Print this page
13 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 17 Ιουλίου - 10 Σεπτεμβρίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 

Ημερίδα: Η επιτακτική ανάγκη για ένα βιώσιμο κι ολοκληρωμένο σύστημα ψυχικής υγείας στην Ελλάδα: Δημιουργία, εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση.
Είναι η τελευταία μας ευκαιρία;
Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013, Αθήνα, ξενοδοχείο “Τιτάνια”

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Νίκος Χρυσόγελος, και το «FORUM για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» σας προσκαλούν σε ημερίδα για την ψυχική υγεία, το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013, ώρα 09:00–18:30, στο ξενοδοχείο “Τιτάνια”. Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας ευαισθητοποίησης κι ενημέρωσης της κοινής γνώμης για θέματα ψυχικής υγείας και έχει ως στόχο, μέσα από τη συζήτηση και την κριτική ανασκόπηση, να οδηγήσει σε συντονισμό ενεργειών και σε προτάσεις για μελλοντικές δράσεις που θα εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο και σταθερό μοντέλο υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην Ελλάδα. Ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας και εμπειρογνώμονες από Ελλάδα και εξωτερικό θα τοποθετηθούν και στη συνέχεια θα συζητήσουν με τους συμμετέχοντες. Δηλώσεις συμμετοχής: 2103709705, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..



Εργαστήριο Δημιουργίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων: Επιλέγοντας μαζί την παραγωγική ιδέα

Το "Εργαστήριο Δημιουργίας Κοινωνικών Επιχειρήσεων: Επιλέγοντας μαζί την παραγωγική ιδέα" θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/9/13 11.00-13.30 στο πλαίσιο του GreenWave Festival δίπλα στο θέατρο Κήπου (απέναντι από τη ΧΑΝΘ) στη Θεσσαλονίκη. Στόχος του εργαστηρίου που συντονίζει η Σοφία Αδάμ είναι να βοηθήσει τη συλλογική ανάδειξη πεδίων δραστηριοποίησης των κοινωνικών επιχειρήσεων παρουσιάζοντας συγκεκριμένα παραδείγματα και χρησιμοποιώντας διαδραστικές μεθόδους (εργασία σε ομάδες). Στο πλαίσιο της παρουσίασης διάφορων παραδειγμάτων κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, θα προβληθεί η ταινία: «Κοινωνική Οικονομία – Εναλλακτική λύση» σε σκηνοθεσία της Σοφίας Παπαχρήστου που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Νίκου Χρυσόγελου και του Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ. Το εργαστήριο θα προλογίσει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος.
 
 
Άδειασμα Κυβέρνησης από Κομισιόν για ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ
Σε απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Rehn σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, η Κομισιόν αρνείται κατηγορηματικά, ότι η ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ είναι μνημονιακή υποχρέωση. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες και ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών μελών. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Rehn, “η Κομισιόν έχει τηρήσει ουδέτερη στάση αναφορικά με τον δημόσιο ή ιδιωτικό χαρακτήρα των επιχειρήσεων, όπως άλλωστε προβλέπει και το άρθρο 345 της ΣΛΕΕ”. Όσον αφορά στην πρόταση Οδηγίας για την ανάθεση των συμβάσεων παραχώρησης, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο συμφώνησαν ότι ο τομέας του νερού δεν θα καλύπτεται από αυτήν. Γιατί τότε η κυβέρνηση επιμένει στην ιδιωτικοποίηση, υποστηρίζοντας ότι είναι μνημονιακή δέσμευση; Ποιος λέει ψέματα;
 
Πίστα θαλάσσιου σκι από την πίσω πόρτα;
Συνέχεια στο ζήτημα της παραβίασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Παμβώτιδα έδωσε με νέα ερώτησή του στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αδιαφορώντας για το μέγεθος της καταστροφής του οικοσυστήματος της περιοχής επανήλθε προ ημερών με νεότερη απόφασή της και τροποποιώντας την προηγούμενη απόφασή της αναφορικά με τον τρόπο εκτέλεσης των εργασιών εγκρίνει τη χρήση μηχανήματος drag line. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνεχιζόμενες περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες τόσο του Δήμου όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ηπείρου-Μακεδονίας στη λίμνη Παμβώτιδα, παραιτήθηκε ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Προστασίας του Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.
 
