22 Μαρτίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ: 11 - 21 Μαρτίου 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση - συζήτηση
«Η κρίση στην Ευρώπη θα θυσιάσει το περιβάλλον; Η περίπτωση της Ελλάδας»

που διοργανώνει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος
Παρασκευή 29 Μαρτίου, ώρα 16.00. Αίθουσα Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα (Αμαλίας 8)
Στο πάνελ συμμετέχουν ο πρώην ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης, ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστήμιου Γρηγόρης Τσάλτας, η Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF - Ελλάς Θεοδότα Νάντσου, ο Διευθυντής της GREENPEACE Nίκος Χαραλαμπίδης, ο Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-SOS Λάκης Κουκιάσας. Έχουν προσκληθεί για σύντομες παρεμβάσεις κινήσεις πολιτών, περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και αυτοδιοικητικοί.
Δηλώσεις συμμετοχής: 2103709705, email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
 
 
Ε, δεν έχει και πολύ σημασία αν πέσαμε έξω...
«Είναι πράγματι εξαιρετικά ενδιαφέρον, αλλά καθόλου αισιόδοξο για το μέλλον της Ευρώπης να διαβάζουν οι Ευρωπαίοι πολίτες σε γραπτή απάντηση του Επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων πως η σημασία οικονομικών μελετών εκτίμησης επιπτώσεων των πιο αναγνωρισμένων ινστιτούτων του κόσμου είναι περιορισμένης σημασίας και ειδικά για την Ελλάδα πολύ περιορισμένης χρηστικότητας!» υπογραμμίζει ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή απάντηση του Επιτρόπου Olli Rehn σε ερώτησή του σε σχέση με τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή. Η απάντηση αυτή ήρθε μάλιστα με καθυστέρηση 4 μηνών!
 
Δε δίνει πράσινο φως ακόμη η Κομισιόν στην εξόρυξη χρυσού στο ...Krumovgrad της Βουλγαρίας
Απαντώντας σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου για το ζήτημα των υψηλών συγκεντρώσεων αρσενικού στο μετάλλευμα που σχεδιάζεται να εξορυχθεί στο Krumovgrad της Βουλγαρίας, ο Επίτροπoς Περιβάλλοντος J. Potočnik επιβεβαιώνει ότι «στην ουσία δεν υφίσταται επί του παρόντος απόφαση εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΕΠΕ) και ότι, επομένως, η απόφαση παραχώρησης δεν ισχύει ακόμη» διότι υποβλήθηκε αίτηση αναίρεσης στα βουλγαρικά δικαστήρια κατά της θετικής απόφασης για την ΕΠΕ που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων. Το Πρωτοδικείο επικύρωσε την απόφαση ΕΠΕ, αλλά η απόφασή του προσβλήθηκε ενώπιον ανώτερου δικαστηρίου το οποίο δεν έχει ακόμη αποφανθεί.
 
Τα πουλιά, τα ψάρια και τα ζώα δε γνωρίζουν σύνορα!
Το ζήτημα της καθυστέρησης κύρωσης από την Ελλάδα της Διεθνούς Συμφωνίας για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών, φέρνει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Νίκος Χρυσόγελος. Πρόκειται για μια συμφωνία που είχε αποτελέσει πρωτοβουλία της τότε ελληνικής κυβέρνησης και η οποία υπογράφηκε το 2010 από την Ελλάδα, την Αλβανία και την πΓΔΜ αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
 
Η λύση για την Κύπρο κρύβεται στην Ευρώπη
Είναι κατανοητή η οργή και η ομόφωνη, τελικώς, απόρριψη του σχεδίου διάσωσης της Κύπρου που αποφασίστηκε στις 16 Μαρτίου στο Euro-group. Το σημαντικό είναι, όμως, να υπάρχει εναλλακτική λύση, σχέδιο B, που να είναι καλύτερο. Η απάντηση στα μεγάλα πολιτικά και οικονομικά-κοινωνικά προβλήματα δεν μπορεί παρά να βασίζεται σε πολιτικές προτάσεις και όχι μόνο σε συναισθηματικές αντιδράσεις. Τώρα που αποδεικνύεται ότι η λύση δεν θα έρθει από το “ξανθό έθνος”, τη Ρωσία, πρέπει η Ευρώπη και η Κύπρος να αναζητήσουν, από κοινού, ολοκληρωμένες και δίκαιες λύσεις.
 
