02 Απριλίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 22 Μαρτίου - 1 Απριλίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
Κι όμως, η λύση για την Κύπρο κρύβεται στην Ευρώπη

Νίκος Χρυσόγελος: Περισσότερη Ευρώπη της αλληλεγγύης, ενιαία φορολογική και οικονομική πολιτική, τραπεζική ένωση και εποπτεία σε όλα τα Κ-Μ

H λύση (και) για την Κύπρο δεν μπορεί παρά να βασίζεται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Το Eurogroup και οι κυβερνήσεις των χωρών θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν αντέχει άλλες «ειδικές» περιπτώσεις, άλλες ασκήσεις επί χάρτου, άλλα πειράματα με απρόβλεπτες συνέπειες για τις ζωές των ανθρώπων.
 
Κον Μπεντίτ - Χαρμς για τη διάσωση της Κύπρου
“Η επίθεση στους απλούς καταθέτες υπονομεύει το πνεύμα της νομοθεσίας της ΕΕ”. Σχολιασμός της πρότασης για τη με προϋποθέσεις χρηματο-οικονομική συνδρομή της Κύπρου με την οποία οι καταθέτες αναγκάζονται να συνεισφέρουν μέσω μιας εισφοράς, των συμπροέδρων της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας Dany Cohn-Bendit και Rebecca Harms
 
Κύπριοι Περιβαλλοντιστές: Δεν στηρίζουμε την απόφαση του Eurogroup
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών μετά από την πρώτη ανάγνωση της χτεσινής απόφασης του Eurogroup και μετά από πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Οικονομικών του Κινήματος, εκτιμά ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη. Από τη μελέτη των επιπτώσεων στην Κυπριακή Οικονομία συνάγεται ότι το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνονται στην απόφαση δεν εξασφαλίζει τη σωτηρία της Κυπριακής Οικονομίας. Αντίθετα, οι επιπτώσεις στον απλό πολίτη και τον εργαζόμενο, αναμένονται να είναι βαρειές και θα προστεθούν στις δοκιμασίες που ήδη υφίσταται αυτός ο λαός...
 
Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων του κυπριακού λαού
Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι (European Green Party – EGP) είναι υπέρ της αλληλεγγύης προς την Κύπρο μεσω της χορήγησης ενός σχεδίου διάσωσης, και της ταυτόχρονης υποστήριξης των μέτρων που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση του υπερτροφικού τραπεζικού τομέα της Κύπρου, την αύξηση του εταιρικού φόρου και τα μέτρα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Δηλώσεις της Monica Frassoni, συμπροέδρου των Ευρωπαίων Πράσινων (EGP)...
 
Όλοι χάνουν στο σχέδιο διάσωσης και στη διάσωση με ίδια μέσα
O Reinhard Butikofer, συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (EGP) και ευρωβουλευτής, σχετικά με τη σημερινή κατάσταση της Κύπρου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις... Δείτε το σχετικό βίντεο (στα αγγλικά).
 
 
Αδίκημα στην ΕΕ ακόμα και η ρατσιστική ρητορική
Ποινικό αδίκημα είναι ακόμα και η δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους που στρέφεται κατά ατόμου ή ομάδας ατόμων με βάση ραστιστικούς διαχωρισμούς, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχετική ερώτηση 22 Ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να καταπολεμήσει τα φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας με όλα τα μέσα που της παρέχουν οι Συνθήκες. Η υποκίνηση ξενοφοβικού μίσους εναντίον μεμονωμένου προσώπου ή ομάδας προσώπων αποτελεί αδίκημα στην ΕΕ. Σύμφωνα με την απόφαση-πλαίσιο του Συμβουλίου για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να διώκουν ποινικά την εκ προθέσεως δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους που στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους ομάδας που προσδιορίζονται βάσει της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας, των γενεαλογικών καταβολών ή της εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης μέσω της διάδοσης πληροφοριών ή διανομής προπαγανδιστικών φυλλαδίων, εικόνων ή άλλου υλικού". Με πρωτοβουλία των Πράσινων - μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος - κατατέθηκε σχέδιο ψηφίσματος που οδήγησε τελικώς σε ψήφισμα της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου του ΜΑΡΤΊΟΥ 2013. Διαβάστε σχετικά με το ψήφισμα που κατέθεσαν οι Πράσινοι και την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου με βάση το αρχικό ψήφισμα.
 
