05 Νοεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη - Οι Πράσινοι στην Αθήνα, 8 έως 11 Νοεμβρίου | Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αθήνα

Το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος γίνεται στην Αθήνα, τονίζοντας έτσι την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Σημαντικά στελέχη των Ευρωπαίων Πράσινων, ευρωβουλευτές, βουλευτές, υπουργοί, και πάνω από 350 στελέχη και ηγέτες από όλη την Ευρώπη, συμμετέχουν σε μια μεγάλη προσπάθεια για την Ευρώπη των Πολιτών. Θέματα που θα συζητηθούν η κοινωνική Ευρώπη, η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης, ο ρόλος των πολιτών στη διαμόρφωση μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Πολιτών.

Ημέρες: Πέμπτη 8, Παρασκευή 9, Σάββατο 10, Κυριακή 11 Νοεμβρίου
Τόπος: Ξενοδοχείο Ντιβάνι Κάραβελ, Λεωφόρος Βασιλέως Αλεξάνδρου 2
Περιεχόμενα:
 
 
Το Πρόγραμμα εργασιών του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Πράσινων
Πάνω από 350 στελέχη, 28 ευρωβουλευτές, υπουργοί, βουλευτές και ηγέτες των Πράσινων θα βρεθούν στην Αθήνα στις 8-11 Νοεμβρίου για το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ). Η απόφαση για τη διεξαγωγή του στην Ελλάδα επιβεβαιώνει τη δέσμευση των Ευρωπαίων Πράσινων για αλληλεγγύη προς την ελληνική κοινωνία και στήριξη των Ελλήνων Πράσινων.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία για όλες τις εργασίες του Συμβουλίου.
Δείτε για το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Αθήνα.
Για
περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τους τρόπους συμμετοχής/εγγραφή.
Η αγγλική φόρμα | Η ελληνική.
 
Η κρίση ευκαιρία μετασχηματισμού του μοντέλου ανάπτυξης
Οι συνεπικεφαλής της τελευταίας εκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη, Γιάννης Παρασκευόπουλος, ο πρώην Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής με την ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ θα απαντήσουν σε ερωτήματα των Ευρωπαίων Πράσινων για τις αλλαγές στη ζωή των ελλήνων πολιτών, τις επιπτώσεις στην οικονομία, στην απασχόληση και στην κοινωνική συνοχή. Έμφαση θα δοθεί σε ιδέες για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, σε εναλλακτικές πολιτικές όπως οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και η ενεργειακή αποδοτικότητα, καθώς και στο ρόλο της αυτοδιοίκησης για έξοδο από την κρίση.
Πότε: Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, ώρα 09.00-10.00.
 
Εναλλακτικές λύσεις προτείνουν οι Πράσινοι με στόχο την στήριξη της κοινωνίας
Στη δημόσια συζήτηση με θέμα «Πράσινες προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη» συμμετέχουν ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ, η Ρεμπέκα Χαρμς (συμπρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο), o Νίκος Χρυσόγελος (ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων), η Μόνικα Φρασόνι (συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος) και ο Ζαν-Μαρκ Νολέτ (αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της Βαλλονίας/ Βέλγιο και υπουργός βιώσιμης ανάπτυξης, ενέργειας, δημόσιας διοίκησης και έρευνας). Η παρουσία των μελών του ΕΠΚ στην Ελλάδα αποτελεί σαφή στήριξη των Ευρωπαίων Πράσινων, του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος και της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο στην ελληνική κοινωνία. Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν ξεκαθαρίσει ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Έχουν προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, στόχο την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, τις πράσινες κοινωνικές επενδύσεις, την ενδυνάμωση της διαφάνειας και της δημοκρατικής νομιμότητας στη λήψη των αποφάσεων.
Πότε: Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, ώρα 10.00-13.00
 
