24 Ιανουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1 - 20 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 

Ανοικτή πρόσκληση Νίκου Χρυσόγελου
1 χρόνος στο Ευρωκοινοβούλιο: Τι μπορεί/έχει κάνει ένας πράσινος Ευρωβουλευτής

Ελάτε να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να διασκεδάσουμε. Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου παρουσίας μου στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στο πλαίσιο της απόφασης για μια νέα αρχή – επανεκκίνηση των Οικολόγων Πράσινων, διοργανώνω μια σειρά εκδηλώσεων το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, ώρα 18.30-23.30: στο χώρο του Οικολογικού Πολιτιστικού Κέντρου Άνω Πατησίων- Αθήνα, Λεωφ. Ιωνίας 315, δίπλα από τον σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων.

18.30 – 19.30: Να συζητήσουμε μαζί τι έχει / τι μπορεί να κάνει ένας πράσινος Ευρωβουλευτής ένα χρόνο στο Ευρωκοινοβούλιο (2 Φεβρουαρίου 2012 - 1 Φεβρουαρίου 2013). Ενημερωτικά πόστερ για θεματικές ενότητες καθώς κι έκθεση με αφίσες εκδηλώσεων που οργανώθηκαν αυτό το διάστημα

19.30 – 20.30: Πάνελ συζήτησης: υπάρχει χώρος για ένα ανοικτό, δημοκρατικό, μαζικό πράσινο κόμμα σε μια εποχή κρίσης; Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του; Πώς μπορεί να συμβάλλει σε βαθιές τομές στο πολιτικό σύστημα και να δρομολογήσει αλλαγές σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο, στη βάση όμως, προγραμματικών συμφωνιών οι οποίες θα υπηρετούν το πολιτικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων κι ανατροπών.

20.30 – 21.30: «Πείτε την γνώμη και τις προτάσεις σας» με διαδραστικό τρόπο για το τι πρέπει να αλλάξει στους Οικολόγους Πράσινους. Ο λόγος στους πολίτες και τους φορείς. Αλλάζουμε με τη συμμετοχή σας. Επιτόπου στο χώρο, με την ψήφο σας.

21.30 – 23.30: Αλλάζουμε τον κόσμο, αλλάζουμε κι εμείς. Μουσική βραδιά

Για δηλώσεις συμμετοχής στείλτε μήνυμα στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή τηλεφωνήστε στα 2103223867, 2102525421

 
 
Ποιο το μέλλον των πρώην στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης;
Δυο ερωτήσεις για τη συμβολή των πρώην στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στην οικολογική ανασυγκρότηση των πόλεων κατέθεσε προς την Κομισιόν ο Ν. Χρυσόγελος. Με τις ερώτήσεις αυτές, οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε τους μακρόχρονους αγώνες οικολογικών οργανώσεων και τοπικών φορέων και ζητάμε να μάθουμε αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει να υποστηρίζει τη σημασία των αστικών χώρων πρασίνου και τη δυνατότητα μιας οικολογικής αξιοποίησης των πρώην στρατοπέδων της Θεσσαλονίκης. Το παράδειγμα αυτό μπορεί να λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλες πόλεις της Ελλάδας με επιβαρυμένες πολεοδομικές, κυκλοφοριακές και ατμοσφαιρικές συνθήκες
 
Απαράδεκτη για ευρωπαϊκό κράτος η διαχείριση των τοξικών αποβλήτων από εξορύξεις στη Βουλγαρία, με επιπτώσεις και για την Ελλάδα
Απόβλητα από ορυχεία χρυσού στη Βουλγαρία απειλούν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών. Πακέτο 4 ερωτήσεων προς την Κομισιόν κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος με βάση υλικό περιβαλλοντικών οργανώσεων της Βουλγαρίας. Με τις ερωτήσεις αυτές για τα προβλήματα που σχετίζονται με τα απόβλητα και γενικότερα τις εξορύξεις στη Βουλγαρία αλλά και με άλλες παλιότερα για άλλες περιοχές της Βαλκανικής, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην κλείνει τα μάτια μπροστά στα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν από τις εξορύξεις και να αναλάβει τις ευθύνες της για να σταματήσει αυτή η κατάσταση.
 
Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις: Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς…
Μπορεί ένα υπουργείο να έχει μια πολιτική και ένα άλλο να την ανατρέπει, χωρίς μάλιστα διάλογο, συνεννόηση και τεκμηρίωση; Φυσικά, διότι είμαστε στην Ελλάδα. Το ζήτημα της κατάργησης με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε αρχές Ιανουαρίου 2013 των φορολογικών κινήτρων για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), όπως προβλέπονταν στο άρθρο 10, παρ.3 του ν. 4019 που είχε ψηφιστεί το 2011, φέρνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με γραπτή ερώτησή του, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Ενεργειακή φτώχεια και πολιτική ανευθυνότητα: Υπάρχει σωτηρία;
Γιατί δεν προωθούνται λύσεις που αντιμετωπίζουν με συνεκτικό τρόπο το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας, της ανεργίας, της δυσκολίας πληρωμής των λογαριασμών θέρμανσης των νοικοκυριών, λύσεις που να είναι παράλληλα προς όφελος της προστασίας του κλίματος, του καθαρού αέρα μέσα στις πόλεις και της πράσινης ενέργειας; Επείγουσα ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα της αδυναμίας όλο και περισσότερων Ελλήνων να θερμανθούν επαρκώς και με ενεργειακά αποδοτικούς τρόπους κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Η αυξημένη φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος των πολιτών να χρησιμοποιούν για τη θέρμανση των κατοικιών τους παραδοσιακά τζάκια καθώς και φτηνές συσκευές καύσης χαμηλής ενεργειακής απόδοσης. Η μαζική τους ενεργοποίηση οδηγεί συχνά σε αποπνικτική ατμόσφαιρα, κυρίως σε αστικές περιοχές, ενώ τα καυσόξυλα προέρχονται σε πολλές περιπτώσεις από λαθροϋλοτόμηση που παίρνει ήδη μεγάλες διαστάσεις λόγω της ανόδου της τιμής τους ή από ξυλεία που περιέχει χρώματα, χημικά κι εντομοκτόνα.
 
Φοροδιαφυγή στην Ελλάδα και ανάγκη εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης των τελωνείων
Το ρόλο του εκσυγχρονισμού των τελωνείων ως βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγης στην Ελλάδα θέτει με γραπτή ερώτηση του στην Ευρωπαική Επιτροπή ο Νίκος Χρυσόγελος. Πρόσφατη μελέτη αναδεικνύει την πιθανή έκταση φοροδιαφυγής σε μια σειρά εμπορευματικών συναλλαγών, όπως οι εξαγωγές πετρελαιοειδών, οι συνήθεις εξαγωγές, εφοδιασμοί, το τελωνειακό καθεστώς 42. Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου τόσο για το καθεστώς 42 όσο και για τις τελωνειακές απλουστεύσεις, αναδεικνύει σειρά προβλημάτων και δυσχερειών που ευνοούν την φοροδιαφυγή συνολικά στην ΕΕ, ωστόσο με μεγαλύτερη δημοσιονομική και κοινωνική επίπτωση σε χώρες, όπως η Ελλάδα.
 
Μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σε εποχή κρίσης;
Το ζήτημα της συνεχούς συρρίκνωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και της έλλειψης πολυετούς ολοκληρωμένου εθνικού στρατηγικού σχεδίου για την αναζωογόνηση της οικονομίας θέτει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ερώτησή του ο Νίκος Χρυσόγελος, Από το 2010, οπότε η Ελλάδα ακολούθησε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) μειώνεται σημαντικά, συμβάλλοντας στον περιορισμό των δαπανών αλλά και στην ύφεση και ανεργία. Για το 2013, βάσει του ψηφισμένου Κρατικού Προϋπολογισμού, το ΠΔΕ προβλέπεται να μην ξεπεράσει τα 6,85 δις ευρώ ή το 3,5% του ΑΕΠ.
 
