24 Απριλίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 16 - 23 Απριλίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 

Σας προσκαλούμε στο στρογγυλό τραπέζι
«Ποια βιομηχανική πολιτική την εποχή της κρίσης;»
Σάββατο 27 Απριλίου, ώρα 10.00-14.30
ΕΜΠΟΡΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Λουδοβίκου 1, Πλατεία Οδησσού, 18531 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Η κρίση αλλάζει τα πάντα στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Αλλά προς ποια κατεύθυνση; Πώς θα αναζωογονηθεί η ελληνική οικονομία; Ποια βιομηχανική πολιτική μπορεί να υπάρχει για την Ελλάδα την εποχή της κρίσης; Ποια μπορεί να είναι η σχέση της βιομηχανίας, με την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος; Μπορεί να είναι η βιομηχανική πολιτική πράσινη; Ποιοι μπορεί να είναι οι στόχοι για τη βιομηχανική πολιτική την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020; Επιδιώκοντας να ανοίξει αυτή η πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα, o ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, διοργανώνει στρογγυλό τραπέζι με θέμα το μέλλον της βιομηχανικής πολιτικής την εποχή της κρίσης. Συμμετέχουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας, ΜΜΕ, επιμελητηρίων, συνδικάτων, πανεπιστημιακοί καθώς και κοινωνικοί φορείς.
Δηλώσεις συμμετοχής: 2103223867, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα και τους ομιλητές. Διαβάστε επίσης τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της ανεργίας στη ναυπηγοεπισκευαστική με στροφή στην πράσινη τεχνολογία.
 
 
Άμεση ανάγκη αξιολόγησης των επιπτώσεων της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στην υγεία
Ολοκληρωμένη ανεξάρτητη έρευνα για τις επιπτώσεις της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας στην υγεία και στις υπηρεσίες υγείας σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία ζητάει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Tόσο με την ερώτησή του όσο και με ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 15 Απριλίου, ο Νίκος Χρυσόγελος επισημαίνει ότι, όπως αναφέρουν επιστημονικές έρευνες, η κρίση και οι οριζόντιες πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Δείτε το σχετικό βίντεο. Δείτε επίσης:
 
Κίνδυνος επιστροφής των κονδυλίων για το Εθνικό Κτηματολόγιο στην Κομισιόν;
Το θέμα των ρυθμών υλοποίησης του Ελληνικού Εθνικού Κτηματολογίου και την πιθανότητα άμεσης διακοπής και επιστροφής των κονδυλίων στην ΕΕ φέρνει με ερώτηση του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος. Είναι αδιανόητο το έργο του Κτηματολογίου να κινδυνεύει να χάσει πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια επειδή οι ρυθμοί υλοποίησης υπολείπονται των προβλεπόμενων, αφού τα τελευταία 17 χρόνια έχει υλοποιηθεί μόνο το 17% του συνολικού έργου. Είναι ένα σημαντικό έργο για τον βιώσιμο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και την βιώσιμη ανάπτυξη και η καθυστέρησή του οφείλεται σε κατεστημένες νοοτροπίες, γραφειοκρατία και οικονομικά συμφέροντα.
 
 
Με τους νέους για μια διαφορετική Ευρώπη, για διέξοδο από την κρίση
Οι νέοι πρωταγωνιστές σε δυο ημερίδες που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες ο Ν. Χρυσόγελος και άλλοι πράσινοι ευρωβουλευτές. Με στόχο να μιλήσουν οι ίδιοι οι νέοι για την δική τους οπτική τους για διέξοδο από την κρίση καθώς και για να παρουσιαστούν καλά παραδείγματα και δυνατότητες πρωτοβουλιών απασχόλησης των νέων, ο Νίκος Χρυσόγελος και 6 άλλοι πράσινοι Ευρωβουλευτές σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νέων Πράσινων πήραν την πρωτοβουλία να δώσουν τον λόγο στους ίδιους τους νέους. Προσκάλεσαν, έτσι, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, το διήμερο 9 και 10 Απριλίου, 200 νέους από διάφορες χώρες (νέοι, φοιτητές, συνδικαλιστές, πράσινοι ακτιβιστές και άλλοι εταίροι από τις κινήσεις της νεολαίας και της κοινωνίας των πολιτών), 30 από αυτούς από την Ελλάδα. Την πρώτη μέρα ο Νίκος Χρυσόγελος διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Η απασχόληση των νέων σε κρίση: λύσεις που προκύπτουν" που εστίασε σε καλά παραδείγματα και πρακτικές αυτό-οργανωμένων πρωτοβουλιών από νέους με στόχο την απασχόληση. Δείτε το βίντεο (στα αγγλικά). Δείτε βίντεο με Ευρωπαίους νέους ακτιβιστές ενάντια στην πολιτική λιτότητας.
 