Ενδοκρινικοί διαταράκτες: ένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία
To θέμα της προστασίας της δημόσιας υγείας από τους ενδοκρινικούς διαταράκτες, φέρνει με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Πρόκειται για ένα ευρύ φάσμα χημικών ουσιών (φυσικών ή συνθετικών), οι οποίες παρεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία του ορμονικού συστήματος τόσο του ανθρώπου, όσο και των ζώων.
 
 
Ο Μπαρόζο εκτός τόπου και χρόνου για την κρίση στην Ευρώπη
«Ο πρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε στην Ολομέλεια Σεπτεμβρίου στο Στρασβούργου ότι η Ελλάδα τα πάει πολύ καλά όσον αφορά στη δημοσιοοικονομική ανάκαμψη και θα έχει πρώτη φορά πρωτογενές πλεόνασμα. Ο κ. Μπαρόσο, είτε έχει πλήρη άγνοια είτε παραπλανά εσκεμμένα και εμπαίζει τους πολίτες και το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με το δράμα εκατομμυρίων πολιτών που είναι άνεργοι κι έχουν οδηγηθεί στα όρια της φτώχειας. Στην ομιλία του είδε ένα ποτήρι γεμάτο, ούτε καν μισογεμάτο, πολύ περισσότερο που αυτό είναι άδειο. Η ομιλία τους όμως ήταν σχεδιασμένη να λειτουργήσει σαν δώρο στην κυρία Μέρκελ, ενόψει των γερμανικών εκλογών της Κυριακής», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός για βιώσιμη "γαλάζια οικονομία"
«Η γαλάζια οικονομία, η οικονομία δηλαδή που βασίζεται στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στη κοινωνική ευημερία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην έξοδο από τη κρίση. Από την άλλη, όμως, η αυξανόμενη παρέμβαση στη θάλασσα και στις ακτές μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αυτά τα ίδια τα αγαθά». O Νίκος Χρυσόγελος ήταν εισηγητής των Πράσινων κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ασφάλειας Τροφίμων και Δημόσιας Υγείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της πρότασης της Κομισιόν σχετικά με την Οδηγία για τη «θέσπιση πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών».
Διαβάστε την τοποθέτηση Νίκου Χρυσόγελου. Δείτε το βίντεο.
 
Να προστατέψουμε θάλασσα κι ακτές με ολοκληρωμένο σχεδιασμό
Ενώ πολλές χώρες χρειάζεται να επιταχύνουν τον Χωροταξικό Σχεδιασμό στην ξηρά, είναι ανάγκη ο Χωροταξικός Σχεδιασμός να προχωρήσει γρήγορα και στη θάλασσα και στην παράκτια ζώνη, πριν οι λάθος πρακτικές στην ξηρά επεκταθούν πλήρως σε αυτές τις ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές. Χρειαζόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πλαίσιο για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που θα περιλαμβάνει και την παράκτια ζώνη και θα συνδυάζεται με αυτόν για την ξηρά, μέσω ενός ολοκληρωμένου Χωροταξικού Σχεδιασμού ξηράς και - όπου υπάρχει - ακτής και θάλασσας, να λειτουργεί συνεκτικά σε περιφερειακό, εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο. Δείτε το βίντεο.
 
