08 Δεκεμβρίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 1-15 NOEMΒΡΙΟΥ 2011

Το Ενημερωτικό Δελτίο του πρώτου δεκαπενθήμερου του Νοέμβρη 2011, φίλες και φίλοι, προσφέρει μια συνοπτική ματιά σε όποιον και όποια ενδιαφέρεται να μάθει για το τι έκαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο τον μήνα που πέρασε. Οι συνδέσεις σας παραπέμπουν σε αναλυτικότερα κείμενα και δελτία Τύπου.
Περιεχόμενα:
  1. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
  2. Άλλες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
  3. Εκτός Ευρωβουλής: Περιοδείες – συναντήσεις - παρεμβάσεις
  4. Άρθρα - συνεντεύξεις
  5. Προγραμματισμένα για τις επόμενες μέρες
 
1. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
 
Εκβιαστική συμφωνία αγοράς όπλων για την εκταμίευση της 6ης δόσης;

Σύμφωνα με την έγκριτη εφημερίδα «New Europe», που εκδίδεται στις Βρυξέλλες και επικαλείται πηγές της Νέας Δημοκρατίας, η μυστική συμφωνία περιλαμβάνει την πώληση στην Ελλάδα φρεγατών, αρμάτων μάχης Leopard από τη Γερμανία και μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Γαλλία. Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε: «Αν ισχύει το δημοσίευμα, πρόκειται για νέο έγκλημα κατά της χώρας, αλλά και για ευρωπαϊκό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους».
 
Απαράδεκτη η καθυστέρηση της 6ης δόσης

Στο ευρωκοινοβούλιο έθεσαν οι Οικολόγοι Πράσινοι το θέμα των δηλώσεων Βενιζέλου για σύνδεση από το Eurogroup της 6ης δόσης με την παροχή επιπλέον γραπτών δεσμεύσεων, και μάλιστα διακομματικών, από την πλευρά της χώρας μας για τα ζητήματα της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.
 
30 χρόνια πίσω στην προστασία των καταναλωτών;

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, αναδεικνύοντας και τις αντιρρήσεις των καταναλωτικών οργανώσεων, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πρόταση που υιοθέτησε για τη δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας Συμβάσεων επιχειρήσεων με καταναλωτές. Η πρόταση ονομάστηκε και «28η συνταγή», καθώς θα ισχύσει παράλληλα με τις 27 εθνικές νομοθεσίες. Η βασικότερη πρόβλεψη αφορά στο «εργαλείο επιλογής», που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να επιλέγουν τις ευνοϊκότερες γι' αυτές ρυθμίσεις.
 
Καταργείται το Πράσινο Ταμείο!

Το θέμα της μεταφοράς πόρων του Πράσινου Ταμείου στον κρατικό προϋπολογισμό φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο, με σχετική ερώτηση. Με βάση τις ρυθμίσεις του νέου νόμου ουσιαστικά καταργείται το Πράσινο Ταμείο, σκοπός του οποίου ήταν η διοχέτευση πόρων από διάφορες πηγές για βελτίωση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου που πλήττεται από διάφορες παρανομίες, όπως τα αυθαίρετα. Τα χρήματα διοχετεύονται στη γνωστή «τρύπα» και μόνον ψίχουλα περισσεύουν τελικά για το περιβάλλον.
 
Παρωδία οι δοκιμές αντοχής της ΕΕ στους πυρηνικούς σταθμούς

Το ζήτημα των κενών ασφαλείας σε ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς φέρνουν στο Ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής. Μιχάλης Τρεμόπουλος, υπογραμμίζει τα ελλιπή δεδομένα, τις σοβαρές απειλές και την απουσία σχεδίων εκκένωσης πόλεων που προέκυψαν μετά τις πρόσφατες δοκιμές αντοχής (stresstests) και ζητά ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Κίνδυνος και για την υγεία, τα αντιβιοτικά στην κτηνοτροφία

Ερώτηση για την υπέρμετρη χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, κατέθεσαν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά (18 Νοεμβρίου). Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τις τελευταίες δεκαετίες έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας, γεγονός το οποίο αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πρόβλημα στα νοσοκομεία και έχει οδηγήσει σε θανατηφόρα κρούσματα από βακτήρια ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα.
 
