Print this page
14 Μαϊος 2012

Ισχυρό μήνυμα από το Ευρωκοινοβούλιο Σεβασμός Ευρωπαϊκού Δικαίου - να δοθεί τέλος στην κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μορφών ζωής Κινητοποίηση των Πρασίνων Ευρωβουλευτών

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε στην Ολομέλεια της 10ης Μάη ψήφισμα το οποίο καλεί το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας - ΕΓΔΕ (EPO- European Patent Office) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξασφαλίσουν την απαγόρευση κατοχύρωσης με πατέντα των διαδικασιών γενετικής βελτίωσης των φυτών ή ζώων. 

 

Προηγουμένως, οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές είχαν διοργανώσει συμβολική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με σύνθημα «Όχι πατέντες στις μορφές ζωής». Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος που δήλωσε:"Χρειάζεται ένα ισχυρό μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας σχετικά με την ανάγκη να σεβαστεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και να τερματίσει την κατοχύρωση με πατέντες, δηλαδή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, των μορφών ζωής, τους σπόρους και τα ζώα, αλλά ακόμα και των διαδικασιών βελτίωσης ειδών με διασταυρώσεις. Δεν μπορεί οι μορφές ζωής να είναι ιδιοκτησία ενός μικρού αριθμού εταιριών".

 

Μιλώντας μετά την ψηφοφορία, ο Γερμανός Ευρωβουλευτής των Πράσινων και εκπρόσωπος για θέματα γεωργίας, (Martin Häusling δήλωσε: "Ο αυξανόμενος αριθμός των συγκρούσεων που προκύπτουν από τις λεγόμενες βιοπατέντες (biopatents) υπογραμμίζει πως το ΕΓΔΕ χρησιμοποιεί μια υπερβολικά ευρεία ερμηνεία του τι μπορεί να κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EuropeanPatentConvention). Μπορεί να επιτρέπονται τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με τους ΓΤΟ, αλλά το ΕΓΔΕ πηγαίνει πολύ πέρα ​​από αυτό Αν ομιλούμε για συμβατικές πρακτικές εκτροφής. η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει την κατοχύρωση των βιολογικών διεργασιών και το ΕΓΔΕ θα πρέπει επιτέλους να το σεβαστεί. Το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας θα πρέπει επίσης να υπόκεινται σε νόμιμο δημοκρατικό έλεγχο και να δεσμεύεται από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου".

 

Συνέχισε τονίζοντας πως "η συγκέντρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας μορφών ζωής στα χέρια ενός μικρού αριθμού επιχειρήσεων είναι σαφώς ενάντια προς το συμφέρον των αγροτών και του ευρύτερου κοινού και της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Οι στρατηγικές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας χρησιμεύουν μόνο για να ενισχύουν τα μονοπώλια της αγοράς και να παρεμποδίσουν, παρά να ενισχύσουν την καινοτομία. Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες πρέπει να διατηρήσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στους γενετικούς πόρους."

 

 

Δείτε φωτογραφίες:http://www.flickr.com/photos/75635602@N06/sets/72157629676655090/

Δείτε το βίντεο (Martin Häusling στα Γερμανικά): http://82.197.155.96//2012/05/Bru/20120510_biopatents_de.flv

Last modified on Κυριακή, 20 Μαϊος 2012 15:00