31 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 16 - 30 Οκτωβρίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
  • Κυκλοφορήστε σε φίλους/ες αυτό το Δελτίο. Παρακινήστε τους/τις να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο μέσω της σχετικής δυνατότητας που υπάρχει στο site μας
  • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνετε κάποια παρατήρηση ή πρόταση ή να καταθέσετε κάποια ιδέα, στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
  • Για τακτική ενημέρωση μπορείτε να εγγραφείτε στο RSS Feed των ανακοινώσεών μας.
  • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα νεολαίας και απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.youth-employment.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ!”
  • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.socialcooperatives.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΣΥΝ+ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ!”
Περιεχόμενα:
 
 
Να γίνει προτεραιότητα κυβερνήσεων - ΕΕ η μείωση της φτώχειας και η δημιουργία θέσεων εργασίας
«Το 25% των Ευρωπαίων πολιτών ζει σήμερα σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ εκατομμύρια άλλοι είναι άνεργοι. Δεν αρκεί πλέον να έχει κάποιος εργασία, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που απασχολούνται αλλά δεν μπορούν να ζήσουν ανθρώπινα. Το ποσοστό όσων ζουν σήμερα σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού αυξάνεται κατά μία μονάδα ετησίως, δηλαδή έχουμε 5 εκατομμύρια περισσότερους Ευρωπαίους ανά έτος που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Άστοχες πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης και οριζόντια υπερφορολόγηση οδηγούν σε αύξηση της φτώχειας», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Αναγκαία η οικονομική ενοποίηση και η δημοκρατική λογοδοσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση
«Η αντιμετώπιση της κρίσης δεν μπορεί να βασιστεί στην επιβολή, έξω μάλιστα από τις ευρωπαϊκές πρακτικές συναπόφασης Ευρωκοινοβουλίου, Κομισιόν και Κυβερνήσεων / Συμβουλίου, πολιτικών ισοπεδωτικής λιτότητας. Ενώ σημαντική προτεραιότητα για τα Κράτη Μέλη παραμένει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν ισχύει το ίδιο για τη δημιουργία ποιοτικών, βιώσιμων θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση της φτώχειας και τη μείωση των ανισοτήτων», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις προτεραιότητες για το 2013 για συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.
 
Ως εδώ, με την παρακολούθηση των πάντων από τις ΗΠΑ!
Με απόφαση της Ολομέλειας με 280 ψήφους υπέρ, 254 κατά και 30 αποχές, στις 23 Οκτωβρίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί για αναστολή της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για το «Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας» (TFTP), μετά την αποκάλυψη ότι η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) υπέκλεπτε, μεταξύ άλλων, και τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ που διαχειρίζεται η βελγική εταιρεία SWIFT (εταιρεία που διαχειρίζεται διεθνείς τραπεζικές συναλλαγές).
 
Αποφασίστηκε ο Κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση για το πρόγραμμα χρηματοδότησης της αλιείας για τη περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), κι ενέκρινε το κονδύλιο των 6.5 δις ευρώ για την εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής και της Αλιευτικής Πολιτικής. Περιμέναμε περισσότερα από αυτή την απόφαση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας για να μπορέσει να ανακάμψει ο πληθυσμός των ψαριών, να υπάρξει μέλλον για το επάγγελμα του ψαρά και να μπουν στο επάγγελμα νέοι στην ηλικία. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα. Ο Νίκος Χρυσόγελος είχε συντάξει έκθεση για λογαριασμό της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου η οποία είχε υπερψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία από τα μέλη της Επιτροπής.
 
Να αντιμετωπιστεί η διαφθορά, το οργανωμένο έγκλημα, και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος
Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου με αφορμή σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου: «Οι Έλληνες πολίτες διαχρονικά πληρώνουν την ανικανότητα του κράτους να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, το ξέπλυμα χρήματος, τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή. Μεγάλο μέρος από τα 75 δις που έχουν αφαιρεθεί από το εισόδημα των πολιτών και τις περικοπές στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής θα μπορούσε να είχε εξευρεθεί από την αντιμετώπιση της διαφθοράς, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της φοροαπάτης και φοροαποφυγής. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, κοινωνικά δίκαιο κι αποτελεσματικό, και σε αυτή την κατεύθυνση οι πολιτικές αντιμετώπισης της διαφθοράς και των εγκληματικών δραστηριοτήτων αποτελούν προτεραιότητα αλλά και όρο επιβίωσης της κοινωνίας»
 
