13 Ιουνίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 4 - 13 Ιουνίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 

Το μαύρο σκοτάδι δεν είναι απάντηση στην κρίση

Η Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την αντίθεσή της στις αντιδημοκρατικές επιλογές και πρακτικές της κυβέρνησης στο θέμα της δημόσιας ΕΡΤ. Οι συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεββέκα Χαρμς θα βρίσκονται στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες και θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, θα συναντηθούν με δημοσιογράφους, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων, που έχουν προγραμματιστεί σε συνεργασία με τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων.

 
 
14
IOYN
ώρα 10.30 Συνέντευξη τύπου Rebecca Harms, συμπροέδρου Ομάδας Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και Νίκου Χρυσόγελου, (αίθουσα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Αμαλίας 8, Σύνταγμα).
 
14
IOYN
ώρα 11.30 Στρογγυλό Τραπέζι «Ρατσισμός, Ξενοφοβία και Μετανάστευση: εμπειρίες από τη Γερμανία και την Ελλάδα», με τη συμμετοχή εκπροσώπων κυβέρνησης, οργανμώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Διοργάνωση Rebecca Harms και Νίκου Χρυσόγελου, (αίθουσα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Αμαλίας 8, Σύνταγμα).
 
17
IOYN
ώρα 11.00 Συνέντευξη τύπου Ντάνυ Κον Μπεντίτ με τη συμμετοχή Rebecca Harms και Νίκου Χρυσόγελου για μια "διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα", (αίθουσα Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Αμαλίας 8, Σύνταγμα).
 
16
IOYN
ώρα 21.30 Μουσείο Ακρόπολης: Εκδήλωση με τη συμμετοχή του Ντάνυ Κον Μπεντίτ και του Τίτου Πατρίκιου (μόνο με προσκλήσεις). Συμμετέχουν επίσης: Guillaume Malaurie, Thierry Pécou, Έλση Σαράτση, ∆ιονύσης Σαββόπουλος, Κυβέλη Καστοριάδη, Dionysios Dervis-Bournias. Υπό την αιγίδα του Μουσείου της Ακρόπολης, της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και του Le Huff Post.
 
17
IOYN
ώρα 13.00 Συνέντευξη Ντάνυ Κον Μπεντίτ με μπλόγκερς στο Free Thinking Zone.
 
 
Επέλεξαν το σκοτάδι. Εξωφρενικό να συμβαίνουν αυτά σε ευρωπαϊκή χώρα!
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων συνυπέγραψε μαζί με άλλους έλληνες ευρωβουλευτές δυο ερωτήσεις που κατατέθηκαν ήδη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έντονη θα είναι η παρέμβαση της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, στο θέμα, με ανακοινώσεις και επιτόπου παρεμβάσεις.
 
Κίνδυνος επιστροφής των κονδυλίων για το Εθνικό Κτηματολόγιο στην Κομισιόν
Οι αργοί ρυθμοί υλοποίησης του Ελληνικού Κτηματολογίου μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ολοκλήρωση του έργου και να υποχρεώσουν σε επιστροφή κονδυλίων που έχει διαθέσει η ΕΕ, παρά την παράταση που έχει δοθεί, αφήνει να εννοηθεί ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης J.Hahn απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Η διαχείριση της γεωχωρικής πληροφορίας πρέπει να είναι δημόσια!
Τα πολλαπλά ζητήματα που προκύπτουν από τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του δημόσιου Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ) και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο ΝΠΙΔ Κτηματολόγιο ΑΕ, φέρνει με γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Νίκος Χρυσόγελος.
 
 
Τοποθέτηση του Ν. Χρυσόγελου στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το άσυλο
Είναι προφανές πως αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό θέμα, είναι ευρωπαϊκό και πρέπει να εξασφαλίσουμε την ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, προστασία που δεν παρέχεται από φράχτες και κτίρια αλλά από δομές στελεχωμένες κατάλληλα, με διαδικασίες που διευκολύνουν την πρόσβαση στο άσυλο και την ομαλή ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Δείτε το βίντεο.
 
Βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και ορεινών περιοχών: μαθαίνοντας από το παρελθόν, σχεδιάζοντας για το μέλλον
Τετάρτη 19 Ιουνίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί δημόσια ακρόαση η οποία θα επικεντρωθεί σε καλές πρακτικές για την αειφόρο ανάπτυξη νησιωτικών και ορεινών περιοχών και θα γίνει με την ευκαιρία της επίσκεψης ομάδας 32 εκπροσώπων αναπτυξιακών φορέων από την Ελλάδα.
 
Η Κεφαλονιά στο Ευρωκοινοβούλιο!
Την τιμητική της θα έχει η Κεφαλονιά σε λίγες μέρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις 26 Ιουνίου στις Βρυξέλες υπό την αιγίδα του προέδρου Μάρτιν Σουλτζ, και με την υποστήριξη από μια σειρά ευρωβουλευτές από Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία - μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος - θα πραγματοποιηθεί ημερίδα που θα αφορά το ρόλο που μπορεί να παίξει το νησί για την ειρήνη και την συμφιλίωση. Η γνωστή ιστορία με την προστασία των Ιταλών από τους πολίτες της Κεφαλονιάς μετά την παράδοσή τους θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης και ένα μήνυμα που από το παρελθόν οδηγεί στο μέλλον.

 
 
Παρεμβάσεις των Πράσινων για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία
H Rebecca Harms, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο (Γερμανία) και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο οργανώνουν συνέντευξη τύπου καθώς και στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η μετανάστευση - εμπειρίες από τη Γερμανία και την Ελλάδα», την Παρασκευή 14 Ιουνίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης (αναμένεται επιβεβαίωση) και πολλών εκπροσώπων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μεταναστευτικών οργανώσεων. Θα προηγηθεί επίσκεψη στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

 
Η συμπρόεδρος των Πράσινων Rebecca Harms και ο Νίκος Χρυσόγελος στη Χαλκιδική για τον χρυσό
Για το θέμα της εξόρυξης χρυσού, θα επισκεφθούν τη Χαλκιδική, η συμπρόεδρος των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Rebecca Harms, και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, το Σάββατο 15 Ιουνίου, συνοδευόμενοι από ομάδα συνεργατών τους και στελέχη των Οικολόγων Πράσινων Κεντρικής Μακεδονίας. Το πρωί του Σαββάτου οι δυο Πράσινοι ευρωβουλευτές θα επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις στο Στρατώνι καθώς και το εργοτάξιο στις Σκουριές, θα συναντηθούν με τον διευθυντή του εργοστασίου και θα ενημερωθούν από την εταιρία αλλά και τους εργαζόμενου.
 
Αλλαγές στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία για μια διαφορετική στρατηγική εξόδου από την κρίση
Στρογγυλό τραπέζι με ευρωβουλευτές, εκπροσώπους τραπεζών, πανεπιστημιακούς και κοινωνικούς φορείς διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος στην Αθήνα την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν: οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τι σημαίνει και που οδηγεί η τραπεζική ένωση, τα κοινωνικά δικαιώματα και οι πολιτικές για την απασχόληση, οι πρωτοβουλίες των Πράσινων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η διέξοδος από την κρίση απαιτεί κοινωνικό διάλογο
Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ κ. Βασίλη Δημούδη καθώς και εκπροσώπους της «ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Αγωνιστών Υπάλληλων Περιφερειών Ελλάδος» του Νέου Αγωνιστικού Ανεξάρτητου Συνδυασμού των Υπάλληλων των Περιφερειών Ελλάδος είχαν ο Νίκος Χρυσόγελος και η Isabelle Durant, πράσινη ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Η Isabelle Durant βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι για την οικονομία και την τραπεζική ένωση καθώς και σε άλλες εκδηλώσεις και συζητήσεις.
 
ΕΣΠΑ για θέσεις εργασίας, καινοτομία και περιβάλλον
Η περιφερειακή συνδιάσκεψη των Οικολόγων Πράσινων Δυτ. Ελλάδας πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου. Πριν την έναρξη της Συνδιάσκεψης ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος, συνοδευόμενος από τοπικά στελέχη των Οικολόγων Πράσινων επισκέφθηκε την πλάζ του Ρίου, στην περιοχή Δημορηγόπουλου, όπου μέλη 14 περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων είχαν οργανώσει και πραγματοποίησαν ενημερωτική εκδήλωση για το πρόβλημα των πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα.
 
