parajumpers sale duvetica jas moncler jas polo ralph lauren sale goedkope nike air max canada goose sale moncler jassen mbt nederland gucci riem parajumpers jassen uggs kopen parajumpers jas michael kors tassen woolrich jas woolrich jassen uggs nederland nike air max goedkoop timberland laarzen duvetica jassen canada goose jas woolrich jas dames
ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ http://chrysogelos.gr Mon, 09 Dec 2019 04:42:30 +0200 el-gr Ρεμπέκα Χαρμς: Θα πω στο Σαμαρά να έρθει μαζί μου στις Σκουριές http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3522-rebecca-harms-i-would-say-to-samara-to-come-with-me-on-skouries http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3522-rebecca-harms-i-would-say-to-samara-to-come-with-me-on-skouries

Στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕA έκανε την πρώτη του στάση στην Αθήνα το καραβάνι αλληλεγγύης και ενημέρωσης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές που ξεκίνησε το Σάββατο από τη Χαλκιδική. Πλήθος κόσμου, κάτοικοι της Χαλκιδικής και αλληλέγγυοι, δημοσιογράφοι και πολιτικοί βρέθηκαν στη συνέντευξη Τύπου. Μεταξύ τους, η συμπρόεδρος των Πράσινων στο ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς που χειροκροτήθηκε θερμά όταν δήλωσε ότι η πρώτη πρωτοβουλία που θα πάρει θα είναι να καλέσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επισκεφτεί μαζί της το δάσος στις Σκουριές. Πριν από τη συνέντευξη Τύπου αντιπροσωπεία των Επιτροπών Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού συναντήθηκε με το διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold Corp. - Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στον οποίο και επέδωσε ψήφισμα (Δείτε στο τέλος της ανάρτησης). Οι κάτοικοι της Χαλκιδικής και οι αλληλέγγυοι στον αγώνα τους συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα για να διαμαρτυρηθούν έξω από τη Βουλή.


«Πρόκειται για έναν αγώνα που μας αφορά όλους. Είναι αγώνας δικός μας κι ας μη ζούμε στη Χαλκιδική» τόνισε προλογίζοντας την συνέντευξη Τύπου ο Νάσος Ηλιόπουλος από την επιτροπή αλληλεγγύης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Τη σκυτάλη πήρε ο Γιώργος Ζουμπάς από την επιτροπή αγώνα Χαλκιδικής μιλώντας για την καινούργια πρωτοβουλία των κατοίκων Ένα καραβάνι για τις Σκουριές. «Το ονομάσαμε καραβάνι ενημέρωσης και αλληλεγγύης γιατί ο κόσμος δεν είναι ενημερωμένος γι’ αυτά που συμβαίνουν στη Χαλκιδική. Περάσαμε από την Κατερίνη, τη Λάρισα, το Βόλο και τη Λαμία είχαμε καλή υποδοχή και βρήκαμε πολλούς αλληλέγγυους» τόνισε.
 
Ο Γιώργος Ζουμπάς σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πολλά ΜΜΕ διαστρεβλώνουν τα γεγονότα ενώ η αλήθεια είναι πως, σύμφωνα με επιστήμονες του ΑΠΘ και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, «η τεράστια μεταλλευτική δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός δεν χωράει στην πυκνοκατοικημένη μικρή Χαλκιδική». «Ανεξάρτητοι επιστήμονες σημειώνουν ότι αν προχωρήσει αυτή η επένδυση θα είναι το τέλος της Χαλκιδικής» πρόσθεσε. Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δημιουργεί κατηγορούμενους και σημείωσε ότι 100 κάτοικοι της Χαλκιδικής κατηγορούνται για κακουργήματα και 200 για πλημμελήματα. Πρόσθεσε ότι ο όρος που τελευταία υιοθετείται περί τήρησης της νομιμότητας είναι όρος που ενοχλεί τους αγωνιζόμενους κατοίκους της Χαλκιδικής καθώς δεν τηρείται ποτέ για τις δραστηριότητες της εταιρείας πολλές από τις οποίες είναι παράνομες. Οι περιπτώσεις αυτές, σημείωσε, αναδεικνύονται είτε με πρωτοβουλία, είτε μετά από καταγγελίες των κατοίκων και χωρίς οι αρχές να κινούνται αυτεπάγγελτα.

Η επιτροπή κατοίκων της Χαλκιδικής αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρανομίες αλλά και τις περιβαλλοντικές περιπτώσεις των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στη Χαλκιδική. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν τα εξής:

Εκτελούνται από την εταιρεία παράνομα εργασίες σε οικόπεδο για τη δημιουργία εργοστασίου. Η εταιρεία αγνοώντας αποφάσεις τις πολεοδομίας και διαστρεβλώνοντας τις αποφάσεις του ΣτΕ προχωρούν στις εργασίες κι έχουν κατεβάσει 25 στρέμματα από το βουνό. Επιπλέον η εταιρεία δημιουργεί χωρίς τις απαραίτητες άδειες φράγματα σε φυσικά ρέματα για απόθεση 182 εκ. κυβ. μεταλλευτικών αποβλήτων. 
 
Η Ελληνικός Χρυσός σχεδιάζει να εξορύξει 380 εκ. τόνους σε 25 χρόνια ενώ από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα έχουν εξορυχθεί 25 εκ. τόνοι. Η αποψίλωση της δασικής βλάστησης αγγίζει τα 2500 στρέμματα - πολλά περισσότερα από τον αρχικό σχεδιασμό κι ενώ η εταιρεία δεσμευόταν ότι «θα προσπαθήσει να σώσει έστω κι ένα δέντρο παραπάνω». Επιπλέον παρατηρείται ρύπανση νερών επιφανειακών και υπογείων με βαρέα μέταλλα αλλά και 3116 τόνοι μεταλλευτικής σκόνης την ώρα.
 
Η δημόσια έκταση 317 στρεμμάτων και τα μεταλλευτικά δικαιώματα σ’ αυτήν παραχωρήθηκαν το 2003 από το ελληνικό δημόσιο στην ελληνικός χρυσός ΑΕ έναντι 11 εκατ. ευρώ γι’ αυτή τη συναλλαγή. Η Ελλάδα καταδικάστηκε από το ευρωπαϊκό δικαστήριο καθώς θεωρήθηκε κρατική ενίσχυση και προσέφυγε ώστε να μην επιστραφούν στο δημόσιο 15.5 εκατ. ευρώ συν οι τόκοι. Σημειώνεται επιπλέον ότι δεν προβλέπονται μεταλλευτικά δικαιώματα για το ελληνικό δημόσιο.
 
