parajumpers sale duvetica jas moncler jas polo ralph lauren sale goedkope nike air max canada goose sale moncler jassen mbt nederland gucci riem parajumpers jassen uggs kopen parajumpers jas michael kors tassen woolrich jas woolrich jassen uggs nederland nike air max goedkoop timberland laarzen duvetica jassen canada goose jas woolrich jas dames
ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ http://chrysogelos.gr Sun, 15 Sep 2019 08:45:25 +0300 el-gr Ευρωκοινοβούλιο: Αποφασίστηκε ο Κανονισμός για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3430-regulation-on-the-european-maritime-and-fisheries-fund http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3430-regulation-on-the-european-maritime-and-fisheries-fund

Ν. Χρυσόγελος: Ενίσχυση της βιώσιμης αλιείας ή της υπεραλίευσης με δημόσιους πόρους;

   

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση για το πρόγραμμα χρηματοδότησης της αλιείας για τη περίοδο 2014-2020, στο πλαίσιο της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), κι ενέκρινε το κονδύλιο των 6.5 δις ευρώ για την εφαρμογή της Θαλάσσιας Στρατηγικής και της Αλιευτικής Πολιτικής. Περιμέναμε περισσότερα από αυτή την απόφαση  για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείαςγια να μπορέσει να ανακάμψει ο πληθυσμός των ψαριών, να υπάρξει μέλλον για το επάγγελμα του ψαρά και να μπουν στο επάγγελμα νέοι στην ηλικία. Δυστυχώς, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα», δήλωσε ο  Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, με αφορμή την ψήφιση από το Ευρωκοινοβούλιο, στις 23 Οκτωβρίου, του πλαισίου για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας. Ο Νίκος Χρυσόγελος ήταν εισηγητής έκθεσης[1]  για το Ταμείο αυτό εκ μέρους της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου[2], που είχε υπερψηφιστεί-[3].

 

«Στο πλαίσιο της μέχρι τώρα Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής είχαν υιοθετηθεί άστοχες πολιτικές και σπαταλήθηκαν δημόσιοι πόροι  που τελικώς οδήγησαν σε υπεραλίευση και καταστροφικές μορφές αλιείας. Χρηματοδοτήθηκε, επίσης, η καταστροφή παραδοσιακών σκαφών και η κατασκευή πολλών μαρινών για τουριστικά σκάφη που χαρακτηρίστηκαν αλιευτικά καταφύγια. Βλέποντας τα αποτελέσματα των χρηματοδοτήσεων από το Ταμείο για την Αλιεία  διαπιστώνει κάποιος ότι το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδοτήσεων πήγε σε καταστροφές σκαφών και σε ενισχύσεις για την ιχθυοκαλλιέργεια, την ίδια στιγμή που το θαλάσσιο περιβάλλον και οι παράκτιοι ψαράδες υποφέρουν».

 

Οι ευρωβουλευτές κυρίως του Λαϊκού, του Συντηρητικού και του Φιλελεύθερου κόμματος αντί να ψηφίσουν για τον τερματισμό της χρήσης δημόσιων πόρων για ενίσχυση της υπεραλίευσης και της υπερεκμετάλλευσης των ιχθυο-αποθεμάτων, ψήφισαν τελικά για να συνεχίσει να δίνει η ΕΕ κονδύλια για πρακτικές που είναι σε άμεση σύγκρουση με τους στόχους της αειφόρου αλιείας.  Το ΕΤΘΑ διαθέτει περιορισμένους πόρους και είναι απαραίτητο να

διασφαλιστεί ότι τα δημόσια κονδύλια δαπανώνται αποτελεσματικά, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων πρέπει να υποστηρίζουν μόνο δραστηριότητες που ενισχύουν βιώσιμες μορφές αλιείας, με προτεραιότητα την αποκατάσταση των εξαντλημένων ιχθυο-αποθεμάτων, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ψαράδες, οι παράκτιες και νησιωτικές κοινότητες θα έχουν ένα βιώσιμο μέλλον.

 

«Οι λάθος πολιτικές και πρακτικές για την αλιεία – σε συνδυασμό και με άλλες αιτίες, όπως πιέσεις στην παράκτια ζώνη και στις θαλάσσιες περιοχές, έλλειψη θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού καθώς και εντεινόμενη κλιματική αλλαγή – έχουν οδηγήσει σε  δραματική μείωση του θαλάσσιου πλούτου και των ψαριών καθώς και σε οριακή επιβίωση για την πλειοψηφία των  επαγγελματιών ψαράδων, ιδιαίτερα των παράκτιων.  Ελπίζαμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που είχε υποστηρίξει μια ουσιαστική και δίκαιη για τους ψαράδες και το θαλάσσιο περιβάλλον μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής θα ψήφιζε με τον ίδιο τρόπο και για το χρηματοδοτικό εργαλείο της, για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας (ΕΤΘΑ)», συνέχισε ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

«Οι Πράσινοι εκφράζουμε την ανησυχία ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ) κινδυνεύει να υπονομεύσει την προσφάτως συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, αφού υπερψηφίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα που μπορεί να οδηγήσουν στην ενίσχυση της υπεραλίευσης και να παρατείνουν την κρίση.

 

Στα θετικά της ψηφοφορίας είναι ότι υπερψηφίστηκαν οι Πράσινες τροπολογίες για ενίσχυση της έρευνας για την κατάσταση των ιχθυο-αποθεμάτων σε επίπεδο αλιευτικής λεκάνης καθώς και της διαφάνειας, των ελέγχων και της εποπτείας από την ΕΕ των  κονδυλίων, ώστε να αποτρέπεται η σπατάλη τους, συνηθισμένη πρακτική μέχρι σήμερα. Επίσης, απορρίφθηκαν επικίνδυνες τροπολογίες σε ότι αφορά στη δυνατότητα επιδοτήσεων για κατασκευή νέων σκαφών και ανανέωση του αλιευτικού στόλου, με δεδομένο ότι συνήθως από αυτές τις ενισχύσεις επωφελούνται κυρίως όχι οι παραδοσιακοί ψαράδες αλλά αυτοί που μπορούν να διαθέσουν εκατοντάδες χιλιάδες ή εκατομμύρια ευρώ για μεγάλα σκάφη, βιομηχανικής συνήθως αλιείας, όπως έχει αποδειχθεί. Πολλά τέτοια παραδείγματα έχουν καταγραφεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

 

Από την άλλη, όμως, υπερψηφίστηκαν και αμφιλεγόμενες  τροπολογίες που αφορούν ενισχύσεις για αντικατάσταση των μηχανών και επιδοτήσεις νέων αλιέων για αγορά σκαφών. Από παρόμοιες ρυθμίσεις σπάνια επωφελούνται οι χιλιάδες μικροί ψαράδες, αν και πολλοί βρίσκονται στα όρια επιβίωσης. Είναι υπαρκτός, έτσι, ο κίνδυνος αύξησης της αλιευτικής ικανότητας στην ΕΕ την ίδια στιγμή  που έχουμε δραματική μείωση των ψαριών και είναι όλο και πιο η δύσκολη η επιβίωση των ήδη υπαρχόντων ψαράδων.

 

Αντιθέτως, χρήσιμη θα ήταν η ενίσχυση της εκπαίδευσης νέων ψαράδων, ακόμα και πάνω σε ένα σκάφος παλιότερου, έμπειρου ψαρά, η ενίσχυση των ψαράδων σε συμπληρωματικούς, ως προς την αλιεία, ρόλους όπως η δημιουργία θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών, η αποκατάσταση και φύλαξη του θαλάσσιου πλούτου, η παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής καθώς και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

 

Ας ελπίσουμε ότι οι άστοχες πολιτικές θα διορθωθούν πριν τοΕυρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας (ΕΤΘΑ) πάρει την οριστική του μορφή μετά τη διαβούλευση με το Συμβούλιο. Αυτό που κρατάμε ως δέσμευση είναι ότι το Ευρωκοινοβούλιο ζητά πλέον πιο αυστηρά μέτρα και κυρώσεις για να εξασφαλιστεί ότι τα Κράτη Μέλη αλλά και όλοι οι αλιείς τηρούν τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής προς όφελος του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ίδιων των ψαράδων", κατέληξε ο Νίκος Χρυσόγελος.