Χωροταξικό Υδατοκαλλιεργειών σε βάρος του περιβάλλοντος και της νομιμότητας;

Το θέμα άλλης μιας «τακτοποίησης», αυτής των υδατοκαλλιεργειών μέσω του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Σε ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι αγνοήθηκαν πλήρως οι πολύ σοβαρές επιφυλάξεις για την επιστημονική πληρότητα της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πάνω στην οποία στηρίχθηκε το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες. Πρόκειται για μια ΜΠΕ που είχε βασιστεί σε μελέτη που εκπονήθηκε κατ' εντολή του Συλλόγου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ), δηλαδή των επιχειρηματιών του κλάδου.
 
Σέιχ Σου: Απαιτείται προστασία του πολύτιμου πνεύμονα της Θεσσαλονίκης

Την κατάσταση του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης και την καλύτερη προστασία του, που απασχολούν εδώ και δεκαετίες τους κατοίκους της πόλης, φέρνει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Μ. Τρεμόπουλος, με ερώτησή του, με αφορμή και σχετικό έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής.
 
Σιδηρόδρομος στην Κρήτη: Ναί, παρακαλώ!

Το αίτημα για κατασκευή σιδηροδρομικού άξονα στην Κρήτη προωθούν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι, με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Τίθεται υπόψη της Κομισιόν σχετικό αίτημα από πρωτοβουλίες πολιτών, αλλά και παλιότερες ερωτήσεις Κρητικών βουλευτών στην ελληνική Βουλή, με το ερώτημα κατά πόσο το έργο είναι επιλέξιμο για ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση.
 
Ως πότε οι αρκούδες θα πέφτουν θύματα τροχαίων;

Το θέμα των συνεχιζόμενων τροχαίων ατυχημάτων με θύματα αρκούδες φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Σε ερώτησή του, θέτει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι το νέο περιστατικό με θύμα μία μικρή αρκούδα στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής» (Ε45) είναι το 12ο που σημειώνεται από το 2009 ως σήμερα ενώ είναι το 9ο θανατηφόρο τροχαίο για την αρκούδα στο συγκεκριμένο άξονα, εξαιτίας της ανυπαρξίας των απαιτούμενων μέτρων αποτροπής της διέλευσης ζώων από τον αυτοκινητόδρομο.
 
Καταστροφή πηγών από τη μεταλλουργία χρυσού

Το ζήτημα του σχεδιαζόμενου φράγματος «Πετρένια» στη Χαλκιδική φέρνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο. Πρόκειται για ένα περιττό έργο υδροδότησης, αφού η περιοχή για την οποία προορίζεται έχει πλήρη επάρκεια σε νερό από τις πηγές του όρους Κακάβου, όπως αποδεικνύουν μελέτες του ΙΓΜΕ. Μόνος λόγος γι’ αυτό το έργο κόστους 45 εκ. ευρώ, είναι να αντισταθμίσει την καταστροφή των πηγών του Κακάβου από τη δραστηριότητα της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.»
 
Πρωτοβουλία για τη δημόσια τηλεόραση

Νέα πρωτοβουλία στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με σειρά ερωτήσεων του Μιχάλη Τρεμόπουλου για τις συνολικότερες εξελίξεις στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο και το ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης στην ΕΕ, ανέλαβαν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Οι νέες ερωτήσεις του Μ. Τρεμόπουλου έρχονται σε συνέχεια της ερώτησής του για τις περικοπές στη δημόσια ραδιοτηλεόραση χωρών μελών λόγω κρίσης, αλλά και για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ. Δείτε σε βίντεο σχετικό ρεπορτάζ.
 
Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης σε προστατευόμενη περιοχή και με λεφτά της Βουλής;

Το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Όρος Γράμμος, που προωθείται από τον Πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, φέρνει υπόψη της Κομισιόν, με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος. Πέρυσι, επτά χρόνια μετά τη διακοπή των εργασιών ολοκλήρωσής του, ανέλαβε να χρηματοδοτήσει το έργο εκ νέου το Ίδρυμα της Βουλής, διαθέτοντας μάλιστα το ποσό των 800.000 ευρώ, το οποίο σχεδόν διπλασιάστηκε ένα χρόνο μετά. Από το 2000 ακόμα είχαν εκφραστεί έντονες διαφωνίες σχετικά με την επιλογή της συγκεκριμένης τοποθεσίας, καθώς η περιοχή του Γράμμου περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000.
 
Παρέμβαση της Ε.Ε. για την εξόρυξη χρυσού στη Βουλγαρία

Επανεξέταση της σύμβασης της εταιρίας Dundee PreciousMetalInc. για εξόρυξη χρυσού στο Krumovgrad της Βουλγαρίας, λόγω παρατυπιών στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ζήτησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος Ποτότσνικ, έπειτα και από παρεμβάσεις και ερώτηση του ευρωβουλευτή, Μ. Τρεμόπουλου.
 
2. Άλλες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
 
Πολιτική Συνοχής: Απαιτείται σχέδιο και από την Ελλάδα! Ερώτηση Μ. Τρεμόπουλου στον Μ. Χρυσοχοΐδη στις Βρυξέλλες

Καμία ουσιαστική απάντηση δεν έλαβε ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, Μιχάλης Τρεμόπουλος στις ερωτήσεις που έθεσε προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Αντί για συγκεκριμένες απαντήσεις, έλαβε μια γενικόλογη τοποθέτηση του υπουργού, ο οποίος παρά τη συμφωνία του στη διαπίστωση των προβλημάτων δεν κατόρθωσε να πείσει για την ύπαρξη συνεκτικού σχεδίου για ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας και την έξοδο από την κρίση. Δείτε το βίντεο με την ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου και την απάντηση του Μ. Χρυσοχοΐδη.
 
Η δημοκρατία είναι περιττή πολυτέλεια για την Κομισιόν;

Την ανησυχία του μήπως η κρίση στην Ευρώπη έχει οδηγήσει πολιτικές και οικονομικές ελίτ στην άποψη ότι η δημοκρατία είναι μια περιττή πολυτέλεια, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, στην Ολομέλεια του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Δείτε το βίντεο
 
Ευρωομόλογα και δημοσιονομική επιτήρηση

Οι Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν υποστηρίξει ήδη από το τέλος του 2009 ότι τα ευρωομόλογα μπορούν να ανακόψουν την κρίση χρέους αλλά η καθυστέρηση, σε συνδυασμό με την εμμονή στα μέτρα λιτότητας, έχουν επιδεινώσει την κρίση. Οι Πράσινοι ανησυχούν ιδιαίτερα και για την απουσία ενός δημοκρατικού μηχανισμού ελέγχου που θα συνοδεύει τα προτεινόμενα μέτρα δημοσιονομικής επιτήρησης και πειθαρχίας. Οι μεμονωμένες προτάσεις θα αποτύχουν χωρίς πλήρη οικονομική και δημοσιονομική ένωση με δημοκρατική νομιμοποίηση. Όχι στην αυταρχική οικονομική διακυβέρνηση από το σύστημα των ΜΕΡΚΟΖΥ, δηλώνει ο ευρωβουλευτής, Μ. Τρεμόπουλος.
 
Οι γραπτές εγγυήσεις δυναμιτίζουν τις πιο θεμελιακές αξίες της Ευρώπης

O ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, σχολίασε τη δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Όλι Ρεν, ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης της Ελλάδας με την Ε.Ε. «έχουν πληγεί από την απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα και χρειάζονται γραπτές εγγυήσεις για να αποκατασταθούν», απαντώντας ότι: «Το πολιτικό μας σύστημα είναι όντως σάπιο και υποκριτικό, για την απαλλαγή όμως από αυτό μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κοινωνία».
 