Διόρθωση πολιτικών όταν το σχέδιο δεν βγαίνει, λέει το Ευρωκοινοβούλιο!
Απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για το λεγόμενο «διπλό πακέτο» δίνει τη βάση για να ζητήσουμε αλλαγή πολιτικής. «Η υπερψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο στην Ολομέλεια του Μαρτίου της έκθεσης Gauzes (A7-0172/20120) για την “Ενίσχυση της οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας των κρατών μελών με σοβαρές δυσκολίες αναφορικά με τη χρηματοοικονομική τους σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ”, γνωστή ως “two-pack” περιλαμβάνει πολλές προτάσεις των πράσινων και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για να διεκδικήσουμε ως κοινωνία να προσαρμοστεί το Σχέδιο Προσαρμογής και οι όροι των Μνημονίων στις ευρωπαϊκές αξίες και πολιτικές, να αντιμετωπίσουμε με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση αλλά και οι άστοχες πολιτικές που εφαρμόστηκαν»
 
Για μια βιώσιμη βιο-οικονομία απεξαρτημένη από το πετρέλαιο
Στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου συζητήθηκε την Δευτέρα 18 Μαρτίου η Ανακοίνωση της Κομισιόν "Καινοτομία για βιώσιμη ανάπτυξη: μια βιο-οικονομία για την Ευρώπη". Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κι αντιπροέδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, υπεύθυνος για τη γνωμοδότηση εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, τόνισε την ανάγκη “η βιο-οικονομία να αναπτυχθεί με σωστό και υπεύθυνο τρόπο, ώστε να αποτελέσει εργαλείο περιφερειακής ανάπτυξης και πρασινίσματος της οικονομίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας, καινοτομίας καθώς κι απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και τα επικίνδυνα / τοξικά προϊόντα, παραπροϊόντα και απόβλητα. Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αναπτυχθεί χωρίς τη χρήση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και να αποκλειστούν επιλογές που θα οδηγήσουν σε περιβαλλοντικούς κινδύνους τους οποίους συνεπάγεται μια στρεβλή εφαρμογή της”. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Ναι στην "γαλάζια" / θαλάσσια οικονομία, με όρους βιωσιμότητας όμως!
Έκθεση γνωμοδότησης για την Ανακοίνωση της Κομισιόν "Γαλάζια ανάπτυξη, ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη στους τομείς της θάλασσας και της ναυτιλίας" [1] συζήτησε την Δευτέρα 18 Μαρτίου η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου. Στη σχετική συζήτηση τοποθετήθηκε ως υπεύθυνος για τη γνωμοδότηση εκ μέρους των Πράσινων, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κι αντιπροέδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Στην τοποθέτησή του ο Νίκος Χρυσόγελος, τόνισε, μεταξύ άλλων: “Η “γαλάζια” (θαλάσσια) οικονομία πρέπει να είναι και “πράσινη”, να μην είναι δηλαδή σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά σε συνέργεια με αυτό, για να υπάρχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και στον κοινωνικό τομέα και να διατηρηθεί μακροχρόνια η βάση για μια τέτοιου είδους οικονομία που βασίζεται στη θάλασσα, αλλιώς η οικονομία αυτή δεν θα είναι βιώσιμη μακροχρόνια. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
H Σερβία κλείνει τις πληγές της κι αλλάζει σελίδα στο δρόμο προς την ΕΕ;
Στην προγραμματισμένη συνάντηση της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου με αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου της Σερβίας συμμετείχε το διήμερο 18 και 19 Μαρτίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Στόχος της 7ης Διακοινοβουλευτικής Συνάντησης ήταν η εξέταση της προόδου των μεταρρυθμίσεων στη Σερβία στην πορεία προς την ευρωπαϊκή ένταξή της. Η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, η διάθεση που εκφράζεται μέσα στη Σερβική κοινωνία για αλλαγές αλλά και οι συναντήσεις με το Ευρωκοινοβούλιο φαίνεται ότι συμβάλλουν σε σημαντικές αλλαγές στη χώρα αυτή.
 