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Fri, 25 Oct 2013 09:33:06 +0300
Ζωντανή μετάδοση από τις Βρυξέλες http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3422-zontani-metadosi-apo-tis-vrykseles-se-ligo http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3422-zontani-metadosi-apo-tis-vrykseles-se-ligo

Σε ζωντανή μετάδοση η συνέντευξη Τύπου και ενημερωτική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με θέμα "Κρίση, εφαρμοζόμενες πολιτικές και συνέπειες για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια" .

http://www.greenmediabox.eu/live/pressconference_greek-crises/

πατήστε στον σύνδεσμo ή στην παρακάτω εικόνα:

 

Την εκδήλωση διοργανώνει, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/Ομάδα Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο με τη συμμετοχή Πρυτάνεων ελληνικών πανεπιστημίων, μέλη της Συνόδου των Πρυτάνεων:
 

1. Καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, Πρύτανης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ), Προεδρεύων Συνόδου Πρυτάνεων.

2. Καθηγητής Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Πρύτανης Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, μέλος του Προεδρείου της Συνόδου.

3. Καθηγητής Πάρις Τσάρτας, Πρύτανης Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος του Προεδρείου της Συνόδου.

4. Καθηγήτρια Ελένη Καραμαλέγκου, Πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), μέλος της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου του ΕΚΠΑ.

 

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί όλοι οι έλληνες ευρωβουλευτές, ενώ θα συμμετάσχει και η Ρεμπέκκα Χαρμς, συμπρόεδρος της Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Έχουν, επίσης, προσκληθεί ακαδημαϊκοί από το Βέλγιο, την Ισπανία και την Πορτογαλία, άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών, καθώς και δημοσιογράφοι.

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Thu, 17 Oct 2013 09:51:38 +0300
Η οικολογική καινοτομία μια διέξοδος από την κρίση http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3385-eco-innovation-is-a-way-out-of-the-crisis http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3385-eco-innovation-is-a-way-out-of-the-crisis

 

Υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση σχετικά με την Οικοκαινοτομία – Απασχόληση και Ανάπτυξη μέσω της περιβαλλοντικής πολιτικής (2012/2294(INI)).
 
 
Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, εισηγητής εκ μέρους της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο γι αυτή την έκθεση, δήλωσε: "Η οικολογική καινοτομία και ο "πράσινος" μετασχηματισμός της οικονομίας αποτελούν μια όαση μέσα στη δημοσιοοικονομική κρίση και το περιβάλλον αβεβαιότητας. Θα μπορούσαμε να πετύχουμε βελτίωση των δημοσιονομικών και της οικονομίας επενδύοντας στην οικολογική καινοτομία, όπως και η έκθεση επισημαίνει. Οι τροπολογίες που κατέθεσα εκ μέρους της ομάδας των Πράσινων και υιοθετήθηκαν στην πλειοψηφία τους επεσήμαναν ότι η αποδοτικότητα των πόρων και η αποδοτικότητα των υλικών θα μειώσουν το κόστος για τη βιομηχανία και τα νοικοκυριά, θα απελευθερώσουν πόρους για άλλες επενδύσεις και θα καταστήσουν την οικονομία της ΕΕ λιγότερο εξαρτώμενη από σπάνιους (πχ ορυκτούς) πόρους. Υπογραμμίσαμε, επίσης,  την ανάγκη ενσωμάτωσης της έννοιας της οικολογικής καινοτομίας σε όλους τους τομείς πολιτικής, παράλληλα με την καλύτερη ενσωμάτωση καλών πρακτικών οικολογικής καινοτομίας στην πραγματική οικονομία και την καθημερινή ζωή των ανθρώπων, ενώ επισημάναμε τα οφέλη των κατάλληλων φορολογικών πολιτικών και ζητήσαμε από τα κράτη μέλη να μετατοπίσουν τους φόρους από την απασχόληση στη χρήση πόρων και τη ρύπανση, με στόχο την ενίσχυση της οικο-καινοτομίας. Τέλος, ζητήσαμε την οριζόντια ενσωμάτωση της οικο-καινοτομίας στα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, παράλληλα με την υποστήριξη εμβληματικών έργων οικολογικής καινοτομίας μέσα από τα ειδικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Τονίσαμε ότι η έλλειψη συγκεκριμένων στόχων πολιτικής για το κλίμα και την αποδοτική χρήση των πόρων εμποδίζει την εμπορική υλοποίηση των υφιστάμενων καινοτόμων τεχνολογιών.
 
 
Για την προώθηση της οικο-καινοτομίας υπάρχουν διαθέσιμα αυτή τη στιγμή περίπου 430 εκατομμύρια ευρώ βάσει του προγράμματος-πλαισίου για την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία (CIP). Ευκαιρίες χρηματοδότησης για περιβαλλοντικές υπηρεσίες και τεχνολογίες παρουσιάζονται επίσης στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού προγράμματος LIFE+ της ΕΕ, το οποίο συγχρηματοδοτεί προγράμματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και επίδειξη καινοτόμων πολιτικών προσέγγισης, τεχνολογιών, μεθόδων και μέσων, που απευθύνονται κυρίως στο δημόσιο τομέα. Μέχρι σήμερα, σχεδόν 200 εκατομμύρια EUR έχουν διατεθεί προκειμένου να στηρίξουν σχέδια εμπορικής αξιοποίησης της οικο-καινοτομίας στον επιχειρηματικό τομέα. Ελληνικοί φορείς μετέχουν σε προγράμματα οικολογικής καινοτομίας αλλά χρειάζεται να ενισχυθεί η δικτύωση και οι συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και η αύξηση των φορέων που στρέφονται προς την οικολογική καινοτομία.
 
 
Είναι στο χέρι μας η  μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία και ένα βιώσιμο μέλλον, ιδιαίτερα σήμερα που η διέξοδος από την κρίση απαιτεί ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης της χώρας σε κοινωνικά και οικολογικά καινοτόμες κατευθύνσεις".
 
 
Για την οικολογική καινοτομία, την πράσινη οικονομία, τη βιωσιμότητα κι απασχόληση
 
Στην Ευρώπη η οικο-καινοτομία, οι "πράσινες" και οι φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες και υπηρεσίες κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος και αυτή τη στιγμή απασχολούν πολλά εκατομμύρια πολίτες. Οι πράσινες βιομηχανίες έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών €319δις- 2,5% του κοινοτικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος - και αυξάνονται κατά 8% ετησίως. Ο τομέας των πράσινων βιομηχανιών απασχολεί 3,4 εκατομμύρια άτομα, με 600.000 πρόσθετες θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί μεταξύ 2004 και 2008. Οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν το δυναμικό της οικολογικής καινοτομίας. Οι επενδύσεις επιχειρηματικών κεφαλαίων σε αυτόν τον τομέα έχει αυξηθεί σημαντικά - με περίπου € 1,3 δισ. το 2010. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της απασχόλησης σε όλους τους υποτομείς μεταξύ 2000 και 2008 ήταν σχεδόν 7%. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας ισχυρός παράγοντας στη διαδικασία οικοκαινοτομίας με 30% παγκόσμιο κύκλο εργασιών και 50% παγκόσμιο μερίδιο στη διαχείριση υδάτων και αποβλήτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει ότι υπάρχει πιθανότητα για τη δημιουργία 20 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας μέχρι το 2020, με την αξιοποίηση της οικολογικής καινοτομίας.
 
 
Μέχρι το 2020, ο ετήσιος κύκλος εργασιών στον τομέα της πράσινης τεχνολογίας αναμένεται να διπλασιαστεί σε 3100 δισεκατομμύρια EUR. Στη Γερμανία ο τομέας αυτός ήδη συμβάλλει το 8% στο ΑΕΠ, και αναμένεται να αυξηθεί στο 14% μέχρι το 2020. Στην Αυστρία, για παράδειγμα, το 4.8% όλων των εργαζομένων απασχολούνται στον τομέα της πράσινης απασχόλησης, ο οποίος, παρά την οικονομική κρίση, αυξήθηκε κατά 0.6% από το 2010 μέχρι το 2011.
 
