντιτίθεται στις προσδοκίες της πλειοψηφίας των μελών.
 
Ο πράσινος χώρος δεν διαλύεται αλλά αλλάζει σελίδα, δημιουργικά και συμμετοχικά
Στο έκτακτο συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, 15 και 16 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος, αλλά και αναδείχθηκε η ανάγκη αλλαγής σελίδας για να δοθεί νέα πνοή στην πράσινη κοινωνική πολιτική. Η μόνη εναλλακτική λύση που έχουμε πλέον είναι, σε συνεργασία με ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, να παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα προτάσεων για λύσεις και μια πράσινη κοινωνική ευρωλίστα.
 
ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία 18 πρώτα ονόματα του ψηφοδελτίου για ευρωεκλογές

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία παρουσιάσαμε τα πρώτα 18 ονόματα που απαρτίζουν την πράσινη κοινωνική λίστα. Είμαστε άνδρες και γυναίκες, νέοι ή μεγαλύτεροι, εργαζόμενοι αλλά και άνεργοι, με διαφορετικές διαδρομές αλλά κοινό όραμα και μας ενώνει το γεγονός ότι είμαστε ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ, γιατί μας εκφράζει περισσότερο η πολιτική ομάδα που μίλησε έγκαιρα και με λογικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο.

Αλληλεγγύη, για να αλληλοστηριχθούμε και να ξεπεράσουμε μαζί την κρίση.

Δημιουργία, γιατί η αλλαγή έρχεται μέσα από δημιουργικές ανατροπές και ρήξεις.

Οικολογία, γιατί η προστασία του περιβάλλοντος, η δημοκρατία και η κοινωνική συνοχή είναι προϋποθέσεις για μια βιώσιμη οικονομία.

 
Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
 
Διευκρινήσεις αλλά και μη-απαντήσεις της Άστον για χημικά Συρίας
Είναι δεδομένο ότι τα χημικά όπλα της Συρίας πρέπει να καταστραφούν αλλά αυτό πρέπει να γίνει με απόλυτη διαφάνεια, και υπό συνθήκες που θα αποτρέψουν οποιοδήποτε ατύχημα ή επιβάρυνση της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε καταθέσει επείγουσα ερώτηση από τα μέσα Ιανουαρίου και αργότερα άλλη, από κοινού με άλλους ευρωβουλευτές, αναφορικά με τη διαχείριση των χημικών της Συρίας, ζητώντας διευκρινήσεις για τα κριτήρια βάσει των οποίων επελέγη η Μεσόγειος για την καταστροφή, τις εναλλακτικές γεωγραφικές περιοχές που εξετάστηκαν, αλλά και τη δυνατότητα τροποποίησης του χώρου διάθεσης, δεδομένης της κλειστής μορφολογίας της Μεσογείου, αλλά και των πιθανών βαρύτατων επιπτώσεων για το οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία σε περίπτωση ατυχήματος. Δεδομένης της σοβαρότητας του ζητήματος, διοργανώνεται ειδική εκδήλωση στις 23 Απριλίου 2014 και ώρα 15:00 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
 
Άλλες Παρεμβάσεις - Εκδηλώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
 

Πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε.

Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, δόθηκε το πράσινο φως για την τροποποίηση του Κανονισμού για το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), ώστε να καταστεί αποδοτικότερο, ταχύτερο και περισσότερο ευέλικτο. Οι Πράσινοι συμμετείχαμε ενεργά για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων, και κατέθεσε τροπολογίες, η πλειοψηφία των οποίων ενσωματώθηκε στο κείμενο της συμφωνίας (αφορούσαν κυρίως την προσπάθεια να προλαμβάνονται αντί να επαναλαμβάνονται οι καταστροφές, την αξιοποίηση της προσέγγισης του οικοσυστήματος για τα έργα αποκατάστασης των ζημιών). Συμμετείχε, επίσης, ενεργά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών οργάνων (Κομισιόν, Συμβούλιο, Ευρωκοινοβούλιο).
 
Ευρωκοινοβούλιο: απόρριψη πρότασης νομοθεσίας της Κομισιόν για τους σπόρους. Να συνεχιστεί η διαβούλευση
Σχεδόν ομόφωνα, οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν το σχέδιο νέου Κανονισμού 2013/0137(COD), που θα ρυθμίζει το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό και τους σπόρους, που είχε υποβάλει η Κομισιόν. Αγρότες, καταναλωτές και περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν επισημάνει ότι το συγκεκριμένο σχέδιο ρυθμίσεων θα έπληττε τα συμφέροντα των αγροτών που κρατάνε ή ανταλλάσουν σπόρους, τις παραδοσιακές καλλιέργειες, την επισιτιστική ασφάλεια, την αγρο-βιοποικιλότητα και τους καταναλωτές.
 
 

Είμαστε έτοιμοι για πρόταση μομφής κατά της Κομισιόν αν επιδιώξει να βάλει "από το παράθυρο" το μεταλλαγμένο καλαμπόκι 1507

"Μην τολμήσετε να αγνοήσετε την γνώμη των πολιτών και να επιτρέψετε την καλλιέργεια του γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού 1507. Είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε μομφή κατά της Κομισιόν, σε μια τέτοια περίπτωση", προειδοποίησε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, απευθυνόμενος, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, τη Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014, στον παρόντα Ευρωπαίο Επίτροπο TonioBorg - που έχει εισηγηθεί κάτι τέτοιο. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
H πολιτική της Τρόικα φούντωσε, αντί να σβήσει τη φωτιά
"Συνδέστε την επόμενη δόση με σεβασμό των κοινωνικών δικαιωμάτων, με δημοκρατικό και κοινωνικό διάλογο για τις αλλαγές στα δημοσιονομικά προγράμματα, με οικολογική καινοτομία για να βελτιωθεί η απόδοση και η παραγωγικότητα της οικονομίας, με μείωση της φοροδιαφυγής και έλεγχο των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία που θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα της τάξης των 6-45 δις.“, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, απευθυνόμενος στην Ολομέλεια στους δυο Επιτρόπους, Όλι Ρεν και Γ. Άντορ, που συμμετείχαν εκ μέρους της Κομισιόν στη συζήτηση για την αξιολόγηση των πολιτικών της Τρόικα. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Μια νέα προσέγγιση για την Ευρωπαϊκή πολιτική σχετικά με τις ναρκωτικές ουσίες για τον 21ο αιώνα
«Σε περιόδους κρίσης χρειαζόμαστε ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Εάν δεν έχουμε τους πόρους να έχουμε υψηλά μεροκάματα ή εισοδήματα, θα πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων μέσα από άλλες πολιτικές κοινωνικής συνοχής. Στα θέματα υγείας, εκπαίδευσης και της κοινωνικής πολιτικής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει εκφράσει πολλές φορές μέσα από διάφορες εκθέσεις ότι αυτές οι πολιτικές που ακολουθούνται και αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να αξιολογούνται συνεχώς και να παρακολουθούμε τις επιπτώσεις που έχουν. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να πιστεύουμε πως υπάρχει μόνο ένας δρόμος και να καταργούμε τη δημοκρατία, αλλά θα πρέπει να αξιολογούνται και να αναπροσαρμόζονται όταν βλέπουμε ότι αποτυγχάνουν στους στόχους ή ότι δημιουργούνε μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με αυτά που προσπαθούνε να επιλύσουν», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή σχετική ημερίδα που συν-διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα «Η κοινωνική συνοχή την εποχή της κρίσης», στις 19 Φεβρουαρίου 2014. Δείτε βίντεο από την ημερίδα. Δείτε φωτογραφίες.
 
 
Έρευνα Ευρωκοινοβουλίου: Κριτική στην Τρόικα, πρόταση αντικατάστασής της από ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλαγή πολιτικών
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα χρειάζεται να αφομοιώσει τον τρόπο που γίνεται πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παίρνοντας μαθήματα από την διαδικασία αξιολόγησης των πολιτών της Τρόικα από το Ευρωκοινοβούλιο, μια διαδικασία που ξεκίνησε από την Ομάδα των Πράσινων και πήρε θεσμική μορφή. Έφτασε, επίσης, η ώρα για την αναθεώρηση της πολιτικής αντιμετώπισης της κρίσης μέσα από ουσιαστικό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και τους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς, όπως έχει ζητήσει και το Ευρωκοινοβούλιο. Η έκθεση τονίζει, εξάλλου, ότι οι εντολές της Τρόικα θεωρούνται αδιαφανείς, ασαφείς και στερούμενες δημοκρατικού ελέγχου.
 
Εκτός Ευρωβουλής: Περιοδείες – συναντήσεις – παρεμβάσεις
 
Kaminis Chrysogelos TheodorikakouΕκλογές για το Δήμο Αθηναίων: ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ υποψηφίους με τον συνδυασμό του Γ. Καμίνη ανακοινώνουν οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία»
Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο «ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία», και η Όλγα Θεοδωρικάκου, μέλος της Γραμματείας του νέου πολιτικού φορέα και υποψήφια για τις ευρωεκλογές, συναντήθηκαν σήμερα με τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για να γίνει η Αθήνα μια πόλη βιώσιμη, με κοινωνική συνοχή, περιβαλλοντικά καινοτόμα, κλιματικά φιλική, ζωντανή, νεανική, πόλη του πολιτισμού, που θα την απολαμβάνουν και θα την αγαπούν οι κάτοικοί της, οι νέοι, αλλά και οι επισκέπτες. Ο Νίκος Χρυσόγελος και η Όλγα Θεοδωρικάκου συζήτησαν με τον Γιώργο Καμίνη τι πρέπει να αλλάξει στην πολιτική του Δήμου και ανακοίνωσαν την κριτική υποστήριξή τους και τη συμμετοχή υποψήφιων δημοτικών και κοινοτικών συμβούλων του φορέα «ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία» στο συνδυασμό του Γιώργου Καμίνη. Κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για όσα πρέπει να γίνουν, αλλά και όσα πρέπει να διορθωθούν την επόμενη περίοδο. «Δεν θα μείνουμε απλοί σχολιαστές, θα συμμετάσχουμε συνειδητά, με προτάσεις για τις αλλαγές που χρειάζεται η πόλη», δήλωσαν οι δυο εκπρόσωποι των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία».
 
Συνέντευξη Τύπου του Νίκου Χρυσόγελου στη Ρόδο
Στη Ρόδο βρέθηκε από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου 2014 ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ Ν. Αιγαίου, προκειμένου να συμμετάσχει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να συναντηθεί με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς και να παραχωρήσει συνεντεύξεις στα τοπικά και περιφερειακά Μέσα.
 
Η βία ενάντια στις ΑΠΕ δεν μπορεί να είναι η επιλογή
Ντροπή, η βία δεν μπορεί να είναι η απάντηση της κυβέρνησης στην αγωνία χιλιάδων ανθρώπων στο θέμα των ΑΠΕ. Υπάρχουν λύσεις! Την Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014, παραγωγοί, αγρότες και ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών συστημάτων και πάρκων συγκεντρώθηκαν έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να εκφράσουν την αντίθεση τους στο πολυνομοσχέδιο που καταδικάζει όλες τις επενδύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Η αντιμετώπιση της Πολιτείας, που επανειλημμένα έχει δείξει το αυταρχικό πρόσωπο της, αλλά και την έλλειψη όποιας διάθεσης δημοκρατικού διαλόγου και συναπόφασης, ήταν βία, χημικά και εικόνες ντροπής με αστυνομικούς να επιτίθενται και να τραυματίζουν τους παρευρισκόμενους.
 
Ρύθμιση των χρεών και προστασία της στέγης – η ευρωπαϊκή πρόκληση
Με στόχο την καλύτερη προστασία και ενημέρωση των καταναλωτών και τη συμβολή στη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής αγοράς που θα είναι σταθερή, ολοκληρωμένη, και πάνω απ' όλα βιώσιμη, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, από κοινού με την Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. (Ένωση Καταναλωτών – Η ποιότητα της ζωής), την Ομάδα της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διοργάνωσαν διεθνές συνέδριο με θέμα: «Υπερχρέωση: Ρύθμιση των χρεών και προστασία της στέγης - η ευρωπαϊκή πρόκληση», που έλαβε χώρα στις 15 Μαρτίου 2014 στο αμφιθέατρο ΓΣΕΒΕΕ. Δείτε το βίντεο.
 
Ο πόνος δεν είναι σύμπτωμα, είναι ασθένεια.
Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των αρμόδιων αρχών και της κοινής γνώμης, διοργανώθηκε στις 7 Μαρτίου 2014, με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου, Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Τα προβλήματα των ασθενών που έχουν μείνει χωρίς Μονάδα Θεραπείας Πόνου μετά το κλείσιμο του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων». Τον πρώτο λόγο είχαν οι ίδιοι οι ασθενείς, οι οποίοι απηύθυναν κραυγή αγωνίας σχετικά με τις “μεταρρυθμίσεις” που συντελούνται στο χώρο της υγείας.
 
Υπάρχει εναλλακτική λύση στην κρίση. Ας αλλάξουμε λοιπόν την Ευρώπη και την Ελλάδα
Στην συζήτηση με θέμα: «το μέλλον της δημοκρατικής διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», που διοργάνωσε η "ομάδα εργαζομένων" της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης στην Αθήνα, 6 και 7 Μαρτίου 2014, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπροσωπώντας την ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Ακούστε την παρέμβαση του Ν. Χρυσόγελου
 
Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη
Παρουσίαση της εργασίας «Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη» της ομάδας phasma2 και συζήτηση για την προοπτική κατασκευής φράγματος τον ποταμό Αώο πραγματοποιήθηκε στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφόρος Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια) αυτή την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου. Έξι φωτογράφοι -από τους 13- της ομάδας phasma2, ανέδειξαν το ιδιαίτερο πρόσωπο αυτής της κοινότητας που κύριο χαρακτηριστικό της ήταν πάντα το μέτρο στη σχέση της με τη φύση. Αυτό που την κράτησε ζωντανή μέχρι σήμερα.
 
 
 
 
 
 
   
Νέα των Πράσινων

 

 

Τρία χρόνια από την Φουκουσίμα. Δεν ξεχνάμε, αγωνιζόμαστε ενάντια στην πυρηνική απειλή. Εκδήλωση μνήμης στο Ευρωκοινοβούλιο από τους Πράσινους.

"Πριν από τρία χρόνια ο σεισμός και το τσουνάμι που ακολούθησε παρέσυραν τον μύθο ότι υπάρχει ασφαλής χρήση της πυρηνικής ενέργειας και ιαπωνική τεχνολογία που αποκλείει το πυρηνικό ατύχημα. Το κόστος για την κοινωνία ήταν όμως μεγάλο", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, συμμετέχοντας σε εκδήλωση των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για την επέτειο μνήμης από την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.    
 
 
 
 
Ομιλίες – Άρθρα - Συνεντεύξεις
Η Μεσόγειος θέλει ευρύτερη προστασία
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στα “Χανιώτικα Νέα” στις 25 Μαρτίου 2014.
 

 

 

Κανένα κόμμα δεν επιβάλλεται στο Ευρωκοινοβούλιο

 

Συνέντευξη στην Χριστίνα Καλογελοπούλου για το flust.gr, που δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου 2014.

 
 
 
 
 
Η Ελλάδα θα επιβιώσει σε μια πιο δυνατή, δημοκρατική, κοινωνική Ευρώπη.

Συνέντευξη στο δημοσιογράφο Μιχάλη Ψύλλο για το ΑΠΕ στο πλαίσιο της Συνόδου Ολομέλειας στο Στρασβούργο το Μάρτιο 2014.

 
 
 
 
 
Ευρωκοινοβούλιο: Αδιαφανής και χωρίς νομιμοποίηση η Τρόικα. Ανάγκη εναλλακτικού σχεδίου.

Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε σε τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ.

 

 

 

“Υγεία”: Περισσότερη ταλαιπωρία γι αυτούς που υποφέρουν.

Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στο tvxs.gr στις 4 Μαρτίου 2014.
 
Προγραμματισμένα για τις επόμενες μέρες
 
4 ΑΠΡ
15:00, Θεσσαλονίκη

Eκδήλωση για την κοινωνική οικονομία στο Παν/μιο Μακεδονίας.

 
6 AΠP
20:00, Αθήνα
Συνάντηση γνωριμίας με τους υποψηφίους του ευρωψηφοδελτίου “ΠΡΑΣΙΝΟΙ - Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία”. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο ΓΙΑΝΤΕΣ (Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια).
 
8-10 AΠP
Βρυξέλλες

Συμμετοχή σε σεμινάριο για Έλληνες δημοσιογράφους που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα ενόψει των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών.

 
9 AΠP
Βρυξέλλες
Σεμιναρίο στις Βρυξέλλες για την ανεργία των νέων - οι πράσινες προτάσεις για τα επόμενα πέντε έτη
 
11 AΠP
16:30, Αθήνα
Debate μεταξύ Ελλήνων ευρωβουλευτών που διοργανώνει το Europass. Το debate θα διεξαχθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.
 
23 AΠP
15:00, Αθήνα
Εκδήλωση για την καταστροφή των Χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο, που θα λάβει χώρα στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα).
 
Γραφείο ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου Βρυξέλλες: European Parliament, Rue Wiertz, ASP 08H247, B-1047 Brussels, Belgium Tel: 0032 228 45402
Στρασβούργο: Bât. Louise Weiss, T05059, 1, av. du Pr. Schuman, CS 91024, F-67070 Strasbourg, Tel: 0033 388 175402
Αθήνα: Μητροπόλεως 1 (πλ. Συντάγματος), 10557 Αθήνα / Τηλ.: 210.3709705 / Fax: 211.8506977

 

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) NEWSLETTERS Tue, 01 Apr 2014 12:19:23 +0300
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 1 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2014 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3597-newsletter-65 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3597-newsletter-65
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Γραφείο ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 1 Ιανουαρίου - 5 Φεβρουαρίου 2014
Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
 • Κυκλοφορήστε σε φίλους/ες αυτό το Δελτίο. Παρακινήστε τους/τις να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο μέσω της σχετικής δυνατότητας που υπάρχει στο site μας
 • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνετε κάποια παρατήρηση ή πρόταση ή να καταθέσετε κάποια ιδέα, στο e-mail nikos.chrysogelos@europarl.europa.eu.
 • Για τακτική ενημέρωση μπορείτε να εγγραφείτε στο RSS Feed των ανακοινώσεών μας.
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα νεολαίας και απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.youth-employment.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ!”
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.socialcooperatives.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΣΥΝ+ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ!”
Περιεχόμενα:
 
 
Ερώτηση στην Κομισιόν για την έκκληση της Oxfam να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική ανισότητα
Την έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Oxfam, με τίτλο «Δουλεύοντας για τους λίγους», που δημοσιεύτηκε πριν τη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρου στο Νταβός και υπογραμμίζει την ολοένα και περισσότερο διευρυνόμενη ανισότητα τόσο στις αναπτυσσόμενες όσο και στις αναπτυγμένες χώρες θέτει υπόψη της Κομισιόν, με ερώτηση που κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, και ρωτά αν η Κομισιόν θεωρεί ότι η έκκληση αφορά και την ίδια και ποια συγκεκριμένα μέτρα σχεδιάζει να αναλάβει.
 
Ομολογία Κομισιόν: τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία της ΕΕ! Απάντηση σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου για την περιβαλλοντική οπισθοχώρηση της ΕΕ
«Τα προγράμματα διαρθρωτικής προσαρμογής δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη στρατηγική και περιβαλλοντική εκτίμηση των επιπτώσεών τους», παραδέχεται η Κομισιόν στην απάντησή της σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Πράσινων και Αντιπροέδρου της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, για το ζήτημα της περιβαλλοντικής υποχώρησης της ΕΕ που είχε θέσει με άρθρο της η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Όσο για την πρόσφατη Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία “REFIT-Fit for Growth”, απλά διατυπώνει ένα ευχολόγιο: «Το REFIT δεν πρέπει να οδηγεί σε χαλάρωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος». Και ...εύχεται τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος «Ευρώπη 2020».
 
Μαζί με τους τούρκους πολίτες για να μην προχωρήσουν τα πυρηνικά σχέδια της κυβέρνησης | Ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου προς την Κομισιόν για την πρόσφατη πυρηνική συμφωνία Τουρκίας – Ιαπωνίας
Όπως έγινε γνωστό, η Τουρκική και η Ιαπωνική κυβέρνηση υπόγραψαν προσφάτως ένα συμβόλαιο ύψους 22 δις δολαρίων για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην περιοχή της Σινώπης, στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Νίκος Χρυσόγελος θέτει ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων σε σεισμογενείς περιοχές, αλλά ζητά και διευκρινήσεις για το εάν η ρήτρα που περιλαμβάνεται για την μεταφορά τεχνογνωσίας για τον εμπλουτισμό ουρανίου και την παραγωγή πλουτωνίου, κάτι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για χρήση σε πυρηνικά όπλα, παραβιάζει τη Διεθνή Συμφωνία για τη Μη-Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.
 
Επείγουσα ερώτηση για το ενδεχόμενο καταστροφής χημικών όπλων της Συρίας στα ανοιχτά της Κρήτης
Επείγουσα ερώτηση που βασίζεται στις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την καταστροφή επάνω στο πλοίο της ναυτικής διοίκησης των ΗΠΑ MV Cape Ray, πιλοτικά ή σε πραγματικές συνθήκες, των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Λιβύης και Μάλτας κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
 
 
Ενδυνάμωση της συνεργασίας ευρωπαίων εργαζομένων για υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων | Με πρόσκληση του Νίκου Χρυσόγελου συνάντηση εργαζομένων της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΤ3 με τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων
“Η αντιμετώπιση της παραβίασης των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων που επιδιώκεται στο όνομα της κρίσης δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Η αλληλεγγύη μεταξύ των συνδικάτων, αλλά και των ευρωπαϊκών κοινωνιών για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής μας αφορά όλους. Η εξυγίανση των δημοσιονομικών δεν μπορεί να γίνεται με διάλυση της κοινωνικής συνοχής και αποδόμηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, αλλά με ενδυνάμωση του κοινωνικού διαλόγου και επεξεργασία ενός ισορροπημένου και κοινωνικά δίκαιου σχεδίου εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, που θα έχει την στήριξη και αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών κοινωνιών”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, κατά την συνάντηση του, μαζί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην Περιφέρεια Αττικής, με εκπρόσωπο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΕTUC), την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες. Δείτε σχετικές φωτογραφίες.
 
Σε κρίσιμο σημείο οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την εμπορία σπόρων
"Βρισκόμαστε σήμερα σε μια σημαντική στιγμή για τη βιοποικιλότητα, τη γεωργία και την καθημερινή ζωή των πολιτών της Ευρώπης, με την προτεινόμενη ψήφιση του νέου Κανονισμού της ΕΕ που θα ρυθμίζει το Φυτικό Πολλαπλασιαστικό Υλικό. Ο νέος Κανονισμός 2013/0137(COD), ο οποίος προτάθηκε στις 6 Μαΐου 2013 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βρίσκεται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία της. Έχουμε καταθέσει αναλυτικές προτάσεις αλλά και οργανώνουμε ή συμμετέχουμε σε δράσεις των οργανώσεων πολιτών /παραγωγών σε όλη την Ευρώπη εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Πράσινων με αφορμή τη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου, στις 30 Ιανουαρίου.
 
Άλλα βλέπει ο Υπουργός και άλλα οι πολίτες | Ο Νίκος Χρυσόγελος θέτει ερωτήματα στον Άδωνι Γεωργιάδη κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στο ΕΚ
«Ο Υπουργός Υγείας θέλησε να ωραιοποιήσει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα θέματα υγείας στην Ελλάδα και να προβάλει την “εξευρωπαϊσμένη” μορφή των ακολουθούμενων πολιτικών του, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας ή αφήνοντας αναπάντητα τα ερωτήματα που του έθεσα αναφορικά με τους τρία εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες, την αύξηση κατά 30% των εισαγωγών σε νοσοκομεία, το κλείσιμο πολλών νοσοκομείων, την εγκατάλειψη των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, τα προβλήματα στη ψυχιατρική μεταρρύθμιση και τις επιπτώσεις τις οικονομικής κρίσης στην υγεία, ιδίως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, σχολιάζοντας τις απαντήσεις που του έδωσε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα υγείας ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 Ιανουαρίου 2014.
Δείτε βίντεο με τις ερωτήσεις του Νίκου Χρυσέγελου. Δείτε βίντεο με την απάντηση του Άδωνι Γεωργιάδη.
 
Με τη συνταγή της Τρόικα τα προβλήματα χειροτερεύουν
“Όλο και περισσότεροι διαπιστώνουν και παραδέχονται ότι οι πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν εφαρμοστεί στις χώρες της κρίσης, όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά αντιθέτως μετέτρεψαν την κρίση χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων ορισμένων χωρών σε εκτεταμένη ευρωπαϊκή οικονομική και κοινωνική κρίση, έκρηξη της ανεργίας, κατάρρευση του παραγωγικού τομέα και διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Σήμερα δεν δικαιολογείται πια να διατηρούμε δομές, όπως η τρόικα, εκτός ευρωπαϊκής κοινοτικής μεθόδου, και πολιτικές σκληρής λιτότητας που αντιβαίνουν στις ευρωπαϊκές πολιτικές", τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Συνέλευση εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων, που συνεδρίασε στις 21 Ιανουαρίου 2014 στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Εξαμήνου. Δείτε το βίντεο με την ομιλία.
 
Η Ελληνική Προεδρία της ΕΕ πρόκληση για περισσότερη Ευρώπη, και ευρωπαϊκή Ελλάδα. Αλλά…
Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια: «Η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ είναι μια μεγάλη πρόκληση για περισσότερη Ευρώπη της αλληλεγγύης και περισσότερη ευρωπαϊκή Ελλάδα. Όμως, η ευκαιρία αυτή θα χαθεί αν η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται την προεδρία στο πλαίσιο μιας επικοινωνιακής πολιτικής για να βελτιώσει την εικόνα της. Ο πρωθυπουργός έχασε την ευκαιρία, μιλώντας προς τους ευρωβουλευτές, να παρουσιάσει την πραγματική εικόνα της Ελλάδας.» Δείτε σε βίντεο την ομιλία.
 