Ιστορικό όχι Ευρωκοινοβουλίου στον προϋπολογισμό που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις
Με μια ιστορική απόφαση, στις 13 Μαρτίου, το Ευρωκοινοβούλιο έστειλε ένα ηχηρό όχι σε έναν κακό συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό στον οποίο είχαν καταλήξει οι αρχηγοί κρατών της ΕΕ στις 8 Φεβρουαρίου. Παρά τις πιέσεις των κυβερνήσεων, και παρά το γεγονός ότι το 55% των βουλευτών ανήκουν σε κόμματα που βρίσκονται σε κυβερνήσεις, οι ευρωβουλευτές κατάφεραν να εκφράσουν με την απόφασή τους αυτή τις αγωνίες και τις ανησυχίες των πολιτών για το του πάει η Ευρώπη με τις πολιτικούς συσχετισμούς που κυριαρχούν σήμερα και επιβάλουν πολιτικές λιτότητας και διάλυσης της κοινωνικής συνοχής”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Εξάλειψη των στερεοτύπων για άνδρες και γυναίκες
Σε μείωση των αρνητικών στερεοτύπων για άνδρες και γυναίκες με στόχο την απελευθέρωση των δυνατοτήτων των ανθρώπων και ακόμη περισσότερο των γυναικών, καλεί, με ψήφισμά του την Τρίτη 12 Μαρτίου, το Ευρωκοινοβούλιο. Οι Πράσινοι στήριξαν ενεργά το ψήφισμα. Άνδρες και γυναίκες βουλευτές - μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων – συμμετείχαν σε συμβολική εκδήλωση μπροστά από την αίθουσα της Ολομέλειας στο Ευρωκοινοβούλιο, με σύνθημα “Σταματήστε τα στερεότυπα για τα φύλα”.
 
Θα συνεχίσουμε να οργώνουμε με μη βιώσιμο τρόπο;
“Δυστυχώς, ούτε οι κυβερνήσεις ούτε η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου τόλμησαν να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Άνοιξε μια μικρή χαραμάδα αλλά δεν άνοιξε η πόρτα, δεν υποστηρίχτηκαν οι προτάσεις που θα διασφάλιζαν ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα γίνει πιο πράσινη, δίκαιη, υγιεινή, νεανική, δημοκρατική και υποστηρικτική προς τους μικρούς και μεσαίους γεωργούς και την ύπαιθρο”, δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων
 
Όχι στη στοχοποίηση των αντιρρησιών συνείδησης
“Μόλις λίγες μέρες πριν καλωσορίσαμε την αθώωση του Νίκου Καρανίκα από το Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης. Τώρα πάλι προέκυψε νέα δίκη αντιρρησία συνείδησης από στρατιωτικό δικαστήριο με την κατηγορία της ανυποταξίας. Ζητάμε προφανώς την αθώωση του Μπάμπη Ακριβόπουλου από το Ναυτοδικείο Πειραιά. Αλλά το πρόβλημα είναι γενικότερο και πρέπει η κυβέρνηση να το λύσει μια και καλή” αναφέρει σε δήλωσή - παρέμβαση ο Νίκος Χρυσόγελος. Ήδη έχει αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με τις απανωτές συλλήψεις πολιτών, απλά και μόνο εξαιτίας της συνείδησής τους, και τις παραπομπές τους σε στρατοδικεία. Δεν είναι δυνατόν να στοχοποιούνται έτσι ακόμα οι αντιρρησίες συνείδησης στην Ελλάδα εν έτει 2013.
 