H Κομισιόν δεν περικόπτει δαπάνες για άτομα με προβλήματα όρασης. Η ελληνική κυβέρνηση;
«Η Επιτροπή δεν έχει προτείνει περικοπές στις δαπάνες για τις πολιτικές που αφορούν άτομα με προβλήματα όρασης», απάντησε ο Επίτροπος Rehn στην ερώτηση που κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ζητώντας να μάθει αν η τρόικα και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν σε αυτήν έχουν ζητήσει περικοπές δαπανών στις πολιτικές για τα άτομα με προβλήματα όρασης.
 
 
Ταμείο Συνοχής και Χρηματοδότηση Έρευνας και Ανάπτυξης για το Νερό
“Οι πόροι του Ταμείου Συνοχής, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και πόροι από την Έρευνα και Τεχνολογία πρέπει, όσον αφορά το νερό, να κατευθυνθούν, κατά προτεραιότητα, σε δράσεις που θα συμβάλλουν στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής για το νερό, ιδιαίτερα της Οδηγίας Πλαίσιο για το Νερό 2000/60, την επίτευξη καλής κατάστασης των υδατικών οικοσυστημάτων, την εξυγίανση των υποδομών νερού, καθώς και στην εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού στον αστικό χώρο, τη γεωργία και τη βιομηχανία. Η προστασία και βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων και η πράσινη καινοτομία στα θέματα διαχείρισης νερών συμβάλλουν στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, μιλώντας σε εκδήλωση για το “Ρόλο του Ταμείου Συνοχής και των Διαρθρωτικών Ταμείων στη χρηματοδότηση της ορθής διαχείρισης υδατικών πόρων και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης”, την Τρίτη 26 Μαρτίου, στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
 
Για μια Ευρώπη χωρίς μεταλλαγμένα
Γιατί η Ομάδα των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας αντιτίθεται στην καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών (ΓΤΟ) και γενετικά τροποποιημένων τροφίμων;
 
 
Μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής Αγροτικής Πολιτικής: Τώρα ή ποτέ
Οι θέσεις των Πράσινων για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)...
 
 
Σχιστολιθικό φυσικό αέριο - πετρέλαιο
Oι θέσεις των Πράσινων ενάντια στην επικίνδυνη τεχνολογία της υδραυλικής ρωγμάτωσης για τις εξορύξεις σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου στα ελληνικά και αγγλικά.
 
 
 
Η κρίση στην Ευρώπη θα θυσιάσει το περιβάλλον; Η περίπτωση της Ελλάδας
«To περιβάλλον όχι μόνο δεν πρέπει να προσεγγίζεται ως τροχοπέδη για την απασχόληση και την βιώσιμη οικονομία αλλά η αειφορική διαχείρισή του μπορεί να αποτελέσει και σημαντικό εργαλείο διεξόδου από την οικονομική κρίση.» Αυτό ήταν το κεντρικό συμπέρασμα της συζήτησης που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα την Παρασκευή 29 Μαρτίου.
 
Επιστροφή στη γη και Κοινωνική οικονομία– Διέξοδοι στην κρίση για τα νησιά μας
Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Περιφερειακός Σύμβουλος στο Νότιο Αιγαίο με τον «Οικολογικό ‘Άνεμο» συμμετείχε σε δύο ιδιαίτερα σημαντικές και επιτυχημένες εκδηλώσεις στις Κυκλάδες με θέματα την «Επιστροφή στη γη» και την «Κοινωνική Οικονομία», ως διεξόδους απέναντι στην κρίση για τα νησιά μας. Την Τετάρτη 20 Μαρτίου, παρενέβη στην Δημόσια Συζήτηση με θέμα «Επιστροφή στη γη: Ανάγκη ή Ευκαιρία» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ερμούπολη της Σύρου, ενώ το Σάββατο 23 Μαρτίου συμμετείχε, μαζί με την Χριστίνα Ευθυμιάτου, σε εκδήλωση με θέμα «Κοινωνική Οικονομία και Επιστροφή στη γη: Προοπτικές διεξόδου στην κρίση» που οργανώθηκε στη Σίφνο από τους Οικολόγους Πράσινους, σε συνεργασία με τον Δήμο Σίφνου, τον Αγροτικό Σύλλογο και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σίφνου. στο Πολιτιστικό Κέντρο στον Αρτεμώνα. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Οι νέοι συζητούν τις πολιτικές για νέους
Πολλές και ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις και προτάσεις διατυπώθηκαν από νέους και νέες στο διαδραστικό εργαστήριο με θέμα "Η οπτική της νεολαίας για την κρίση", το οποίο διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, την Κυριακή 24/3 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο. Παρουσιάστηκαν αποτελέσματα σχετικών ερευνών από φοιτητές και φοιτήτριες, ερευνητές και ερευνήτριες του Ινστιτούτου Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, ενώ μετά οι συμμετέχοντες/ουσες μοιράστηκαν σε παράλληλα εργαστήρια και επεξεργάστηκαν τα εξής θέματα: (α) Πώς βλέπουν οι νέοι την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, (β) Πώς βλέπουν οι νέοι την ευρωπαϊκή δημοκρατική κρίση - δημοκρατικό έλλειμμα, (γ) Πώς βλέπουν οι νέοι την ευρωπαϊκή κοινωνική κρίση, (δ) Πώς βλέπουν οι νέοι την περιβαλλοντική, κλιματική και ενεργειακή κρίση, και (ε) Πολιτικές για νέους - μια προσέγγιση από νέους. Ένας εκπρόσωπος από κάθε ομάδα εργασίας παρουσίασε στην ολομέλεια τα κύρια σημεία της συζήτησης και τις προτάσεις στις οποίες κατέληξε η ομάδα του/της ενώ το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με σχετικό σχολιασμό από το Νίκο Χρυσόγελο.
 