Ύποπτα παιχνίδια της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ σχετικά με το μεταλλαγμένο καλαμπόκι;
«Λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της, η Κομισιόν προσπαθεί να επιβάλει νέες ποικιλίες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στους πολίτες, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό δεν θέλουν τα "μεταλλαγμένα" στη διατροφή τους. Όμως, στο παιχνίδι αυτό η ελληνική κυβέρνηση που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ή λόγω πλήρους άγνοιας ή για ύποπτους λόγους, φαίνεται ότι συμβάλει στις προσπάθειες της Κομισιόν να ξανανοίξει μετά από πολλά χρόνια η πίσω πόρτα σε γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες καλαμποκιού, υποκύπτοντας στις πιέσεις μεγάλων επιχειρήσεων, σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των ευρωπαίων καταναλωτών. Αν θέλουν να αποδείξουν η ελληνική κυβέρνηση και ο Υπουργός Γεωργίας, ότι από άγνοια και όχι από δόλο, έχουν κάνει όσα έχουν κάνει μέχρι τώρα, πρέπει να κινηθούν αστραπιαία για να υπάρξει μέχρι 6 Φεβρουαρίου απόφαση των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ που θα απορρίπτει την καλλιέργεια», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Σταδιακή κατάργηση πλαστικής σακούλας και επικίνδυνων πλαστικών
Ο Νίκος Χρυσόγελος για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τα πλαστικά απόβλητα: «Υπολογίζεται ότι 80.000.000 πλαστικών πλέουν στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ γενικότερα η διαχείριση των αποβλήτων πλαστικών δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Το Ευρωκοινοβούλιο ζητάει μια νέα στρατηγική για τα πλαστικά απόβλητα, εφαρμογή της ιεράρχησης των μεθόδων διάθεσης των αποβλήτων που προκύπτουν από την υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά και προετοιμασία νέας νομοθεσίας με στόχο οικολογικό σχεδιασμό και καινοτομία σχετικά με τα πλαστικά προϊόντα καθώς κaι αυξημένα ποσοστά μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης που φτάνουν το 80%, στο πλαίσιο μιας μη-τοξικής κυκλικής οικονομίας.»
 
Ενάντια σε μελισσοκομία, υγεία και περιβάλλον απόφαση της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου για το μέλι
Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με την πρόταση για την τροποποίηση της οδηγίας 2001/110/ΕΚ για το μέλι: «Η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου - κυρίως ευρωσκεπτικιστές, φιλελεύθεροι, συντηρητικοί και ακροδεξιοί, αλλά και μέρος των Σοσιαλδημοκρατών - ενέκρινε στις 16/1/2014 τις προτάσεις για την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με το μέλι, προτάσεις που στρέφονται εναντίον της μελισσοκομίας, των μελισσοκόμων, του περιβάλλοντος και των καταναλωτών. Αλλά και η ελληνική προεδρία δεν έκανε καμία προσπάθεια να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη, αν δεν την υποστήριξε κιόλας, που θα πλήξει και τους Έλληνες μελισσοκόμους, μια και η ελληνική παραγωγή μελιού είναι υψηλής ποιότητας και μεγάλης ποικιλίας. Το πιο μεγάλο πρόβλημα προκύπτει από μια τροπολογία που υιοθετήθηκε, σύμφωνα με την οποία η παρουσία γενετικά τροποποιημένης (ΓΤ) γύρης στο μέλι δεν θα αναγράφεται στην ετικέτα, παρά μόνο όταν αυτή ξεπερνάει το 0,9% του βάρους του μελιού, κάτι που μπορεί να συμβεί σπάνια.»
 
Διάλογος και ανταλλαγή εμπειριών για διαμόρφωση από κάθε περιφέρεια στρατηγικής και σχεδίου δράσης για έρευνα και τεχνολογία
Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης της σημαντικής για τις περιφέρειες έκθεσης «Ευφυής εξειδίκευση: δικτύωση κέντρων αριστείας για μια αποτελεσματική πολιτική συνοχής», ενώ μίλησε σχετικά και στην Ολομέλεια. Οι τροπολογίες του σχετικά με την ενίσχυση της συμμετοχής των διαφόρων κοινωνικών φορέων στη διαμόρφωση της στρατηγικής, καθώς και την ενίσχυση των ικανοτήτων των περιφερειών και των φορέων στον σχεδιασμό και εφαρμογή της στρατηγικής είχαν ενσωματωθεί στην τελική έκθεση. Δείτε το βίντεο με την ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια.
 
 
Η παραίτησή μου από τη λίστα των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές | Λύσεις μέσα από δημιουργικές ανατροπές στην πολιτική, τα κόμματα και την κοινωνία
“Η παραίτηση μου - όσο και άλλων μελών - από την λίστα των Οικολόγων Πράσινων για τις ευρωεκλογές δεν είναι μια ένδειξη προσωπικής δυσαρέσκειας. Ήταν απόφαση δύσκολη, αλλά σαφώς πολιτική. Θέλω να πιστεύω, σύμφωνα με τις πολιτικές απαντήσεις που πρέπει να δοθούν σε σχέση με την κρίση, αλλά και με τις αξίες και το ήθος που χρειάζεται να κυριαρχήσουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.”
 
Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου σε Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο στην Αττική
Το Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο θέμα: “Ανεργία των Νέων: Βελτιώνοντας το Παρόν, Διασφαλίζοντας το Μέλλον” διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, και έλαβε χώρα στις 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου στην Αθήνα και τον Πειραιά, αντιστοίχως. Δείτε βίντεο με την παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου.
 
Όχι εκ των υστέρων δάκρυα για νέους πνιγμένους στη Μεσόγειο! Συνδιοργάνωση ημερίδας από τον Νίκο Χρυσόγελο και τη Μαριλένα Κοππά για τις τραγωδίες στη Μεσόγειο
Υπό τη σκιά της νέας απώλειας ζωών μεταναστών, αυτή τη φορά στο Φαρμακονήσι, και με 10 αγνοούμενους (2 γυναίκες, 8 παιδιά και βρέφη), αλλά και πολλαπλά ερωτηματικά αναφορικά με τις συνθήκες της τραγωδίας και τις τυχόν ευθύνες για αυτήν, οργανώθηκε από τους ευρωβουλευτές Νίκο Χρυσόγελο, (Πράσινοι), και Μαριλένα Κοππά, (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες), εκδήλωση με θέμα «Η Γκετοποίηση της πολιτικής ασύλου, από τη Λαμπετούσα στη Λέσβο», την Δευτέρα στις 27 Ιανουαρίου 2014, στο Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα. Στην εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης ως ομιλητές οι Γιώργος Τσαρμπόπουλος, Επικεφαλής του γραφείου για την Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Tommaso Della Longa και Laura Bastianetto, Ιταλοί δημοσιογράφοι και συγγραφείς του βιβλίου: «Lampedusa: Chronicles from Neverland / Χρονικό από τη χώρα του Πουθενά», καθώς και εκπρόσωποι μεταναστευτικών οργανώσεων. Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση.
 
H Ευρώπη να μην βυθιστεί στην αιθαλομίχλη των ορυκτών καυσίμων! Σχολιασμός του ευρωβουλευτή των Πράσινων για τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για ενέργεια και κλίμα
«Σε μια εποχή που απαιτούνται φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας για να προστατέψουμε το κλίμα αλλά και να στραφεί η οικονομία προς μια καινοτόμο, πλούσια σε θέσεις εργασίας και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα οικονομία, η Κομισιόν και ο κ. Μπαρόζο παρουσίασαν ένα στρατηγικό πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια 2020-2030 που εκφράζει απόλυτα τα ισχυρά λόμπυ πετρελαίου, φυσικού αερίου, σχιστολιθικού αερίου / πετρελαίου και τις επιλογές της κ. Μέρκελ. Και αυτό όταν λίγες μέρες πιο πριν, στις 9 Ιανουαρίου 2014, το Ευρωκοινοβούλιο, σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) και της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) υπερψήφισαν το «Πλαίσιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030», που κινείται σε άλλη κατεύθυνση και θέτει, μεταξύ άλλων, στόχους για μείωση των αερίων θερμοκηπίου (40%), μείωση σπατάλης ενέργειας (40%) και προώθηση των ΑΠΕ (30%) μέχρι το 2030», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.
 
Να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες ελληνικών αρχών και ΕΕ για τις απώλειες ανθρωπίνων ζωών στο Φαρμακονήσι
«Δυστυχώς, για άλλη μια φορά είμαστε θεατές στο ίδιο έργο: δύο ακόμα ζωές, μία γυναίκα και ένα παιδί, χάθηκαν στη θάλασσα, άλλοι δέκα άνθρωποι, 8 παιδιά και δυο γυναίκες, αγνοούνται. Εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτηματικά αναφορικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη η νέα τραγωδία στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου την Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2014, με δεδομένο ότι το σκάφος με τους επιβαίνοντες βυθίστηκε ενώ ρυμουλκούνταν από σκάφος του Λιμενικού. Οι ενέργειες (ή μη ενέργειες) των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με τις ανεπάρκειες της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν μετατρέψει τα νερά της Μεσογείου σε τόπο απώλειας 20.000 ανθρωπίνων ζωών τα τελευταία 10 χρόνια, κυρίως γυναικών και παιδιών. Στο Αιγαίο, τόσο στα παράλια της Ελλάδας όσο και στα παράλια της Τουρκίας, από τις 6 Σεπτεμβρίου 2012 μέχρι τον Νοέμβριο 2013 βρήκαν το θάνατο 117 άτομα, μετανάστες ή πρόσφυγες, εκ των οποίων 33 παιδιά, ενώ ως αγνοούμενοι καταγράφηκαν 16, μεταξύ αυτών 5 παιδιά και 1 έγκυος. Τα στοιχεία αφορούν μόνο τα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Οι δομές υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε καιρό οικονομικής κρίσης
Με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Πράσινων, διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Αλγολογίας ημερίδα με θέμα: «Οι δομές υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε καιρό οικονομικής κρίσης», στις 11 Ιανουαρίου 2014 στην Αθήνα. Στην ημερίδα συμμετείχαν πολυάριθμοι εκπρόσωποι δομών υγείας, επιστήμονες, κοινωνικοί φορείς, οργανώσεις ασθενών και εκπρόσωποι από τον πολιτικό χώρο.
 
Ημερίδα για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα ναυτιλίας, θαλάσσιας πολιτικής και λιμένων
Ο Νίκος Χρυσόγελος έλαβε μέρος ως ομιλητής σε Ημερίδα με θέμα: «προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα ναυτιλίας, θαλάσσιας πολιτικής και λιμένων» που έλαβε χώρα στις 10 Ιανουαρίου 2014 στον Πειραιά. Την εκδήλωση διοργάνωσε η πρωτοβουλία ECONSHIP του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην ημερίδα συμμετείχαν Έλληνες βουλευτές και ευρωβουλευτές, στελέχη των Υπουργείων Ναυτιλίας και Αιγαίου και Ανάπτυξης και Τουρισμού, του Κέντρου προώθησης ναυτιλίας μικρών αποστάσεων της Ελλάδας, της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων, ακαδημαϊκοί, αλλά και στελέχη της ναυτιλίας και του θαλάσσιου τουρισμού.
 
StartingUp: Η Ευρώπη ενισχύει την απασχόληση των νέων
Στηρίζοντας την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, τον εκδημοκρατισμό της επιχειρηματικότητας και την προώθηση της καινοτομίας, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, συμμετείχε στην εναρκτήρια εκδήλωση του Starting Up, που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2014 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Δείτε βίντεο από την εκδήλωση.
 
Οι διαπραγματεύσεις για τη Διατλαντική Εμπορική Επενδυτική Σχέση (ΤΤΙΡ) είναι επικίνδυνες και πρέπει να «παγώσουν»
«Η ελληνική κυβέρνηση είναι απροετοίμαστη για μια σειρά σοβαρών θεμάτων που πρέπει να διαχειριστεί στο πλαίσιο της προεδρίας της, ένα από τα οποία είναι η Διατλαντική Εμπορική Επενδυτική Σχέση (TTIP), την οποία διαπραγματεύονται, υπό συνθήκες μεγάλης μυστικότητας, από τον Ιούλιο 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η αμερικανική κυβέρνηση. Η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία αποτελεί συνέχεια άλλων παρόμοιων πρωτοβουλιών, όπως η CETA (Εμπορικές Σχέσεις Καναδά - ΕΕ), και η TAFTA (Διατλαντική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου). Είναι αντίστοιχη της ACTA και νεκρανάσταση της διαβόητης ΜΑΙ, της «Πολυμερούς Συμφωνίας Επενδύσεων», η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και εγκαταλειφθεί μετά από αποχώρηση της Γαλλίας από τις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Τουλάχιστον 660 εκτελέσεις ατόμων στο Ιράν μέσα σε ένα χρόνο!
Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου για τις εκτελέσεις 40 ατόμων μέσα σε μια εβδομάδα στη διάρκεια επίσκεψης αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου. Συνολικά μέσα στο 2013 οι ιρανικές αρχές προχώρησαν σε 660 εκτελέσεις, από τις οποίες περίπου 2/3 από την ημέρα ανάληψης της προεδρίας από τον νέο πρόεδρο Rouhani.
 
Σεμινάριο μπατίκ
Σεμινάριο μπατίκ (ζωγραφική σε μετάξι) διοργανώθηκε από την Claudia Marcela Restrepo López στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στις 24/01/2014.

 
Βιωματική Κατανόηση της Ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στα Δημοτικά Σχολεία
Βιωματικό εργαστήριο πραγματοποίησε ο φορέας “η σπείρα, ολιστική εκπαίδευση, ανθρώπινες αξίες, διά βίου μάθηση” στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στις 19/01/2014 στο πλαίσιο του Προγράμματος “Βιωματική Κατανόηση της Ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στα Δημοτικά Σχολεία”, σε συνέχεια της ιδιαίτερα επιτυχούς έκβασης των βιωματικών εργαστηρίων ενηλίκων στην περιφέρεια της χώρας μας. Το εργαστήριο, στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, παιδαγωγοί και εμψυχωτές ομάδων παιδιών ηλικίας δημοτικού σχολείου, εστίασε στην προώθηση της κατανόησης και της βιωματικής γνώσης του περιεχομένου της Ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και συμμετοχικές δραστηριότητες.
 
Πολυπολιτισμικό Ρεβεγιόν για την αλλαγή του χρόνου
Με χορούς και τραγούδια από Ευρώπη, Ασία και Αφρική υποδεχτήκαμε το 2014 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, διασκεδάζοντας παρέα με τις Mandela Girls από τη Νότιο Αφρική, το συγκρότημα νέων από το Αφγανιστάν και την Svetlana από Κροατία-Σερβία, και ανταλλάσοντας θερμές ευχές για μια χρονιά αλληλεγγύης, οικολογίας, πολιτισμού και δημιουργικότητας.
 
Ζεστά Χριστουγεννιάτικα παραμύθια για μικρούς και μεγάλους
Στον υπέροχο κόσμο των Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών και τραγουδιών μας ταξίδεψε η αφηγήτρια Σταματέλου Μαρία στις 05/01/2014 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο.

 
 
Οι Πράσινοι προτείνουν τον Σνόουντεν για Νόμπελ Ειρήνης
Η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότεινε τον πληροφοριοδότη Edward Snowden για το βραβείο Ειρήνης Νόμπελ. Η υποψηφιότητα που κατατέθηκε τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014 σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει η Επιτροπή των βραβείων Νόμπελ (1) και υποστηρίχτηκε από όλους τους Πράσινους ευρωβουλευτές, καθώς αντιπροσωπεύει συμβολικά την υποστήριξή μας σε αυτόν και τις θαρραλέες πράξεις του.
 
Η Ρ. Χάρμς μιλά για την ελληνική προεδρία
Η Ρεμπέκα Χαρμς συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επισήμανε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος παρουσίασε στους ευρωβουλευτές τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, πως είναι μεγάλο λάθος να έρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να λέει ότι όλα πάνε καλά τη στιγμή που η εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων έχει κοστίσει στο βιοτικό επίπεδο και στην απασχόληση των πολιτών. «Ελπίζω» είπε «ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να διορθώσει τις ασυμμετρίες του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στη διάρκεια της προεδρίας. Ξέρω ότι είναι αισιόδοξη αυτή η προσδοκία, αλλά η επιμονή αποκλειστικά και μόνο στη βιωσιμότητα του χρέους έχει οδηγήσει την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.» Δείτε σε βίντεο την ομιλία.
 
 
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στην Ελεύθερη ΕΡΤ
Συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Χρυσόγελος στη Χριστίνα Σιγανίδου στις 30 Ιανουαρίου για το δελτίο της Ελεύθερης ΕΡΤ, με αφορμή την ημερίδα που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες για το πρασίνισμα της περιφερεικής πολιτκής...
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος στο KONTRA Channel στην εκπομπή Περιβάλλον Ώρα Μηδέν
Παρέμβαση για το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι στην εκπομπή στις 25/01/2014...
 
Ο Nίκος Χρυσόγελος για την καταστροφή χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο
Ο Νίκος Χρυσόγελος μιλάει στο δελτίο ειδήσεων της ERTopen για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Λιβύης και Μάλτας και τη σχετική επείγουσα ερώτηση που κατέθεσε στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Το δικαίωμα να κυκλοφορούμε ελεύθερα
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στο tvxs στις 22/01/2014...
 
Απούσες οι πράσινες προτεραιότητες στην Ελληνική Προεδρία
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στο euractiv.gr που δημοσιεύθυκε στις 17/01/2014...
 
Λαμπεντούζα: το πάθημα ας γίνει μάθημα
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στις 14/1/2013 στην AthensVoice...
 
Προεδρία ΕΕ: Οι δυνατότητες και η διαχείριση από την κυβέρνηση
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στο tvxs που δημοσιεύθηκε στις 04/01/2014...
 
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στην εφημερίδα “Αυγή”
Διαβάστε τη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα στις 03/01/2014...
 
Ελληνική Προεδρία της ΕΕ, προστασία του κλίματος και ανανεώσιμη ενέργεια
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε σε περιφερειακά Μέσα...
 
Πλαστικά απόβλητα: Ευρωπαϊκή στρατηγική για τη μείωσή τους
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε σε περιφερειακά Μέσα...
 
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στο ραδιοφωνικό σταθμό Γαλαξίας FM
Συνέντευξη που παραχωρήθηκε στις 03/01/2014 στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του ευρωβουλευτή στο Νομό Φωκίδας...
 
 
7
ΦΕΒ
19:30, Κέντρο Νεότητας Δήμου Χαλανδρίου Με τη συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου, η Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί: Μπορούν να είναι απάντηση στην κρίση;», που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014 και ώρα 19:30 στο Κέντρο Νεότητας του Δήμου Χαλανδρίου (Αντιγόνης & Δαναϊδων). Συμμετέχουν, επίσης, ως ομιλητές οι Δημήτρης Καπογιάννης, καθηγητής ΤΕΙ Μεσολογγίου, Aνδρέας Ρουμελιώτης, δημοσιογράφος, και Κώστας Γερολυμάτος, μέλος του Συνεταιρισμού Γονέων Χαλανδρίου. Διαβάστε περισσότερα
 
9
ΦΕΒ
19:30, Αθήνα Βραδιά αφήγησης ελληνικών λαϊκών παραμυθιών για ενήλικες και παιδιά άνω των δέκα ετών στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφ. Ιωνίας 315, δίπλα στον σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια). Αφηγείται η Μαρία Μπάκα. Παίζει πολίτικο λαούτο και τραγουδά η Μαρία Κοτσίρη. Είσοδος ελεύθερη.
 
10
IAN
Αθήνα - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, ώρα 16:00 Συμμετοχή σε εκδήλωση “StartingUP: Εκδημοκρατισμός της επιχειρηματικότητας - Η Ευρώπη ενισχύει την απασχόληση των νέων”.
 
1-2
MAP
Αθήνα 9ος πανελλήνιος διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής – λογοτεχνίας – ποίησης “ΠΑΙΔΟΧΡΩΜΑΤΑ” στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφ. Ιωνίας 315, δίπλα στον σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια). Διοργανώτρια: Λένα Λιβανός. 1ο βραβείο: Δωρεάν τριετής φοίτηση μέχρι την απόκτηση πτυχίου στη σχολή ζωγραφικής ABC δι' αλληλογραφίας. Δωρεά συμμετοχή. Προθεσμία: 15/02/2014.
 
]]>
nikos.chrysogelos@gmail.com (Super User) NEWSLETTERS Thu, 06 Feb 2014 11:49:17 +0200
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 10 - 27 Δεκεμβρίου 2013 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3550-newsletter-64 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3550-newsletter-64
Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
 • Κυκλοφορήστε σε φίλους/ες αυτό το Δελτίο. Παρακινήστε τους/τις να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο μέσω της σχετικής δυνατότητας που υπάρχει στο site μας
 • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνετε κάποια παρατήρηση ή πρόταση ή να καταθέσετε κάποια ιδέα, στο e-mail nikos.chrysogelos@europarl.europa.eu.
 • Για τακτική ενημέρωση μπορείτε να εγγραφείτε στο RSS Feed των ανακοινώσεών μας.
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα νεολαίας και απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.youth-employment.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ!”
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.socialcooperatives.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΣΥΝ+ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ!”
Περιεχόμενα:
 
Εύχομαι η μαγεία των γιορτών να μας αγγίξει και να ξαναβρούμε το χαμόγελο, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, να ζεστάνει τις παγωμένες καρδιές μας και να μας βοηθήσει να αλλάξουμε πορεία, οδεύοντας προς μια δημιουργική πορεία προσωπική και κοινωνική!

Νίκος Χρυσόγελος
 
 
 
Ερώτηση Νίκου Χρυσόγελου προς την Κομισιόν και την ΕKT για το κλείσιμο τριών συνεταιριστικών τραπεζών
Δυο ερωτήσεις προς την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον τρόπο που αντιμετώπισε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος τις τρεις συνεταιριστικές τράπεζες (Δυτικής Μακεδονίας, Δωδεκανήσου και Ευβοίας) που οδήγησε στην αφαίρεση της άδειάς τους και της υποχρέωσης μεταφοράς των καταθέσεων στην Τράπεζα Alpha Bank κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου. Έθεσε, εξάλλου, το θέμα αυτό και στον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων László Andor, κατά την προγραμματισμένη συνάντηση που είχε μαζί του για την πορεία της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και οικονομίας στην Ελλάδα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις.
 
 
Έκθεση Ευρωκοινοβουλίου για επιπτώσεις των πολιτικών της τρόικα σε απασχόληση και κοινωνική συνοχή
«Το αρχικό σχέδιο έκθεσης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τις επιπτώσεις των πολιτικών που προωθεί η τρόικα στην απασχόληση, στην κοινωνική συνοχή και στον κοινωνικό διάλογο καθιστά συνυπεύθυνη την Τρόικα για τις συνέπειες αυτών των πολιτών. Οι ευρωβουλευτές ζητάνε όλες οι αποφάσεις να είναι συμβατές με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ένωσης καθώς και την Στρατηγική Ευρώπη 2020 που υποχρεώνουν στην προώθηση υψηλού επιπέδου απασχόλησης, στην εγγύηση επαρκούς κοινωνικής προστασίας, στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, σε υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, στην προστασία της υγείας, στο σεβασμό των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων και αναγνωρίζουν την ανάγκη για κοινωνικό διάλογο και συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις αποφάσεις», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Γνωμοδότηση και της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης για επιπτώσεις των πολιτικών της Tρόικα
Μετά από πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου

Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου θα προχωρήσει σε γνωμοδότηση για τις επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικα στην περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή με βάση την έκθεση που θα συντάξει η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, αποδεχόμενη τμήμα της πρότασης του Νίκου Χρυσόγελου, αντιπροέδρου της Επιτροπής, που είχε υποστηριχθεί συνολικά από την Ομάδα των Πράσινων. Ολοκληρωμένη διαδικασία ακροάσεων έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, μετά από πρωτοβουλία του Γερμανού πράσινου Ευρωβουλευτή Σβεν Γκίγκολν, ενώ έκθεση συντάσσει και η Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ελλάδα.
 
Να αλλάξουν οι πολιτικές για τις παράνομες ψυχότροπες (ναρκωτικές) ουσίες
«Ένας στους 4, δηλαδή 85 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, και πάνω από 300.000.000 σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν κάνει ή εξακολουθούν να κάνουν χρήση παράνομων ουσιών. Μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλους αυτούς ως εγκληματίες; Τα κέρδη από το παράνομο εμπόριο ψυχοτρόπων (ναρκωτικών) ουσιών έχουν ξεπεράσει τα 400 δις σε ετήσια βάση. Μπορεί να θεωρούμε ότι πετυχαίνει η κατασταλτική πολιτική; Ο αριθμός των νέων ψυχοτρόπων ουσιών που κοινοποιήθηκαν από τα κράτη μέλη στα Ηνωμένα Έθνη αυξήθηκε κατά 50% από το 2009 μέχρι το 2012. Μπορούμε να αγνοούμε ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της αδιάκοπης προσπάθειας να ξεφύγουν από το γράμμα του νόμου που τις καθιστά παράνομες και μη ελέγξιμες, και της εναλλαγής των χρηστών από την μία ουσία στην άλλη, κυρίως λόγω των απαγορεύσεων;» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος εισηγητής των Πράσινων στη συζήτηση δυο εκθέσεων για τις ψυχότροπες ουσίες, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας, την Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.
Δείτε βίντεο με τις τοποθετήσεις του Νίκου Χρυσόγελου εδώ και εδώ.
 
Επέκταση της «αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών» για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής
«Παράθυρα» στην νέα νομοθεσία – Αποχή των Πράσινων από την ψηφοφορία- Δηλώσεις του Νίκου Χρυσόγελου

Την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υιοθέτησαν νομοθεσία που υποχρεώνει τα Κράτη-Μέλη να συλλέγουν και να ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. «Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη. Όμως, μία κεντρική διάταξη της νέας νομοθεσίας αφήνει «παράθυρα» στην εφαρμογή, δίνοντας σε όσα Κράτη-Μέλη το επιθυμούν, τη διακριτική ευχέρεια να ορίσουν εξαιρέσεις στις εθνικές τους νομοθεσίες. Κατόπιν αυτής της πρότασης, οι Πράσινοι απείχαμε από την ψηφοφορία» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Το Ευρωκοινοβούλιο αποτυγχάνει να υποστηρίξει τη σταδιακή κατάργηση της καταστροφικής αλιείας με τράτες μεγάλου βάθους
Μπορούμε να καταστρέψουμε την ζωή στο βυθό για να εξυπηρετηθούν μερικές βιομηχανικές τράτες που ψαρεύουν με καταστροφικά εργαλεία σε βάθη πάνω από 600 μέτρα; Το ευρωκοινοβούλιο ψήφισε στις 10/12/2013 για τους νέους κανόνες της ΕΕ που θα διέπουν την αλιεία βαθέων υδάτων. Οι Πράσινοι εξέφρασαν τη λύπη τους για την αποτυχία να ψηφιστούν προτάσεις για την σταδιακή κατάργηση της καταστροφικής αλιείας με τράτες που αλιεύουν με καταστροφικό τρόπο σε πολύ μεγάλα βάθη που ξεπερνούν και τα 600 μέτρα. Η τροπολογία των Πράσινων σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση της αλιείας με τράτα και απλάδια δίχτυα μεγάλου βάθους συγκέντρωσε 326 υπέρ και 342 ψήφους κατά, παρά τη μεγάλη κινητοποίηση πολλών φορέων και πολιτών. Μόνο στην Γαλλία υπέγραψαν 700.000 πολίτες την σχετική πρόταση. Δυστυχώς μεταξύ αυτών που ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της καταστροφικής αυτής αλιείας βρίσκονταν και έλληνες ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων κι αυτοί της αριστεράς, αν και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν παρόμοια σκάφη.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες της αλιείας ανοιχτής θάλασσας με βυθότρατες δείτε ένα ενδιαφέρον γραφικό.
Στηρίξτε και υπογράψτε τη σχετική έκκληση για απαγόρευση της χρήσης βυθοτρατών.
Δείτε εδώ ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο animation για την υπεραλίευση.
 