Η απάντησή μας στην κρίση θα καθορίσει το μέλλον της Ευρώπης
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κρίσιμα διλήμματα. Οι Πράσινοι παλεύουν για την κοινωνική Ευρώπη, την οικονομική, φορολογική και πολιτική ένωση. Πιστεύουν ότι υπάρχει ανάγκη για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη. Στη δημόσια, πανευρωπαϊκή συζήτηση αναδεικνύουν θέματα όπως η τραπεζική ένωση, η περιβαλλοντική διακυβέρνηση, η προστασία του κλίματος, τα κοινωνικά και ανθρώπινα δικαιώματα, οι νέοι και η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πολιτών. Με συντονιστές τον Φιλίπ Λαμπέρτς (ευρωβουλευτή και συμπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος) και την Μόνικα Φρασόνι (συμπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος) και παρεμβάσεις στελεχών των Πράσινων κομμάτων από διάφορες χώρες θα γίνει συζήτηση για την Ευρώπη που θέλουμε.
Πότε: Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, ώρα 16.00- 17.30
 
Συνεκτικές λύσεις για τη μετανάστευση, αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας
Το θέμα της μετανάστευσης απασχολεί πολλές κοινωνίες. Σχετίζεται με την κρίση σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ετοιμότητα κάθε κοινωνίας να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής, να βρίσκει λύσεις. Η οικονομική κρίση, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, οι ακροδεξιές πολιτικές δυνάμεις κάνουν το ζήτημα ακόμα πιο επίκαιρο. Η ομάδα εργασίας για την μετανάστευση του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος οργανώνει συζητήσεις πάνω στο θέμα και μια επίσκεψη σε κάποιο κέντρο κράτησης το Σάββατο το απόγευμα, ώστε να ρίξουμε φως ειδικά στην κατάσταση στην Ελλάδα. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Γιώργος Τσαρμπόπουλος (επικεφαλής του Ελληνικού Τμήματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες), Γιούντιθ Σαρτζεντίνη (ευρωβουλευτής των Πράσινων), Μαρία Καλλή-Πίνιου (υποψήφια των Οικολόγων Πράσινων για την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ακτιβίστρια σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων) και Λορέτα Μακόλευ (πρόεδρος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών). Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαριλένα Κατσίμη.
Πότε: Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ώρα 11.15-13.00
 
Πράσινη άποψη για τις εξορύξεις στην Ευρώπη
Σε όλα τα Βαλκάνια απλώνονται οι προσπάθειες εταιριών για επενδύσεις σε μέταλλα και κυρίως σε χρυσό. Ξεσηκώνονται αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες θέτουν, αναπάντητα συνήθως, ερωτήματα για τη διαφάνεια τέτοιων αποφάσεων και τα κριτήρια επιλογής. Υπάρχουν άλλες λύσεις; Πώς συνδέεται η πολιτική για αποτελεσματική χρήση των πρώτων υλών με το θέμα των εξορύξεων; Ποια είναι η άποψη των Πράσινων για τις εξορύξεις στην Ευρώπη; Στο στρογγυλό τραπέζι που οργανώνεται συμμετέχουν οι Reinhard Bütikofer (αντιπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, εισηγητής για το θέμα των πρώτων υλών στο Ευρωκοινοβούλιο), Jonas Eriksson (βουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βιομηχανίας και Εμπορίου στο Σουηδικό Κοινοβούλιο εκπροσωπώντας τους Σουηδούς Πράσινους), Borislav Sandov (συμπρόεδρος των Πράσινων -Zelenite, Βουλγαρία), Νίκος Χρυσόγελος (ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης στο Ευρωκοινοβούλιο, Ελλάδα), Oras Tynkkynen (μέλος των Φιλανδών Πράσινων - Vihreät De Gröna).
Πότε: Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ώρα 16.30-18.00
 