 
Λάθος προβλέψεις - λάθος στρατηγική: Οι ευθύνες βαρύνουν και την ΕΕ
Λάθος στρατηγική, λάθος σχεδιασμός και μοντέλα που αποδεικνύεται ότι βασίζονται σε λανθασμένες εκτιμήσεις οδηγούν σε αποτυχία του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, σε μεγάλο κόστος για την κοινωνία και υψηλό κόστος για τους Ευρωπαίους πολίτες. Ο Νίκος Χρυσόγελος φέρνει το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Μιλώντας στην Ολομέλεια την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων τόνισε: “Ενώ μελέτες και εκθέσεις για το ΔΝΤ και την Κομισιόν παραδέχονται ότι οι λανθασμένες προβλέψεις και τα μοντέλα που χρησιμοποιούνται οδηγούν σε αύξηση του χρέους, η τρόικα δεν τολμάει να παραδεχθεί την καταστροφικότητα του σχεδίου και η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να συζητήσει με την ελληνική κοινωνία ένα πιο ισορροπημένο εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Τα πολιτικά κόμματα αδυνατούν να επεξεργαστούν ένα δίκαιο, ισορροπημένο και αποτελεσματικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση”. Δείτε βίντεο με την παρέμβαση του Ν.Χρυσόγελου.
 
Ναι, χρειάζεται Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές όπως και πολιτικές πρόληψης
Κατά τη συζήτηση και ψήφιση της έκθεσης Ferragut A7-0398/2012 στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης είχαν υπερψηφιστεί και οι τροπολογίες [3] που είχε καταθέσει ο Νίκος Χρυσόγελος, εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων. Κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στη σχετική συζήτηση, ο Νίκος Χρυσόγελος τόνισε: «Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ξεκίνησε αμέσως μετά τις πλημμύρες του 2002. Η κλιματική αλλαγή κι άλλες παρεμβάσεις στην παράκτια ζώνη, τις όχθες ποταμών, τα δάση, και γενικότερα στα οικοσυστήματα και στις πόλεις, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της συχνότητας και της έντασης των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα πλημμυρών, δασικών πυρκαγιών, ακραίων καιρικών φαινομένων. Από την άλλη έχουμε σεισμούς που επίσης προκαλούν περισσότερες ζημιές σε περιοχές με κακή ποιότητα κατασκευών». Δείτε βίντεο με την παρέμβαση του Ν.Χρυσόγελου.
 
Νέοι κανόνες της ΕΕ για τους οίκους αξιολόγησης
«Η έγκριση με πολύ μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της τελικής νομοθετικής συμφωνίας για νέους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας αποτελεί σημαντική εξέλιξη αλλά ταυτόχρονα και μια χαμένη ευκαιρία για υιοθέτηση πράγματι αποτελεσματικών ρυθμίσεων και για την αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης δύναμης και κυριαρχίας των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης», τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι Πράσινοι συνέβαλαν με προτάσεις αλλά δεν είναι ικανοποιημένοι γιατί ζητούσαν πιο ουσιαστική πρόοδο.
 
«Εγγύηση για τη νεολαία»: Έργα, όχι μόνο λόγια για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την απασχόληση των νέων. Νίκος Χρυσόγελος: «Η κυβέρνηση να ανταποκριθεί επιδεικνύοντας ισχυρή δέσμευση. Με την ανεργία, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων να έχει φτάσει σε μερικές χώρες σε αδιανόητα επίπεδα, απαιτούνται νέα εργαλεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για την απόκτηση κατάλληλης εκπαίδευσης και κατάρτισης για τους νέους ώστε να έχουν αυτό που τους αξίζει στην σημερινή κοινωνία. Χρειάζονται έργα, όχι απλώς λόγια».
 