Στρατηγική για μια βιώσιμη αλιεία στη μακρο-περιφέρεια Αδριατικής-Ιονίου
Υπερψηφίστηκε την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση σχετικά με μια «στρατηγική για την αλιεία στην Αδριατική θάλασσα και στο Ιόνιο πέλαγος» (2012/2261(ΙΝΙ). Πριν μερικούς μήνες, η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης είχε υπερψηφίσει έκθεση της ομάδας των Πράσινων για τη δημιουργία μιας μακρο-περιφέρειας στην Αδριατική και το Ιόνιο, στο πρότυπο αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε Δούναβη και Βαλτική. Με τη βοήθεια του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης κι άλλων εργαλείων θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε τις ποικίλες συγκρούσεις χρήσεων του θαλάσσιου χώρου με στόχο μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη βιώσιμη αλιεία και περιβαλλοντικά υπεύθυνες υδατοκαλλιέργειες καθώς και μορφές αλιευτικού τουρισμού και προστασίας αλιευμάτων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.
 
 
Αναβάθμιση κι αξιοποίηση, όχι κλείσιμο του Γεν. Νοσοκομείου Πατησίων
Ο νέος Υπουργός Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης αποφάσισε να κλείσει το ΓΝΑ Πατησίων, στερώντας από την περιοχή άλλα 110 πολύτιμα κρεβάτια αλλά και πολύτιμες υπηρεσίες προς τους πολίτες, οδηγώντας σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο έκανε δηλώσεις και παρεμβάσεις σχετικά με το θέμα. Στο μεταξύ όμως ο Υπουργός μετέφερε τους ασθενείς, έθεσε σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους και στέρησε την περιοχή από μια σημαντική δομή υγείας. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες κατοίκων κι εργαζομένων.
 
Από Σίφνο: Συνεταιρισμοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στα νησιά
Στο σεμινάριο με θέμα «Συνεταιρισμοί παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Η ευρωπαϊκή εμπειρία και οι δυνατότητες των νησιών», που συνδιοργάνωσαν στις 7 Σεπτεμβρίου ο Οικολογικός Άνεμος Ν. Αιγαίου και η “πρωτοβουλία Σιφνιών για τη δημιουργία συνεταιρισμού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ“, με τη συνεργασία του Δήμου Σίφνου, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος. Συμμετείχε, επίσης, στις 8 Σεπτεμβρίου, στην επίσημη ιδρυτική συνάντηση– είχαν προηγηθεί πολλές άλλες συναντήσεις και συζητήσεις - των αρχικών μελών του υπό ίδρυση συνεταιρισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη Σίφνο.
 
Από Σίφνο: Άνεμος δημιουργικότητας και γεύσεων στα νησιά
Στο 7ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας Νικόλαος Τσελεμεντές που οργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία για 7η φορά στη Σίφνο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του νησιού, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 22 νησιά, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Οικολογικό ‘Άνεμο Ν. Αιγαίου. Εκτός από την σημασία του φεστιβάλ σε θέματα γαστρονομίας, η συνάντηση αυτή αποκτάει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία και συμβολισμό για την αναζωογόνηση της περιφερειακής συνεργασίας και οικονομίας, τη δημιουργία δικτύων και διαδρομών που αναδεικνύουν από κοινού τον παραγωγικό, οικολογικό, πολιτιστικό και γνωστικό πλούτο των νησιών.
 
Από Ρόδο: Μονάδα της ΔΕΗ, πώληση ακινήτου Αφάντου: καμία νέα ιδέα
Η κρίση θα έπρεπε να δημιουργήσουν ένα γόνιμο έδαφος για νέες ιδέες, καινοτομία και οικονομικά σχέδια που να συνδέονται με περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους, παράλληλα με την αποτελεσματική επένδυση των δημόσιων πόρων. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος Ν. Αιγαίου διατυπώνει την κριτική του στα προωθούμενα σχέδια και αντιπροτείνει εναλλακτικές προτάσεις προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και της απασχόλησης. Για το ακίνητο Αφάντου 1400 στρεμμάτων προτείνει δημιουργία μεσογειακού κήπου με παράλληλες οικολογικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Για το ενεργειακό της Ρόδου μια ολοκληρωμένη στρατηγική βασισμένη στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές.
 