Ψηφιακά Δικαιώματα
Τα ψηφιακά δικαιώματα, απόλυτα συνυφασμένα με τα ατομικά δικαιώματα και την ιδιωτικότητα στον 21ο αιώνα, βρίσκονται στο προσκήνιο με την ήττα της ACTA, μια ήττα που συντονίστηκε και γιορτάστηκε από τους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο. Στην Αθήνα, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, θα συζητήσουν την τρέχουσα δομή των ατομικών δικαιωμάτων στην οποία αντικατοπτρίζεται ο σκοπός και η δυναμική των ψηφιακών δικαιωμάτων. Στη συζήτηση συμμετέχουν οι Jan Philip Albrecht (Γερμανός Πράσινος ευρωβουλευτής), Eva Lichtenberger (Αυστριακή Πράσινη ευρωβουλευτής), εκπρόσωπος της οργάνωσης Bits of Freedom (Ολλανδία) και Jérémy Zimmermann, La Quadrature Du Net (Γαλλία).
Πότε: Σάββατο 10 Νοεμβρίου, ώρα 18.30-20.00
 
Από την αρχή της ελληνικής κρίσης που αποκάλυψε και τη βαθύτερη κρίση στην Ευρωζώνη, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας, με πολιτικές παρεμβάσεις τους, εκθέσεις, τοποθετήσεις, διαβήματα, και επισκέψεις στην Ελλάδα.
 
25 Μαρτίου 2010: Εισήγηση Γκήγκολντ για μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης
Ο ευρωβουλευτής των Πράσινων Σβεν Γκήγκολντ είναι εισηγητής της ετήσιας έκθεσης για την πορεία της ευρωζώνης κατά το 2009. Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψηφίζοντας την έκθεση, καλεί για πρώτη φορά την Κομισιόν να προωθήσει την έκδοση ευρωομολόγων ως μέσο αποκατάστασης της δημοσιονομικής ισορροπίας των χωρών μελών και προτείνει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα επιλέγει την ίδια περίοδο μια διαφορετική, δυστυχώς, αδιέξοδη πορεία.
 
18 Μαρτίου 2010: Επίσκεψη στην Αθήνα των ευρωβουλευτών Ρεμπέκκα Χαρμς, συνεπικεφαλής των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο, και Σβεν Γκήγκολντ. Προβάλλεται το αίτημα για ευρωπαϊκές εγγυήσεις δανεισμού προς την Ελλάδα ως απάντηση στην άνοδο των σπρεντ
Η επίσκεψη των δυο Πράσινων Ευρωβουλευτών και η δημόσια συζήτηση, οργανώθηκαν σε συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, με στόχο τη συμβολή σε ένα κλίμα ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου μεταξύ της ελληνικής και γερμανικής κοινωνίας μακριά από λαϊκισμούς, την καλύτερη κατανόηση των διαστάσεων της ελληνικής κρίσης και την από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών των Οικολόγων Πράσινων, των γερμανών Πράσινων, της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος για την αντιμετώπιση της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης.
 
27 Μαΐου 2010: «Πράσινη λύση στην κρίση» - Κοινή Συνέντευξη Τύπου του Μ. Τρεμόπουλου με το Γάλλο Πράσινο ευρωβουλευτή Pascal Canfin και τον Τούρκο Πράσινο Umit Sahin
Τις πράσινες απαντήσεις στην κρίση, σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο σκιαγράφησαν σε συνέντευξη τύπου οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Μιχάλης Τρεμόπουλος και Pascal Canfin καθώς και ο εκπρόσωπος των Πράσινων της Τουρκίας Umit Sahin. Τονίστηκε η ανάγκη για ταυτόχρονες απαντήσεις στην οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση, η επικαιρότητα των πράσινων προτάσεων και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, καθώς και οι κοινές προσεγγίσεις όλων των πράσινων κομμάτων. Σήμερα ο Pascal Canfin, από τους πρωτεργάτες του Green New Deal (Πράσινη Κοινωνική Συμφωνία), είναι υπουργός ανάπτυξης στην Γαλλική Κυβέρνηση (οι Γάλλοι Πράσινοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας με 2 υπουργούς).
 
