21 Νοεμβρίου 2012

Σχιστολιθικό Φυσικό Αέριο: Οι Ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερες ρυθμίσεις

Το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου μια έκθεση για το σχιστολιθικό φυσικό αέριο που αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον καθώς και την ανάγκη για ρυθμίσεις του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο [1]. Οι Πράσινοι καλωσόρισαν την έκθεση Sonik, που ζητά προσοχή, και ειδικότερα απαγόρευση σε ευαίσθητες περιοχές, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη για αυστηρότερες ρυθμίσεις και σωστή εφαρμογή των υφιστάμενων κανονισμών. Σχολιάζοντας μετά την ψηφοφορία, ο εκπρόσωπος των Πράσινων για θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, Carl Schlyter (ευρωβουλευτής, Σουηδία) δήλωσε:

 

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογράμμισε σήμερα την αυξανόμενη ανησυχία του κοινού για το σχιστολιθικό φυσικό αέριο και τις καταστροφικές μεθόδους για την εξαγωγή του και ζήτησε μεγάλη προσοχή όσο αξιολογούνται οι επιπτώσεις αυτές για την υγεία και το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να σκεφτούν δύο φορές προτού επιτρέψουν οποιαδήποτε έργο αυτής της αμφιλεγόμενης τεχνολογίας να προχωρήσουν.


«Ενώ οι Πράσινοι πιστεύουν ότι υπάρχουν ήδη επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για την απαγόρευση αυτής της επικίνδυνης τεχνολογίας, εκτιμούν ότι ακόμα κι αυτό δε γίνει, πρέπει τουλάχιστον να εφαρμόζεται αυστηρά η υφιστάμενη κοινοτική νομοθεσία. Οι ευρωβουλευτές επεσήμαναν σήμερα ακριβώς αυτό, καθώς και ότι η ΕΕ πρέπει να αναθεωρήσει τους κανόνες απόδοσης ευθυνών προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες στην εξόρυξη σχιστολιθικού φυσικού αερίου είναι πλήρως υπεύθυνοι για όλες τις ζημιές και επομένως υποχρεούνται να παρέχουν χρηματοοικονομικές εγγυήσεις για την κάλυψη των ενδεχόμενων κινδύνων. Είναι καθοριστικής σημασίας επίσης, ότι οι ευρωβουλευτές, ζήτησαν ρητά την απαγόρευση της εφαρμογής αυτής της τεχνολογίας σε ευαίσθητες περιοχές»

«Οι ολοένα και συσσωρευόμενες αποδείξεις γύρω από τους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία που συνδέονται με την εξόρυξη αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα, κυρίως μέσω της διεργασίας υδραυλικής ρωγμάτωσης, δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν [2]. Οι δυνητικά καταστροφικές συνέπειες της χρήσης των τοξικών χημικών ουσιών στη διεργασία της υδραυλικής ρωγμάτωσης είναι καλά τεκμηριωμένες, ιδίως όσον αφορά τον υδροφόρο ορίζοντα. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη συμβατότητα της διεργασίας υδραυλικής ρωγμάτωσης με την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με την ποιότητα των υδάτων (Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60/ΕΚ) [3]. Υπάρχουν επίσης αμφιβολίες ως προς το κατά πόσο κάποιες από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στη διεργασία της υδραυλικής ρωγμάτωσηςείναι συμβατές με τους κανόνες της ΕΕ για τις επικίνδυνες χημικές ουσίες, χωρίς να υπεισερχόμαστε στις αρνητικές κλιματικές επιπτώσεις της κλιματικής που προκύπτουν από την εντατική διαδικασία εξόρυξης του σχιστολιθικού φυσικού αερίου και της επακόλουθης καύσης του.»

 

[1] Το ΕΚ υιοθέτησε με ψήφους 562 υπέρ, 86 κατά και 43 λευκά την έκθεση του Πολωνού εισηγητή Sonik σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων  εξόρυξης σχιστολιθικού φυσικού αερίoυ και πετρελαίου. Αυτή την έκθεση υπερψήφισαν και οι Πράσινοι. Υπήρξε και ξεχωριστή έκθεση της Ελληνίδας Ευρωβουλευτή Νίκης Τζαβέλλα γύρω από τη βιομηχανία σχιστολιθικού φυσικού αερίου, που επίσης υιοθετήθηκε με ψήφους 492 υπέρ, 129 κατά και 43 λευκά, αλλά την οποία οι Πράσινοι καταψήφισαν.

 

[2] Υλικό καμπάνιας των Πράσινων ενάντια στο σχιστολιθικό φυσικό αέριο:
 http://www.stopclimatechange.net/index.php?id=shalegas

 

[3] http://ec.europa.eu/environment/integration/energy/unconventional_en.htm