Την υγεία μας να έχουμε, αλλά όσοι είναι ανασφάλιστοι πετάγονται στα σκουπίδια;
«Ο αποκλεισμός από το δημόσιο σύστημα υγείας εκατομμυρίων πολιτών που μέχρι πριν λίγο καιρό κατέβαλαν κανονικά τις ασφαλιστικές εισφορές τους γυρίζει την κοινωνία σε εποχές κοινωνικής βαρβαρότητας. Η ελληνική κυβέρνηση και η Κομισιόν πρέπει να συνεργαστούν για να διασφαλιστεί ότι όλοι οι πολίτες, ακόμα κι αν είναι άνεργοι ή δεν μπορούν να καταβάλουν σήμερα τις ασφαλιστικές εισφορές τους, θα έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη. Η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανθρωπιστική, κοινωνική και υγειονομική κρίση. Δεν πρέπει να κατεδαφιστεί το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο και στο χώρο της υγείας, στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δεν μας αξίζει μια απάνθρωπη Ευρώπη, αντίκειται έτσι κι αλλιώς και στις αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, μιλώντας στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο τη Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου.
Δείτε την ομιλία.
 
Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός για έξοδο από την κρίση, όχι συντήρησή της
Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα συμβάλει στην έξοδο από την κρίση, μέσα από την οικολογική και κοινωνική καινοτομία, τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την οικολογική βιωσιμότητα, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Μέχρι τώρα δεν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο για την περίοδο 2014-2020. Οι ευρωβουλευτές είχαν καταψηφίσει τον Μάρτιο 2013 το σχέδιο που είχαν προτείνει οι κυβερνήσεις (Συμβούλιο), ως απαράδεκτο. Είναι θετικό ότι το Ευρωκοινοβούλιο υπερψήφισε έναν προϋπολογισμό για το 2014 που είναι καλύτερος σε σχέση με αυτόν του 2013», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την υπερψήφιση,με σημαντική πλειοψηφία (480 ψήφοι υπέρ, 119 κατά και 86 αποχές), κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, στις 23 Οκτωβρίου 2013, τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το 2014.
 
 
Ημερίδα στις Βρυξέλλες για τις μέλισσες και για μια γεωργία φιλική προς τους επικονιαστές
Χωρίς τις μέλισσες το 1/3 της διατροφής μας θα εξαφανιστεί γιατί οι μέλισσες είναι απαραίτητες για την επικονίαση των φυτών καθώς μεταφέρουν τη γύρη και γονιμοποιούν τα άνθη για να γίνουν καρποί. Χωρίς τις μέλισσες δεν θα έχουμε επικονίαση, 7 στα 10 φρούτα, λαχανικά και δημητριακά θα εξαφανιστούν, περισσότερο από το 35% της παραγωγής θα εξαφανιστεί και οι τιμές στα τρόφιμα θα εκτοξευθούν στα ύψη. Για τα θέματα αυτά η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα), Μπαρτ Στάες (Βέλγιο), Μαγκρέτ Άουκεν (Δανία) και Ζοζέ Μποβέ (Γαλλία), διοργανώνουν Ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες (Αίθουσα A1G3), την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου με θέμα: "Ένα γεωργικό μοντέλο φιλικό προς τους επικονιαστές: ο δρόμος προς τα εμπρός".
 
Ευρωκοινοβούλιο: Ένα πρώτο βήμα για το βιώσιμο χωροταξικό σχεδιασμό ακτών και θάλασσας
«Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας κι Ασφάλειας Τροφίμων έβαλε τις βάσεις για ένα σημαντικό εργαλείο επίλυσης συγκρούσεων και βιώσιμης διαχείρισης των παράκτιων και θαλάσσιων πόρων, τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, εφόσον όχι μόνο η Κομισιόν αλλά και οι εθνικές και περιφερειακές αρχές κινηθούν αποφασιστικά μέσα στα επόμενα 2 χρόνια για να εφαρμόσουν στην πράξη το προτεινόμενο πλαίσιο», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή την υπερψήφιση από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της γνωμοδότησης σχετικά με την πρόταση Οδηγίας «για τη Θέσπιση Πλαισίου για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών». Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν ο υπεύθυνος εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και κατέθεσε μια σειρά τροπολογιών που σχεδόν όλες ενσωματώθηκαν συναινετικά ή τις υπερψήφισε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών και περιλαμβάνονται στην γνωμοδότηση.
Δείτε την τοποθέτηση του Ν. Χρυσόγελου στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.
 