Να μην χαθούν άλλες ζωές στη θάλασσα. Έγκριση νέων κανόνων για τον FRONTEX από Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου
«Το ναυάγιο της 3ης Οκτωβρίου στη Λαμπεντούζα, το πολύνεκρο ναυτικό δυστύχημα στα ανοιχτά της Μάλτας λίγες ημέρες αργότερα και ο θάνατος μεταναστών στη Λευκάδα το Νοέμβριο, αποτελούν μέρος ενός συνεχιζόμενου δράματος που εξελίσσεται εδώ και δεκαετίες στη Μεσόγειο στην προσπάθεια ανθρώπων να ξεφύγουν από συνθήκες που απειλούν τη ζωής τους ή στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Έχουμε πάνω από 20.000 θύματα τα τελευταία 10 χρόνια, ενώ στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε ένα χρόνο 177 άτομα. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά σε αυτές τις τραγωδίες. Χρειαζόμαστε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την μετανάστευση με έμφαση στην κοινωνική ένταξη και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπισμού, νόμιμους δρόμους μετανάστευσης και επιμερισμό ευθυνών σε όλες τις χώρες, ώστε να μην πέφτουν όλες οι ευθύνες στις χώρες που είναι στα σύνορα», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά και την υπερψήφιση από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου νέων κανόνων αναφορικά με τη δράση του FRONTEX.
 
Περιφρόνηση για τα δικαιώματα των γυναικών από κεντροδεξιούς και ακροδεξιούς ευρωβουλευτές
«Οι κεντροδεξιοί και ακροδεξιοί ευρωβουλευτές ντρόπιασαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τον μακροχρόνιο ρόλο του στην προώθηση βασικών δικαιωμάτων. Εκτός από την ιδεολογική μυωπία της απόρριψης της έκθεσης Estrela, οι άσχημες σκηνές γύρω από την χτεσινή ψηφοφορία, με τα σφυρίγματα και τα γιουχαΐσματα από δεξιούς και ακροδεξιούς ευρωβουλευτές, δείχνουν την περιφρόνησή τους για τα δικαιώματα των γυναικών και το χαμηλό τους επίπεδό γενικότερα. Ήρθαν σε πλήρη αντίφαση αφού πέρυσι η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών είχε υπερψηφίσει παρόμοια έκθεση», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, σχολιάζοντας την απόρριψη, με ελάχιστους ψήφους διαφορά, από την πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2012, της έκθεσης της ευρωβουλευτού Estrela (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Πορτογαλία) σχετικά με την «σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών».
 
Η Ουκρανία αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί ακόμα να εμπνεύσει τους λαούς
«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη και καταδίκη μου για τα βίαια γεγονότα της νύχτας της 9ης Δεκεμβρίου 2013, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση ωμής και απαράδεχτης βίας ενάντια στους διαδηλωτές και επιτέθηκαν στα γραφεία κομμάτων της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν είναι διαδήλωση, αλλά κίνημα. Οι νέοι που συγκεντρώνονται ειρηνικά στους δρόμους και στην πλατεία Maidan δεν ασκούν κριτική μόνο στην κυβέρνηση, αλλά και στην παραδοσιακή αντιπολίτευση που προέκυψε μέσα από το σύστημα, αντιτίθενται στους εθνικιστές και επιζητούν ευρωπαϊκή προοπτική για τη χώρα τους. Δεν διαδηλώνουν υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης επειδή πιστεύουν ότι θα τους εξασφαλίσει οικονομική ευημερία, αλλά επειδή πιστεύουν ότι είναι ο μόνος δρόμος προς τη διασφάλιση της δημοκρατίας και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το 2004 ήταν η «Πορτοκαλί Επανάσταση» που είχε συνταράξει τη χώρα, σήμερα είναι η «Ευρω-επανάσταση». Σε αντίθεση με την «Πορτοκαλί Επανάσταση», που στρεφόταν κατά του Λ. Κούτσμα και την καθοδηγούσε ο Β. Γιουτσένκο, σήμερα η επανάσταση δεν αφορά πρόσωπα, αλλά στοχεύει στις αναγκαίες βαθιές πολιτικές αλλαγές του συστήματος και καθοδηγείται από την ίδια την κοινωνία των πολιτών», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος με αφορμή τη συζήτηση και ψηφοφορία στο πλαίσιο της Ολομέλειας στο Στρασβούργο σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους και το μέλλον της ανατολικής εταιρικής σχέσης, ιδίως σε ότι αφορά την Ουκρανία και τη σχετική Ημερίδα που διοργάνωσαν οι Πράσινοι στις 11 Δεκεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δείτε το βίντεο από την Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Δείτε φωτογραφίες από την Ημερίδα και την παρέμβαση της Ρεβέκκας Χάρμς στην Ολομέλεια.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος στην 7η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ – Μαυροβουνίου
Στην 7η συνεδρίαση της αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μαυροβουνίου, που πραγματοποιήθηκε στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2013, συμμετείχε ενεργά ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο ΕΚ, ως μέλος της μόνιμης αντιπροσωπείας για τις σχέσεις του Ευρωκοινοβουλίου με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και το Κοσσυφοπέδιο. Τα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση είναι κοινά και για άλλες χώρες: αντιμετώπιση της διαφθοράς, ενίσχυση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα, οικολογικές πολιτικές, δημιουργία θέσεων εργασίας και μεταρρυθμίσεις στην οικονομία, κοινωνική ένταξη των ευάλωτων ομάδων όπως οι Ρομά, ενίσχυση του ρόλου των γυναικών και της κοινωνίας των πολιτών στην πολιτική ζωή της χώρας.
 
 
Οι δομές των υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε καιρό οικονομικής κρίσης
Η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας σας προσκαλεί σε Ημερίδα με θέμα: «Οι δομές των υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε καιρό οικονομικής κρίσης» που θα λάβει χώρα το Σάββατο 11/01/2014 και ώρα 9:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού συγκροτήματος “Λεόντειο Λύκειο Πατησίων” (Νεϊγύ 17, Άνω Πατήσια). Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου, και του Δήμου Αθηναίων. «Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση μας προβληματίζει για το παρόν και το μέλλον μας, η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας μας έκανε την τιμή να διοργανώσουμε αυτή την επιστημονική - κοινωνική ημερίδα στα πλαίσια των εκπαιδευτικών της προγραμμάτων, πιστεύοντας ότι τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκειά της θα δώσουν ιδέες και απαντήσεις, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών υγείας να είναι ολοκληρωμένο, αποτελεσματικό, κοινωνικό και δίκαιο», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος. Δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
 
Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου για την ανεργία, τον πολιτισμό αλλά και για τις 3 συνεταιριστικές τράπεζες
Στη διπλή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Σύρο στις 19 και 20 Δεκεμβρίου συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Οικολογικό ‘Άνεμο Ν. Αιγαίου κι ευρωβουλευτής των Πράσινων. Ο Νίκος Χρυσόγελος κατέθεσε ένα σύνολο προτάσεων του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ που αφορούν στα θέματα δημιουργίας θέσεων εργασίας αλλά και για τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο πολιτισμός για την αναζωογόνηση των νησιωτικών κοινωνιών και της οικονομίας τους. Επίσης, κατέθεσε προτάσεις για την κινητοποίηση φορέων και της Περιφέρειας για την ανάκλειση της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος κλεισίματος των 3 συνεταιρστικών τραπεζών.
 
Δήλωση Ν. Χρυσόγελου με αφορμή τις εσωκομματικές εκλογές των Οικολόγων Πράσινων για την ευρωλίστα
«Στους Οικολόγους Πράσινους δυστυχώς όπως και στην υπόλοιπη ελληνική κοινωνία υπάρχουν δυο διαφορετικές πραγματικότητες: αυτοί και αυτές που είναι δραστήριοι σε κοινωνικό, περιφερειακό κι αυτοδιοικητικό επίπεδο αγωνιζόμενοι για το δημόσιο συμφέρον, και αυτοί που αναλώνουν όλη την προσπάθεια τους σε εσωστρέφεια και ατέρμονες και ατελέσφορες εσωτερικές διαδικασίες. ‘Ένα πράσινο όμως κόμμα δεν μπορεί να ακολουθεί τέτοιες πρακτικές χωρίς κανένα πολιτικό στίγμα αλλά πρέπει να ασχολείται με τις ανάγκες της κοινωνίας και να κινείται με πρώτο κριτήριο τη διασφάλισή αυτών, μέσα από διεργασίες και συμμαχίες με την κοινωνία των πολιτών. Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν είναι ακριβώς ποιο πολιτικό στίγμα θα εκπέμψουν οι Οικολόγοι Πράσινοι το επόμενο διάστημα. Και αν θα είναι χρήσιμοι στην κοινωνία και όχι στους μικροκομματικούς μηχανισμούς και σχεδιασμούς», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος με αφορμή της εσωκομματικές εκλογές για την ευρωλίστα.
 
Εκδήλωση “Οι συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: Η κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις” στις 13/12/2013
«Η υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο τέλος αυξάνει το κόστος του συστήματος υγείας. Ο τομέας της υγείας χρειάζεται μεταρρύθμιση, αλλά όχι με τον βίαιο και ανορθολογικό τρόπο που επιχειρείται σήμερα. Είναι απαράδεκτο το 30% περίπου των πολιτών στη χώρα μας να είναι ανασφάλιστοι», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, κατά την εισήγησή του στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου και σεμιναρίου με αντικείμενο τις «συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: Η κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις». Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 13 Δεκεμβρίου 2013 και διοργανώθηκε από τη μη κυβερνητική – μη κερδοσκοπική οργάνωση TransAtlantic Consumer Dialogue (TACD), με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, της PRAKSIS, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της ΔΕΔΙΔΙΚΑ-Διασωματειακής Επιτροπής Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών με Καρκίνο, της ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία (EPHA).
Παρακολουθείστε βίντεο με την ομιλία του ευρωβουλευτή
Δείτε την εκδήλωση βιντεοσκοπημένη
Δείτε παρουσιάσεις από την εκδήλωση.
 
Δήλωση Ν. Χρυσόγελου για επαναφορά από την κυβέρνηση της φορολογικής ασυλίας offshore εταιριών
«Λεφτά φαίνεται υπάρχουν για να αποφασίζει η κυβέρνηση να χαρίσει …εκατοντάδες εκατομμύρια από φόρους για όσους έχουν περιουσίες ή ακίνητα σε offshore εταιρίες και μάλιστα να χαρίσει αναδρομικά και όσα πρόστιμα είχαν επιβληθεί από 1.1.2010. Με …αποφασιστικότητα η κυβέρνηση δεν διστάζει να πάει κόντρα στο ρεύμα, δηλαδή στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 21/5/2013, που ζητάει συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού της φοροαποφυγής και της φορολογικής ασυλίας. Παρά τη συνεχιζόμενη ύφεση, την φτωχοποίηση σημαντικού τμήματος των Ελλήνων πολιτών και την κατάρρευση των συστημάτων κοινωνικής προστασίας και πρόνοιας και παρά τις διαρκείς ανακοινώσεις για υποτιθέμενη προσπάθεια συγκέντρωσης φόρων και εξορθολογισμού της κατανομής των φορολογικών βαρών, η Κυβέρνηση βρίσκει το …θάρρος και τον …χρόνο να φέρει προς ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο διάταξη-εξαίρεση (άρθρο 33 ν/σ για τον ενιαίο φόρο ακινήτων) που επαναφέρει τις offshore εταιρίες σε καθεστώς φορολογικής ασυλίας», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Να μειωθεί το μεγάλο χάσμα αμοιβών στελεχών και εργαζομένων
Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου με αφορμή την συζήτηση για την αποζημίωση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από Ολλανδική τράπεζα

«Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται σχετικά με την αποζημίωση του βουλευτή του Σύριζα Δημ. Τσουκαλά από την Ολλανδική τράπεζα «ABN-AMRO» με ποσό ύψους 1.000.000 ευρώ, θέλουμε να θυμίσουμε το πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες των Πράσινων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υιοθέτηση ανώτατου ορίου στις χρυσές αποζημιώσεις, μπόνους και αμοιβές στελεχών τραπεζών και επιχειρήσεων. Αυτό γιατί ακόμα και σήμερα πολλές συνεχίζουν να καταβάλουν υπέρογκες αμοιβές, αφορολόγητα μπόνους και αποζημιώσεις σε ορισμένα στελέχη τους, ακόμα και όταν έχουν καταφύγει στα δημόσια ταμεία για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι πέρυσι η UBS πλήρωσε συνολικά 2,5 δισ. ελβετικά φράγκα σε μπόνους την ώρα που κατέγραφε 2,5 δισ, σε ζημιές. Ένας παλιός υπάλληλος της τράπεζας χρειάζεται 385 χρόνια για να κερδίσει τα 18,5 εκατ. φράγκα που πήρε ο επικεφαλής του επενδυτικού τομέα της τράπεζας, για να μεταπηδήσει στην UBS", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων.
 
Να μην εγκριθεί η νέα ποικιλία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού και μάλιστα στην ελληνική προεδρία της ΕΕ!
“Ένας μεγάλος κίνδυνος υπάρχει μπροστά μας: να εγκριθεί λόγω κακών χειρισμών ή άγνοιας της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια. Προς το παρόν η ελληνική προεδρία δεν έχει προβλέψει να υπάρχει Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας μέσα στις επόμενες βδομάδες και πριν λήξει η προθεσμία που υπάρχει με βάση τις διαδικασίες που έχουν υιοθετηθεί για την έγκριση ή απόρριψη αιτήσεων για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Πολύ περισσότερο δεν έχει προετοιμάσει παρέμβαση για να απορριφθεί η αίτηση. Αν δεν απορριφθεί, όμως, ρητά η αίτηση μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα των τριών μηνών, που λήγει 7 Φεβρουαρίου, τότε το θέμα επιστρέφει στην Κομισιόν και αυτή πολύ πιθανά να δώσει την έγκρισή της όπως φαίνεται από την θετική εισήγησή της. Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει επίσης να συμβεί κάτι παρόμοιο και με τα θέματα κλωνοποιημένων ζώων, και προϊόντων από κλωνοποιημένα ζώα κι απογόνους τους”, προειδοποιεί ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Μετά την 18η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη
Το δικαίωμα των παιδιών μεταναστών στην ελληνική ιθαγένεια

«Μια ακόμα παγκόσμια ημέρα για να θυμίζει όλα όσα δεν έχουν γίνει τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο για την διασφάλιση την κοινωνικής συνοχής και ευημερίας για όλους πέρασε. Επομένως, πρέπει να θυμηθούμε και να συζητήσουμε το σχέδιο του Κώδικα Μετανάστευσης που καταθέτει η κυβέρνηση όσο και να σχεδιάσουμε, κυρίως να υλοποιήσουμε, μια μεταναστευτική πολιτική που λειτουργεί προς όφελος και των μεταναστών και των τοπικών κοινωνιών. Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν προσφέρουν λύσεις, πολύ περισσότερο στη χώρα μας που παράλληλα με την υποδοχή μεταναστών βιώνει και μια μαζική μετανάστευση συμπολιτών μας σε άλλες χώρες. Ιδιαίτερα μετά τις τραγωδίες στην Λαμπεντούζα και το Ιόνιο, ζητούμενο είναι μια ολοκληρωμένη και αλληλέγγυα ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, η πραγματική υιοθέτησή της από τα κράτη μέλη και ο έλεγχος της τήρησης των συνεπαγόμενων εθνικών μέτρων. Μια πολιτική ένταξης σε συνδυασμό με αξιοποίηση των γνώσεων και ικανοτήτων των μεταναστών μπορούν να συμβάλλουν στην αναζωογόνηση οικονομικών τομέων και στην μετατροπή της χώρας σε κέντρο συνάντησης των πολιτισμών, των τεχνών, της δημιουργικότητας, ανάδειξης καινοτομιών μέσω δημιουργίας γεφυρών με τον πολιτισμό και τις χώρες καταγωγής των μεταναστών", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη και τη συμμετοχή του σε εκδήλωση με θέμα: «Η φωνή του μετανάστη» που διοργάνωσε η Asante, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
 
Πώς γίνεται παιδιά που γεννήθηκαν εδώ να μην μπορούν να έχουν ελληνική ιθαγένεια;
Η Σοφία, η Σάρα, η Πέγκυ, ο Δανιήλ και η Αναστασία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, αλλά δεν μπορού να έχουν ελληνική ιθαγένεια. Θα το επιτρέπουμε για πολύ;
Δείτε και προωθήστε τα σποτάκια για τα παιδιά που δεν μπορούν να έχουν την ελληνική ιθαγένεια:
http://www.youtube.com/watch?v=FbhVBMGRQiI#t=10
http://www.youtube.com/watch?v=lDR4FWZQvU4
http://www.youtube.com/watch?v=ujPa6ww_C6U
http://www.youtube.com/watch?v=VXpwbdk35uI
http://www.youtube.com/watch?v=wDQK_sQCPvM
Στηρίξετε την καμπάνια ithageneia.org, η οποία έχει ως στόχο την κατοχύρωση του δικαιώματος στην ιθαγένεια για όλα τα παιδιά μεταναστευτικής καταγωγής που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην Ελλάδα.
 
Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου σε σεμινάριο για δημοσιογράφους
Σε σεμινάριο για δημοσιογράφους κα μπόλγκερς που διοργάνωσε, στην Αθήνα στις 13/12/2013, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος. Μίλησε και απάντησε σε ερωτήσεις του κοινού αναφορικά με την κρίση, τις πολιτικές εξόδου από αυτήν, το ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου, τη σημασία των ευρωπαϊκών εκλογών του 2014, τις πρωτοβουλίες των Πράσινων για λογοδοσία της Τρόικα και τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014-2020. Το σεμινάριο είχε ως στόχο την ενημέρωση των δημοσιογράφων τόσο για θέματα τρέχουσας ευρωπαϊκής επικαιρότητας, όσο και για τις δυνατότητες και τα εργαλεία που θέτουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποβοήθηση του έργου τους όσον αφορά την κάλυψη των ευρωπαϊκών θεμάτων.
 
Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής με θέμα “ΓΥΝΑΙΚΑ”
Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου εγκαινιάστηκε στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο η έκθεση ζωγραφικής με θέμα “ΓΥΝΑΙΚΑ”. Τα έργα τους εκθέτουν τα μέλη της ομάδας ζωγραφικής του Οικολογικού Πολιτιστικού Κέντρου, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Χρυσόγελος και άλλοι/ες ζωγράφοι από την Ελλάδα, αλλά και από την Αφρική και την Λατινική Αμερική. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου 2014 και η είσοδος είναι δωρεάν. Δείτε όλα τα έργα.
 
Παρουσίαση των βιβλίων της Λέλας Μαγκανάρη “Ένας αληθινός άνθρωπος” & “Το Μπαλκόνι του Θεού”
Τα βιβλία “Ένας αληθινός άνθρωπος” & “Το Μπαλκόνι του Θεού” παρουσίασε η φιλόλογος-ψυχολόγος Ιωάννα Λιγνού, ενώ αποσπάσματα διάβασε η συγγραφέας Λέλα Μαγκανάρη το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο. Την βιβλιοπαρουσίαση άνοιξε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Υγεία και Διατροφή
Αφιερωμένα στην καλή υγεία και τη σωστή διατροφή ήταν τα Σάββατα 14 και 21 Δεκεμβρίου στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο. Στις 14 Δεκεμβρίου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βιολογική γεωργία και διατροφή, με παρουσίαση προϊόντων από το κτήμα του βιοκαλλιεργητή Θοδωρή Αρβανίτη, εισήγηση για τα βότανα από τον καθηγητή βοτανολογίας Κωνσταντίνο Γρίβα, και εισήγηση για την αλόη από την Βασιλική Τσολάκη, καθηγήτρια αισθητικής των ΤΕΙ Αθηνών. Οι ομιλίες συνοδεύτηκαν από εργαστήριο παρασκευής σιροπιού για το βήχα από ελληνικά βότανα και ζεστού ροφήματος απο φρούτα και μπαχαρικά, ενώ έγινε και παζάρι με βιολογικά προϊόντα, τσάι και άλλα βότανα, μπαχαρικά, καλλυντικά με βάση την αλόη, αρώματα, και γούρια για το νέο έτος. Στις 21 Δεκεμβρίου διοργανώθηκε για το κοινό δωρεάν μέτρηση αρτηριακής πίεσης και σακχάρου αίματος από τον Στράτο Τσελά, Νοσηλευτή του ΓΟΝΚ «οι Άγιοι Ανάργυροι» και παροχή ιατρικών συμβουλών από τον Μιχάλη Αμμάρι, Ιατρό του ΓΟΝΚ «οι Άγιοι Ανάργυροι». Δείτε περισσότερες φωτογραφίες.
 
Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ
Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου άνοιξε στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο το Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ των ομάδων του Οικολογικού Πολιτιστικού Κέντρου. Το παζάρι θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2014 και μέρος των εσόδων θα διατεθεί για φιλανθρωπικό σκοπό στην περιοχή. Καλοδεχούμενες οι δωρεές αντικειμένων για το παζάρι.
 
Χριστουγεννιάτικα παραμύθια
Με Χριστουγεννιάτικες λαϊκές αφηγήσεις για μικρούς, μεγάλους και πιο μεγάλους, μας ταξίδεψε η ομάδα αφήγησης “Παραμυθίες” την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο. Το λόγο επί σκηνής πήρε στο τέλος το κοινό για τα δικά του παραμύθια.
 
 
Επιπτώσεις της κρίσης στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες
Στην Αθήνα, στις 11 Ιανουραίου 2014, θα βρίσκεται η Jean Lambert, βρετανή ευρωβουλευτής των Πρασίνων, εισηγήτρια της έκθεσης A7-0221/2013 σχετικά με τον αντίκτυπο της κρίσης στην πρόσβαση των ευάλωτων ομάδων στην περίθαλψη (2013/2044(INI)) που υπερψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούλιο 2013. Η Jean Lαmbert έρχεται ως προσκεκλημένη του Νίκου Χρυσόγελου για να συμμετάσχει στην εκδήλωση “Οι δομές των υπηρεσιών φροντίδας υγείας σε καιρό οικονομικής κρίσης”, που διοργανώνεται μαζί με την Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας, στις 11 Ιανουάριου, στην Αθήνα.
 
 
Προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2014-2020: η χαμένη ευκαιρία
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στο tvxs στις 17/12/2013...
 
Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Προτάσεις του Νίκου Χρυσόγελου
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύφθηκε στην “Ελληνική Γνώμη” στις 16/12/2013...
 
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης για το κλείσιμο 3 συνεταιριστικών τραπεζών
 
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στο Kozani. TV για το κλείσιμο 3 συνεταιριστικών τραπεζών
 
 
28
ΔΕΚ
Αθήνα, Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Α. Πατησίων, 17.00-20.00 Συνάντηση μελών και φίλων Οικολογικού Ανέμου Ν. Αιγαίου για την προετοιμασία του ενόψει των περιφερειακών εκλογών. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνική βραδιά με νησιώτικες λιχουδιές και μουσικές νότες.
 
31
ΔΕΚ
Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Λεωφόρος Ιωνίας 315, κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ Ανω Πατησίων, από ώρα 23.00 Pεβεγιόν για την αλλαγή του χρόνου, για μια χρονιά αλληλεγγύης, οικολογίας, πολιτισμού, δημιουργικότητας.
 
10
IAN
Αθήνα - Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, ώρα 16:00 Συμμετοχή σε εκδήλωση “StartingUP: Εκδημοκρατισμός της επιχειρηματικότητας - Η Ευρώπη ενισχύει την απασχόληση των νέων”.
 
10
IAN
Πειραιάς Συμμετοχή σε Ημερίδα με θέμα: «Οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας σε θέματα ναυτιλίας» που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με την πρωτοβουλία ECONSHIP.
 
11
IAN
Αθήνα Ημερίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΛΓΟΛΟΓΙΑΣ με θέμα "ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ", Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολικού Συγκροτήματος «Λεόντειο Λύκειο Πατησίων», Νεϊγύ 17, Άνω Πατήσια.
 
27
IAN
Αθήνα, 10.00-14.00, γραφείο Ευρωκοινοβουλίου Εκδήλωση με θέμα “H τραγωδία στην Λαμπεντούζα, στο Ιόνιο, στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο: μαθήματα για μια ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική”. Συνδιοργάνωση των ευρωβουλευτών Νίκου Χρυσόγελου και Μαριλένας Κοππά. Συμμετέχουν ιταλοί δημοσιογράφοι, η δήμαρχος της Λαμπεντούζα, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και της Ύπατης Αρμοστίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
 
]]>
nikos.chrysogelos@gmail.com (Super User) NEWSLETTERS Fri, 27 Dec 2013 11:20:56 +0200
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 21 Νοεμβρίου - 9 Δεκεμβρίου 2013 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3527-newsletter-63 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3527-newsletter-63
Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
 • Κυκλοφορήστε σε φίλους/ες αυτό το Δελτίο. Παρακινήστε τους/τις να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο μέσω της σχετικής δυνατότητας που υπάρχει στο site μας
 • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνετε κάποια παρατήρηση ή πρόταση ή να καταθέσετε κάποια ιδέα, στο e-mail nikos.chrysogelos@europarl.europa.eu.
 • Για τακτική ενημέρωση μπορείτε να εγγραφείτε στο RSS Feed των ανακοινώσεών μας.
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα νεολαίας και απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.youth-employment.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ!”
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.socialcooperatives.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΣΥΝ+ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ!”
Περιεχόμενα:
 
Οι συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: H κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις
Με την υποστήριξη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, της PRAKSIS, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, της ΔΕΔΙΔΙΚΑ-Διασωματειακής Επιτροπής Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών με Καρκίνο, της ΕΚ.ΠΟΙ.ΖΩ, και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τη Δημόσια Υγεία (EPHA), η μη κυβερνητική – μη κερδοσκοπική οργάνωση TransAtlantic Consumer Dialogue (TACD) διοργανώνει διεθνές συνέδριο και σεμινάριο με θέμα: «Οι συνέπειες της κρίσης στην πρόσβαση στα φάρμακα: H κοινωνία απαιτεί δίκαιες λύσεις», που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 9:00 στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα). Το συνέδριο αποτελεί συνέχεια ημερίδας που διοργανώθηκε στις 31 Μαΐου 2013 στην Αθήνα με θέμα: «Πώς εγγυόμαστε την πρόσβαση στα φάρμακα στην Ελλάδα;».
 
 
 
Απάντηση του Επίτροπου Ρεν στο Νίκο Χρυσόγελο για τη βιωσιμότητα του χρέους
«Την ανάγκη ενεργούς συμμετοχής όλων των σχετικών φορέων στη χάραξη της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και αποδοτική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων», επισημαίνει ο Επίτροπος Όλι Ρεν, απαντώντας σε ερώτησή του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και την πιθανότητα επιπλέον χρηματοδότησης ενός ολοκληρωμένου εναλλακτικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας και τη δημιουργία βιώσιμων θέσεων απασχόλησης. Την ίδια στιγμή ο Επίτροπος συνεχίζει να αγνοεί την πραγματικότητα αναφέροντας ότι «το ελληνικό δημόσιο χρέος το 2021 εκτιμάται να κινείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 120%, με την παραδοχή ότι το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εξακολουθεί να υλοποιείται στο ακέραιο».
 
