06 Σεπτεμβρίου 2010

Ενημερωτικό Δελτίο Ιουλίου-Αυγούστου 2010

Στις 14 Ιουλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ορκομωσία του πρώτου Έλληνα Πράσινου Ευρωβουλευτή, του Μιχάλη Τρεμόπουλου.
Μετά τη διακοπή του Αυγούστου, το ενημερωτικό Δελτίο με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του επανέρχεται.
Περιεχόμενα:
  1. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
  2. Άλλες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
  3. Εκτός Ευρωβουλής: Περιοδείες – συναντήσεις - παρεμβάσεις
  4. Συνεντεύξεις – Άρθρα – Εκδόσεις
 
1. Ερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
 
Να μην αναβιώσει στην Ευρώπη η αρχή της "Συλλογικής ευθύνης"

Οι πρόσφατες ομαδικές απελάσεις τσιγγάνων -Ρομά από τη Γαλλία, αλλά και οι αντίστοιχες πρωτοβουλίες της ιταλικής κυβέρνησης έδωσαν αφορμή για ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν, όπου επισήμανε ότι πρόκειται για έμμεση επαναφορά της αρχής της «συλλογικής ευθύνης», η οποία εφαρμοζόταν από τους ναζί, καθώς στο στόχαστρο βρίσκονται ολόκληρες κοινότητες τσιγγάνων, που στιγματίζονται μάλιστα από επίσημα χείλη ως συνδεόμενες με την εγκληματικότητα.
 
Να προστατευτούν οι οικολογικά ευαίσθητες περιοχές από την υπερβόσκηση

Απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση των Οικολόγων Πράσινων για τα προβλήματα υπερβόσκησης που αντιμετωπίζει το νησί της Ικαρίας, με φαινόμενα υπερεκμετάλλευσης να παρατηρούνται ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
 
Τι συμβαίνει με τους σταθμούς του Προαστιακού;

Στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα των σταθμών του Προαστιακού στην Αττική, που έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό καιρό χωρίς όμως να έχουν τεθεί σε λειτουργία. Πρόκειται για τους σταθμούς Μεταμόρφωσης, Αγίων Αναργύρων, Κάτω Αχαρνών και Ταύρου, που εξακολουθούν να μένουν κλειστοί πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωσή τους.
 
Τεχνητά διογκωμένα τα ελλείμματα του ΟΣΕ!

Με νέες πρωτοβουλίες, διάβημα στην Κομισιόν, ερωτήσεις και συζήτηση στην επόμενη ολομέλεια στο ευρωκοινοβούλιο κλιμακώνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι την προσπάθεια υπεράσπισης του σιδηροδρόμου.
 
Προστασία των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων στην Ελλάδα

Προβληματική παραμένει η χρηματοδότηση των Κέντρων Φιλοξενίας Ανηλίκων Προσφύγων, που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, καθώς τα περισσότερα από αυτά υπολειτουργούν, στηριζόμενα στη βοήθεια εθελοντών και ΜΚΟ. Για το κέντρο μάλιστα με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα, αυτό της Αγιάσου στη Λέσβο, η χρηματοδότηση έληξε στις 10/7/2010 με αποτέλεσμα να διακόψει τη λειτουργία του.
 
Όχι στην εξόντωση του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα

Μια πρωτοφανή περίπτωση άδικης και επικίνδυνης αντιμετώπισης δημοσιογράφου από τα ελληνικά δικαστήρια, έφερε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Ο Στρατής Μπαλάσκας, γνωστός δημοσιογράφος στην «Ελευθεροτυπία», αρχισυντάκτης στην τοπική εφημερίδα «Εμπρός» της Μυτιλήνης και αντιπρόσωπος για το Β. Αιγαίο στη Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών, καταδικάστηκε από το Εφετείο Αιγαίου σε αποζημίωση ύψους 185.000 ευρώ, δεκαπλάσια από εκείνη που είχε επιδικάσει το Πρωτόδικο Δικαστήριο.
 
Κενά στην ανακύκλωση ελαστικών –αφορμή η πυρκαγιά στη Δράμα

Τον ελλιπή προληπτικό έλεγχο στη μάντρα αποθήκευσης ελαστικών όπου εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά στη Δράμα καθώς και τις ανεπαρκείς πολιτικές στη χώρα μας για την ενθάρρυνση της αξιοποίησης των υλικών που συλλέγονται, αναδεικνύουν οι Οικολόγοι Πράσινοι με ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου προς την Κομισιόν.
 