 
Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και γενετικοί πόροι: Aντιμετώπιση της βιοπειρατείας από το Ευρωκοινοβούλιο
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την έκθεση της Πράσινης ευρωβουλευτού από την Γαλλία Catherine Grèze για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των γενετικών πόρων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η έκθεση περιγράφει το πρόβλημα και καθορίζει τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τους γενετικούς πόρους και τις παραδοσιακές γνώσεις στις φτωχότερες χώρες και περιοχές.
 
Δώστε μια ευκαιρία στις μέλισσες!
Give bees a chance! Νέα καμπάνια της Ομάδας των Πρασίνων / Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας. Tο θέμα της μελισσοκομίας απασχόλησε την Επιτροπή Αναφορών της ΕΕ στην οποία προσέφυγαν για να αναδείξουν τις πραγματικές απειλές για τον τομέα και την επιβίωσή τους. Η μία αναφορά υπογραμμίζει την απότομη αύξηση στη θνησιμότητα μεταξύ των μελισσών στην ΕΕ λόγω της εκτεταμένης χρήσης των φυτοφαρμάκων και η άλλη ζητά την προστασία των μελισσών και των μελισσοκόμων από την επιμόλυνση από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.
 
 
Ο νεο-ναζισμός και η ξενοφοβία δεν προσφέρουν λύση
Στην αντιφασιστική μέρα δράσης 19 Γενάρη Αθήνα πόλη – αντιφασιστική και στην πορεία ενάντια στο νέο-ναζισμό και την ξενοφοβία που οργανώθηκε το Σάββατο 19 Ιανουαρίου συμμετείχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία της Ιζαμπέλ Ντουράν, της Βελγίδας ευρωβουλευτού των Πράσινων και αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου που συμμετείχε στην πορεία προσκεκλημένη του Νίκου Χρυσόγελου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι απέναντι σε κάθε ρατσιστική, φασιστική και νεοναζιστική συλλογικότητα υπερασπίζονται τις ανθρώπινες αξίες και διεκδικούν μια ειρηνική, μη βίαιη κοινωνία όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι στις ευκαιρίες και στα δικαιώματα, ίσοι στην ελευθερία του λόγου και απαλλαγμένοι από το φόβο.
 
Ελπιδοφόρο το διαδραστικό εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις
Με μεγάλη συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων/ουσών καθ´όλη τη διάρκειά του, πραγματοποιήθηκε το διαδραστικό εργαστήριο για τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις που διοργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, το Σάββατο 19/1 στο Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωφ. Ιωνίας 315, Άνω Πατήσια). Συνολικά 45 άτομα συμμετείχαν στο εργαστήριο από Αθήνα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Ιστιαία, Κάλυμνο, Καρδίτσα, Κοζάνη, Κόρινθο, Λευκάδα, Λουτράκι, Μυτιλήνη, Νάξο, Ξυλόκαστρο και Σίφνο.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος σε Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής
Σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου, στο χώρο του Οικολογικού Πολιτιστικού Κέντρου Άνω Πατησίων, συμμετείχε ο Νίκος Χρυσόγελος. Η έκθεση διήρκεσε μέχρι την Τρίτη 22 Ιανουαρίου. Την έκθεση επισκέφθηκαν πολλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων και η αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, βελγίδα πράσινη ευρωβουλευτής, Ιζαμπέλ Ντουράν, που βρέθηκε στη Αθήνα προσκεκλημένη του Νίκου Χρυσόγελου για να συμμετάσχει στην πορεία «19 Ιανουαρίου – Αθήνα πόλη ενάντια στο φασισμό». Δείτε βίντεο-ξενάγηση στην έκθεση ζωγραφικής.
 