Οι κυβερνήσεις προωθώντας τη λιτότητα ξέχασαν τα ανθρώπινα δικαιώματα
Το ζήτημα της ανάγκης εξεύρεσης νέας ισορροπίας ανάμεσα στη λιτότητα και το κοινωνικό κράτος στις χώρες που βιώνουν εντονότερα τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης και των άστοχων πολιτικών προσαρμογής, έθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, στις 5 Δεκεμβρίου 2013. «Οι χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα χρειάζεται να προωθήσουν ουσιαστικές και δίκαιες μεταρρυθμίσεις για την εξυγίανση των δημοσιονομικών τους, δεν δικαιούνται, όμως, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής να καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιτρέπουν την κατάρρευση των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Δεν νοείται να μιλάμε για ανάπτυξη αν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των πολιτών, ιδίως των ευπαθών ομάδων».
 
 
Θα τιμωρούνται οι περιφέρειες και οι πολίτες αν οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν στους δημοσιονομικούς στόχους!
Ο Νίκος Χρυσόγελος αναφερθηκε στις μεθοδεύσεις στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για να περάσει η λεγόμενη «μακροοικονομική αιρεσιμότητα». Και οι 28 κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και οι κυβερνήσεις των χωρών της κρίσης, πρέπει να απολογηθούν στους πολίτες για την απαράδεκτη ρύθμιση που θα μας ακολουθεί τα επόμενα 7 χρόνια. Πρόκειται για μία άστοχη προσέγγιση που θα κάνει κακό στην πολιτική, τις περιφέρειες και ιδιαίτερα τους πολίτες», καταγγέλλει ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής κι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
 
Το Συμβούλιο συμφωνεί σε έναν κακό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

Δηλώσεις του Νίκου Χρυσόγελου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020

Με την ομόφωνη ψήφιση στις 2 Δεκεμβρίου από το Συμβούλιο (κυβερνήσεις) της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, το λεγόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 (ΠΔΠ (1), έχουμε μεν έναν προϋπολογισμό, όμως αυτός είναι κακός και δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες για έρευνα, καινοτομία, κοινωνική συνοχή, δημιουργία θέσεων εργασίας, προώθηση της οικολογικής και της κοινωνικής βιωσιμότητας.
 
Οι Πράσινοι παραμένουν σταθεροί στα θέματα αλληλεγγύης. Το Ευρωκοινοβούλιο υπέκυψε στις πιέσεις των κυβερνήσεων
Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου για ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, «μακροοικονομική αιρεσιμότητα» και επιλεκτικές ενισχύσεις για ανέργους: «Χρειαζόμαστε πολιτικές αξιών, ρεαλιστικές, αλλά με όραμα. Οι Πράσινοι αποδεικνύουμε ότι παραμένουμε σταθεροί στα θέματα αλληλεγγύης, η πιο συνεκτική ομάδα, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των κοινωνιών που βιώνουν την κρίση, των ανέργων, όσων βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης, των νέων.». Δείτε το βίντεο με δηλώσεις του Νίκου Χρυσόγελου εδώ και εδώ.
 
Πιο πράσινο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής | Οι Πράσινοι συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωση των νέων στοιχείων του
Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου τις διατάξεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής για την επομένη προγραμματική περίοδο 2014 -2020. Ο Νίκος Χρυσόγελος, υπεύθυνος σε θέματα του Ταμείου Συνοχής για την Ομάδα των Πράσινων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, δήλωσε σχετικά: «Μετά από μια ουσιαστική διαβούλευση μεταξύ των ευρωβουλευτών και παρά τις προσπάθειες του Συμβουλίου να αποδυναμώσει αρκετές από τις προτάσεις, η Ολομέλεια υπερψήφισε έναν αρκετά καλό Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής. Οι Πράσινοι συνδιαμορφώσαμε τον Κανονισμό και συμμετείχαμε ενεργά στην υπεράσπιση των προτάσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά τον τρίλογο. Τον υπερψηφίσαμε καθώς είναι πιο πράσινος και μπορεί να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή, τη μείωση των ανισοτήτων και τη βιωσιμότητα. Αν και υπάρχουν ορισμένες αδυναμίες, το ισοζύγιο είναι σαφώς πολύ πιο θετικό, σε σχέση με το παρελθόν». Δείτε την ομιλία στην Ολομέλεια.
 
Επιπλέον χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για ανεργία και φτώχεια, αλλά μόνο για Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία
«Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ακλουθώντας τη γραμμή των πολιτικών τους ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δεν θεώρησαν απαραίτητο να υπερψηφίσουν τις προτάσεις των Πράσινων για επιπλέον χρηματοδοτική ενίσχυση της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου για το 2013 από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Ενώ στην Ελλάδα η συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει σκληρά νεοφιλελεύθερα μέτρα λιτότητας, με δραματικές επιπτώσεις στη κοινωνική πολιτική, την υγεία, το περιβάλλον και την καθημερινή ζωή εκατομμύριων ανθρώπων, στην Ευρώπη δεν διεκδικούν επιπλέον χρήματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας. Βέβαια δεν έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν ούτε καν αυτά που υπάρχουν ήδη στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος σχετικά με την απόφαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης και της Ολομέλειας στην συνέχεια του Ευρωκοινοβουλίου για επιπλέον χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο αλλά μόνο για Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.
 
Μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας
Ο Νίκος Χρυσόγελος εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων
«Η πολιτική λιτότητας δεν οδηγεί σε έξοδο από την κρίση αλλά σε επιδείνωσή της και αύξηση των ανισοτήτων. Η Ευρώπη πρέπει να στραφεί σε ένα μοντέλο βιώσιμης, οικολογικά και κοινωνικά, οικονομίας, χωρίς κοινωνικό αποκλεισμό, που συνδυάζεται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη μείωση των ανισοτήτων, την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος. Η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της ευρωπαϊκής οικονομίας παρέχει τη βάση για να καταστεί κάτι τέτοιο δυνατό», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων για την έκθεση "μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας", κατά τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, στις 27 Νοεμβρίου 2013. Στις τροπολογίες που κατέθεσε επισημαίνει το σημαντικό ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών. Δείτε το βίντεο της εισήγησης.
 
Αναγκαία η διόρθωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών. Τι γίνεται όμως με την πραγματική οικονομία και την κοινωνία;
Ν. Χρυσόγελος: Δείκτες που να περιγράφουν και τις κοινωνικές διαστάσεις
«Είναι σαφές ότι η Τρόικα δεν συνυπολογίζει τους κοινωνικούς δείκτες, δηλαδή δεν λαμβάνει υπόψη της την τεράστια κατάρρευση σε κοινωνικό και παραγωγικό επίπεδο που επιφέρουν οι πολιτικές της», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων για την έκθεση για την παροχή και την ποιότητα των στατιστικών σχετικά με τη διαδικασία μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Δείτε βίντεο με τις τοποθετήσεις του Νίκου Χρυσόγελου εδώ και εδώ.
 
Ευφυή δίκτυα: εργαλείο για την περιφερειακή ανάπτυξη
«Τα ευφυή δίκτυα για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν χαρακτηριστική έκφανση ενός διαφορετικού τρόπου αντίληψης και εφαρμογής, σε σχέση με την Τρόικα, μέτρων για την αλλαγή της οικονομίας. Είναι σαφέστατα ευφυέστερο να επενδύουμε στην οικο-καινοτομία και τη βιώσιμη οικονομία, αντί να πληρώνουμε εκ των υστέρων το κόστος της κλιματικής αλλαγής. Έχει, λοιπόν, σημασία τι θεωρεί κανείς κόστος και πως το προσεγγίζει», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, στις 27 Νοεμβρίου, για την έκθεση της Πράσινης ευρωβουλευτού Elisabeth Schroedter σχετικά με τις "τοπικές και περιφερειακές συνέπειες της ανάπτυξης ευφυών δικτύων".
 
Βελτίωση της υλοποίησης και εφαρμογής του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Η αύξηση της συχνότητας και της έντασης των ακραίων καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής αλλαγής καθιστά αναγκαία την ουσιαστική ενεργοποίηση και υιοθέτηση του νέου Κανονισμού του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), δεδομένων των σημαντικών επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών για τις περιφέρειες. Σημαντική διάσταση του θέματος, που αντίστοιχα ως εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων είχα τονίσει στη σχετική έκθεση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, είναι ότι θα πρέπει να προβλέπεται η αποτροπή επανάληψης των ίδιων φαινομένων. Χρειάζεται, δηλαδή, στο σχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών να συμπεριλαμβάνεται και μία έκθεση συμπερασμάτων για τους παράγοντες που συνέβαλαν στην καταστροφή ή την μεγέθυναν , ώστε οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν να αποτρέψουν την επανάληψη», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων αναφορικά με την έκθεση για την τροποποίηση του κανονισμού για το ΤΑΕΕ, κατά τη σχετική συζήτηση στην Επιτροπή στις 28 Νοεμβρίου 2013.
 
Κον Μπεντίτ, Χαρμς, Χρυσόγελος, Παπαγιαννίδης, Φαναράς, Σταθόπουλος, Μπασαντής στο Ευρωκοινοβούλιο για την ελληνική κρίση
Ήταν μια εντελώς διαφορετική συζήτηση από τις μέχρι σήμερα συνηθισμένες κουβέντες η συζήτηση «Η ελληνική πολιτική κρίση – πολιτικά κόμματα και ευρω-σκεπτικισμός», την Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Συμμετείχαν εκτός από τον διοργανωτή της συζήτησης Νίκο Χρυσογελο, οι συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων, Ρεβέκκα Χαρμς και Ντάνυ Κον Μπεντίτ, και οι Διαμαντής Μπασαντής, διδάσκων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, διδάκτωρ Επικοινωνίας και δημοσιογράφος, Αντώνης Παπαγιαννίδης, δημοσιογράφος, δικηγόρος, ειδικός σε Ευρωπαϊκά Θέματα, Στράτος Φαναράς, διευθυντής εταιρίας δημοσκοπήσεων "Metron Analysis" και Πάνος Σταθόπουλος, εκλογικός αναλυτής, διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών, μαθηματικός.
 
Στις Βρυξέλλες μουσικό αφιέρωμα στον Καβάφη από την «ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗ» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου
Εκδήλωση με τίτλο «Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ – ΑΠ’ ΈΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ» διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος και ο πολιτιστικός σύλλογος «Ελληνικός Κύκλος» στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013.
«Πιστεύουμε ότι μέσα στην πολύμορφη κρίση που περνάει η πατρίδας μας, κρίση κοινωνική, οικονομική, πολιτική, αξιακή και περιβαλλοντική, ο ΚΑΒΑΦΗΣ είναι σήμερα εξίσου επίκαιρος και απαραίτητος όσο ποτέ. Τι θα κάνουμε χωρίς βαρβάρους; Ή μήπως θα επιστρέψουμε στη βαρβαρότητα ως απάντηση στην κρίση; Σε μια εποχή κατάθλιψης, οργής και απαξίωσης, ο πολιτισμός, οι τέχνες, η δημιουργικότητα είναι στοιχεία που μπορούν να συμβάλλουν στην αναγέννηση, την ανασυγκρότηση των κοινωνιών στη βάση αξιών και αλληλεγγύης, εργαλεία ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και μέσα για την περιφερειακή ανάπτυξη», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
 
Κοινωνική Οικονομία: εργαλείο εξόδου από την κρίση
Τριήμερο συνέδριο με πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου
«Στην Ελλάδα η δημιουργία κοινωνικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό εργαλείο εξόδου από την κρίση. Οι καλές πρακτικές σε ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο, αποδεικνύουν ότι η κοινωνική οικονομία δεν είναι ουτοπική και ανέφικτη, αλλά αντιθέτως είναι αποτελεσματική και αποφέρει κοινωνικά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στα άτομα, τις τοπικές κοινωνίες και το γενικό σύνολο» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο τριήμερου συνεδρίου για την Κοινωνική Οικονομία και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, που διοργάνωσε για δεύτερη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με το Ελληνικό Πράσινο Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Χάινριχ Μπελ και πολλούς ακόμα φορείς, στις 22-24 Νοεμβρίου 2013.
Δείτε τις εισηγήσεις των ομιλιτών. Δείτε φωτογραφίες από τις τριήμερες εκδηλώσεις.
 
Οι Πράσινοι στην Αθήνα για την Ελληνική Προεδρία της ΕE
Νίκος Χρυσόγελος και Ρεβέκκα Χαρμς συναντήθηκαν με ελληνικούς φορείς. Σε συναντήσεις με φορείς και συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο 2014 προχώρησαν η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, και στη συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων.
 
“Debate” των υποψηφίων για την Ευρωλίστα των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
Είμαστε μέρος της λύσης και όχι ανακύκλωση του προβλήματος
Διεξήχθη στις 25 Νοεμβρίου στην Αθήνα το πρώτο debate μεταξύ των υποψηφίων που θα καταρτίσουν την Ευρωλίστα των Οικολόγων Πράσινων, ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών του Μαΐου, το οποίο διοργάνωσε η Περιφερειακή Οργάνωση Αττικής του κόμματος. Εννέα (από τους είκοσι συνολικά) υποψήφιοι για το ευρωψηφοδέλτιο συστήθηκαν στα μέλη και φίλους των ΟΠ που συγκεντρώθηκαν στον πολυχώρο Impact Hub στην πλατεία Ψυρρή, και με συντονιστή τον δημοσιογράφο Κώστα Αργυρό τοποθετήθηκαν σε θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία αλλά και την Ευρωπαϊκή κοινότητα. Στη συνέχεια ακολούθησαν και σε άλλες πόλεις όπως στη Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα κ.α.
Δείτε το βίντεο από debate της Αθήνας. Δείτε την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Ν. Χρυσόγελου στη Θεσ/νίκη.
 
172 ενεργοί πολίτες υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χρυσόγελου για την ευρωλίστα των Οικολόγων Πράσινων
Ενεργοί πολίτες, πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι φορέων, αυτοδιοικητικοί υποστηρίζουν με κείμενό τους την υποψηφιότητα του Νίκου Χρυσόγελου ως επικεφαλής στη λίστα των Οικολόγων Πράσινων για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Η διαδικασία εκλογής βρίισκεται σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί στις 20 Δεκεμβρίου. Τα περισσότερα μέλη έχουν ψηφίσει είτε με κάλπες είτε ηλεκτρονικά ή με επιστολική ψήφο.
Διαβάστε το σύντομο βιογραφικό. Διαβάστε το πολιτικό σκεπτικό που κατέθεσε για την υποψηφιότητά του.
 
Διαγωνισμός φωτογραφίας μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Διαγωνισμό φωτογραφίας που έχει ως στόχο την ενίσχυση της συμμετοχής όσων νιώθουν Πράσινοι ή υποστηρίζουν τις πράσινες αξίες στην ψηφοφορία για την επιλογή των 2 επικεφαλής των Ευρωπαίων Πρασίνων για τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014 ξεκίνησαν οι ευρωπαίοι Πράσινοι. Το βραβείο είναι η συμμετοχή στη δημόσια συζήτηση που θα γίνει στο Βερολίνο, αρχές 2014.
 
Σεμινάριο νέων Ευρωπαίων Πράσινων στην Αθήνα «It’s YOURope!»
Ευρωπαϊκό Σεμινάριο με τίτλο «It’s YOURope!» διοργάνωσαν στην Αθήνα στις 21-24 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νέων Πράσινων (FYEG) και οι Νέοι Πράσινοι, με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου και της Ρεβέκκα Χαρμς, ευρωβουλευτών των Πράσινων και με τη συμμετοχή 30 νέων από όλη την Ευρώπη. Το σεμινάριο εστίασε σε θέματα πολιτικών για τη νεολαία και κινητοποίησης των νέων για τα δικαιώματά τους, με ενότητες «Me, my reality and I», «Europe in our hands», και “It’s our turn now!”, και πραγματοποίηθηκε στο Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Αθηναίων “Cafe EU-topia”.
 
Η νεολαία συζητά για τα προβλήματά της και προτείνει λύσεις
Ανοικτή δημόσια συζήτηση σχετικά με θέματα πολιτικών για τη νεολαία και κινητοποίησης των νέων για τα δικαιώματά τους συνδιοργάνωσαν η Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG) και οι Νέοι Πράσινοι, με την υποστήριξη της Ομάδας των Πράσινων/EFA στο Ευρωκοινοβούλιο, των Οικολόγων Πράσινων, και του Νίκου Χρυσόγελου, Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, στις 23 Νοεμβρίου 2013, στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Αθηναίων.
 
Βιώσιμες γειτονιές την εποχή της κρίσης
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στις 17/11/2013 για την προώθηση κοινωνικών παρεμβάσεων στις γειτονιές της Αθήνας την εποχή της κρίσης με πρωτοβουλία των πολιτών για την κοινωνική, παραγωγική, οικολογική, ενεργειακή και πολιτισμική ανασυγκρότησή τους. Εκπαιδευτικοί, γονείς, μέλη οργανώσεων και κινήσεων πόλης, αλλά και εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων συναντήθηκαν με στόχο την αλληλοενημέρωση και ευαισθητοποίηση, την ανταλλαγή απόψεων, τη διαμόρφωση προτάσεων, και την ανάληψη αποτελεσματικών δράσεων μέσω της δικτύωσης και της συνεργασίας ώστε να γίνουν οι γειτονιές μας βιώσιμες, αλληλέγγυες, ανθρώπινες. Την ανάγκη ανασυγκρότησης της γειτονιάς με πρωτοβουλία των πολιτών αλλά και αξιοποιώντας Ευρωπαϊκούς και τοπικούς πόρους υπογράμμισε ο Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε την κλιματική αλλαγή!
Οι καταστροφές εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο την ίδια στιγμή που απογοητευτικά ήταν, όπως αναμενόταν, τα αποτελέσματα της 19ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα (COP19), στη Βαρσοβία, η οποία ολοκληρώθηκε, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου.
 
Μηδενική ανοχή στη βία κατά γυναικών
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε: «Για τις γυναίκες θύματα της βίας όχι μόνο δεν υπάρχουν κατάλληλες και επαρκείς δομές εξειδικευμένης στήριξης και καταφύγια, αλλά πλέον δεν υπάρχει καν πρόσβαση σε αποτελεσματικό βασικό δημόσιο σύστημα υγείας, λόγω της συνεχιζόμενης υποβάθμισής του από τις ακολουθούμενες ισοπεδωτικές πολιτικές λιτότητας».
 
Οι ξερολιθιες σημαντικες για τη γεωργια, το περιβαλλον και τον πολιτισμο
Τρόπους και ιδέες για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από τη διατήρηση του πολιτιστικού και περιβαλλοντικού τοπίου είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι συμμετέχοντες στο περιφερειακό συνέδριο ¨ΕΕ - Κύπρος, Περιβάλλον και Πολιτιστικό Τοπίο¨ που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου στο Κοινοτικό Συμβούλιο του Νέου Χωρίου της Πάφου και το οποίο συνδιοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, το Τμήμα Περιβάλλοντος και τη Διευθύντρια Έργου Διαχειριστικού Σχεδίου του Ακάμα. Με οπτικογραφημένο του μήνυμα ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Οικολόγων, Νίκος Χρυσόγελος, υπογράμμισε ότι η βελτίωση του περιβάλλοντος και η διατήρηση του οικοσυστήματος μπορούν να συμβαδίσουν με το πολιτιστικό τοπίο υποδεικνύοντας ότι η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική καταπιάνεται με τη δημιουργία οικολογικών ζωνών. Δείτε το βίντεο.
 
 
Σε συναντήσεις με φορείς και συνέντευξη Τύπου για τα θέματα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο 2014 προχώρησαν η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, και στη συνέντευξη Τύπου ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων.
 
Αποφάσισε για την Ευρώπη. Επέλεξε τους επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων
«Ας αλλάξουμε την Ευρώπη. Ας στείλουμε περισσότερους Πράσινους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» ήταν το κεντρικό μήνυμα, το οποίο απηύθυναν στους Έλληνες πολίτες οι τέσσερις υποψήφιοι για επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων, κατά τη διάρκεια του πρώτου πανευρωπαϊκά debate που έλαβε χώρα την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013. Στο πλαίσιο αυτής της καινοτόμας, δημοκρατικής, διαδραστικής και ενδιαφέρουσας διαδικασίας, οι Ρεβέκκα Χαρμς, Ζοζέ Μποβέ και Σκα Κέλλερ παρουσίασαν τις προτάσεις τους και απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων και πολιτών για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις επικείμενες ευρωεκλογές και τις προτεινόμενες πολιτικές εξόδου από την κρίση.
 
 
Κοινωνική Οικονομία και δημοκρατία στην οικονομία
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στο tvxs στις 2/12/2013...
 
Ομιλία Νίκου Χρυσόγλου σε Ημερίδα με θέμα: “Οι Νέοι και Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή απάντηση στο εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας των νέων”
Την Ημερίδα, που έλαβε χώρα στις 5 Δεκεμβρίου 2013, διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα...
 
Ομιλία Νίκου Χρυσόγελου στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου Ζαχάρωφ 2013
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στις 6 Δεκεμβρίου 2013 και διοργανώθηκε από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα...
 
Συνέντευξη του Ζοζέ Μποβέ στην εφημερίδα “Agrenda” για τη νέα ΚΑΠ
 
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στην εκπομπή “Με άποψη” - Pella TV
 
 
13
ΔΕΚ
Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, (Αμαλίας 8, Σύνταγμα), ώρα 9.00 Εκδήλωση για την υγεία και την πρόσβαση στα φάρμακα.
 
14-15
ΔΕΚ
Θεσσαλονίκη Συνάντηση πράσινων αυτοδιοικητικών Συμβούλων.
 
18
ΔΕΚ
Αθήνα Συμμετοχή σε εκδήλωση για την μετανάστευση. Η Asante σε συνεργασία με την Almasar διοργανώνουν εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστευσης στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50.
 
10
IAN
Αθήνα Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ώρα 16:00 - Συμμετοχή σε εκδήλωση “StartingUP: Εκδημοκρατισμός της επιχειρηματικότητας - Η Ευρώπη ενισχύει την απασχόληση των νέων”.
 
11
IAN
Αθήνα Ημερίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΛΓΟΛΟΓΙΑΣ με θέμα "ΟΙ ΔΟΜΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ", Αίθουσα Εκδηλώσεων του Σχολικού Συγκροτήματος «Λεόντειο Λύκειο Πατησίων», Νεϊγύ 17, Άνω Πατήσια.
 
]]>
nikos.chrysogelos@gmail.com (Super User) NEWSLETTERS Wed, 11 Dec 2013 11:33:34 +0200
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 10 - 20 Νοεμβρίου 2013 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3488-newsletter-62 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3488-newsletter-62
Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
 • Κυκλοφορήστε σε φίλους/ες αυτό το Δελτίο. Παρακινήστε τους/τις να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο μέσω της σχετικής δυνατότητας που υπάρχει στο site μας
 • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνετε κάποια παρατήρηση ή πρόταση ή να καταθέσετε κάποια ιδέα, στο e-mail nikos.chrysogelos@europarl.europa.eu.
 • Για τακτική ενημέρωση μπορείτε να εγγραφείτε στο RSS Feed των ανακοινώσεών μας.
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα νεολαίας και απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.youth-employment.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ!”
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.socialcooperatives.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΣΥΝ+ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ!”
Περιεχόμενα:
 
Τριήμερο Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων με πρωτοβουλία Ν. Χρυσόγελου
Σημαντικό τριήμερο κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων διοργανώνεται στην Αθήνα 22-24 Νοεμβρίου (Τεχνόπολις, Γκάζι) από τον Νίκο Χρυσόγελο, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, το Πράσινο Ινστιτούτο, τη Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, την Κλίμαξ Plus, τον «Ενεργειακό και Αναπτυξιακό Συνεταιρισμό» Σίφνου, το ΔΙΚΤΥΟ ΑΣΠΙΣ ΚΩΣ, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την ΚΟΙΝΣΕΠ "Μίτος της Αριάδνης" και με την υποστήριξη των Θεματικών Ομάδων "Αυτοδιοίκησης" και "Οικονομίας" των Οικολόγων Πράσινων. Στο συνέδριο θα συμμετάσχει πληθώρα κοινωνικών / συνεταιριστικών επιχειρήσεων και πρωτοβουλιών που βρίσκονται σε εξέλιξη από όλη τη χώρα καθώς και τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά δίκτυα και ομοσπονδίες κοινωνικής οικονομίας, καθηγητές πανεπιστημίων, πολιτικά στελέχη κι εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.
 
Συζήτηση: «Πολιτικές για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας»
Δημόσια εκδήλωση με θέμα “πολιτικές για την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας” διοργανώνεται την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, ώρα 17.30, στο αμφ. 984 στην Τεχνόπολις, Γκάζι, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, του Προγράμματος του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, της Ευρωπαϊκής και Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Συνεταιρισμών στη Βιομηχανία & στις Υπηρεσίες, της Social Economy Europe, της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών και Πολιτών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ, του Δημάρχου Αθηναίων, των πράσινων ευρωβουλευτών Ρ.Χαρμς και Ν. Χρυσόγελου και της προϊσταμένης της ειδικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας.
 
Οι τέσσερις Πράσινοι συν-υποψήφιοι στην Αθήνα για τον πρώτο πολιτικό διάλογο για τις ευρωεκλογές
Η πρώτη διαδικασία πολιτικού διαλόγου για την εκλογή των δυο συν-επικεφαλής της κοινής ευρωπαϊκής καμπάνιας των Πράσινων θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2013 στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα) και ώρα 17:00 και θα μεταδοθεί απευθείας μέσω livestreaming. Η εκδήλωση που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκο Χρυσόγελο, και τους Οικολόγους Πράσινους θα είναι ανοιχτή στο κοινό. Θα υπάρξει διερμηνεία Αγγλικά / Ελληνικά. 
Σεμινάριο νέων Ευρωπαίων Πράσινων στην Αθήνα
Ευρωπαϊκό Σεμινάριο με τίτλο «It’s YOURope!» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων (FYEG) και των Νέων Πράσινων, διοργανώνεται στην Αθήνα 21-24 Νοεμβρίου, με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου και της Ρεβέκκα Χαρμς ευρωβουλευτών των Πράσινων και με τη συμμετοχή 30 νέων από όλη την Ευρώπη. Το σεμινάριο εστιάζει στα θέματα πολιτικών για τη νεολαία και κινητοποίησης των νέων για τα δικαιώματά τους, με ενότητες «Me, my reality and I», «Europe in our hands», και “It’s our turn now!”, και θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Αθηναίων “Cafe EU-topia”.
 