Για τα λόμπι στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν

Σειρά γραπτών ερωτήσεων για τα λόμπυ, την επιρροή τους στη χάραξη της ευρωπαϊκής πολιτικής και την επιβολή ρυθμίσεων που να οριοθετούν τουλάχιστον το ρόλο τους και να επιβάλλουν στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος.
 
Για την οριοθέτηση της Παμβώτιδας

Τα δεινά της οριοθέτησης της λίμνης Παμβώτιδας και την προσπάθεια οικοπεδοποίησης της, αναδεικνύει ερώτηση του Μιχάλη Τρεμόπουλου. Επίσης, αναδεικνύεται και η διασπάθιση 3 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά κονδύλια, για ψευδεπίγραφο έργο ποδηλατοδρόμου που σχεδιάστηκε με στόχο να αλλοιώσει την οριοθέτηση της λίμνης.
 
Ραντάρ του ΝΑΤΟ σε προστατευόμενη περιοχή

Διευκρινήσεις για τη νομιμότητα της λειτουργίας στρατιωτικού ραντάρ σε προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 (GR4220003), ζητά από την Κομισιόν με ερώτησή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Το ραντάρ εγκαταστάθηκε από τη δικτατορία το 1970 για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και βρίσκεται στην προστατευόμενη περιοχή του Προφήτη Ηλία στη Σαντορίνη, σε απόσταση αναπνοής (μόλις 20μ) από το ομώνυμο ιστορικό μοναστήρι, επιβαρύνοντας με ακτινοβολία τους μοναχούς και τους επισκέπτες.
 
2. Άλλες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο
 
Θα υποστηρίζονται οι χώρες που απαγορεύουν τα μεταλλαγμένα!

Ο επίτροπος Ντάλι δεσμεύτηκε στην αρμόδια Επιτροπή ότι θα υπερασπιστεί ενώπιον του ΠΟΕ το δικαίωμα των χωρών να υπαγορεύουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων, μετά από πίεση του ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλου, που δηλώνει ότι ο αγώνας συνεχίζεται με άλλους τρόπους. Πιο πριν ο επίτροπος Υγείας είχε δεχτεί κριτική για σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Δείτε το σχετικό video.
 
Αγνοεί η Κομισιόν το Ευρωκοινοβούλιο για την απαγόρευση χρήσης κυανίου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται να πάρει πρωτοβουλίες για να ανταποκριθεί στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου της 5ης Μαΐου, που ζητούσε την πλήρη απαγόρευση της μεταλλείας με τη χρήση ενώσεων κυανίου στην Ε.Ε. Η πρόταση ψηφίσματος ήταν μια πρωτοβουλία Ούγγρων Ευρωβουλευτών, οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο εκ μέρους του Ευρωπαίων Πράσινων.
 
3. Εκτός Ευρωβουλής: Περιοδείες – συναντήσεις - παρεμβάσεις
 
Ένας χρόνος στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο

Με την αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος κάλεσε τους δημοσιογράφους αλλά και φίλους των Οικολόγων Πράσινων για μία συζήτηση εφ’ όλης της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ύλης.
 
Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη

Συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη είχε ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, με θέμα την Έκθεσή του για τη διαφάνεια στην περιφερειακή πολιτική και στη χρηματοδότησή της, την οποία υιοθέτησε στις 15 Ιουνίου το Ευρωκοινοβούλιο.
 
Εκστρατεία για το σιδηρόδρομο

Στο πλαίσιο της εκστρατείας τους για την υπεράσπιση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας οι Οικολόγοι Πράσινοι διέσχισαν με ειδικά ναυλωμένο τρένο την Πελοπόννησο από γραμμές και σταθμούς που σχεδιάζεται η κατάργησή τους. Μαζί με στελέχη και φίλους των Οικολόγων Πράσινων που συμμετείχαν βρισκόταν και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος
 
Να καεί η παλαιοκομματική νοοτροπία και όχι τα σκουπίδια

Σε συνέντευξη Τύπου, που οργάνωσε η Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία–Αλληλεγγύη», οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης στη Νομαρχία απηύθυναν ένα δυνατό και ενωτικό ΟΧΙ στην πολιτική της διοίκησης Ψωμιάδη, με αφορμή την αποδοχή της καύσης των αποβλήτων στο ΤΙΤΑΝ.
 