Απάντηση του Μάρτιν Σουλτς, υποψηφίου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον Μ. Τρεμόπουλο

Από πολιτική "ανάκριση" πέρασε η ομάδα των Πράσινων του Ευρωκοινοβουλίου τον Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφιο για τη θέση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να διαμορφώσουν γνώμη για την υποψηφιότητά του. Ο σημερινός πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Πολωνός Χριστιανοδημοκράτης, Γέρζυ Μπούζεκ, πρόκειται να εγκαταλείψει τη θέση του στις αρχές του 2012 όπως είχε συμφωνηθεί μεταξύ των δύο μεγάλων πολιτικών ομάδων κατά την εκλογή του το 2009.
 
Ευρωπαϊκοί περιορισμοί σε κερδοσκοπικά εργαλεία

Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, με την υπερψήφιση της Έκθεσης Canfin, συμφωνία για νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία με απαγόρευση των CDS (ασφαλίστρων κινδύνου αθέτησης) για κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, όταν δε συνδέονται με κατοχή αντίστοιχων ασφαλιζόμενων ομολόγων. Η ίδια νομοθεσία θέτει περιορισμούς στην πρακτική των ακάλυπτων πωλήσεων τίτλων που δεν βρίσκονται στην κατοχή του πωλητή (short-selling).
 
3. Εκτός Ευρωβουλής: Περιοδείες – συναντήσεις – παρεμβάσεις
 
Η αρχή της εναλλαγής

Η αρχή της εναλλαγής είναι καταστατική ρύθμιση των Οικολόγων Πράσινων από την αρχή της δημιουργίας τους το Δεκέμβριο του 2002, που σημαίνει ότι όσοι εκλέγονται σε Βουλή και Ευρωβουλή εναλλάσσονται στο μέσο της θητείας τους. Τα δυόμισι χρόνια συμπληρώνονται στις 16 Ιανουαρίου. Οι Οικολόγοι Πράσινοι, είναι ένα μη αρχηγικό κόμμα που βασίζει τη λειτουργία του σε αρχές άμεσης δημοκρατίας. Ο πρώτος Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, που εκλέχθηκε με καθολική ψηφοφορία των μελών ως πρώτος στη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών, προσφέροντας στο οικολογικό-πράσινο κίνημα στη χώρα μας μια μεγάλη νίκη με την είσοδό του στην Ευρωβουλή -παρά τις ιδιαίτερα δύσκολες πολιτικές συνθήκες στη χώρα μας και στον ευρωπαϊκό Νότο- θα δώσει τη θέση του στον επόμενο.
 
Παραιτείται ο Τρεμόπουλος από ευρωβουλευτής τον Ιανουάριο

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν σκοπεύει να παραιτηθεί από την Ευρωβουλή, όπως έχει συμφωνηθεί και να κατέβει στις εθνικές εκλογές, ο Μ. Τρεμόπουλος απάντησε: «Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν ανήκουν στον παλιό, φθαρμένο πολιτικό κόσμο. Πριν την απαξίωση της πολιτικής τα τελευταία ένα -δύο χρόνια, έχουν βάλει στο καταστατικό τους την αρχή της εναλλαγής στο μέσον της θητείας. Ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος θα παραιτηθεί από τη θέση του στην Ευρωβουλή στον Ιανουάριο του 2012 και θα δώσει τη θέση του στον επόμενο στη λίστα».
 