Η νεολαία συζητά για τα προβλήματά της και προτείνει λύσεις
Ανοικτή δημόσια συζήτηση σχετικά με θέματα πολιτικών για τη νεολαία και κινητοποίησης των νέων για τα δικαιώματά τους συνδιοργανώνουν η Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG) και οι Νέοι Πράσινοι, με την υποστήριξη της Ομάδας των Πράσινων/EFA στο Ευρωκοινοβούλιο, των Οικολόγων Πράσινων, και του Νίκου Χρυσόγελου, Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, ώρες 18:00-20:00 στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Αθηναίων (οδός Ακαδημίας 50).
 
Συνέντευξη Τύπου Ν. Χρυσόγελου και Ρ. Χαρμς για αξιολόγηση τρόικα, ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, μακροοικονομική αιρεσιμότητα
Συνέντευξη Τύπου με θέματα:
- Οι επιπτώσεις των πολιτικών της Τρόικα υπό αξιολόγηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία των Πράσινων
- Ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός 2014-2020 (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο)
- Μακρο-οικονομική αιρεσιμότητα, δηλαδή διακοπή πληρωμών αν σε μια χώρα παρατηρείται σημαντική μη συμμόρφωση με τις δημοσιονομικές επιταγές
διοργανώνει ο Νίκος Χρυσόγελος και η Ρεβέκκα Χαρμς, Πράσινοι ευρωβουλευτές, την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013, ώρα 10:30, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα).
 
Συνέντευξη Τύπου Ρ. Χαρμς «Προκλήσεις και στόχοι Ελληνικής Προεδρίας»
Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ευρώπη και τη χώρα. Επιδιώκοντας την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας, η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, Εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων, παραχωρούν συνέντευξη Τύπου με θέμα: «προκλήσεις και στόχοι της Ελληνικής Προεδρίας», τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013, ώρα 10:30, στο Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα). Τη συζήτηση συντονίζει η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
 
2,2 δις επιπλέον για αυτοκινητοδρόμους, εγκαταλείπεται ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο;
Δυο ερωτήσεις προς την Κομισιόν για την επιπλέον χρηματοδότηση των 4 κλειστών οδικών αξόνων με 2,2 δις Ευρώ από το ΕΣΠΑ αλλά και για τον κίνδυνο εγκατάλειψης του σιδηροδρόμου στην Πελοπόννησο κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Γιατί να χαλάμε τα δημόσια λεφτά για 4 κλειστούς οδικούς άξονες που σχεδιάστηκαν σε άλλες εποχές και όχι, για παράδειγμα, για ένα καλά οργανωμένο δίκτυο συνδυασμένων μεταφορών (ποδήλατα, πεζόδρομοι, αστικά μέσα μεταφοράς, υπερτοπικές συνδέσεις) με βασικό κορμό τα δημόσια μέσα μεταφοράς στις πόλεις, ένα καλά οργανωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο σε περιφερειακό, εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο καθώς και νέα, πράσινα πλοία στο πλαίσιο ενός αναπτυγμένου δικτύου ακτοπλοϊκών συνδέσεων; Χρειαζόμαστε άλλες προτεραιότητες σε μια εποχή κρίσης, λιτότητας και δυσκολίας επιβίωσης μεγάλου ποσοστού της κοινωνίας;
 
Ερώτηση προς Κομισιόν για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
«Στην Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας και της φτώχειας, οι δράσεις άμεσης ανακούφισης πρέπει να είναι προτεραιότητα και να συνοδεύονται από ένα καλά σχεδιασμένο πλέγμα μέτρων κοινωνικής πολιτικής. Παρά τη δεδομένη ανάγκη επείγουσας στήριξης διαρκώς αυξανόμενου τμήματος του πληθυσμού που διαβιεί σε συνθήκες φτώχειας, οι σχετικές σχεδιαζόμενες πολιτικές περιορίζονται στην πιλοτική εφαρμογή "συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" από την 1.1.2014 με προϋπολογισμό 20 εκ. Το διατιθέμενο ποσό μπορεί να αυξηθεί από αδιάθετα κονδύλια των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του ΕΣΠΑ 2007-2013. Παράλληλα, είναι κρίσιμο το να υποστηριχθεί και από την Επιτροπή ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, ώστε να είναι βιώσιμο μετά το πέρας της περιόδου χρηματοδότησης», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή κατάθεσης σχετικής ερώτησής του προς την Κομισιόν.
 
Έργα στην Επανομή σε δυσαρμονία με το περιβάλλον;
Περισσότερες διευκρινήσεις για τα έργα στη λιμνοθάλασσα της Επανομής ζητά με ερώτηση του ο Ν. Χρυσόγελος από την Κομισιόν. Στο ερώτημα για το αν υπάρχει πιθανότητα να προξενήσει περισσότερο κακό το «πρόγραμμα αποκατάστασης» στη λιμνοθάλασσα της Επανομής, που είχε καταθέσει τον Ιούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, η απάντηση της Κομισιόν ήταν σε γενικές γραμμές ότι όλα έχουν καλώς. Επειδή, ωστόσο, τα στοιχεία του ευρωβουλευτή ήταν διαφορετικά, κατέθεσε νέα ερώτηση, με την οποία ζητά περισσότερες διευκρινήσεις παραθέτοντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι ισχυρισμοί της Κομισιόν είναι αμφισβητήσιμοι...
 
 
Λογοδοσία Τρόικας στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία Πράσινων
Σημαντική εξέλιξη στην αξιολόγηση των ακολουθούμενων πολιτικών από την Τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Τράπεζα) αποτελεί η απόφαση της συνόδου των προέδρων των πολιτικών κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά από πρωτοβουλία των Πράσινων, να δώσουν το "πράσινο φως" για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα αναλάβει η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του ΕΚ και θα περιλαμβάνει δημόσιες ακροάσεις με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων και επιτόπου επισκέψεις για τη συλλογή δεδομένων στις χώρες που εφαρμόζεται το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η έκθεση με τα ευρήματα της εξεταστικής επιτροπής θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια του ΕΚ τον Απρίλιο του 2014.
 
Δώστε μια ευκαιρία στις μέλισσες, το περιβάλλον και τη γεωργία
Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη προστασία των μελισσών και για ένα γεωργικό μοντέλο φιλικό προς τις μέλισσες, τη γεωργία και το περιβάλλον και υπό το φόντο της αιφνιδιαστικής πρότασης της Κομισιόν για αδειοδότηση της καλλιέργειας νέων γενετικά τροποποιημένων (μεταλλαγμένων) ποικιλιών καλαμποκιού πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 6 Νοεμβρίου με θέμα: "Ένα γεωργικό μοντέλο φιλικό προς τους επικονιαστές: ο δρόμος προς τα εμπρός", με πρωτοβουλία των Πράσινων ευρωβουλευτών Νίκου Χρυσόγελου, (Ελλάδα), Μπαρτ Στάες (Βέλγιο), Μαγκρέτ Άουκεν (Δανία) και Ζοζέ Μποβέ (Γαλλία). Στην ημερίδα συμμετείχαν πολλοί ειδικοί, εκπρόσωποι γεωργών αλλά και μελισσοκόμων, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Βασίλειος Ντούρας. Δείτε το βίντεο με τις ομιλίες των συμμετεχόντων.
 
“Βιομηχανική συμβίωση” για επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και ενίσχυση της καινοτομίας
Εκδήλωση για την επίσημη έναρξη του δικτύου για την “βιομηχανική συμβίωση” (European Industrial Symbiosis Network- EUR-ISA) υποστήριξε και προλόγισε ο Νίκος Χρυσόγελος στις Βρυξέλλες στις 6 Νοεμβρίου 2013. Στην εκδήλωση, εκτός από τον Νίκο Χρυσόγελο, συμμετείχε ο Επίτροπος για το Περιβάλλον κ. Janez Potocnic, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Malcolm Harbour, καθώς και περισσότεροι από 45 εκπρόσωποι δημόσιων φορέων, ερευνητικών κέντρων και δικτύων βιομηχανιών από 12 χώρες, μεταξύ των οποίων από Βέλγιο, Δανία, Φινλανδία, Βρετανία κα. Το Δίκτυο EUR-ISA είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που αποτελείται από φορείς που υλοποιούν ή δεσμεύονται να εφαρμόσουν προγράμματα βιομηχανικής συμβίωσης στα Κ-Μ (μέχρι τώρα 12 δίκτυα από 12 χώρες), και εμπλέκονται 20.000 επιχειρήσεις από ολόκληρη την Ευρώπη.
Διαβάστε την εισήγηση του Νίκου Χρυσόγελου. Διαβάστε την εισήγηση του Επιτρόπου.
 
Η Αλβανία δεν έχει τα μέσα να καταστρέψει τα χημικά της Συρίας
Η αλβανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τις φήμες ότι η Αλβανία έχει δεχτεί αίτημα από τις ΗΠΑ για τη μεταφορά και καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στα εδάφη της. Σε συνέντευξή του στην Erisa Zykaj, ανταποκρίτρια των ABC News και KLANTV της Αλβανίας, την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου στο ΕΚ στις Βρυξέλλες, ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε ότι ναι πρέπει να καταστραφούν τα χημικά όπλα της Συρίας αλλά η Αλβανία δεν διαθέτει την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα ασφαλούς καταστροφής των χημικών όπλων. Επομένως αυτό πρέπει να γίνει σε χώρα που διαθέτει την τεχνογνωσία. Δείτε την συνέντευξη.
 
Η ελληνική πολιτική κρίση - Πολιτικά κόμματα, αμφισβήτηση του Συντάγματος και ευρω-σκεπτικισμός
Δημόσια εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Η ελληνική πολιτική κρίση - Πολιτικά κόμματα, αμφισβήτηση του Συντάγματος και ευρω-σκεπτικισμός" διοργανώνει ο Νίκος Χρυσόγελος, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλελς, την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, ώρα 18.30, με τη συμμετοχή των Ντάνυ Κον Μπεντίτ, Στράτου Φαναρά, Πάνου Σταθόπουλου, Αντώνη Παπαγιαννίδη, Διαμαντή Μπασαντή.
 
 
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου του Καναδά
«Είμαστε υπέρ της ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Καναδά και Ελλάδας, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας ΕΕ-Καναδά, ιδιαίτερα σε θέματα κινητικότητας των νέων, ανταλλαγής εμπειριών και συνεργασίας σε θέματα κοινωνικής οικονομίας, συνεταιρισμών, υπηρεσιών υγείας, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πράσινης οικονομίας. ‘Έλληνες μετανάστες παίζουν σημαντικό, θετικό ρόλο στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του Καναδά, ενώ στο κοινοβούλιο του συμμετέχουν 4 ελληνικής καταγωγής βουλευτές. Η συνεισφορά τους σε θέματα πολιτισμικής συνύπαρξης, κοινωνικής ένταξης, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολιτικών για το άσυλο και τη μετανάστευση, αντιμετώπισης της ξενοφοβίας και του ρατσισμού στην Ελλάδα, μπορεί να είναι σημαντική», επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος, προς την αντιπροσωπεία του κοινοβουλίου του Καναδά κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους με αντιπροσωπεία Ελλήνων ευρωβουλευτών, στην ελληνική Βουλή, την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2013.
 
Πρόσκληση σε συνάντηση εργασίας με τη Ρεβέκκα Χαρμς για θέματα ασύλου, μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υποψήφια συν-επικεφαλής της κοινής εκλογικής καμπάνιας των Πρασίνων για τις ευρωεκλογές, και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, σας προσκαλούν σε συνάντηση εργασίας με φορείς για θέματα ασύλου, μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 11:30, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Αμαλίας 8, Σύνταγμα).
 
Προκλήσεις και στόχοι της Ελληνικής Προεδρίας. Πρόσκληση σε συνάντηση εργασίας με φορείς
Η Ρεβέκκα Χάρμς, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, σας προσκαλούν σε συνάντηση εργασίας με θέμα τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013, ώρα 11:30, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα). Στόχος της συνάντησης είναι μέσα από τη συζήτηση και την ανταλλαγή απόψεων με εκπροσώπους επαγγελματικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών φορέων να συμβάλουμε στη διαμόρφωση προτάσεων για τις προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας, από την πλευρά των φορέων.
 
Συνάντηση ανταλλαγής απόψεων με τους Ζοζέ Μποβέ και Νίκο Χρυσόγελο για την αναζωογόνηση και μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής
Ο Ζοζέ Μποβέ, γνωστός ακτιβιστής σε θέματα γεωργίας, Πράσινος ευρωβουλευτής (Γαλλία), και υποψήφιος συν-επικεφαλής της κοινής εκλογικής καμπάνιας των Πρασίνων για τις ευρωεκλογές, και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, σας προσκαλούν σε συνάντηση ανταλλαγής απόψεων σε θέματα Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, το Σάββατο, 23 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 14:00, στην Τεχνόπολη, Γκάζι.
 
Βιώσιμη γειτονιά την εποχή της κρίσης
Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Άνω Πατήσια) στις 17/11/2013 για την προώθηση κοινωνικών παρεμβάσεων στις γειτονιές της Αθήνας με πρωτοβουλία των πολιτών για την κοινωνική, παραγωγική, οικολογική, ενεργειακή και πολιτισμική ανασυγκρότησή τους. Στόχος ήταν η αλληλοενημέρωση και ευαισθητοποίηση, η ανταλλαγή απόψεων, η διαμόρφωση προτάσεων, και η ανάληψη αποτελεσματικών δράσεων μέσω της δικτύωσης και της συνεργασίας ώστε να γίνουν οι γειτονιές μας βιώσιμες, αλληλέγγυες και ανθρώπινες.
 
Εκδήλωση για τον Καβάφη, στις Βρυξέλλες
Εκδήλωση με τίτλο «Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ – ΑΠ’ ΈΞΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΑ» διοργανώνει ο Νίκος Χρυσόγελος και ο πολιτιστικός σύλλογος «Ελληνικός Κύκλος» στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, 2013 στις 20.00 στο Θέατρο de lijsterbes Lijsterbessenbomenlaan 6, 1950, Krainem. Η “Ομάδα Καβάφη”, από τη Σύρο, θα παρουσιάσει παράσταση 90 λεπτών, στη διάρκεια των οποίων ερμηνεύονται 11 μελοποιημένα ποιήματα σε συνθέσεις Μάνου Χατζιδάκι, Δήμου Μούτση, Ευανθίας Ρεμπούτσικα, Θάνου Μικρούτσικου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Σωκράτη Μάλαμα, Χρήστου Νικολόπουλου και Μπάμπη Κουλούρα.

 
 
Οnline ψηφοφορία για τους επικεφαλής των Ευρωπαίων Πράσινων
Από την 11η Νοεμβρίου έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία για επιλογή των δύο Πράσινων Υποψηφίων που θα ηγηθούν του Κόμματος των Ευρωπαίων Πράσινων στις Ευρωεκλογές του 2014. Η ψηφοφορία γίνεται αποκλειστικά μέσω ίντερνετ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Η διαδικασία ολοκληρώνεται στις 28 Ιανουαρίου του 2014. Υποψήφιοι είναι οι ο Γάλλος Ζοζέ Μποβέ, η Ιταλίδα Μόνικα Φρασόνι και οι Γερμανίδες Ρεβέκκα Χαρμς και Σκα Κέλλερ.
 
 
Με πρωτοβουλία μας οι πολιτικές της τρόικα αξιολογούνται!
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγλεου που δημοσιεύτηκε σε Περιφερειακά Μέσα...
 
Η Τρόικα λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία των Πράσινων. Στην Ελλάδα σιωπή...
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στο tvxs στις 18/11/2013...
 
“Έλεγχος” της Τρόικα με πρωτοβουλία των Πράσινων
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στην Athens Voice στις 20/11/2013...
 
Τι σημαίνει η μεταρρύθμιση της Πολιτικής Συνοχής της ΕΕ για την ανάπτυξη των περιφερειών;
Οι δύο ευρωβουλευτές L.van Nistelrooij και Ν. Χρυσόγελος μοιράζονται τις απόψεις τους...
 
Παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου για την κυστική ίνωση σε εκπομπή στη Δέλτα Τηλεόραση Θράκης
 
 
 
22
NOE
The Box, Δορυλαίου 12, Πλατεία Μαβίλη “Βωβούσα,μοναδική και όχι μόνη. Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Επιμελητής: Καμίλο Νόλλας. Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival: http://photofestival.gr/exhibitions/phasma/. Μια κοινότητα 70 προσώπων, την οποία διασχίζει και ζωογονεί ο ποταμός Αώος στις κορυφές της βόρειας Πίνδου. Εγκαίνια: 22.11, 19:30. Διάρκεια: 23.11-14.12. Ώρες λειτουργίας: Δε-Σά 11:00-21:00.
 
22-24
NOE
Τεχνόπολη, Γκάζι 2ο τριήμερο Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ευρωπαϊκών δικτύων κοινωνικής οικονομίας, συνεταιριστικών τραπεζών, ενεργειακών συνεταιρισμών, κοινωνικών επιχειρήσεων σε τομείς αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, κοινωνικών υπηρεσιών, κοινωνικής ένταξης, και γενικότερα καλών παραδειγμάτων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και πανεπιστημιακών. Διαβάστε περισσότερα.
 
22
NOE
Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Συνέντευξη Τύπου Νίκου Χρυσόγελου και Ρεβεκκα Χαρμς για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, την αξιολόγηση της Τρόικα και την μακροοικονομική αιρεσιμότητηα. Διαβάστε περισσότερα.
 
22
NOE
Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Συνάντηση εργασίας της Ρεβέκκα Χαρμς και του Νίκου Χρυσόγελου με φορείς για θέματα ασύλου, μετανάστευσης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διαβάστε περισσότερα.
 
21-24
NOE
Αθήνα, Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Αθηναίων “Cafe EU-topia Ευρωπαϊκό Σεμινάριο με τίτλο «It’s YOURope!» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων (FYEG) και των Νέων Πράσινων, με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου και Ρεβέκκα Χαρμς ευρωβουλευών των Πράσινων και με τη συμμετοχή 30 νέων από όλη την Ευρώπη. Το σεμινάριο εστιάζει στα θέματα πολιτικών για τη νεολαία και κινητοποίησης των νέων για τα δικαιώματά τους, με ενότητες «Me, my reality and I», «Europe in our hands», και “It’s our turn now!”. Διαβάστε περισσότερα.
 
23
NOE
18:00-20:00, Αθήνα Ανοικτή δημόσια εκδήλωση σχετικά με τα προβλήματα των νέων σήμερα και τις προτάσεις διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση (οικονομική κρίση, κοινωνική κρίση, κρίση δημοκρατίας, ενεργειακή κρίση) στο Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Αθηναίων “Cafe EU-topia” (Ακαδημίας 50), την οποία συνδιοργανώνουν οι Νέοι Πράσινοι σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG) με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Διαβάστε περισσότερα.
 
23
NOE
Αθήνα Συνάντηση ανταλλαγής απόψεων με Ζοζέ Μποβέ για την αναζωογόνηση και μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής, ώρα 14.00 στην Τεχνόπολη, Γκάζι. Διαβάστε περισσότερα.
 
24
NOE
Αθήνα, ώρα 17.30, Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, Πλάκα Δημόσια συζήτηση των 4 υποψήφιων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος από τους/τις οποίες θα επιλεγούν οι δυο συν-επικεφαλής της κοινής καμπάνιας των Πράσινων για τις ευρωεκλογές Μαΐου 2014. Οι υποψήφιοι είναι:
1. Jose Bove
2. Monica Frassoni
3. Rebecca Harms
4. Ska Keller
 
25
NOE
Αθήνα Γραφείο Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, ώρα 10:30, Συνέντευξη Τύπου της Ρεβέκκα Χαρμς για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Θα συμμετάσχουν, επίσης, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων. Διαβάστε περισσότερα.
 
25
NOE
Αθήνα Γραφείο Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα), ώρα 11.30: “Προκλήσεις και στόχοι της Ελληνικής Προεδρίας”. Συνάντηση της Ρεβέκκα Χάρμς, συμπροέδρου της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, και του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, με επαγγελματικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς με αντικείμενο τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας. Διαβάστε περισσότερα.
 
28-30
NOE
Βρυξέλλες Μουσικό αφιέρωμα στον Καβάφη από την «ΟΜΑΔΑ ΚΑΒΑΦΗ» του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου.
 
28-30
NOE
Βρυξέλλες Στρογγυλή Τράπεζα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
 
1
ΔΕΚ
Αθήνα, ώρα 16:00 Συμμετοχή σε εκδήλωση “Εκδημοκρατισμός της επιχειρηματικότητας - Η Ευρώπη να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα των νέων”.
 
3
ΔΕΚ
Βρυξέλλες, Ευρωκοινοβούλιο. ASP 1G3, ώρα 18.30 “Η ελληνική πολιτική κρίση - Πολιτικά κόμματα, αμφισβήτηση του Συντάγματος και ευρω-σκεπτικισμός”, με τη συμμετοχή πολιτικών αναλυτών και Πράσινων ευρωβουλευτών.
 
5
ΔΕΚ
Θεσσαλονίκη Συζήτηση υποψηφίων για την ευρωλίστα των Οικολόγων Πράσινων.
 
8
ΔΕΚ
Λαύριο Παρέμβαση σε εκδήλωση για την μεταλλευτική ιστορία στην Ελλάδα.
 
13
ΔΕΚ
Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, (Αμαλίας 8, Σύνταγμα), ώρα 10.00 Εκδήλωση για την υγεία και την πρόσβαση στα φάρμακα.
 
14-15
ΔΕΚ
Θεσσαλονίκη Συνάντηση πράσινων αυτοδιοικητικών Συμβούλων.
 
16
ΔΕΚ
Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Αμαλίας 8, Σύνταγμα), ώρα 09.00 Εκδήλωση των ευρωβουλευτών Νίκου Χρυσόγελου και Μαριλένα Κοππά για την μεταναστευτική πολιτική και το άσυλο, υπό το φως των τελευταίων τραγωδιών.
 
]]>
nikos.chrysogelos@gmail.com (Super User) NEWSLETTERS Thu, 21 Nov 2013 14:27:56 +0200
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 16 - 30 Οκτωβρίου 2013 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3444-newsletter-60 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3444-newsletter-60
Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
 • Κυκλοφορήστε σε φίλους/ες αυτό το Δελτίο. Παρακινήστε τους/τις να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο μέσω της σχετικής δυνατότητας που υπάρχει στο site μας
 • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνετε κάποια παρατήρηση ή πρόταση ή να καταθέσετε κάποια ιδέα, στο e-mail nikos.chrysogelos@europarl.europa.eu.
 • Για τακτική ενημέρωση μπορείτε να εγγραφείτε στο RSS Feed των ανακοινώσεών μας.
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα νεολαίας και απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.youth-employment.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ!”
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.socialcooperatives.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΣΥΝ+ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ!”
Περιεχόμενα:
 
 
Να γίνει προτεραιότητα κυβερνήσεων - ΕΕ η μείωση της φτώχειας και η δημιουργία θέσεων εργασίας
«Το 25% των Ευρωπαίων πολιτών ζει σήμερα σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ εκατομμύρια άλλοι είναι άνεργοι. Δεν αρκεί πλέον να έχει κάποιος εργασία, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που απασχολούνται αλλά δεν μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα. Το ποσοστό όσων ζουν σήμερα σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνεται κατά μία μονάδα ετησίως, δηλαδή έχουμε 5 εκατομμύρια περισσότερους Ευρωπαίους ανά έτος που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Άστοχες πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και οριζόντια υπερφορολόγηση οδηγούν σε αύξηση της φτώχειας», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Αναγκαία η οικονομική ενοποίηση και η δημοκρατική λογοδοσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
«Η αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να βασιστεί στην επιβολή, έξω μάλιστα από τις ευρωπαϊκές πρακτικές συναπόφασης Ευρωκοινοβουλίου, Κομισιόν και Κυβερνήσεων / Συμβουλίου, πολιτικών ισοπεδωτικής λιτότητας. Ενώ σημαντική προτεραιότητα για τα Κράτη Μέλη παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν ισχύει το ίδιο για τη δημιουργία ποιοτικών, βιώσιμων θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη μείωση των ανισοτήτων», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις προτεραιότητες για το 2013 για συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.
 
Ως εδώ, με την παρακολούθηση των πάντων από τις ΗΠΑ!
Με απόφαση της Ολομέλειας με 280 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 30 αποχές, στις 23 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί για αναστολή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για το «Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας» (TFTP), μετά την αποκάλυψη ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) υπέκλεπτε, μεταξύ άλλων, και τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ που διαχειρίζεται η βελγική εταιρεία SWIFT (εταιρεία που διαχειρίζεται διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές).
 
Αποφασίστηκε ο Κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση για το πρόγραμμα χρηματοδότησης της αλιείας για τη περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), κι ενέκρινε το κονδύλιο των 6.5 δις ευρώ για την εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής και της Αλιευτικής Πολιτικής. Περιμέναμε περισσότερα από αυτή την απόφαση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας για να μπορέσει να ανακάμψει ο πληθυσμός των ψαριών, να υπάρξει μέλλον για το επάγγελμα του ψαρά και να μπουν στο επάγγελμα νέοι στην ηλικία. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα. Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε συντάξει έκθεση για λογαριασμό της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου η οποία είχε υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής.
 
Να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου με αφορμή σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου: «Οι Έλληνες πολίτες διαχρονικά πληρώνουν την ανικανότητα του κράτους να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Μεγάλο μέρος από τα 75 δις που έχουν αφαιρεθεί από το εισόδημα των πολιτών και τις περικοπές στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσε να είχε εξευρεθεί από την αντιμετώπιση της διαφθοράς, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της φοροαπάτης και φοροαποφυγής. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, κοινωνικά δίκαιο κι αποτελεσματικό, και σε αυτή την κατεύθυνση οι πολιτικές αντιμετώπισης της διαφθοράς και των εγκληματικών δραστηριοτήτων αποτελούν προτεραιότητα αλλά και όρο επιβίωσης της κοινωνίας»
 
Την υγεία μας να έχουμε, αλλά όσοι είναι ανασφάλιστοι πετάγονται στα σκουπίδια;
«Ο αποκλεισμός από το δημόσιο σύστημα υγείας εκατομμυρίων πολιτών που μέχρι πριν λίγο καιρό κατέβαλαν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους γυρίζει την κοινωνία σε εποχές κοινωνικής βαρβαρότητας. Η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες, ακόμα κι αν είναι άνεργοι ή δεν μπορούν να καταβάλουν σήμερα τις ασφαλιστικές εισφορές τους, θα έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη. Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανθρωπιστική, κοινωνική και υγειονομική κρίση. Δεν πρέπει να κατεδαφιστεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο και στο χώρο της υγείας, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δεν μας αξίζει μια απάνθρωπη Ευρώπη, αντίκειται έτσι κι αλλιώς και στις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, μιλώντας στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο τη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου.
Δείτε την ομιλία.
 
Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για έξοδο από την κρίση, όχι συντήρησή της
Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα συμβάλει στην έξοδο από την κρίση, μέσα από την οικολογική και κοινωνική καινοτομία, τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την οικολογική βιωσιμότητα, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μέχρι τώρα δεν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο για την περίοδο 2014-2020. Οι ευρωβουλευτές είχαν καταψηφίσει τον Μάρτιο 2013 το σχέδιο που είχαν προτείνει οι κυβερνήσεις (Συμβούλιο), ως απαράδεκτο. Είναι θετικό ότι το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε έναν προϋπολογισμό για το 2014 που είναι καλύτερος σε σχέση με αυτόν του 2013», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την υπερψήφιση,με σημαντική πλειοψηφία (480 ψήφοι υπέρ, 119 κατά και 86 αποχές), κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 23 Οκτωβρίου 2013, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2014.
 