Η ειρήνη δεν είναι απλά το τέλος μιας ένοπλης σύρραξης. Η ειρήνη πρέπει να βασίζεται στη δικαιοσύνη
Για την ειρηνευτική διαδικασία και την επαναπροσέγγιση της κοινωνίας στη χώρα των Βάσκων μίλησε στη συνέντευξη τύπου αλλά και σε εκδήλωση την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013, ο Jon Andoni Lekue, εκπρόσωπος της Βάσκικης Αριστεράς (Basque Abertzale Left) και της κίνησης Basque Peace Process, προσκεκλημένος του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Μίλησε για την ειρηνευτική διαδικασία στην Χώρα των Βάσκων, τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα από την Ε.Τ.Α. και τη διαδικασία ειρήνευσης και επαναπροσέγγισης της κοινωνίας, καθώς και τη στήριξη όλων των θυμάτων της βίας, μια διεθνή κίνηση που υποστηρίζει προσωπικά και ο Νίκος Χρυσόγελος. Δείτε περισσότερα για την ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Ν. Χρυσόγελος στην Αθήνα.
 
Μην κλείνετε τα μάτια μπροστά στις επιπτώσεις από την εξόρυξη χρυσού!
Στην πορεία και την συνέντευξη τύπου των κατοίκων της Χαλκιδικής για το θέμα των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, οικονομικών και θεσμικών επιπτώσεων από τις εξορύξεις χρυσού βρέθηκε, το Σάββατο 12 Ιανουαρίου, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη και υποστήριξή τόσο του ίδιου όσων και των πράσινων γενικότερα στις κινητοποιήσεις των πολιτών.
 
Ο Ν. Χρυσόγελος στο Βόλο για την απασχόληση, την κοινωνική οικονομία και την αναζωογόνηση της οικονομίας μέσα από την πράσινη στροφή της
Τον Βόλο επισκέφθηκε ο Νίκος Χρυσόγελος στις 4 Ιανουαρίου και είχε συνάντηση με το προεδρείο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Βόλου, τους εργαζόμενους της ΚΟΝΤΙ, το Δήμαρχο και τα στελέχη της Αναπτυξιακής Εταιρείας Βόλου είχε ο Νίκος Χρυσόγελος. Παραχώρησε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ και συμμετείχε σε συζήτηση για την κοινωνική οικονομία που διοργανώθηκε στο δημαρχείο Βόλου από την Τοπική Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Μαγνησίας. Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων εξέφρασε τη διαθεσιμότητα του ίδιου προσωπικά όσο και γενικότερα των Οικολόγων Πράσινων και των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για στήριξη της διαδικασίας διαλόγου, με την παροχή τεχνογνωσίας και δικτύωση με ευρωπαϊκούς φορείς (επιστημονικούς κι επαγγελματικούς φορείς, πράσινους υπουργούς, οργανώσεις και δίκτυα κοινωνικών επιχειρήσεων) για την επεξεργασία σε κάθε περιφέρεια μέσα από διάλογο των φορέων σχεδίων για την αναζωογόνηση και στροφή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, κοινωνική συνοχή κι απασχόληση
 
Παρουσίαση βιβλίου για γεύσεις αλλά και μπουφές από παλιά Κοζάνη
Το Οικολογικό Πολιτιστικό Κέντρο Άνω Πατησίων και ο Νίκος Χρυσόγελος , διοργάνωσαν βραδιά γεύσεων και αισθήσεων τοπικών προϊόντων το Σάββατο 19/1. Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του δίτομου βιβλιού: “Γεύσεις από παλιά Κοζάνη“ από την συγγραφέα Φανή Φτάκα-Τσικριτζή και στη συνέχεια απολαύσαμε αυθεντικές γεύσεις από την παλιά Κοζάνη, όπως πίτες και κιχιά μαζί με παραδοσιακά γλυκά. Η βραδιά έκλεισε με ζωντανή ρεμπέτικη μουσική.
 