 
Οι "πράσινες" επενδύσεις στα πλαίσια ενός πολυετούς προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο (Green New Deal) όπως το έχουν επεξεργαστεί οι Πράσινοι μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας, ενώ στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα 5 χρόνια μπορούμε να δημιουργήσουμε περισσότερες από 150.000 νέες θέσεις εργασίας, εστιάζοντας στην ανάπτυξη της οικοκαινοτομίας από Μικρομεσαίες και συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
 
 
Η οικολογική καινοτομία έχει έναν κρίσιμο ρόλο να διαδραματίσει στην προσπάθεια να μπει η ΕΕ σε μια πορεία οικονομικής αναδιάρθρωσης με αποδοτική χρήση πόρων και ενέργειας, μειώνοντας έτσι σημαντικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε κάθε μία από τις περιοχές, τη στέγαση, την κινητικότητα και τροφή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναπτύξει σειρά μέσων που επικεντρώνονται στην περιβαλλοντική καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να προωθηθούν οι επενδύσεις στις περιβαλλοντικές υπηρεσίες και τεχνολογίες.
 
 
Καινοτομίες φιλικές προς το περιβάλλον είναι απαραίτητες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την πιο αποτελεσματική χρήση πόρων όπως είναι το νερό και οι πρώτες ύλες, την αύξηση της χρήσης ανακυκλωμένων υλών και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, για να αναφέρουμε μόνο ορισμένα παραδείγματα, καθώς και για την ανάπτυξη περισσότερο φιλικών προς το περιβάλλον παραγωγικών διαδικασιών και υπηρεσιών. Η οικοκαινοτομία μπορεί να περιλαμβάνει πολλά πράγματα-ένα καινούριο φίλτρο νερού για τον καθαρισμό των λυμάτων, λεπτότερο και πιο δυνατό χάλυβα για τη μείωση των υλικών αποβλήτων, ή ένα επιχειρηματικό μοντέλο που να προσφέρει προς πώληση υπηρεσίες επισκευής αντί για προϊόντα.
 


 

]]>
odysseas031@gmail.com (Odysseas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Tue, 01 Oct 2013 19:57:08 +0300
Το Πρόγραμμα της εβδομάδας της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3363-weekpreview13_20_sept_2013 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3363-weekpreview13_20_sept_2013

16-20 Σεπτεμβρίου 2013, Βρυξέλλες

 

Προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

 • Οργανωμένο έγκλημα: Υπάρχει ευρωπαϊκή προσέγγιση; (ψηφοφορία στην ειδική επιτροπή, Τρίτη)
 • Νομοθεσία για τις επικίνδυνες ιατρικές συσκευές (ψηφοφορία στην επιτροπή Περιβάλλοντος, Τετάρτη)
 • Βελτίωση του συστήματος εμπορίας εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (ψηφοφορία στην επιτροπή Περιβάλλοντος, Τετάρτη)

 

Δράσεις της ομάδας των Πράσινων:

 • Νομοθεσία για τους σπόρους: δημόσια συζήτηση και συνέντευξη Τύπου με την ινδή ακτιβίστρια Vandana Shiva (Τετάρτη)
 • Πράσινη μετακίνηση για την Εβδομάδα Κινητικότητας (Τετάρτη)

 

 

__________________________________________________________

 

Οργανωμένο έγκλημα: Υπάρχει ευρωπαϊκή προσέγγιση;

Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου – Ψηφοφορία στην ειδική επιτροπή για το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκλήματα

Η ειδική επιτροπή για το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκλήματα, ύστερα από συζήτηση 18 μηνών,πρόκειται να ψηφίσει την τελική έκθεση. Υπάρχει ανάγκη για επιβολή της νομοθεσίας και ιεράρχηση της εγκληματικότητας με “άσπρο κολάρο” και των οικονομικών εγκλημάτων, που είναι πανευρωπαϊκά προβλήματα. Παρόλα αυτά, οι Πράσινοι απείχαν από την ψηφοφορία επί της ενδιάμεσης έκθεσης της επιτροπής, καθώς η έκθεση απέτυχε να παράσχει πειστική απάντηση στις προκλήσεις που παρουσιάζονται σε σχέση με το οργανωμένο έγκλημα, τη διαφθορά και τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Δεν μπορούμε να υπεραπλουστεύσουμε τις απειλές που υπάρχουν και να υποθέσουμε ότι υπάρχει μία προσέγγιση για όλα τα προβλήματα που βασίζεται στην καταστολή και την επιτήρηση.

 

Νομοθεσία για τις επικίνδυνες ιατρικές συσκευές

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου – Ψηφοφορία στην επιτροπή Περιβάλλοντος (εκθέσεις: Liese, Roth-Behrendt)

Σε συνέχεια διαφόρων σκανδάλων (όπως τα εμφυτεύματα στήθους και ισχίου), τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων θα ψηφίσουν επί δύο νομοθετικών προτάσεων για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τις ιατρικές συσκευές. Οι Πράσινοι πιστεύουν ότι χρειάζεται ορθότερη αξιολόγηση κατά τη διαδικασία αδειοδότησης και απαγόρευση της χρήσης τοξικών ή επικίνδυνων ουσιών στις συσκευές όταν είναι διαθέσιμες ασφαλέστερες εναλλακτικές. Η ομάδα των Πράσινων στοχεύει, επίσης, στην ενίσχυση της διαφάνειας σχετικά με τα αποτελέσματα των ιατρικών δοκιμών και των γενετικών εξετάσεων.

 

Βελτίωση του συστήματος εμπορίας εκπομπών

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου – Ψηφοφορία στην επιτροπή Περιβάλλοντος

Η επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ψηφίσει επί  ψηφίσματος για την “αγορά άνθρακα”, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για τη βελτίωση του δυσλειτουργικού συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ. Παρόλο που μία προσωρινή λύση για την αναβολή της δημοπράτησης των αδειών εκπομπών ψηφίστηκε πριν το καλοκαίρι, δεν ήταν αρκετή για την αντιμετώπιση των θεμελιωδών αδυναμιών του συστήματος. Υπάρχει ανάγκη να καταργηθούν περισσότερα από 1,4 δισ. δικαιωμάτων εκπομπών για την αντιμετώπιση της υπερπροσφοράς και να εισαχθεί ένας συντελεστής μείωσης της τάξεως του 2,5% σε ετήσια βάση. Η ΕΕ χρειάζεται να ενισχύσει τον στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ώστε να

επιτευχθεί μείωση τουλάχιστον 30% έως το 2020.

 

Νομοθεσία για τους σπόρους

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου – Δημόσια συζήτηση - Αίθουσα JAN2Q2 – Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - 19.00, συνέντευξη Τύπου, αίθουσα ASP5G2 - 10.30

Η ινδή ακτιβίστρια VandanaShivaθα λάβει μέρος σε δημόσια συζήτηση που διοργανώνει η ομάδα των Πράσινων για την αγρο-ποικιλότητα, την πρόσβαση στους σπόρους και τους γενετικούς πόρους. (Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://www.greens-efa.eu/the-law-of-the-seed-10461.html)

 

Πράσινη μετακίνηση για την Εβδομάδα Κινητικότητας

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου – Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Esplanade

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, η ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνδιοργανώσει εκδήλωση για την προώθηση της αειφόρου κινητικότητας σε δύο τροχούς, μέσω της επίδειξης ηλεκτρικών και συμβατικών ποδηλάτων. (Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον σύνδεσμο: http://eu-ems.com/agenda.asp?event_id=175&page_id=1454)

  

]]>
theodore@hotmail.com (Theo) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Tue, 17 Sep 2013 18:23:31 +0300
Ένα σημαντικό βήμα για την επιβίωση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής CO2 http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3290-backloading-july http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3290-backloading-july

Το Ευρωκοινοβούλιο υπερψηφίζει το backloading

 

Με ψήφους 344 υπέρ, 311 κατά και 46 λευκά η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο υπερψήφισε τη ρυθμιστική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναβάλλει τη δημοπράτηση 900 εκατομμυρίων δικαιωμάτων εκπομπής CO2 (η λεγόμενη πρόταση backloading). Στόχος της πρότασης που υιοθετήθηκε είναι να αντιμετωπίσει την υπερπροσφορά δικαιωμάτων CO2 που έχει οδηγήσει σε κατάρρευση την τιμή τους υπονομεύοντας έτσι την ίδια τη λειτουργία του μηχανισμού.