Από Ρόδο: Πράσινη οπτική για τη «Γαλάζια Οικονομία» στο Ν. Αιγαίο
«Η οικονομία της θάλασσας, η γαλάζια οικονομία, είναι μια παλιά υπόθεση. Οι πιο σημαντικοί πολιτισμοί γεννήθηκαν στις παράκτιες περιοχές και η θάλασσα έπαιξε το ρόλο της γέφυρας, της επικοινωνίας των πολιτισμών, οδήγησε σε άνθιση οικονομιών. Αυτό που αλλάζει σήμερα είναι οι αυξανόμενες πιέσεις στις θάλασσες κι ακτές που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια αυτών των δυο σημαντικών αγαθών. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να θέσουμε κανόνες και πλαίσιο πολιτικών ώστε η «γαλάζια οικονομία» να είναι υπεύθυνη, να συμβάλει στη βιώσιμη ευημερία, σε μια οικονομία που στηρίζει την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική συνοχή και την απασχόληση», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, σε ομιλία του στην ημερίδα στη Ρόδο για την «Γαλάζια Ανάπτυξη στον Ελληνικό Θαλάσσιο Χώρο».
Παρακολουθήσετε μέρος της ομιλίας στη Ρόδο. Διαβάστε άρθρο στη Ροδιακή.
 
Από Χίο: Μήνυμα από το νησί της Μαστίχας για δημιουργικές ανατροπές
Από τη Χίο, εξέπεμψαν το μήνυμα της επιστροφής τους στην κοινωνία, σε σημαντικές κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες, ενώ έδωσαν και το στίγμα της εκστρατείας τους, μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, με στόχο "μια διαφορετική Ελλάδα, σε μια διαφορετική Ευρώπη" ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, συντονιστής της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων και ο Ηλίας Γιαννίρης, πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Οικολογικό Άνεμο Βορείου Αιγαίου. Κάλεσαν σε μια ευρεία ενεργοποίηση των πολιτών και των φορέων από τη βάση της κοινωνίας για ένα δημιουργικό κύμα ανατροπών όλων όσων μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, που θα οδηγήσει σε πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές και δίκαιες μεταρρυθμίσεις και διέξοδο από την κρίση. Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης και το βίντεο της συνέντευξης τύπου.
 
Από τα Χανιά: Αναβάθμιση των οικονομικών της υγείας με καλύτερη υγεία
Τη Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013 αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων με επικεφαλής τον Ευρωβουλευτή Νίκο Χρυσόγελο επισκέφτηκε το Γ.Κ.Ν. Χανίων όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων και με την διοίκηση του Νοσοκομείου. Από την μεριά των Οικολόγων Πρασίνων τονίστηκε ότι συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και ότι με βάση τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης η δωρεάν πρόσβαση στην περίθαλψη είναι αδιαμφισβήτητο και αναφαίρετο δικαίωμα των συμπολιτών μας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι το μοναδικό Ελληνικό κόμμα που από το 2008 έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς στο υγειονομικό σύστημα της χώρας.
 
Επίσκεψη του Νίκου Χρυσόγελου στο Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων
Την Τρίτη 27/08/13 ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Ν.Χρυσόγελος , συνοδευόμενος από μέλη της Π.Κ.Χανίων , παρακολούθησε και χαιρέτησε την εκδήλωση του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων με θέμα: «Δράσεις για την προστασία των Παράκτιων Αμμοθινών με είδη Κέδρων στην Κρήτη και στο Νότιο Αιγαίο (Ελλάδα)» που αποτελεί πρόγραμμα JUNICOAST 4 ετους διάρκειας (2009-2013) και υλοποιείται στα πλαίσια του LIFE+ ΓΙΑ ΤΗΝ Φύση και τη Βιοποικιλότητα.
 