Νερό: διαχρονικά ιερό επειδή είναι πολύτιμο
Αν το νερό είναι ιερό επειδή είναι πολύτιμο πρέπει να το σεβαστούμε και στην πράξη τονίζει ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Στις 6 Ιανουαρίου η χριστιανική εκκλησία ευλογεί τα νερά, μεταφέροντας μέχρι και τις μέρες μας την αντίληψη της ιερότητάς τους. Σε όλες τις θρησκείες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα το νερό θεωρείται ιερό γιατί είναι πολύτιμο. Σήμερα, όμως, το νερό αντιμετωπίζεται ως ένα προϊόν χωρίς αξία. Ρυπαίνεται, σπαταλιέται, υποβαθμίζεται και χρησιμοποιείται ως αποδέκτης κάθε είδους αποβλήτων κάτι που αποτελούσε πάντα ύβρη προς τη φύση και τιμωρούνταν. Δείτε τις θέσεις που κατέθεσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και ενσωματώθηκαν στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα ύδατα, ενόψει της απαραίτητης, συνολικής προσέγγισης για την αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών προκλήσεων στο ζήτημα των υδάτων, αλλά και συνολικότερα τις πρωτοβουλίες των Οικολόγων Πράσινων για το θέμα των νερών.
 
 
Ν’ αλλάξουμε πια στρατηγική στον τομέα της ενέργειας…
Συνέντευξη του Ν. Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πρωινός Λόγος Ιωαννίνων"
 
Χώρα των Βάσκων: από τον ένοπλο αγώνα στην ειρήνευση και επαναπροσέγγιση της κοινωνίας
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου δημοσιεύτηκε στο protagon.gr
 
Συνέντευξη του Ν. Χρυσόγελου στον τηλεοπτικό σταθμό Astra TV του Βόλου
 
Ν. Χρυσόγελος στην ΕΡΑ Κομοτηνής
Ραδιοφωνική συνέντευξη του Νίκου Χρυσόγελου που δόθηκε στη δημοσιογράφο Β. Μαχαίρα της ΕΡΑ Κομοτηνής.
 
Συνέντευξη στον Apha για εξορύξεις χρυσού
 
Ο νεο-ναζισμός και η ξενοφοβία δεν προσφέρουν λύση
Άρθρο του Ν. Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στο tvxs.gr
 
Συνέντευξη στην εφημερίδα "Εν Δελφοίς"
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον Λ. Ρόδη και δημοσιεύτηκε στην Εβδομαδιαία Εφημερίδα της Κεντρικής Ελλάδας «ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ».
 
 
24 Ιανουαρίου: Συνεντευξη τύπου στις Βρυξέλλες προς τα διεθνή ΜΜΕ για το θέμα των εξορύξεων χρυσού διοργανώνει ο Νίκος Χρυσόγελος με τη συμμετοχή εκπροσώπων των επιτροπών αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής. Room 5G2, Altiero Spinelli (ASP) Building.
 
2 Φεβρουαρίου: 1 χρόνος στο Ευρωκοινοβούλιο: Τι μπορεί/έχει κάνει ένας πράσινος Ευρωβουλευτής. Πάνελ συζήτησης. Διαδραστικός διάλογος: ο λόγος στους πολίτες, τι πρέπει να αλλάξει στους Οικολόγους Πράσινους. Μεσογειακή μουσική. Ώρα 18.30-23.30: στο χώρο του Οικολογικού Πολιτιστικού Κέντρου Άνω Πατησίων- Αθήνα, Λεωφ. Ιωνίας 315, δίπλα από τον σταθμό ΗΣΑΠ Άνω Πατησίων.
 
10-11 Φεβρουαρίου: Συμμετοχή Νίκου Χρυσόγελου στα περιφερειακά συνέδρια στη Λαμία και στη Χαλκίδα που διοργανώνει το γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.