Ο Τρεμόπουλος στο Αγρίνιο

Ο Ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος μίλησε στο Αγρίνιο μαζί με άλλους ευρωβουλευτές στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας έδωσε συνέντευξη Τύπου και έλαβε μέρος σε συνάντηση μελών και φίλων των Οικολόγων Πράσινων.
 
Γιορτές της Γης - Earth festival 2010

Ο Μ. Τρεμόπουλος συμμετείχε στις Γιορτές της Γης – Earth festival 2010, μια οικολογική γιορτή στη Βλάστη Κοζάνης, ένα ορεινό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας, σε υψόμετρο 1.240 μέτρων. Σε έναν τόπο μακριά από πολυσύχναστους καθιερωμένους τουριστικούς προορισμούς, που γειτνιάζει με μια περιοχή περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη από τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ, ο ευρωβουλευτής ανέπτυξε στο νεανικό ακροατήριο το θέμα «Πράσινη λύση στην κρίση». Μια γεύση σε βίντεο. Ακούστε σε ήχο το κλείσιμο της ομιλίας.
 
Υπάρχουν λεφτά για πράσινες επενδύσεις στην Αυτοδιοίκηση

Πραγματοποιήθηκε στις 23/8/2010 η παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Τρεμόπουλου «Χρηματοδοτικά εργαλεία για “πράσινες” επενδύσεις στην Αυτοδιοίκηση», με την παρουσία αυτοδοικητικών παραγόντων και ενεργών πολιτών της Θεσσαλονίκης.
Στην έκδοση γίνεται μια προσπάθεια συνοπτικής παρουσίασης των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα για την Αυτοδιοίκηση, τους νέους Δήμους και τις εκλεγμένες Περιφέρειες, για “πράσινες” επενδύσεις, με στόχο τη βιώσιμη περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη.
Βασίζεται στην εμπειρία ενός χρόνου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη συμμετοχή του ευρωβουλευτή -με την ιδιότητα του αντιπροέδρου- στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Κατεβάστε ολόκληρο το βιβλίο σε μορφή pdf.
 
Η Σαντορίνη και πώς απαξιώνεται

Την ερώτησή του με την οποία ζητά την απομάκρυνση του ραντάρ του ΝΑΤΟ από τον χώρο της Μονής Προφήτη και την πλήρη συμπαράσταση των Οικολόγων Πράσινων στις προσπάθειες των πολιτών του νησιού για την ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond από το βυθό της Καλντέρας, παρουσίασε –μεταξύ άλλων- ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη Σαντορίνη.
 
Το πρόγραμμα για την Καλαμαριά

Σε συνέντευξη Τύπου, στις 26/8 ο Μ. Τρεμόπουλος μαζί με τοπικά στελέχη, παρουσίασε τις θέσεις της αυτοδιοικητικής κίνησης «Οικολογία –Αλληλεγγύη» για το Δήμο Καλαμαριάς.
 
Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή για τη Ριζική Αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης

Ο Μ. Τρεμόπουλος εκπροσωπώντας την Αυτοδιοικητική Κίνηση «Οικολογία –Αλληλεγγύη», με την οποία εκλέχθηκε σε τρεις συνεχόμενες εκλογές νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, συμμετείχε ενεργά στις διαδικασίες αναζήτησης κοινού βηματισμού των δημιουργικών δυνάμεων της πόλης. Τελικά η Διαπαραταξιακή επιτροπή, μέσα από πρωτόγνωρες διαδικασίες διαλόγου μεταξύ των παρατάξεων και κινήσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη, κατέληξε στην υποψηφιότητα του Τάσου Τζήκα, για το Δήμο Θεσσαλονίκης.
 