Στο Ευρωδικαστήριο για την Κορώνεια

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπεται εκ νέου η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αφορμή την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας. Σχετική αναφορά έκανε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, κατά τη συνεδρίαση του τοπικού Περιφερειακού Συμβουλίου. Το θέμα δε συζητήθηκε, ωστόσο ο ίδιος, στο περιθώριο της συνεδρίασης επισήμανε ότι η χώρα κινδυνεύει με την επιβολή προστίμου, με ευθύνες της κεντρικής διοίκησης αλλά και της διοίκησης της πρώην νομαρχίας Θεσσαλονίκης και της νυν Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
 
Η εγκληματική αδράνεια για τα μικροσωματίδια συνεχίζεται

Οι τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης και πιο συγκεκριμένα των μικροσωματιδίων που ανακοινώθηκαν από το Δήμο Θεσσαλονίκης το περασμένο διάστημα ήταν αυξημένες. Το φαινόμενο εντείνεται με το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής αλλά δυστυχώς οι υπερβάσεις είναι πάντα εδώ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και για 11 χρόνια τουλάχιστον, αφού επίσημα στοιχεία το αποδεικνύουν από το 2001 έως σήμερα. Ζητάμε την αλήθεια, τον προγραμματισμό, το σχέδιο δράσης και την πορεία υλοποίησης του, ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί να συνεισφέρουμε, ο καθένας με το μερίδιο ευθύνης του, ώστε να μη ξαναζήσουμε τέτοιες μέρες κινδύνου.
 
ΧΥΤΥ Ημαθίας: Ερωτηματικά και υπόγειες συναλλαγές

Ερωτήματα γεννώνται γιατί το ζήτημα έφτασε στο Περιφερειακό Συμβούλιο με την πρόφαση από την πλευρά του αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας ότι ο Δήμος Βέροιας δεν έχει την διαχειριστική επάρκεια όταν η ίδια η Διοίκηση, δια στόματος αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αποφάνθηκε ότι ο Δήμος έχει διαχειριστική επάρκεια και τελικά εκείνος θα είναι που θα πάρει τις όποιες αποφάσεις. Ένα φλέγον ζήτημα για την περιοχή της Ημαθίας δε συζητείται ανάμεσα στους επικεφαλής της Διοίκησης της Περιφέρειας και άλλα λέει ο ένας, άλλα ο άλλος; Πρόκειται για μια λαϊκίστικη αναδίπλωση ή υπόγεια μεθόδευση των συμφερόντων;
Ολόκληρο το κείμενο της τοποθέτησης του Μ. Τρεμόπουλου. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Όχι στην οικοπεδοποίηση περιοχής Natura στον Κορινό Πιερίας

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, ο επικεφαλής της οικολογικής αυτοδιοικητικής παράταξης, ευρωβουλευτής, Μιχάλης Τρεμόπουλος, έθεσε το ζήτημα της σκανδαλώδους οικοπεδοποίησης προστατευόμενης ζώνης, όμως η Περιφέρεια αντί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στη θετική στάση που τήρησε για την οικοδόμηση της περιοχής, επέλεξε να ακολουθήσει για πολλοστή φορά παρελκυστική τακτική.
 
Μια διέξοδος από την κρίση στην Ευρώπη - Αποφάσεις του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (Παρίσι, 12-13.11.2011)

Στο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 12-13 Νοεμβρίου, οι εκπρόσωποι των κομμάτων - μελών του, συμπεριλαμβανομένων των Οικολόγων Πράσινων, υιοθέτησαν μια πρόταση 12 σημείων για διέξοδο από την τρέχουσα δημοσιονομική, κοινωνική και οικονομική κρίση που πλήττει την Ευρώπη. Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση της Ελληνίδας εκπροσώπου.
 
«Πράσινη» Κοινή Αγροτική Πολιτική για το μέλλον των αγροτών

«Πράσινη» Κοινή Αγροτική Πολιτική, με συγκεκριμένες πολιτικές προστασίας του αγροτικού κόσμου και του αγροτικού εισοδήματος και άρση των στρεβλοτήτων που υπάρχουν μέχρι σήμερα οδηγώντας σε στασιμότητα τους αγρότες και καταστρέφοντας τους φυσικούς πόρους, πρότεινε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, σε ημερίδα – φόρουμ πολιτών, που έγινε στη Λάρισα.
 