Ιστοσελίδα “Νέοι κι απασχόληση”
Ένας δικτυακός τόπος που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ν. Χρυσόγελου για να βοηθήσει στη δημόσια συζήτηση για τη διαμόρφωση ενός συγκροτημένου σχέδιου με στόχο τη δημιουργία προοπτικής και ελπίδας στα 7,5 εκατομμύρια νέων της Ε.Ε. που αυτή τη στιγμή είναι εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο “Πολιτικές για νέους”.
 
 
Ιστοσελίδα “Κοινωνικές επιχειρήσεις”
Ένας δικτυακός τόπος που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Ν. Χρυσόγελου για να βοηθήσει στη δημόσια συζήτηση και στη διαμόρφωση ενός υποστηρικτικού πλαισίου και στην Ελλάδα για την ανάπτυξη των πρωτοβουλιών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, του τρίτου αυτού τομέα της οικονομίας που απασχολεί 11 εκατομμύρια εργαζόμενους/ες στην Ευρώπη. Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο “Επιχειρώ... κοινωνικά & συνεταιριστικά!”.

 
 
Η δημοκρατία απαιτεί ήθος και ποιότητα: Περιοχή Αφάντου Ρόδου
Η πώληση της περιοχής Αφάντου Ρόδου (1400 στρέμματα) θα αποτελέσει την πρώτη πράξη του προγράμματος ιδιωτικοποίησης και άλλων παρόμοιων περιοχών με διαδικασίες που βασίζονται στο νέο θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει συνδυασμό τουριστικών κι άλλων εγκαταστάσεων με σύνθετη τουριστική κατοικία. Τα σημαντικά περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά θέματα που συνδέονται με τον τρόπο που προωθείται η πώληση έθεσε κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου της «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» επί του ΕΣΧΑΔΑ κόλπου Αφάντου, ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ κι ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων.”
 
Εκτροπή νερών από τις πηγές του Αώου;
Ο Νίκος Χρυσόγελος και η «Κίνηση για την προστασία του Αώου» διοργάνωσαν Συνέντευξη Τύπου, την Παρασκευή 29 Μαρτίου, με στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το προωθούμενο από την κυβέρνηση σχέδιο εκτροπής νερών από τις πηγές του Αώου και τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών. Το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων της Ηπείρου που αναρτήθηκε τον Δεκέμβρη 2012 στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής του έργου εκτροπής νερού από τις πηγές Αωού στην λίμνη Παμβώτιδα. Η παρέμβαση στον Αώο ενδέχεται να υλοποιηθεί με διαδικασίες fast track παρακάμπτοντας περιβαλλοντικές μελέτες. Η παρέμβαση γίνεται σε περιοχές NATURA αν και η γνωμοδότηση του αρμόδιου φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου είναι ομόφωνα και κατηγορηματικά αντίθετη. Αντίθετοι είναι και οι εμπλεκόμενοι Δήμοι Κόνιτσας και Ζαγορίου.
 
Προβολή της ταινίας “ΑΠ’ ΤΟ ΧΙΟΝΙ” και συζήτηση με τον σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα
Το Σάββατο 30/3 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο έγινε προβολή της ταινίας "Απ' το χιόνι", βραβευμένης στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1993 με τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου, φωτογραφίας και ως καλύτερη ταινία από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Ακολούθησε συζήτηση υπό τον συντονισμό της σκηνοθέτριας Σοφία Παπαχρήστου. Μίλησε καταρχάς για την ταινία ο σκηνοθέτης – σεναριογράφος Σωτήρης Γκορίτσας και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Μοαβία Άχμετ, πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και ο Μιχάλης Αφολαγιάν, εκπρόσωπος του Generation 2.0. Ακολούθησε συζήτηση.
 