5 Μαΐου 2010: Παρέμβαση Daniel Cohn Bendit στο Ευρωκοινοβούλιο
Την έλλειψη ρεαλισμού των απαιτήσεων της ΕΕ από την Ελλάδα καυτηριάζει ο συμπρόεδρος των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντάνυ Κον Μπεντίτ σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια. Για πρώτη φορά καταθέτει την πρόταση για πάγωμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων που πληρώνει η Ελλάδα σε χώρες της ΕΕ ώστε να ανακουφιστεί ο προϋπολογισμός της. Θα ακολουθήσουν δεκάδες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και κοινωνικά δίκαιη λύση στην κρίση από τον Ντάνυ Κον Μπεντίτ, τη Ρεμπέκκα Χαρμς (συμπροέδρους των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο) και άλλους πράσινους ευρωβουλευτές και φυσικά τον Μιχάλη Τρεμόπουλο (ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων ως το Φεβρουάριο 2012) και τον Νίκο Χρυσόγελο (ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων από τις 2 Φεβρουαρίου 2012)
 
21 Οκτωβρίου 2011: Κοινή ελληνογερμανική πρωτοβουλία των πράσινων ευρωβουλευτών Τρεμόπουλου και Γκήγκολντ για τη φορολόγηση του πλούτου και το κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων
Εκστρατεία για φορολόγηση των μεγάλων ιδιωτικών περιουσιών, ξεκινά ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Γερμανία με πρωτοβουλία των Πράσινων ευρωβουλευτών Μιχάλη Τρεμόπουλου και Σβεν Γκήγκολντ. Την κοινή έκκληση, που ζητά επιβολή μόνιμου φόρου στον ιδιωτικό πλούτο με προοπτική να αποκτήσει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και να συνδυαστεί με κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων και καταστολή της φοροδιαφυγής, προσυπογράφουν ενεργοί πολίτες από τους χώρους των οικονομικών επιστημών, της πανεπιστημιακής κοινότητας, της δημοσιογραφίας, του συνδικαλισμού, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και του πολιτισμού.
 
 
Στρογγυλό τραπέζι επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων με το Ντάνυ Κον Μπεντίτ και τη Ρεμπέκκα Χάρμς : Αναζητώντας ένα σχέδιο για την οικονομία, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή
Βασικός στόχος της επίσκεψης που πραγματοποίησαν την Τρίτη 27/3 στην Αθήνα οι συμπρόεδροι των Ευρωπαίων Πράσινων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς, προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, ήταν για να διερευνήσουν, σε συνεργασία με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς της χώρας, τρόπους για την αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας και τη στροφή της προς την βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή. Άλλωστε, οι ίδιοι και γενικότερα οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, έχουν επανειλημμένα ασκήσει κριτική στα μονόπλευρα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που πλήττουν την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή οδηγώντας τη χώρα σε αδιέξοδο. Έτσι, το μεσημέρι της Τρίτης οι Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χαρμς συμμετείχαν σε στρογγυλό τραπέζι που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος με θέμα την αναζήτηση σχεδίου που θα περιλαμβάνει τους προαναφερόμενους στόχους.
 
Εκδήλωση-συζήτηση: «Διέξοδος από την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα»
Με ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Διέξοδος από την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα» ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 27 Μαρτίου στο Μουσείο Μπενάκη η επίσκεψη των συμπροέδρων των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς στην Αθήνα ως προσκεκλημένων του ευρωβουλευτή Νίκου Χρυσόγελου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης η Ιωάννα Κοντούλη, επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας των Οικολόγων Πράσινων και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Τη συζήτηση συντόνισε η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πρασίνων στο ΕΚ.
 