 

Πρόκειται στην ουσία για αντιστροφή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Απριλίου όπου η αναβολή της δημοπράτησης είχε καταψηφιστεί με ψήφους 334 κατά και 315 υπέρ. Τότε, εκτός από τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκο Χρυσόγελο, μόνο 3 άλλοι Έλληνες ευρωβουλευτές (Αρσένης, Δρούτσας, Χουντής) είχαν υπερψηφίσει την πρόταση της Κομισιόν. Συγκαταλέγεται ασφαλώς στα θετικά ότι στη νέα αυτή κρίσιμη ψηφοφορία όπου το αποτέλεσμα κρίθηκε και πάλι οριακά, και άλλοι Έλληνες ευρωβουλευτές στήριξαν με τη θετική ψήφο τους τη διάσωση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής.

 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου συμπεριλαμβανομένης και της Ομάδας των Πράσινων, απέρριψε (303 υπέρ, 359 κατά, 31 λευκά) τις τροπολογίες που ζητούσαν την ταχύτερη επιστροφή των δικαιωμάτων στην αγορά καθώς και τη δέσμευση 600 εκ δικαιωμάτων σε ένα ειδικό λογαριασμό που στόχο θα είχε την προώθηση καθαρότερων τεχνολογιών. Η απόρριψη αυτών των τροπολογιών από τους Πράσινους έγινε γιατί στην πράξη θα αναιρούσαν την ουσία της αναβολής δημοπράτησης 900 εκ. δικαιωμάτων με αποτέλεσμα να μην ασκείται επαρκής πίεση στις ρυπογόνες εταιρίες  να αλλάξουν τις  πρακτικές τους.

 

Η απόφαση της Ολομέλειας υπέρ του backloadingεξουσιοδοτεί τον MatthiasGroote, συντάκτη της ρυθμιστικής πρότασης, να ξεκινήσει συνομιλίες με τους εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων. Το αποτέλεσμα των συνομιλιών αυτών θα χρειαστεί επικύρωση από το Ευρωκοινοβούλιο και τους υπουργούς των κρατών-μελών.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:

«Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι αναμφισβήτητα ένα ελάχιστο αλλά απαραίτητο βήμα για τη διάσωση της ευρωπαϊκής πολιτικής ενάντια στην κλιματική. Το βήμα αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα καθώς εκκρεμούν διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη στις οποίες είναι επιτακτική ανάγκη η Ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την κοντόφθαλμη οπτική της απέναντι στο κλίμα όπως αυτή διαφάνηκε στην ενημέρωση που έστειλε στους Έλληνες ευρωβουλευτές την παραμονή της ψηφοφορίας του Απριλίου. Σύμφωνα με αυτή, η προβλεπόμενη άνοδος της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών λόγω backloadingεξισωνόταν περίπου με οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα. Πέραν των λαθών στους υπολογισμούς και τις παραδοχές, μια πραγματικότητα που το υπουργείο προσπέρασε είναι ότι με τιμή 4 ευρώ τον τόνο είναι αδύνατον να δημιουργηθούν ισχυρά κίνητρα για αλλαγή τεχνολογιών και άρα είναι αδύνατον το σύστημα εμπορίας ρύπων να επιτελέσει τον στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Μια δεύτερη πραγματικότητα είναι ότι η ανάγκη αλλαγής τεχνολογιών προς πράσινη κατεύθυνση θα φέρει επενδύσεις και θέσεις εργασίας και στην Ελλάδα και μάλιστα σε βάθος χρόνου.

Η αναβολή δημοπράτησης 900 εκ δικαιωμάτων εντούτοις, δεν αντιμετωπίζει επαρκώς τα μεγάλα προβλήματα του συστήματος εμπορίας ρύπων. Η πραγματικότητα είναι ότι χρειαζόμαστε ένα λειτουργικό σύστημα εμπορίας ρύπων με τιμές CO2 που να δίνουν ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες και πράσινη καινοτομία. Με δεδομένο ότι τα πλεονάζοντα δικαιώματα εκπομπών του ETSαγγίζoυν σήμερα τα 2 δις, η αναβολή δημοπράτησης 900 εκ δικαιωμάτων προφανώς δεν αρκεί για να επιτύχει αυτό το στόχο που είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Οι Πράσινοι καλούμε την Επιτροπή να διαμορφώσει πρόταση για την οριστική απόσυρση τουλάχιστον 1.4 δις δικαιωμάτων πριν το τέλος του έτους. Χρόνος για άλλες καθυστερήσεις δεν υπάρχει. Η ΕΕ χρειάζεται να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αναμορφώνοντας τον προ πολλού ξεπερασμένο στόχο της μείωσης των εκπομπών για το 2020 από 20% σε τουλάχιστον 30%»

]]>
contact@oikologoiprasinoi.eu (Οικολόγοι Πράσινοι) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Fri, 05 Jul 2013 16:01:48 +0300
Οι πράσινοι σκιαγραφούν τα βήματα για την προώθηση της χειραφέτησης των νέων http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3175-reclaim-future http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3175-reclaim-future
Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (ΕΠΚ) παρουσίασε σήμερα εννέα συγκεκριμένες προτάσεις που αποσκοπούν στην προώθηση της χειραφέτησης των νέων και τη διασφάλιση ότι οι νέοι της Ευρώπης θα διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στην επίλυση της σημερινής κρίσης. Οι προτάσεις  παρουσιάτηκαν στο Εαρινό Συνέδριο του ΕΠΚ, στη Μαδρίτη.
 
Σύμφωνα με την Inés López-Dóriga, συν-εκπρόσωπο τύπου για την Red Equo Joven (Πράσινη νεολαία της Ισπανίας):
"Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν αγνοήσει τις ανάγκες μας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να λάβουμε αυστηρά μέτρα, διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων. Κίνδυνοι υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες."
 
Τα εννέα βήματα που παρουσιάστηκαν στο Συμβούλιο της Μαδρίτης στοχεύουν στην αύξηση της συμμετοχής των νέων στη λήψη αποφάσεων, καθώς και να παρέχουν ελπίδα για το μέλλον. Επομένος, καλούμε σε:
 • Ρητή δέσμευση στα θέματα που αφορούν την νεολαία
 • Να προβλεφθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) για το Ταμείο Νεότητας
 • Ένα διπλό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης
 • Ποιοτική πρακτική άσκηση και μαθητεία
 • Κλιμάκωση της ευρωπαϊκής γλωσσικής εκπαίδευσης
 • Μείωση της ηλικίας ψηφοφορίας στα 16
 • Δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού κινήματος εθελοντισμού
 • Δημιουργία μιας σύμβασης της ΕΕ για τη νεολαία, και
 • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
 
Σύμφωνα με τον Terry Reinke, συν-εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας των Νέων Ευρωπαίων Πράσινων:
«Είναι σημαντικό ότι αυτή η συζήτηση γίνεται στην Ισπανία, όπου η ανεργία των νέων έχει μέχρι τώρα καταστροφικά αποτελέσματα. Πρέπει να εφαρμοστεί συγκεκριμένη πολιτική για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι νέοι πρέπει να είναι ενεργοί εταίροι στην απόφαση αυτής της πολιτικής και ισότιμοι εταίροι στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. "
 
Το πλήρες κείμενο με τις εννέα προτάσεις μπορείτε να την βρείτε εδώ: chrysogelos.gr/files/Reclaim Future.pdf

 ]]>
odysseas031@gmail.com (Odysseas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Thu, 16 May 2013 11:28:13 +0300
Πακέτο μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα υιοθέτησε το Ευρωκοινοβούλιο http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3132-reforms-in-the-banking-sector http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3132-reforms-in-the-banking-sector

 

Τίθενται όρια στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών - βελτιώνεται η λογιστική διαφάνεια στις τραπεζικές δραστηριότητες
Σημαντική η συμβολή των Πράσινων στη νομοθετική διαδικασία- Δήλωση Νίκου Χρυσόγελου
 
Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε πακέτο μεταρρυθμίσεων στον τραπεζικό τομέα που στοχεύουν στην ενίσχυσή του ενόψει μελλοντικών κρίσεων κατά τη συνεδρίασή του την Τρίτη 16 Απρίλιου 2013. Κανόνες όπως ανώτατο όριο για τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών, διατάξεις που διασφαλίζουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις δραστηριότητες των τραπεζών, καθώς και προβλέψεις που εξασφαλίζουν κατάλληλη κεφαλαιοποίηση περιλαμβάνονται στις προτάσεις που υπερψηφίστηκαν με διευρυμένη πλειοψηφία. Οι Πράσινοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη νομοθετική διαδικασία και υπερψήφισαν τη νομοθεσία.
 
