17 Οκτωβρίου 2012

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1-15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

Το Ενημερωτικό Δελτίο, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για όσα σημαντικά γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και για το τι έκαναν εκεί οι Οικολόγοι Πράσινοι και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χρυσόγελος το διάστημα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου, όπου μπορείτε να βρείτε σημαντικές πληροφορίες για θέματα που σας ενδιαφέρουν.
Περιεχόμενα:
 
 
Σκουριές Χαλκιδικής: Η (αυτο)καταστροφή πρέπει να σταματήσει!
Το ζήτημα της υλοτόμησης δάσους στην περιοχή Σκουριές στη Χαλκιδική για να διευκολυνθεί η εξόρυξη χρυσού από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο με κατεπείγουσα γραπτή ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων. Πρόκειται για την έναρξη της υλοτόμησης αρχέγονου δάσους συνολικής έκτασης 3.273 στρεμμάτων στις Σκουριές και 857 στρεμμάτων στον Κοκκινόλακκα για την κατασκευή χώρου απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων.
 
Ορυχεία χρυσού και στην ΠΓΔΜ;
Το ζήτημα της αξιοποίησης ενός ακόμα μεταλλοφόρου κοιτάσματος χαμηλής περιεκτικότητας σε χρυσό στα Βαλκάνια φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο με γραπτή ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος. Πρόκειται για ορυχείο χρυσού στην τοποθεσία Ilovitzaτης ΠΓΔΜ. Η εταιρεία δηλώνει ότι ο χρυσός και ο χαλκός θα παράγονται ως συμπύκνωμα, το ορυχείο θα κατασκευαστεί το 2015 και θα είναι έτοιμο για παραγωγή στα μέσα του 2017. Παραμένει όμως άγνωστο αν θα χρησιμοποιηθεί τεχνολογία εκχύλισης κυανίου ή αν έχει εκπονηθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
 
Φοροδιαφυγή και φοροαπάτη βλάπτουν την κοινωνία
Την ανάγκη να διασφαλιστούν έσοδα για το δημόσιο από τη μείωση της φοροδιαφυγής και όχι από τη βίαιη περικοπή μισθών και συντάξεων, προτάσσει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων, ο οποίος επισημαίνει ότι ο έλεγχος των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών σε ελβετικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να εντοπίσει τυχόν γκρίζες περιουσίες και μαύρο χρήμα, ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή, να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη και να μοιραστούν δίκαια τα βάρη της κρίσης.
 
Και στο «βάθος» ...καύση; Όχι ευχαριστώ!
Το ζήτημα του κακού σχεδιασμού της διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Αττικής φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο με γραπτή ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος με δεδομένο ότι ο προς υλοποίηση σχεδιασμός αφορά 4 έργα διαχείρισης 1.350.000 τόνων σύμμεικτων στερεών αποβλήτων ετησίως για 23-27 χρόνια, με κόστος μελέτης και κατασκευής €430 εκατ και συνολική αξία σύμβασης €1-1,5 δις. Πρόκειται για τεχνολογίες που οδηγούν σε παραγωγή 600.000 τόνων RDF και SRF ετησίως.
 
Κατάργηση Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου;
Το θέμα της κατάργησης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου στο πλαίσιο της μείωσης των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στην Ελλάδα από 29 σε 14, χωρίς αξιολόγηση, ουσιαστική διαβούλευση και επιστημονική μελέτη, θέτει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος. Ερώτηση σχετικά με την προσπάθεια συνένωσης ή και κατάργησης των 29 Φορεών Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Δικτύου Natura 2000 είχε, εξάλλου καταθέσει ο Νίκος Χρυσόγελος, στις αρχές Σεπτεμβρίου και αναμένεται σύντομα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η απάντηση της Κομισιόν.
 