Σιδηροδρομικές υποδομές: Ούτε λεηλασία ούτε εκποίηση

Το θέμα της εγκατάλειψης και λεηλασίας των υποδομών και του τροχαίου υλικού των ελληνικών σιδηροδρόμων, φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Στην ερώτηση του ευρωβουλευτή, Μιχάλη Τρεμόπουλου, τίθενται υπόψη της Κομισιόν οι εκτεταμένες λεηλασίες και καταστροφές, τόσο σε δίκτυα που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, όπως στην Πελοπόννησο, όσο και σε υποδομές που συνεχίζουν να λειτουργούν, όπως το κεντρικό μηχανοστάσιο της Αθήνας, στο Ρέντη.
 
Συνάντηση των Οικολόγων Πράσινων με τον Υπουργό Εξωτερικών

Η αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων αποτελούνταν από τους Σ. Αγογλωσσάκη, συντονιστή της Θεματικής Ομάδας για τα διεθνή θέματα, Μ. Τρεμόπουλο ευρωβουλευτή, Γ. Χαραλαμπάκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας και Ν. Χρυσόγελο, περιφερειακό σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου. Συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Σ. Λαμπρινίδη, ώστε να γίνει ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ επί των κυριότερων θεμάτων αρμοδιότητάς του και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
 
4. Άρθρα - συνεντεύξεις
 
Η ελληνική κρίση: μια τραγωδία στην πραγμάτωσή της

Άρθρο του Μιχάλη Τρεμόπουλου, ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, στην ιστοσελίδα του γερμανικού Ιντιτούτου Heinrich-Boll. Kατεβάστε το άρθρο στα αγγλικά.
 
Για τις πολιτικές εξελίξεις και τη συγκυβέρνηση

Συνέντευξη του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην ΕΤ3 στην οποία αναλύει γιατί οι Οικολόγοι Πράσινοι είχαν ζητήσει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, που να πάει τη χώρα στις εκλογές αλλά ταυτόχρονα να υπερασπίσει τα άμεσα συμφέροντα της χώρας, τη στάση απέναντι σε συνεργασίες κομμάτων και τις θέσεις τους.
 
Συνέντευξη των Πράσινων ευρωβουλευτών Μιχάλη Τρεμόπουλου και Σβεν Γκήγκολντ για την φορολόγηση του πλούτου

Συνέντευξη στο γερμανοελληνικό ραδιοφωνικό μαγκαζίνο RADIOPOLIS της Γερμανικής Ραδιοφωνίας, έδωσαν οι Πράσινοι ευρωβουλευτές Μιχάλης Τρεμόπουλος και Σβεν Γκήγκολντ, πρωτεργάτες της πρόσφατης κοινής έκκλησης για φορολόγηση του πλούτου. Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του Μιχ. Τρεμόπουλου εδώ. Μπορείτε να δείτε την αναγγελία για το ξεκίνημα της πρωτοβουλίας. Μπορείτε να υπογράψετε κι εσείς την έκκληση στο http://www.callforawealthlevy.eu, αλλά και να ενημερώσετε γνωστούς και φίλους.
 
Παρέμβαση της Ε.Ε. για την εξόρυξη χρυσού στη Βουλγαρία

Δημοσίευμα στην εφημερίδα Γνώμη της Θράκης για την παρέμβαση της ΕΕ ώστε να επανεξεταστεί λόγω παρατυπιών η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της σύμβασης της εταιρίας Dundee Precious Metal Inc. για εξόρυξη χρυσού στο Krumovgrad της Βουλγαρίας.
 
Οικολογικό Ημερολόγιο 2012

Κυκλοφορεί και φέτος, για 26η χρονιά, το Οικολογικό Ημερολόγιο (τσέπης, τσάντας κτλ) του 2012. Πρόκειται για τον γνωστό ετήσιο θεσμό του οικολογικού κινήματος της χώρας μας, που συντροφεύει την καθημερινότητα κάθε ευαίσθητου πολίτη.
 
5. Προγραμματισμένα για τις επόμενες μέρες
 
10-11/12/11 - Συνδιάσκεψη των Πράσινων των Βαλκανίων στην Αθήνα.

Last modified on Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2011 09:51