Η τραπεζική νομοθεσία που εγκρίθηκε σήμερα αποτελεί μια πολύ σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ρύθμιση του τραπεζικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μία ισχυρή νομοθεσία, που δίνει έμφαση στο να τεθούν όρια στα κέρδη των τραπεζών και διαφάνεια στις τραπεζικές δραστηριότητες και την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, ώστε ο τραπεζικός τομέας της Ευρώπης να λειτουργεί σε πιο σταθερή βάση. Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες που θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν» (δηλαδή οι τράπεζες των οποίων η πτώχευση θα έχει σοβαρές συνέπειες για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την πραγματική οικονομία). Εκτός από τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις (10,5%), αυτές οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν ένα επιπλέον κεφάλαιο έως 3,5%.
 
Ωστόσο, στις προτάσεις που υιοθετήθηκαν, δεν περιλαμβάνεται δεσμευτικός συντελεστής μόχλευσης κεφαλαίων για τις τράπεζες, αν και αποτελεί απαραίτητο κανονιστικό μέσο για τη μείωση του υπέρμετρου δανεισμού. Επιπλέον, οι νέοι κανόνες για τη ρευστότητα που αναγκάζουν τις τράπεζες να κατέχουν αποθέματα ρευστού και να μειώσουν την εξάρτησή τους από την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση, είναι αρκετά πιο χαλαροί από το απαιτούμενο επίπεδο.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε: “Η καθιέρωση ανώτατου ορίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τα υπερβολικά μπόνους που καταβάλλονται σε τραπεζικά στελέχη και συχνά οδηγούν σε επικίνδυνες επιλογές σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και

καθυστερημένα, έρχεται να απαντήσει στις απαιτήσεις των πολιτών για μείωση των αμοιβών τους σε λογικά επίπεδα. Το σχέδιο θα εξασφαλίσει μεγαλύτερη διαφάνεια στις δραστηριότητες των τραπεζών, που υποχρεούνται να δημοσιεύουν λεπτομέρειες για τις δραστηριοτήτες τους, ιδίως για τα κέρδη τους αλλά και, τους φόρους που καταβάλλουν ή τις επιδοτήσεις που τυχόν λαμβάνουν σε κάθε χώρα στην οποία δραστηριοποιούνται. Αυτό έχει καθοριστική σημασία για να εξασφαλιστεί επαρκής διαφάνεια σε θέματα όπως η είσπραξη των εσόδων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Επιπλέον, τίθενται νέα όρια και κανόνες στο ύψος και το είδος των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας στις τράπεζες, ιδίως τις συστημικές.
 

 

Οι Πράσινοι υποστηρίζουμε παγίως πως η τρέχουσα χρηματοπιστωτική κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο μέσα από περισσότερη Ευρώπη, μέσα από ισχυρή νομοθεσία που θα ρυθμίζει δίκαια τη λειτουργία της “τραπεζικής ένωσης”, μέσα από νομοθεσίες καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, μέσα από ενιαία οικονομική πολιτική στα Κράτη-Μέλη, μέσα από μία ομοσπονδιοποίηση της Ευρώπης με ισχυρό δημοκρατικό έλεγχο από το Ευρωκοινοβούλιο. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η νομοθεσία που υιοθετήθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου κι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του ελέγχου του τραπεζικού τομέα στην Ευρώπη που μας κάνει πιο αισιόδοξους ότι στο μέλλον θα μπορούν να αποφεύγονται προβλήματα όπως αυτά που αντιμετώπισαν ήδη η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Κύπρος, το Βέλγιο και η Ολλανδία με τράπεζες τους”.

 

 

]]>
odysseas031@gmail.com (Odysseas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Thu, 18 Apr 2013 02:43:53 +0300
Μια ήττα για το κλίμα και τις επόμενες γενεές, μια νίκη για το λόμπυ των ορυκτών καυσίμων http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3131-auction-emission-allowances http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3131-auction-emission-allowances
Με οριακή πλειοψηφία 334-315 απορρίφθηκε η αναβολή της δημοπράτησης 900 εκ. δικαιωμάτων εκπομπών
 
Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη ανεβαίνει και ίσως ξεπεράσει τους +4 βαθμούς Κελσίου σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Για να αλλάξουμε την πορεία αυτή χρειάζεται να πάρουμε ουσιαστικά μέτρα. Ένα από αυτά σχετίζονται με τις καινοτομίες που πρέπει να γίνουν στη βιομηχανία. Η λογική «businessasusual» καταστρέφει και το περιβάλλον και την οικονομία, όπως δείχνει η έκθεση Στερν. Δυστυχώς το Ευρωκοινοβούλιο, σε μια από τις χειρότερες στιγμές του, απέρριψε την Τρίτη 16 Απριλίου την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στόχο είχε να αντιμετωπίσει την υπερπροσφορά δωρεάν “δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που αλλάζουν το κλίμα”, μέσω της αναβολής δημοπράτησης 900 εκατομμυρίων δικαιωμάτων. Έτσι, όμως, εμποδίζεται η στροφή στην καινοτομία, την αναζωογόνηση της οικονομίας και την πράσινη οικονομία. Το κόστος θα είναι μεγάλο όχι μόνο για το κλίμα και τις επόμενες γενεές αλλά και για την οικονομία.Από τους έλληνες ευρωβουλευτές μόνο τέσσερις στήριξαν την πρόταση της Κομισιόν (Κ. Αρσένης, Δ. Δρούτσας, Ν. Χουντής και Ν.Χρυσόγελος,), ενώ οι υπόλοιποι είτε απείχαν είτε καταψήφισαν.
 
Αυτή τη στιγμή έχει συσσωρευτεί ένα πλεόνασμα 1,5 δισεκατομμυρίου δωρεάν δικαιωμάτων στο σύστημα και με τους σημερινούς ρυθμούς οδηγούμαστε σε πλεόνασμα 2 δις. Η κατάσταση αυτή μοιραία ρίχνει τις τιμές των δικαιωμάτων σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα η αγορά ETS να μην επιτελεί το σκοπό για τον οποίο φτιάχτηκε από την ΕΕ, να αποτελέσει δηλαδή μια δίκαιη, διαφανή και αποτελεσματική αγορά η οποία θα
δημιουργήσει ισχυρά κίνητρα για λήψη μέτρων από τη βιομηχανία και αλλαγή του ευρωπαϊκού ενεργειακού μοντέλου μακριά από τον άνθρακα, ενισχύοντας έτσι την πράσινη οικονομία μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Φεβρουάριο 2013 οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων ενέκριναν την πρόταση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να παρεμποδιστεί η κατάρρευση του συστήματος “εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών”. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι όταν μερικές εβδομάδες πριν η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας απέρριψε την ίδια πρόταση, η τιμή του δικαιώματος στην αγορά άνθρακα βυθίστηκε στα 2,81 ευρώ τη στιγμή που πολλοί εκτιμούν ότι πρέπει να φτάσει στα 30 ευρώ για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος.
 
Στο παρελθόν, η Ομάδα των Πράσινων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία είχε προειδοποιήσει για τις υπερβολικά γενναιόδωρες άδειες για ρύπανση οι οποίες δόθηκαν δωρεάν, όταν το ΣΕΔΕ βρισκόταν στα πρώτα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης. Παρά τις προειδοποιήσεις, η πλειοψηφία των αρμόδιων φορέων αποφάσισαν να ακολουθήσουν τους λομπίστες και τους έδωσαν δωρεάν δικαιώματα για ρύπανση, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια από μεγάλες εταιρείες που έχουν τεράστια κέρδη εις βάρος των καταναλωτών (τα λεγόμενα carbonfatcats).
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά:
 
 

Η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου και των Ελλήνων Ευρωβουλευτών υπέκυψαν στα επιχειρήματα τμήματος της βιομηχανίας που μίλησε για χειραγώγηση της αγοράς και ισχυρίστηκε ότι η θεσμοθέτηση του “backloading” εν μέσω κρίσης επιβαρύνει το κόστος παραγωγής των βιομηχανικών επιχειρήσεων και δημιουργεί τον άμεσο κίνδυνο να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας. Φυσικά, οι εταιρίες αυτές επωφελούνται με δισεκατομμύρια από την δωρεάν παραχώρηση δικαιωμάτων αλλά ταυτόχρονα κάνουν και απολύσεις. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι ο όμιλος χαλυβουργίας Arcelor Mittal, που παρά το γεγονός ότι επωφελείται δισεκατομμύρια από δωρεάν παραχώρηση δικαιωμάτων και έχει κέρδη 6%, κλείνει μονάδες του στην Ευρώπη και απολύει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.