Νίκη για το δάσος Σταυρονικήτα Κασσάνδρας

Μετά από πολύχρονο αγώνα, το Σ.τ.Ε. σταματά οριστικά την οικοπεδοποίηση του δάσους και οι αγώνες των οικολόγων της Θεσσαλονίκης δικαιώνονται. Πρόκειται για μια νίκη με πανελλαδικές διαστάσεις. Για αρκετά χρόνια, δικηγόρος του συγκροτήματος «Σάνη Α.Ε.» που κατασκεύαζε και πουλούσε στο δάσος βίλες και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών ήταν το γραφείο του πρώην υπουργού της Ν.Δ. κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Δηλώσεις του Μ. Τρεμόπουλου σε συνέντευξη Τύπου.
 
4. Συνεντεύξεις – Άρθρα – Εκδόσεις
 
Τι είναι οι «πράσινες πόλεις»

Συνέντευξη του Μ. Τρεμόπουλου στην εκπομπή του Κ. Μπλιάτκα στην ΕΤ3 με τίτλο "σε Δεύτερη Ανάγνωση" και μεταδόθηκε στις 2/7/10. Δείτε το βίντεο.
 
CDS: βασικό εργαλείο των κερδοσκοπικών επιθέσεων εναντίον των χωρών

Συνέντευξη του Μ. Τρεμόπουλου στη Μαρίνα Κουρμπέλα στο περιοδικό «Ασφαλιστική Αγορά», τεύχος 399 (Ιουλ.-Αυγ. 2010).
 
Δενδροπόταμος, όπως Ασωπός

Ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στις 22/7/2010 από την εκπομπή Econews του ΣΚΑΪ. Μιλάνε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων και ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Δείτε το σχετικό βίντεο.
 
Οικολογία και Κατανάλωση -Πρόταση για ένα νέο κίνημα οικο-καταναλωτών

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Βιώσιμη Ανάπτυξη», τ. 11. Kατεβάστε το άρθρο σε μορφή pdf.
 
Η άλλη Θεσσαλονίκη είναι εδώ!

Άρθρο του Μ. Τρεμόπουλου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» στις 2/8/10.
 
Όλοι μαζί για την πειστική πρόταση

Άρθρο του Μ. Τρεμόπουλου που δημοσιεύτηκε στον «Αγγελιοφόρο» της Κυριακής 22/8/10.
 
«Χρηματοδοτικά εργαλεία για “πράσινες” επενδύσεις στην Αυτοδιοίκηση»

Έκδοση η οποία έχει και τη λογική του ελεύθερου λογισμικού και διατίθεται στο Ίντερνετ, γίνεται μια προσπάθεια συνοπτικής και σφαιρικής παρουσίασης των χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι διαθέσιμα για την Αυτοδιοίκηση, τους νέους Δήμους και τις εκλεγμένες Περιφέρειες, για “πράσινες” επενδύσεις, με στόχο τη βιώσιμη περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. (102 σελίδες). Κατεβάστε ολόκληρο το βιβλίο σε μορφή pdf.
 
«Πώς παρεμβαίνουν οι πολίτες στους θεσμούς της Ε.Ε.»

Οδηγός για τις διαδικασίες συμμετοχικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Εγχειρίδιο παρέμβασης στους θεσμούς - Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (25 σελίδες). Κατεβάστε ολόκληρο τον οδηγό σε μορφή pdf.
 
«Αναφορές – Καταγγελίες»

Οδηγός για τις διαδικασίες συμμετοχικής δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Εγχειρίδιο παρέμβασης στους θεσμούς - Αναφορές – Καταγγελίες (20 σελίδες). Κατεβάστε ολόκληρο τον οδηγό σε μορφή pdf.
 
Μ. Τρεμόπουλος: «Ένας χρόνος στο Ευρωκοινοβούλιο Κοινοβούλιο»

Απολογισμός του πρώτου χρόνου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με όλες οι ερωτήσεις που κατέθεσε και τις απαντήσεις των επιτρόπων που έλαβε (18 σελίδες το συνοπτικό κείμενο και 100 σελίδες στο αναλυτικό ηλεκτρονικό). Κατεβάστε ολόκληρο τον απολογισμό σε μορφή pdf.
 
Έκθεση για τη Διαφάνεια στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις

Την Έκθεση του για τη Διαφάνεια στις περιφερειακές ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις με τις τοποθετήσεις σε Επιτροπή και Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο (32 σελίδες). Κατεβάστε ολόκληρη την έκθεση σε μορφή pdf.
 
Last modified on Δευτέρα, 06 Σεπτεμβρίου 2010 10:40