17 Φεβρουαρίου 2012

Δηλώσεις αλληλεγγύης στην Ελλάδα από Πράσινους Ευρωβουλευτές

Κον-Μπεντίτ: Η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίζει να γονατίζει τον ελληνικό λαό.

Μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου στη συζήτηση ενόψει της συνόδου κορυφής του Μαρτίου, ο συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων Daniel Cohn-Bendit δήλωσε:

«Μήπως το Συμβούλιο και η Επιτροπή ζουν σε άλλο πλανήτη. Έγινε αναφορά στην στρατηγική της Λισσαβόνας και μετά στην ΕΕ 2020. Αυτές είναι ωραίες ιστορίες των οποίων οι στόχοι δεν επιτεύχθηκαν ποτέ. Το Συμβούλιο ανακαλύπτει επιτέλους την ανεργία των νέων, ίσως έτσι ανακαλύψει και την ανεργία των νέων στην Ελλάδα.»

Εάν οι νέο-φιλελεύθεροι ταλιμπάν κυριαρχούν στην Ευρώπη, έχουμε κάνει άσχημη αρχή. Η ευρωπαϊκή τρόικα δρα εγκληματικά στην Ελλάδα, επιβάλλοντας της όλο και περισσότερα μέτρα λιτότητας. Η ελληνική κυβέρνηση προτείνει να μειώσει τις στρατιωτικές δαπάνες και σε αυτό η ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά ότι πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις. Αυτό είναι απλά απαράδεκτο επειδή οι Έλληνες, οι οποίοι κάνουν πολύ σημαντικές προσπάθειες, συνεχίζουν να υπόκεινται σε έντονες πιέσεις.»

Δεν είναι δυνατό να γονατίζουμε μόνιμα αυτόν τον λαό»

Εύα Ζολύ: Μπροστά στη λιτότητα, είμαστε όλοι Έλληνες

Την ίδια μέρα, η Εύα Ζολύ δήλωσε από το Στρασβούργο ενόψει της άφιξής της στην Αθήνα στις 17 και 18 Φεβρουαρίου:

"Το ελληνικό κοινοβούλιο υπέκυψε στις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής «τρόικας» για την εξασφάλιση δανείου για το οποίο, μάλιστα, είχε δοθεί υπόσχεση, υιοθετώντας ένα ακόμη σχέδιο σκληρής λιτότητας. Είμαι αλληλέγγυα προς τον ελληνικό λαό, κοντά στον οποίο θα βρεθώ την ερχόμενη Παρασκευή για να καταγγείλω τον εκβιασμό που ασκείται για την επιβολή μιας λιτότητας, της οποίας είναι θύμα. Απ΄ την άλλη, το πλάνο βοήθειας είναι ανεπαρκές, καθώς δεν της προσφέρει τα μέσα για να βγει από την κρίση. Στην πραγματικότητα, η Ελλάδα βρίσκεται σε ομηρία μέχρι την επόμενη Ευρωπαϊκή Σύνοδο που θα διαπραγματευτεί την αναχρηματοδότηση του χρέους της».

«Αυτό που ζουν οι Έλληνες σήμερα είναι εκείνο που προετοιμάζει η δεξιά για όλη την Ευρώπη, κάτω από την καθοδήγηση του δίπολου Μέρκελ/Σαρκοζί. Είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει διαπράξει λάθη. Ο αμυντικός προϋπολογισμός της διαμορφωνόταν στο 4,03% του ΑΕΠ, όταν στη Γαλλία είναι 2,43%. Απ΄την άλλη η Γαλλία συνεχίζει να πουλά όπλα στην Ελλάδα με τοκογλυφικές τιμές, τη στιγμή που της ζητά να σφίξει τη ζώνη της. Ακόμη, ενώ τουλάχιστον 220 δις ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια έχουν «πετάξει» από την Ελλάδα προς το Λονδίνο και την Ελβετία προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση, οι ευρωπαίοι ιθύνοντες ζητούν από τη χώρα τη μείωση κατά 20% των μισθών, τον περιορισμό κατά 15% των επικουρικών συντάξεων και την κατάργηση 15.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα. Αντιμέτωπη με την ελληνική κρίση η Ευρώπη απέτυχε να διατηρήσει τις υποσχέσεις των θεμελιωτών της ευρωπαϊκής ενοποίησης να διαμορφώσουν αυτή την Ένωση σε χώρο προστασίας των Ευρωπαίων».

«Με την ιδιότητα της προέδρου της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ανάπτυξη, γνωρίζω από προσωπική εμπειρία πως οι πολιτικές λιτότητας δεν προσφέρουν λύση και πως είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που πληρώνουν το κόστος. Υπερασπιζόμενοι σήμερα  τους Έλληνες υπερασπίζουμε τελικά τους εαυτούς μας από την ανισότητα και τη λιτότητα».