Προβολή της ταινίας για την Κοινωνική Οικονομία στη Νάξο

Μετά το Ευρωκοινοβούλιο, η ταινία "Κοινωνική Οικονομία: Η εναλλακτική λύση" ξεκίνησε το ταξίδι της στην Ελλάδα από τις Κυκλάδες. Έτσι, μετά την πρώτη ελληνική προβολή της στη Σίφνο (23 Μάρτη), το ντοκιμαντέρ της Σοφίας Παπαχρήστου προβλήθηκε από την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου, στην αίθουσα προβολής στο ισόγειο της Σχολής Ουρσουλινών στο Κάστρο, την Παρασκευή 29 Μαρτίου.
 
 
 
Συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων
Συνέντευξη του Ν. Χρυσόγελου που δόθηκε στις 27/3/2013 στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.
 
Η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr στις 18/3/2013.
 
Ο Ν. Χρυσόγελος στη ΝΕΤ
Συμμετοχή σε συζήτηση για την Κύπρο με άλλους ευρωβουλευτές στον Γιώργο Κουβαρά.
 
 
02
ΑΠΡ
Ηράκλειο Κρήτης, αίθουσα ΤΕΕ, ώρα 18.30: Προβολή ταινίας και συζήτηση “Κοινωνική Οικονομία: Η Εναλλακτική λύση”. Θα ακολουθήσει συζήτηση με συμμετοχή Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή, Αντιγόνης Δαλαμάγκα, αντιπροέδρου ευρωπαϊκού δικτύου Rre-use κοινωνικών επιχειρήσεων επαναχρησιμοποιήσης. Περιοδεία, συναντήσεις με φορείς.
 
03
ΑΠΡ
Χανιά, Αίθουσα Εργατικού Κέντρου, ώρα 19.30: Προβολή ταινίας και συζήτηση “Κοινωνική Οικονομία: Η Εναλλακτική λύση”. Περιοδεία, συναντήσεις με φορείς.
 
07
ΑΠΡ
Θεσσαλονίκη, κινηματογράφος Oλύμπιον, Αίθουσα Παύλος Ζάνας, Πλατεία Αριστοτέλους 10, ώρα 11.00: Διοργάνωση Πράσινο Ίδρυμα Heinrich Boll και Νίκος Χρυσόγελος, Προβολή ταινίας: «Κοινωνική Οικονομία - H εναλλακτική λύση». Θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή της Σοφίας Παπαχρήστου, σκηνοθέτη του ντοκυμαντέρ, του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, του Ανδρέα Ρουμελιώτη, συγγραφέα και δημοσιογράφου, του Γιώργου Οικονόμου, Διδάκτωρα Φιλοσοφίας Παν. Κρήτης, συγγραφέα και του Μάκη Αναγνώστου, Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΒΙΟ.ΜΕ. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Σοφία Αδάμ, ερευνήτρια του ΙΝΕ ΓΣΕΕ.
 
09
ΑΠΡ
Βρυξέλλες, Ευρωκοινοβούλιο, ώρα 18:30-20:30: Ο Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή την επίσκεψη της ελληνικής ομάδας με 30 νέους και νέες, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Η απασχόληση των νέων σε κρίση: λύσεις που προκύπτουν" που θα εστιάσει σε καλά παραδείγματα και πρακτικές αυτοοργανωμένων πρωτοβουλιών από νέους με στόχο την απασχόληση. Στους ομιλητές περιλαμβάνονται εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια, της ενεργειακής κοοπερατίβας νέων Impronte από την Ιταλία, του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Αποφοίτων JA-YE Europe, καθώς και του ελληνικού Κέντρου Προώθησης Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Τεχνολογίας (ΚΕΠΝΕΤ). Θα δοθεί έμφαση σε θετικά πρακτικά παραδείγματα νεανικής επιχειρηματικότητας (start up) και εμπειρίες δικτύωσης με αντίστοιχες πρωτοβουλίες.
 