Συναντήσεις με πρωθυπουργό, υπουργό εξωτερικών και διοικητή της ΤτΕ
Αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Πρασίνων αποτελούμενη από τους συμπροέδρους των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς, τη Γενική Γραμματέα της Ομάδας των Πρασίνων Βούλα Τσέτση και τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελο συναντήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 27 Μαρτίου διαδοχικά με τον το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιώργο Προβόπουλο τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Σταύρο Δήμα και τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο. Στις συναντήσεις αυτές η Πράσινη αντιπροσωπεία ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη δημοσιονομική κρίση, αλλά είχε και την ευκαιρία να συζητήσει πράσινες προτάσεις διεξόδου από την κρίση όπως η ενίσχυση των συλλογικών αγαθών ως αντιστάθμισμα των περικοπών των δαπανών και των κοινωνικά άδικων μέτρων λιτότητας, η στήριξη των επενδύσεων ΑΠΕ ακόμα και για εξαγωγές αντί για τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, η στήριξη της αγροτικής οικονομίας, η ανάπτυξη σιδηροδρομικού δικτύου όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε συνεργασία και με Βαλκανικές χώρες αντί για τη διαφαινόμενη ακατάσχετη κατασκευή όλο και περισσότερων αυτοκινητοδρόμων, κ.α. Διαβάστε ενδεικτικά δημοσιεύματα ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ.
 
 
 
19 Απριλίου 2012: Tα Διαρθρωτικά Ταμεία πλήττουν τις χώρες της κρίσης
Κοινή δήλωση – παρέμβαση των πράσινων ευρωβουλευτών Νίκου Χρυσόγελου και Elisabeth Schroedter σε σχέση με τα διαρθρωτικά ταμεία και τις χώρες της κρίσης.
Το ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε στις 4 Απριλίου 2012 μια νομοθετική συμφωνία με στόχο να καταστεί η αξιοποίηση των πόρων των ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων πιο εύκολη στις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και λαμβάνουν πακέτα διάσωσης. Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια, οι χώρες της κρίσης θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέρος αυτών των χρηματοδοτήσεων προκειμένου να κινητοποιήσουν αυξημένη χρηματοδότηση δανείων για ιδιωτικά πρότζεκτς σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να στηριχθούν τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν την κρίση, αλλά πιστεύουν ότι τα σχέδια αποτυγχάνουν να προωθήσουν κατάλληλη ποιότητα ελέγχων των προγραμμάτων, και αποτυγχάνουν να διασφαλίσουν ότι οι χρηματοδοτήσεις θα κατευθυνθούν σε μη βιώσιμα σχέδια. Στα αγγλικά.
 
Βίντεο υποστήριξης των Πράσινων εν όψει εκλογών
Πράσινοι ευρωβουλευτές στέλνουν μηνύματα στήριξης στους Έλληνες πολίτες εν όψει των εθνικών εκλογών.
 
23 Μαΐου 2012: Πρόταση των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για αλλαγές στους όρους του Μνημονίου και τη στήριξη της Ελλάδας. Κοινή συνέντευξη τύπου Κον Μπεντίτ-Χρυσόγελου στο Ευρωκοινοβούλιο
Οι συγκεκριμένες προτάσεις των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για διέξοδο της Ελλάδας από την κρίση παρουσιάστηκαν την Τετάρτη 23/5, στο Στρασβούργο, σε συνέντευξη τύπου στα διεθνή κι ελληνικά ΜΜΕ, από τους Ντάνυ Κον Μπεντίτ, συν-πρόεδρο των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων. Οι Πράσινοι δεσμεύονται να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να προχωρήσουν οι προτάσεις τους για μια κοινωνικά δίκαιη και ισορροπημένη λύση στην ελληνική κρίση. Η Ομάδα των Πράσινων συνεργάζεται και στηρίζεται ποικιλότροπα την πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει ο Νίκος Χρυσόγελος για διαμόρφωση ενός εναλλακτικού σχεδίου για την οικονομία, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή που θα συμβάλλει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Το σχέδιο θα παρουσιαστεί στις αρχές του Γενάρη 2013. Δείτε το βίντεο.
 
