19 Μαρτίου 2012

Οδικός Χάρτης Χαμηλών Εκπομπών Άνθρακα: Ένα άτολμο βήμα προόδου ή ένας οδικός χάρτης προώθησης της πυρηνικής ενέργειας;

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τον οδικό χάρτη της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα και καλεί για τη δημιουργία ενός συστήματος εμπορίας εκπομπών.

 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα την έκθεση για την κοινοτική πολιτική για την αλλαγή του κλίματος έως το 2050, υιοθετώντας τον «οδικό χάρτη χαμηλών εκπομπών άνθρακα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία καλεί την ΕΕ να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030, 60% έως το 2040 και 80% μέχρι το 2050. Η έκθεση περιελάμβανε επίσης την αίτηση να αναιρεθούν οι άδειες εκπομπών της ΕΕ (1), με σκοπό την αντιμετώπιση προβλημάτων με το σύστημα εμπορίας εκπομπών. Μετά την ψηφοφορία, η συν-εκπρόσωπος των Πρασίνων για το κλίμα, SatuHassi, δήλωσε:

 

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τον 'Χάρτη πορείας χαμηλών εκπομπών άνθρακα', που καθορίζει τη μελλοντική κατεύθυνση της πολιτικής της ΕΕ για το κλίμα, με χρονικό σχεδιάγραμμα εκπομπών και ορόσημα για τη μείωση των εκπομπών έως το 2050. Με την Πολωνία να κρατάει σε ομηρία όλες τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ στο Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει τουλάχιστον δείξει ότι η πολιτική της ΕΕ για το κλίμα δεν βρίσκεται σε κατάσταση ακινησίας. "

 

Ο συν-εκπρόσωπος των Πρασίνων για το κλίμα BasEickhout(Ολλανδία), ο οποίος ήταν εισηγητής του ΕΚ για τον στόχο μείωσης των εκπομπών της ΕΕ έως το 2020, πρόσθεσε:

"Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πρόθυμο να υποστηρίξει ευρείες και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι βουλευτές της κεντροδεξιάς δεν είναι διατεθειμένοι να δεσμευτούν για τα αναγκαία συμπαγή μέτρα για την αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων με την στρατηγική της ΕΕ για το 2020 στον τομέα του κλίματος. Είναι σαφές ότι ο τρέχων στόχος της ΕΕ για μείωση των εκπομπών κατά 20% το 2020 δεν θα επιτευχθεί. Κρατάει δέσμια την Ευρώπη, υπονομεύοντας το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, και ενεργεί ως εμπόδιο για την ενεργό μείωση των εκπομπών και των επενδύσεων σε πράσινες τεχνολογίες, και ως εκ τούτου, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενστερνιζόμενο τα χρονοδιαγράμματα εκπομπών στον οδικό χάρτη αναγνώρισε την ανάγκη για πιο φιλόδοξες μειώσεις των εκπομπών μέχρι το 2020, δυστυχώς όμως δεν ήταν διατεθειμένο να ζητήσει ρητά από την ΕΕ να επεκταθεί σε ένα στόχο μείωσης στο 30%.

 

"Είναι επίσης λυπηρό το ότι οι κεντροδεξιοί ευρωβουλευτές ήθελαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ψηφοφορία για τον οδικό χάρτη ως όχημα για να προωθήσουν την πυρηνική ενέργεια και τον μύθο του καθαρού άνθρακα. Για το λόγο αυτό, οι Πράσινοι, απείχαμε από την τελική ψηφοφορία."

 

Σχολιάζοντας τις προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος με το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ,  ο Bas Eickhout συνέχισε:

 

«Είναι όμως θετικό το γεγονός ότι το ΕΚ έχει ζητήσει την ανάληψη δράσης προκειμένου να επιτραπεί το παραπαίον σύστημα εμπορίας εκπομπών. Η τρέχουσα χαμηλή τιμή του άνθρακα δεν καταφέρνει να αποτελέσει κίνητρο για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν σε τεχνολογίες που μειώνουν πραγματικά τις εκπομπές. Οι ευρωβουλευτές το έχουν αναγνωρίσει και κάλεσαν την Επιτροπή να προτείνει την παρακράτηση κάποιων αδειών εκπομπών, οι οποίες συμπιέζουν την τιμή του άνθρακα, προκαλώντας τη δυσλειτουργία του ETS(1). Η Επιτροπή πρέπει να υποβάλει προτάσεις για το σκοπό αυτό χωρίς καθυστέρηση. "

 

(1) Η έκθεση όπως εγκρίθηκε περιελάμβανε κάλεσμα για δικαιώματα εκπομπής της ΕΕ που θα διατίθενται με σκοπό την αντιμετώπιση της υπερπροσφοράς των αδειών εκπομπών που συμπιέζουν την τιμή του άνθρακα.

 

 

Last modified on Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012 23:49