Print this page
16 Οκτωβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 1 - 15 Οκτωβρίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
  • Κυκλοφορήστε σε φίλους/ες αυτό το Δελτίο. Παρακινήστε τους/τις να εγγραφούν στο ενημερωτικό δελτίο μέσω της σχετικής δυνατότητας που υπάρχει στο site μας
  • Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να κάνετε κάποια παρατήρηση ή πρόταση ή να καταθέσετε κάποια ιδέα, στο e-mail Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
  • Για τακτική ενημέρωση μπορείτε να εγγραφείτε στο RSS Feed των ανακοινώσεών μας.
  • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα νεολαίας και απασχόλησης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.youth-employment.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΕΙΜΑΙ ΜΕΣΑ!”
  • Ενδιαφέρεστε ειδικά για θέματα κοινωνικής οικονομίας και κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Παρακολουθείτε την ιστοσελίδα μας www.socialcooperatives.gr και εγγραφείτε στο μηνιαίο ενημερωτικό μας δελτίο “ΣΥΝ+ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ!”
Περιεχόμενα:
 
 
Διήμερη επίσκεψη σε Βρυξέλλες, δύο ημερίδες για γεωργία και διατροφή
Διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες 30 Ελλήνων αγροτών, εκπροσώπων επιμελητηρίων, καλών παραδιεγμάτων στη διατροφή οργανώνεται με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου, με στόχο να συμμετέχουν σε δύο ημερίδες και μια εκδήλωση με θέμα την ποιοτική, οικολογική γεωργία και τη σωστή διατροφή, στις 17 και 18 Οκτωβρίου. Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, Ημερίδα με θέμα "Τρέφοντας την Ευρώπη την περίοδο της κρίσης", με διεθνείς ομιλητές που συνδιοργανώνουν διάφοροι Πράσινοι Βουλευτές, ανάμεσά τους και ο Νίκος Χρυσόγελος. Το απόγευμα, εκδήλωση με τη συνεργασία του πολιτιστικού συλλόγου Ελληνικός Κύκλος στο Rich Restaurant, με θέμα την ποιοτική διατροφή.
Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, διεθνής Ημερίδα με θέμα "Οικολογική, ποιοτική γεωργία και καλή διατροφή" με προσκεκλημένους ομιλητές από την Κομισιόν, δίκτυα παραγωγών καταναλωτών, γεωργικές ενώσεις και συνεταιρισμούς, καμπάνιες για την βιολογική γεωργία, τη σωστή διατροφή και την αναθεώρηση της ΚΑΠ.
 
Στο Ευρωκοινοβούλιο “Η κρίση, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές και οι συνέπειες για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια”
Συνέντευξη Τύπου και ενημερωτική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα "Κρίση, εφαρμοζόμενες πολιτικές και συνέπειες για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια" διοργανώνει την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, με τη συμμετοχή Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων, μελών της Συνόδου των Πρυτάνεων: Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Πρύτανης Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Πάρις Τσάρτας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ελένη Καραμαλέγκου, Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Η Συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά διαδικτυακά (10. 00 ώρα Βελγίου) μέσω live streaming εδώ.
 
Είναι δική μας υπόθεση: "Καμπάνια κατά της ρητορικής μίσους"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας 14-20 Οκτωβρίου – Συμμετέχετε χωρίς μίσος
Πρόσκληση σε φορείς και πολίτες, ιδιαίτερα νέους, απευθύνει ο Νίκος Χρυσόγελος, να συμμετάσχουν το διάστημα 14-20 Οκτωβρίου στην ευρωπαϊκή εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας και στην καμπάνια κατά της ρητορικής μίσους. Η καμπάνια κατά της ρητορικής μίσους, που αποτελεί πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης, εντάσσεται στο πλαίσιο της ενέργειας «Οι Νέοι Καταπολεμούν τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο» που έχει σχεδιαστεί για την περίοδο 2012 – 2014 και έχει ως στόχο την προώθηση της ισότητας, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφορετικότητας.
 