Από το Ηράκλειο Κρήτης: Το περιβάλλον εργαλείο για απασχόληση
Επίσκεψη και ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης πραγματοποίησε την Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο Ηράκλειο. Σε συνάντηση που είχε με το διευθυντή του ΜΦΙΚ, καθηγητή κ. Μωυσή Μυλωνά, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του ΜΦΙΚ και τους τομείς έρευνας που επικεντρώνεται (συλλογές, διαχείριση περιβάλλοντος, περιβαλλοντική εκπαίδευση, έρευνα, διατήρηση βιοποικιλότητας κλπ.). Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε το σημαντικό ρόλο που παίζει το Μουσείο τόσο στην έρευνα όσο και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενημέρωση. Επισήμανε, επίσης ότι σε μια εποχή οικονομικής κρίσης η έρευνα καθώς και η προστασία της βιοποικιλότητας, η διαχείριση και προστασία των οικοσυστημάτων μπορούν να συνεισφέρουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
 
Η κορινθιακή σταφίδα πρέπει να βρει τη θέση και το ρόλο που της αξίζουν
«Είναι σαφές ότι η αναγνώριση της κορινθιακής σταφίδας που παράγεται στην Κορινθία ως Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε., ενταγμένη σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, μπορεί να έχει μεγάλη σημασία για τους αγρότες, την περιοχή αλλά και την οικονομία όχι μόνο της Κορινθίας αλλά και της χώρας. Σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και άστοχων κι άδικων δημοσιονομικών πολιτικών που καταστρέφουν πραγματική οικονομία και κοινωνική συνοχή κι έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή επίπεδα ανεργίας, χρειάζονται συγκροτημένες πρωτοβουλίες από τη περιφέρεια για να διαμορφωθεί μια βιώσιμη, οικολογικά και κοινωνικά υπεύθυνη οικονομία, που θα δημιουργήσει ποιοτικές και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Η καλλιέργεια και μεταποίηση της σταφίδας αλλά και άλλες δραστηριότητες γύρω από τη σταφίδα μπορεί να συνεισφέρουν σε αυτή την κατεύθυνση », δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Το σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής των νησιών να προχωρήσει
Ο Νίκος Χρυσόγελος και οι εκπρόσωποι των Οικολόγων Πράσινων σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, απέστειλαν επιστολή στον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων του ΥΠΕΚΑ με κοινοποίηση στη ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου σχετικά με το Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) Νήσων Αιγαίου θέτοντας βασικά ερωτήματα και ζητώντας συστηματική κι ευρεία ενημέρωση και διαβούλευση.
 
Προτάσεις για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες μετά την περιοδεία του Νίκου Χρυσόγελου
Στο πλαίσιο μεγάλης περιοδείας σε 18 νησιά του Ν. Αιγαίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου και ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, μετέβη στη Νάξο στις 10 και 11 Αυγούστου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε συνέχεια της διήμερης επίσκεψης του ευρωβουλευτή στο νησί και των συναντήσεων που πραγματοποίησε με τοπικούς φορείς, αλλά και μέλη και φίλους του Οικολογικού Ανέμου Ν. Αιγαίου και των Οικολόγων Πράσινων, παρουσίασαν προτάσεις για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες. Ο Νίκος Χρυσόγελος μετά τη Νάξο επισκέφθηκε τα Κουφονήσια (12-14 Αυγούστου), την Αμοργό (14 έως 17 Αυγούστου), τη Φολέγανδρο και τη Σίκινο (18/8), όπου πραγματοποίησε επίσης επαφές με τοπικούς φορείς και πολίτες, ενώ η περιοδεία του συνεχίστηκε και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων (Σίφνο, Μήλο, Σέριφο) έως τις 22 Αυγούστου.
 