Εξορύξεις υδρογονανθράκων: Σχεδιασμός στο κενό;
Το ζήτημα του ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου που διέπει τις εξορύξεις υδρογονανθράκων και ερωτήματα που δεν έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα, ερωτήματα τα οποία πρέπει να λάβει υπόψη η ελληνική κοινωνία πριν ολοκληρωθούν οι επιλογές που θα δεσμεύσουν τη χώρα μακροχρόνια σε εξορύξεις υδρογονανθράκων σε οικολογικά ευαίσθητες και εύφλεκτες περιοχές θέτει με ερώτησή του προς την Κομισιόν με γραπτή ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Νίκος Χρυσόγελος.
 
 
Κοινωνική συνοχή, οικολογική βιωσιμότητα, αποτελεσματική χρήση πόρων, ίδιοι πόροι ΕΕ
Την ανάγκη διάθεσης επαρκών κοινοτικών πόρων αλλά με τρόπο που να διασφαλίζεται πράγματι η κοινωνική συνοχή και η οικολογική -κοινωνική βιωσιμότητα, την εξασφάλιση ιδίων πόρων από την ΕΕ ώστε να αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός και όχι να περικοπεί, τη συμμετοχή των Περιφερειών στο “Συμβόλαιο Εταιρικής Σχέσης” ΕΕ και Κρατών Μελών που θα καθορίζει τις χρηματοδότησης και τους στόχους για την περίοδο 2014-2020 καθώς και την ανάγκη σε κάθε χώρα και σε κάθε περιφέρεια να διαμορφωθούν με συμμετοχικό τρόπο Σχέδια Κοινωνικής Συνοχής και Σύγκλισης και στο εσωτερικό τους” επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, κατά την παρέμβασή του στην 4η Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου και εκπροσώπων εθνικών κοινοβουλίων. Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το μέλλον της Πολιτικής Συνοχής της περιόδου 2014-2020, το Κοινό Στρατηγικό Πλαίσιο και τα “Συμβόλαια Εταιρικής Σχέσης”. Δείτε το βίντεο.
 
Όχι σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης
“Η εμμονή σε μια λιτότητα που οδηγεί στη διάλυση της κοινωνικής συνοχής και στην κατάρρευση της πραγματικής οικονομίας δεν αποτελεί λύση για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Χρειάζεται οι όροι του Μνημονίου να προσαρμοστούν στις ευρωπαϊκές πολιτικές και αξίες, όπως έχουμε ζητήσει πολλές φορές οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο”, τόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας των Πράσινων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου (REGI) κατά τη συζήτηση κι ανταλλαγή απόψεων με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με την κατάσταση της Πολιτικής Συνοχής στην Ελλάδα. Δείτε το βίντεο.
 
Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 – προτεραιότητες και ίδιοι πόροι
Τα μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν σήμερα την Ενδιάμεση έκθεσή της που αποσκοπεί στη θετική έκβαση της διαδικασίας έγκρισης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2014-2020 και έθεσαν κόκκινες γραμμές στις επικείμενες διαπραγματεύσεις. Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο χαιρέτισαν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας – ο Νίκος Χρυσόγελος συμμετείχε εκ μέρους των Πράσινων στη συγκεκριμένη συνεδρίαση και ψηφοφορία της Επιτροπής Προϋπολογισμού - καθώς οι ευρωβουλευτές με την ψήφο τους έθεσαν προτεραιότητες που θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη από τις κυβερνήσεις των Κρατών-Μελών στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την περίοδο 2014-2020.
 
Συνάντηση με πολίτες από την Αυστρία για την ελληνική κρίση
Με ομάδα αυστριακών πολιτών προσκεκλημένων της πράσινης αυστριακής ευρωβουλευτού Ούρλικε Λούνατσεκ συζήτησε την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου ο Νίκος Χρυσόγελος για την ελληνική κρίση, τις επιπτώσεις των εφαρμοζόμενων πολιτικών και τις προτάσεις των Πράσινων για διέξοδο από την κρίση.
 