Αλληλεγγύη στην Κύπρο για να βγει από την κρίση
"Υπάρχουν ευθύνες γιατί δεν εντοπίστηκαν τόσο καιρό και δεν επιλύθηκαν εγκαίρως τα προβλήματα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος κι από την άλλη λήφθηκαν αποφάσεις αποσπασματικές, χωρίς ένα σχέδιο, που οδηγούν σε αλλαγές μέσα σε μια νύχτα μια ολόκληρη κοινωνία. Αυτά δεν μπορούν να γίνονται στην πολιτική", τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στην Κύπρο, την Τετάρτη 17 Απριλίου. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Μια ήττα για το κλίμα και τις επόμενες γενεές, μια νίκη για το λόμπυ των ορυκτών καυσίμων
Δυστυχώς το Ευρωκοινοβούλιο, σε μια από τις χειρότερες στιγμές του, απέρριψε την Τρίτη 16 Απριλίου την πρόταση της Κομισιόν που στόχο είχε να αντιμετωπίσει την υπερπροσφορά δωρεάν “δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αλλάζουν το κλίμα”, μέσω της αναβολής δημοπράτησης 900 εκατομμυρίων δικαιωμάτων. Έτσι, όμως, εμποδίζεται η στροφή στην καινοτομία, στην αναζωογόνηση της οικονομίας και στην πράσινη οικονομία. Το κόστος θα είναι μεγάλο όχι μόνο για το κλίμα και τις επόμενες γενεές αλλά και για την οικονομία.
 
Πακέτο μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε πακέτο μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα που στοχεύουν στην ενίσχυσή του ενόψει μελλοντικών κρίσεων κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 16 Απρίλιου 2013. Κανόνες όπως ανώτατο όριο για τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών, διατάξεις που διασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις δραστηριότητες των τραπεζών, καθώς και προβλέψεις που εξασφαλίζουν κατάλληλη κεφαλαιοποίηση περιλαμβάνονται στις προτάσεις που υπερψηφίστηκαν με διευρυμένη πλειοψηφία. Οι Πράσινοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη νομοθετική διαδικασία και υπερψήφισαν τη νομοθεσία.
 
 
Έκθεση του Νιλς Μούιζνιεκς, Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
H έκθεση του Νιλς Μούιζνιεκς, Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα από τις 28 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου 2013, καθώς και οι παρατηρήσεις των ελληνικών αρχών. Η έκθεση εστιάζει, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα σχετικά με τη ρατσιστική βία και την ατιμωρησία της. Είναι διαθέσιμη στην ελληνική γλώσσα στον σύνδεσμο.
 
 
Περιοδεία σε Βόλο, Αλμυρό και Λαμία για την απασχόληση
Στον Βόλο, στον Αλμυρό και στη Λαμία βρέθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος, στις 19 και 20 Απριλίου 2013 συμμετέχοντας σε ημερίδα, συζητήσεις με νέους, σεμινάριο για δημοσιογράφους και δημόσια εκδήλωση με βασικό θέμα την απασχόληση και την περιφερειακή ανάπτυξη. Κεντρικό θέμα η δημιουργία θέσεων εργασίας. “"Με τα ποσοστά ανεργίας των νέων να κυμαίνονται μεταξύ 55 και 60%, στην Ελλάδα και την Ισπανία, με 8.000.000 νέους να είναι μακροχρόνια άνεργοι στην Ευρώπη και με τους νέους να φορτώνονται τόσο τα βάρη του παρελθόντος όσο και τα δημοσιονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά χρέη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις αλλά και οι κοινωνίες οφείλουν να θέσουν στο κέντρο των προτεραιοτήτων τους τη διαμόρφωση και υλοποίηση βιώσιμων πολιτών για τους νέους”.
 
Επίσκεψη στον Αλμυρό Βόλου
Τις ανασκαφές στο αρχαίο θέατρο στις Μικροθήβες επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος και συνομίλησε με ομάδα 27 νέων που συμμετέχουν σε πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας της ΜΚΟ “Εν ΔΡάσει” σε μία προσπάθεια ανάδειξης, φύλαξης και προστασίας των Αρχαιολογικών Μνημείων. Ο Νίκος Χρυσόγελος δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη συζήτηση με τους μαθητές του Λυκείου Αλμυρού διότι μέλη του ΠΑΜΕ, το πρωί της ίδιας μέρας, απέκλεισαν το σχολείο και καλούσαν τους μαθητές να μην "συμμετέχουν στην προπαγάνδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης” παρόλο ότι είχαν προσκληθεί ΟΛΟΙ οι έλληνες ευρωβουλευτές, και οι δύο του ΚΚΕ, για να συμμετάσχουν στη συζήτηση με τους μαθητές. Ο Νίκος Χρυσόγελος ανταποκρίθηκε, όχι όμως οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.
 
