01 Μαρτίου 2012

Δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση με καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος και η RebeccaHarmsσυναντήθηκαν στις Βρυξέλλες με τον αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου
 
 Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, και η RebeccaHarmsσυμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, κ. Β. Κορκίδη, την Τετάρτη 29/2, στις Βρυξέλλες, μετά από αίτημα του τελευταίου. Συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ελληνική κρίση, στις ακολουθούμενες πολιτικές και τις επιπτώσεις τους στην οικονομία καθώς και πρωτοβουλίες για την έξοδο από την κρίση με αναζωογόνηση της οικονομίας, δημιουργία θέσεων εργασίας και κοινωνική συνοχή.
 
Η αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου ενημέρωσε για την εκστρατεία που ξεκίνησε με τίτλο “Σκέψου για την Ελλάδα – Εμπιστεύσου το ελληνικό εμπόριο”, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό εμπόριο αλλά και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την πλευρά των επιχειρήσεων για να βελτιωθεί το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Ο κ Β. Κορκίδης επισήμανε ότι “το ελληνικό εμπόριο εκπλήρωσε χωρίς καθυστερήσεις - παρά τα προβλήματα δημόσιου χρέους, ύφεσης, ανεργίας, έλλειψης ρευστότητας, μείωσης της κατανάλωσης - πληρωμές για εισαγωγές συνολικού ύψους 141 δις την τριετία 2009-2011, ενώ αύξησε τις εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων κατά 17,3% με αποτέλεσμα το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου να περιορισθεί το 2011 κατά 27,1%”.
 
Η RebeccaHarms (Ρεμπέκα Χαρμς), συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε: “Αυτή η συνάντηση ήταν ένα θετικό σινιάλο από την Ελλάδα. Καλωσορίζουμε την αντιπροσωπεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Οι Πράσινοι επιδιώκουμε διάλογο με τους ελληνικούς κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς για την διαμόρφωση μιας θετικής πρότασης διεξόδου από την κρίση που είναι δημοσιονομικά, οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά ισορροπημένη. Χρειάζονται συγκεκριμένες προτάσεις από τους ελληνικούς φορείς για την απασχόληση, ιδιαίτερα των νέων και ένα ξεκάθαρο σχέδιο για την οικονομική αναζωογόνηση στο οποίο θα επικεντρωθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα με αξιοποίηση και των ευρωπαϊκών πόρων. Η εμμονή σε περιοριστικά, μόνο δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα δε διευκολύνει την αντιμετώπιση της κρίσης.” 
 
Ο Νίκος Χρυσόγελος επεσήμανε: “Δεν υπάρχει διέξοδος από την κρίση για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού νότου που θα βασίζεται σε καταστροφή της πραγματικής οικονομίας και σε αποσύνθεση του κοινωνικού ιστού. Απαιτείται αλλαγή πολιτικής για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών και διαθρωτικών προβλημάτων της χώρας. Από την οργή και την άρνηση πρέπει ως κοινωνία να περάσουμε στη διαμόρφωση -μέσα από διάλογο με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών - ενός εναλλακτικού σχεδίου εξόδου από την κρίση. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο το οποίο θα έχει συνοχή μεταξύ των δημοσιονομικών, κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών και φορολογικών στόχων του, κάτι που δεν έχουν οι ακολουθούμενες πολιτικές. Με βάση ένα τέτοιο σχέδιο που θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις και στόχους αλλά θα έχει την στήριξη της κοινωνίας μπορεί να διεκδικηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις προωθούμενες σήμερα πολιτικές για την ελληνική κρίση. Οι πυλώνες του πρέπει να είναι μεταρρύθμιση της οικονομίας προς περιβαλλοντικά και κοινωνικά πιο βιώσιμες κατευθύνσεις, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των κοινωνικών επιχειρήσεων, δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για νέους παράλληλα με την εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου, μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους. Χρειαζόμαστε, επίσης, ένα σταθερό και μακροχρόνιο φορολογικό πλαίσιο που θα διαμορφωθεί μέσα από διάλογο, θα είναι ισορροπημένο, δίκαιο κι αποτελεσματικό, θα εφαρμοστεί με την αναδιοργάνωση του φορολογικού και διοικητικού μηχανισμού με διπλό στόχο: να χρηματοδοτεί μια δίκαιη κοινωνική πολιτική, προς όφελος των πολιτών και του δημόσιου συμφέροντος, αλλά ταυτοχρόνως θα στηρίζει την αναζωογόνηση υπεύθυνων οικονομικών δραστηριοτήτων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”
 
Η RebeccaHarmsκαι ο Νίκος Χρυσόγελος προσκάλεσαν την Εθνική Συνομποσπονδία Ελληνικού Εμπορίου και τις ομοσπονδίες της να συμμετάσχουν ενεργά στον διάλογο με κοινωνικούς κι επαγγελματικούς φορείς που οργανώνεται στην Αθήνα, στις 27 Μαρτίου, μετά από κοινή πρωτοβουλία των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο και του Νίκου Χρυσόγελου, ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο αναζωογόνησης της ελληνικής οικονομίας που θα συμβάλλει παράλληλα σε κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς στόχους. Στην συνάντηση διαλόγου θα συμμετέχουν, επίσης, ο DannyCohnBendit (Ντάνυ Κον Μπεντίτ) και η RebeccaHarms (Ρεμπέκα Χαρμς) συμπρόεδροι των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
  

 

Last modified on Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2012 15:23