Αναφορικά με τα ατυχήματα που σημειώθηκαν κατά τη μεταφορά τοξικών υλικών από την Ελληνικός Χρυσός οι εκπρόσωποι της επιτροπής σημείωσαν ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας ειδικός χώρος – με αδειοδότηση – για τη φύλαξη τους πριν και στο ενδιάμεσο της μεταφοράς. Ο χώρος που φυλάσσονται αν υπάρχει δεν είναι γνωστός. Μετακινούνται «κρυφά» στο λιμάνι μέσα στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Ρεμπέκα Χαρμς: Έγκλημα ενάντια στη φύση και τους ανθρώπους

«Αρκετά χρόνια πριν είχα θεωρηθεί τρομοκράτης στη Γερμανία γι’ αυτό καταλαβαίνω απόλυτα τους ανθρώπους του Αριστοτέλη Χαλκιδικής που τώρα τους αποκαλούν τρομοκράτες επειδή θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον και το μέλλον. Θα κάνω ότι περισσότερο μπορώ για να τους υποστηρίξω επειδή η μάχη που δίνουν είναι πολύ πολύ σημαντική» τόνισε η Ρεμπέκα Χαρμς κατά την τοποθέτησή της.
 
Αναφέρθηκε στην επίσκεψή της στις Σκουριές Χαλκιδικής: «Με κάλεσαν και επισκέφτηκα την περιοχή  πριν από μερικούς μήνες. Πρέπει να παραδεχτώ ότι με το που αντίκρισα το δάσος κατάλαβα αμέσως γιατί αυτός ο αγώνας είναι τόσο σημαντικός. Είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά δάση που είδα ποτέ. Σαν παραμύθι. Είναι έγκλημα εναντίον της φύσης να κόψει κανείς αυτά τα δέντρα. Μπορείς επίσης να μυρίσεις κατευθείαν το νερό που τρέχει στο δάσος. Πρέπει να προστατευτεί και θα κάνω ότι μπορώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο γι’ αυτό».
 
«Το να προστατεύεις το περιβάλλον σημαίνει να προστατεύεις τους ανθρώπους και να φροντίζεις τις ανάγκες τους. Αυτή τη στιγμή για ένα πολύ βραχυπρόθεσμο κέρδος - αν δεν σταματήσει αυτό το πρότζεκτ - θα καταστραφούν οι δουλειές πολλών ανθρώπων που δεν εργάζονται στη μεταλλευτική δραστηριότητα και κυρίως αυτών που έχουν επενδύσει σε καλές γεωργικές καλλιέργειες αλλά και σε τουριστικές επιχειρήσεις σε αυτή την περιοχή που είναι τόσο κοντά στον Άθω (Άγιο Όρος)» συμπλήρωσε.
 
Όταν ρωτήθηκε τι είδους πρωτοβουλίες σκοπεύει να πάρει απάντησε ότι πρώτα απ’ όλα θα καλέσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να επισκεφτεί μαζί της το δάσος στις Σκουριές για να δει τι συμβαίνει. Έκανε επιπλέον λόγο για παραβίαση νόμων της ΕΕ στις περιπτώσεις των υπόγειων υδάτων και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σημείωσε το γεγονός ότι υπάρχει διεθνής εμπειρία και το παράδειγμα της Ρόσια Μοντάνα στη Ρουμανία.
 
«Υπάρχουν πολλές αναντιστοιχίες με τους νόμους της ΕΕ πράγμα το οποίο σκοπεύω να αναδείξω στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ειδικά τώρα που θα ξεκινήσει η ελληνική προεδρεία. Στον καιρό της κρίσης πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας δεν θα ξεπουληθεί σε ξένες εταιρείες όπως αυτή η εταιρεία που ονομάζεται μάλιστα El Dorado. Η ονοματολογία είναι οιωνός. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Πρόκειται για ένα έγκλημα ενάντια στη φύση και τους ανθρώπους της περιοχής. Ας προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε» κατέληξε. 

Φορείς και πολιτικοί στο πλευρό των κατοίκων

«Ο αγώνας των κατοίκων της Χαλκιδικής υπηρετεί το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία» τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίζουν δυο πολέμους, έναν πόλεμο αυταρχισμού κι έναν κατασυκοφάντησης. Θύμισε ότι μεγάλα μέσα έβλεπαν 1000 ανθρώπους στη μεγάλη συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης την ίδια ώρα που όλοι οι άλλοι έβλεπαν 30.000 κόσμο. Κατέληξε λέγοντας ότι η στήριξη του αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής αποτελεί προτεραιότητα για το ΣΥΡΙΖΑ. 

Από το ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής επισήμανε ότι το κόμμα του προσπαθεί ο δίκαιος αγώνας των κατοίκων να στηριχθεί από το εργατικό λαϊκό κίνημα. «Τα μονοπώλια επενδύουν εκεί που έχουν το μεγαλύτερο και πιο σύντομο κέρδος και αδιαφορούν για τη ζωή» τόνισε. Αναφέρθηκε στην «προπαγάνδα περί νέων θέσεων εργασίας» τονίζοντας ότι «από τις καταστροφές που θα συντελεστούν στην περιοχή θα χαθούν περισσότερες θέσεις». Επιπλέον δήλωσε ότι «η αστική τάξη σηκώνει πολύ το θέμα της νομιμότητας προπαγανδίζοντας το με έωλα επιχειρήματα». «Απολύουν χωρίς αποζημιώσεις κι όλα αυτά τα θεωρούν νόμιμα και θεωρούν παράνομη τη διαδήλωση και την κατάληψη το μέσο που έχουν οι εργαζόμενοι για να διαμαρτυρηθούν» υπογράμμισε. 

«Οι κάτοικοι δεν είναι ούτε βαλτοί, ούτε τρομοκράτες. H εξουσία βαφτίζει τρομοκράτες αυτούς που αντιδρούν στα σχέδια της» τόνισε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος  από τους Οικολόγους Πράσινους και σημείωσε ότι το κόμμα του είναι κομμάτι του αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής εδώ και 27 χρόνια που υπάρχει μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. «Για μάθημα αλληλεγγύης από τους κατοίκους της Χαλκιδικής» έκανε λόγο η Ντίνα Σωτηριάδου εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που «τάσσεται στο πλευρό του αγώνα των κατοίκων για γη, ελευθερία, δουλειά και αξιοπρέπεια».  
 
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Φίλων της Φύσης και της Σπίθας ενώ οι ευρωβουλευτές Κρίτων Αρσένης και Νίκος Χουντής καθώς και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ δεν κατάφεραν να παρευρεθούν. 

 

Το ψήφισμα

Αθήνα 25 Νοεμβρίου 2013-11-25
Προς Eldorado Gold Corp.
Ελληνικός Χρυσός ΑΕ


 
Εμείς κάτοικοι της Χαλκιδικής, δηλώνουμε για πολλοστή φορά προς την εταιρεία σας ότι:
 
Επειδή, το εξορυκτικό σας σχέδιο υπερβαίνει κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής,
 
Επειδή, οι συνέπειες για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία θα είναι καταστροφικές και μη αναστρέψιμες,
 
Επειδή, παρανομείτε κατ' εξακολούθηση αδιαφορώντας ακόμη και για τη δημόσια υγεία
 
Επειδή, η τεχνολογία που προτίθεστε να χρησιμοποιήσετε δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στο κόσμο και μας εκθέτει σε μεγάλους κινδύνους,
 
Επειδή, η ρύπανση του νερού, της ατμόσφαιρας και του εδάφους, θα διαταράξει όλες τις, ζωτικής σημασίας, λειτουργίες του οικοσυστήματος και θα σημάνει το τέλος κάθε οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στη περιοχή,
 
Επειδή, είμαστε κάθετα αντίθετοι στη μετατροπή του χαρακτήρα της περιοχής μας από αγροτουριστικό σε βιομηχανικό,
 
Επειδή, δεν έχετε την κοινωνική συναίνεση γι’ αυτό το εξορυκτικό σχέδιο,
 
Επειδή, σας θεωρούμε ηθικούς αυτουργούς της διάρρηξης του κοινωνικού ιστού
 
Επειδή, για την προάσπιση των συμφερόντων σας, ποινικοποιείται ο αγώνας μας, καταπατούνται ανθρώπινα και συνταγματικά δικαιώματα και βιάζεται η δημοκρατία
 
Σας δηλώνουμε  ότι είστε ανεπιθύμητοι στη περιοχή μας  και ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την προστασία του τόπου μας.


 
Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού

 

_________________________________

Το άρθρο αυτό γραφτηκε από την Αγγελική Δημοπούλου και δημοσιεύτηκε στο tvxs στις 25/11/2013

 

 

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Mon, 25 Nov 2013 16:45:01 +0200
Οι Πράσινοι στην Αθήνα για την Ελληνική Προεδρία της ΕE http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3521-the-greens-in-athens-for-the-greek-presidency-of-the-eu http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3521-the-greens-in-athens-for-the-greek-presidency-of-the-eu

Νίκος Χρυσόγελος και Ρεβέκκα Χαρμς συναντήθηκαν με ελληνικούς φορείς

   

Σε συναντήσεις με φορείς και συνέντευξη τύπου για τα θέματα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο 2014 προχώρησαν η Ρεβέκκα Χαρμς, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο και ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης,η Βούλα Τσέτση, Γενική Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, και  στη συνέντευξη ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων.

Ο Νίκος Χρυσόγελος πρότεινε ως βασικές προτεραιότητες για την ελληνική προεδρία:  (α) Ένα πράσινο σχέδιο για την Οικονομία και την Απασχόληση (β) εναλλακτική πρόταση διεξόδου από την κρίση για την Ευρώπη και την Ελλάδα, (γ)ανάδειξη του κοινωνικού πυλώνα της Στρατηγικής “Ευρώπη 2020” και της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, (δ) αναζωογόνηση της ελπίδας για αποτελεσματική προστασία του κλίματος, (ε) Δίκαιη κι αποτελεσματική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, (στ) Συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης.  Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις:

http://www.chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3494-greek-presidency-green-proposals

Στη συνάντηση εργασίας με φορείς για τα θέματα της ελληνικής προεδρίας συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των κατοίκων της Χαλκιδικής που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού, ο Παναγιώτης Πετράκης, Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Γιώργος Τσομπάνογλου, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Χαράλαμπος Κοντοές, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Μαρία Σαλωμίδη, από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών,ο Γεράσιμος Αράπης, από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, ο Βασίλης Σωτηρόπουλος, από τον Συμπαραστάτη του Δημότη, ο Ευάγγελος Κουκιάσας και η Ερμιόνη Φρεζούλη από το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, ο Καραγιαννάκης Παναγιώτης, συνδικαλιστής από το Συνδικάτο Μετάλλου και ο Εμμανουήλ Σούρσος από το Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών Ελλάδας.

 

Δηλώσεις σχετικά με την ελληνική προεδρία Συμβουλίου της ΕΕ:

 

«Τα εφαρμοζόμενα μέτρα λιτότητας έχουν αποδειχθεί όχι μόνο αναποτελεσματικά, αλλά και επικίνδυνα, αφού έχουν οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευση της κοινωνίας. Προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας πρέπει να καταστεί η αντιμετώπιση της ύφεσης και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Κάτι τέτοιο είναι δυνατό μόνο μέσα από ένα διαφορετικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση που θα ενισχύσει την πράσινη μεταστροφή της οικονομίας, θα στηρίξει την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη και θα μεταφέρει πραγματικά, όχι στα λόγια, πόρους για τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά σημαντικούς τομείς. Στο πλαίσιο των επισκέψεών μου στην Ελλάδα, έχω συναντηθεί με δεκάδες εκπροσώπους φορέων με πιο πρόσφατες τις συναντήσεις μου με εκπροσώπους επαγγελματικών και περιβαλλοντικών φορέων, με τους εργαζομένους της ΕΡΤ, με εκπροσώπους ελληνικών πανεπιστημίων, με φορείς που εναντιώνονται στην εξόρυξη του χρυσού στη Χαλκιδική. Θα μεταφέρω στη συνάντηση με την ελληνική Κυβέρνηση για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας τα θέματα που συζητήθηκαν», δήλωσε η Ρεβέκκα Χάρμς, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

«Η Ελλάδα της κρίσης, της ανεργίας, της φτώχειας, της πολιτικής και οικολογικής κρίσης αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρώτο εξάμηνο  2014. Η συγκυρία είναι κρίσιμη. Πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν βυθιστεί στην οικονομική κρίση, εκατομμύρια πολίτες ζουν στα όρια της φτώχειας ή βρίσκονται για πολύ καιρό άνεργοι, η κλιματική αλλαγή χτυπάει πολύ πιο άγρια την πόρτα μας, οι πολίτες αμφισβητούν το πολιτικό σύστημα, η ευρωπαϊκή ιδέα και η δημοκρατία χρειάζονται βαθιά ανανέωση. Είναι η ώρα της κινητοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων, αλλιώς καταστροφικές δυνάμεις, λαϊκιστές, νεοναζί, εθνικιστές θα καταστρέψουν την όποια ελπίδα υπάρξει να βγούμε από την κρίση με συνοχή, αλληλεγγύη, ήθος και  αξίες, με μια οικονομία που θα υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Σε αυτή την δύσκολη εποχή, η Ελληνική Προεδρία δεν μπορεί να είναι “businessasusual”. Απαιτεί όραμα, οργάνωση, ενεργοποίηση των πιο δημιουργικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Μπορεί να το κάνει αυτό ένα αποτυχημένο πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στα βράχια και δεν μπορεί καν να διαχειριστεί με στοιχειωδώς ορθολογικό τρόπο την κρίση στη χώρας μας; Πώς θα διαχειριστεί μια τόσο σοβαρή υπόθεση μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να συντονίσει καν τη δουλειά μεταξύ των υπουργείων, που φοβάται τον διάλογο, που έχει αποδείξει ότι ΔΕΝ έχει σχέδιο, γνώση, όραμα, κοινωνική ευαισθησία; Το θέμα της ελληνικής προεδρίας πρέπει, λοιπόν, να κινητοποιήσει κατά βάση τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μια και η προσοχή όλης της Ευρώπης θα έχει στραφεί για 6 μήνες στην Ελλάδα»,δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων και πρώην ευρωβουλευτής, δήλωσε: «Η ελληνική κυβέρνηση ενόψει της Προεδρίας θα έπρεπε να δώσει το λόγο στους πολίτες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να αναπτύξει ένα τέτοιο σχέδιο με το οποίο θα μπορούσαμε να βγούμε από την κρίση. Αλλά η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό όχι σε 6 μήνες αλλά ούτε σε 6 χρόνια, ούτε σε 6 αιώνες. Γι' αυτό χρειάζεται αλλαγή σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Thu, 28 Nov 2013 16:36:09 +0200
Δήλωση Ντάνυ Κον Μπεντιτ για την τραγωδία στη Λαμπεντούσα http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3437-lampedusa-cohn-bendit http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3437-lampedusa-cohn-bendit

Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να σταματήσουν τις κοινοτοπίες και να υιοθετήσουν κοινή Ευρωπαϊκή πολιτική συνόρων και ασύλου


Σχολιάζοντας τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας και πριν τη ψηφοφορία στην Ολομέλεια επί του ψηφίσματος για την τραγωδία στη Λαμπεντούσα, ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντάνυ Κον Μπεντίτ, δήλωσε:


«Η τραγωδία στη Λαμπεντούσα επιβεβαίωσε για ακόμα μία φορά την καθυστερημένη υιοθέτηση και εφαρμογή των πολιτικών της ΕΕ. Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να σταματήσουν τις κοινοτοπίες αναφορικά με τις επαναλαμβανόμενες τραγωδίες στα παράκτια ύδατα της Ευρώπης. Αντί για άλλη μία επίδειξη κενής ρητορικής και περαιτέρω καθυστέρησης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, ώστε να αποφευχθούν επόμενες τραγωδίες τύπου Λαμπτεντούσα.


Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν μπλοκάρει επανειλημμένα τις προσπάθειες να διασφαλιστεί ότι η Ευρωπαϊκή πολιτική συνόρων θα εστιάζει επίσης στη διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα και στον καθορισμό των χωρών που θα αναλαμβάνουν την ευθύνη για αυτούς που έχουν σωθεί. Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει επιτέλους να δεσμευτούν για την υιοθέτηση και υλοποίηση μίας ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής πολιτικής συνόρων, η οποία θα διασφαλίζει ότι όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, προκειμένου να προληφθούν οι τραγωδίες που μπορούν να αποφευχθούν στα παράκτια ύδατα της Ευρώπης, και να εξασφαλισθεί αμοιβαία υποστήριξη για το σκοπό αυτό. Συνεπάγεται, λοιπόν, η ανάγκη να παραχωρηθεί στους σχετικούς οργανισμούς, όπως ο FRONTEX και ο EUROSUR, η εντολή και τα μέσα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτό το ρόλο. Για το σκοπό αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει επειγόντως να υποβάλει τις προτάσεις της.


15 χρόνια μετά την υπόσχεση στο Τάμπερε, εξακολουθεί να υπάρχει η ανάγκη για κοινό σύστημα ασύλου. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε πιο ανθρώπινη μεταχείριση για όσους καταφεύγουν στην Ευρώπη αναζητώντας καταφύγιο και άσυλο, καθώς και τον επιμερισμό των ευθυνών μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό συνεπάγεται τη δέσμευση για κοινό σύστημα ασύλου, αντί για σύστημα αποτροπής.»

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Fri, 18 Oct 2013 08:19:10 +0300
Δολοφονία του Παύλου Φύσσα: Μια απειλή για την ελληνική δημοκρατία. http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3368-statement-of-daniel-cohn-bendit-on-the-murder-of-paul-fyssas http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3368-statement-of-daniel-cohn-bendit-on-the-murder-of-paul-fyssas

Δήλωση του Ντάνιελ Κον Μπέντιτ

 

Αντιδρώντας στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ενός νεαρού hip-hop καλλιτέχνη,από ένα μέλος του νεο-ναζιστικού κόμματος της "Χρυσής Αυγής" στην Ελλάδα, ο Ντάνιελ Κον Μπέντιτ, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε:


"Μετά τη δολοφονία που διέπραξε η Χρυσή Αυγή, η ΕΕ πρέπει να καταλάβει ότι είναι αναγκαία μια ριζική αλλαγή της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την Ελλάδα. Αντικρίζοντας τον απελπισμένο πληθυσμό, μπορώ να πω ότι η ανάδειξη του φασισμού δεν είναι μόνο μια θανάσιμη απειλή για τη σταθερότητα της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η κατάπτυστη δολοφονία ενίσχυσε την κοινωνική αποσύνθεση στην Ελλάδα. Είναι καιρός για μας τους Ευρωπαίους να ξυπνήσουμε πριν να είναι πολύ αργά.


Η "Χρυσή Αυγή" είναι μια θανάσιμη απειλή για την ελληνική δημοκρατία. Θα πρέπει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί δυναμικά συλλαμβάνοντας τον ένοχο, και να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο της απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής, για να διασκορπίσει τον κίνδυνο του εφησυχασμού απέναντι μια δολοφονική οργάνωση. "

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Wed, 18 Sep 2013 22:01:49 +0300
Ψήφισμα για εξαγωγές όπλων: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέτυχε να πιέσει το Συμβούλιο για αυστηρότερο έλεγχο στην εξαγωγή όπλων http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3311-gun_exports http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3311-gun_exports

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε ένα ψήφισμα σχετικά με την κοινή θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξαγωγές όπλων. Η πρόταση των συντηρητικών και των φιλελευθέρων κατάφερε να κερδίσει την πλειοψηφία, εξαιτίας της μεταστροφής των φιλελευθέρων, που ενώ είχαν υπερψηφίσει κάποιες από τις τροπολογίες των πράσινων, στην τελική ψηφοφορία του ψηφίσματος που είχαν στηρίξει οι Πράσινοι, το καταψήφισαν και στήριξαν διαφορετικό σχέδιο που είχαν υποστηρίξει οι ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Οι Πράσινοι είναι πολύ απογοητευμένοι με το ψήφισμα που κατέθεσαν οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι, καθώς δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει το καθεστώς εξαγωγής όπλων στην ΕΕ. Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ ευρωβουλευτών που δίνουν προτεραιότητα στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωβουλευτών που ασχολούνται με τα συμφέροντα της στρατιωτικής βιομηχανίας. Το αρχικό ψήφισμα συνυπέγραφε και ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

 Η Πράσινη ευρωβουλευτής Tarja Cronberg, εκπρόσωπος για την ασφάλεια και την άμυνα δήλωσε:

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με το ψήφισμα που κατέθεσαν οι συντηρητικοί και οι φιλελεύθεροι, καθώς δεν κάνει τίποτα για να βελτιώσει το καθεστώς εξαγωγής όπλων στην ΕΕ. Δυστυχώς, υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μεταξύ ευρωβουλευτών που δίνουν προτεραιότητα στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωβουλευτών που ασχολούνται με τα συμφέροντα της στρατιωτικής βιομηχανίας.

 

Η υιοθέτηση αυτού του πολύ συντηρητικού ψηφίσματος σημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αποτύχει πλήρως να ασκήσει πίεση στο Συμβούλιο και να διασφαλίσει περαιτέρω τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της διαφθοράς, ή να εξασφαλίσει αυστηρότερα μέτρα για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορά τις εξαγωγές των όπλων.

 

Το ψήφισμα είναι σκανδαλωδώς αδύναμo για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αρχή που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν αποφασίζεται το πού οι Ευρωπαϊκοί εξοππλισμοί μπορούν να εξαχθούν υπήρξε η βασική προστιθέμενη αξία της κοινής θέσης της ΕΕ.

 

Δυστυχώς, το ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα από τη συντηρητική-φιλελεύθερη πλειοψηφία είναι λιγότερο προοδευτικό από τη θέση πολλών από τα κράτη μέλη μας που σήμερα προσπαθούν να βελτιώσουν την κοινή θέση.

 

«Λυπάμαι που οι φιλελεύθεροι δεν υποστήριξαν το προοδευτικό ψήφισμα που κατέθεσαν οι Πράσινοι και οι Σοσιαλιστές. Μέχρι πρόσφατα, οι φιλελεύθεροι είχαν δείξει κατανόηση των ανησυχιών μας για τις εξαγωγές όπλων της ΕΕ και η ξαφνική συμμαχία τους με τους συντηρητικούς ήταν πολύ επιζήμια

]]>
contact@oikologoiprasinoi.eu (Οικολόγοι Πράσινοι) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Sat, 06 Jul 2013 01:31:10 +0300
Ψήφισμα για την Αίγυπτο http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3310-%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3310-%CF%88%CE%AE%CF%86%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CF%85%CF%80%CF%84%CE%BF

Kάλεσμα για μια ειρηνευτική διάσκεψη του ΟΗΕ ώστε η Αίγυπτος να αποτρέψει την αιματοχυσία και να εγγυηθεί μια συνολική διαδικασία μετάβασης

Οι Πράσινοι προτείνουν αυτή η διαδικασία να είναι χωρίς αποκλεισμούς, στηριζόμενη σε μια ευρεία συναίνεση από όλες τις ομάδες που υπάρχουν ενώ θα πρέπει να εγγυηθεί την ειρηνική επίλυση της σημερινής κρίσης μέσω μιας συναινετικής και δημοκρατικής λύση. Το ψήφισμα των πράσινων συνυπέγραφε και ο Νίκος Χρυσόγελος.

 

«Είμαι βαθιά ανήσυχος για τις τρέχουσες εξελίξεις και την αυξανόμενη βία στην Αίγυπτο και πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα από το να στέκεται και να παρακολουθεί άβουλη τις εξελίξεις. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τον αιγυπτιακό στρατό ότι δεν θα το υποστηρίξει μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα. Παράλληλα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να προτρέψει τον Πρόεδρο Morsiγια εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση ζητώντας παράλληλα πρόωρες εκλογές, διαφορετικά θα σταματήσει κάθε οικονομική υποστήριξη. Επιπλέον, η ΕΕ θα πρέπει να ζητήσει από τον ΟΗΕ να στείλει μια αποστολή διαμεσολάβησης στην Αίγυπτο προκειμένου να μεσολαβήσει για την ειρηνική μετάβαση ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία.

 

Αυτή η διαδικασία πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς, στηριζόμενη σε μια ευρεία συναίνεση από όλες τις ομάδες που υπάρχουν ενώ θα πρέπει να εγγυηθεί την ειρηνική επίλυση της σημερινής κρίσης μέσω μιας συναινετικής και δημοκρατικής λύσης. Οι προσπάθειες αυτές πρέπει να είναι στην ίδια γραμμή με την επανεκκίνηση του συμφώνου Συνεργασίας Deauvilleμε τις αραβικές χώρες καλώντας μιας ευρείας βάσης αιγυπτιακή αντιπροσωπείας να συναντηθεί με τους χορηγούς με στόχο τον καθορισμό ενός συγκεκριμένου σχεδίου για μια πιο συμμετοχική και δημοκρατική διαδικασία μέσω της οποίας η Αίγυπτος θα μπορέσει να οικοδομήσει μια πιο περιεκτική, δημοκρατική και ευημερούσα κατάσταση για το μέλλον. "

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Mon, 15 Jul 2013 00:56:09 +0300
Φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3305-tax-on-financial-transactions http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3305-tax-on-financial-transactions

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία την έκθεση σχετικά με το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (ΦΧΣ). Η ψηφοφορία αυτή επιβεβαιώνει τη στήριξη του Ευρωκοινοβουλίου στην απόφαση των 11 Κρατών-Μελών να συνεργαστούν για την εισαγωγή ενός ΦΧΣ και προτείνει μια βασική δομή που επιβάλλει αυστηρά όρια και περιορίζει τις εξαιρέσεις που ο χρηματοπιστωτικός κλάδος και ορισμένα Κ-Μ επιδιώκουν.

 

«Η σημερινή ψηφοφορία ήταν μία θετική νότα στην Ολομέλεια που υιοθέτησε τον οπισθοδρομικό συμβιβασμό για τον προϋπολογισμό της Ένωσης για την περίοδο 2014-2020, ένα ισχυρό μήνυμα προς τις κυβερνήσεις πως ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να πληρώσει για ορισμένες από τις ζημίες που προκαλεί. Παρά τις σκληρές πιέσεις από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έσωσε τον ΦΧΣ και αποφάσισε την επέκτασή του και στις νομισματικές συναλλαγές. Παρά το γεγονός ότι η έκθεση περιέχει φοροαπαλλαγές που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα και την απλότητα του ΦΧΣ, η βάση παραμένει σημαντική. Οι Πράσινοι έχουν στηρίξει πολύ έντονα το θέμα της εφαρμογής του φόρου αυτού. Τμήμα των εσόδων από το φόρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση έργων που είναι χρήσιμα για τους πολίτες και την πραγματική οικονομία», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Τα 11 συμμετέχοντα κράτη μέλη είναι: Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Σλοβενία.

 

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Mon, 15 Jul 2013 11:37:10 +0300
Μεταρρύθμιση της διάρθρωσης του τραπεζικού τομέα της ΕΕ http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3304-reform-of-the-structure-of-the-banking-sector http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3304-reform-of-the-structure-of-the-banking-sector

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια έκθεση σχετικά με τη μεταρρύθμιση της διάρθρωσης του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά το γεγονός ότι η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά από αδυναμίες, καλεί την Επιτροπή να υποβάλει μέχρι τον Οκτώβριο 2013 νομοθετική πρόταση για τη μεταρρύθμιση της δομής του τραπεζικού τομέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Πρόκειται για την πρώτη κοινή θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις τραπεζικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ενώ τονίζει τις ζωτικής σημασίας μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα (εξυγίανση τραπεζών, ενιαίο μηχανισμό εποπτείας, MiFIDκλπ.), αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη για μεταρρύθμιση της ίδιας της δομής του τραπεζικού τομέα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές είναι απαραίτητες για τον τερματισμό της ύπαρξης διαδικασιών αποτροπής πτώχευσης των πολύ μεγάλων τραπεζών ("toobigtofail") και των έμμεσων κρατικών επιδοτήσεων που λαμβάνουν.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, η μεταρρύθμιση της διάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος πρέπει να βασίζεται στις ακόλουθες αρχές:

 

  

μείωση των υπερβολικών κινδύνων, εξασφάλιση ανταγωνισμού, μείωση της πολυπλοκότητας και περιορισμός της διασύνδεσης με την πρόβλεψη χωριστής παροχής των βασικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της πίστωσης, της πληρωμής, των καταθέσεων και άλλων δραστηριοτήτων για πελάτες και μη βασικές δραστηριότητες υψηλού κινδύνου·

  

βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, με κίνητρα στις τράπεζες για να διαμορφώσουν διαφανείς οργανωτικές δομές, να αυξήσουν τη λογοδοσία και να προωθήσουν ένα υπεύθυνο και βιώσιμο σύστημα αμοιβών·

  

ουσιαστική δυνατότητα για εξυγίανση και ανάκαμψη των τραπεζών, με την εξασφάλιση της δυνατότητας των τραπεζών να χρεοκοπούν και/ή να εξυγιαίνονται συντεταγμένα όταν καθίστανται μη βιώσιμες, χωρίς να χρειάζεται να διασωθούν με χρήματα των φορολογουμένων·

  

εξασφάλιση της παροχής βασικών υπηρεσιών πίστωσης, καταθέσεων και πληρωμών ανεξάρτητα από λειτουργικά προβλήματα, οικονομικές ζημίες, στενότητα χρηματοδότησης ή ανυποληψία λόγω εξυγίανσης ή χρεοκοπίας·

  

τήρηση των κανόνων μιας ανταγωνιστικής οικονομίας της αγοράς, όπως ο αποκλεισμός των συναλλαγών και των επενδυτικών δραστηριοτήτων υψηλού κινδύνου από έμμεσες εγγυήσεις ή επιδοτήσεις, ή από τη χρήση ασφαλισμένων καταθέσεων ή χρημάτων των φορολογουμένων για διασώσεις, και ο καταλογισμός του κόστους και των κινδύνων που συνεπάγονται οι δραστηριότητες συναλλαγών και επενδύσεων στις ίδιες τις δραστηριότητες αυτές και όχι στις δραστηριότητες πίστωσης και καταθέσεων·

  

εξασφάλιση επάρκειας κεφαλαίου, μόχλευσης και ρευστότητας για όλες τις τραπεζικές δραστηριότητες·

  

οι διαχωρισμένες οντότητες πρέπει να έχουν διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, χωρίς περιττή μεταφορά κεφαλαίου και ρευστότητας μεταξύ των δραστηριοτήτων αυτών· θέσπιση επαρκών κανόνων σχετικά με το κεφάλαιο, τη μόχλευση και τη ρευστότητα, προσαρμοσμένων στα επιχειρηματικά μοντέλα των δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένων ξεχωριστών ισολογισμών, και καθορισμός ορίων για την έκθεση βασικών δραστηριοτήτων πίστωσης και καταθέσεων σε μη βασικές δραστηριότητες συναλλαγών και επενδύσεων, εντός ή εκτός ενός τραπεζικού ομίλου·

 

Οι Πράσινοι κρίνουν πως το κείμενο έχει αποδυναμωθεί σημαντικά από τα ευρωπαϊκά κόμματα της δεξιάς και των φιλελευθέρων, που είναι πολύ δεκτικά στις απαιτήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η διατύπωση σχετικά με την ανάγκη ξεκάθαρου διαχωρισμού ανάμεσα στις βασικές καθημερινές τραπεζικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και τραπεζικές δραστηριότητες που συνδέονται με τις χρηματοπιστωτικές αγορές (που είναι πιο ασταθείς) παραμένει ασαφής. Συγκεκριμένα, στο κείμενο δεν γίνεται καμία αναφορά για την ανάγκη να δημιουργηθούν χωριστές νομικές οντότητες.

 

Ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό θέμα. Παρά τις ατέλειές της,  χάρη στην επιμονή των Πράσινων, η έκθεση διατηρεί την προσέγγιση του διαχωρισμού των τραπεζικών δραστηριοτήτων. Ο διαχωρισμός των καθημερινών, βασικών τραπεζικών υπηρεσιών των πολιτών και των επιχειρήσεων από κερδοσκοπικές, συχνά ασταθείς τραπεζικές δραστηριότητες είναι κρίσιμος και αναγκαίος. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι συνδέουν τη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2008 με την άρση εφαρμογής της “Glass-SteagallAct” του 1933 που ακριβώς έθετε σαφή διαχωρισμό μεταξύ των εμπορικών και των επενδυτικών τραπεζικών δραστηριοτήτων. Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές θα εργαστούμε εντατικά ώστε η αναμενόμενη εισήγηση της Επιτροπής να μην κάνει εκπτώσεις στο στόχο της προστασίας των πολιτών και των επιχειρήσεων μέσω της ουσιαστικής μεταρρύθμισης του τραπεζικού τομέα».

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Mon, 15 Jul 2013 11:44:30 +0300
Οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3303-decisions-of-the-full-july-2013-on-financial-matters http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3303-decisions-of-the-full-july-2013-on-financial-matters

«Αμοιβές 24 μηνών δεν αποτελούν ικανοποιητικό κίνητρο για διαχειριστές και εργαζόμενους που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων σε επενδυτικά κεφάλαια, σύμφωνα με τους συντηρητικούς και φιλελεύθερους ευρωβουλευτές που καταψήφισαν στη ψηφοφορία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου διατάξεις που έθεταν όριο στις αμοιβές που σχετίζονται με την απόδοση και οι αδιαφανείς προμήθειες που απαιτούνται από τις εταιρείες διαχείρισης», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο.

 

Το Ευρωκοινοβούλιο στην ψηφοφορία για την αναθεώρηση του σχεδίου της νομοθεσίας της ΕΕ για τα επενδυτικά κεφάλαια («τροποποίηση της οδηγίας 2009/65/ΕΚ για τον συντονισμό των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων σχετικά με ορισμένους οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες (ΟΣΕΚΑ) όσον αφορά τις λειτουργίες θεματοφύλακα, τις πολιτικές αποδοχών και τις κυρώσεις»), τομέας που αποτιμάται σε περίπου € 6,3 τρις, δεν κατάφερε να προκαλέσει αλλαγή στην κουλτούρα του κλάδου.

 

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές εγκρίθηκαν οι αρχικές προτάσεις της Κομισιόν για βελτίωση της προστασίας των επενδυτών μέσω επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων και αυστηρών διαδικασιών θεματοφυλακής, την ενίσχυση και εναρμόνιση των υφιστάμενων καθεστώτων στοχεύοντας στο περιορισμό του αρμπιτράζ. Πλέον, το Συμβούλιο πρέπει να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τους επενδυτές ενάντια στα συμφέροντα των μεμονωμένων κρατών μελών.

 

]]>
odysseas031@yahoo.com (Seas) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Mon, 15 Jul 2013 11:17:27 +0300
Η Rebecca Harms για το ρατσισμό και την ξενοφοβία http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3260-rebecca-racism-xeophobia http://chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/nea-eu-greens/item/3260-rebecca-racism-xeophobia

Επίσκεψη στην Αμυγδαλέζα, στρογγυλό τραπέζι, συναντήσεις με υπουργούς

 

Η Rebecca Harms, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, βρέθηκε στην Ελλάδα από 12 έως 17 Ιουνίου για σειρά παρεμβάσεων που σχετίζονται με τα ζητήματα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Εκτός από την επίσκεψη την Πέμπτη 13 Ιουνίου στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, συνδιοργάνωσαν μαζί με τον Νίκο Χρυσόγελο, την Παρασκευή 14 Ιουνίου,  στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Ρατσισμός, Ξενοφοβία και Μετανάστευση: εμπειρίες από τη Γερμανία και την Ελλάδα», ενώ τη Δευτέρα 17 Ιουνίου συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωνκ. Αντώνη Ρουπακιώτη.

 

Στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, η Rebecca Harms διαπίστωσε ότι οι συνθήκες κράτησης έχουν χειροτερέψει από την προηγούμενη επίσκεψή της, το Νοέμβριο του 2012, και επεσήμανε την ανάγκη μεγαλύτερης προσπάθειας από την Ελλάδα αλλά και βοήθειας από την Ευρώπη ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης, αν και μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ακόμα κέντρα πρώτης υποδοχής και καταγραφής των μεταναστών και αιτούντων άσυλο που θα συνέβαλαν σε νόμιμες διαδικασίες και τήρηση όσων προβλέπονται από διεθνείς συμβάσεις και τις υποχρεώσεις της χώρας για σεβασμό των δικαιωμάτων μεταναστών και αιτούντων άσυλο αλλά και θα περιόριζαν την γκετοποίηση στην Αττική σχεδόν όλων όσων εισέρχονται στη χώρα, όπως γίνεται σήμερα.   

 

Στο στρογγυλό τραπέζι όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι υπουργείων, του Συνηγόρου του Πολίτη, φορέων και οργανώσεων προστασίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ενώσεις μεταναστώνσυζητήθηκαν η άνοδος των εγκλημάτων και της ρητορικής μίσους σε όλη την Ευρώπη καθώς και οι λόγοι πίσω από την άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Ειδική αναφορά έγινε στη Γερμανία από τη Rebecca Harms η οποία αναφέρθηκε στην ακροδεξιά τρομοκρατική οργάνωση, που έχει σκοτώσει τούρκους και έλληνα μετανάστη, μέλη της οποίας δικάζονται αυτή την περίοδο στη Γερμανία. Κατέληξε τονίζοντας ότι παρόμοιες ακροδεξιές οργανώσεις, είτε είναι στην Ελλάδα είτε είναι στην Γερμανία, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο νομοθετικά και δικαστικά, αλλά χρειάζεται να υπάρξει παρέμβαση στην κοινωνία.Είναι απαραίτητο, τόνισε, η Ε.Ε. να υιοθετήσει συγκεκριμένες στρατηγικές για την καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

 

Αναλυτικά η συζήτηση στο στρογγυλό τραπέζι:  Ρατσισμός,  Ξενοφοβία και  Μετανάστευση

Δείτε φωτογραφίες εδώ:

http://www.flickr.com/photos/75635602@N06/sets/72157634119884259/

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου.

Συμμετείχαν οι :

Rebecca Harms, Συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων,

Νίκος Χρυσόγελος, Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων,

Μαρίνος Σκανδάμης, Γενικός Γραμματέας, Αντι-εγκληματικής Πολιτικής, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων,

Αντιγόνη Γιαννουλάκου, Υπαστυνόμος Ά της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας του Αρχηγείου της Αστυνομίας, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη,

Μαρία Βουτσίνου, Ειδική Επιστήμονας Κύκλου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Συνήγορος του  Πολίτη,

Δημήτρης Χριστόπουλος, Αντιπρόεδρος του ΔΣ,  Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,

Ελένη Τάκου, Συντονίστρια, Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας,

Στέλλα Νάνου, Βοηθός Τομέα Ενημέρωσης, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,

Δρ. Μ. Πίνιου Καλλή, MD, τ. Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Κέντρων Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων [ Ι.R.C.T ], «Εμπειρίες από εξέταση θυμάτων βασανιστηρίων τα δυο τελευταία χρόνια»,

Τάσος Υφαντής, Κοινωνικός Λειτουργός, Γιατροί του Κόσμου,

Ιωάννα Κοτσιώνη, Υπεύθυνη για Θέματα Μετανάστευσης, Γιατροί Χωρίς Σύνορα-Ελληνικό.

 

Ο Μαρίνος Σκανδάμης, Γενικός Γραμματέας Αντι-εγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας δεν μπορούν να προσεγγιστούν μόνο μέσω νομών. Ακόμα και συντηρητικά κόμματα παραδέχονται, σήμερα, ότι δεν έχει εμπεδωθεί η δημοκρατική λειτουργία όπως αυτή εκφράζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στα κράτη μέλη υπάρχει αποστασιοποίηση και εσωστρέφεια. Τόνισε ότι η μεγαλύτερη συμμετοχικοτητα στις ευρωπαϊκές αποφάσεις, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινόμενου. Στην Ελλάδα, δεν είναι οι πολίτες που ψήφισαν ΧΑ όλοι ρατσιστές. Στις δύσκολες συνθήκες νιώθει κάνεις μεγαλύτερη ασφάλεια όταν αγκαλιάζει τον συντηρητισμό, η δε ανασφάλεις εντίνεται πολύ περισσότερο με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο Νότος. Αντίδοτο στο πρόβλημα είναι η  περισσότερη δημοκρατία,η ανοιχτή κοινωνία, η τήρηση των νόμων και η εξωστρέφεια στην κοινωνία. 

 

Η Αντιγόνη Γιαννουλάκου, Διεύθυνση κρατικής ασφάλειας Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσίασε ενεργειες στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο, ειδικότερα η Ελληνική αστυνομια, ώστε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

 

Η Μαρία Βουτσίνου, εκπρόσωπος από το Συνήγορο του Πολίτη, τόνισε ότι ο Συνήγορος στα 15 χρονια λειτουργίας του, ασχολείται και με ζητήματα που άπτονται της εθνοτικής ή φυλετικής καταγωγής. Σχετικά με τις συνθήκες κράτησης, ο Συνήγορος του Πολίτη  έχει προχωρήσει στη σύνταξη εκθέσεων για Αμυδαλεζα, Κορινθο και τα κρατητήρια Αττικής, ενώ έχουν διερευνήσει τις επιπτώσεις της κρίσης στα δικαιώματα των μεταναστών.

 

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος τόνισε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι ιστορικό παράδειγμα πώς η νεοφιλελεύθερη διαχείριση της κρίσης οδηγούν σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμα και οι εμπνευστές αυτής της πολίτικης στην Ευρώπη μένουν έκπληκτοι μπροστά στον τρόπο εφαρμογής των ιδεών τους στην Ελλάδα. Πρόβλημα της Ελλάδας, είναι σαφώς η ρατσιστική βία. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι η αντιμετώπιση είναι ακόμα πρωτόλεια, πολλοί για παράδειγμα στην Ελληνική Αστυνομία δεν κατατάσσουν ρατσιστικά αδικήματα ως τέτοια. Πρότεινε να ονομαστεί ιδιώνυμο το ρατσιστικό κίνητρο, δηλαδή, από  πλημμέλημα να γίνεται κακούργημα.

Πρότεινε επίσης προσεκτική στάθμιση της ποινικοποίησης του ρατσιστικού λόγου ειδικά όσων έχουν δημόσιο πολίτικο λόγο.

 

Η Μαρία Πίνιου Καλλή σημείωσε ότι η νέα διαδικασία ασύλου  αλλάζει κι αυτό είναι θετικό αλλά όχι αρκετό. Ευτυχώς έχει σταματήσει η προβληματική κατάσταση στην Πέτρου Ράλλη, αλλά ξεκίνησε στην Κατεχάκη. Μέσα από την αναμόρφωση του συστήματος ασύλου που τώρα ξεκινά ίσως η  διαδικασία να έχει αρχίσει να γίνεται περισσότερο αξιοπρεπής. Πολύ σημαντικό θέμα τα θύματα βασανιστηρίων. Θα πρέπει να απαγορεύεται η κράτηση αυτών σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης. Είναι απαράδεκτο κάποια άτομα να έχουν πιστοποιηθεί ως θύματα βασανιστηρίων και να βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα. Απαιτείται άμεση απελευθέρωσή τους. Το θύμα με το που κρατείται ξαναβιώνει τον βασανισμό του. Είναι ανεπίτρεπτο.  Ήδη ξεκίνησε ένα νέο project στα σημεία πρώτης εισόδου, για την εκπαίδευση γιατρών στην αναγνώριση των θυμάτων βασανιστηρίων. Χρειάζονται εκπαιδευμένοι γιατροί σε screening centers.

 

Ο Τάσος Υφαντής από τους Γιατρούς του Κόσμου σημείωσε ότι παρατηρείται αύξηση θυμάτων από τη δράση εξτρεμιστικών ομάδων. Ο ρατσισμός προϋπήρχε και προκύπτει από έλλειμμα εκπαίδευσης. Η κρίση όμως όξυνε την κατάσταση. Το βασικό πρόβλημα είναι η κράτηση. Υπάρχουν πολλά αιτήματα από κρατούμενους στα αστυνομικά τμήματα για φάρμακα και ιατρική κάλυψη που όμως δεν μπορούν εύκολα να εξυπηρετηθούν. Δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Οι υπηρεσίες των Γιατρών του Κόσμου παρεμβαίνουν ιατρικά και κοινωνικά αλλά δεν επαρκούν. Τόνισε ότι και η ελλιπής εκπαίδευση της αστυνομίας εντείνει τα προβλήματα.

 

Η Ιωάννα Κοτσιώνη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Ελληνικό Τμήμα, αναφέρθηκε στην επίσκεψή της στην Βόρεια Ελλάδα όπου κρατούνται πολλοί Αφγανοί, Σύριοι και Σομαλοί. Διαπίστωσε υπέρμετρη χρήση του μέτρου της διοικητικής κράτησης. Δυστυχώς έχει επεκταθεί σε πολλούς  μετανάστες και αιτούντες άσυλο λόγω του προγράμματος «Ξένιος Δίας». Οι επιπτώσεις της κράτησης είναι τόσο σωματικές όσο και ψυχικές. Η απουσία συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης προξενούν ασθένειες ακόμα και σε υγιής ανθρώπους ενώ η ψώρα είναι συχνή. Δυστυχώς κρατούνται ακόμα και άτομα με ψυχικά προβλήματα. Αυτοτραυματισμοί και απόπειρες αυτοκτονίας, επαναλαμβανόμενες συχνά γίνονται ακόμα και από άτομα που λαμβάνουν θεραπευτική αγωγή. Αποτελούν κίνδυνο για τον εαυτό τους αλλά και για τους άλλους. Πρέπει να απελευθερωθούν. Ο άδικος εγκλεισμός τους προκαλεί έντονο στρες καθώς συχνά ντρέπονται να πουν στις οικογένειες τους  πως είναι σε κράτηση. Υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα επικοινωνίας λόγω έλλειψης χρημάτων. ΟΙ Γιατροί Χωρίς Σύνορα εντόπισαν 90 ανήλικα άτομα και ακόμα περίπου 70 τα οποία δεν ήταν καταγεγραμμένα ως ανήλικα. Αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και παρά τις εκκλήσεις μας σε ΠΡΟΠΟ, Υπ. Υγείας και Επίτροπο Malmstrom δεν υπάρχουν εξελίξεις.

 

Ο Γιονούς Μοχαμέντι , Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων αναφέρθηκε στο νέο σύστημα ασύλου που είναι ένα θετικό βήμα, όμως και πάλι περιμένει ο κόσμος από το βράδυ για να καταθέσει το αίτημά του. Χρειάζεται πολιτική προσπάθεια. Να συμβάλουν και να βοηθήσουν και οι κοινότητες των μεταναστών, να υπάρχει ενεργός ρόλος τους και διαβούλευση με την πολιτεία. Σχετικά με τα κρατητήρια, τόνισε την απόγνωση καθώς και απόπειρες αυτοκτονίας. Ακόμη και αν κάποιος έχει χαρτί πως είναι θύμα βασανιστηρίων αυτό δεν θεωρείται σημαντικό. Όσο για τους αριθμούς των ρατσιστικών επιθέσεων είναι πολύ παραπάνω από αυτούς που καταγράφονται. Στην νέα τηλεφωνική γραμμή της αστυνομίας πολλές φορές γελάνε ακούγοντας τους καταγγέλοντες. Τα θύματα δεν θα πάνε εύκολα να κάνουν την καταγγελία.

 

Ο Φώτης Μπίμπασης  από τη θεματική ομάδα ΑΜΕΑ των ΟΠ σημείωσε ότι υπάρχουν και οι κρατούμενοι ΑΜΕΑ που είναι σε ακόμη χειρότερη μοίρα. Πολλοί μάλιστα πρόσφυγες έγιναν ΑΜΕΑ λόγω των βασανιστηρίων στα οποία υπεβλήθησαν στις χώρες καταγωγής τους. Δυστυχώς δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία γι αυτούς, καμία πρόβλεψη και καμία μέριμνα.

 

]]>
contact@oikologoiprasinoi.eu (Οικολόγοι Πράσινοι) ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ Mon, 17 Jun 2013 16:08:41 +0300