Συνάντηση με εκπροσώπους ΜΚΟ για τα θέματα του νερού
Συνάντηση με εκπροσώπους της ομάδας ΜΚΟ που έστειλε επιστολή στον κ. Olli Rehn αναφερόμενη στις συστάσεις της Τρόικας για ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ύδρευσης, είχαν τοπρωί της Πέμπτης 11 Οκτωβρίου, οι πράσινοι ευρωβουλευτές Tavares Rui (Πορτογαλία), Romeva i Rueda Raül (Ισπανία), Ruehle Heide (Γερμανία) και Νίκος Χρυσόγελος (Ελλάδα). Συζήτησαν πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού στην Ελλάδα.
 
 
Στην Αθήνα το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος
Πάνω από 350 στελέχη, βουλευτές, ευρωβουλευτές και υπουργοί των Πράσινων θα βρεθούν στην Αθήνα, στις 9-11 Νοεμβρίου για το φθινοπωρινό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος. Η απόφαση για πραγματοποίησή του στην Αθήνα είναι μια επιβεβαίωση της δέσμευσης των ευρωπαίων πράσινων για αλληλεγγύη προς την ελληνική κοινωνία και στήριξη των ελλήνων πρασίνων. Το πρόγραμμα του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (ΕΠΚ) στην Αθήνα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προβάλλει την πρόταση των πράσινων για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της κοινωνικής συνοχής. Τονίζει τα σημαίνοντα θέματα για την ΕΕ αυτή την χρονική περίοδο. Ψηφιακά δικαιώματα, μετανάστευση, το μέλλον της ΕΕ και η πράσινη διέξοδος από την κρίση, τα θέματα που κυριαρχούν στις προγραμματισμένες ολομέλειες, τα εργαστήρια και τις παράλληλες ομάδες εργασίας. Δείτε το βίντεο (στα αγγλικά).
 
Έλεγχο της φοροδιαφυγής από την ΕΕ ζητούν οι Πράσινοι
Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο της φοροδιαφυγής, αποφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητούν ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ και η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδροι των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με επιστολή τους προς τους Herman van Rompuy, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Jose Manuel Barroso, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Διαβάστε την επιστολή και τις δηλώσεις.
 
Το μέλλον της Ευρώπης: Πέρα από την κρίση – Ποιου είδους Ευρώπη θα ανοίξει μέλλον στους πολίτες;
Οι πολίτες θα πρέπει να ακούγονται, θα πρέπει να αισθάνονται όχι απλά μέρος της συζήτησης, αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντάς της, διότι δεν είναι μιλάμε για κάτι αφηρημένο όταν συμμετέχουμε σε συναντήσεις στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Μιλάμε για τις ζωές των πολιτών, τις δουλειές τους, την οικονομική τους δυνατότητα να φροντίζουν τις οικογένειές τους και να παράσχουν αξιοπρεπή ζωή και μέλλον στα παιδιά τους. Ποιου είδους Ευρώπη θα βοηθήσει τα εκατομμύρια των Ευρωπαίων που πλήττονται από την κρίση να τα βγάλει πέρα μέχρι το τέλος του μήνα; Μπορεί να ακούγεται ακραίο, αλλά η ζωηρή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με συμμετοχή των Πράσινων Ευρωβουλευτών και εκπροσώπων των Πράσινων Κομμάτων από 11 χώρες, στις 2 Οκτωβρίου συνοψίζεται σε αυτό και μόνο το ερώτημα. Παρέμβαση του Νίκου Χρυσόγελου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, της Ζωής Βροντίση και του Πάνου Λογγινίδη, εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων. Δείτε το βίντεο για το “Μέλλον της Ευρώπης” με δηλώσεις πράσινων ευρωβουλευτών και βουλευτών (στα αγγλικά).
 
Το Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ – Ενθάρρυνση για μια καλύτερη Ευρώπη με επίκεντρο τον άνθρωπο
Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης αναγνωρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για την διατήρηση της ειρήνης και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαωμάτων τα τελευταία εξήντα χρόνια, η ειρήνη όμως για τα επόμενα εξήντα χρόνια δεν είναι δεδομένη. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι χαιρετίζουν την ανακοίνωση απονομής του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δείτε το βίντεο (στα αγγλικά).
 