Στο Βόλο σε ημερίδα για την απασχόληση και σε διάλογο με τους νέους, ομιλία σε δημοσιογράφους
Το πρωί του Σαββάτου 20 Απριλίου ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα "Πρωτοβουλίες και πολιτικές της ΕΕ για την απασχόληση", στο Δημαρχείο Βόλου, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας σε συνάντηση των με νέους,σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην παραλία του Βόλου,προκειμένου να συζητήσουν και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα ευρωπαϊκής επικαιρότητας και του μέλλοντος της ευρωπαϊκής ενοποίησης στο πλαίσιο των δράσεων «Η Νεολαία σε Κίνηση» (Youth on the move). Δείτε φωτογραφίες.
 
Εκδήλωση στη Λαμία για το Βόρειο Ευβοϊκό και Μαλιακό
Σε εκδήλωση στη Λαμία με θέμα «Βόρειος Ευβοϊκός – Μαλιακός: Απειλές και Προοπτικές» που διοργάνωσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Φθιώτιδας σε συνεργασία με το γραφείο του ευρωβουλευτή, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος. Συζητήθηκαν οι κίνδυνοι από τη ρύπανση αλλά και οι προοπτικές του πρωτογενή τομέα, της παράκτιας αλιείας και του ήπιου τουρισμού σε Βόρειο Ευβοϊκό - Μαλιακό.
 
Συμμετοχή σε ημερίδα για τη βιομάζα στην Καρδίτσα
Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε ως ομιλητής στο διήμερο συνέδριο που συνδιοργανώθηκε από την Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρία Καρδίτσας (ΣυνΠΕ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στις 11 και 12 Απριλίου με τίτλο: «Παραγωγή, Επεξεργασία και Εφοδιασμός Βιομάζας». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία δημιουργίας ενεργειακού συνεταιρισμού με βάση την τοπικά παραγόμενη βιομάζα η οποία θα προορίζεται τόσο για θέρμανση όσο και για ηλεκτροπαραγωγή. Ακούστε την τοποθέτηση του Νίκου Χρυσόγελου. Διαβάστε όλες τις εισηγήσεις.
 
Να ενδυναμώσουμε τη φωνή των νέων. Ημερίδα στο Παν. Πειραιά
Ημερίδα για πολιτικές για τη νεολαία την εποχή της κρίσης διοργανώνεται από κοινού από τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων και το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς με τον συντονισμό της Φωτεινής Ασδεράκη, Λέκτορα του Τμήματος, την Παρασκευή 26 Απριλίου, ώρες 09:30-16:00, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Στην ημερίδα θα παρέμβει, επίσης, ο Παναγιώτης Ήφαιστος, Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Συμμετέχουν ως εισηγητές πανεπιστημιακοί, εκπρόσωποι ελληνικών και ευρωπαϊκών οργανώσεων νέων, ενώ οι φοιτητές θα συμμετάσχουν και σε διαδραστικά εργαστήρια.
 
Μία σύλληψη το μήνα τον αντιρρησία ΔΕΝ τον κάνει πέρα
Η τρίτη, μέσα σε τρεις μήνες, σύλληψη ιδεολογικού αντιρρησία συνείδησης, του 30χρονου Μενέλαου Εξίογλου αυτή τη φορά, αποδεικνύει ότι έχει ξεκινήσει ένας νέος κύκλος συστηματικών και επαναλαμβανόμενων διώξεων των αντιρρησιών συνείδησης, που εντάσσεται στο πλαίσιο μια γενικότερης συντηρητικοποίησης της πολιτείας και κατάφωρης καταπάτησης ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Ο Νίκος Χρυσόγελος στέκεται στο πλευρό των αντιρρησιών συνείδησης.
 
 
Ο Ν.Χρυσόγελος στον Λαμία FM1 για την κρίση και την Ευρώπη
Ο Νίκος Χρυσόγελος στον ραδιοφωνικό σταθμό Λαμία FM1 στα πλαίσια της εκδήλωσης-ανοικτής συζήτησης που διοργανώνεται στην Λαμία με θέμα: «Βόρειος Ευβοϊκός – Μαλιακός: απειλές και προοπτικές»...
 