Το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα!
Μια πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών ώστε να εξασφαλιστεί ότι το νερό παραμένει μια δημόσια υπηρεσία και ένα κοινό αγαθό. Κινητοποίηση Ελλήνων πολιτών για τον δημόσιο έλεγχο πάνω στο νερό της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.Χρειαζόμαστε την υπογραφή σας, τη συμμετοχή σας, την υποστήριξή σας. Βοηθήστέ μας να εξασφαλίσουμε το μέλλον. Υπογράψτε το κείμενο.
 
 
Γιατί υπερψήφισα την έκθεση για την ΠΓΔΜ
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου όπως δημοσιεύτηκε στις 11/6/2013 στο tvxs.gr...
 
Συνέντευξη στην ΕΡΑ Κομοτηνής
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στην εκπομπή της Βάσω Μαχαίρα "Αθέατα Δημοσιογραφικά" στην ΕΡΑ Κομοτηνής με θέμα την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους και την περιφερειακή πολιτική. Η συνέντευξη μεταδόθηκε στις 16/5/2013...
 
Συνέντευξη στο Ionian Channel της Ζακύνθου
Το θέμα της κατάστασης του τάφου του σπουδαίου έλληνα ποιητή Ανδρέα Κάλβου, που βρίσκεται στο ναό της Αγ. Μαργαρίτας στην Αγγλία, έφερε με γραπτή ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος και γι' αυτό θέμα μίλησε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του Ionian Channel.
 
Συνέντευξη στο Εurochannel
Συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου στον Κοσμά Ερυθρόπουλο από το Εurochannel κατά τη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2013. Θέματα όπως περιφερειακή πολιτική και ανάπτυξη ήταν αυτά που ο δημοσιογράφος επικέντρωσε στη συνέντευξη που πήρε από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων.
 
 
13-14
IOYN
Παρεμβάσεις για το θέμα της μετανάστευσης (13/6). Στρογγυλό τραπέζι με την Ρεβέκκα Χαρμς, συμπροέδρου της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο κι εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με θέμα “ρατσισμός, μετανάστευση, ρητορική και εγκλήματα μίσους: η Γερμανική και η Ελληνική εμπειρία” (14/6, Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Αμαλίας 8).
 
15
IOYN
Χαλκιδική Επίσκεψη Χαρμς, Χρυσόγελου στη Χαλκιδική για το χρυσό.
 
16-17
IOYN
Αθήνα Παρουσίαση στην Αθήνα από τον συμπρόεδρο της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντάνυ Κον Μπεντίτ της διακήρυξης “Για μια διαφορετική Ευρώπη, για μια διαφορετική Ελλάδα”. Δευτέρα 17/6, ώρα 11.00 συνέντευξη τύπου στα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ
 
19-20
IOYN
Βρυξέλλες Διοργάνωση διημερίδας για τις νησιωτικές κι ορεινές περιοχές με τη συμμετοχή 30 εκπροσώπων φορέων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν ως ομιλητές εκπρόσωποι ευρωπαϊκών δικτύων.
 
21
IOYN
Λισαβόνα Εκδήλωση της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για την κρίση και εναλλακτική πρόταση διεξόδου, με πρωτοβουλία των τριών πράσινων ευρωβουλευτών από Ελλάδα (Νίκος Χρυσόγελος), Πορτογαλία (Ρούι Ταβάρες) και Ισπανία (Ραούλ Ρομέβα).
 
26
IOYN
Βρυξέλλες Εκδήλωση ομάδας Ευρωβουλευτών και κύριο οικοδεσπότη τον Ν. Χρυσόγελο με τίτλο “Κεφαλονιά, ένα νησί Ειρήνης, Αλληλεγγύης και Διαλόγου. Η Ιστορία οδηγεί στο Ευρωπαϊκό μέλλον”.
 
28
IOYN
Αθήνα Στρογγυλό τραπέζι για τις συνεταιριστικές τράπεζες με τη συμμετοχή ελληνικών και ευρωπαϊκών συνεταιριστικών τραπεζών.
 
05
IOYΛ
Αθήνα Εκδηλώσεις, συζητήσεις, street events “για τη χειραφέτηση των νέων, για τους νέους, από τους νέους”, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Νέων Πράσινων και οργανώσεων νέων.
 
6-7
IOYΛ
Αθήνα Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων για μια νέα αρχή, για επανεκκίνηση.