10
ΑΠΡ
Βρυξέλλες, Ευρωκοινοβούλιο, ώρα 8:30-18:30: Ο Νίκος Χρυσόγελος και άλλοι 7 Πράσινοι ευρωβουλευτές σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Νέων Ευρωπαίων Πράσινων (FYEG), διοργανώνουν μια ολοήμερη και διαδραστική ενημερωτική εκδήλωση με θέμα "Νεολαία σε κρίση" και τη συμμετοχή 200 νέων από 6 Ευρωπαϊκές χώρες με στόχο να διαμορφώσουν διαδραστικά μια πλατφόρμα πολιτικών προτάσεων για τους νέους ενόψει των ευρωεκλογών 2014. Στην ημερίδα, εκτός από τους Πράσινους ευρωβουλευτές, θα συμμετέχουν ο Laszlo Andor, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και την Κοινωνική Ένταξη, ένας εκπρόσωπος της Ιρλανδικής Προεδρίας, εκπρόσωποι διεθνών κοινωνικών και περιβαλλοντικών ΜΚΟ (Finance Watch, Friends of Europe, Food and Water Watch, European Public Services Union), καθώς και η Katrin Goring-Eckardt, Επικεφαλής υποψήφια των γερμανών Πράσινων/Bundis 90 για τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2013.
 
12
ΑΠΡ
Καρδίτσα: Ομιλία και συμμετοχή στα εγκαίνια της μονάδας της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Καρδίτσας για αξιοποίηση υπολειμμάτων βιομάζας.
 
13
ΑΠΡ
Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Άνω Πατήσια, ώρα 10.00 (Λεωφ. Ιωνίας 315): Διοργάνωση διαδραστικού εργαστηρίου "Βία και ρατσισμός στη γειτονιά και στο σχολείο” στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Βιώσιμη Γειτονιά”, με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών, νέων, γονιών, αυτοδιοικητικών, επιστημόνων.
 
13
ΑΠΡ
Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Άνω Πατήσια, ώρα 17.00-19:00 (Λεωφ. Ιωνίας 315): Διοργάνωση Πασχαλινού Εργαστηρίου Upcycling για κατασκευή λαμπάδων και διακοσμητικών αντικειμένων με δημιουργική ανακύκλωση παλιών, χρησιμοποιημένων πλαστικών μπουκαλιών, αλουμινένιων κουτιών και αυγοθηκών. Γνωρίζουμε από κοντά την πρακτική του Upcycling ως τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, και μαθαίνουμε πώς να επωφελούμαστε από την επαναχρησιμοποίηση των σκουπιδιών μας. Παράλληλα με το εργαστήρι, θα πραγματοποιείται έκθεση Upcycled αντικειμένων στον ίδιο χώρο. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής είτε με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. είτε με τηλέφωνο / φαξ στο 210-2525421.
 
13
ΑΠΡ
Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Άνω Πατήσια, ώρα 19.00 (Λεωφ. Ιωνίας 315): Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS με θέμα “Μεσόγειος, το κοινό μας σπίτι”. Παρουσίαση των δράσεων της οργάνωσης με έμφαση στην εκστρατεία “Καθαρίστε την Μεσογειο”. Θα ακολουθησει συζητηση.
 
14
ΑΠΡ
Ταινιοθήκη Της Ελλάδος, Αθήνα, ώρα 13.00 (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός): Κεντρική προβολή στην Ελλάδα του ντοκιμαντέρ «Κοινωνική Οικονομία - H εναλλακτική λύση», την παραγωγή του οποίου έχουν από κοινού υποστηρίξει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος και το Γερμανικό Πράσινο Ινστιτούτο Heinrich Boell Stiftung, ώστε να αποτελέσει ένα εργαλείο ενημέρωσης αλλά και προώθησης των κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Η σκηνοθέτης και παραγωγός του ντοκιμαντέρ Σοφία Παπαχρήστου ταξίδεψε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να πάρει συνεντεύξεις από τους πρωταγωνιστές της κοινωνικής οικονομίας, η οποία απασχολεί 11.000.000 εργαζόμενους/ες στην Ευρώπη, και αντιπροσωπεύει τον “τρίτο δρόμο”, τον τρίτο τομέα της οικονομίας. Προβάλει πολύτιμες εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές για το πώς μπορεί να ιδρυθεί και να λειτουργήσει μια κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση σε ποικίλα παραγωγικά πεδία και εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους η κοινωνική οικονομία μπορεί να συμβάλει ως διέξοδος στην πολύπλευρη κρίση.
 
20
ΑΠΡ
Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Άνω Πατήσια, ώρα 19.00-21:00 (Λεωφ. Ιωνίας 315): Διαδραστικό εργαστήριο του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS πάνω στην υλοποίηση περιβαλλοντικών παιχνιδίων. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής είτε με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. είτε με τηλέφωνο / φαξ στο 210-2525421.
 
Last modified on Τρίτη, 02 Απριλίου 2013 15:55