 
Ημερίδα στις Βρυξέλλες για τις μέλισσες και για μια γεωργία φιλική προς τους επικονιαστές
Χωρίς τις μέλισσες το 1/3 της διατροφής μας θα εξαφανιστεί γιατί οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επικονίαση των φυτών καθώς μεταφέρουν τη γύρη και γονιμοποιούν τα άνθη για να γίνουν καρποί. Χωρίς τις μέλισσες δεν θα έχουμε επικονίαση, 7 στα 10 φρούτα, λαχανικά και δημητριακά θα εξαφανιστούν, περισσότερο από το 35% της παραγωγής θα εξαφανιστεί και οι τιμές στα τρόφιμα θα εκτοξευθούν στα ύψη. Για τα θέματα αυτά η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), Μπαρτ Στάες (Βέλγιο), Μαγκρέτ Άουκεν (Δανία) και Ζοζέ Μποβέ (Γαλλία), διοργανώνουν Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (Αίθουσα A1G3), την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου με θέμα: "Ένα γεωργικό μοντέλο φιλικό προς τους επικονιαστές: ο δρόμος προς τα εμπρός".
 
Ευρωκοινοβούλιο: Ένα πρώτο βήμα για το βιώσιμο χωροταξικό σχεδιασμό ακτών και θάλασσας
«Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων έβαλε τις βάσεις για ένα σημαντικό εργαλείο επίλυσης συγκρούσεων και βιώσιμης διαχείρισης των παράκτιων και θαλάσσιων πόρων, τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, εφόσον όχι μόνο η Κομισιόν αλλά και οι εθνικές και περιφερειακές αρχές κινηθούν αποφασιστικά μέσα στα επόμενα 2 χρόνια για να εφαρμόσουν στην πράξη το προτεινόμενο πλαίσιο», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή την υπερψήφιση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της γνωμοδότησης σχετικά με την πρόταση Οδηγίας «για τη Θέσπιση Πλαισίου για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών». Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν ο υπεύθυνος εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και κατέθεσε μια σειρά τροπολογιών που σχεδόν όλες ενσωματώθηκαν συναινετικά ή τις υπερψήφισε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών και περιλαμβάνονται στην γνωμοδότηση.
Δείτε την τοποθέτηση του Ν. Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.
 
Η ευρωπαϊκή κοινωνία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν πρέπει να επιτρέψουν τη διάλυση του ελληνικού πανεπιστημίου
Συνέντευξη Τύπου και ενημερωτική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, Βρυξέλλες, με θέμα "Κρίση, εφαρμοζόμενες πολιτικές και συνέπειες για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια" διοργάνωσε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, με τη συμμετοχή Πρυτάνεων ελληνικών πανεπιστημίων, μελών της Συνόδου των Πρυτάνεων, του Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου, Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), Προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων, του Καθηγητή Πάρι Τσάρτα, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλους του Προεδρείου της Συνόδου και της Ιαθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου, Προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέλους της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου του ΕΚΠΑ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν Έλληνες ευρωβουλευτές και η Ρεμπέκκα Χαρμς, συμπρόεδρος της Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Αναλυτικά τα ενημερωτικά κείμενα των εισηγήσεων εδώ και εδώ.
Δείτε την συνέντευξη Τύπου σε βίντεο.
 
Στροφή τώρα σε ποιοτική γεωργία και καλή διατροφή
31 Έλληνες αγρότες, ιδιαίτερα νέοι, βιοκαλλιεργητές, εκπρόσωποι επιμελητηρίων καθώς και ειδικοί σε θέματα ποιοτικής διατροφής από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας -ορεινές, πεδινές, νησιωτικές – είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διήμερο εκδηλώσεων, συζητήσεων αλλά και γνωριμίας με Έλληνες από τις Βρυξέλλες, που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο, με αντικείμενο την ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας και της καλής διατροφής και τη σημασία τους για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης.
 
Εκβιασμός κυβερνήσεων - Κομισιόν για να ψηφίσει το ευρωκοινοβούλιο ελλειμματικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
“Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Κομισιόν ότι αν το Ευρωκοινοβούλιο δεν ψηφίσει τις προτάσεις του Συμβουλίου για την τροποποίηση του προϋπολογισμού 2013 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, τότε η ΕΕ θα υποχρεωθεί σε στάση πληρωμών, είναι υποκριτική. Στοχεύει να πιέσει τους ευρωβουλευτές να αποδεχθούν έλλειμμα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2013 ύψους μερικών δισεκατομμυρίων”., δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, σχετικά με το θέμα που προέκυψε για «κίνδυνο στάσης πληρωμών από την ΕΕ»
 
 
Έκθεση φωτογραφίας: «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός»
Τα εντυπωσιακά φοινικόπτερα, οι πελεκάνοι και οι ερωδιοί, τα μικρά και μεγαλύτερα ζώα, αλλά και τα τοπία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, είναι οι «πρωταγωνιστές» των φωτογραφιών που θα παρουσιαστούν στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 ως τις 17 Νοεμβρίου 2013 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αθήνα (διεύθυνση: Λεωφόρος Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια, τηλέφωνο: 2102525421). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 19:00, παρουσία του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Αναδιοργάνωση με ευρωπαϊκή σφραγίδα, η λύση για το σιδηρόδρομο
Στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 για την παρουσίαση εναλλακτικής πρότασης για την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του σιδηροδρόμου, ο Νίκος Χρυσόγελος υπογράμμισε τη σημασία του σιδηροδρομικού δικτύου ως εργαλείου για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αναζωογόνηση της οικονομίας. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του δικτύου της Βορείου Ελλάδας, πρότεινε το συνδυασμό οικολογικών ξεναγήσεων με την ανάδειξη και προώθηση τοπικών προϊόντων, σημειώνοντας τα οφέλη για τον τουρισμό και τοπική παραγωγή. Η Συνέντευξη Τύπου αποτελεί το πρώτο βήμα κοινής πρωτοβουλίας των Οικολόγων Πράσινων με τους Φίλους του Σιδηροδρόμου και το Δίκτυο ΕΠΙΒΑΤΗΣ για τη συνολική αναδιοργάνωση του σιδηροδρόμου.
 
Συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου με φορείς και συνδέσμους των ΑΠΕ
Την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συναντήθηκε με εκπροσώπους συνδέσμων παραγωγών, εταιρειών και μελετητών που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, συμμετείχαν οι εξής φορείς: Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, Πανελλήνιος Σύνδεσμος μελετητών εγκαταστατών οικιακών και κτιριακών φωτοβολταϊκών, ΕΛΕΤΑΕΝ και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων. Επίσης, συμμετείχε ο Τάσος Κρομμύδας από τη Θεματική Ομάδα Ενέργειας των Οικολόγων Πρασίνων. Στο στρογγυλό τραπέζι συζητήθηκε ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως ο ενεργειακός σχεδιασμός και οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί στόχοι, η τωρινή κατάσταση της αγοράς ενέργειας, οι πολιτικές που εφαρμόζονται και οι άμεσες προκλήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τράπεζας, ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στις εξελίξεις και διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε την ανάγκη για σχεδιασμό σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους φορείς. Αναφέρθηκε, επίσης, στη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα με τη χρήση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και τη συνεταιριστική συμμετοχή μέσω ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου. Οι φορείς σε αμοιβαίο κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας, τόνισαν την ανάγκη για την μη επανάληψη των πολιτικών στρεβλώσεων που έχουν οδηγήσει σε τέλμα την αγορά και αναγνώρισαν ότι είναι απαραίτητο να γίνει ο μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός με ενδιάμεσους ξεκάθαρους στόχους πάντα με ένα ορίζοντα ενεργειακού μίγματος με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Σεμινάριο και επίδειξη καλών πρακτικών σε θέματα ΑΠΕ στην Δανία
Στις 4-6 Οκτωβρίου,2013 ο συνεργάτης του Νίκου Χρυσόγελου για θέματα ενέργειας Αλέξανδρος Φιλιππίδης συμμετείχε στο σεμινάριο Cooperative Energy in Nordic and European Perspective for European and Nordic agents με θέμα τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς στις βόρειες χώρες που οργανώθηκε από τους συνεργάτες του REScoop 20-20-20. Στην συνέχεια μαζί με αντιπροσώπους από τον Ενεργειακό Συνεταιρισμό Σίφνου (επιλεγμένο πρόγραμμα πιλότος από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία συνεταιρισμών ενέργειας REScoop), επισκέφθηκαν πολλά διαφορετικά ενεργειακά έργα στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης (Hvidovre Wind Cοoperative, κτίριο Hillerod Klaverfabriken, εργοστάσιο τηλεθέρμανσης με βιομάζα του Ullerød) αλλά και στο νησί Bornholm όπου λειτουργεί το μεγαλύτερο «έξυπνο» δίκτυο (smart grid) της Ευρώπης, σύστημα car pooling ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων μέσω ενός συντονισμένου σχεδίου δράσης
 
“Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη”
Μια κοινότητα 70 προσώπων, την οποία διασχίζει και ζωογονεί ο ποταμός Αώος στις κορυφές της βόρειας Πίνδου. Μοιάζει μοναδική. Όμως η Ελλάδα, όπως κι η υπόλοιπη Ευρώπη, είναι σπαρμένη με τέτοιους οικισμούς που αντιστέκονται στην ισοπέδωση και την εξαφάνισή τους.Που ακούστηκε φράγμα στον Αώο! Εφτά φωτογράφοι (από τους 13) της ομάδας phasma2, αναδεικνύουν το ιδιαίτερο πρόσωπο αυτής της κοινότητας, που κύριο χαρακτηριστικό της ήταν πάντα το μέτρο στη σχέση της με τη φύση. Αυτό που την κράτησε ζωντανή μέχρι σήμερα.
 
 
Δήλωση Ντάνυ Κον Μπεντιτ για την τραγωδία στη Λαμπεντούσα
Σχολιάζοντας τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πριν τη ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί του ψηφίσματος για την τραγωδία στη Λαμπεντούσα, ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνυ Κον Μπεντίτ, δήλωσε: «Η τραγωδία στη Λαμπεντούσα επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά την καθυστερημένη υιοθέτηση και εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ. Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να σταματήσουν τις κοινοτοπίες αναφορικά με τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες στα παράκτια ύδατα της Ευρώπης. Αντί για άλλη μία επίδειξη κενής ρητορικής και περαιτέρω καθυστέρησης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, ώστε να αποφευχθούν επόμενες τραγωδίες τύπου Λαμπτεντούσα.
 
Προστασία μεταναστών μετά την τραγωδία στην Λαμπεντούσα
Οι μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο αποτέλεσαν το αντικείμενο ψηφίσματος που υιοθετήθηκε από τους ευρωβουλευτές κατά την Ολομέλεια μετά την πρόσφατη τραγωδία στην Λαμπεντούσα. Οι Πράσινοι πιστεύουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθούν κανόνες που θα υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να βοηθούν του διακινούμενους με πλοία μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών μπλοκάρουν την υιοθέτηση τέτοιου είδους μέτρων. Αντί της απλής επιτήρησης και ανταλλαγής πληροφοριών, τα κράτη μέλη θα έπρεπε να είχαν την υποχρέωση να σώζουν ανθρώπινες ζωές στην θάλασσα. Το κείμενο είχε υποστηρίξει και ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Τέλος στην απερίσκεπτη διάλυση παλιών πλοίων
Νέα νομοθεσία για την ανακύκλωση των πλοίων υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου. Εισηγητής της σχετικής έκθεσης ήταν ο Πράσινος ευρωβουλευτής Carl Schlyter. Η νέα νομοθεσία προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για τα πλοία που έχουν τη σημαία της ΕΕ. Τα νέα πρότυπα θέτουν ουσιαστικά τέλος στην «προσάραξη», όπου τα πλοία διαλύονται σε μία παραλία, χωρίς να διασφαλίζεται η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Περιοδικές επιθεωρήσεις, εκτιμήσεις αντίκτυπου της Κομισιόν και αυξημένοι έλεγχοι θα εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τα νέα πρότυπα.
 
 
Συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Start της Κέρκυρας
Κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 προκειμένου να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε σεμινάριο για τον Τύπο και τα ΜΜΕ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραχώρησε συνέντευξη στον Δημήτρη Φαναριώτη και την τηλεοπτική εκπομπή "Ζω Οικολογικά" στο κανάλι Start της Κέρκυρας.
 
Οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και μαύρο χρήμα κοστίζουν
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στο tvxs.gr στις 28/10/2013...
 
54 χώρες εμπλέκονται στις παράνομες απαγωγές της CIA!
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 22/10/2013...
 
Να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά εμπόδια για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε σε αρκετές περιφερειακές εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα...
 
Ψάχνοντας τον υπουργό στο τηλέφωνο
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στο protagon.gr στις 17/10/2013...
 
 
2-3
NOE
Πειραιάς Τακτικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων.
 
2
NOE
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Αθήνα, ώρα 12.00 Δημόσια συζήτηση με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων “Ευρωπαίοι Πολίτες την εποχή της κρίσης: Από την Ευρώπη στην Ελλάδα. Τα φαινόμενα Ρατσισμού και Ξενοφοβίας” με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών Νίκου Χρυσόγελου, Σπύρου Δανέλη, Μαριλένας Κοππά, Άννυ Ποδηματά, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού.
 
3
NOE
Πολιτιστικό Κέντρο (Λ. Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια) Eγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας “Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός”. Διαβάστε περισσότερα.
 
4
NOE
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου στο Διεθνές Συνέδριο “Ο Νότος για την Ανάπτυξη” (South for Growth) που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
 
6
NOE
Βρυξέλλες Ημερίδα για τις μέλισσες και για τις βιώσιμες μορφές καλλιέργειας και γεωργίας με σεβασμό στη βιοποικιλότητα και στο οικοσύστημα. Διαβάστε περισσότερα.
 
22-24
NOE
Τεχνόπολη, Γκάζι 2ο τριήμερο Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ευρωπαϊκών δικτύων κοινωνικής οικονομίας, συνεταιριστικών τραπεζών, ενεργειακών συνεταιρισμών, κοινωνικών επιχειρήσεων σε τομείς αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, κοινωνικών υπηρεσιών, κοινωνικής ένταξης, και γενικότερα καλών παραδειγμάτων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και πανεπιστημιακών. Διαβάστε περισσότερα.
 
24
NOE
Αθήνα Δημόσια συζήτηση των υποψήφιων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος από τους/τις οποίες θα επιλεγούν οι δυο συν-επικεφαλής της κοινής καμπάνιας των Πράσινων για τις ευρωεκλογές Μαΐου 2014.
 
24
NOE
Αθήνα Ευρωπαϊκό Σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων (FYEG) με τη συμμετοχή νέων από όλη την Ευρώπη στα θέματα πολιτικών για τη νεολαία και κινητοποίησης των νέων για τα δικαιώματά τους. Διαβάστε περισσότερα.
 
]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) NEWSLETTERS Thu, 31 Oct 2013 21:45:42 +0200
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 1 - 15 Οκτωβρίου 2013 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3421-newsletter-59 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3421-newsletter-59
Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
 • Κυκλοφορήστε σε φίλους/ες αυτό το Δελτίο. Παρακινήστε τους/τις να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο μέσω της σχετικής δυνατότητας που υπάρχει στο site μας
 • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνετε κάποια παρατήρηση ή πρόταση ή να καταθέσετε κάποια ιδέα, στο e-mail nikos.chrysogelos@europarl.europa.eu.
 • Για τακτική ενημέρωση μπορείτε να εγγραφείτε στο RSS Feed των ανακοινώσεών μας.
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα νεολαίας και απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.youth-employment.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ!”
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.socialcooperatives.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΣΥΝ+ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ!”
Περιεχόμενα:
 
 
Διήμερη επίσκεψη σε Βρυξέλλες, δύο ημερίδες για γεωργία και διατροφή
Διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες 30 Ελλήνων αγροτών, εκπροσώπων επιμελητηρίων, καλών παραδιεγμάτων στη διατροφή οργανώνεται με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου, με στόχο να συμμετέχουν σε δύο ημερίδες και μια εκδήλωση με θέμα την ποιοτική, οικολογική γεωργία και τη σωστή διατροφή, στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, Ημερίδα με θέμα "Τρέφοντας την Ευρώπη την περίοδο της κρίσης", με διεθνείς ομιλητές που συνδιοργανώνουν διάφοροι Πράσινοι Βουλευτές, ανάμεσά τους και ο Νίκος Χρυσόγελος. Το απόγευμα, εκδήλωση με τη συνεργασία του πολιτιστικού συλλόγου Ελληνικός Κύκλος στο Rich Restaurant, με θέμα την ποιοτική διατροφή.
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, διεθνής Ημερίδα με θέμα "Οικολογική, ποιοτική γεωργία και καλή διατροφή" με προσκεκλημένους ομιλητές από την Κομισιόν, δίκτυα παραγωγών καταναλωτών, γεωργικές ενώσεις και συνεταιρισμούς, καμπάνιες για την βιολογική γεωργία, τη σωστή διατροφή και την αναθεώρηση της ΚΑΠ.
 
Στο Ευρωκοινοβούλιο “Η κρίση, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές και οι συνέπειες για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια”
Συνέντευξη Τύπου και ενημερωτική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα "Κρίση, εφαρμοζόμενες πολιτικές και συνέπειες για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια" διοργανώνει την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, με τη συμμετοχή Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων, μελών της Συνόδου των Πρυτάνεων: Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Πρύτανης Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Πάρις Τσάρτας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ελένη Καραμαλέγκου, Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η Συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά διαδικτυακά (10. 00 ώρα Βελγίου) μέσω live streaming εδώ.
 
Είναι δική μας υπόθεση: "Καμπάνια κατά της ρητορικής μίσους"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας 14-20 Οκτωβρίου – Συμμετέχετε χωρίς μίσος
Πρόσκληση σε φορείς και πολίτες, ιδιαίτερα νέους, απευθύνει ο Νίκος Χρυσόγελος, να συμμετάσχουν το διάστημα 14-20 Οκτωβρίου στην ευρωπαϊκή εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας και στην καμπάνια κατά της ρητορικής μίσους. Η καμπάνια κατά της ρητορικής μίσους, που αποτελεί πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, εντάσσεται στο πλαίσιο της ενέργειας «Οι Νέοι Καταπολεμούν τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο» που έχει σχεδιαστεί για την περίοδο 2012 – 2014 και έχει ως στόχο την προώθηση της ισότητας, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας.
 
 
Αξιοποιείται αποτελεσματικά το Πρόγραμμα Διανομής Τροφίμων σε Απόρους;
Το ζήτημα της αποτελεσματικής αξιοποίησης του "Προγράμματος Διανομής Τροφίμων σε Απόρους" από χώρες που βιώνουν πιο έντονα τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης και των άστοχων πολιτικών προσαρμογής έθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, με γραπτή ερώτησή του προς την Κομισιόν. Το πρόγραμμα διανομής τροφίμων στους απόρους (ΠΔΤΑ) αποτελεί από το 1987 σημαντική πηγή εφοδίων για οργανώσεις που εργάζονται σε άμεση επαφή με τα αναξιοπαθούντα μέλη της κοινωνίας, παρέχοντάς τους τρόφιμα. Για την Ελλάδα συγκεκριμένα είχαν δεσμευτεί περίπου 20 εκ. ευρώ το 2011, 21 εκ. ευρώ για το 2012 και 22 εκ. ευρώ για το 2013, χωρίς όμως να έχουμε στοιχεία για την διανομή και απορρόφησή τους.
 
Μη βιωσιμότητα χρέους βλέπει το Γραφείο Προυπολογισμού Βουλής
"Η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει τα δυσβάσταχτα μέτρα που ενώ στοχεύουν στην μείωση του χρέους, στην πραγματικότητα πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο όπως διαπιστώνει και η έκθεση "Το δημόσιο χρέος μετά το τέλος του Μνημονίου" του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους. Πολλές δημιουργικές δυνάμεις στην κοινωνία το έχουν καταλάβει εδώ και καιρό και γι αυτό δουλεύουν, ασυντόνιστα είναι η αλήθεια, για μια εναλλακτική πρόταση για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση, που θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος και της λύσης του δημοσιονομικού προβλήματος", δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή γραπτή ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Θα επιβαρυνθεί με εκατομμύρια ο κρατικός προϋπολογισμός από το κλείσιμο της ΕΡΤ;
Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, σχετικά με την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη συνεχιζόμενη χαοτική κατάσταση, με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει δημοσιεύματα που εκτιμούν την επιβάρυνση του προϋπολογισμού σε 100-125 εκατ. Ευρώ σε μια εποχή που επιβάλλονται βίαιες περικοπές εισοδημάτων, συντάξεων, υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πολιτικής. Ζητάει να μάθει, επίσης, την άποψη της Κομισιόν, ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και των ευρωεκλογών 2014, αν είναι αποδεκτό να μην λειτουργεί δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και τι σκοπεύει να κάνει ώστε να μην συμβεί αυτό.
 
 
Ευρωκοινοβούλιο: Ρατσισμός, εθνικισμός, νεοναζισμός και μισαλλοδοξία σκοτώνουν
Η άνοδος της ακροδεξιάς βλάπτει σοβαρά την κοινωνία! Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε την ονομασία αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου ως «αίθουσα Παύλου Φύσσα», ως ένδειξη μνήμης και τιμής σε έναν αντιφασίστα που έχασε τη ζωή του από τους ακροδεξιούς νεοναζί. Ζήτησε, επίσης, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο να δημιουργήσουν ένα Παρατηρητήριο και μια Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων, όπου θα καταγράφονται και θα μελετώνται εγκλήματα μίσους και ρατσισμού στο σύνολο της Ευρώπης, καθώς και να διεξαχθεί πανευρωπαϊκή έρευνα σε βάθος για τις πηγές χρηματοδότησης ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων σε κάθε χώρα.
Δείτε το βίντεο με την ομιλία.
 
Η κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι υποχρέωση της Ευρώπης
"Η απουσία ή η αστοχία των πολιτικών κοινωνικής ένταξης των Ρομά οδηγεί σε ενίσχυση των στερεότυπων, σε φοβικές συμπεριφορές, σε ρατσιστικές αντιλήψεις και σε πρακτικές εγκατάλειψης και κοινωνικού αποκλειστικού που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν οι ακροδεξιοί και νεοναζί”, επεσήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της κατάστασης των Ρομά στην Ευρώπη, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.
Δείτε το βίντεο εδώ.
 
Ευρωκοινοβούλιο: να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά εμπόδια για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές
Παρέμβαση Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τα δημοσιονομικά εμπόδια για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές. Είχαν προηγηθεί εισήγηση και τροπολογίες του στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου την Έκθεση Mazzoni (ΕΛΚ, Ιταλία) «σχετικά με τις συνέπειες των δημοσιονομικών περιορισμών για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές όσον αφορά τις δαπάνες των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ στα κράτη μέλη». Στην Έκθεση επισημαίνεται με μεγάλη ανησυχία η εδραίωση των περιφερειακών ανισοτήτων στην ΕΕ σήμερα, με σχετικά πτωχές περιφέρειες στα νέα κράτη μέλη και τη Νότια Ευρώπη και πολλές πλούσιες περιφέρειες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Μεταξύ άλλων προτείνεται oι δημόσιες δαπάνες που συνδέονται με την υλοποίηση των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας κι Ανάπτυξης. Δείτε το βίντεο.
 
Οι Πράσινοι ζητούν άμεση αποφυλάκιση των 30 ακτιβιστών της Greenpeace
Από ττις 18 Σεπτεμβρίου μετά από μια ειρηνική, μη-βίαιη διαμαρτυρία ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική, 28 ακτιβιστές της Greenpeace, καθώς και ένας κάμεραμαν και ένας ανεξάρτητος φωτογράφος οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise, βρίσκονται υπό κράτηση στο Murmansk της Ρωσίας. Τις τελευταίες ημέρες, η ρωσική εισαγγελία απήγγειλε και στους 30 ακτιβιστές το αδίκημα της πειρατείας. Αν καταδικαστούν, οι Arctic30 αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως 15 χρόνια. Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε ψήφισμα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου το οποίο δεν έγινε δεκτό σε αυτή τη Σύνοδο και μεταφέρθηκε στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας στις 21-24 Οκτωβρίου.
Διαβάστε το κείμενο της διεθνούς έκκλησης για την Αρκτική. Δείτε την αφίσα της εκστρατείας για την αποφυλάκιση των Arctic 30.
 
Η τραγωδία στην Λαμπετούσα δεν είναι η μοναδική
«Η τραγωδία στην Λαμπεντούσα είναι η κορυφή του παγόβουνου στις τραγωδίες ανθρώπων που στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον θάνατο ή τις απειλές για τη ζωή τους ή αναζητώντας καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, βρήκαν τον θάνατο», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Στη Λαμπεντούσα βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα σε λίγες μέρες πάνω από 400 άνθρωποι, κυρίως από Σομαλία και Ερυθραία, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι, παιδιά και γυναίκες. Αλλά τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στη Μεσόγειο χάνουν τη ζωή τους 1500 - 2000 άτομα στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Στο Αιγαίο, από τις 6/9/2012 μέχρι 10/10/2013 βρήκαν το θάνατο 117 άτομα, μετανάστες ή πρόσφυγες, εκ των οποίων 33 παιδιά, ενώ ως αγνοούμενοι καταγράφηκαν 16, μεταξύ αυτών 5 παιδιά και 1 έγκυος. Τα στοιχεία αφορούν μόνο τα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά.
 
Να συνεχιστεί η αναζήτηση της αλήθειας για τις παράνομες απαγωγές CIA στις οποίες εμπλέκονται 54 χώρες
Ένα χρόνο μετά την έκθεση της Πράσινης Ευρωβουλευτού Hélène Flautre σχετικά με την ευρωπαϊκή συνενοχή στην παράνομη μεταφορά και μυστική κράτηση κρατουμένων από την CIA, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό ψήφισμα, πρωτοβουλία της Ομάδας των Πράσινων, που καταψηφίστηκε όμως από το Λαϊκό Κόμμα, τους Συντηρητικούς Μεταρρυθμιστές και τους ακροδεξιούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Ο Νίκος Χρυσόγελος επισημαίνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να μην διερευνά τις 64 προσγειώσεις αεροσκαφών που έχουν καταγραφεί επισήμως ότι σχετίζοντται με απαγωγές...
 