Θετικά αποτελέσματα για τους Πράσινους στις μεγάλες πόλεις του Βελγίου
Στην Αμβέρσα, μεγάλο λιμάνι της Φλάνδρας, διπλασίασαν την εκλογική τους δύναμη στο τοπικό-κοινοτικό συμβούλιο εξασφαλίζοντας 8% των ψήφων, αυξάνοντας τις έδρες τους από 2 σε 4. Οι Πράσινοι πήγαν επίσης πολύ καλά στις περιφερειακές εκλογές. Συνολικά στη Φλάνδρα εξασφάλισαν το 7,3 % των ψήφων. Μία κατά προσέγγιση προέκταση του εκλογικού αποτελέσματος στις περιφέρειες όσον αφορά τις έδρες στην Κάτω Βουλή στο Φλαμανδικό Κοινοβούλιο σημαίνει αύξηση των εδρών από 5 σε 7 στην Κάτω Βουλή και από 7 σε 10 στο Φλαμανδικό Κοινοβούλιο.
 
 
Εξορύξεις χρυσού, Απορρίμματα, Φορείς Διαχείρισης: 3 επείγοντα προβλήματα ζητούν ορθολογικές λύσεις
Συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Βαγγέλη Λιβιεράτο είχε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο Νίκος Χρυσόγελος και ο επιστημονικός του συνεργάτης Νίκος Μάντζαρης για να συζητήσουν τόσο το πως η κρίση και οι προωθούμενες πολιτικές επηρεάζουν τις περιβαλλοντικές πολιτικές όσο και ειδικά θέματα, όπως η διαχείριση απορριμμάτων στην Αττική, η παράτυπη υλοτόμηση στις Σκουριές Χαλκιδικής ενός αρχέγονου δάσους και η επιφανειακή εξόρυξη καθώς και η συνένωση ή και κατάργηση Φορών Διαχείρισης Φυσικών Προστατευόμενων Περιοχών.
 
Εξυγίανση δημοσιονομικών ναι, διάλυση της υγείας όχι
Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τον επικείμενο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας των δομών ψυχικής υγείας και άλλα προβλήματα στις υπηρεσίες υγείας στα νησιά απέστειλε ο Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας τροφίμων αλλά και Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου (Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου). Στην επιστολή του ο Νίκος Χρυσόγελος αναφέρεται στη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Μονάδες Ψυχικής Υγείας που θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση της λειτουργίας τους και καλεί το υπουργείο να πράξει κάθε δυνατή ενέργεια ώστε να τηρηθεί η δέσμευση– υποχρέωση του Ελληνικού κράτους, τόσο προς τους πολίτες ψυχικά ασθενείς και τις οικογένειές τους όσο και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή πατώντας εδώ.
 
 
Για την Ευρώπη της κρίσης
Ο Ν. Χρυσόγελος μιλά για την Ευρώπη της κρίσης στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής για τη ζωή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τίτλο "Κάρτα μέλους" που επιμελείται και παρουσιάζει η Ματρώνη Δικαιάκου. Δείτε το βίντεο.
 
Ευρώπη και Ελλάδα πρέπει να δομήσουν σε νέες βάσεις τη σχέση τους
Άρθρο του Νίκου Χρυσόγελου που δημοσιεύτηκε στον δικτυακό τόπο eklogika.gr.
 
Νέοι και Ευρώπη
Συζήτηση στα στούντιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα «Νέοι και Ευρώπη» και συντονιστή τον δημοσιογράφο Κώστα Αργυρό με τη συμμετοχή των ευρωβουλευτών Γ. Σταυρακάκη, Χρ. Παλιαδέλη, Γ. Παπαστάμκου, Νίκου Χρυσόγελου και μαθητών από ορεινές και νησιωτικές περιοχές της Ελληνικής Περιφέρειας και συγκεκριμένα από το Λύκειο Διασέλλου της Ορεινής Άρτας και από Λύκεια των μικρών νησιών Αγκίστρι και Λειψοί. Δείτε το βίντεο.
 