12 Ιουνίου 2012: Συζήτηση της Ομάδας των Πράσινων με τον Μπαρόζο - Νέα παρέμβαση των Πράσινων και Ν. Χρυσόγελου για την κρίση, Συζήτηση της Ομάδας των Πράσινων με τον Μπαρόζο
Σε ειδική συνεδρίαση της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο προσκλήθηκε και συμμετείχε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ Μπαρόζο, την Τρίτη 12 Ιουνίου, στο Στρασβούργο, με θέμα την κρίση στην Ευρώπη. Οι πράσινοι ευρωβουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων έθεσαν σειρά ερωτημάτων στον πρόεδρο της Κομισιόν σχετικά με τις πολιτικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Δείτε βίντεο από τη συζήτηση με τον Μπαρόζο. Δείτε βίντεο με δηλώσεις Ν. Χρυσόγελου μετά τη συζήτηση.
 
12 Ιουνίου 2012: Παρέμβαση των Πράσινων στον Μπαρόζο για την κατάρρευση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα
Επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Μπαρόζο για το θέμα της κατάρρευσης του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, με την οποία ζητούν την άμεση παρέμβαση της ΕΕ για να ξεπεραστεί η κρίση, παρέδωσαν ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδροι της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, κατά την συζήτηση που είχαν οι πράσινοι ευρωβουλευτές μαζί του την Τρίτη 12/6, με θέμα την κρίση στην Ευρωζώνη και τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για αντιμετώπισή της. Στην επιστολή, που ετοιμάστηκε σε συνεργασία με τον Νίκο Χρυσόγελο, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, περιγράφονται τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα υγείας τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια και στα νησιά.
 
2 Οκτωβρίου 2012: Κοινή Ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού
Κοινή ερώτηση για την ιδιωτικοποίηση του νερού σε Ελλάδα και Πορτογαλία κατέθεσαν 4 Πράσινοι ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με ημερομηνίες 14.1.2004, 10.3.2004 και 31.5.2006, ο τομέας ύδατος δεν πρέπει να ελευθερωθεί αλλά να εκσυγχρονιστεί. Ο τομέας ύδατος δεν πρέπει επομένως να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας σχετικά με τις συμβάσεις παραχώρησης υπηρεσιών. Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (3.7.2012) δηλώνει ότι η πρόσβαση στο νερό πρέπει να είναι θεμελιώδες και καθολικό δικαίωμα.
Διαβάστε την ερώτηση στα ελληνικά | Στα αγγλικά.
 
9 Οκτωβρίου 2012: Έλεγχο της φοροδιαφυγής από την ΕΕ ζητούν οι Πράσινοι - Επιστολή Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεβέκκα Χαρμς προς τους Ρομπάι και Μπαρόζο
Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, αποφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητούν ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδροι των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με επιστολή τους προς τους Herman van Rompuy, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Jose Manuel Barroso, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
 
24 Οκτωβρίου 2012: Παρέμβαση Ρεμπέκκα Χαρμς στο Ευρωκοινοβούλιο
«Η μέχρι τώρα πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης έχει αποτύχει, αφού δεν λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη οικονομικής ανάπτυξης» υποστήριξε η συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκκα Χαρμς, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Kορυφής. Δείτε το βίντεο.
 
12-13 Νοεμβρίου 2012: Κοινή εκδήλωση στο ευρωκοινοβούλιο 12 και 13 Νοεμβρίου για την κρίση
Διοργάνωση ημερίδας στις Βρυξέλλες με θέμα "Κρίση και κοινωνικές διαστάσεις". Συνδιοργάνωση: οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος, Tavares Rui (Πορτογαλία) και Romeva i Rueda Raül (Ισπανία). Συμμετοχή εκπροσώπων ευρωπαϊκών φορέων καθώς και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία.
 
Last modified on Δευτέρα, 05 Νοεμβρίου 2012 16:28