 
 

Η εναλλακτική για τη βιομηχανία είναι να επενδύσει σε τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας με σημαντικά αποτελέσματα τόσο για το περιβάλλον όσο και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, ενώ η πραγματική εναλλακτική για την Ευρώπη είναι να επενδύσει στην πράσινη καινοτομία και δη στον ενεργειακό τομέα όπου μπορούν να δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας. 

 
 

Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου θα έχει πολύ σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία. Σε αντίθεση με τις απόψεις που μιλούν για οφέλη στην ελληνική βιομηχανία με την κατάρρευση του μηχανισμού, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η χώρα θα χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2015 και δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και προώθησης των ΑΠΕ καθώς και στη μείωση του ελλείμματος του Λειτουργού Αγοράς Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

 

Αντί αυτών, η αγορά ενέργειας είναι τώρα ένα βήμα πριν την ολική κατάρρευσή της. Η Ευρώπη και η χώρα μας συνεχίζουν να μένουν εγκλωβισμένες σε ένα μη βιώσιμο και πολύ ακριβό κοινωνικά και περιβαλλοντικά ενεργειακό σύστημα. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ εισπράττει χρήματα των ελλήνων καταναλωτών δεδομένου ότι οι τελευταίες αυξήσεις έγιναν με τιμή δικαιωμάτων στα 7 ευρώ, τιμή που όμως πλέον δε θα γίνει πραγματικότητα λόγω απόρριψης της πρότασης της ΕΕ για backloading.

 

Αλλά το ακόμα μεγαλύτερο έγκλημα είναι εναντίον των επόμενων γενεών. Τους φορτώσαμε ήδη ένα τεράστιο δημοσιονομικό χρέος, τους φορτώσαμε τη διάλυση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού, τους φορτώνουμε τώρα και την ατολμία μας να αλλάξουμε, να προστατέψουμε το κλίμα με όλες τις σχετικές συνέπειες για το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσουν αλλά και για την οικονομία την οποία θα κληρονομήσουν.  

 

Πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι ότι το κόστος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής σήμερα ωχριά μπροστά στο μελλοντικό κόστος που είναι σε θέση να λυγίσει ακόμα και τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Δυστυχώς, αυτή την καλά τεκμηριωμένη πραγματικότητα αρνήθηκε να δει η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου. Η κοντόφθαλμη οπτική για το κλίμα και την ενεργειακή πολιτική κέρδισε, έστω και οριακά. Η απόσυρση 900 εκ. δικαιωμάτων εκπομπών σαφώς και δε θα έλυνε το πρόβλημα ενός πάσχοντος συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Ήταν όμως ένα απαραίτητο πρώτο βήμα για να διατηρηθεί στη ζωή. 

 

Είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών δε φτιάχτηκε απλά για να έχουμε μια τιμή για το άνθρακα. Φτιάχτηκε για να ενθαρρύνει και να στηρίξει οικονομικά την αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου προς καθαρότερες μορφές ενέργειας. Η στροφή αυτή στην πράσινη καινοτομία, που είναι απολύτως αναγκαία για την προστασία του κλίματος, δεν αποτελεί εμμονή κάποιων περιβαλλοντικά ευαίσθητων που πρέπει να εφαρμόζουμε μόνο σε περίοδο παχιών αγελάδων. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αποφύγουμε τα χειρότερα που θα κοστίσουν ανεπανόρθωτα στις επόμενες γενιές.

 
 

Έχουν περάσει πλέον 7 χρόνια από την περίφημη έκθεση Στερν που απέδειξε ότι η συνέχιση τρεχουσών πρακτικών σε ό,τι αφορά το κλίμα, θα μειώσει την οικονομική ευημερία κατά 20% ενώ αν αναληφθεί δράση άμεσα, η επιβάρυνση θα είναι μόλις 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ το 2050. Τα θεμελιώδη διδάγματα αυτής της έκθεσης φαίνεται ότι δεν έχουν εμπεδωθεί από πολλούς ευρωβουλευτές. Έτσι μια άλλοτε πρωτοπόρος σε θέματα κλιματικής αλλαγής Ευρώπη, πανικοβάλλεται μπροστά στην οικονομική κρίση και υποκύπτει στην πίεση του λόμπυ των ρυπογόνων και ενεργοβόρων βιομηχανιών που πασχίζουν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν στη ζωή. Όμως η πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής σε συνδυασμό με την εξάντληση των ορυκτών πόρων είναι αμείλικτη. Το λόμπυ αυτό είναι νομοτελειακά θνησιγενές και το ερώτημα είναι αν θα βυθιστούμε εμείς και οι επόμενες γενιές μαζί του.

 
Η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι σίγουρα ένα πισωγύρισμα στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Σε πρακτικό επίπεδο, η ΕΕ πλέον δεν έχει απολύτως καμιά άλλη επιλογή από το να εκπονήσει μια ολοκληρωμένη πρόταση αναμόρφωσης του συστήματος εμπορίας με δεδομένο πλέον ότι το πλεόνασμα δικαιωμάτων θα φτάσει τα 2 δις. Επομένως ο αγώνας μας δε σταματά εδώ. Εκτός από την επόμενη μάχη για το ενεργειακό και κλιματικό πακέτο του 2030, το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης και ιδιαίτερα η στάση της απέναντι στην κλιματική αλλαγή πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα βασικά διακυβεύματα των ευρωεκλογών του 2014»
 

 

]]>
odysseas031@gmail.com (Odysseas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Thu, 18 Apr 2013 02:31:18 +0300
Οι θέσεις των Πράσινων για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3025-cap-reform http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3025-cap-reform

Οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητούν:


1. ΜΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΠ
20% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων εξακολουθούν να λαμβάνουν το 80% του συνόλου των άμεσων ενισχύσεων στο πλαίσιο της ΚΑΠ.


Σε όλα τα κράτη μέλη, ένας περιορισμένος αριθμός μεγάλων κυρίως αγροτοβιομηχανικών παραγωγών εισπράττουν περισσότερα από €300,000 ετησίως- κυρίως για να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί και να αναπτυχθούν. Στη Γαλλία, οι 160 μεγαλύτερες γεωργικές εκμεταλλεύσεις εισπράττουν €123 εκατομμύρια, το ίδιο ποσό που εισπράττουν συνολικά οι 100,000 μικρότεροι Γάλλοι γεωργοί. Ένα κρίσιμο βήμα για να αντιμετωπιστεί τούτο θα ήταν να τεθεί ένα ανώτατο όριο για τις ενισχύσεις ανά γεωργική εκμετάλλευση στο επίπεδο των €100,000 ανά έτος. Αυτό θα επέτρεπε να αναδιανεμηθούν €7 δισ. μεταξύ κρατών μελών και γεωργών. Αυτά τα χρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την μετάβαση προς τη βιώσιμη γεωργία και τη μακροπρόθεσμη απασχόληση στις αγροτικές οικονομίες. Είναι επίσης αναγκαίο να εγκαταλειφθούν πλήρως οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές όπως οι εξαγωγικές επιδοτήσεις. Αντιθέτως, το δικαίωμα όλων στη διατροφή πρέπει να πραγματωθεί μέσω τοπικών συστημάτων τροφίμων στις αναπτυσσόμενες χώρες και δίκαιων συνθηκών εμπορίου. Η δικαιοσύνη και η αλληλεγγύη θα πρέπει να είναι τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΚΑΠ αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της ευρωπαϊκής επισιτιστικής ασφάλειας και της πολιτικής ολοκλήρωσης. Πρέπει εκ νέου να καταστεί το βασικό κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στους γεωργούς και τους πολίτες.  

2. ΜΙΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΟΙΝΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΑΠ πρέπει να προωθεί την αμειψισπορά και όχι να δημιουργεί κίνητρα για μονοκαλλιέργειες

Η ΚΑΠ πρέπει να μεταρρυθμιστεί ώστε να βοηθήσει τους γεωργούς και τους πολίτες να επιλέξουν τη βιώσιμη γεωργία και διατροφή. Η βιολογική καλλιέργεια πρέπει να καταστεί πρόδρομος για τη γεωργία του μέλλοντος και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προνόμιο των λίγων. Η ΚΑΠ πρέπει να προωθεί την αμειψισπορά και όχι να δημιουργεί κίνητρα για μονοκαλλιέργειες. Κάτι τέτοιο θα συνεισέφερε στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και κατά συνέπεια στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τη γεωργία. Η διαχείριση της βιοποικιλότητας στη γεωργία, η βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, η προστασία των υδάτων και η καλή διαβίωση των ζώων πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για μακροπρόθεσμη παραγωγικότητα και επισιτιστική ασφάλεια. Οι αγελάδες χρειάζονται καλή βοσκή και εγχώριες πρωτεΐνες, όχι ζωοτροφή από εισαγόμενους γενετικά τροποποιημένους σπόρους σόγιας. Χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στο μέγεθος των κοπαδιών και στην έκταση γης που μπορεί να τα συντηρήσει με βιώσιμο τρόπο, αντί να συνωθούνται τα ζώα μέσα σε στενόχωρα εργοστάσια και κλουβιά. «Πρασίνισμα» της ΚΑΠ σημαίνει σταδιακή κατάργηση όλων των μη βιώσιμων πρακτικών γεωργίας που βασίζονται στις εισαγόμενες ζωοτροφές, το πετρέλαιο, τα φυτοφάρμακα και τα αντιβιοτικά. Θέλουμε συστήματα γεωργίας και τροφίμων που να είναι φιλικά προς τον άνθρωπο και τη φύση.

3. ΜΙΑ ΝΕΑΝΙΚΗ ΚΑΠ
Περισσότερα από 7 εκατομμύρια γεωργών θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια


Μια πολιτική γερνάει μόνον όταν οι νέες ιδέες αγνοούνται. Οι νέοι έχουν εξαφανιστεί από τον τομέα της γεωργίας και τις αγροτικές κοινότητες διότι το

πολιτικό δόγμα «grow or go» έχει εκκενώσει την ύπαιθρο αφήνοντας πίσω του έναν γερασμένο αγροτικό πληθυσμό.  

Στην Ευρώπη, μόνο το 6% των γεωργών είναι κάτω των 35 ετών, ενώ το 80% είναι άνω των 55. Περισσότερα από 7 εκατομμύρια γεωργών θα εξαφανιστούν μέσα στα επόμενα 10 χρόνια χωρίς να αφήσουν διαδόχους εάν η ΚΓΠ παραμείνει αμετάβλητη. Εάν χωριά αφανίζονται, εάν τα σχολεία κλείνουν, εάν η ιατρική περίθαλψη δε διασφαλίζεται, απλά δεν υπάρχει χώρος για τις νέες οικογένειες, - συμπεριλαμβανομένων των πιο ανταγωνιστικών νέων γεωργών. Αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει τους φορείς χάραξης πολιτικής.

Η ΚΑΠ πρέπει να χρησιμοποιηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καταστήσει την αγροτική ζωή ελκυστική όχι μόνο για τους «ανταγωνιστικούς» νεαρούς γεωργούς αλλά και για τους νεοεισερχόμενους. Πρέπει να στηρίξει τη συνεργασία μεταξύ των μικρών γεωργών, τη κοινοτική γεωργία, την καλύτερη πρόσβαση στη γη και την κατάρτιση σε βιώσιμες πρακτικές. Μ’ αυτόν τον τρόπο, η ΚΑΠ θα μπορέσει να προωθήσει την αξιοπρεπή εργασία σε τοπικές και αποτελεσματικές αλυσίδες τροφίμων. Αντί να παραμένει η αγροτική ζωή προσκολλημένη στο παρελθόν, η αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών και η ενεργός γενεαλογική ανανέωση θα πρέπει να αποτελέσουν μια νέα ευρωπαϊκή προτεραιότητα.

4. ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΠ
Η ΚΑΠ πρέπει να συμβάλει στην επανασύνδεση γεωργών και πολιτών και στην προώθηση τοπικών τροφικών αλυσίδων


Οι πολίτες όχι μόνον έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται τα €100 που καταβάλλουν ετησίως μέσω της φορολογίας για την ΚΑΠ, έχουν επίσης δικαίωμα σε μία ΚΑΠ που ανταποκρίνεται στις ανησυχίες τους σχετικά με τη δημόσια υγεία, τη καλή διαβίωση των ζώων και την προστασία της φύσης. Οι γεωργοί δεν θέλουν να εξαρτώνται από τις επιδοτήσεις, αλλά από ένα δίκαιο εισόδημα για τα τρόφιμα που παράγουν και τα λοιπά δημόσια αγαθά που παρέχουν σε όλους.

Μια δημοκρατική ΚΑΠ πρέπει να εξασφαλίσει μια δίκαιη ισορροπία: αποτρέποντας τη κερδοσκοπία στον τομέα των τροφίμων και βελτιώνοντας το τρόπο λειτουργίας των αγορών ώστε οι γεωργοί να λαμβάνουν μια δίκαιη τιμή για τα προϊόντα που παράγουν. Η ΚΑΠ πρέπει να συμβάλει στην επανασύνδεση γεωργών και πολιτών και στη προώθηση τοπικών τροφικών αλυσίδων. Πρέπει να παρέχει διαφάνεια και ενημέρωση στους πολίτες σχετικά με τη χάραξη πολιτικής και τους τρόπους επηρεασμού των φορέων λήψης αποφάσεων. Χρειαζόμαστε μια νέα διακυβέρνηση για την αγροτική ανάπτυξη που να στηρίζει ενεργά τους γεωργούς και τους πολίτες της υπαίθρου ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της οικονομικής και πολιτιστικής τους ζωής, αντί να αφεθεί η χάραξη πολιτικής στις στρατηγικές των πολυεθνικών εταιρειών εμπορίας και των αλυσίδων υπεραγορών τροφίμων.

5. ΜΙΑ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΠ
Το καλό φαγητό είναι φρέσκο, γευστικό και χωρίς ανθυγιεινά κατάλοιπα


Η δημόσια υγεία και η καλή ποιότητα των τροφίμων θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο μιας νέας ΚΑΠ. Οι πολιτικές για τη γεωργία και τα τρόφιμα οφείλουν να αναπροσανατολιστούν μακριά από τον καταστροφικό φαύλο κύκλο του παράγω και καταναλώνω όλο και περισσότερο. Το καλό φαγητό είναι φρέσκο, γευστικό και χωρίς ανθυγιεινά κατάλοιπα. Η εξάρτηση της βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας από τα αντιβιοτικά στις ζωοτροφές και τις θεραπευτικές αγωγές υπονομεύει τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ιατρικής. Η εν λόγω εξάρτηση πρέπει να τερματιστεί και η ΚΑΠ πρέπει να αποσκοπεί στην προώθηση των κύκλων των θρεπτικών ουσιών των αγρο-οικολογικών συστημάτων τροφίμων. Πρέπει να περιλαμβάνει την κατάρτιση και ενεργό στήριξη των γεωργών ώστε αυτοί να δουλεύουν με τη φύση αντί να την καταπολεμούν. Η ΚΑΠ πρέπει να θέσει τέρμα στις εξωφρενικές ποσότητες τροφής που καταλήγει στα σκουπίδια συντομεύοντας τις τροφικές αλυσίδες και προωθώντας την ισορροπημένη διατροφή για επαρκείς ποσότητες τροφίμων αντί της δημιουργίας συστηματικών πλεονασμάτων.

Μια υγιεινή ΚΑΠ θα είναι μια περισσότερο ευαίσθητη, περισσότερο αγρονομική, περισσότερο βασισμένη στη κουλτούρα και πολύ φθηνότερη πολιτική για τη γεωργία, τα τρόφιμα και την υγεία. Θα αξιοποιήσει τη μεγάλη ποικιλομορφία γνώσεων των γεωργών και των προτιμήσεων των καταναλωτών. Θα μας επαναφέρει σε μια υγιή αντίληψη όσον αφορά τα τρόφιμα που παράγουμε και τρώμε.