 
Οι τοποθετήσεις της Πράσινων για την κυπριακή κρίση
Ανακοίνωση Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος
 
 
Δημόσια διαβούλευση για το Στρατηγικό Σχέδιο για ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας
Τις παρατηρήσεις και προτάσεις του επί του Στρατηγικού Σχεδίου για την ανάπτυξη του τομέα της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας υπέβαλε, μετά από διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς και ενεργούς πολίτες, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος,, στα πλαίσια της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Το Στρατηγικό Σχέδιο συντάχθηκε από την Ομάδα Διοίκησης Έργου για την Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, χρησιμοποιώντας ως βάση τις προτάσεις που προέκυψαν από την ανταλλαγή απόψεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και στο πλαίσιο της Τεχνικής Επιτροπής Καθοδήγησης που συστάθηκε για τον σκοπό αυτό. Διαβάστε το Στρατηγικό Σχέδιο για την ανάπτυξη του τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
 
Για την Ευρώπη στα σχολεία, αλλά και ενάντια στη βία κατά των γυναικών
Με εκπαιδευτικούς: Η πολιτική αντιπαράθεση θα πρέπει να γίνει πάνω στο δίλημμα «ευρωπαϊκή ομοσπονδία με δημοκρατικό έλεγχο ή ο καθένας μόνο του στην κρίση;», συνόψισε την δική του θέση για την Ευρώπη ο Νίκος Χρυσόγελος, κατά τη συζήτηση σε πάνελ «Για το μέλλον της Ευρώπης», που διοργάνωσε το Τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, στις 16 Μαρτίου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Συμμετείχαν ενεργά 125 δάσκαλοι από διάφορες περιοχές της χώρας.
Με οργανώσεις γυναικών: «Στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, την εξάλειψη της βίας ενάντια στις γυναίκες, την κατάργηση των στερεοτύπων για τα φύλλα, και την ισότιμη εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στην πολιτική αλλά και τις υψηλόβαθμες θέσεις των επιχειρήσεων και των φορέων οι γυναίκες δεν πρέπει να είναι μόνες τους. Χρειάζεται να αλλάξουν και οι άνδρες ώστε να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση πιο δίκαιων και συνεκτικών κοινωνιών», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, συμμετέχοντας στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Γυναικεία Ομάδα Αυτοάμυνας, η Κίνηση Δημοκρατικών Γυναικών και το “Δίκτυο για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας των ανδρών εναντίον των γυναικών”, την Παρασκευή 16 Μαρτίου, στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πατησίων.
 
Οι κυβερνήσεις αδυνατούν να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον, τις μέλισσες και τους μελισσοκόμους
Άρνηση της Ελλάδας να στηρίξει την αναστολή χρήσης φυτοφαρμάκων που οδηγούν στον αφανισμό των μελισσών παρά τις επιστολές του Ν. Χρυσόγελου και των μελισσοκόμων στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη. Οι κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το θέμα της προσωρινής αναστολής χρήσης φυτοφαρμάκων που επιδρούν θανατηφόρα στις μέλισσες. Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά χωρίς να υπάρχει ακόμα επίσημη ανακοίνωση, η Ελλάδα είναι μεταξύ εκείνων των χωρών που δεν υποστήριξαν την πρόταση της Κομισιόν για αναστολή χρήσης τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων για 2 χρόνια, για την προστασία των μελισσών, των μελισσοκόμων, αλλά και της γεωργίας.
 
Η προστασία των μελισσών είναι και προστασία του δημοσίου συμφέροντος
Επιστολή του Ν. Χρυσόγελου στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρη. Στήριξη της Ελλάδας στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διετή αναστολή της χρήσης τριών νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, όταν θα ψηφιστεί στη μόνιμη επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων στις Βρυξέλλες στις 15 Μαρτίου 2013, ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων /Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Υπάρχει μια άλλη, δημιουργική Ελλάδα
Σε συνάντηση που οργάνωσε το Επιμελητήριο Κιλκίς στα γραφεία των ελληνικών επιμελητηρίων στις Βρυξέλλες, συμμετείχε την Τετάρτη 20/3 ο Νίκος Χρυσόγελος. Στους επιχειρηματίες από το Κιλκίς αλλά και στους Έλληνες που εργάζονται ή διαμένουν στις Βρυξέλλες και συμμετείχαν στην ωραία αυτά βραδιά μίλησαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παύλος Τονικίδης, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, ο Γιώργος Αμανατίδης, εργαζόμενος στο Ευρωκοινοβούλιο για την Επιτροπή Περιβάλλοντος και ο Νίκος Σαλαβράκος, ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ. Ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι η έξοδος από την κρίση απαιτεί ένα κοινωνικά δίκαιο και ισορροπημένο σχέδιο που θα στοχεύει στην αναζωογόνηση της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, δικτύωση και καλές πρακτικές μεταξύ των ελληνικών κι άλλων ευρωπαϊκών φορέων και επιχειρήσεων, ενίσχυση της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Διαφορετικά δεν θα αντιμετωπιστούν ούτε τα δημοσιονομικά προβλήματα. Επισήμανε ότι στη χώρα υπάρχουν δημιουργικές κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο, “υπάρχει μια άλλη Ελλάδα που ανθίζει”, είπε χαρακτηριστικά.
 