Αναθεωρείται η Οδηγία Εκτίμησης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Με αφορμή την υπερψήφιση από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της έκθεσης σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/92/ΕΕ "Εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον" (COM(2012)0628) ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, δήλωσε: "Ενώ στην Ελλάδα η Κυβέρνηση υπό το πρόσχημα των δανειακών απαιτήσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης επιστρέφει σε αντιλήψεις για μια αναπτυξιακή πολιτική προηγούμενων δεκαετιών, στην Ευρώπη ψηφίστηκε η αναθεώρηση της Οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενισχύει το "οπλοστάσιο" της ΕΕ απέναντι σε έργα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον". Η Ελλάδα θα θυσιάσει το περιβάλλον, τον μοναδικό θησαυρό που έχει;
 
Καμία ανοχή στη διαφθορά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ο Νίκος Χρυσόγελος με αφορμή το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 8ης Οκτωβρίου 2013 σχετικά με «τη διαφθορά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τις επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα σε τρίτες χώρες», την καταδίκη του Α. Τσοχατζόπουλου και την Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών εποπτείας αμυντικής πολιτικής σε 82 χώρες τονίζει ότι παραμένει πάντα στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις συνέπειες της διαφθοράς σε οικονομία, κοινωνία, ποιότητα της δημοκρατίας κι ανθρώπινα δικαιώματα.
 
 
Εκδήλωση για τη νεανική πράσινη επιχειρηματικότητα
Με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα της πράσινης οικονομίας, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και η Θεματική Ομάδα Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων διοργάνωσαν εκδήλωση για την στήριξη της νεανικής πράσινης επιχειρηματικότητας την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στα Άνω Πατήσια. Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση.
 
Όχι άλλα βήματα πίσω στο δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης
Την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (ΕΒCΟ) σχετικά με το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία στην Ευρώπη φιλοξένησε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στις 04/10/2013. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του EBCO, του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, της War Resisters’ International, της οργάνωσης Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία, καθώς και συνήγοροι αντιρρησιών συνείδησης.
 
Ο Χρυσόγελος σε Κέρκυρα για οικονομία, απασχόληση, περιβάλλον κι Ευρώπη
Την Κέρκυρα επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013, προκειμένου να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε σεμινάριο για τον Τύπο και τα ΜΜΕ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα. Μίλησε, επίσης, για την μακρο-περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου και τις δυνατότητες συνεργασίας για την προώθηση της βιωσιμότητας. Είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των περιφερειακών και τοπικών Αρχών και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών και συζήτησαν προτάσεις για τη διαφύλαξη και βιώσιμη διαχείριση των οικοσυστημάτων του νησιού, καθώς και για την αναζωογόνηση της οικονομίας μέσα από τη οικολογική, παραγωγική και κοινωνική καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 
«Από» ρυθμίζοντας τις ΑΠΕ ξανά;
Την έντονη ανησυχία και απογοήτευσή τους και τη δέσμευση ότι θα συντονίσουν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και συναντήσεις με φορείς το προσεχές διάστημα, τόσο για την έκφραση της υποστήριξης σε ένα άλλο μοντέλο, όσο και για τον σχεδιασμό ενός διαφορετικού μέλλοντος από αυτό που διαφαίνεται μέσα από τις τρέχουσες ενεργειακές πολιτικές, εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος.
 
Εκδήλωση για την ψυχική υγεία
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Ημέρας Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων στην Κοινότητα Franco Basaglia, η ΕΠΑΨΥ και το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο συνδιοργάνωσαν εκδήλωση στις 10 Οκτωβρίου 2013 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, στα Άνω Πατήσια. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες, έκθεση ζωγραφικής με έργα των μελών του Κέντρου Ημέρας της ΕΠΑΨΥ, και δρώμενο από την ομάδα χοροθεραπείας της Κοινωνικής Λέσχης της ΕΠΑΨΥ. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
 
Ποσοστώσεις υπέρ των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια
Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου διεξήχθη κοινή ψηφοφορία των Επιτροπών Νομικών Θεμάτων και Δικαιωμάτων των Γυναικών επί νομοθετικής πρότασης για θέσπιση ποσόστωσης 40% υπέρ των γυναικών κατά την εκπροσώπησή τους στα διοικητικά συμβούλια. Οι Πράσινοι έχουμε υποστηρίξει από καιρό αυτό το μέτρο ως αποδεδειγμένο και απαραίτητο για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις. Η ομάδα υποστηρίζει την πρόταση, αλλά επιθυμεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο ορισμένες διατάξεις της και να εξασφαλίσει την εφαρμογή ποσοστώσεων σε εκτελεστικές και συμβουλευτικές θέσεις.
 
Μία έδρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων για την έκθεση Häfner, Fox σχετικά με τον καθορισμό μίας έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τώρα το ΕΚ έχει δύο έδρες, μια στις Βρυξέλλες και μια στο Στρασβούργο. Εισηγητής της έκθεσης είναι και ο Πράσινος ευρωβουλευτής Gerald Häfner. Η έκθεση αναφέρεται στο δικαίωμα που θα πρέπει να παραχωρηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο να καθορίζει μόνο του το που θα διεξάγονται οι συνεδριάσεις του. Η έκθεση υπογραμμίζει τις συνέπειες που συνεπάγεται η διατήρηση διάφορων τόπων εργασίας σε κόστος, αποτελεσματικότητα και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
 
“Ηλεκτρονικό σύννεφο”: μία ευκαιρία για την Ευρώπη;
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν στις 14 Οκτωβρίου έκθεση για το “ηλεκτρονικό σύννεφο” (“cloud computing”), το οποίο υπόσχεται βελτιωμένη απόδοση και επεκτασιμότητα, καθώς και μείωση των λειτουργικών εξόδων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι πολίτες παραμένουν δύσπιστοι ως προς την νέα αυτή τεχνολογία και ανησυχούν αναφορικά με την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Οι Πράσινοι πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός αυτόνομου περιβάλλοντος για το “ηλεκτρονικό σύννεφο”, το οποίο θα είναι ασφαλές για τους χρήστες και ταυτοχρόνως θα είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να μην στερείται χρησιμότητας.
 
Ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία των καταναλωτών
Δύο εκθέσεις που αποσκοπούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων στην αγορά, θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας Καταναλωτών, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου (εκθέσεις Schaldemose COM(2013)0078 – C7-0042/2013, Pietikanen). Οι Πράσινοι πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η ανιχνευσιμότητα και οι έλεγχοι για τον εντοπισμό επικίνδυνων για την υγεία προϊόντων. Θα πρέπει να υπάρξουν σαφή κριτήρια για την επιβολή κυρώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της παράβασης, καθώς και μαύρη λίστα για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες.
 
Ευρωπαϊκοί κανόνες για τις εκπομπές ρύπων αυτοκινήτων
Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος στη Σύνοδό τους θα πρέπει να υιοθετήσουν μια θέση επί του σχεδίου νομοθεσίας για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που να ανταποκρίνεται στον στόχο που έχει τεθεί για το 2020. Η γερμανική κυβέρνηση έχει ασκήσει πίεση σε κυβερνήσεις άλλων κρατών μελών αναφορικά με την αποδυνάμωση των ήδη συμφωνηθέντων στόχων, θέλοντας να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Γερμανών κατασκευαστών αυτοκινήτων. Η ομάδα των Πράσινων θεωρεί ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου δεν θα συμβάλει στην τόνωση της καινοτομίας προς λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα. Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος δεν θα πρέπει να αποδυναμώσουν τον ήδη συμφωνηθέντα στόχο για το 2020.
 
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 16 Οκτωβρίου
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, η οποία θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια και τις τιμές των τροφίμων, η ομάδα των Πράσινων εγκαινιάζει νέα ιστοσελίδα για στήριξη της καμπάνιας για την καλή διατροφή: www.food-revolution.eu
 
Βιώσιμη αναζωογόνηση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας
Ημερίδα με θέμα: “Βιώσιμη Αναζωογόνηση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας” οργανώνουν οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη 17/10/2013 που θα εστιάσει στην επαναβιομηχανοποίηση της Ευρώπης σε ρπάσινη κατεύθυνηση και στην οικονομική ανάκαμψη, επιχειρώντας ταυτόχρονα τη μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου και την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 
Σιτίζοντας την Ευρώπη σε περιόδους κρίσης
Στο πλαίσιο της Ημερίδας ”Σιτίζοντας την Ευρώπη σε περιόδους κρίσης” που διοργανώνουν οι πράσινοι ευρωβουλευτές την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εξεταστεί το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων και οι μελλοντικές προκλήσεις. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 
Οικονομική διακυβέρνηση και κοινωνική δικαιοσύνη
Στην Ημερίδα “Οικονομική διακυβέρνηση και κοινωνική δικαιοσύνη” που διοργανώνουν οι πράσινοι ευρωβουλευτές την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εξεταστούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την οικονομική διακυβέρνηση και θα διερευνηθούν τρόποι ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης της οικονομικής πολιτικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 
Εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης των μεταναστών
Κοινή Συνέντευξη Τύπου της Πράσινης ευρωβουλευτού Hélène Flautre με την Υπουργό Ενσωμάτωσης της Ιταλίας, Kyenge Kashetu, καθώς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών για την εκτίμηση των ευρωπαϊκών πολιτικών για τους μετανάστες και ιδίως για την κράτηση, Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, αίθουσα ASP 5G2, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 14.30 (ώρα Βρυξελλών)
 
 
Η άνοδος της ακροδεξιάς βλάπτει σοβαρά τις κοινωνίες
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο tvxs...
 
Ομιλία σε σεμινάριο δημοσιογράφων στην Κέρκυρα
Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στο δημοσιογραφικό σεμινάριο...
 
Ομιλία σε συνέδριο στην Κέρκυρα για Μακροπεριφέρεια Αδριατικής - Ιονίου
Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στο Συνέδριο...
 
 
17
OKT
Ευρωκοινοβούλιο, Βρυξέλλες Συνέντευξη τύπου και ενημερωτική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα “Κρίση, εφαρμοζόμενες πολιτικές κι επιπτώσεις στα Πανεπιστήμια” με τη συμμετοχή πρυτάνεων κι εκπροσώπων 4 ελληνικών Πανεπιστημίων. Διαβάστε περισσότερα.
 
17-18
OKT
Βρυξέλλες Διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες και ημερίδες για “ποιοτική γεωργία και ποιοτική διατροφή”. Διαβάστε περισσότερα.
 
25
OKT
Αθήνα, Γραφείο Ευρωκοινοβουλίου Συνάντηση με φορείς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην χώρα.
 
6
NOE
Βρυξέλλες Ημερίδα για τις μέλισσες και για τις βιώσιμες μορφές καλλιέργειας και γεωργίας με σεβασμό στη βιοποικιλότητα και στο οικοσύστημα. Διαβάστε περισσότερα.
 
22-24
NOE
Τεχνόπολη, Γκάζι 2ο τριήμερο Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ευρωπαϊκών δικτύων κοινωνικής οικονομίας, συνεταιριστικών τραπεζών, ενεργειακών συνεταιρισμών, κοινωνικών επιχειρήσεων σε τομείς αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, κοινωνικών υπηρεσιών, κοινωνικής ένταξης, και γενικότερα καλών παραδειγμάτων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και πανεπιστημιακών. Διαβάστε περισσότερα.
 
22-24
NOE
Αθήνα Ευρωπαϊκό Σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων (FYEG) με τη συμμετοχή νέων από όλη την Ευρώπη στα θέματα πολιτικών για τη νεολαία και κινητοποίησης των νέων για τα δικαιώματά τους. Διαβάστε περισσότερα.
 
24
NOE
Αθήνα Δημόσια συζήτηση των υποψήφιων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος από τους/τις οποίες θα επιλεγούν οι δυο συν-επικεφαλής της κοινής καμπάνιας των Πράσινων για τις ευρωεκλογές Μαΐου 2014.
 
]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) NEWSLETTERS Wed, 16 Oct 2013 17:04:02 +0300
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 1 - 10 Νοεμβρίου 2013 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3414-newsletter-61 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3414-newsletter-61
Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
 • Κυκλοφορήστε σε φίλους/ες αυτό το Δελτίο. Παρακινήστε τους/τις να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο μέσω της σχετικής δυνατότητας που υπάρχει στο site μας
 • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνετε κάποια παρατήρηση ή πρόταση ή να καταθέσετε κάποια ιδέα, στο e-mail nikos.chrysogelos@europarl.europa.eu.
 • Για τακτική ενημέρωση μπορείτε να εγγραφείτε στο RSS Feed των ανακοινώσεών μας.
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα νεολαίας και απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.youth-employment.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ!”
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.socialcooperatives.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΣΥΝ+ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ!”
Περιεχόμενα:
 
Τριήμερο Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων με πρωτοβουλία Νίκου Χρυσόγελου
Σημαντικό τριήμερο για την κοινωνική οικονομία και τις συνεταιριστικές κοινωνικές επιχειρήσεις διοργανώνεται στην Αθήνα, στις 22 - 24 Νοεμβρίου 2013, ως κοινή πρωτοβουλία του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, του ελληνικού Πράσινου Ινστιτούτου, του Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ και κοινωνικών και συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, όπως είναι η Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας, η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, η Κλίμαξ Plus. ο Συνεταιρισμός “Σίφνος, Πράσινο Νησί - Ανανεώσιμη Ενέργεια” και η ΑΣΠΙΣ ΚΩΣ. Υποστηρικτές είναι επίσης οι Θεματικές Ομάδες Οικονομίας κι Αυτοδιοίκησης των Οικολόγων Πράσινων.
Η δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό εργαλείο εξόδου από την πολυδιάστατη κρίση. Ο κλάδος της κοινωνικής οικονομίας στην Ευρώπη απασχολεί 11.000.000 εργαζόμενους και αντιπροσωπεύει τον «τρίτο τομέα» της οικονομίας.
 
Βιώσιμες γειτονιές την εποχή της κρίσης
Συνάντηση εργασίας για την προώθηση κοινωνικών παρεμβάσεων στις γειτονιές της Αθήνας με πρωτοβουλία των πολιτών για την κοινωνική, παραγωγική, οικολογική, ενεργειακή και πολιτισμική ανασυγκρότησή τους διοργανώνει το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελο, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, στις 11.00, στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Λεωφ. Ιωνίας 315, κοντά στον σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατήσια. Δηλώσεις συμμετοχής: 2102525421, email: steki.ano.patisia@gmail.com.
 
 
Η κοινωνία φωνάζει! Η Κομισιόν και η Κυβέρνηση πότε επιτέλους θα ακούσουν;
«Εκτός πραγματικότητας η Κομισιόν, απαντώντας στην κοινή ερώτηση Ελλήνων ευρωβουλευτών για την άνοδο του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη και το μερίδιο ευθύνης των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, υποστήριξε ότι τα τελευταία στοχεύουν και έχουν σχεδιαστεί για “την ανάπτυξη”, “τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, “τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά”, “την ανταγωνιστική οικονομία”, “τη δίκαιη μεταχείριση” και “την ισομερή κατανομή του βάρους σε όλο τον πληθυσμό”. Η Κομισιόν είτε αγνοεί την κατάσταση, είτε παραπλανά εσκεμμένα τους πολίτες και το Ευρωκοινοβούλιο, παραβλέποντας την τραγική θέση στην οποία βρίσκονται εκατομμύρια συμπολίτες μας που είναι άνεργοι κι έχουν οδηγηθεί στα όρια της φτώχειας» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.
 
Γιατί η Κομισιόν δεν τηρεί την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία σε σχέση με τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής;
«Η χώρα πρέπει να προωθήσει ουσιαστικές και δίκαιες μεταρρυθμίσεις και να συμμαζέψει τα δημοσιονομικά της, μεταξύ άλλων και το χρέος της. Δεν μπορεί, όμως, στο όνομα της δημοσιονομικής προσαρμογής να προστίθεται τεράστιο κοινωνικό και περιβαλλοντικό χρέος. Αν καταστρέψουμε και το περιβάλλον και την κοινωνική συνοχή, δεν πρόκειται να υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος εξηγώντας τον χαρακτήρα της ερώτησης του προς την Κομισιόν σχετικά με την μη τήρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
 
 
Ακρόαση για τις επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη ζήτησε ο Νίκος Χρυσόγελος και στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου
Πρόταση για να ξεκινήσει διαδικασία ακρόασης με στόχο να διερευνηθούν οι επιπτώσεις των προωθούμενων πολιτικών δημοσιονομικής προσαρμογής στην κοινωνική συνοχή και την περιφερειακή ανάπτυξη κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, στις 7 Νοεμβρίου. Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε να προσκληθεί η Τρόικα αλλά και εκπρόσωποι των Περιφερειών, οικονομολόγοι και κοινωνικοί φορείς.
 
Καλύτερη ίσως στην πρόγνωση καιρού, παρά στην αντιμετώπιση της κρίσης η τρόικα!
Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου, σχετικά με τις τοποθετήσεις εκπροσώπων της τρόικα στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου, που ξεκίνησε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου, μετά από πρόταση των Πράσινων, διαδικασία ακρόασης για τις επιπτώσεις των πολιτικών της. «Δικαίως οι ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην ακρόαση τόνισαν με δόση ειρωνείας, είναι η αλήθεια, ότι Κομισιόν, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν πέσει έξω χειρότερα και από τις προγνώσεις του καιρού». Ο ευρωβουλευτής παρακολούθησε τις εργασίες της Επιτροπής.
 
Η Κομισιόν προσπαθεί να εισάγει "μεταλλαγμένα" από την πίσω πόρτα
«Λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία της, η Κομισιόν προσπαθεί να επιβάλει νέες ποικιλίες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) στους πολίτες , οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό δεν θέλουν τα "μεταλλαγμένα" στην διατροφή τους. Η Επιτροπή δεν θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα για να αποδείξει ότι λίγο πριν αντικατασταθεί είναι πρόθυμη να ευνοήσει εταιρείες γενετικής μηχανικής, κυρίως από τις ΗΠΑ, σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των ευρωπαίων καταναλωτών», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος σχετικά με την πρόταση του Tonio Borg, Επιτρόπου για την Υγεία και τους Καταναλωτές, προς τους υπόλοιπους Επιτρόπους για την έγκριση τριών νέων μέτρων που προωθούν τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ("μεταλλαγμένα")...
 
Έξτρα χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για ανεργία και φτώχεια, αλλά μόνο για Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία
Οι Πράσινοι καταθέσαμε τροπολογίες για να επεκταθεί αυτή η ρύθμιση και να συμπεριλάβει την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο, αντιστοίχως με 11.290.000 Ευρώ, 4.582.000 και 862.000 ευρώ. Δυστυχώς, η πρόταση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, αφού οι περισσότεροι ευρωβουλευτές των άλλων πολιτικών ομάδων είτε δεν υπερψήφισαν τις τροπολογίες των Πράσινων, υποκύπτοντας στην συμφωνία που υπήρξε για να περιοριστεί η οικονομική ενίσχυση μόνο στις 3 αυτές χώρες, είτε απουσίαζαν. Το γεγονός, όμως, ότι η απορρόφηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο δεν έχει ξεπεράσει στην Ελλάδα το 40% είναι ένα σημαντικό εμπόδιο να πειστούν οι ευρωβουλευτές ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον πόρους.
 
 
Οι βιώσιμες θέσεις εργασίας πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
«Η Ευρώπη πρέπει να θέσει ως πρώτη της προτεραιότητα τη δημιουργία βιώσιμων και καινοτόμων θέσεων εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας των νέων στο Νότο είναι πάρα πολύ υψηλό, στην Ελλάδα αγγίζει το 60%, ενώ αντίθετα στη Γερμανία είναι μικρότερο από 10%. Η κρίση που βιώνουμε είναι ασύμμετρη και υπερεθνική και απαιτεί κοινοτική αντιμετώπιση. Αντ’ αυτού, όχι μόνο αφιερώνουμε πολύ λίγα χρήματα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, αλλά και εφαρμόζουμε πολιτικές τρόικας που επιδεινώνουν την κατάσταση, επιβάλλοντας περικοπές στις δαπάνες για την παιδεία και τα κοινωνικά προγράμματα που απευθύνονται στους νέους» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος στο πλαίσιο της ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Νότος για την Ανάπτυξη» (“South for Growth”) που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Διαβάστε ολόκληρη της ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στα αγγλικά.
 
Με αυταρχισμό δεν διαφυλάσσεται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου
«Η αστυνομική επέμβαση των ΜΑΤ για την εκκένωση του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή στις 4 ώρα τα ξημερώματα, αλλά και το απότομο και ασχεδίαστο κλείσιμο της ΕΡΤ πριν πέντε μήνες μόνο δημοκρατική λειτουργία δεν θυμίζουν. Θυμίζουν περισσότερο απολυταρχικά καθεστώτα που δεν λογοδοτούν στους πολίτες και το κοινό αίσθημα, καθεστώτα που δεν στηρίζονται στη δημοκρατική αρχή του διαλόγου και της συνεργασίας, αλλά στην καταστολή, στο αποφασίζουμε και διατάζουμε» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Ζήτημα ζωής, η πρόληψη κι αντιμετώπιση της κυστώδους ίνωσης
"Ο προγεννητικός έλεγχος θα μπορούσε να μειώσει δραστικά την εμφάνιση της ινώδους κυστικής νόσου, μια συχνής, κληρονομικής, θανατηφόρου νόσου των λευκών, που σήμερα εμφανίζει στη χώρας μας μεγάλο ποσοστό φορέων, περίπου διπλάσιο σε σύγκριση με την Μεσογειακή Αναιμία. Στην χώρα μας γεννιούνται 1-2 παιδιά την εβδομάδα, ενώ υπολογίζονται περίπου 500.000 Έλληνες φορείς. Ενώ στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν γύρω στους 800-1000 ασθενείς, οι περισσότεροι δεν είναι καταγεγραμμένοι. Η ελληνική πολιτεία οφείλει να συνεργαστεί με την Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία για την πρόληψη μέσω προγεννητικού ελέγχου καθώς και να στηρίξει τις προσπάθειες θεραπείας μέχρι να εξαλειφθεί η νόσος", δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή την "ευρωπαϊκή εβδομάδα ευαισθητοποίησης κι ενημέρωσης για την κυστική ίνωση" (18-24 Νοεμβρίου) και την σχετική ημερίδα που διεξάγεται στο Ευρωκοινοβούλιο στις 14 Νοεμβρίου.
 
Συνάντηση με την Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο
Συνάντηση με τον Σπίνο Γιάννη, πρόεδρο και τον Δημήτρη Κοντοπίδη, αντιπρόεδρο και υπεύθυνο διεθνών σχέσεων της “Ελληνικής Εταιρείας για την Ινώδη Κυστική νόσο’’ (Ε.Ε.Ι.Κ.) είχαν ο Νίκος Χρυσόγελος ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και ο γιατρός Μιχάλης Αμμάρι, μέλος της Θεματικής Ομάδας Υγείας των Οικολόγων Πράσινων, στις 1 Νοεμβρίου, ενόψει της ημερίδας που οργανώνεται στις 14 Νοεμβρίου, στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ελληνική Εταιρεία για την Ινώδη Κυστική Νόσο είναι μια δραστήρια οργάνωση που δημιουργήθηκε από ασθενείς και γονείς, ενώ έχει επιστημονική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι γιατροί, εξειδικευμένοι στην Κυστική Ίνωση από όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδος.
 
Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας “Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός”
Τα εντυπωσιακά φοινικόπτερα, οι πελεκάνοι και οι ερωδιοί, τα μικρά και μεγαλύτερα ζώα, αλλά και τα τοπία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, ήταν οι «πρωταγωνιστές» των φωτογραφιών που παρουσιάστηκαν στην έκθεση αυτή στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λ. Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια). Τα εγκαίνια έγιναν στις 3 Νοεμβρίου, με ξενάγηση από τη Λία Παπαδράγκα, υπεύθυνη επικοινωνίας του Φορέα Διαχείρισης, και παρουσία του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων.
 
Συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου του Μαυροβουνίου
Συνάντηση με τον Υπουργό Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου του Μαυροβουνίου Petar IVANOVIC και στελέχη του υπουργείου είχε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελούμενη από τον Eduard Kukan, πρόεδρο της αντιπροσωπείας και τους Πράσινους ευρωβουλευτές Νίκο Χρυσόγελο και η Cornelissen Marije (Ολλανδία). Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Πρέσβης κ Lekovic, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Μαυροβούνιο. Συζητήθηκαν οι προοπτικές της ενταξιακής πορείας του Μαυροβουνίου και θέματα γεωργίας και ανάπτυξης της υπαίθρου. Ο Νίκος Χρυσόγελος έθεσε κυρίως θέματα ανάπτυξης της οικολογικής γεωργίας, σύνδεσης της με την βιωσιμότητα και μοντέλα αγροτουρισμού και οικοτουρισμού, ποιοτικής διατροφής, αξιοποίησης των γεωργικών υπολειμμάτων για κομποστοποίηση ή παραγωγή βιοαερίου, προώθησης μορφών αλιείας που οδηγούν σε ανάκαμψη τον θαλάσσιο πλούτο της περιοχής, που όπως ενημέρωσε και ο υπουργός, έχει υποστεί μεγάλη υποβάθμιση. Συζητήθηκαν επίσης θέματα προστασίας της αγροτικής γης από την οικοδόμηση αλλά και την συγκέντρωση της στα χέρια μεγάλων επιχειρήσεων του τουριστικούς και αγροτικού τομέα.
 
Συνάντηση με πράσινο σέρβο βουλευτή
Συνάντηση με τον Ivan Karic πράσινο βουλευτή στο Σερβικό κοινοβούλιο είχε ο Νίκος Χρυσόγελος την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στο ευρωκοινοβούλιο. Συζήτησαν τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στη Σερβία, τις αλλαγές που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα (οικονομική κρίση, ανεργία, διαφθορά, αναποτελεσματικότητα δημόσιου τομέα, ισοπεδωτικές ιιδωτικοποιήσεις, θέματα περιβάλλοντος). Ο Νίκος Χρυσόγελος αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί τη Σερβία εκ νέου, μέσα στο 2014, και να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις τόσο για θέματα αλλαγής του ενεργειακού μοντέλου της Σερβίας (που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα), όσο και για τη στήριξη της καμπάνιας των σέρβων πράσινων για τις εκλογές, που είναι πιθανόν να προκηρυχθούν για το πρώτο τρίμηνο του 2014.
 
 
Ευρωπαίοι κι Έλληνες Πράσινοι προετοιμάζονται για τις ευρωεκλογές 2014
Στην Αθήνα την Κυριακή 24 Νοεμβρίου θα γίνει η πρώτη δημόσια συζήτηση των 4 υποψηφίων για επικεφαλής της κοινής καμπάνιας των Ευρωπαίων Πράσινων για τις ευρωεκλογές. Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμματο ξεκίνησε στις 10 Νοεμβρίου τη διαδικασία εκλογής των 2 συν-επικεφαλής. Η διαδικασία προβλέπει εκλογή τους απευθείας από τα μέλη και φίλους των Πράσινων με ηλεκτρονική ψηφοφορία που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2014. Το Παρασκευο-Σαββατοκύριακο 8,9,10 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου κόμματος Κόμματος ολοκλήρωσε τη διαδικασία νομιμοποίησης των 4 υποψηφίων από τους οποίους θα εκλεγούν οι 2. Είναι η πρώτη φορά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που μια ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα εκλέγει επικεφαλής με άμεση συμμετοχή όλων των μελών και φίλων της στην διαδικασία. Για να συμμετάσχετε στη διαδικασία επισκεφθείτε το σύνδεσμο: https://www.greenprimary.eu/.
 