Η ευρωπαϊκή κοινωνία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν πρέπει να επιτρέψουν τη διάλυση του ελληνικού πανεπιστημίου
Συνέντευξη Τύπου και ενημερωτική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, Βρυξέλλες, με θέμα "Κρίση, εφαρμοζόμενες πολιτικές και συνέπειες για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια" διοργάνωσε την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, με τη συμμετοχή Πρυτάνεων ελληνικών πανεπιστημίων, μελών της Συνόδου των Πρυτάνεων, του Καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλου, Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), Προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων, του Καθηγητή Πάρι Τσάρτα, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλους του Προεδρείου της Συνόδου και της Ιαθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου, Προέδρου του Τμήματος Φιλολογίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέλους της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου του ΕΚΠΑ. Στην εκδήλωση συμμετείχαν Έλληνες ευρωβουλευτές και η Ρεμπέκκα Χαρμς, συμπρόεδρος της Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
Αναλυτικά τα ενημερωτικά κείμενα των εισηγήσεων εδώ και εδώ.
Δείτε την συνέντευξη Τύπου σε βίντεο.
 
Στροφή τώρα σε ποιοτική γεωργία και καλή διατροφή
31 Έλληνες αγρότες, ιδιαίτερα νέοι, βιοκαλλιεργητές, εκπρόσωποι επιμελητηρίων καθώς και ειδικοί σε θέματα ποιοτικής διατροφής από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας -ορεινές, πεδινές, νησιωτικές – είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διήμερο εκδηλώσεων, συζητήσεων αλλά και γνωριμίας με Έλληνες από τις Βρυξέλλες, που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στο Ευρωκοινοβούλιο, με αντικείμενο την ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας και της καλής διατροφής και τη σημασία τους για την έξοδο από την κρίση και τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης.
 
Εκβιασμός κυβερνήσεων - Κομισιόν για να ψηφίσει το ευρωκοινοβούλιο ελλειμματικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
“Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Κομισιόν ότι αν το Ευρωκοινοβούλιο δεν ψηφίσει τις προτάσεις του Συμβουλίου για την τροποποίηση του προϋπολογισμού 2013 μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, τότε η ΕΕ θα υποχρεωθεί σε στάση πληρωμών, είναι υποκριτική. Στοχεύει να πιέσει τους ευρωβουλευτές να αποδεχθούν έλλειμμα στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2013 ύψους μερικών δισεκατομμυρίων”., δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, σχετικά με το θέμα που προέκυψε για «κίνδυνο στάσης πληρωμών από την ΕΕ»
 
 
Έκθεση φωτογραφίας: «Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός»
Τα εντυπωσιακά φοινικόπτερα, οι πελεκάνοι και οι ερωδιοί, τα μικρά και μεγαλύτερα ζώα, αλλά και τα τοπία του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, είναι οι «πρωταγωνιστές» των φωτογραφιών που θα παρουσιαστούν στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 ως τις 17 Νοεμβρίου 2013 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αθήνα (διεύθυνση: Λεωφόρος Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια, τηλέφωνο: 2102525421). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, 3 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 19:00, παρουσία του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Αναδιοργάνωση με ευρωπαϊκή σφραγίδα, η λύση για το σιδηρόδρομο
Στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013 για την παρουσίαση εναλλακτικής πρότασης για την αναβάθμιση και αναδιοργάνωση του σιδηροδρόμου, ο Νίκος Χρυσόγελος υπογράμμισε τη σημασία του σιδηροδρομικού δικτύου ως εργαλείου για την περιφερειακή ανάπτυξη και την αναζωογόνηση της οικονομίας. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του δικτύου της Βορείου Ελλάδας, πρότεινε το συνδυασμό οικολογικών ξεναγήσεων με την ανάδειξη και προώθηση τοπικών προϊόντων, σημειώνοντας τα οφέλη για τον τουρισμό και τοπική παραγωγή. Η Συνέντευξη Τύπου αποτελεί το πρώτο βήμα κοινής πρωτοβουλίας των Οικολόγων Πράσινων με τους Φίλους του Σιδηροδρόμου και το Δίκτυο ΕΠΙΒΑΤΗΣ για τη συνολική αναδιοργάνωση του σιδηροδρόμου.
 