Επίσκεψη του Νίκου Χρυσόγελου στη Μήλο και στη Σέριφο
Την Μήλο, την Τρίτη 20 Αυγούστου, και την Σέριφο, την Τετάρτη 21 Αυγούστου, επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου με τον Οικολογικό Άνεμο και Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, στο πλαίσιο μεγάλης περιοδείας του ίδιου αλλά και στελεχών του Οικολογικού Ανέμου σε 18 νησιά του Ν. Αιγαίου, μέσα στον Ιούλιο και Αύγουστο.
 
Επίσκεψη στη Ρόδο, ημερίδα και Περιφερειακά Συμβούλια
Με την ευκαιρία των δύο Περιφερειακών Συμβουλίων στη Ρόδο, 29 και 31 Αυγούστου, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κι επικεφαλής του Οικολογικού Ανέμου στο Ν. Αιγαίο, Νίκος Χρυσόγελος και στελέχη της περιφερειακής παράταξης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην ημερίδα για τη “γαλάζια ανάπτυξη” αλλά και να συναντήσουν εκπροσώπους φορέων και οργανώσεων. Συναντήθηκαν με την πρόεδρο της οργάνωσης «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» Χαρ. Γιασιράνη με την οποία συζήτησαν τα θέματα της βίας κατά των γυναικών αλλά και των δομών που δημιουργούνται στο νησί της Ρόδου (Συμβουλευτικό Κέντρο, Ξενώνας Κακοποιημένων Γυναικών). Έγινε επίσης συνάντηση με το Διευθυντή του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου – Ενυδρείο Ρόδου Ανδ. Σιούλα και ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του.
 
Επίσκεψη στην Κάσο για την κοινωνική οικονομία και τη γιορτή σιτάκας
Ο Νίκος Χρυσόγελος επισκέφθηκε στις 24 και 25 Ιουλίου την Κάσο, όπου συμμετείχε στη γιορτή της σιτάκας και σε αδελφοποίηση και συναντήθηκε με ενεργούς πολίτες, τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και με μέλη της Ομάδας πρωτοβουλίας για τη δημιουργία Συνεταιριστικής επιχείρησης παραγωγής και διακίνησης τοπικών ποιοτικών προϊόντων, ενώ είχε συζητήσεις για τα βασικά προβλήματα του νησιού. Συμμετείχε ως ομιλητής, την Πέμπτη 25 Ιουλίου, σε δημόσια εκδήλωση με θέμα την κοινωνική οικονομία και την δημιουργία κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων και μετέφερε την εμπειρία από ανάλογες προσπάθειες στο Ν. Αιγαίο, την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.
 
Συμμετοχή σε εκδηλώσεις στην Κάρπαθο, δράσεις για κοινωνική οικονομία
Την Κάρπαθο επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος από τις 21 έως τις 24 Ιουλίου, όπου την Τετάρτη, 24 Ιουλίου συμμετείχε σε εκδήλωση-συζήτηση για την δημιουργία κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης ” Η Ολυμπίτισσα” με αντικείμενο εργασίας την τοπική παραγωγή, που οργανώθηκε από πρωτοβουλία γυναικών, στο Διαφάνι Β. Καρπάθου. Μίλησε, επίσης, στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης, ενώ είχε συνάντηση με στελέχη του Φορέα Διαχείρισης “Βορείου Καρπάθου – Σαρία”, και επισκέφθηκε μαζί τους την προστατευόμενη περιοχή. Στο πλαίσιο συναντήσεων με κατοίκους στη νότια Κάρπαθο, την Όλυμπο και το Διαφάνι, καθώς και με επισκέπτες του νησιού, με καταστηματάρχες, αλλά και με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συζήτησαν για την κρίση, τα τοπικά προβλήματα, αλλά και για τις δυνατότητες που έχει η Κάρπαθος να ακολουθήσει ένα μοντέλο βιώσιμης οικονομίας που θα συνδυάζει την κοινωνική συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου του νησιού και της ευρύτερης περιοχής.
 