Οι Πράσινοι πρωτοστατούν στο Ευρωκοινοβούλιο για την έναρξη διαδικασίας αξιολόγησης των επιπτώσεων των πολιτικών της τρόικα στις χώρες της κρίσης
Μετά από πρωτοβουλία του Γερμανού Ευρωβουλευτή των Πράσινων, Σβεν Γκίγκολντ, η Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε μια σημαντική διαδικασία αξιολόγησης των επιπτώσεων των πολιτικών της τρόικα στις χώρες της κρίση. Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013 πραγματοποιήθηκε ακρόαση στην Επιτροπή αυτή με την παρουσία οικονομολόγων και στελεχών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι όμως και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
 
 
Η Τρόικα υπό ανάκριση στο Ευρωκοινοβούλιο
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στο tvxs στις 11/11/2013...
 
Το Συμβούλιο του Ευρωπαικού Πράσινου Κόμματος σήμανε την έναρξη για εκλογή των 2 επικεφαλής της κοινής καμπάνιας
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο euractiv στις 11/11/2013...
 
Στροφή τώρα σε ποιοτική γεωργία και την καλή διατροφή
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Χρόνος” της Κομοτηνής την 1/11/2013 σχετικά με την διημερίδα που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος στο Ευρωκοινοβούλιο με τη συμμετχοή 31 εκρποσώπων φορέων από Ελλάδα...
 
Ομιλία Νίκου Χρυσόγελου σε ημερίδα του Δήμου Αθηναίων για το ρατσισμό
Σε εκδήλωση με θέμα “Ευρωπαίοι Πολίτες την εποχή της κρίσης: Από την Ευρώπη στην Ελλάδα. Τα φαινόμενα Ρατσισμού και Ξενοφοβίας”...
 
Ομιλία του Ν. Χρυσόγελου σε συνέντευξη τύπου για τον Σιδηρόδρομο
Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπογράμμισε τη σημασία του σιδηροδρομικού δικτύου ως εργαλείου για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αναζωογόνηση της οικονομίας...
 
Ευρωπαϊκή ιθαγένεια: μέσο και εργαλείο για ενοποίηση της ΕΕ
"Το κοινό νόμισμα ή μια κοινή δημοσιονομική πολιτική ή μια κοινή αγορά δεν οδηγούν, υπό τις σημερινές συνθήκες, σε μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, όπως αποδεικνύεται από την πραγματικότητα και την εντεινόμενη κρίση. Είναι αναγκαίες βαθιές δημοκρατικές και πολιτικές αλλαγές για να αναπτυχθεί η Ευρώπη της αλληλεγγύης, η κοινωνική Ευρώπη, η οικολογικά βιώσιμη Ευρώπη, παράλληλα και σε συνδυασμό με την απόκτηση μιας νέας, ευρωπαϊκής ταυτότητας", ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του Νίκου Χρυσόγελου, στην εκδήλωση με θέμα "Ευρωπαϊκή ιθαγένεια" που διοργάνωσε το "Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα" και η Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013, στο χώρο της ένωσης, στην Καλλιθέα. Ακούστε εδώ την ομιλία του Ν. Χρυσόγελου στην Ένωση Κωνσταντινουπολιτών για την ευρωπαϊκή ιθαγένεια
 
 
17
NOE
Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Ανω Πατησίων, ώρα 11.00”. Βιώσιμες γειτονιές την εποχή της κρίσης” Συνάντηση εργασίας για την προώθηση κοινωνικών παρεμβάσεων στις γειτονιές της Αθήνας με πρωτοβουλία των πολιτών για την κοινωνική, παραγωγική, οικολογική, ενεργειακή και πολιτισμική ανασυγκρότησή τους. Δηλώσεις συμμετοχής: 2102525421, email: steki.ano.patisia@gmail.com.
 
22
NOE
The Box, Δορυλαίου 12, Πλατεία Μαβίλη “Βωβούσα,μοναδική και όχι μόνη. Ομαδική έκθεση φωτογραφίας με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Επιμελητής: Καμίλο Νόλλας. Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival: http://photofestival.gr/exhibitions/phasma/. Μια κοινότητα 70 προσώπων, την οποία διασχίζει και ζωογονεί ο ποταμός Αώος στις κορυφές της βόρειας Πίνδου. Εγκαίνια: 22.11, 19:30. Διάρκεια: 23.11-14.12. Ώρες λειτουργίας: Δε-Σά 11:00-21:00.
 
22-24
NOE
Τεχνόπολη, Γκάζι 2ο τριήμερο Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ευρωπαϊκών δικτύων κοινωνικής οικονομίας, συνεταιριστικών τραπεζών, ενεργειακών συνεταιρισμών, κοινωνικών επιχειρήσεων σε τομείς αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, κοινωνικών υπηρεσιών, κοινωνικής ένταξης, και γενικότερα καλών παραδειγμάτων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και πανεπιστημιακών. Διαβάστε περισσότερα.
 
21-24
NOE
Αθήνα Ευρωπαϊκό Σεμινάριο με τίτλο «It’s YOURope!» της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων (FYEG) και των Νέων Πράσινων, με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου και Ρεβέκκα Χαρμς ευρωβουλευών των Πράσινων και με τη συμμετοχή 30 νέων από όλη την Ευρώπη. Το σεμινάριο εστιάζει στα θέματα πολιτικών για τη νεολαία και κινητοποίησης των νέων για τα δικαιώματά τους, με ενότητες «Me, my reality and I», «Europe in our hands», και “It’s our turn now!”, και θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Αθηναίων “Café EU-topia”. Διαβάστε περισσότερα.
 
23
NOE
18:00-20:00, Αθήνα Ανοικτή δημόσια εκδήλωση σχετικά με τα προβλήματα των νέων σήμερα και τις προτάσεις διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση (οικονομική κρίση, κοινωνική κρίση, κρίση δημοκρατίας, ενεργειακή κρίση) στο Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct του Δήμου Αθηναίων “Café EU-topia” (Ακαδημίας 50), την οποία συνδιοργανώνουν οι Νέοι Πράσινοι σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG) με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου, Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Διαβάστε περισσότερα.
 
24
NOE
Αθήνα, ώρα 17.30, Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, Πλάκα Δημόσια συζήτηση των 4 υποψήφιων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος από τους/τις οποίες θα επιλεγούν οι δυο συν-επικεφαλής της κοινής καμπάνιας των Πράσινων για τις ευρωεκλογές Μαΐου 2014. Οι υποψήφιοι είναι:
1. José Bové
2. Monica Frassoni
3. Rebecca Harms
4. Ska Keller
 
]]>
nikos.chrysogelos@gmail.com (Super User) NEWSLETTERS Wed, 13 Nov 2013 13:23:45 +0200
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 19 - 30 Σεπτεμβρίου 2013 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3394-newsletter_58 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/newsletters/item/3394-newsletter_58
Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
 • Κυκλοφορήστε σε φίλους/ες αυτό το Δελτίο. Παρακινήστε τους/τις να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο μέσω της σχετικής δυνατότητας που υπάρχει στο site μας
 • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνετε κάποια παρατήρηση ή πρόταση ή να καταθέσετε κάποια ιδέα, στο e-mail nikos.chrysogelos@europarl.europa.eu.
 • Για τακτική ενημέρωση μπορείτε να εγγραφείτε στο RSS Feed των ανακοινώσεών μας.
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα νεολαίας και απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.youth-employment.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ!”
 • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.socialcooperatives.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΣΥΝ+ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ!”
Περιεχόμενα:
 
 
«Η λύση για την Ελλάδα βρίσκεται εντός Ευρώπης. Το πρόβλημα δεν είναι η Ευρώπη, αλλά οι πολικοί προσανατολισμοί της και αυτούς πρέπει να αλλάξουμε» ήταν το κεντρικό μήνυμα, το οποίο απηύθυνε στους Έλληνες πολίτες ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας του, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα» σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο, 24-26 Σεπτεμβρίου 2013. Πολίτες κάθε ηλικίας, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι και νέες, κατέκλυσαν τις αίθουσες εκδηλώσεων στις τρεις πόλεις. Στην περιοδεία, ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ συνοδευόταν από τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, τη Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέα της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τον Μιχάλη Τρεμόπουλο, συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, ενώ στην εκδήλωση της Θεσσαλονίκης συμμετείχε και η Ρεβέκκα Χαρμς συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Δείτε σχετικά βίντεο. Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη.
 
 
Εκδήλωση για την στήριξη της νεανικής πράσινης επιχειρηματικότητας διοργανώνουν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής και η Θεματική Ομάδα Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών τους για την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα της πράσινης οικονομίας. Η εκδήλωση θα εστιάσει σε πολιτικές και πρακτικές για την στήριξη της νεανικής πράσινης επιχειρηματικότητας, με παρουσίαση παραδειγμάτων από Ελλάδα και Ευρώπη
 
 

Εκδήλωση για την αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία στην Ευρώπη θα φιλοξενηθεί από τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013, στις 16:30-19:30 στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα (Λεωφ. Αμαλίας 8, πλατεία Συντάγματος). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (ΕΒCΟ) θα παρουσιάσει την Ετήσια Έκθεσή του σχετικά με το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στην Ευρώπη.
 
 
Καμία ανοχή στη βία των νεοναζί
Kοινή ερώτηση προς την Κομισιόν και το Συμβούλιο του Νίκου Χρυσόγελου και άλλων Ελλήνων ευρωβουλευτών. Στην ερώτησή τους οι έλληνες ευρωβουλευτές αναφέρουν: «Στις 17/09/2013 ένα μέλος του νεοναζιστικού κόμματος "Χρυσή Αυγή" δολοφόνησε εν ψυχρώ έναν 34χρόνο εξαιτίας των πολιτικών του πεποιθήσεων. Πρόκειται για το αποκορύφωμα σειράς βίαιων ενεργειών (όπως στο Μελιγαλά, στα Γιαννιτσά, στο Πέραμα) από μέλη, της Χρυσής Αυγής που γνώρισε εντυπωσιακή άνοδο στο περιβάλλον της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα και αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας - έκτος χρόνος ύφεσης και τέταρτος χρόνος σκληρής λιτότητας - έχει εξαντλήσει και τις τελευταίες αντοχές των Ελλήνων πολιτών.
 
Ερώτηση για διαρροή πετρελαιοειδών στην Κύπρο
Γραπτή ερώτηση που απευθύνεται στην Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος σχετικά με το περιστατικό ρύπανσης από πετρελαιοειδή στον Κόλπο της Αμμοχώστου στην Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου προκλήθηκε σημαντική περιβαλλοντική καταστροφή, από διαρροή περίπου 100 τόνων πετρελαίου στα νότια παράλια της χερσονήσου της Καρπασίας (περιοχή Γαστριών), στον Κόλπο της Αμμοχώστου Κύπρου.
 
Υπερψήφιση έκθεσης για οικολογική καινοτομία
Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση σχετικά με την Οικοκαινοτομία – Απασχόληση και Ανάπτυξη μέσω της περιβαλλοντικής πολιτικής(2012/2294(INI). Ο Νίκος Χρυσόγελος, εισηγητής εκ μέρους της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για αυτή την έκθεση, κατέθεσε σειρά τροπολογιών, οι οποίες στην πλειοψηφία τους υιοθετήθηκαν. Η οικοκαινοτομία και ο "πράσινος" μετασχηματισμός της οικονομίας αποτελούν μια όαση μέσα στη δημοσιοοικονομική κρίση και το περιβάλλον αβεβαιότητας. Στην Ευρώπη η οικοκαινοτομία, οι "πράσινες" και οι φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και υπηρεσίες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και αυτή τη στιγμή απασχολούν πολλά εκατομμύρια πολίτες.
 
 
Περιοδεία Ν. Χρυσόγελου σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη
Γόνιμες συζητήσεις για τις προτάσεις που θα οδηγήσουν σε μία δημιουργική ανατροπή είχαν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, και στελέχη των Οικολόγων Πράσινων κατά την επίσκεψή τους στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας και Ροδόπης, 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2013. Είχαν σειρά επαφών με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραγωγικούς φορείς, συνεταιρισμούς και οργανώσεις. Τον Νίκο Χρυσόγελο συνόδευσαν η Κατερίνα Γεροστεργίου, περιφερειακή σύμβουλος με την “Οικολογία Αλληλεγγύη” στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Θανάσης Μακρής, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλός Αν. Μακεδονίας - Θράκης, και ο Γιώργος Πασχαλίδης, οργανωτικός υπεύθυνος Αν. Μακεδονίας - Θράκης των Οικολόγων Πράσινων.
 
Αναζωογόνηση αντί για ερήμωση της περιοχής των Σερρών
Ουσιαστικές συζητήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, παραγωγικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς στις Σέρρες είχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κι αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. Στόχος κοινές παρεμβάσεις για την προστασία και ανάδειξη του οικολογικού πλούτου της περιοχής, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την οργάνωση των δικτύων αλληλεγγύης καθώς και την στοχευμένη ανάπτυξη θέσεων εργασίας και βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων σε τομείς πράσινης κοινωνικής οικονομίας, αξιοποιώντας και τους πόρους της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020, ώστε να παραμείνουν οι νέοι στην περιοχή τους. Τον Νίκο Χρυσόγελο συνόδευσαν ο Θανάσης Μακρής, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλός Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, ο Γιώργος Μπλιώνης, εκπρόσωπος της Θεματικής Ομάδας για το Περιβάλλον των Οικολόγων Πράσινων και ο Μάριος Αρμάος, συντονιστής του κόμματος στην περιοχή Σερρών. Ακούστε τη συνένετυξη τύπου στις Σέρρες.
 
Τα φυσικά πλεονεκτήματα του Νομού Κιλκίς διέξοδος στην οικονομική κρίση
Περιοδεία στο Κιλκίς και συναντήσεις με το Επιμελητήριο Κιλκίς, παραγωγικούς φορείς, εκπροσώπους των εργαζομένων κι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών πραγματοποίησε την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος με το Θανάση Μακρή, εκπρόσωπο των Οικολόγων Πράσινων, καθώς και τον Ξενοφώντα Ζήση, εκπρόσωπο της Θεματικής Ομάδας Ενέργειας και Μεταλλείων του κόμματος, στη διάρκεια της οποίας. Σε όλες τις συζητήσεις κυριάρχησε η ανταλλαγή απόψεων για εναλλακτικές λύσεις διεξόδου από την κρίση που θα αναζωογονήσουν την οικονομία και θα δημιουργήσουν βιώσιμες θέσεις εργασίας που θα σταματήσουν την μετανάστευση από την περιοχή.
 
30 χρόνια Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, οι μύθοι και η τραγική πραγματικότητα
Ουσιαστικός διάλογος και πρωτοβουλίες, ως αποτέλεσμα Ημερίδας για την ψυχική υγεία που συνδιοργάνωσαν ο Νίκος Χρυσόγελος και το Φόρουμ για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013 στην Αθήνα, την ημερίδα με θέμα: «Η επιτακτική ανάγκη για ένα βιώσιμο και ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα: Δημιουργία, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση. Είναι η τελευταία μας ευκαιρία;». Στην ημερίδα συμμετείχαν ευρωπαίοι και Έλληνες ειδικοί κι εμπειρογνώμονες, σύλλογοι οικογενειών και αδελφών χρηστών, ευρωπαϊκές οργανώσεις καθώς και κοινωνικοί φορείς. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν μεταξύ άλλων να επαναλαμβάνουν ανά εξάμηνο την συνάντηση αυτή ώστε να αξιολογούν τις εξελίξεις, να ανταλλάσουν εμπειρίες και καλές πρακτικές αλλά και να συντονίζουν κοινές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα.
 
Υγεία, περιβάλλον και κοινωνική συνοχή οι βάσεις για μια βιώσιμη οικονομία
Ο Νίκος Χρυσόγελος βρέθηκε στην Πάρο για το Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου και είχε συναντήσεις με φορείς και ενεργούς πολίτες από Πάρο και Αντίπαρο. Στη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβουλίου Ν Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε στην Πάρο στις 30 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Χρυσόγελος, που είναι και Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο Ν. Αιγαίου ήταν εισηγητής για το θέμα της τηλε-ιατρικής / ψυχικής υγείας και υπέβαλε προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας στην Περιφέρεια. Με την ευκαιρία της επίσκεψης είχε σειρά επαφών με φορείς και ενεργούς πολίτες της Πάρου κι Αντιπάρου, όπου συζήτησαν για σημαντικά θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.
 
Και να κλείνουμε τα μάτια, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ
«Μπορεί πολλές κυβερνήσεις αλλά και σημαντικό τμήμα των κοινωνιών να κλείνουν τα μάτια μπροστά στην κλιματική αλλαγή, δυστυχώς όμως αυτή είναι εδώ, όπως αποδεικνύει η τεχνική έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) που επιβεβαιώνει την ιστορικά πρωτοφανή αύξηση της θερμοκρασίας τις τελευταίες 3 δεκαετίες» δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Βιώσιμη Κινητικότητα: Αναγκαία για όλους κι όλες
«Καθαρός αέρας - είναι η κίνησή σας!» ήταν ο τίτλος της φετινής καμπάνιας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (European Mobility Week-EMW), η οποία είχε στόχο να αναδείξει τις επιπτώσεις του τρόπου μετακίνησης στην ποιότητα του αέρα στα αστικά κέντρα. Η πρωτοβουλία για τη βιώσιμη κινητικότητα έλαβε χώρα από τις 16 έως και τις 22 Σεπτεμβρίου 2013. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε: «Η μείωση των εισοδημάτων θα μπορούσε ως ένα βαθμό να εξισορροπηθεί αν βελτιώνονταν οι πόλεις, αυξάνονταν η χρήση ποδηλάτου, αναπτύσσονταν οι δημόσιες συγκοινωνίες, προωθούνταν πιο πράσινες μεταφορές, γίνονταν οι γειτονιές πιο φιλικές σε όλες τις ηλικίες και σε όλους τους πολίτες. Η ζωή στις πόλεις, η ατμόσφαιρα, ο διαθέσιμος χώρος για πράσινο και κοινωνικές δραστηριότητες θα βελτιώνονταν αν μειώνονταν η μετακίνηση με ΙΧ αυτοκίνητο κι υιοθετούσαμε πιο πράσινες συγκοινωνίες και βιώσιμα μέσα όπως κάνουν πολλές πόλεις.» Δείτε το βίντεο.
 
Κόβοντας το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε…
"Το νομοσχέδιο για τα Δασικά Οικοσυστήματα που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ για δημόσια διαβούλευση εξπρές είναι καταστροφικό για το περιβάλλον και επιζήμιο για την οικονομία και τη βιωσιμότητα της χώρας” δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
 
Ο ρόλος της τηλε-ιατρικής στην βελτίωση της υγείας και των υπηρεσίας υγείας στις νησιωτικές κι ορεινές περιοχές
Παρά τις σημαντικές εξελίξεις στους διαφόρους τομείς πληροφορικής, η αξιοποίηση της τεχνολογίας αυτής στην ιατρική έχει μείνει αρκετά πίσω τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε ελληνικό επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίνεται έμφαση στην διασυνοριακή αξιοποίηση της ψηφιακής υγείας / τηλε-ιατρικής, ώστε να διασφαλίζεται η συνέχεια της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών σε διασυνοριακό επίπεδο. Στα νησιά και σε ορεινές περιοχές η τηλειατρική σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας σε κοινοτική βάση θα μπορούσαν να βελτιώσουν την υγεία των πολιτών και τις υπηρεσίες υγείας, παράλληλα με την βελτιστοποίηση των δημόσιων και οικογενειακών δαπανών για θέματα υγείας.
 
 
Η Vandana Shiva προσκεκλημένη των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο
Στο Ευρωκοινοβούλιο βρέθηκε η Vandana Shiva προσκεκλημένη των Πράσινων ευρωβουλευτών. H Διεθνής ακτιβίστρια και επιστήμονας Δρ Vandana Shiva ταξιδεύει τον κόσμο σε μια εκστρατεία για την ελευθερία των σπόρων και έχει δημοσιεύσει, μαζί με την «Διεθνή Επιτροπή σχετικά με το μέλλον των σπόρων», βιβλίο με τίτλο «Ο νόμος του σπόρου". Στο βίντεο που ακολουθεί εξηγεί με σαφήνεια (στα αγγλικά) γιατί οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (ΓΤΟ) είναι μια κωδωνοκρουσία θανάτου για τη βιοποικιλότητα και τη βιολογική γεωργία. Δείτε το βίντεο (στα αγγλικά).
 
Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Περιοδικό
Με ενδιαφέροντα θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος κυκλοφορεί το Ευρωπαϊκό Πράσινο Περιοδικό που είναι μια έκδοση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Ινστιτούτου. Από την αρχή της έκδοσής του έχει επικεντρώσει σε θέματα όπως η λιτότητα στην Ευρώπη, το μέλλον της Ευρώπης, Ευρώπη - φεντεραλισμός, αλληλεγγύη, φιλοξενία. Το τελευταίο τεύχος είναι αφιερωμένο στην κοινωνική ένταξη και τη φιλοξενία. Εκτός από την έντυπη μορφή μπορείτε να το διαβάσετε και ηλεκτρονικά στο www.greeneuropeanjournal.eu.
 
Χρηματοδοτώντας το Πράσινο New Deal, το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο
Από την έναρξη της κρίσης το 2008, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι ζήτησαν ένα Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο, ένα Πράσινο New Deal για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μαθαίνοντας από την κρίση του 1929 αλλά και τα λάθη του μοντέλου ανάπτυξης τις τελευταίες δεκαετίες οι Πράσινοι προτείνουν ένα σχέδιο διεξόδου από την κρίση που θα βασίζεται σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα συνεισφέρουν στην κοινωνική συνοχή. Στο ερώτημα “ποιος θα χρηματοδοτήσει αυτές τις επενδύσεις απαντάει η μελέτη “Χρηματοδοτώντας το Πράσινο New Deal; Χτίζοντας ένα πράσινο χρηματοδοτικό σύστημα“ που εκπόνησε το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ινστιτούτο για λογαριασμό της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Συνεταιριστική οικονομία, εναλλακτική λύση απέναντι στη λιτότητα
Περισσότερες από 5.900 τράπεζες συνεταιριστικές στη Βρετανία συνεισφέρουν £35.6bn στην οικονομία της σε όλους τους τομείς επιχειρηματικότητας. Οι επιχειρήσεις αυτές ελέγχονται από μέλη κι όχι μετόχους, συνδυάζοντας οικονομική δραστηριότητα και οφέλη για την κοινωνία και το περιβάλλον. Σε μια εποχή κρίσης και ενώ η Βρετανία στρέφεται σε περικοπές και μειώσεις, ο τομέας της συνεταιριστικής κοινωνικής οικονομίας το διάστημα 2008-2011 αύξησε τον αριθμό των επιχειρήσεων κατά 23% φτάνοντας στις 5 933. Διαβάστε την ετήσια έκθεση (2012) της Co-operatives UK - για το πώς μπορεί να δυναμώσει ο τομέας και να αποτελέσει την εναλλακτική λύση απέναντι στην λιτότητα.
 
 
Το είχαμε πει: «δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε τους κλέφτες με μαχαιροβγάλτες»
Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου για τις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής: «Επιτέλους η Δικαιοσύνη και η Πολιτεία, έστω και με καθυστέρηση, στοιχειοθέτησαν κατηγορητήριο σύστασης εγκληματικής οργάνωσης για τη Χρυσή Αυγή και προχώρησαν σε συλλήψεις του ηγετικού πυρήνα και μελών της νεοναζιστικής οργάνωσης που όπως δείχνει το κατηγορητήριο ευθύνεται όχι μόνο για τη ρατσιστική ρητορική αλλά και για σωρεία εγκληματικών πράξεων τα τελευταία χρόνια...
 
Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 29/9/2013.
 
Ομιλία σε σεμινάριο για δημοσιογράφους στην Κομοτηνή για Ευρώπη, ευρωκοινοβούλιο και ευρωεκλογές
Ακούστε την ομιλία Ν. Χρυσόγελου στο σεμινάριο για δημοσιογράφους που διοργάνωσε στην Κομοτηνή 20/9/2013 το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα με θέμα την Ευρώπη, το ρόλο Ευρωκοινοβουλίου καθώς και τις ευρωεκλογές 2014.
 
Συνεντεύξεις σε Δράμα και Κομοτηνή
 • Ακούστε την συνέντευξη τύπου στην Κομοτηνή 20 Σεπτεμβρίου 2013 για προτάσεις διεξόδου από την κρίση αλλά και τη Χρυσή Αυγή
 • Ακούστε τις απαντήσεις του Νίκου Χρυσόγελου κατά τη συνέντευξη τύπου στην Κομοτηνή 20/9/2013σχετικά με τον αγωγό TAP, τις εξορύξεις χρυσού
 • Ακούστε την παρέμβαση της Κατερίνας Γεροστεργίου, Περιφερειακής Συμβούλου Αν. Μακεδονίας - Θράκης με την Οικολογία Αλληλεγγύη κατά τη συνέντευξη τύπου στην Κομοτηνή 20 Σεπτεμβρίου 2013.
 
Ομιλία σε συνέδριο στην Κομοτηνή για Ευρώπη, οικονομική κρίση και απασχόληση
Ακούστε την ομιλία Ν. Χρυσόγελου στο συνέδριο που διοργάνωσε στην Κομοτηνή 20/9/2013 το γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα με θέμα την Ευρώπη, την κρίση και την απασχόληση καθώς και τις ευρωεκλογές 2014.
 
Συνέντευξη τύπου στις Σέρρες
Ακούστε τη συνέντευξη Τύπου στις Σέρρες.
 
Με τον Ντάνυ Κον Μπεντίτ στην Θεσσαλονίκη
 
 
1-2
OKT
Γάνδη Green Study Days.
 
4
OKT
Αθήνα Εκδήλωση για αντιρρησίες συνείδησης στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.
 
6
OKT
Αθήνα Εκδήλωση για τη νεανική πράσινη επιχειρηματικότητα στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Άνω Πατήσια, Λεωφόρος Ιωνίας 315.
 
10
OKT
Αθήνα Εκδήλωση για την ψυχική υγεία με την ΕΠΑΨΥ στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Άνω Πατήσια, Λεωφόρος Ιωνίας 315, με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας.
 
11
OKT
Κέρκυρα Συμμετοχή σε Διευρυμένο Περιφερειακό Συνέδριο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
 
12
OKT
Κεφαλονιά Συμμετοχή σε Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα "Ποια Ευρώπη θέλουμε; 1940-2014, πόλεμος και ειρήνη, κρίση και κοινωνική συνοχή, κλιματική αλλαγή κι απασχόληση".
 
18-19
OKT
Βρυξέλλες Διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες και ημερίδες για τη γεωργία και τη διατροφή.
 
20
OKT
Τήνος Εκδήλωση για ανακύκλωση.
 
]]>
contact@oikologoiprasinoi.eu (Οικολόγοι Πράσινοι) NEWSLETTERS Fri, 04 Oct 2013 15:22:30 +0300