Συνάντηση του Νίκου Χρυσόγελου με φορείς και συνδέσμους των ΑΠΕ
Την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2013 ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, συναντήθηκε με εκπροσώπους συνδέσμων παραγωγών, εταιρειών και μελετητών που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, συμμετείχαν οι εξής φορείς: Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών, Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, Πανελλήνιος Σύνδεσμος μελετητών εγκαταστατών οικιακών και κτιριακών φωτοβολταϊκών, ΕΛΕΤΑΕΝ και ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων. Επίσης, συμμετείχε ο Τάσος Κρομμύδας από τη Θεματική Ομάδα Ενέργειας των Οικολόγων Πρασίνων. Στο στρογγυλό τραπέζι συζητήθηκε ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως ο ενεργειακός σχεδιασμός και οι ευρωπαϊκοί και εθνικοί στόχοι, η τωρινή κατάσταση της αγοράς ενέργειας, οι πολιτικές που εφαρμόζονται και οι άμεσες προκλήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα. Στο πλαίσιο της συζήτησης στρογγυλής τράπεζας, ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρθηκε στις εξελίξεις και διεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τόνισε την ανάγκη για σχεδιασμό σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, σε συνεργασία με τους φορείς. Αναφέρθηκε, επίσης, στη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα με τη χρήση των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και τη συνεταιριστική συμμετοχή μέσω ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου. Οι φορείς σε αμοιβαίο κλίμα σύμπνοιας και συνεργασίας, τόνισαν την ανάγκη για την μη επανάληψη των πολιτικών στρεβλώσεων που έχουν οδηγήσει σε τέλμα την αγορά και αναγνώρισαν ότι είναι απαραίτητο να γίνει ο μεσομακροπρόθεσμος σχεδιασμός με ενδιάμεσους ξεκάθαρους στόχους πάντα με ένα ορίζοντα ενεργειακού μίγματος με 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Σεμινάριο και επίδειξη καλών πρακτικών σε θέματα ΑΠΕ στην Δανία
Στις 4-6 Οκτωβρίου,2013 ο συνεργάτης του Νίκου Χρυσόγελου για θέματα ενέργειας Αλέξανδρος Φιλιππίδης συμμετείχε στο σεμινάριο Cooperative Energy in Nordic and European Perspective for European and Nordic agents με θέμα τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς στις βόρειες χώρες που οργανώθηκε από τους συνεργάτες του REScoop 20-20-20. Στην συνέχεια μαζί με αντιπροσώπους από τον Ενεργειακό Συνεταιρισμό Σίφνου (επιλεγμένο πρόγραμμα πιλότος από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία συνεταιρισμών ενέργειας REScoop), επισκέφθηκαν πολλά διαφορετικά ενεργειακά έργα στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης (Hvidovre Wind Cοoperative, κτίριο Hillerod Klaverfabriken, εργοστάσιο τηλεθέρμανσης με βιομάζα του Ullerød) αλλά και στο νησί Bornholm όπου λειτουργεί το μεγαλύτερο «έξυπνο» δίκτυο (smart grid) της Ευρώπης, σύστημα car pooling ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων μέσω ενός συντονισμένου σχεδίου δράσης
 
“Βοβούσα, μοναδική και όχι μόνη”
Μια κοινότητα 70 προσώπων, την οποία διασχίζει και ζωογονεί ο ποταμός Αώος στις κορυφές της βόρειας Πίνδου. Μοιάζει μοναδική. Όμως η Ελλάδα, όπως κι η υπόλοιπη Ευρώπη, είναι σπαρμένη με τέτοιους οικισμούς που αντιστέκονται στην ισοπέδωση και την εξαφάνισή τους.Που ακούστηκε φράγμα στον Αώο! Εφτά φωτογράφοι (από τους 13) της ομάδας phasma2, αναδεικνύουν το ιδιαίτερο πρόσωπο αυτής της κοινότητας, που κύριο χαρακτηριστικό της ήταν πάντα το μέτρο στη σχέση της με τη φύση. Αυτό που την κράτησε ζωντανή μέχρι σήμερα.
 
 
Δήλωση Ντάνυ Κον Μπεντιτ για την τραγωδία στη Λαμπεντούσα
Σχολιάζοντας τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πριν τη ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί του ψηφίσματος για την τραγωδία στη Λαμπεντούσα, ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνυ Κον Μπεντίτ, δήλωσε: «Η τραγωδία στη Λαμπεντούσα επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά την καθυστερημένη υιοθέτηση και εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ. Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να σταματήσουν τις κοινοτοπίες αναφορικά με τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες στα παράκτια ύδατα της Ευρώπης. Αντί για άλλη μία επίδειξη κενής ρητορικής και περαιτέρω καθυστέρησης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, ώστε να αποφευχθούν επόμενες τραγωδίες τύπου Λαμπτεντούσα.
 