Ευρωπαϊκή ενοποίηση: Ώρα για δύσκολες αλλά γενναίες αποφάσεις
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου στο tvxs...
 
Συνέντευξη στην εφημερίδα Δημοκρατική Ρόδου στις 16/4/2013
 
Συνέντευξη στον 9,84
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν διαλύονται, αντιθέτως μαζικοποιούνται κι αλλάζουν , με άνοιγμά τους στην κοινωνία
Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου για την πρόσκληση των Οικολόγων Πράσινων για μια νέα αρχή μέσα από το άνοιγμά τους στην κοινωνία Δείτε το βίντεο.
 
Δήλωση του Νίκου Χρυσόγελου για τις εξελίξεις στο εσωτερικό των Οικολόγων Πράσινων
 
 
25
ΑΠΡ
Αθήνα, ώρα 20.00: Συμμετοχή σε πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου “Πράσινη Αυτοδιοίκηση” του Περιφερειακού Συμβούλου Αττικής Κ. Διάκου στο "Σπίτι της Κύπρου".
 
26
ΑΠΡ
Πανεπιστήμιο Πειραιά, ώρα 10.00 - 17.00: Συνδιοργάνωση ημερίδας από κοινού με την καθηγήτρια Φωτεινή Αστεράκη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά “Πολιτικές για τη νεολαία την εποχή της κρίσης". Ενότητα "Ελλάδα". Ενότητα "Ελλάδα" με εκροσώπους από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών και το Κέντρο Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας & Τεχνολογίας. Ενότητα "Ευρώπη" με εκροσώπους από το European Youth Forum, τους Νέους Ευρωπαίους Φεντεραλιστές, το European Students’ Union, το Erasmus Student Network και την AEGEE-Europe.
 
26
ΑΠΡ
Αθήνα, ώρα 18:00, Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31: Χαιρετισμός στην τελετή έναρξης της 4ης Προσομοίωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, EuroPaS η οποία διοργανώνεται στις 26-29 Απριλίου 2013 στο Πανεπιστήμιο Πειραιά από το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων. Η εν λόγω προσομοίωση πραγματοποιείται σε φοιτητικό επίπεδο, κατά κύριο λόγο, με συμμετέχοντες/ουσες και μεταπτυχιακού επιπέδου, ο ρόλος των οποίων αφορά στην προσομοίωση της θέσης ενός/μιας Ευρωβουλευτή για τις ημέρες που διαρκεί το συνέδριο.
 
27
ΑΠΡ
Πειραιάς, Εμπορικό & Βιομηχανικό ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Λουδοβίκου 1, Πλατεία Οδησσού, ώρα 10.00-15.00: Διοργάνωση στρογγυλού τραπεζιού για τη βιομηχανική πολιτική στην εποχή της κρίσης. Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της βιομηχανίας, συνδικάτων, επιμελητηρίων, πανεπιστημιακών και κοινωνικών φορέων.
 
27
ΑΠΡ
Άνω Πατήσια, Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, ώρα 19.00: Προβολή του ντοκιμαντέρ “ΟΔΥΝΗ: Μικρές ιστορίες ανεργίας”, του Γιώργου Ζέρβα, διάρκειας 53’, παραγωγής 2009. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη. Ένα στοχαστικό "πορτρέτο" της οδύνης των ανέργων στην Ελλάδα σήμερα. Πώς νιώθουν τώρα; Τι σκέφτονται για το μέλλον; Για το παρελθόν; Για τους άλλους που εργάζονται; Ποιά είναι η σχέση τους με την οικογένειά τους; Με τους φίλους τους; Με τον κόσμο γύρω τους; Υπάρχει κάτι που τους παρηγορεί και τους κάνει να ελπίζουν;
 
29-30
ΑΠΡ
Επίσκεψη με αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου στο Μαυροβούνιο για την ενταξιακή πορεία της χώρας.
 
8
MAH
Αθήνα, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων ώρα 12.00 – 15.00: Ενημερωτική εκδήλωση: Η Ιατρική χρήση της Κάνναβης στην Ευρώπη. Ώρα 18.00 – 21.30: Ενημερωτική εκδήλωση: «Βιομηχανική κάνναβη, μια οικολογική πρόταση».
 
9
MAH
Τεχνόπολη, Αμφιθέατρο 984, ώρα 14.00 – 19.30: Συμμετοχή σε ημερίδα: “Πολιτικές μείωσης της βλάβης, καλά παραδείγματα από την Ευρώπη και ο ρόλος της αυτοδιοίκησης”.