 
20 Οκτωβρίου: Συμμετοχή σε ημερίδα για τη διαχείριση των νερών στη Θεσσαλία και τον Αχελώο, στη Λάρισα. “Αχελώος, το χθες, το σήμερα και το αύριο”. Συμμετέχουν: Νικ. Μυλόπουλος, Παν. Θεσσαλίας, Κ. Χατζημπίρος ΕΜΠ, Ντ. Διαμάντος, Πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής Δυτικής Θεσσαλίας, Ν. Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής (Πράσινοι), Γιώργος Χονδρός, Μέλος Γραμματείας Τμ. Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Σπύρος Δανέλης, ευρωβουλευτής (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες), Ν. Φούντα, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ (Αιτωλοακαρνανία). Διοργάνωση Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας, εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ (ΓΓ Υδάτων).
 
21 Οκτωβρίου: Ομιλία σε εκδηλώσεις για οικολογική γεωργία – εθελοντική σχολή αγροτών (κτήμα βιοκαλλιεργητή Θοδωρή Αρβανίτη).
 
28 Οκτωβρίου: Ημερίδα στην Τήνο σε συνεργασία με τον Δήμο Τήνου για την “ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και τη δημιουργία κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης”.
 
31 Οκτωβρίου - 1 Νοεμβρίου: Συμμετοχή σε εκδηλώσεις και σε συνέδριο στην Τρίπολη - Αρκαδία που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα την περιφερειακή ανάπτυξη.
 
2 Νοεμβρίου: Διεθνής ημερίδα για την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην Ρόδο. Συνδιοργάνωση: Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής, Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Δήμος Κω και ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ.
 
3 Νοεμβρίου: Διεθνής ημερίδα για κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις στην Κω. Συνδιοργάνωση: Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής, Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Δήμος Κω και ΚΩΣ-ΑΣΠΙΣ. Συμμετέχουν εκπρόσωποι ευρωπαϊκών κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, όπως της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των συνεταιρισμών στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ομάδων και συνεταιρισμών πολιτών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κοινωνικών Επιχειρήσεων Rre-use, στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών υπουργείων κα.
 
7 Νοεμβρίου: Συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Κοινωνικών Επιχειρήσεων Rre-use.
 
9-11 Νοεμβρίου: Συμβούλιο Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στην Αθήνα. Συμμετοχή σε πάνελ με Ντάνυ Κον Μπεντίτ, Rebecca Harms για την έξοδο από την κρίση. Συνέντευξη τύπου. Επισκέψεις σε κοινωνικές υποδομές (κέντρα αστέγων, νοσοκομείο κα). Στρογγυλό τραπέζι με θέμα “ευρώπη και πολιτική για τις εξορύξεις”.
 
12-14 Νοεμβρίου: Διοργάνωση ημερίδας στις Βρυξέλλες με θέμα "Κρίση και κοινωνικές διαστάσεις". Συνδιοργάνωση: οι πράσινοι ευρωβουλευτές Νίκος Χρυσόγελος, Tavares Rui (Πορτογαλία) και Romeva i Rueda Raül (Ισπανία). Συμμετοχή εκπροσώπων ευρωπαϊκών φορέων καθώς και εκπροσώπων κοινωνικών φορέων από Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία.
 
23-24 Νοεμβρίου: Συμμετοχή ως ομιλητής σε ημερίδα για την κοινωνική οικονομία στην Κοζάνη που διοργανώνει η Δημοτική Κϊνηση "Κοζάνη -Τόπος να ζεις" και το Εμπορο-Βιομηχανικό Επιμελητήριο Κοζάνης.
 
3-5 Δεκεμβρίου: Διοργάνωση ημερίδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες, με θέμα "Φυσικό περιβάλλον κι απασχόληση" με τη συμμετοχή και εκπροσώπων τοπικών και περιβαλλοντικών φορέων από την Ελλάδα.
 
8-9 Δεκεμβρίου: Συνέδριο Οικολόγων Πράσινων, Λαμία.