Προστασία μεταναστών μετά την τραγωδία στην Λαμπεντούσα
Οι μεταναστευτικές ροές στη Μεσόγειο αποτέλεσαν το αντικείμενο ψηφίσματος που υιοθετήθηκε από τους ευρωβουλευτές κατά την Ολομέλεια μετά την πρόσφατη τραγωδία στην Λαμπεντούσα. Οι Πράσινοι πιστεύουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη να υιοθετηθούν κανόνες που θα υποχρεώνουν τα κράτη μέλη να βοηθούν του διακινούμενους με πλοία μετανάστες που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών μπλοκάρουν την υιοθέτηση τέτοιου είδους μέτρων. Αντί της απλής επιτήρησης και ανταλλαγής πληροφοριών, τα κράτη μέλη θα έπρεπε να είχαν την υποχρέωση να σώζουν ανθρώπινες ζωές στην θάλασσα. Το κείμενο είχε υποστηρίξει και ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
Τέλος στην απερίσκεπτη διάλυση παλιών πλοίων
Νέα νομοθεσία για την ανακύκλωση των πλοίων υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια την Τρίτη, 22 Οκτωβρίου. Εισηγητής της σχετικής έκθεσης ήταν ο Πράσινος ευρωβουλευτής Carl Schlyter. Η νέα νομοθεσία προβλέπει αυστηρότερους κανόνες για τα πλοία που έχουν τη σημαία της ΕΕ. Τα νέα πρότυπα θέτουν ουσιαστικά τέλος στην «προσάραξη», όπου τα πλοία διαλύονται σε μία παραλία, χωρίς να διασφαλίζεται η προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος. Περιοδικές επιθεωρήσεις, εκτιμήσεις αντίκτυπου της Κομισιόν και αυξημένοι έλεγχοι θα εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τα νέα πρότυπα.
 
 
Συνέντευξη στο τηλεοπτικό κανάλι Start της Κέρκυρας
Κατά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013 προκειμένου να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε σεμινάριο για τον Τύπο και τα ΜΜΕ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, παραχώρησε συνέντευξη στον Δημήτρη Φαναριώτη και την τηλεοπτική εκπομπή "Ζω Οικολογικά" στο κανάλι Start της Κέρκυρας.
 
Οργανωμένο έγκλημα, διαφθορά και μαύρο χρήμα κοστίζουν
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε στο tvxs.gr στις 28/10/2013...
 
54 χώρες εμπλέκονται στις παράνομες απαγωγές της CIA!
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 22/10/2013...
 
Να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά εμπόδια για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου που δημοσιεύθηκε σε αρκετές περιφερειακές εφημερίδες και ηλεκτρονικά μέσα...
 
Ψάχνοντας τον υπουργό στο τηλέφωνο
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στο protagon.gr στις 17/10/2013...
 
 
2-3
NOE
Πειραιάς Τακτικό συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων.
 
2
NOE
Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Αθήνα, ώρα 12.00 Δημόσια συζήτηση με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων “Ευρωπαίοι Πολίτες την εποχή της κρίσης: Από την Ευρώπη στην Ελλάδα. Τα φαινόμενα Ρατσισμού και Ξενοφοβίας” με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών Νίκου Χρυσόγελου, Σπύρου Δανέλη, Μαριλένας Κοππά, Άννυ Ποδηματά, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αγγελική Σπανού.
 
3
NOE
Πολιτιστικό Κέντρο (Λ. Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια) Eγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας “Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα: ένας άγνωστος θησαυρός”. Διαβάστε περισσότερα.
 
4
NOE
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Συμμετοχή του Νίκου Χρυσόγελου στο Διεθνές Συνέδριο “Ο Νότος για την Ανάπτυξη” (South for Growth) που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
 
6
NOE
Βρυξέλλες Ημερίδα για τις μέλισσες και για τις βιώσιμες μορφές καλλιέργειας και γεωργίας με σεβασμό στη βιοποικιλότητα και στο οικοσύστημα. Διαβάστε περισσότερα.
 
22-24
NOE
Τεχνόπολη, Γκάζι 2ο τριήμερο Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ευρωπαϊκών δικτύων κοινωνικής οικονομίας, συνεταιριστικών τραπεζών, ενεργειακών συνεταιρισμών, κοινωνικών επιχειρήσεων σε τομείς αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, κοινωνικών υπηρεσιών, κοινωνικής ένταξης, και γενικότερα καλών παραδειγμάτων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και πανεπιστημιακών. Διαβάστε περισσότερα.
 
24
NOE
Αθήνα Δημόσια συζήτηση των υποψήφιων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος από τους/τις οποίες θα επιλεγούν οι δυο συν-επικεφαλής της κοινής καμπάνιας των Πράσινων για τις ευρωεκλογές Μαΐου 2014.
 
24
NOE
Αθήνα Ευρωπαϊκό Σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων (FYEG) με τη συμμετοχή νέων από όλη την Ευρώπη στα θέματα πολιτικών για τη νεολαία και κινητοποίησης των νέων για τα δικαιώματά τους. Διαβάστε περισσότερα.