10 Φεβρουαρίου 2010

Συμβιβαστείτε για το όνομα της FYROM!

  • Ενσωματώθηκαν προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων σε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Κάθε εθνικισμός βλάπτει πρώτα τη δική του χώρα, τόνισε στο Στρασβούργο ο Μ. Τρεμόπουλος

Θετικό χαρακτήρισαν οι Οικολόγοι Πράσινοι το ψήφισμα για τη φετινή Έκθεση Προόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-FYROM, όπως διαμορφώθηκε τελικά από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Στη σύντομη ομιλία του στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο Μιχάλης Τρεμόπουλος έκανε έκκληση για νηφαλιότητα και συμβιβασμό για το όνομα της F.Y.R.O.M., ώστε να αποτελέσει καταλύτη για οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Ιδιαίτερα τόνισε ότι σήμερα κάθε εθνικισμός βλάπτει πρώτα από όλα τη δική του χώρα: η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι ζωτικά απαραίτητη στη σημερινή εποχή της οικολογικής κρίσης, όπου οι άμεσοι γείτονες κάθε χώρας αποτελούν αναγκαίους συνεργάτες ιδιαίτερα για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Το ψήφισμα ενσωματώνει και τροπολογίες που είχαν κατατεθεί από το Μιχάλη Τρεμόπουλο για την κοινωνική ένταξη των τσιγγάνων, την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών, καθώς και την προστασία του Αξιού, των παραποτάμων του και των λιμνών της γειτονικής χώρας. Οι συγκεκριμένες τροπολογίες είχαν γίνει δεκτές στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.

Με προφορική επίσης δήλωση της εισηγήτριας των Πράσινων Ulrike Lunachek προς την ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, μετά από παρέμβαση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην ομάδα των Πράσινων,  διορθώθηκε η αναφορά σε «μακεδονικές αρχές» στην τροπολογία των Πράσινων για τις διακρίσεις λόγω γενετήσιου προσανατολισμού στη γειτονική χώρα.

«Η έκκληση για νηφαλιότητα και συμβιβασμό απευθύνεται και στους φίλους από την άλλη πλευρά των συνόρων», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Είναι ώρα να οικοδομήσουμε μαζί αυτό που μας ενώνει, με αμοιβαίο σεβασμό στα αισθήματα, την ταυτότητα και τη συνείδηση κάθε πλευράς».

«Η Ελλάδα χρειάζεται να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στο εύλογο ενδιαφέρον για το όνομα και στο ζωτικό της συμφέρον να γίνει η περιοχή μας μια πραγματικά ευρωπαϊκή γειτονιά, προωθώντας την ένταξη των άμεσων γειτόνων της όπως έκαναν μέχρι σήμερα όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες
», δήλωσε εκ μέρους της Εκτελεστικής

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Μιχάλη Τρεμόπουλου στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης με αφορμή την Έκθεση Προόδου για το 2009 της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

"Τα Βαλκάνια προσπαθούν σήμερα να ισορροπήσουν ανάμεσα στη δύσκολη κληρονομιά των εθνικισμών και στην ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή προοπτική στο άμεσο μέλλον.
Τη λεπτή αυτή ισορροπία προσπαθεί να ακολουθήσει και το σημερινό σχέδιο ψηφίσματος για τη FYROM. Μέχρι στιγμής δεν το κατορθώνει επαρκώς:  η πίεση για άμεση έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δημιουργεί φόβους για λάθος σήμα στις συνομιλίες για το θέμα του ονόματος. Από την άλλη, η επ’ αόριστον αναβολή τους μπορεί πάλι να ενθαρρύνει εξίσου αντιπαραγωγικές συμπεριφορές.