6. ΜΙΑ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΠ
Η ΚΑΠ δεν πρέπει να περιπλέκει τη ζωή των γεωργών


Η βασική αιτιολόγηση ενάντια σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση της ΚΑΠ είναι ότι θα οδηγήσει σε «περισσότερη γραφειοκρατία». Η αλήθεια είναι ότι αρκετές κυβερνήσεις και διοικήσεις έχουν δημιουργήσει ανεπαρκείς και απεχθείς γραφειοκρατικές διαδικασίες και τώρα κατηγορούν τις Βρυξέλλες ότι δυσχεραίνουν τη ζωή των γεωργών.  

Η ΚΑΠ δεν πρέπει να περιπλέκει τη ζωή των γεωργών αλλά ούτε και να διευκολύνει τους γεωργούς ή τις αγροτικές βιομηχανίες να παραβιάζουν την νομοθεσία σχετικά με το περιβάλλον, τη καλή διαβίωση των ζώων ή τη δημόσια υγεία. Πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερο αποτελεσματικούς ελέγχους και κυρώσεις που θα βασίζονται στην αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει». Η ΚΑΠ δεν πρέπει να δίνει δημόσιο χρήμα σε ασφαλιστικές εταιρίες για να μειώσει τον κίνδυνο των απωλειών συγκομιδής. Θα πρέπει να στηρίζει τους γεωργούς όσον αφορά τη βελτίωση των προληπτικών μέτρων ενάντια στους φυσικούς κινδύνους και τους κινδύνους της αγοράς. Αυτό θα διευκολύνει τη ζωή εκείνων που αποδέχονται την απαραίτητη στροφή προς πιο βιώσιμα συστήματα γεωργίας και τροφίμων και θα την καταστήσει δυσκολότερη για εκείνους που παραβιάζουν τους κανόνες.  

Η νέα ΚΑΠ πρέπει να είναι δίκαιη, πράσινη, νεανική, δημοκρατική, υγιεινή και εύκολη, -ή δεν θα είναι τίποτα. Η παλιά ΚΑΠ είναι ήδη νεκρή. Είναι άδικη, μη βιώσιμη, σκληρωτική, μη δημοκρατική, ανθυγιεινή και γραφειοκρατική. Η μη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για την ευρωπαϊκή ταυτότητα και αλληλεγγύη, ενώ θα αποτελέσει παιχνίδι στα χέρια εθνικιστών πολιτικών. Οι ευρωπαίοι γεωργοί και πολίτες ανακαλύπτουν εκ νέου την αξία των τροφίμων και τα ιδεώδη της αλληλεγγύης. Κάτι τέτοιο απαιτεί την οργάνωση βιώσιμων δικτύων γεωργίας και διατροφής αλλά και πρωτοβουλίες πολιτών.
 

Μεταρρύθμιση της Κοινής Αγρτικής Πολιτικής ΤΩΡΑ - ή ποτέ.Ομάδα των Πρασίνων / Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Rue Wiertz 60
1047 Βρυξέλλες
Βέλγιο
www.greens-efa.eu

 

 

]]>
odysseas031@gmail.com (Odysseas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Tue, 05 Mar 2013 19:00:51 +0200
H “Ολιγαρχία” στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία Χρυσόγελου http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3019-oligarchy-at-the-european-parliament-on-the-initiative-of-nchrissogelos http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu/item/3019-oligarchy-at-the-european-parliament-on-the-initiative-of-nchrissogelos

 

 Ν. Κον Μπεντίτ: Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους, επένδυση σε κοινωνική συνοχή, πράσινη στροφή οικονομίας

Σ. Κούλογλου: Ιταλία, προειδοποίηση για τ' αποτελέσματα λάθος πολιτικών

 
 
Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ειδική προβολή του πολύ επίκαιρου ντοκιμαντέρ "Ολιγαρχία" του Στέλιου Κούλογλου, στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, που οργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Το ντοκιμαντέρ προλόγισαν ο δημιουργός του καθώς και ο συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνυ Κον Μπεντίτ, μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία πολλών ελλήνων και ξένων ευρωβουλευτών, εργαζομένων σε κοινοτικές υπηρεσίες, στο κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο αλλά και πολλών άλλων ενδιαφερομένων που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την προβολή.
 
Ο Ντάνυ Κον Μπέντιτ στην ομιλία του αναφέρθηκε στην πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Νότια Ευρώπη και την ανάγκη να μην κατηγορηθεί συνολικά η Ευρώπη για τις πολιτικές λιτότητας. Οι πολιτικές λιτότητας είναι λάθος αλλά δεν οφείλονται μόνο σε Ευρωπαϊκές πολιτικές, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σημερινής κρίσης μέσω της διαφθοράς και των λάθος οικονομικών μοντέλων που ακολουθήθηκαν, αναφέροντας ως παράδειγμα τις κυβερνήσεις Μπερλουσκόνι. Τόνισε ότι στην Ελλάδα οι εθνικιστικές εμμονές οδήγησαν στον εξοπλιστικό παροξυσμό των τελευταίων δεκαετιών που συνέβαλαν εν μέρει στα οικονομικά προβλήματα, ενώ θα μπορούσε να ζητηθεί από την ΕΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια των χώρας, πράγμα που αναφέρεται σε όλες τις Συνθήκες.
 
Επισήμανε ότι τα χρήματα των δανείων προς την Ελλάδα, δεν βρίσκουν το δρόμο τους προς την αληθινή οικονομία.
Αναφερόμενος στις λύσεις και προτάσεις των Πράσινων για την κρίση, τόνισε ότι χρειάζεται ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους για να ξεφύγουμε από τη κρίση καθώς και να χτίσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τη κοινωνική συνοχή, ενώ για να έχει μέλλον η Ευρώπηπρέπει να εξελιχθεί σε Ομοσπονδία, κάτι που είναι το κύριο διακύβευμα για τις ευρωεκλογές 2014. Πρέπει να βρούμε καινοτόμους τρόπους να χρηματοδοτήσουμε την οικολογική μεταστροφή της οικονομίας και να διαμορφώσουμε Πανευρωπαϊκές δομές αλληλεγγύης, κοινωνικής υπευθυνότητας και συνοχής, επισήμανε.
 
Αστειεύομενος, εξήγησε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν μπορεί να είναι στην λίστα των Πράσινων για τις ευρωκελογές του 2014 είναι ότι δεν ξέρει ελληνικά!
 
Ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Ιταλία με αφορμή τις εκλογές και τόνισε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι μια σημαντική προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι η
λιτότητα και οι λάθος οικονομικές επιλογές θα αντιμετωπίσουν σφοδρές αντιδράσεις από τους πολίτες που στρέφονται πλέον σε κόμματα που είναι αποστασιοποιημένα από το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Η κρίση, αν και αντιμετωπίζεται με διαφορετικούς τρόπους από τις χώρες του νότου, παρουσιάζει κοινά γνωρίσματα, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την αύξηση του εθνικισμού, του ρατσισμού, της φτώχιας και της κοινωνικής ανασφάλειας.
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος, κλείνοντας την εκδήλωση μετά την προβολή της ταινίας, και ανταποκρινόμενος στο πολύ μεγάλο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για συζήτηση, υποσχέθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία για την οργάνωση μιας συζήτησης για τις εναλλακτικές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο από την κρίση, επισημαίνοντας ότι “Η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα έχει αποτύχει, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι θα έλυνε, διαλύει την πραγματική οικονομία, εκτινάζει την ανεργία στα ύψη και απειλεί σοβαρά την κοινωνική συνοχή. Όμως χρειαζόμαστε συνεκτικό σχέδιο για τις αλλαγές στην οικονομία, την στροφή της προς πράσινη κατεύθυνση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής που θα αντιμετωπίζει με δίκαιο και ρεαλιστικό τρόπο τα δημοσιονομικά προβλήματα”.
 
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ: http://www.flickr.com/photos/75635602@N06/sets/72157632880754988/
 
 
 
 

 

]]>
odysseas031@gmail.com (Odysseas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Fri, 01 Mar 2013 10:00:11 +0200