Συζητήσεις με ενεργούς πολίτες στην Κάλυμνο
Στην Κάλυμνο βρέθηκαν ο Ν. Χρυσόγελος και ο συντονιστής της Περιφερειακής Οργάνωσης Ν. Αιγαίου Δ. Γρηγοριάδης στις 19 και 20 Ιουλίου όπου συνομίλησαν με φορείς και πολίτες του νησιού και έδωσαν Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Δείτε τη συνέντευξη τύπου εδώ και εδώ.
 
Εναλλακτικό σχέδιο για τα νησιά με άξονες την παραγωγική, ενεργειακή και περιβαλλοντική καινοτομία και την κοινωνική οικονομία
Περιοδεία του Νίκου Χρυσόγελου και των Οικολόγων Πράσινων στις Κυκλάδες. Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νότιο Αιγαίο με τον «Οικολογικό ‘Άνεμο» και η Χριστίνα Ευθυμιάτου, συντονίστρια της Πολιτικής Κίνησης Νάξου, Πάρου και Μικρών Κυκλάδων, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε 4 νησιά των Κυκλάδων στο διάστημα 13 με 17 Ιουλίου, τη Σίφνο, τη Σύρο, τη Μύκονο και την Τήνο.
 
Το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό θα καταστρέψει τα νησιά
Ο Νίκος Χρυσόγελος επισήμανε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, στις 18 Ιουλίου στην Πάτμο, ότι το σχέδιο Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό (τελικώς ψηφίστηκε από τη Βουλή) θα πλήξει τα νησιά. Δυστυχώς η πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου έκρυψε το κεφάλι της στην άμμο”: Οι θέσεις του Οικολογικού Ανέμου και του επικεφαλής του Νίκου Χρυσόγελου κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 18 Ιουλίου στην Πάτμο.
 
Για την Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ρομά
Η 2α Αυγούστου αποτελεί την Ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ρομά και των Σίντι από το ναζιστικό καθεστώς κατά το Β΄ Παγκόσμιο, στο Άουσβιτς. Η πορεία των Ρομά στην Ευρώπη είναι γεμάτη με ιστορίες εθνοκάθαρσης, εξευτελισμού, βασανιστηρίων, απαγωγών παιδιών, καταναγκαστικής εργασίας. Αιώνες οι Ρομά είναι στιγματισμένοι σαν εγκληματίες, κοινωνικά απόβλητοι και αγύρτες.
 
 
Προετοιμασία των Πράσινων για την κοινή καμπάνια ευρωεκλογών
Οι Ευρωπαίοι πράσινοι προετοιμάζονται για την κοινή καμπάνια των ευρωεκλογών αλλά και την εκλογή των δυο επικεφαλής τους με δημοκρατικές διαδικασίες στις οποίες θα συμμετάσχουν με ασφαλή και καινοτόμο ηλεκτρονικό τρόπο τα μέλη και οι φίλοι των Πράσινων στις 28 χώρες της ΕΕ. Διαβάστε για τη συνάντηση.
 
Νέοι και «λιγότερο νέοι» Ευρωπαίοι… Ενωθείτε!
Άρθρο των Daniel Cohn-Bendit και Felix Marquardt συνιδρυτών του κινήματος Europeans Now.
 
Οι Πράσινοι προτείνουν Σνόουντεν για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Sakharov
Η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε κατά τη διάρκεια της συνάντησής της στο πλαίσιο της Ολομέλειας του Στρασβούργου να προτείνει ως Ομάδα τον Edward Snowden για το φετινό βραβείο Ζαχάρωφ (1). Η υποψηφιότητα για το ετήσιο βραβείο της ΕΕ για την «ελευθερία της σκέψης» αναγνωρίζει το ρόλο του στην αποκάλυψη των πρακτικών μαζικής επιτήρησης των πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών. Διαβάστε σχετικό άρθρο.
 