«Επιστροφή στη Γη – Ανάγκη ή Ευκαιρία»
Με τηλεσυνδιάσκεψη συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος στην ημερίδα με θέμα “δυνατότητες και τις προοπτικές για τον Αγροτικό Τομέα”, που διοργάνωσε το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΥΚΛΑΔΩΝ και η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΠΡΟΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013 και ώρα 16:30 στη Συνεδριακή Αίθουσα του Επιμελητηρίου στην Ερμούπολη. Η εκδήλωση έγινε με ζωντανή σύνδεση μέσω τηλεδιάσκεψης με τα γραφεία του Επιμελητηρίου, στα νησιά Άνδρο, Θήρα, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Τήνο, ενώ μεταδίδονταν και μέσω διαδικτύου. Την παρακολούθησαν έτσι πάνω από 650 άτομα...
 
Συμμετοχή σε πολιτικό πάνελ για έξοδο από την κρίση στην Αθήνα
Ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε στη συζήτηση που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της διημερίδας του ΙΝΕΡΠΟΣΤ και του Levy Economics Institute, με θέμα: «Για τη Συγκρότηση ενός Κοινωνικού Μετώπου Ανατροπής: Αναγκαίες προϋποθέσεις και βήματα», στην Αθήνα, το απόγευμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου. Δείτε το βίντεο με την ομιλια του Ν. Χρυσόγελου.
 
 
Όχι αναδιάρθρωση της βιομηχανίας σε βάρος των εργαζομένων και του περιβάλλοντος
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου στο tvxs.
 
Το Ευρωκοινοβούλιο θα απορρίψει τον προϋπολογισμό που αποφάσισαν οι κυβερνήσεις;
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου στην Ελευθεροτυπία.
 
Τοποθέτηση του Νίκου Χρυσόγελου στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου για την ιδιωτικοποίηση περιοχής Αφάντου Ρόδου
Στην συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου της “Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων” επί του ΕΣΧΑΔΑ κόλπου Αφάντου, ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ κι ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων δήλωσε ότι ο “Οικολογικός Άνεμος Νοτίου Αιγαίου” απορρίπτει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και προτείνει να γίνει αναλυτική διαβούλευση για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής, βιώσιμης διαχείρισης του χώρου προς όφελος του περιβάλλοντος και της τοπικής κοινωνίας, βασισμένης σε ήπια αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και των οικολογικών χαρακτηριστικών της περιοχής σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των υπαρχόντων κτιρίων και ίσως και του κολυμβητηρίου Οι λόγοι της απόρριψης είναι πολλοί...
 
Από τους κλέφτες στους μαχαιροβγάλτες στο όνομα της κρίσης; Όχι ευχαριστώ
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον Παριανό Τύπο.
 
Η φιλόδοξη αλλαγή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής αναβάλεται...
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου στο tvxs.
 
Συνέντευξη στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης
Η συνέντευξη δόθηκε στην Κατερίνα Πολύζου και την εκπομπή Αντιρρήσεις στη Νέα Τηλεόραση Κρήτης στις 22/3/2013.
 
 
23 Μαρτίου, Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου: Διοργάνωση προβολής ταινίας “Κοινωνική Οικονομία: Η Εναλλακτική λύση” και συζήτηση “νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και η γεωργία - κτηνοτροφία στα νησιά”. Ώρα 19.00.
 