 
Αξιοποιείται αποτελεσματικά το Πρόγραμμα Διανομής Τροφίμων σε Απόρους;
Το ζήτημα της αποτελεσματικής αξιοποίησης του "Προγράμματος Διανομής Τροφίμων σε Απόρους" από χώρες που βιώνουν πιο έντονα τις επιπτώσεις της δημοσιονομικής κρίσης και των άστοχων πολιτικών προσαρμογής έθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, με γραπτή ερώτησή του προς την Κομισιόν. Το πρόγραμμα διανομής τροφίμων στους απόρους (ΠΔΤΑ) αποτελεί από το 1987 σημαντική πηγή εφοδίων για οργανώσεις που εργάζονται σε άμεση επαφή με τα αναξιοπαθούντα μέλη της κοινωνίας, παρέχοντάς τους τρόφιμα. Για την Ελλάδα συγκεκριμένα είχαν δεσμευτεί περίπου 20 εκ. ευρώ το 2011, 21 εκ. ευρώ για το 2012 και 22 εκ. ευρώ για το 2013, χωρίς όμως να έχουμε στοιχεία για την διανομή και απορρόφησή τους.
 
Μη βιωσιμότητα χρέους βλέπει το Γραφείο Προυπολογισμού Βουλής
"Η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει τα δυσβάσταχτα μέτρα που ενώ στοχεύουν στην μείωση του χρέους, στην πραγματικότητα πετυχαίνουν ακριβώς το αντίθετο όπως διαπιστώνει και η έκθεση "Το δημόσιο χρέος μετά το τέλος του Μνημονίου" του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους. Πολλές δημιουργικές δυνάμεις στην κοινωνία το έχουν καταλάβει εδώ και καιρό και γι αυτό δουλεύουν, ασυντόνιστα είναι η αλήθεια, για μια εναλλακτική πρόταση για την οικονομία, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση, που θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος και της λύσης του δημοσιονομικού προβλήματος", δήλωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή γραπτή ερώτηση που κατέθεσε προς την Κομισιόν σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
 
Θα επιβαρυνθεί με εκατομμύρια ο κρατικός προϋπολογισμός από το κλείσιμο της ΕΡΤ;
Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, σχετικά με την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από το κλείσιμο της ΕΡΤ και τη συνεχιζόμενη χαοτική κατάσταση, με ευθύνη της κυβέρνησης. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων επισημαίνει δημοσιεύματα που εκτιμούν την επιβάρυνση του προϋπολογισμού σε 100-125 εκατ. Ευρώ σε μια εποχή που επιβάλλονται βίαιες περικοπές εισοδημάτων, συντάξεων, υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής πολιτικής. Ζητάει να μάθει, επίσης, την άποψη της Κομισιόν, ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ και των ευρωεκλογών 2014, αν είναι αποδεκτό να μην λειτουργεί δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση και τι σκοπεύει να κάνει ώστε να μην συμβεί αυτό.
 
 
Ευρωκοινοβούλιο: Ρατσισμός, εθνικισμός, νεοναζισμός και μισαλλοδοξία σκοτώνουν
Η άνοδος της ακροδεξιάς βλάπτει σοβαρά την κοινωνία! Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε την ονομασία αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου ως «αίθουσα Παύλου Φύσσα», ως ένδειξη μνήμης και τιμής σε έναν αντιφασίστα που έχασε τη ζωή του από τους ακροδεξιούς νεοναζί. Ζήτησε, επίσης, η Κομισιόν και το Ευρωκοινοβούλιο να δημιουργήσουν ένα Παρατηρητήριο και μια Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων, όπου θα καταγράφονται και θα μελετώνται εγκλήματα μίσους και ρατσισμού στο σύνολο της Ευρώπης, καθώς και να διεξαχθεί πανευρωπαϊκή έρευνα σε βάθος για τις πηγές χρηματοδότησης ακροδεξιών και νεοναζιστικών οργανώσεων σε κάθε χώρα.
Δείτε το βίντεο με την ομιλία.
 
Η κοινωνική ένταξη των Ρομά είναι υποχρέωση της Ευρώπης
"Η απουσία ή η αστοχία των πολιτικών κοινωνικής ένταξης των Ρομά οδηγεί σε ενίσχυση των στερεότυπων, σε φοβικές συμπεριφορές, σε ρατσιστικές αντιλήψεις και σε πρακτικές εγκατάλειψης και κοινωνικού αποκλειστικού που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν οι ακροδεξιοί και νεοναζί”, επεσήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της κατάστασης των Ρομά στην Ευρώπη, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου.
Δείτε το βίντεο εδώ.
 