Κάποιες από τις τροπολογίες που κατατέθηκαν, κινούνται σε θετική κατεύθυνση και ελπίζω να υιοθετηθούν. Θα ήθελα να εκφράσω, επίσης, την ικανοποίησή μου που ορισμένες από τις τροπολογίες που είχα καταθέσει, υιοθετήθηκαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.
Θα ήθελα να τονίσω ότι κάθε εθνικισμός βλάπτει σήμερα πρώτα από όλα τη δική του χώρα. Η Ελλάδα θα πρέπει να οικοδομήσει τη δική της ισορροπία.
Ως Έλληνας Μακεδόνας, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση για μεγαλύτερη νηφαλιότητα, καθώς στη διαφορά για το όνομα ζητούμενο είναι η συνύπαρξη των δύο διαφορετικών αυτοπροσδιορισμών, που χρησιμοποιούν και οι δύο το όνομα της Μακεδονίας.

Ένας τέτοιος συμβιβασμός θα αποτελέσει καταλύτη για οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, ζωτικά απαραίτητης στη σημερινή εποχή της οικολογικής κρίσης, όπου οι άμεσοι γείτονες αποτελούν αναγκαίους συνεργάτες για την αντιμετώπισή της".

 

Πατήστε την εικόνα για να διαβάσετε το δημοσίευμα του Αδέσμευτου Τύπου στις 11/2/2010

Διαβάστε την απάντηση στο δημοσίευμα

Προς την εφημερίδα
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ
υπόψη Διευθυντή Σύνταξης
                                                                                                          Αθήνα, 11.2.2010
                                                                                                          Κύριε διευθυντά,
Στο ενδιαφέρον ρεπορτάζ της εφημερίδας σας για τις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία και τη FYROM, περιέχονται αναφορές στην ψήφο του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου. Για την ενημέρωση των αναγνωστών σας, θα ήθελα να σημειώσω:
  • Ότι η έκθεση είναι πολύ ευνοϊκότερη για την ελληνική πολιτική από την αντίστοιχη περσινή, που θεωρούσε ότι οι διμερείς διαφορές δεν πρέπει να εμποδίζουν την ένταξη.
  • Ότι για πρώτη φορά αποδοκιμάζεται ρητά η πολιτική των γειτόνων για αυθαίρετη οικειοποίηση του αρχαίου παρελθόντος της Μακεδονίας, ενώ για το όνομα τονίζεται ότι η «εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης παραμένει απαραίτητη».
  • Ότι η αναφορά σε «μακεδονικές αρχές» αφαιρέθηκε με παρέμβαση του Μ. Τρεμόπουλου στην ομάδα των Πράσινων, την οποία αποδέχθηκε η εισηγήτρια της συγκεκριμένης προσθήκης.
  • Ότι και οι τρεις τροπολογίες του Σλοβένου εισηγητή της έκθεσης, που καταγγέλλεται για… «στενές σχέσεις με τον κ. Γκρουέφσκι», συνυπογράφονται από την εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Κοππά.
Στην ομιλία του στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, ο ίδιος ο Μ. Τρεμόπουλος επισήμανε τις ανεπαρκείς ισορροπίες της έκθεσης και την ανάγκη να διορθωθούν. Η διόρθωση αυτή έγινε με την υιοθέτηση της τροπολογίας της κ. Μαρ. Γιαννάκου, τροπολογία που υποστήριξε και ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων πριν ψηφίσει θετικά για την έκθεση.
 
Η έκθεση ψηφίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία: 548 ψήφους υπέρ, 45 κατά και 35 λευκά. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι υπερψήφισαν μια ομολογουμένως συμβιβαστική έκθεση, αλλά για ποιο λόγο οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές απέτυχαν να πείσουν τους συναδέλφους τους, και κατά πόσο η πολιτική τους απομόνωση στην ψηφοφορία εξυπηρετεί όντως τα πραγματικά συμφέροντα της χώρας μας.    
 
                                                                                                     Με εκτίμηση
                                                                                          Γιάννης Παρασκευόπουλος
                                                           υπεύθυνος της Εκτ. Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων
                                                                              για την παρουσία στο ευρωκοινοβούλιο

 

Last modified on Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 20:17