24 Μαρτίου, Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο, Άνω Πατήσια: Διοργάνωση διαδραστικού εργαστηρίου "Η οπτική των νέων για την κρίση". Ώρα 18:30-21:30. Σκοπός του εργαστηρίου είναι αφ’ ενός να δούμε την τρέχουσα πολύπλευρη κρίση μέσα από τα μάτια των νέων, και αφ’ ετέρου να ακούσουμε τη φωνή τους για την διαμόρφωση ρεαλιστικών προτάσεων διεξόδου από την κρίση και αποτελεσματικών πολιτικών για τη νεολαία. Θα επεξεργαστούμε τα εξής θέματα: (α) Πολιτικές για νέους - μια προσέγγιση από νέους, (β) Πώς βλέπουν οι νέοι την ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, (γ) Πώς βλέπουν οι νέοι την ευρωπαϊκή δημοκρατική κρίση - δημοκρατικό έλλειμμα, (δ) Πώς βλέπουν οι νέοι την ευρωπαϊκή κοινωνική κρίση, (ε) Πώς βλέπουν οι νέοι την περιβαλλοντική, κλιματική και ενεργειακή κρίση. Θα παρουσιαστούν επίσης τα πρώτα αποτελέσματα της τρέχουσας έρευνας για τα προβλήματα των νέων στην περίοδο της κρίσης που διεξάγει το Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.
 
29 Μαρτίου, Αίθουσα Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα: Διοργάνωση εκδήλωσης «Η κρίση στην Ευρώπη θα θυσιάσει το περιβάλλον; Η περίπτωση της Ελλάδας». Στο πάνελ συμμετέχουν ο πρώην ευρωπαίος Επίτροπος Περβάλλοντος Σταύρος Δήμας, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης, ο Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστήμιου Γρηγόρης Τσάλτας, η Συντονίστρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής του WWF-Ελλάς Θεοδότα Νάντσου, ο Διευθυντής της GREENPEACE Nίκος Χαραλαμπίδης, ο Πρόεδρος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-SOS Λάκης Κουκιάσας. Παρεμβάσεις από περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.
 
29 Μαρτίου, Νάξος: Προβολή ταινίας “Κοινωνική Οικονομία: Η Εναλλακτική λύση” (Διοργάνωση Οικολόγοι Πράσινοι Νάξου - Μικρών Κυκλάδων και ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ.
 
30-31 Μαρτίου, Πάρος: Ομιλία σε διημερίδα για την “Αλιεία στην Πάρο και τις Κυκλάδες”, που διοργανώνουν ο Δήμος Πάρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αρχίλοχος”. Συμμετέχουν, επίσης, η Μ.Δαμανάκη, Επίτροπος Αλιείας και Θαλασσίων Υποθέσεων, ειδικοί επιστήμονες, αλιείς, ερευνητές, εκπρόσωποι Περιβαλλοντικών οργανώσεων. Διαβούλευση με Αλιείς.
 
1 Απριλίου, Κορυδαλλός: Συμμετοχή σε εκδήλωση για τον νόμο για την ιθαγένεια και τη μετανάστευση που διοργανώνουν το Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Κορυδαλλού σε συνεργασία με την Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ώρα 19.00 (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Κορυδαλλού, Γρ. Λαμπράκη και Καρυταίνης).
 
2 Απριλίου, Ηράκλειο Κρήτης: Περιοδεία, συναντήσεις με φορείς. Προβολή ταινίας και συζήτηση “Κοινωνική Οικονομία: Η Εναλλακτική λύση”.
 
3 Απριλίου, Χανιά: Περιοδεία, συναντήσεις με φορείς. Προβολή ταινίας και συζήτηση “Κοινωνική Οικονομία: Η Εναλλακτική λύση”.
 
7 Απριλίου, Θεσσαλονίκη: Περιοδεία, συναντήσεις με φορείς. Προβολή ταινίας και συζήτηση “Κοινωνική Οικονομία: Η Εναλλακτική λύση”. Ώρα 11.00 (Αίθουσα Αλέξανδρος).
 
14 Απριλίου, Αθήνα: Προβολή ταινίας και συζήτηση “Κοινωνική Οικονομία: Η Εναλλακτική λύση”. Ώρα 13.00. Ταινιοθήκη της Ελλάδας.