Ευρωκοινοβούλιο: να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά εμπόδια για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές
Παρέμβαση Νίκου Χρυσόγελου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τα δημοσιονομικά εμπόδια για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές. Είχαν προηγηθεί εισήγηση και τροπολογίες του στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ψήφισε την Τρίτη, 8 Οκτωβρίου την Έκθεση Mazzoni (ΕΛΚ, Ιταλία) «σχετικά με τις συνέπειες των δημοσιονομικών περιορισμών για τις περιφερειακές και τοπικές αρχές όσον αφορά τις δαπάνες των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ στα κράτη μέλη». Στην Έκθεση επισημαίνεται με μεγάλη ανησυχία η εδραίωση των περιφερειακών ανισοτήτων στην ΕΕ σήμερα, με σχετικά πτωχές περιφέρειες στα νέα κράτη μέλη και τη Νότια Ευρώπη και πολλές πλούσιες περιφέρειες στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Μεταξύ άλλων προτείνεται oι δημόσιες δαπάνες που συνδέονται με την υλοποίηση των προγραμμάτων που συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας κι Ανάπτυξης. Δείτε το βίντεο.
 
Οι Πράσινοι ζητούν άμεση αποφυλάκιση των 30 ακτιβιστών της Greenpeace
Από ττις 18 Σεπτεμβρίου μετά από μια ειρηνική, μη-βίαιη διαμαρτυρία ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική, 28 ακτιβιστές της Greenpeace, καθώς και ένας κάμεραμαν και ένας ανεξάρτητος φωτογράφος οι οποίοι επέβαιναν στο πλοίο της Greenpeace, Arctic Sunrise, βρίσκονται υπό κράτηση στο Murmansk της Ρωσίας. Τις τελευταίες ημέρες, η ρωσική εισαγγελία απήγγειλε και στους 30 ακτιβιστές το αδίκημα της πειρατείας. Αν καταδικαστούν, οι Arctic30 αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως 15 χρόνια. Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε ψήφισμα στην Ολομέλεια του Στρασβούργου το οποίο δεν έγινε δεκτό σε αυτή τη Σύνοδο και μεταφέρθηκε στην επόμενη Σύνοδο της Ολομέλειας στις 21-24 Οκτωβρίου.
Διαβάστε το κείμενο της διεθνούς έκκλησης για την Αρκτική. Δείτε την αφίσα της εκστρατείας για την αποφυλάκιση των Arctic 30.
 
Η τραγωδία στην Λαμπετούσα δεν είναι η μοναδική
«Η τραγωδία στην Λαμπεντούσα είναι η κορυφή του παγόβουνου στις τραγωδίες ανθρώπων που στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από τον θάνατο ή τις απειλές για τη ζωή τους ή αναζητώντας καλύτερη ζωή στην Ευρώπη, βρήκαν τον θάνατο», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Στη Λαμπεντούσα βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα σε λίγες μέρες πάνω από 400 άνθρωποι, κυρίως από Σομαλία και Ερυθραία, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι, παιδιά και γυναίκες. Αλλά τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι στη Μεσόγειο χάνουν τη ζωή τους 1500 - 2000 άτομα στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην Ευρώπη. Στο Αιγαίο, από τις 6/9/2012 μέχρι 10/10/2013 βρήκαν το θάνατο 117 άτομα, μετανάστες ή πρόσφυγες, εκ των οποίων 33 παιδιά, ενώ ως αγνοούμενοι καταγράφηκαν 16, μεταξύ αυτών 5 παιδιά και 1 έγκυος. Τα στοιχεία αφορούν μόνο τα επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά.
 
Να συνεχιστεί η αναζήτηση της αλήθειας για τις παράνομες απαγωγές CIA στις οποίες εμπλέκονται 54 χώρες
Ένα χρόνο μετά την έκθεση της Πράσινης Ευρωβουλευτού Hélène Flautre σχετικά με την ευρωπαϊκή συνενοχή στην παράνομη μεταφορά και μυστική κράτηση κρατουμένων από την CIA, μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό ψήφισμα, πρωτοβουλία της Ομάδας των Πράσινων, που καταψηφίστηκε όμως από το Λαϊκό Κόμμα, τους Συντηρητικούς Μεταρρυθμιστές και τους ακροδεξιούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Ο Νίκος Χρυσόγελος επισημαίνει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να μην διερευνά τις 64 προσγειώσεις αεροσκαφών που έχουν καταγραφεί επισήμως ότι σχετίζοντται με απαγωγές...
 
Αναθεωρείται η Οδηγία Εκτίμησης των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
Με αφορμή την υπερψήφιση από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της έκθεσης σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/92/ΕΕ "Εκτίμηση των επιπτώσεων ορισμένων σχεδίων δημοσίων και ιδιωτικών έργων στο περιβάλλον" (COM(2012)0628) ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, δήλωσε: "Ενώ στην Ελλάδα η Κυβέρνηση υπό το πρόσχημα των δανειακών απαιτήσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης επιστρέφει σε αντιλήψεις για μια αναπτυξιακή πολιτική προηγούμενων δεκαετιών, στην Ευρώπη ψηφίστηκε η αναθεώρηση της Οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που ενισχύει το "οπλοστάσιο" της ΕΕ απέναντι σε έργα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον". Η Ελλάδα θα θυσιάσει το περιβάλλον, τον μοναδικό θησαυρό που έχει;
 
Καμία ανοχή στη διαφθορά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Ο Νίκος Χρυσόγελος με αφορμή το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 8ης Οκτωβρίου 2013 σχετικά με «τη διαφθορά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τις επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα σε τρίτες χώρες», την καταδίκη του Α. Τσοχατζόπουλου και την Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών εποπτείας αμυντικής πολιτικής σε 82 χώρες τονίζει ότι παραμένει πάντα στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις συνέπειες της διαφθοράς σε οικονομία, κοινωνία, ποιότητα της δημοκρατίας κι ανθρώπινα δικαιώματα.
 
 
Εκδήλωση για τη νεανική πράσινη επιχειρηματικότητα
Με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης των νέων και την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα της πράσινης οικονομίας, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και η Θεματική Ομάδα Οικονομίας των Οικολόγων Πράσινων διοργάνωσαν εκδήλωση για την στήριξη της νεανικής πράσινης επιχειρηματικότητας την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο στα Άνω Πατήσια. Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση.
 
Όχι άλλα βήματα πίσω στο δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης
Την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Ευρωπαϊκού Γραφείου για την Αντίρρηση Συνείδησης (ΕΒCΟ) σχετικά με το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στη στρατιωτική θητεία στην Ευρώπη φιλοξένησε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στις 04/10/2013. Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι του EBCO, του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, του Συνηγόρου του Πολίτη, του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, της War Resisters’ International, της οργάνωσης Κόσμος χωρίς Πολέμους και Βία, καθώς και συνήγοροι αντιρρησιών συνείδησης.
 
Ο Χρυσόγελος σε Κέρκυρα για οικονομία, απασχόληση, περιβάλλον κι Ευρώπη
Την Κέρκυρα επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013, προκειμένου να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής σε σεμινάριο για τον Τύπο και τα ΜΜΕ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων που οργάνωσε το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα. Μίλησε, επίσης, για την μακρο-περιφέρεια Αδριατικής – Ιονίου και τις δυνατότητες συνεργασίας για την προώθηση της βιωσιμότητας. Είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των περιφερειακών και τοπικών Αρχών και με μέλη της κοινωνίας των πολιτών και συζήτησαν προτάσεις για τη διαφύλαξη και βιώσιμη διαχείριση των οικοσυστημάτων του νησιού, καθώς και για την αναζωογόνηση της οικονομίας μέσα από τη οικολογική, παραγωγική και κοινωνική καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 
«Από» ρυθμίζοντας τις ΑΠΕ ξανά;
Την έντονη ανησυχία και απογοήτευσή τους και τη δέσμευση ότι θα συντονίσουν παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και συναντήσεις με φορείς το προσεχές διάστημα, τόσο για την έκφραση της υποστήριξης σε ένα άλλο μοντέλο, όσο και για τον σχεδιασμό ενός διαφορετικού μέλλοντος από αυτό που διαφαίνεται μέσα από τις τρέχουσες ενεργειακές πολιτικές, εκφράζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος.
 
Εκδήλωση για την ψυχική υγεία
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας, το Κέντρο Ημέρας Ψυχοκοινωνικών Παρεμβάσεων στην Κοινότητα Franco Basaglia, η ΕΠΑΨΥ και το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο συνδιοργάνωσαν εκδήλωση στις 10 Οκτωβρίου 2013 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, στα Άνω Πατήσια. Η εκδήλωση περιελάμβανε ομιλίες, έκθεση ζωγραφικής με έργα των μελών του Κέντρου Ημέρας της ΕΠΑΨΥ, και δρώμενο από την ομάδα χοροθεραπείας της Κοινωνικής Λέσχης της ΕΠΑΨΥ. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Νίκος Χρυσόγελος.
 
 
Ποσοστώσεις υπέρ των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια
Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου διεξήχθη κοινή ψηφοφορία των Επιτροπών Νομικών Θεμάτων και Δικαιωμάτων των Γυναικών επί νομοθετικής πρότασης για θέσπιση ποσόστωσης 40% υπέρ των γυναικών κατά την εκπροσώπησή τους στα διοικητικά συμβούλια. Οι Πράσινοι έχουμε υποστηρίξει από καιρό αυτό το μέτρο ως αποδεδειγμένο και απαραίτητο για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε διευθυντικές θέσεις. Η ομάδα υποστηρίζει την πρόταση, αλλά επιθυμεί να ενισχύσει ακόμα περισσότερο ορισμένες διατάξεις της και να εξασφαλίσει την εφαρμογή ποσοστώσεων σε εκτελεστικές και συμβουλευτικές θέσεις.
 
Μία έδρα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ψηφοφορία στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων για την έκθεση Häfner, Fox σχετικά με τον καθορισμό μίας έδρας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Τώρα το ΕΚ έχει δύο έδρες, μια στις Βρυξέλλες και μια στο Στρασβούργο. Εισηγητής της έκθεσης είναι και ο Πράσινος ευρωβουλευτής Gerald Häfner. Η έκθεση αναφέρεται στο δικαίωμα που θα πρέπει να παραχωρηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο να καθορίζει μόνο του το που θα διεξάγονται οι συνεδριάσεις του. Η έκθεση υπογραμμίζει τις συνέπειες που συνεπάγεται η διατήρηση διάφορων τόπων εργασίας σε κόστος, αποτελεσματικότητα και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
 
“Ηλεκτρονικό σύννεφο”: μία ευκαιρία για την Ευρώπη;
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν στις 14 Οκτωβρίου έκθεση για το “ηλεκτρονικό σύννεφο” (“cloud computing”), το οποίο υπόσχεται βελτιωμένη απόδοση και επεκτασιμότητα, καθώς και μείωση των λειτουργικών εξόδων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι πολίτες παραμένουν δύσπιστοι ως προς την νέα αυτή τεχνολογία και ανησυχούν αναφορικά με την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Οι Πράσινοι πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ενός αυτόνομου περιβάλλοντος για το “ηλεκτρονικό σύννεφο”, το οποίο θα είναι ασφαλές για τους χρήστες και ταυτοχρόνως θα είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να μην στερείται χρησιμότητας.
 
Ευρωπαϊκοί κανόνες για την προστασία των καταναλωτών
Δύο εκθέσεις που αποσκοπούν να διασφαλίσουν την ασφάλεια των καταναλωτικών προϊόντων στην αγορά, θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας Καταναλωτών, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου (εκθέσεις Schaldemose COM(2013)0078 – C7-0042/2013, Pietikanen). Οι Πράσινοι πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η ανιχνευσιμότητα και οι έλεγχοι για τον εντοπισμό επικίνδυνων για την υγεία προϊόντων. Θα πρέπει να υπάρξουν σαφή κριτήρια για την επιβολή κυρώσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της παράβασης, καθώς και μαύρη λίστα για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες.
 
Ευρωπαϊκοί κανόνες για τις εκπομπές ρύπων αυτοκινήτων
Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος στη Σύνοδό τους θα πρέπει να υιοθετήσουν μια θέση επί του σχεδίου νομοθεσίας για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που να ανταποκρίνεται στον στόχο που έχει τεθεί για το 2020. Η γερμανική κυβέρνηση έχει ασκήσει πίεση σε κυβερνήσεις άλλων κρατών μελών αναφορικά με την αποδυνάμωση των ήδη συμφωνηθέντων στόχων, θέλοντας να ικανοποιήσει τα αιτήματα των Γερμανών κατασκευαστών αυτοκινήτων. Η ομάδα των Πράσινων θεωρεί ότι η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου δεν θα συμβάλει στην τόνωση της καινοτομίας προς λιγότερο ρυπογόνα αυτοκίνητα. Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος δεν θα πρέπει να αποδυναμώσουν τον ήδη συμφωνηθέντα στόχο για το 2020.
 
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: 16 Οκτωβρίου
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, η οποία θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια και τις τιμές των τροφίμων, η ομάδα των Πράσινων εγκαινιάζει νέα ιστοσελίδα για στήριξη της καμπάνιας για την καλή διατροφή: www.food-revolution.eu
 
Βιώσιμη αναζωογόνηση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας
Ημερίδα με θέμα: “Βιώσιμη Αναζωογόνηση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας” οργανώνουν οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη 17/10/2013 που θα εστιάσει στην επαναβιομηχανοποίηση της Ευρώπης σε ρπάσινη κατεύθυνηση και στην οικονομική ανάκαμψη, επιχειρώντας ταυτόχρονα τη μείωση των εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου και την αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 
Σιτίζοντας την Ευρώπη σε περιόδους κρίσης
Στο πλαίσιο της Ημερίδας ”Σιτίζοντας την Ευρώπη σε περιόδους κρίσης” που διοργανώνουν οι πράσινοι ευρωβουλευτές την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εξεταστεί το ζήτημα της ασφάλειας των τροφίμων και οι μελλοντικές προκλήσεις. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 
Οικονομική διακυβέρνηση και κοινωνική δικαιοσύνη
Στην Ημερίδα “Οικονομική διακυβέρνηση και κοινωνική δικαιοσύνη” που διοργανώνουν οι πράσινοι ευρωβουλευτές την Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα εξεταστούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση και την οικονομική διακυβέρνηση και θα διερευνηθούν τρόποι ενίσχυσης της κοινωνικής διάστασης της οικονομικής πολιτικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 
Εναλλακτικές λύσεις αντί της κράτησης των μεταναστών
Κοινή Συνέντευξη Τύπου της Πράσινης ευρωβουλευτού Hélène Flautre με την Υπουργό Ενσωμάτωσης της Ιταλίας, Kyenge Kashetu, καθώς και μέλη της κοινωνίας των πολιτών για την εκτίμηση των ευρωπαϊκών πολιτικών για τους μετανάστες και ιδίως για την κράτηση, Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, αίθουσα ASP 5G2, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 14.30 (ώρα Βρυξελλών)
 
 
Η άνοδος της ακροδεξιάς βλάπτει σοβαρά τις κοινωνίες
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο tvxs...
 
Ομιλία σε σεμινάριο δημοσιογράφων στην Κέρκυρα
Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στο δημοσιογραφικό σεμινάριο...
 
Ομιλία σε συνέδριο στην Κέρκυρα για Μακροπεριφέρεια Αδριατικής - Ιονίου
Ομιλία του Νίκου Χρυσόγελου στο Συνέδριο...
 
 
17
OKT
Ευρωκοινοβούλιο, Βρυξέλλες Συνέντευξη τύπου και ενημερωτική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα “Κρίση, εφαρμοζόμενες πολιτικές κι επιπτώσεις στα Πανεπιστήμια” με τη συμμετοχή πρυτάνεων κι εκπροσώπων 4 ελληνικών Πανεπιστημίων. Διαβάστε περισσότερα.
 
17-18
OKT
Βρυξέλλες Διήμερη επίσκεψη στις Βρυξέλλες και ημερίδες για “ποιοτική γεωργία και ποιοτική διατροφή”. Διαβάστε περισσότερα.
 
25
OKT
Αθήνα, Γραφείο Ευρωκοινοβουλίου Συνάντηση με φορείς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην χώρα.
 
6
NOE
Βρυξέλλες Ημερίδα για τις μέλισσες και για τις βιώσιμες μορφές καλλιέργειας και γεωργίας με σεβασμό στη βιοποικιλότητα και στο οικοσύστημα. Διαβάστε περισσότερα.
 
22-24
NOE
Τεχνόπολη, Γκάζι 2ο τριήμερο Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ευρωπαϊκών δικτύων κοινωνικής οικονομίας, συνεταιριστικών τραπεζών, ενεργειακών συνεταιρισμών, κοινωνικών επιχειρήσεων σε τομείς αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, κοινωνικών υπηρεσιών, κοινωνικής ένταξης, και γενικότερα καλών παραδειγμάτων από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και πανεπιστημιακών. Διαβάστε περισσότερα.
 
22-24
NOE
Αθήνα Ευρωπαϊκό Σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων (FYEG) με τη συμμετοχή νέων από όλη την Ευρώπη στα θέματα πολιτικών για τη νεολαία και κινητοποίησης των νέων για τα δικαιώματά τους. Διαβάστε περισσότερα.
 
24
NOE
Αθήνα Δημόσια συζήτηση των υποψήφιων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος από τους/τις οποίες θα επιλεγούν οι δυο συν-επικεφαλής της κοινής καμπάνιας των Πράσινων για τις ευρωεκλογές Μαΐου 2014.