 
Το συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων έδωσε σαφείς απαντήσεις
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, που δημοσιεύτηκε στις 9/7/13 στο tvxs.gr για τα αποτελέσματα του συνεδρίου των Οικολόγων Πράσινων του Ιουλίου για άνοιγμα στην κοινωνία και προετοιμασία για τις εκλογές...
 
Χανιώτικα Νέα: Πολιτικές Επισημάνσεις του Νίκου Χρυσόγελου στα Χανιά
Άρθρο στα Χανιώτικα Νέα Για «ένα κύμα που θα ανατρέψει και θα σαρώσει ό,τι μας οδήγησε στη χρεοκοπία. Ενα κύμα, όμως, παράλληλα δημιουργικό που θα φέρει εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις» έκανε λόγο χθες από τα Χανιά ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Νίκος Χρυσόγελος, στο πλαίσιο μιας πανελλήνιας εκστρατείας διαλόγου και επικοινωνίας με τις τοπικές κοινωνίες...
 
Για τα φωτιστικά του παλιού λιμανιού των Χανίων
Ένα λάθος που πρέπει να διορθωθεί για ουσιαστικούς, αλλά και συμβολικούς λόγους. Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου δημοσιεύτηκε στην εδημερίδα Χανιώτικα Νέα της 19ης/8/2013...
 
 
13
ΣΕΠ
Θεσσαλονίκη 12.00 Συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.
 
13
ΣΕΠ
Ρόδος, βράδυ Συμμετοχή ως ομιλητής στο περιφερειακό συνέδριο πολιτών που διοργανώνει το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
 
14
ΣΕΠ
Ρόδος, πρωί Συμμετοχή σε σεμινάριο για δημοσιογράφους που διοργανώνει το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
 
14
ΣΕΠ
Ρόδος, 13.00-18.00 Συνάντηση μελών Οικολογικού Ανέμου Ν. Αιγαίου στα Δωδεκάνησα, για την προετοιμασία του ενόψει Περιφερειακών εκλογών 2014.
 
19
ΣΕΠ
Δράμα Συνάντηση του Ν. Χρυσόγελου με φορείς και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
 
20
ΣΕΠ
Κομοτηνή Συνάντηση του Ν. Χρυσόγελου με φορείς και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας. Συμμετοχή ως ομιλητής στο περιφερειακό συνέδριο πολιτών που διοργανώνει το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.
 
21
ΣΕΠ
Αθήνα, Ξενοδοχείο Τιτάνια, 09.00-18.30 Διεθνής ημερίδα για την ψυχική υγεία που συνδιοργανώνουν ο Ν. Χρυσόγελος και το Φόρουμ για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
 
22
ΣΕΠ
Θεσσαλονίκη Συμμετοχή στο Greenwave festival 2013 στο Δημοτικό Πάρκο (χώρος πρώην αναψυκτηρίων, δίπλα στο Θέατρο Κήπου) στη Θεσσαλονίκη. Οι οργανώσεις του οικολογικού – εναλλακτικού χώρου συναντιούνται –για τρίτη χρονιά- σε μια μεγάλη γιορτή και προτείνουν λύσεις για την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πολιτισμική κρίση.
 
23-24
ΣΕΠ
Κιλκίς, Σέρρες Συνάντηση του Ν. Χρυσόγελου με φορείς και εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας.
 
23-24
ΣΕΠ
Θεσσαλονίκη, 19.30 Περιοδεία και εκδήλωση με Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ για «μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα».
 
25
ΣΕΠ
Ηράκλειο, 19.30 Περιοδεία και εκδήλωση με Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ για «μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα».
 
26
ΣΕΠ
Αθήνα, 19.30 Δημόσια παρουσίαση της έκκλησης για μια για «μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα» από τον Ντάνυ Κον-Μπεντίτ. Συνάντηση με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς.